login |

Modern Family: vége a 3. évadnak

2012. 05. 24. 16:00 - Írta: CyClotroniC

25 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

I know that you’re concerned, but I’m designing t-shirts now, and they’re gonna be huge… also medium and small.

Ismét egy remek és stabil évet zárt a Modern Family, és a sorozat továbbra is mintapéldája annak, hogy hogyan lehet pusztán karakterekre alapozva olyan minőségi, szórakoztató és sokrétű családi szitkomot csinálni, amiben gyakorlatilag semmi erőltetett csavar sincs, ami keretként kötné a kezüket.

Kevés sitcom képes 3 évadon keresztül stabil minőséget szállítani, és a Modern Family mindenképpen ennek a családnak a része, még ha idővel kicsit át is formálták a kezdeti arculatukat, és mára már egyre kevesebb kamerába beszélés és kínosság jellemzi őket, ellenben nagyon végigmosolygós a hangulata, amin azért fel is lehet nevetni, nem is olyan ritkán. A tovább mögött folytatom.

A sorozat még mindig abszolút karakterszitkom, és a szerethetősége azon áll vagy bukik, hogy mennyire érzed magadhoz közel a családot, akik nálam még mindig 11/11-esek, mióta Lily-vel kiegészült a família, persze megvannak a kedvenceim, de senki se irritál egyáltalán és tényleg mindenki kedvelhető.

A sok karakter előnye, hogy a fókuszpontok folyamatosan változnak, főleg a gyerekeknél, így néha hajlamosak kevesebb időt szánni néhányukra. A finálé is jól mutatta, hogy Alex magabiztos középső csemeteként kevésbé használható, mint testvérei, így többnyire csak ellenpontoznak vele, ellenben Luke-ból is visszavettek, de neki így is remek poénok szoktak jutni, noha komolyabb képernyőidőt csak akkor kap többnyire, ha Phillel komolytalankodhatnak egy kicsit.

Haley ellenben jóval több teret kap, amit a fináléban is érezni lehetett, de egyáltalán nem bánom, mert messze az egyik legérdekesebb és legszerethetőbb karakter, ráadásul az önállóság és a felnőtté válás küszöbén sokat is lehet mesélni róla. Megint csak az írókat dicséri, hogy nem esnek túlzásokba, így ő se lett egy sokadik szőke-klisé, sőt kifejezetten okos és kreatív húzásai vannak, amikor a szülőket akarja megvezetni valamivel. Remélem is, hogy a továbbtanulással nem tüntetik el nagyon.

A kínosság ugyan általánosságban eltűnt, de Cam és Mitch szálán még néha-néha megjelenik, akiknek szintén nagy előnye, hogy nem a melegségüket tolják az előtérbe, hiszen ott van nekik a gyereknevelés, a munkahely és ugye a habitusbeli különbségek is, ráadásul Lily is inkább hozzátett az összképhez, mint elvett belőle.

Ha választani kéne laposabb ágat, akkor Jay, Gloria és Manny vonalára szavaznék. Jay ugyanis az öregrókás jellemével igen ritkán tud előidézni cselekményt, többnyire csak megoldja mások problémáit, vagy összekülönbözik Gloriával, aki talán a legtöbbet kopott az első szezon óta (bár ezt már mondtam tavaly is), így nem meglepő, hogy megkapta a cliffhangert, ami az egész trió sztoriját is feljavíthatja jövőre.

Phil és Claire viszont még így is kiemelhető, mert tökéletesen működnek, és mindenképpen ők azok, akik képesek totál egyedül is elvinni egy történetszálat, és akárkivel összetehetőek, mindenkivel remek párost alkotnak.

– Guess what? Suddenly, you’re 60 years old, wandering toothless and alone in a postapocalyptic wasteland.
– Wait a second. How did Dylan get the nuclear codes again?
– During the robot wars.

Egyébiránt ez a megosztottság még mindig a sajátossága (előnye/hátránya?) a show-nak, hiszen most is úgy futott egymás mellett 3 sztori, hogy még csak valami díványon összefoglalós tanulsággá sem értek össze, sőt a karaktereket se keverték meg a Gloria/Lily cserét leszámítva. Valakinek ez zavaró lehet, míg én úgy vagyok vele, hogy éppen ennek köszönhető a részek minősége, tömörsége, stabilsága.

A szezon nálam 7.5/10-es, hozva az előző évadok szintjét, egy-két kiemelkedő epizóddal (például a  Disneyland két hete), és külön öröm, hogy ugyanolyan jól működik a sorozat akkor is, ha valami összerántott családi esemény van, ha megkeverik a karaktereket, vagy ha három szál fut egymás mellett párhuzamosan. És ugye mindez a sokszínű, de kordában tartott, és éppen ezért egyedi karakterekből táplálkozik, melynek köszönhetően már 3 éve nem tudnak csalódást okozni.

25 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2012. 05. 24. 15:32

tetszik még, szó se róla, de én éreztem visszaesést az évadban, míg a másodiknál csápoltam, hogy jobb lett, itt a nagyon jó részek nálam elmaradtak. jó, de már nem nagyon jó. olykor persze baromi jó részeket hoz, de fura módon az elején és a végén történt meg ez, amikor kimozdultak vidékre és volt disneyland.

és persze a szokásos panasz. amikor egymás mellett futtatják a 3 sztorit, nekem az sokszor értékelhetetlen – tudom, hogy sokszor erőltetetten hozzák össze a karajtereket (legalább egy ponton) és tudom, hogy nagyon mű, amikor mindenkit mindenkivel össze akarnak hozni egy részre (legyen együtt mitch és haley, vagy gloria és luke, vagy manny és alex), de ezek még mindig jobban működnek, mint amikor semmi közös pont nincs, mert akkor hiába jók és szerethetően önmagukban a karakterek, csak három 7 perces modern family-spinoffot nézek. 7 perc! az nulla. az semmire nem elég, az csak viccmesélés, vagy nem tudom. remélem, hogy nem ez a jövő, hogy ha valaki nem tud 20 percet írni egy epizódra, akkor ír három 7 perceset és az emberek akkor is nézni fogják, ha azokból két szegmens gyenge és csak egy jó.

CyClotroniC - 2012. 05. 24. 16:01

Azért a 3×7 percen vitatkoznék, mert 11-7-4 volt inkább ez a mostani is, szóval vannak súlyozások, no meg legyünk igazságosak, hiszen itt ez gyakoribb dolog a nagy létszám miatt, de több sorozat csinálja. A The Office idei szezonjában mekkora jók voltak a párhuzamosan futó részek már, akkor a HIMYM vagy a TBBT is gyakran klikkesít átfedések nélkül, de felhozhatnék mást is példának.

Igazából itt csak azért szembetűnő, mert eleve élesebben elválnak egymástól a csoportok, mivel egy háztartásba tartoznak, az viszont tény, hogy itt is, ahogy a legtöbb sitcom esetében, pont akkor a legjobb a sorozat, ha terepen vannak, vagy szokatlan párosításokat csinálnak, amire ráadásul a nagyobb karakterlétszám miatt itt több is a lehetőség.

Azért a farmos és a Disneylandes tényleg kiemelkedett, de voltak még jó pontjai. A 9-10-11-12-es blokk nagyon bejött a hálaadással, a karácsonnyal, a lóversenyessel (több Javiert!) és a tojásossal, és nekem remek mini-arc volt Claire harca a stoptábláért és a választásért is. Ja és Dylan is zseniális… Örülök, hogy újra velünk van ;D

P009 - 2012. 05. 24. 16:12

Én még egy részben sem csalódtam, hangosan felnevetek a poénokon, az összes karaktert megszerettem. Örülök, hogy az ABC-n ez a vezető szitkom. Nálam ez 8.5/10.
9/10-et a Raising Hope kapja :)

horathius - 2012. 05. 24. 16:37

egy keveset szerintem esett a szint, de még így is bőven az egyik legjobb szitkom amit adnak.

Dregnarr1 - 2012. 05. 24. 16:37

Sajnos egyre gyengébb a minőség, a legelső idézethez hasonló darabokon már sóhajtozok.
Emellett szerintem a karaktereket is ellőtték, vagyis már nem tudnak újat nyújtani, mindenkinek van 3 tulajdonsága és azt erőltetik újra és újra.
Régen még az is kiemelte, hogy volt benne véletlenszerűség, hogy bármikor történhetett valami, ami miatt a néző is meglepődött és emiatt röhögte végig az egészet, mostanra viszont már mindig az elején tudni lehet, hogy melyik poén hogy fog lejátszódni és hogy mit akarnak csattanónak.

Maradok még, de csak tartaléknak tartogatva nézem majd, nem az elsők közt.

Cappy - 2012. 05. 24. 17:01

Cam a legjobb! Annyira bírom az arckifejezéseit. Mindig szakadok amikor megsértődik, az a fej amit vág… egyszerűen zseniális.

Nekem kicsit hiányzik a kamerába beszélés, annak ellenére, hogy ez miatt dobtam a sorozatot a legelején. Végül újra elővettem és lelkes néző lett belőlem. Az évad szerintem hullámzó volt, voltak nagyon jó részek, de voltak szenvedősek. De egy 8/10-et simán kap tőlem.

dragon1986 - 2012. 05. 24. 17:16

hehe Cam mintha Punk’d-ba vagy valami spanyol/argentin szappanoperába csöppentek volna :D

TibChee - 2012. 05. 24. 18:00

Szerintem ez a sorozat zseniálisan ki van találva. Egy-két poén néha nem az igazi (hirtelen egy ilyet sem tudok felidézni, pedig emlékszem, hogy volt, ami annyira nem tetszett; ez azért jelenthet valamit) illetve olykor a család összeboronálása is erőltetett picit (a szendvicses jelenet az előző részből nem volt az igazi), de nagyon jól használják a szereplőket.

Az ilyen “klikkesedő”, kicsit megkavart felállások nem csak, hogy szórakoztatóak, viccesek, de még életszerűek is, hisz azért mégis csak három kisebb családból áll össze a rokonság.

Az is kifejezetten tetszik, hogy gyakorlatilag nincs jellemfejlődés. Rengeteg sorozatnál rosszul kezelik ezt, és még ahol jól is sikerült (pl. Barney a HIMYM-ben), ott is kicsit furcsa érzésem van, amikor egy-egy régebbi jelenetet visszanézek.

Erre az évadra is csak 10/10-et tudok adni, mert ugyan voltak hibák, de olyan aprók és olyan ritkán, hogy nem is emlékszem rájuk.

winnie - 2012. 05. 24. 18:07

“Az ilyen “klikkesedő”, kicsit megkavart felállások nem csak, hogy szórakoztatóak, viccesek, de még életszerűek is, hisz azért mégis csak három kisebb családból áll össze a rokonság.”

az sosem lesz életszerű, ha patikamérleggel kimérik, hogy ki nem volt még kivel. ha csak úgy találkoznának és lenne közös sztori, akkor más lenne. de így, hogy “nézzük, még ki nem volt kivel”, így nagyon erőltetett. ettől még lehet jó a találkozás, sőt, éppen ekkor a jó, hiszen két olyan ember van együtt, akik kvázi 50 részen át nem voltak egy jelenetben együtt, s mivel a karakterek nagyon jól meg vannak alapozva, elég egymás mellé tennl a két figurát és maguktól jönnek a poénok. de ettől még erőltetett marad.

Nabu - 2012. 05. 24. 18:17

Hát engem abszolút nem érdekel, hogy egymás mellett futnak a szálak vagy összekeverik őket. Felőlem az összes karakter ülhetne egyenként egy szobában és nézheti a tv-t, ha ennyire vicces marad sorozat. Poénokon hangosan röhögök, pedig ez nálam nem jellemző, imádom a karaktereket és nagyon szórakoztató az egész, a több nem hiszem, hogy számít.

madwe - 2012. 05. 24. 18:54

Nagyon tetszik a sorozat, és ez az évadzáró szerintem az egyik legviccesebb rész volt eddig. Szinte végig nevettem. A szappanopera jelenet, és persze Dylan összes jelenete nagyot ütött. Nagyon várom vissza, főleg, hogy remélhetőleg Gloria terhesen még “elviselhetetlenebbül” fog viselkedni :)

paranoid android - 2012. 05. 24. 19:01

Sokat lehet elemezni a Modern family szerkezeti felépítését és ehhez kapcsolódva az írók munkáját, de szerintem felesleges. Vagy arra jutnánk, hogy a párhuzamosan futó történetekkel a könnyebb utat választják, vagy arra, hogy a párosítások állandó variálása ill. a teljes család összehozása önkényes. Vagy akár mindkettőt is mondhatnánk. De a lényeg, hogy még mindig baromi szórakoztató. Nem lesz a kedvenc sitcomom, valami hiányzik belőle ahhoz, de eközben – talán pont ez a hiányzó elem miatt – bármikor jól esik. Minőségi kommersz (már ha ez nem számít oximoronnak). A Dunphy család pl. még mindig zseniális, mindenkit imádok onnan.

CyClotroniC - 2012. 05. 24. 19:10

“Nem lesz a kedvenc sitcomom, valami hiányzik belőle ahhoz, de eközben – talán pont ez a hiányzó elem miatt – bármikor jól esik.”

Ez teljesen így van nálam is… Minden évben eddig stabil élmezőny volt, de sose a legjobb, pont azért mert annyira természetes, legalábbis én ezzel szoktam magyarázni. Meg hát azzal, amit fent is írtam, hogy nagyon realisztikusan egyediek a karakterek, senki se lett karikatúra, sőt aki egy kicsit is az volt, azt visszább csavarták egy fokkal.

Amúgy a “minőségi kommersz” kifejezés is szószerint így eszembe jutott, de én is éreztem benne némi ellentmondás… Inkább “minőségi mainstream”, ami széles körben is könnyen fogyasztható, de egyáltalán nem érzem rajta a “kommerszséget”, noha egyedisége sincs.

paranoid android - 2012. 05. 24. 19:34

Nem is volt benne semmi dehonesztáló részemről; talán jobban is fedi a “mainstream”, amit mondani akartam. Könnyen befogadható, könnyen megszerethető, bárkinek szívesen ajánlanám, de éppen a széleskörűsége miatt nem hagy nyomot az emberben.

TibChee - 2012. 05. 24. 20:34

@winnie:

Nem értelek… Tény, hogy a fináléban 3 teljesen különálló történetet mutattak be (bár azért itt is megvolt a közös motívum), de nem volt itt semmi sem erőltetett meg patika mérlegen kimért. Éppen annyira mosták össze a családokat, amennyire kellett. Gloria már többször bizonyította, hogy jól szótért a kislánnyal, Philéknél meg zajlottak az események (egy végzős bálról talán csak tudnak a nagybácsiék is), így eléggé evidens volt, hogy ki(k)re bízzák Lily-t.
Én abban nem látok semmi erőltetettséget, hogy Gloria végülis nem a kislánnyal maradt, hanem Mitch-ékkel ment, mivel ő tud spanyolul és ez a nyelvtudás kellett.
A többieknek meg simán zajlott az életük.
Szerintem remek húzás volt, hogy Alex-et hanyagolták. Van benne valami, hogy talán ő a leggyengébb krakter, talán ő állja meg legkevésbé a helyét egyedül. Akkor lett volna erőltetett, patikamérlegen kimért a dolog, ha megpróbálják valahogy beleszuszakolni a történetbe.

Ha már valamibe mindenképp bele akarunk kötni, az Luke szerepe lehetne. (Hogy Manny miért ment el a fellépésre, egyértelmű. Ő kicsit magának való gyerek, másképp gondolkodik, mint a kortársai, őt kifejezetten érdeklik az ilyen dolgok.) A vacsoránál (amikor ugye közölni akarták a nagy hírt Haley-ék) kicsit tényleg felesleges volt a jelenléte (én legalábbis első körben csak a szülőknek mondtam volna el, majd csak utána a tesóknak), meg az sem volt teljesen világos, hogy Haley levelét miért dugta el (hogy a Philnek szóló idézést, és a bírságot miért tette el, az világos, de a többi…), de ez igazából csak szőrszálhasogatás, mert ha a történetbe nem is illett bele 100%-osan (bár talán pont az lett volna az inkább erőltetett, ha most tűnik el), remek poénokat szállított.

winnie - 2012. 05. 24. 20:40

tibchee: a finálét még nem láttam, és nem a különállóságot mondom (az csak a jövőre nézve nem jó trend), hanem amikor egymás után volt három rész, ahol direkt random felállásokat próbáltak. és nem az a bajom (nem is jó szó a “bajom”), hogy nem jók, hiszen ezek a legjobb részek éppen amiatt, amit leírtam.

de ez csak az én hülyeségem, nem érzem természetesnek és nem a megoldást tudom rá, maximum az a nyitja, hogy már az elején is kellett volna jobban vegyíteni a népet, hogy ne legyen ennyire feltűnő.

jim455 - 2012. 05. 24. 20:42

A sorozatot nem nézem, de a csávó az első képen úgy néz ki mint Dexter:)

Gerdina - 2012. 05. 24. 20:45

Már nem szoktam rajta nevetni, de az mindenképpen pozitívum nálam, hogy a részek végi meghatónak szánt monológokból visszavettek.
Ebben az évadban kifejezetten meglepett néha, hogy már igazi csalódásokon is keresztül mennek a szereplők és nem volt mindig feltétlenül happy end. Gondolok például arra, amikor Claire elvesztette a választást vagy amikor Phil előadása nem sikerült Gloria és Haley miatt. A mostani Mitchell-es kiborulás meg igencsak hitelesre sikerült, ezt sem vártam.

Sajnos Gloria karaktere tényleg nem az igazi már…tudom, hogy az ő karakterének humora a hirtelen természetéből és hangoskodásából fakad, de én már nagyon ráuntam arra, ahogyan a férjével bánik. Szabályosan olyan sokszor, mintha utálná és szerintem a terhessége majd csak ront a dolgokon.
Amit én fájlalok az az, hogy szerintem Manny-ból ennél sokkal többet is ki lehetne hozni, de szinte semmit nem kezdenek vele az írók.

Azért élvezni még élvezem, a Cam/Mitchell páros kínos eseteit mindig is a sorozat egyik erősségének tartottam és ezek továbbra is jók, Phil pedig még hihetetlenül szerethető.

Lajosék a másodikról - 2012. 05. 24. 22:34

Eddig is jó volt, idén sem lett (lényegesen) rosszabb.

Cathy07 - 2012. 05. 24. 22:52

Volt pár olyan rész, ami kevésbé tetszett-pl a bohócos-, nem lenne baj az se, ha Fisbo már csak ilyen álmában bohócnak öltözik mélységben jelenne meg.

De voltak nagyon-nagyon vicces részek és gyakorlatilag mindenkit szeretek, Lily az biztos, hogy főnyeremény. Kicsit kár, hogy majdnem az egész évadban nem volt Dylan, örülök, hogy visszatért.

viky - 2012. 05. 25. 00:44

Nem tudom miért, de a Modern Family nálam valahogy mindig csak a 2. helyet kapja meg, pedig talán ezen a sorozaton nevetek a legtöbbet és a karaktereket is nagyon bírom, mégis nekem is hiányzik valami belőle.
Az évad nagyon tetszett, pár részt leszámítva, amit most konkrétan nem is tudnék megmondani, melyek voltak. A finálé viszont eddig az első helyen áll a nézett szitkomok között.
Én egyáltalán nem bánom, hogy kit kivel és mikor vegyítenek, még sosem tűnt nekem erőltetettnek, örülök is, hogy variálnak.
Persze Dunphy-ék még mindig a legjobbak, főleg Phil és Luke és egy nagy plusz pont Dylannek is jár :)

bikkbakk - 2012. 05. 25. 08:35

nekem ez a szezon jobban tetszett, mint a második, abban a részek nagyon ugyanarra a MF-es kaptafára készültek: a három családban van három probléma, a végén együtt van a család, előjönnek a konflikusok, nagy veszekédessel, aminek a végén kiderül, hogy mind a három probléma ugyanarra félelemre/félreértésre/gyerekkori traumára vezethető vissza, ennek megörülnek, mindenki boldog aztán valaki belenarrálja a kamerába, hogy lám, megint mennyit tanultunk.

Innen továbbléptek, aminek nagyon örülök.

jiliac - 2012. 05. 25. 09:27

Az évad közepét én elég gyengének éreztem, olyan 7-8 rész semmilyen sem volt erőltetett humorok, jelenek. Próbálgattak valamit az írók szerencsére nem jött be nekik se, így a végére ismét visszatértek a régi módihoz, és jöttek a jól megszokott színvonalú részek. Remélem a kövi évadban már nem kísérleteznek. Ahogy a gyerekek idősödnek, úgy lehet egyre jobb dolgokat kihozni belőlük, így nekem is a Phil és Luke páros volt a évad kellemes meglepetése. Remek pillanatokat szereztek ők ketten, és még fognak is remélhetőleg. Dylan jó hogy visszatért a végére, kell még egy retard arc ebbe a soriba :). Így összességében én is gyengébbnek érzem ezt az évadot az előzőkhöz képest, ez van, ez most így sikerült, de nagyon várom a folytatást.

hankmoody - 2012. 05. 25. 20:20

nagyon tetszett a kritika. Ha nem lenne a Community akkor a legjobb sitcom is lehetne. 10/8.8 Phil Dunphy FTW! :D

AJ - 2012. 08. 03. 14:31

HBO-n most fejezték be, remek volt a harmadik évad is. Szinkronnal zseniális. A Disney Land-es rész tényleg jó volt, de én az egész évadot élveztem. Egyik kedvenc párbeszédem:
– Játszuk azt, hogy amikor szomorúak vagyunk, iszunk egyet.
– Ezt már feltalálták, alkoholizmusnak hívják.

Jó pillanat volt, mikor Dylan a Disney Landben dolgozott, és medvének volt öltözve, az a pillanatkép zseniális volt:
– Ne bosszants fel.

Még Disney Land-es, amikor bevágtak jeleneteket, mikor Cameron fut Lily után, a sikítások, amiket művelt Kerekes József a szinkronban zseniális.

A szappanoperás, kórházas rész a fináléban jó volt. Jó kis paródia volt, öt percben összefoglalták azt, ami ilyen szappanoperákban száz részeken keresztül történni szokott.

Nálam látva a harmadik évadot is magasan a az élre tört a Modern Family. Nagyon jól képesek hozni ugyanazt a színvonalat, jók a szituációk utáni arcok, amikor belebámulnak a kamerába. Ezt főképp Clare műveli mesterien.

9/10-es volt az évad végig. És tényleg, amikor kiszabadulnak otthonról, mármint a házakból és elutaznak nagyot tudnak alkotni. Például mikor Jay elvitte Gloriat az étterembe, megmutatni a szendvicset. Utána a patás párbeszéd, sírtam s röhögéstől.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz