login |

Shark Tank: vége a 3. évadnak

2012. 05. 24. 14:30 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika, reality,

Most komolyan, ki gondolná, hogy az egyik kedvenc sorozatom (ha nem A kedvenc…) épp az a Shark Tank, amiről kemény kétszer írtam az elmúlt 3 évben. És mégis a Shark Tank volt az, amelyik nézettségének, sikerének és következő évados berendelésének legjobban örültem – a 15 részes első, a 8 részes második és az ismét 15 részes harmadik évadot ráadásul 22 részes negyedik szezon fogja követni. Kezdjük a két korábbi, első évados és második évados kritika linkjével, mert a formátum miatt sok újat nem tudok hozzátenni, az általánosságok elolvashatóak. (Most komolyan, hogy válasszak képet egy “5 milliomos beszél egy random emberrel”-sorozathoz?)

So, Barbara, you used to be a cougar.

Be is írom ide a 10/10-et, hogy a kereső kidobja, de nem is csalok, hiszen a Shark Tank szinte az évad első percétől az utolsóig ugyanolyan jó volt, remek szórakozást nyújtott, és az sem hátrány, hogy nagyon BKV-kompatibilis a sorozat, mert 85%-ban simán lehetne rádiózni is, azaz csak hallgatni, a lényegi információk ugyanis beszélgetések során hangzanak el. Persze sokat veszítene, aki csak rádiózna, hiszen egyrészt a bemutatott termékeket nem látná, az éppen pénzért küzdő üzletembert, no meg a cápák arckifejezései is megérnek olykor egy misét. (A BKV-n szerencsére látni a képet, így ha valakit láttok, amint a 31-es buszon vagy a piros metrón Shark Tank-et nézve gizdázik, köszönhettek.)

Jó, legyen szó erről is a posztban, ne csak a linkeken, a Shark Tank egy üzleti reality, egy üzleti befektetésekről tárgyalós reality, ami anno Japánból indult és szerintem minden országba hamarabb elért, mint Amerikába – nálunk Ecopoly volt, máshol Dragon’s Den, de hiába van az angol verzióból már 9 évad, azt sosem találtam nézhetőnek. Ennek vagy a műsor hossza, vagy a producer Mark Burnett az oka, akinek sikerül hihetetlenül feszes és élvezetes 40 perceket összehozni. (Hmm, a kanadai verzió 7 évadnál tart, lehet, hogy be kéne próbálni, mert abban is van Kevin O’Leary és Robert Herjavec.)

A Shark Tank 3. szezonja olyan volt, mint az első kettő. Nagyszerű és rájuk tudott tenni egy lapáttal. Mark Cuban állandó taggá vált a cápák között (kvázi Kevin Harrington lett leváltva, meg a helyén Jeff Foxworthy volt vendég az S2-ben), ráadásul az egyetlen nő, Barbara Corcoran helyére pár adás erejéig érkezett Lori Grenier is, hogy megint legyen egy teleshopos – jó volt, s bármennyire is kedvelem Barbara-t, főleg azért, mert a többiek jól tudják szívatni, szerintem nem tenne rosszat a csere, tippre meg is fogják lépni. (Azt persze nem tudom, hogy csak rá nem érés vagy tényleg tesztelés okán jött az új cápa.)

Élvezetes és tanulságos, olykor még érzelmes is a Shark Tank, mint írtam, szinte nem is volt gyenge pontja a 3. évadban, a cápák remekül húzták egymást, hol viccelődtek, hol nagyon komolyan elhappolták egymás ellen az üzleteket, Mark Cuban a kőkemény rámenősségével és a remek magyarázataival igazi főnyeremény volt, Mr. Wonderful is szokás szerint hozta magát. És persze a “feltalálók” is hozták magukat: remek ötletek, egyértelmű, “nekem hogy nem jutott eszembe?!”-elképzelések és pár idióta. S szokás szerint némelyik remeknek tűnő ötlet simán elvérezett, más abszurditásra pedig rárepültek. A fináléban is akad ilyen is, olyan is, a nagy durranást a végére hagyták.

Ja, persze mint minden sorozatra és reality-re érvényes, a fő hatást, a szórakoztató faktort abban a 40 percben nyújtják. Ha utánaolvasással és egyéb dolgokkal meghosszabbítja ezt az élettartamot az ember, akkor kiderülhetnek számára olyan dolgok, amik később az élvezeti fokot befolyásolhatják (negatív irányba), így én jó Micimackó módjára betakarom a szemem és elképzelem, hogy amit nem látok, az nincs is. Bőven elég, amikor jön egy Update-blokk, ahol természetesen a pozitív következményeket bemutatják. (Idén már a mostani évadból is voltak update-ek, nagyon helyes.)

18 hozzászólás Ne habozz!

Pocok - 2012. 05. 24. 14:36

Még az utolsó részt nem láttam… de…
winnie, te a kanadai DD-t nem nézed? Csak mert most épp azt darálom, és szerintem jobb, mint a ST. Persze nálam a ST is 10 közelében van.

winnie - 2012. 05. 24. 14:55

nem, még bele sem néztem, de mindenképp nyáron bepróbálom.

dragon1986 - 2012. 05. 24. 15:04

Dragon’s Den UK

hülye audiokommentár (nagy leírásos minta csukot szemmel nézné az ember és mondják neki, hogy mi is történik) és nagy lassú folyású az egész, felesleges dolgokat is mutatnak pl. 5 másodpercig hogy valaki megy fel a lépcsőn :D Az a baj, hogy elég unalmasak a milliomosok is, nincs jó karakter/személyiség. És nem nagyon támadják le egymást :D

Dragon’s Den Canada és Shark Tank

sokkal jobb a fent említett tagok miatt, Kevin a legnagyobb arc, olyan szüvegei vannak hogy csak na. Sokkal feszesebb mint a brit verzió. :) Nincs vagy nem nagyon van felesleges narrálás :D

winnie - 2012. 05. 24. 15:10

(kevinnek egyébként indult nemrég kanadában a Redemption Inc. című reality-je, ami nekem csak “belenéztem aztán annyi” volt, de ettől még lehet jó. afféle börtönből szabadultak apprentice-ének tűnik.

dragon1986 - 2012. 05. 24. 15:18

érdekes :D mondjuk lehet én nem nagyon bíznék bennük :D

Pocok - 2012. 05. 24. 15:19

Az UK verzió tényleg szar… legalább is, ha csak néző az ember.

Cappy - 2012. 05. 24. 16:21

Hmm, még nem is hallottam erről. Köszönöm az írást. Bepróbálom.

TorrenteXY - 2012. 05. 24. 17:38

Nagyon jó műsor!

Nem tenném 10/10-re, inkább olyan 8-9-es szinten mozgott, mert voltak benne unalmasabb részek, meg a nagy érzelemfaktor engem nem tud meghatni pont ebben a realityben. Oké hogy valakinek gyerekei vannak, meg nehéz sorsú, de ha a terméke sz.r, akkor miről beszélünk?

A kanadai Dragon’s Dent be fogom próbálni, pont pár hete futottam bele, és már csak a két milliomos miatt is biztos megéri.

A zsűriről annyit, hogy Barbara teljesen egyhangú, vannak jó pillanatai de semmi érdekes. A teleshoppos csaj, Lori érdekesebb karakter, de még nem láttam eleget belőle. Kevin O’Leary a személyes kedvencem, tökéletes cápa, csak a pénz érdekli, és szerintem jól is fektet be. A többiek általában kiutálják, pedig nem gonoszabb mint férfitársai. Robert a legmelepőbb, mert sok mindenkit elhajt, aztán hirtelen bedob millió dolláros öszegeket. Daymond nagyon alapos, és óvatos, kicsit talán túlságosan is. Mark Cuban pedig talán a lehető legjobb csere volt. A hirtelen ajánlatai “nem beszélhetsz senkivel, 5 másodperced van hogy elfogadd” nagyon szórakoztatóak.

Teleshop Kevin nagyon szürke volt, míg Jeff Foxworthyt nem is értem hogy került ide. Teljesen hangulatidegen karakter volt, jó hamar el is paterolták szerencsére.

Nagyon örültem a 22 részes berendelésnek, csak így tovább!

dragon1986 - 2012. 05. 24. 19:10

TorrenteXY

jaja, én nem nevezném gonosznak, vagy az én skálám túl nagy :D Diktátorok akiket ezreket gyilkolnak le ők gonoszok, legalábbis az én nézetemben :D

Kevinnek és Marknak szerintem jó meglátásai vannak és viszonylag elég fair mindkettő. Kevin stílusa talán nem fekszik mindenkinek , de engem nem zavar, elég szórakoztató. Amúgy nem hiszem hogy kiutálják, Roberttel többször szúrtak ki vele, ketten vagy többen összeesküdtek elenne, hogy ne az ő “deal”-jét választják. Vagy csak simán kitúrták :)))

Amúgy valamiért nem nagyon siker jó női cápákat vagy sárkányokat választani, kivétel vörös hajú Arlene Dickinson a Kanadai Dragon’s Den-ben :D

winnie - 2012. 05. 24. 19:20

anno valaki linkelt shark tankes listát, hogy ki hány projektbe fektetett be, ez megvan valahol?

dragon1986 - 2012. 05. 24. 20:03
winnie - 2012. 05. 24. 20:05

volt egy részenkénti, de ez sem rossz. lőttem én a google-t mindenfélével, de nem nagyon akarta kiadni.

dragon1986 - 2012. 05. 24. 20:27

ők analizálják részenként: http://www.sharktankdealanalysis.com/

google nem a barátod, én tök egyértelmű kulcsszavakat használtam, shark tank investments stats vagy statistics, shark tank analysis :D

winnie - 2012. 05. 24. 20:45

köszi- én inkább a dealekre mentem, de még ez sem az igazi, de mindegy, hagyd. volt egy táblázatos, ahol egy mátrixban voltak a részek és a befektetők, tiszta wikialapra emlékszek, de ott nem találom. ráadásul tudom, hogy linkeltem már a blogon, de ez a kereső sem a barátom. (és azért linkeltem, mert valaki linkelte, szóval a kommentek között is meg kéne néznem:)

.tnm - 2012. 05. 24. 22:47

off: nekem is lehet köszönni, én LLS-t nézek BKV-n. (legyen ez a hét kérdése? hogyan ismerje meg/fel a mindennapi junkie a másikat az utcán? :) )

bema - 2012. 05. 25. 12:32

Nekem is ez az egyik kedvenc műsorom. Én is simán 10/10-et adnék erre a szezonra, ami elsősorban Mark Cuban-nak köszönhető.
Kosárrajongóként korábban csak a Dallas meccsein láttam, ahogy a szakadt pólóiban a kispad mögül drukkol/pattog/reklamál és baromira nem volt szimpatikus. Ebben a műsorban pedig nagyon megszerettem, mert azt hiszem, nem sok ember van a világon, akit ha bedobnának az ő helyére, képes lenne ugyanilyen vezéregyéniség lenni, miközben szórakoztató és humoros is. Egyszerűen látszik rajta, hogy élvezi amit csinál (és jó is benne…) és még a cápa-társak – akiket különböző okokból szintén könnyű megkedvelni – sem igazán tudnak haragudni rá, bármilyen keményen is szívassa meg őket…

Az angol DD-ből pár részt megnéztem, de főleg két okból nem tetszett.
Egyrészt az angol feltalálókat túl hamar zavarba tudják hozni az ottani cápák/sárkányok, míg az amerikai idióták a végsőkig tudják bizonygatni igazukat. (Még ha értelmesen el is magyarázzák nekik a cápák, hogy miért bukó az üzleti modelljük, akkor is figyelemreméltó magabiztossággal tartanak ki a végsőkig, és a legrosszabb esetben is elmondják a kamerába, hogy “ezt a döntést még nagyon meg fogják bánni…”
A másik ok az, hogy Angliában túl komolyan veszik azt a bevezetőben mindkét helyen elhangzó szabályt, mely szerint ha vki nem kap annyi pénzt, amennyit eredetileg kért, akkor üres kézzel távozik.
E két dolog miatt szerintem a szigetországiak egy csomó izgalmas és/vagy vicces tárgyalástól fosztanak meg minket, nézőgyerekeket.

winnie - 2012. 05. 25. 13:05

tényleg, ez eszembe sem jutott, hogy nekem cuban azért is bejövős, mert korábbról ismertem, tehét nem új arc volt. (foxworthy is ezért volt szimpatikus, mert a blue collar standupokat ismertem) – anno, amikor donald trump sikeresen beindította az üzletember reality-t, az apprentice-t (2004-ben), akkor megirigyelve a sikert mark cuban-nel (meg richard branson-nal is) csináltak valami hasonlót, the benefactor-t, de megbukott (mindkettő, a rebel billionaire is)

Casey Novak - 2012. 05. 28. 19:19

Nagyon bejövős, de nem tudom miért, néha rossz nézni, ahogy rávetik magukat egy-egy véres koncra, a szerencsétlen feltaláló meg áll ott, mint borjú az új kapu előtt. Persze, így legalább kap bármennyit is, máshol nem kapna, de attól még gusztustalan, ahogy kiforgatják egyiket-másikat. De olyan mint egy baleset; nem tudok nem odanézni :)
Ebből is az amcsi a legjobb, mint nekem általában minden realityből, ami több országban is fut (mondjuk nagyon keveset nézek), mert valahogy túldramatizálják, össze-vissza vágják, és tuti, hogy nem kicsit manipulálják is, de az amerikaiaknak ez jól áll, és ettől lesz a többi unalmas. Szörnyű, pfujj. És én ezt szeretem :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz