login |

Nikita: vége a 2. évadnak

2012. 05. 25. 22:10 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

The last thing they’ll breathe will be my name.

Ezt se hittem volna. Mármint, hogy a Nikita ennyire hanyagolt lesz nálunk, hiszen már a startja előtt tudtuk, hogy az egyik legjobb akciósorozat lesz. Ehhez persze nem kellett jövőbelátónak lennünk, kezdjük el számolni, hogy mondjuk Amerikában hány akciósorozat van: ha azt vesszük, hogy a Strike Back magasan a legjobb, akkor a Nikita mellé nem sokat lehet mondani, mondjuk a Hawaii Five-0-t, ami krimi, de mégis akció. Ezért is örültem a Missing-nek, mert színesíthette a palettát, kár, hogy nem érte meg a 2. évadot.

Ráadásul a Nikita csajos akciósorozat, amik az Alias és a Dark Angel óta különösen a gyengéim (éljen a régi Nikita!), az már csak hab volt a tortán, hogy az a Maggie Q lett a főszereplő, akit már jó pár akciómoziban láthattunk korábban (Die Hard 4, Mission: Impossible 3 – de már tíz évvel ezelőtt is nyomta a Naked Weapon-ben). Minden adott volt tehát a jósághoz, azonban a Nikita nem hozta magát, pedig baromira nem kellett volna sokat produkálnia, így a kritikaírást a kitartó Desmond Wallace vette át, de a 2×01 kritikája szerint ő is búcsúzott a sorozattól.

A Nikita valahol ott helyezkedik el nálam, ahol a Grimm, hogy elnézegeti az ember, de nem nagyon mozgat meg. Ha nem lenne annyi minden jó néznivaló, akkor az akciók tiszteletére biztos lehetőséget kapna, főleg, hogy Maggie Q mellett Lyndsy Fonseca is benne van és megmutatja, hogy nemcsak ahhoz ért, hogy immáron 8. évadja a díványon ülve hallgassa, ahogy Ted Mosby elmeséli neki és tesójának azt, hogyan ismerte meg az anyukáját.

A két lány mellett még a rosszfiúk, a Division főnökei is a jó karakterek közé tartoznak, de (bocs, lányok!) szegény Shane West olyan szinten vágta mindig tönkre az élményt, hogy az csoda, és sajnos már az első évad elején sejteni lehetett, hogy arra megy ki a játék, hogy Nikita és Michael (meg Alex) egy csapatba kerüljön, s lehetőleg előbbiek még romantikázzanak egy sort. Ez és az, hogy meglehetősen szűkre voltak szabva a sorozat keretei, elriasztottak egy idő után a nézéstől, hiába próbálták a készítők tágítani a világot a flashback-ek segítségével.

Viszont, hogy a 2. évad fináléjára térjek, az mindenképpen pozitívum, hogy az írók mertek nagyot húzni és (ismét?) borítani az alapfelálláson, ráadásul megint lehetett aggódni, hiszen el lehetett mondani, hogy senki sem volt biztonságban, történtek is nagy húzások, amire szerintem szükség volt ahhoz, hogy végre tudjanak nyitni egy új lapot a sorozat könyvében és esetleg új ötleteket behozva építkezni.

Nem volt rossz a zárás (meg kellett lépni, mert minden más önismétlés lett volna), de engem nem húzna vissza a sorozatba minőségét tekintve, viszont nem is nekem szólt, hanem erősen a rajongóknak, így ezt hülyeség lenne véleményeznem. Hiszen míg engem az Alex-Sean bénázások gagyizó unalommal töltöttek el, a karaktereket kedvelőknek szerintem tetszett, inkább aranyos volt, amit csináltak. Ami persze a legjobb volt, hogy létrejött egy “nagy találkozás”, ami igazi fanservice lépés volt, ez az, amit meg kell húzni egy zárórészben. És ez az, amit egyes sorozatok gyalázatos módon nem léptek meg a fináléjukban (például ez meg ez) – a jobbak, mint ez, pedig meghúztak.

A lényeg, hogy a harmadik évad egy újabb felállással, egy állandóvá váló szereplővel (Ryan) még akár annak a lehetőségét is magában hordozza, hogy visszaszálljon az ember, ha kiszállt volna, “Na, majd most”-felkiáltással. Csak ahhoz mondjuk kevésbé kaptafa epizódok kellenek (felcsillant a reménysugár az évad végén) és valami értelmes feladatot/célt/létezési okot adni Michael karakterének, mert így kvázi egy kitartott háztartásbeli, aki szúrósan néz és gránátokkal játszik.

14 hozzászólás Ne habozz!

Nita - 2012. 05. 25. 22:40

Hát valami haláli az utolsó mondatod. :P ” Michael..egy kitartott háztartásbeli, aki szúrósan néz és gránátokkal játszik.” Ez annyira nagy :P :P : P Nekem igazából tetszik a sorozat, csak volt pár érdekes ugrás, Pl. Alex egyik pillanatról a másikra számítógépzseni lett. :P Na mindegy, én maradok, aztán majd kiderül mit hoz a köv évad.

keats - 2012. 05. 25. 22:41

Hm, fura, én nem éreztem kaptafának a részeket, sőt pont azon csodálkoztam mennyire ki mertek lépni az írók a porondra pár részenként újrakavarni hogy ki kivel van éppen…

nagyonnagyon - 2012. 05. 25. 23:09

Hmm, én nézegetem a Nikita-t s02e20-nál tartok épp és tipikus olyan sorozat hogy a közeg adja el amiben épp van. Jelenleg kevés az akciós jócsajos kicsit geek-es, picurkát humoros, összeesküvős sorozat. Jókor van jó helyen ami nála oké, ilyenkor néha sorra veszem akik rosszkor voltak nagyon rossz helyen és kesergek, ettől függetlenül a Nikita a rajongóinak teljesen kezelhető színvonalat hoz, még sima “nézem mert nézem” kategóriánál is oké mint pl én :)

symor - 2012. 05. 26. 00:37

Tartom magam ahhoz, amit legutóbb írtam, tehát, amíg Shane West morci arcát nem kócolja össze egy kézigránát én aztán tuti nem fárasztom magam egy ilyen szar sorozattal ;D

És kedves mindenki, tessék szépen nosztalgiázni a régi La Femme Nikita sorozattal, mert ezt az újat simán lealázza, anélkül, hogy akár a töredék háttérrel is ráfordítással is rendelkezett volna jó 15 évvel ezelőtt a kezdetekor (LFN ’97-2001).

A La Femme Nikitának ráadásul mostanság egy állandó magyar fordítója is van, aki szívét-lelkét és összes elismerésre méltó tehetségét beleadja a munkába a régi sorozattal.

winnie - 2012. 05. 26. 00:48

symor: ez a kép neked. fenyegetett, nem sokon múlt: http://static.sorozatjunkie.hu/wp-content/uploads/2012/05/Nikita-2×23-b.jpg

Asche - 2012. 05. 26. 06:31

Nem tudom mi lesz Percy nélkül még egy ilyen genya nem lesz sztem :)

Shawn - 2012. 05. 26. 07:02

Véleményem szerint a második évad révert az elsőre. Az elsőt néztem mert belekezdtem, annyira nem fogott meg, de a második szinte minden epizódja, bár igaz az egy kaptafára épülő történetvezetés, izgalmas volt, haladtak a sztorival, hullottak az ellenek, és elérkeztünk a fináléhoz, amikor is mondhatjuk, hogy tényleg egy paradigmaváltás következett be, én személy szerint nem is számítottam ekkora előrelépésre. Azt gondoltam, hogy Nikita ottragad majd a Division-ben, nem pedig azt, ahogy végül alakult.
A következő szezon főgonosza gondolom Amanda lesz (akit imádok).

MrSpock - 2012. 05. 26. 10:52

Nem volt rossz a vége. Már azt hittem,és kezdtem ideges lenni,hogy Percy ezt is megússza. Mondom ilyen nincs,hogy valakit ne lehessen kiiktatni,és szuperhatalma van már,nagyobb,mint bárkinek a világon. Főleg hogy mindig vanank akik vakon követik,akármilyen rossz célok vezérlik. De szerencsére minden jól végződött,és jöhet akövetkező évad. Amandával,és gondolom a nagy fejes csóka is,akit Percy próbált megpuhítani,hogy bevegyék. Összességében ,néha bevárva 2-3 részt,de jól szórakoztam.

Newil - 2012. 05. 26. 13:42

Tetszik a sorozat,a régi(LFN) is tetszett akkor amikor ment.Viszont az ma már nem jönne be.
Ez a sorozat is ,mint a PoI mertek haladni a történetben.
Azt hittem nem fog bejönni a 2. évad,de kellemeset csalódtam.
A harmadik évadra kezdésnek elbírnám viselni,ha a “háztartásbeli”-t kiiktatnák.

m76 - 2012. 05. 26. 20:50

Érdekes módon én azok közé tartozom, akit sose zavart shane west, a grimaszok amiket csinál fel se tűntek amíg itt nem mutattatok róla képet.

A másik, hogy kezdetekkor én voltam az egyik legnagyobb ellenzője a főszereplőválasztásnak, de el kell ismernem, hogy Maggie az első évad második felére teljesen belenőtt a karakterbe, úgyhogy most már nem is tudnék mást elképzelni helyette a címszerepre. Ami a sorozatot illeti, az is az első évad kb 2/3-ától lett igazán jó, előtte nálam is erősen cancelgyanús volt. A második évad pedig mindenképpen rátett az elsőre, ami a legjobban tetszik a sorozatban, hogy mernek előre haladni a történettel, nem egyhelyben toporgás van. Egy évadon belül többször is felborítják a status quo-t ami jó, mert unalmas kiszámítható részek helyett mindig lehet meglepetés.

Amíg más sorozat évadokon át nyúzza ugyanazt a felállást, majd nagy nehezen kilép belőle egy évadzáró erejéig, de mindenmki tudja, hogy a következő évad nyitó részében sézpen vissza fognak táncolni ugyanabba a felállásba ami előtte volt. Addig ez mindig friss tudott maradni. Hawaii szerintem inkább nyomozós sorozat mint akció, még ha van is 1-2 akciójelenet benne annak teljesen nyomozós a felállása, és a fent leírt bekezdés tökéletesen igaz rá.

Nekem 7/10 a Nikita 2. évad.

f.fredericks - 2012. 05. 28. 12:20

Na haladok szépen az elmaradásaimmal és tegnap éjjel befejeztem a 2. évadot. A 19-23 rész volt egyben, és nem csalódtam. (egyedül talán a 20. rész volt ami gáz volt, mert a cím alapján (Shadow Walker) elvártam volna valami fasza flashbackes részt, helyette kaptam, amit kaptam. Az utolsó két rész jó volt, Roan halálát sajnálom, mert hatalmas figura volt, (bár belőle kinézem, hogy 600.000 voltos áramütés után is felkel és megbosszulja Percyt :D) Percy halála kellett, és jól lett megoldva. Kíváncsi vagyok, hogy a 3. évadra visszhozzák-e Cassandrát, valamint Amanda kísérletet tesz-e Ryan likvidlására, hogy ismét ő lehessen a Divízió vezetője. Összességében az egész évad egy 7/10-et simán megér, várom a folytatást.

vagtazo halottkem - 2012. 06. 22. 19:18

En csak Lady Heather miatt nezem ezt a sorozatot. Bar meg kell hagyni, remekul hozza Amandat.

G. - 2012. 06. 22. 23:22

Én egy az egyben ledaráltam (ez darálásnak számít?) 1 hónap alatt mindkét évadot.
Szakmámból kifolyólag nekem Birkhoff kicsit egoista, kicsit kocka karaktere tetszett. Meg a fegyvere is, de ez más tészta.
A sorozat nekem nagyon bejött. Mondjuk én ilyen kis rózsaszín burokban élő típus vagyok, szóval nem bírok egy sorozatot azért utálni, mert erős benne a szerelmi szál. Az más dolog, hogy mint a huzat, úgy átpörgetem őket, 2x-es sebességgel. (csak a lényeget! :D)
Ismét vissza az informatikához: Kicsit CSI érzésem volt többször is, megvolt ám itt is a “varázslat”, előkerült minden féle szoftver, árnyéknet (ez nem számít nagy szpojlernek, ugye?), de mintha egyszer még a kedves Win7 is felcsillant volna. (aero téma, értitek…? :D)
Összesítve: Első évad: 7/10 Második évad: 8/10
Tetszett.

G.

outlander - 2012. 09. 15. 15:45

Már jó ideje nem vallom magam vérbeli junkie-nak (ez a komment is késik néhány hónapot), de ha kell még egy pozitív visszajelzés a fináléval kapcsolatban, akkor az enyém legyen az. A második évadra sajnos már nem fogott meg annyira a sorozat így hát nem is daráltam bőszen – tipikusan az a sorozat lett számomnra, aminek elég látni az első és utolsó néhány részét minden évadból – de a harmadik évadra érdekesebb lett a felállás, talán ismét rá fogok szokni…

Az eddigi zseniális főgonosz halála meg ugye jó is, rossz is: ha nem tér vissza semmilyen formában, akkor a hiánya biztos zavaró lesz, de ha visszahozzák (felélesztik? :D), az meg ugye olcsó húzás… szóval hajrá, találjanak ki valami okosat az írók :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz