login |

Suburgatory: vége az 1. évadnak

2012. 05. 23. 15:03 - Írta: winnie

30 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

– She’s okay.
– OK.
– OK.
/Szemelvény a párbeszédírás kézkönyvéből./

Ejj, Subugatory, ejj. Nem tűnik úgy, hogy valaha is visszatérnék a sorozathoz, ami őszintén meglep. Egyszerűen annyira jó volt a Suburgatory pilotja (nem csak szerintem!), hogy rögtön elkönyveltem az évad nagy felfedezettjének és fix néznivalónak – aztán a 4. rész után kaszáltam, mert úgy száguldott a lejtőn a…, nem is azt mondom, hogy a minősége, mert azt, amit akar csinálni, nem csinálja rosszul a sorozat, hanem a frissessége és nézőpontja. human írt is egyet arról, hogy az évad csalódásává vált a Suburgatory.

Nincs mit tenni, csak megerősíteni tudom. Visszanéztem több részre is, mások által jónak ítélt és ajánlott részekre, megvolt a finálé is, de ugyanaz a mérhetetlen csalódás volt a végeredmény. Például hatalmas csalódás volt Tessa karaktere, aki eleinte rettentő friss és egyéni volt, de a folytatásra elszürkült, teljesen felzabálta őt ez a kertvárosi lét és, ha a 2. évad azzal kezdődne, hogy jönne egy új lány, egy új narrátor, már Tessa-t is a zombihorda teljes jogú tagjaként látná.

A fenti nézőpontos félmondatot azért írtam, mert aki viszont nem a fiatalokat, nem Tessa-t akarta látni a középpontban, hanem George, Dallas, Noah vagy Sheila karaktere indította be, az lehet, hogy nem csalódott ekkorát. Ugyanis nem tudom, hogy milyen indíttatásból úgy érzem, mintha a sorozat fő hangsúlyai a felnőttekre helyeződtek volna, akik Dallas kivételével vagy teljesen szürkék, vagy érdektelenek.

Érthetetlen. A helyzetet ráadásul az utolsó 4 részre még Alicia Silverstone (Eden) is jött súlyosbítani, hogy még inkább megerősítse és komollyá tegye a felnőtt vonalat. Ez a komolyság abszolút jellemző volt a fináléra is, több olyan szál is jelen volt, amik nem túl viccesek és mindez egy részre még el is ment volna, de nem biztos, hogy pont az évadzáróra kellett volna ilyesmit időzíteni.

Szóval nagy csalódás a Suburgatory. Valamilyen szinten még friss és abszurd így is, akinek mások az elvárásai, illetve tényleg megszerette a felnőttek karaktereit, annak szerintem simán jó szórakozást nyújthat, én köszöntem, kiszálltam. 3/10 a zárórészre.

30 hozzászólás Ne habozz!

Lengabor - 2012. 05. 23. 15:13

Sajnos valóban így van, pedig én még a borzalmas magyar cím ellenére szinkronnal is bepróbáltam, hátha az javít rajta valamit, de szerencsére csak az évad felét adták le eddig, másrészt meg tényleg nem nagy durranás. Egy nagyon ígéretes alapszituációból olyan pálfordulás lett, ami csak akkor szokott előfordulni, ha a csatorna fejesei beleszólnak az írói munkába, és más irányvonalat adnak a történetnek. Nem tudom, hogy az írók szándékosan vitték erre, vagy rájöttek, hogy az eredeti gondolatot nem tudják több évadon át megvalósítani.

goodjohnwin - 2012. 05. 23. 15:15

meggyőződésem, hogy ezek* a “tűzrőlpattant”, szexibölcsész jellegű, vörös hajú csajok, mind Emma Stone Easy A c. filmjének karaktere ihletésére születtek meg – ami ott tökéletes volt amúgy

*Tessa a Suburgatory-ból és Jenna az Awkwardból

amúgy ebből a sorozatból a Lisa-féle szál miatt nézem csak, a többi cselekményszál tényleg messze elmarad a kanyarban.
Silverstone először viccesen kedves meglepetés volt (ötletes Clueless-kapcsolódás), de a végére nagyon ellenszenvessé vált.

ALDO - 2012. 05. 23. 15:20

Az első pár epizód nagyon jó volt, de utána nem csak, hogy teljesen humortalanná, hanem teljesen érdektelenné vált számomra. Kb. a 11. résznél hagytam abba és tettem el későbbre, de lehet, hogy a teljes mappa megy majd a lomtárba.

P009 - 2012. 05. 23. 15:33

Nekem tetszik, biztos nézője vagyok a következő évadnak. 7/10

nfsu17 - 2012. 05. 23. 15:38

Nekem még 3 rész van hátra, de az utolsó 10 részt is csak azért láttam, mert nem szeretek kaszálni. Így végignézem az évadot, de a 2. évadra nem maradok.

Én is osztom az előttem írók gondolatait, az első rész nagyon jó volt, beszippantós és innentől kezdve átment érdektelenbe, ahogy ALDO is írta. Kevés humor, semmi nagy kreativitás, gyorsan ment a beilleszkedés is, Tessa karaktere is lelapult, a felnőttek vonala meg nem érdekelt, nem miattuk kezdtem el nézni.

Alig tudnék pár jó poént, jelenetet megemlíteni, ami olyan nagyon emlékezetes lett volna…mert nagyon nem volt ilyen.

elliot - 2012. 05. 23. 15:39

Elkaszáltam a tizennehányadik résznél, egyszerűen kikapcsoltam és kitöröltem és többé vissza se nézek. Első pár rész remek, röhögtem stb. Aztán…hát nagyon-nagyon nézhetetlen lett.

A felnőtt karakterek számomra nem annyira vonzóak,mert én se vagyok 50 éves, még csak nem is viccesek. A tinik meg egyszerűen untatnak, Tessa állandóan csak fintorog meg nem néz ki gimnazistának egyáltalán…:)

Kovasz - 2012. 05. 23. 15:48

Én úgy az 6-7. rész után untam meg… egyszerűen nem vitt rá a lélek, h továbbnézzem, pedig az első két rész tényleg beszarás jó volt:( Viszont az Awkwardot végignéztem, abból várom a második évadot:) (ugye lesz, ugye?:P)

paranoid android - 2012. 05. 23. 15:54

Sajnos teljesen egyetértek a kritikával. A pilot tetszett, aztán nagyon hamar tönkrement. Legfájdalmasabb dolog Tessa idomulása a környezetéhez. Ami érthetetlen, mert azt gondolná az ember, hogy ezzel a sorozat mozgatórugóját dobják ki az ablakon, ami azért meg tudja nehezíteni az írást. Az ebből létrejövő kertvárosi masszában a karakterek pedig jobb esetben unalmasak, rosszabb esetben idegesítőek (Sheila, Dallas – aki egyébként mind George, mind Tessa megrontásáért felelős). És ugye nincs már ellenpólus Tessa személyében.
Évad közben félreraktam, aztán később befejeztem, de most már biztos a kasza.

winnie - 2012. 05. 23. 15:58

kovasz: igen.

egy sitcom még belefér - 2012. 05. 23. 16:05

hát végignéztem az évadot de… néha volt pár villanása de a végére az összes szereplő irritált és nem bírtam szinte nézni se
pl Noah volt akit nagyon bírtam az elején de a végére borzalmasan szörnyen hihetetlenül idegesített mint ahogy az igazgató is
az egész egy nagy ripacskodás lett a végére. mindenki hisztizett

khaos - 2012. 05. 23. 16:10

hát én végignéztem,de egyértelműen elvesztettem kezdeti lelkesedésem,főleg akkor mikor egyre többet kezdett szerepelni a szomszéd muter (sheila) aki egyszerűen óriási negatívuma az egész sorozatnak sztem (mondjuk az egész család ilyen)
és igen,tessa elvesztette az érdeklődést,teljesen beszürkült és már humora se nagyon volt a végére,túlzottan a felnőttekre ment át a hangsúly,néha néztem is h dallas többet van képernyőn (és még jobban is csinálja ami csinál) mint az elvileg főbbszereplő tessa

az évad vége pedig..nem tudom adok e esélyt a 2.évadnak majd

Nicholas - 2012. 05. 23. 16:23

Én a harmadik részig néztem csak, de tervezem folytatni.

Az utolsó képen lévő kutya szerepelt az American Horror Storyban is, ugye? :D

Shalafi - 2012. 05. 23. 16:43

A csaj jobb volt a Shamlessben maradjunk annyiban…
A kritikával meg teljesen egyetértek, nagyon jó pilot után mélyrepülés én is kb a 4. rész magasságában kaszáltam el

new-york-islanders - 2012. 05. 23. 16:51

Végignéztem az évadot, nem volt benne sok köszönet.
Egyszerűen fel nem foghatom ésszel, hogy ennyi komikus vénájú színész mellé (volt 2 vagy 3 ex-SNL tag a stábban) miért voltak képtelenek poénokat írni, de úgy látszik meg voltak a készítők elégedve evvel a negédes borzalommal amit végül összehoztak.
Viszont mosolygós családi sorozatnak ott a Middle, abban a karakterek azért legalább rokonszenvesek.

yeeeyha - 2012. 05. 23. 18:27

Érdekes nekem ez a suburgatory, mert hétről hétre nem ment a követése, viszont az utolsó részek már nagyon fanyalogva mentek le, főleg Eden miatt.
Csalódás a sorozat, mert imádtam az első pár részt, meg az évad közben is voltak jó részek, de amik közben voltak, meg nem tetszettek, azok nagyon nem tetszettek.
A karakterek közül talán George a kedvenc, Tessát sem tudom annyira szeretni, mert csak a szája jár, nagyon régóta teljesen beleidomult a kertvárosba. Dallast kedvelem, a lányát nagyon nem, valamint minden más szereplőt nehezen tudok elviselni, felnőttet, gyereket egyaránt, főleg hogy elveszett az a pimasz báj, ami az elején meg volt, és átalakult a nagyon-erős-zöld fű és az émelyítő giccs keverékévé.
Például ez az egész Eden szál minek kellett? Így akarták elodázni George és Dallas kapcsolatát? Szerintem máshogy is meg lehetett volna oldani, mert az évad utolsó kb 6 része Eden miatt szinte nézhetetlen.
Bár elég rossz hangulatban álltam fel az utolsó rész után, még maradok, mert reménykedem a változásban.
Egyébként tudjátok kik lettek a legnagyobb hibái az egésznek? Sheila és családja. Amilyen jó karikatúrának tűntek, úgy váltak rühellt cukormáz szörnyetegekké.

Csigusz - 2012. 05. 23. 19:17

Még 4-5 résszel le vagyok maradva, de a fene se érti ezt a nagy savat amit itt kap a sorozat. Még ha nem is olyan jó, és még ha lehetne jobb is, ez a 3 pont szinte már nekem szégyen.
Szvsz én maradok, és ha nem is heti nézős de tömbösítve akár négyet is megnézek amíg el nem önt a máz teljesen a képernyőn keresztül :)

winnie - 2012. 05. 23. 19:22

a 3 pont a fináléra vonatkozik, ha még nem vagy ott, akkor nem spoilerezik, hogy miért, de ez a rész nagyon gáz volt, minden összejött, ami rossz.

Riggins - 2012. 05. 23. 20:28

én az első 10 részben nem éreztem a lejtmenetet, onnantól viszont nem volt megállás. mikor felbukkant Eden, az egésztől elment a kedvem, csak azért néztem végig az évadot, mert alig volt hátra pár rész.

kasza lesz, de a 2×01-be még belenézek hátha.

Dohi - 2012. 05. 23. 21:49

nezhetonek indult, aztan valami eszmeletlenul nezhetetlen vacakka valt, en meg azota sem tudom, miert szenvedtem vegig az evadot a tizenx. epizod koruli kasza helyett, de a masodik evadbol mar nem kerek.

fatal - 2012. 05. 24. 00:07

A 20. részig bírtam, azt már végig sem néztem, kasza, pedig nagyon ritkán teszek ilyesmit.

Az első pár rész jó volt, de, hogy utána miért szenvedtem végig a többit azt magam sem tudom..

tiktak - 2012. 05. 24. 00:58

nem láttam még az utosló két részt, de annyira nem értékelném szörnyűnek.Bár valóban az első rész alapján jobbat vártam.A GCB-ben pont fordítva történt,hozzá szoktam a sorozat humorához, az idióta karakterekhez,itt viszont valahogy már nem csaltak mosolyt az arcomra egy idő után,sőt egyre idegesítőbbek lettek.
Alicia Silverstone karaktere a mélypontot jelenti számomra. Teljesen érthetetlen volt a megjelenése és valami eszméletlenül szarul játszott abban a részben,amiben láttam.

tiktak - 2012. 05. 24. 01:10

“A csaj jobb volt a Shamlessben maradjunk annyiban…”

melyik csaj? kit játszott a Shamlessben?
most már agyalok rajta egy ideje, de nekem nem urgik be semmi. igaz, a shamlessnek csak az első évadát láttam,azt is régen.

new-york-islanders - 2012. 05. 24. 02:39

tiktak

tessa volt az eredeti mandy milkovich az első évadban (csak nem vörös sörénnyel)

minimalisTa - 2012. 05. 24. 08:10

nem volt alacsonyabb a színvonal később sem. szerintem az első részt kicsit istenítettétek, oké volt, de nem őrülten jó. az meg tény, hogy a szitkomokban vannak néha gyengébb poénok (részek). Erre a sorozatra is igaz. Nekem is jobban tetszett az elején, de ha azt mondanák, hogy vége, nem sajnálnám.

tschaby - 2012. 05. 24. 09:53

Nálam 6-7/10 az évad, Maradok a második évadra, aztán meglátjuk. Alicia Silverstone mondjuk tényleg nem hiányzott…

tiktak - 2012. 05. 24. 14:05

new-york-islanders
végül rájöttem, így tudtam aludni éjszaka :)
köszi azért.

Tegnap megnéztem még egy részt. Teljesen érthetetlen ez a béranyaság dolog. Alicia Silverstone a penge szájával és a fura fejével úgy néz ki mintha debil lenne szegény. Egyébként is úgy állítják be mintha totál természetes lenne, hogy George egy béranyát költöztet be a lakásába és őrülten szerelmes belé, bár csak a kezét fogja hónapok óta. Persze, minden elég kifacsart ebben a sorozatba és nem keresek semmiben értelmet, de ez az érthetetlenség csúcsa nálam.

nfsu17 - 2012. 05. 29. 14:17

Még az utolsó rész hátravan, de ezek a béranyás részek valami kritikán aluliak. Komolyan, egy darab poén nincs bennük és szenvedés amit ők ott színészkednek. Meg nekem is szenvedés, hogy megnéztem. Teljesen más irányt vett a sorozat, nélkülözik a poént, a kisvárosi bugyuta hangulatot, ez már nem ugyanaz a sorozat, mint az elején. Minden karaktert megutáltam már ilyen-olyan okok miatt.
100%, hogy nem maradok több részre.

Fanni - 2012. 05. 31. 16:34

Én 15.részig maradtam!!! a többi már nem jött be egyszerűen beletekrtem, nem kötött le!!! A finálét sem sikerült meg néznem még, talán nem is fogom! Amennyire jól indult, annál rosszabb lett idővel!!! Fiatalok közül Tessa nem fogott meg, érdekesebb volt a holdkóros Dalia szerepe. Felnőtteknél Dallas és George volt szimpatikus! Sajnálom de nem tudom megnézem e a finálét, bár lehet a 2.évad első részébe belenézek majd!

Zolika - 2012. 10. 15. 16:00

én most kezdtem el nézni a sorozatot, véletlen találtam rá, eddig hat részt láttam, jok mulatságosak, szerény véleményem szerint azért érteni és értékelni kell a néha groteszk humort ebben a kis sorozatban, remélem nem jut arra a sorsra mint a Prime Suspect “New York-i nyomozok” , hogy lenyomnak egy évadot és annyi, jo kis sorozat ez, bár a kis sorozatfüggöknek üzenném megértem ha már az uj sorozatokat nem tudják értékelni, mert éjjel-nappal sorozatokat bámulnak… tartsatok néha szünetet, egy – két napot, egy – két hetet és utánna nézzétek, folytassátok, nem szabad egyhuzásra, ez nem a Gyilkos elmék, vagy a Dr. csont hogy már tükön ülve várjuk a folytatást. igaz én már bezabáltam a Dr. csont 7. évadát is, a 8.-at most kezdtem el nézni… ugyhogy ennek a kis sorozatnak NAGYON SOK SIKERT KIVÁNOK. További szépet. és ahogy fábry mondaná, “kezeket a paplan fölé, éljenek a csajok” !

winnie - 2012. 10. 15. 17:20

Mivel latod, hogy vege az elso evadbak es van 2. is, nem jut. Viszont most jonnek sajnos a gyenge reszek. A sorozat elso par resze jo volt, de utana lejto.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz