login |

The Killing – 2×10: 23. nap

2012. 05. 29. 14:51 - Írta: winnie

33 hozzászólás | kategória: kritika,

That was my first kiss.

Akkor én most látatlanban kiosztom az idei The Killing-évad fődíját, mert a 2×10 igencsak közelített szememben a 10/10-hez. Pedig az első percek WTF-érzése és kételkedése után még fel sem merült bennem ilyesmi, nem kicsit neccesnek találtam az írók húzását, nem hittem el, hogy komolyan megléptek ilyesmit. De a prekoncepciókat szerencsére hamar feledtem, mert olyan szépen zongorázták le az epizód történéseit, hogy (számoltam!) a 4., a 7., a 19. és a 35. percben vettem levegőt. Az elején megfogott és a végéig nem eresztett.

Baromi jó volt és valahol meg is értem a tévénézőket (sajnos esik a nézettség), mert nem tudom elképzelni, hogy a The Killing 5-6 reklámszünettel felszabdalva úgy hasson rájuk, mint mondjuk ránk. Minden 5. percben intim betét és Adam Sandler-es mozis előzetes van, hogy lehet úgy visszarázódni, bele a hangulatba. Nem, nem is akarok gondolni rá – ki tudja, talán a DVD eladásai is be fognak számítani egy esetleges 3. évados berendelésbe.

Szóval a rész. A megközelítés nekem baromira bejött, bár olyannak tűnik, ami megoszthatja a nézőket, tehát a hozsannám ellenpontjaként szerintem lesz olyan kommentelő, aki mélypontnak és baromságnak fogja megítélni az egészet. De ha a körítéstől el is tekintünk, szerintem nekem akkor is hasonló lenne az értékelésem, mert VÉGRE VALAHÁRA megtudtunk jó pár olyan múltbeli dolgot, amik nagyon sokat adhatnak a Linden-ről kialakult képhez. Ha ehhez némi túlzás kellett, akkor elviselem.

Ennek szellemében a nyomozás ezúttal abszolút mellékes volt, Holder-nek köszönhetően azonban haladt és kezd összeállni a mozaik – kérdés, hogy mikor fogják az egészet egy mozdulattal lesöpörni az asztalról. Rosie Larsen megölésében vagy mindenki benne van, vagy senki nincs, nem tudom, most inkább a rendőri oldal érdekel, kíváncsi vagyok, hogy például a felettes melyik oldalon áll.

És ha az utazás Linden pszichéjébe nem lett volna elég (sokaknak nem szimpatikus a főhős, de egyszerűen nem tudok nem kedvelni egy ennyire megnyomorított karaktert, muszáj neki szurkolnom, kérdés, hogy megérdemli-e a hepiendet?), még négy  szereplő is visszatért (aki nem néz “előző részek tartalmából”-t, az meglepődhetett) és, ha jól számoltam a főbb szereplők közül hatan is nevettek vagy elmosolyodtak, ami körülbelül hattal több, mint az eddigi átlag. Ja, nem, hat és felen, mert ott volt Linden lépcsős félmosolya – eszméletlen jó jelenet volt, a zene, ahogy meglátja, hogy kire számíthat, még most is végigfut a hideg a hátamon.

Lehúzás-pártiság ide vagy oda (pár résszel ezelőtt azt írtam, hogy nincs lejjebb… – egy nagy fenét nincs!), jó volt látni némi örömöt és reménykedést, még akkor is, ha nagyon keserédes volt az egész. Szipp.

33 hozzászólás Ne habozz!

petecz - 2012. 05. 29. 15:17

Pont most néztem meg. Egyszerűen fantasztikus évad és a sorozat maga. Nem tudok negatívat írni (10/10?).

D.W. - 2012. 05. 29. 15:26

Oké Winnie.Meggyőztél.Egyszer kaszáltam,de hát ha ennyire zseniális, akkor folytatom.Az 1×05 következik.És köszi.

rellip - 2012. 05. 29. 15:32

Annyi jót írtok erről a sorozatról hogy lehet elkéne kezdenem? Most Breaking Bad van, utána akkor rápróbálok!

Pörkölt - 2012. 05. 29. 15:32

D.W. : Ráadásul darálva szerintem még jobban üt. Csak hát én sajnos nem bírom egy hétnél tovább:)

d3jam - 2012. 05. 29. 15:37

sajnos nagyon elpártoltak a kinti kritikusok.
esély a 3. évadra?

winnie - 2012. 05. 29. 15:47

“sajnos nagyon elpártoltak a kinti kritikusok.”

azért a hollywood reporter power rankings-ében még fix résztvevő:) http://www.hollywoodreporter.com/bastard-machine/Power-Rankings-Mad-Men-Game-Of-Thrones-Sherlock-Veep-Girls-322633

vaporizer user - 2012. 05. 29. 15:55

Érdekes, nekem pont hogy nem tetszett annyira, mint az előzők. Úgy 7/10 körül volt az élmény. Az eleje nagyon tetszett, a közepe kevésbé, főleg az a pszichiáter idegesített. Aztán mikor a záró montázs zenéjét meghallottam, rádöbbentem hogy nagyon gyorsan elrepült a 46 perc. Szóval ebből látszik hogy nagyon jó a The Killing: még ha kevésbé is tetszik a rész, akkor sem tudom megunni, egyszerűen nincs rá idő.
A legvégén az a pillanat, amikor a kaszinó szobát mutatták, nagyon jól esett, mert már nagyon nehezen bírtam hogy sosem marad semmi normális nyomuk. Plusz alighanem a lieu is melléjük állt. Már csak három rész!

Junkieka - 2012. 05. 29. 16:14

Eszméletlen volt nézni, hogy Lindent szétszedik, összetörik, de mégis felülkerekedik a pszichiáterén, hogy azután újra összezuhanjon és újra talpraálljon. Ahogy szembenézett saját magával, felfedezett magában dolgokat, de valahogy ezek végül csak erősebbé tették. Mirelle Enos játéka elképesztő volt.
10/10 volt nálam.
És Larsenéknél végre oldották picit a feszkót. Szuper volt az is.

A politikusos száltól pedig kivert a hideg. Gwen története keményen karcolta a gerincem. Valahogy úgy érzem, hogy lesz jelentősége a Larsen-ügy szempontjából is.

Azért én örülök, hogy vége lesz 3 rész múlva. A Twin Peaks vagy a Murden One példáján okulva, nem lehet egy egyszeri gyilkot a végtelenségig nyúzni, mert teljesen hiteltelenné válik, a nézők elunják, meg ilyenek.

Nina - 2012. 05. 29. 16:53

Nemrég kezdtem el magát a sorozatot… még csak első évadot darálok, de élvezettel olvasom, hogy nem fogok unatkozni a másodikban sem.

NikoXXX - 2012. 05. 29. 16:55

10/10 de telleg,aki ezt nem nezi az nem tudja milyen elmenyt hagy ki,amugy engem mar 1 reklam is kizokkentene igy sose nezek sorozatot tv-be,csak addig amig lesz egy reklam es elkapcsolok,reklam egy dokumentumfilmbe elfer de filmbe/sorozatba NEM.
Jo volt a kezdes,hirtelen azt hittem Previously in Walking Dead megy,ahogy jon ki a terembol tiszta horror filmes jelenet volt ver es egyeb hujesegek nelkul.
A kutyas ajandek is tetszett,nagyon popecul muzsikal a sorozat,rohadt kivancsi vagyok ki vegzett a csajjal,s szerintem akar meg osszefugges is lehet Linden ket ugye kozott.
A politikus szal nekem a legerdekesebb,valami nagyon nagy WTF van ott,remelem megkapjak mar azt a kartyat es eltuntetik vegre.
De egy valamit nem ertek,Linden-t leutottek ott fent es csak sima hazugsag volt az ongyilkossagos dolog vagy telleg megtortent?En ugy vettem ki hogy valahol a ketto kozepe tajekan van,vagy kamu az egesz story?
Vegre osszeallt hogy a kiscsaj miket csinalt,egy jot kefelt utolso nap elbucsuzott a tanartol,aztan futott es megfulladt,eleg brutal esteje lehetett.

napocskin - 2012. 05. 29. 17:24

Tényleg nagyon jó rész volt. Én is megértem ha valakinek ellenszenves Linden karaktere, de nekem szabályosan fáj a szívem érte, még akkor is, ha néha NEM ÉRTEM, mit miért csinál (főleg a fiával kapcsolatban). De olyan élő és hiteles, hogy majdnem lejön a monitorról. Egyébként Holder is.
Valahogy az az érzésem, hogy bármi derül ki Rosie Larsen gyilkosáról, csalódás lesz. Másrészt viszont már régen nem is ezért nézem a sorozatot. És reménykedek a folytatásban, de csak visszafogottan.

szpojleres mókus - 2012. 05. 29. 19:01

Őszintén nem trollkodni akarok, de ebben a részben jöttem rá arra, miért nem szimpatikus Linden karatkere.

Azért mert az egész karakter eleve olyan, hogy tényleg diliházba való.

Holder nagy plusz, következő évad lehetne csak Holder, képes lenne rá.

Bazsi - 2012. 05. 29. 19:08

Azt hiszem ideje elkezdenem ezt a sorozatot, túlságosan sok jó kritikát kap. :))

winnie - 2012. 05. 29. 19:17

szpojleres mókus: ja. felmond, elmegy magánnyomozónak és jöhet egy holder-spinoff simán megcsinálható lenne, bár totál más hangulatú lenne. ehhez nagyon kell linden.

Shawn - 2012. 05. 29. 19:42

nekem Linden a kedvenc karakterem, pl egy Holder-spinoffot biztosan nem néznék.. kinek mi jön be.

A részhez meg.. nagyon elröppent ez a 45 perc, iszonyú erős volt, suspense még ott is, ahol éppen hogy csak elejtett félmondatok vannak, vagy akár ki nem mondott szavak. darálni lenne jó, de még az egy heteket is alig bírom kivárni.

nagyonnagyon - 2012. 05. 29. 20:44

Olyan sebesen tekertem végig a kommenteket hogy a vga a gépemben felhördült.(nekem már minden info csak árt) Én a 8.-tól egyhuzamban fogom megnézni, egy nyugodt napon ha lehet éjszaka és mint a ritka jó italt, meg is választom mint “alkalom” azt a napot. Nagyon beletalált a The killing abba a történetmesélésbe ami hozzám közel áll. Hálát is adok a sorsnak ezért.
A 3. évadnak állatira drukkolok..

yaze - 2012. 05. 29. 20:54

Attól volt baromi jó ez a rész, hogy Linden nem kapott cukrot a kórházban, így elviselhető volt.
Mondjuk engem konkrétan nem érdekel az élettörténete, de a “korábbi ügy”-ről jó volt végre megtudni részleteket.

Aszaszin - 2012. 05. 29. 23:08

A rész 10-es. Iszonyat erős színészi játék, úgy fest a nyomozás is felpörög, és végre Larsen papa is összekapta magát … Mondjuk ha tényleg lesz még egy asztalról lesöprés ahogy winnie írta és ezzel még mélyebbre lökik lindent én tökön szúron magam.

holder-spinoff bármikor jöhet … :)

ab_aevo - 2012. 05. 29. 23:09

Nagyon jó a sorozat, bár ez a rész nekem nem volt elég akciódús, de természetesen így is tetszett. Linden-Holder páros pedig nagy, együtt kell folytassák és végre most teljes mértékben egymás oldalán vannak, jó kis csapat ez így, csak túl sok a hátráltató tényező.

szerintem - 2012. 05. 29. 23:14

mireille enos barmelyik epizodot jelolheti az emmy-n, csak ugy mondom, ha nem nyer, nem rajta fog mulni. iszonyat jo karakter, amihez a szineszno meg ad egy nagy lapattal. az elso evadban egy faarcu lindent lattunk, egy teljesen erzelemmentes embert, azota viszont egyre jobban nyilik meg, egyre tobb erzelmet mutat, csak ebben az epizodban is hanyfele mosolya volt! holder teljesen hatterbe is szorult, ez most rola szolt.
tetszik, hogy stan es terry beszeltek, vegre, ez kellene mitch-el is, aki egyebkent hol a feneben van, kabe ket resszel ezelott ellopta a kiscsaj a penzet meg a kartyajat, nem? en biztos voltam benne, hogy epizodokkal ezelott hazameg, hat nem igy tortent. pedig neki a fiuk mellett a helye, mese nincs.
a politikai szal egyre kevesbe erdekel, nem tudom, miert, talan mert ahhoz keves dolog tortenik veluk egy epizodban, hogy megmaradjon a feszultseg, ugy csak a draga idot viszik linden es holder jeleneteibol.
nagyon birom holder szoveget, ebben a reszben a “lieu” volt a kedvencem.
ja, es a lenyeget a vegere hagytam. nem tudom, rajtam kivul olvassa-e mas is a kommenteket, de en hetek ota mondom, hogy rick lesz a gyilkos, a volegeny, kar, hogy nincsen benne mar egyaltalan. meg aggodtam is, hogy nem lesz mar ido felepiteni a sztorijat. erre tessek…..mondom en, hogy o lesz az emberunk. azert az is mekkora mar, hogy o volt linden pszichiatere. nagyon eros lelki fugges, talan tetszett ricknek, hogy a no egy emberi roncs es csinalt egy ilyet, mert tudta, hogy ebbe bele fog roppanni megint. ha jo pszichiater, akkor o is rajott linden gyengejere, vagyis pontosan tudta, mit kell tennie ahhoz, hogy linden az ugy megszallottjava valljon. az mas kerdes, hogy ennek semmi ertelme, foleg annak tukreben nincs, hogy eddig az volt az ervelesem, hogy azert olte meg rosie-t aznap ejjel, mert tudta, hogy masnap elmennek es nem akarta, hogy linden kapja az ugyet. szoval van itt onellentmondas rendesen. de akkor is egyre biztosabb vagyok benne, hogy itt esetleg ket dolog kapcsolodik ossze. rosie meglatott valamit, amit nem kellett volna (ennek szinte minden kockajat holder osszerakta az epizodban), rettenetesen elvertek, uldoztek es……es rick megolte. a ketto kozott nem tudom, mi miert tortent. de ha o pszichiater, akkor akar az is kiderulhet, hogy voltak altalunk ismert paciensei, a szenator, vagy rosie vagy nem tudom, ki.
valahogy nem szeretnem, hogy ez egy sima politikai gyilkossag legyen. azt szeretnem, hogy annak ellenere, hogy kombinalok itt ossze-vissza, nagyot szoljon, mikor megtudom harom epizod mulva, mi is tortent pontosan.

szerintem - 2012. 05. 29. 23:15

ja, es +1 holder spinoff:)
de csak ha a kapucnis pulcsiban nyomja ott is.

danger - 2012. 05. 29. 23:35

2. evad odabasz, kinnaman pedig zsenialis ebben a szerepben.

nincsnevem - 2012. 05. 30. 08:50

tényleg hatalmas epizód volt, néhol már a hideg futkosott a hátamon (pl. Linden folyosós jeleneténél a rész elején)
Holder rohadt nagy arc, maga a színész is teljesen korrekt szerintem, nagyon jól játssza a szerepét
volt egy komment itt feljebb, hogy Linden miért tette azt a fiával amit… hát, egyrészt, mert érezte, hogy ha egyre mélyebbre ásnak az ügyben, veszélyben lesz a fia ha mellette marad… másrészt Linden egy “drogos”, függ attól az érzéstől, hogy beleéli magát az áldozat bőrébe, saját élményei jutnak eszébe, persze mindemellett el akarja kapni a bűnöst is, de nem ez a fő motivációja… az ezelőtti részben mikor a kocsiban sír az mindent elmond… sarkosítva: lemondott az “anyag” miatt a fiáról… a mostani részben a pszichiáter meg is magyarázta rendesen a dolgot

clegane - 2012. 05. 30. 11:09

nekem az előző rész jobban tetszett, inkább az volt a 10es, ez meg “csak” 9; kicsit erőltetettebbnek tűnt ez most az egész szituációstul meg drámázástul. (de csak annyira hogy 10 helyett 9 legyen)

meroving13 - 2012. 05. 30. 13:46

Sok sorozatot nézek/néztem, millió+egy volt ami jobban a szívemhez nőtt, de a Sírhant művek óta (minőség terén az abszolút etalon nálam) nem láttam ilyen magasságokba szárnyaló sorozatot.

hfeeri - 2012. 05. 30. 15:45

Én az ezt megelőző 4 részt majdhogynem daráltam és végig csak fokozták nálam a feszültséget, ez viszont azok után csalódás volt. Nem történt semmi különös, 7/10.

szerintem - 2012. 05. 31. 09:49

en azon gondolkodom, hogy kire mondhatta rosie izgatottan alexinek a telefonban, hogy mar megint latta? az lesz a kulcs. gondolom, munkaja kozben lathatott valakit a kaszinoban, amire nem szamitott, es kivancsisagbol ment vissza azon az ejjelen is, hogy meglesse, ott lesz-e megint az, akit latott. valaki, aki nagyon nem odavalo. eleinte arra gondoltam, talan azt nyomozta ki, hogy ki az apja, de ugy tunik, az a vonal nem erdekes a tortenet szempontjabol. vagy az is lehet, hogy altatnak minket.

mas. a the killing oldalan van egy suspect tracker, amit valaki nehany epizoddal korabban linkelt ide. vajon miert van az, hogy csak linden es mitch nincs a listan (jo, linden fia sincs rajta)? meg regi is rajta van, holder, stan, a milliardos, aki egy epizodban szerepelt talan osszesen. vajon eppen ok miert nem?

szerintem - 2012. 05. 31. 22:44

az AMC killing oldalan olyasmirol is elmelkednek azok, akik szerint szinten rick volt az elkoveto (csak ugy mondom, hogy ott epizodonkent 5000-nel tobb komment van, kicsit jobban koruljarjak a temat:)), szoval hogy ott olyan spekulaciok is elokerultek, hogy a korabbi gyilkosag is rick muve lehetett es hogy a ket eset osszefugg, rick azert akart elkoltozni lindennel a varosbol, hogy veletlenul se o keruljon az ugyre, mert hogy eszrevenne az osszefuggest es akkor lebukna. szerintem ez eleg erdekes meglatas, nagyon meresz huzas lenne az iroktol ennyire nagyivu megoldast valasztani ahhoz kepest, hogy gyakorlatilag vegig sokkal erosebb volt a “rosszkor volt rossz helyen” vonal a sorozatban. en szemely szerint, es ezt mar tobbszor irtam, sokkal jobban orulnek egy szemelyes indittatasbol elkovetett gyilkossagnak a vegen, mint egy politikai csatarozas vetlen aldozatanak.

paranoid android - 2012. 06. 01. 02:28

Végre volt időm megnézni, és a padlóhoz is vágott rendesen. Linden jelenete a pszichiáterrel talán a sorozat legerősebbje volt, és amikor meglátja Ricket… nincsenek is rá jelzők. Mireille Enos fantasztikus volt megint. Mikor vége lett a résznek csak néztem magam elé, és hangosan megjegyeztem magamnak, hogy “imádom ezt a sorozatot”.
Én nagyon kedvelem Lindent és Holdert is. Egyrészről szeretem az ilyen sérült karaktereket, baromi érdekes feltérképezni őket (ezért is tetszett különösen ez a rész), másrészről remek, hogy mennyire másképp kezelik ezt ők maguk, izgalmas a különbségük, plusz jól kiegészítik egymást. Külön-külön is kedvelhetőek és érdekesek, együtt meg működik a dinamika.

v0m1t - 2012. 06. 04. 04:59

10/10
és még 2 rész van? :D

E - 2012. 06. 05. 22:42

Felirat hiányában csak ma sikerült megnéznek a részt, egyszerűen minden perce leköt! Másokkal ellentétben engem még a politikai szál kifejezetten érdekel, főleg azért, mert a gyilkost is azokból a körökből várom.
Tippre én Gwent mondanám, de ez csak szimplán megérzés! Megindokolni nem tudom, a sorozatból sem derült ki eddig, hogy lett volna bármiféle indítéka a lány megölésére, de ha már mindenki férfi nemű gyilkosra gyanakszik, akkor én írok egy nőt. (:

(Nem valami jó a memóriám, így nem emlékszem, hogy lett volna a korábbi részekben valamilyen info, ami miatt ki lehetne őt húzni a listáról.)

regard - 2012. 06. 06. 00:50

10/10 az egész úgy, ahogy van

idioty - 2012. 06. 07. 00:05

Nekem sem tetszett annyira most ez a rész, nem volt elég pörgős, viszont ami érdekes volt, hogy milyen gyorsan eltelt ez a rész. Szóval azért biztosan nem unatkoztam :)
A színészi játékok nekem is tetszenek.
Érdekes lenne, ha Rick lenne a gyilkos, de én kezdetektől fogva Terry-re gyanakszok. Bár engem érdekelne a politikai indíttatás is. Nem pontosan az, hogy azért ölték meg, mert hallott egy beszélgetést, hanem kíváncsi lennék az összefüggésekre a rendőrség, a maffia, a polgármester, és az indiánok és talán még annak a gazdag gyereknek az apja között. Ki kivel és miért van.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz