login |

NCIS: vége a 9. évadnak – írta darkspell

2012. 05. 30. 16:06 - Írta: vendegblogger

30 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

Nem könnyű újat írni egy olyan sorozatról, ami idén átlépte a bűvös 200 epizódos határt (hány sorozatnak is sikerült ez eddig?), és ősztől már a 10. szezonját tapossa. Mindezt leszámítva, az NCIS köszöni szépen, jól van: az évad legkisebb össznézettsége is bőven 17 millió felett volt, a legnézettebb epizód átcsúszott 21 millió fölé, míg a finálé is visszakúszott 19 környékére. Ezek pedig nem elhanyagolható számok (hahó, ez mégiscsak egy spinoff! – gondolom, sokan emlékeznek még a jó öreg TV2-es JAG-matinékra), még akkor sem, ha 18-49-ben azért már nem annyira fényes a helyzet.

De mit lehet elmondani az évadról magáról? Csak annyit, hogy olyan NCIS-es volt… Az “átlag” részek egyszernézős-nyomozósak, a szokásos humorral, évődésekkel, tarkón verésekkel. Sok újdonság ezen a téren idén sem volt, nagyjából hozták a megszokottat, az elvártat. Kicsit talán meg is fáradt már, de azt nem mondhatom, hogy egyszer-kétszer nem sikerült meglepniük.

A hajtás után két dologról szeretnék kiemelni: a kétszázadikat és a finálé-göngyöleget.

Kezdjük a korábbival: az évad közepén elérték azt a bizonyos kerek számot, és egy igencsak rendhagyó epizóddal méltón meg is ünnepelték azt (Csak én kapok még most is heveny sírógörcsöt a Csillagkapu centenáriumi förmedvényeitől?!). Sikerült összehozniuk egy nagyszerű visszaemlékezős, darabonként összepakolós szösszenetet (dettó, mint amit már a premiernél is méltattam) – csak a visszaemlékezés most Gibbs élete, ahogy a lövés után lepörög a szemei előtt.

Visszatért egy rakás szereplő, mindenki hozzátette a maga kis részét, amitől aztán Gibbs elért oda, ahol most van. Hogy hol is van, és mit is ért az élete – ez a központi téma. Jó volt így? Jobb lett volna, ha minden máshogy történik? Megérte? Volt értelme? Megjelennek a halottak – a nők, akik nem az “ex-wife” kategória tévedései – Kate, Shannon, Kelly… akiket nem tudott megmenteni, viszont miattuk tart mindenki ott, ahol. És a hosszas tépelődés, önmarcangolás, alternatív-idősíkba tekintés után jön az, aminek már rég kellett volna: a belenyugvás. Így történt, ez van, és ez nem is feltétlenül rossz.

You solved hundreds of cases. You helped families get over burying their dead by putting away murderers and terrorists.
I’m just doing my job.
Well, folks use, uh, paper clips and photocopy for a living. Those are jobs. What you did is more than that.

Az egész filozofálgatást pedig ugyanaz teszi naggyá, ami (tudom, mindig ezzel jövök) azt a bizonyos premiert is: a karakterek. És erre lett kihegyezve az évad végén a cliffhanger is: nem tudjuk, ki fog majd visszatérni. Oké, persze tudjuk, hogy a főbb szereplők mind jönnek, de a záró képsorral kapcsolatban ebben mondjuk pont nem mernék nagy összegben fogadni.

Külön pacsi, hogy végre tudatosan, több epizódon keresztül készültek a fináléra, és nem az utolsó előttiben hoznak be egy levegőben lógó, súlytalan ellenséget. Bár a gonosz cégvezér figura még így is kicsit zavarosnak tűnik, de alapvetően bejönnek az ilyen mastermind típusú gonoszok. A másik jó pont Jamie Lee Curtis, aki amolyan női Gibbsként kavarta fel az állóvizet a nagy fehér főnök körül. Remélem, a következő évadban benyomják visszatérőnek, és tovább építik az agyturkász figurát – no meg persze a “románcot”.

Hey, Leon, if it makes you feel any better, I wouldn’t take a bullet for you.

Összességében olyan nagyon nem voltam elájulva a finálétól, legyen mondjuk egy 6-7/10, de a 200.-ra lazán dobom a 9/10-et ismételten, annyira jól összepakolták. És természetesen jövőre is itt leszek, naná.

30 hozzászólás Ne habozz!

Jeol - 2012. 05. 30. 16:25

Engem a pszichomókus kifejezetten irritál.

Nem hiszem, hogy bárki is hiányozna a következő évadból, a finálé alapján Doki élete a kérdőjeles, de ő elsőként írt alá, szóval esélytelen kb, hogy meghaljon.

A következő évadban remélem kezdenek valamit a Tony-Ziva szexuális feszültséggel, mert kicsit idegesítő, hogy évadok óta ott van, és nem megy sehová a történet.

tschaby - 2012. 05. 30. 16:31

Ha a JAG hagyományait követik (remélem nem), akkor majd az utolsó rész második felében…

nok - 2012. 05. 30. 16:34

Na igen Ziváékkal csinálhatnának már tényleg vmit, kicsit uncsi a nagy semmi…
Amúgy én már csak megszokásból néztem, asszem nem csak én hanem Gibbs is kicsit belefáradt a sorozatba:(

RichardDiNozzo - 2012. 05. 30. 17:00

A készítők elmondták, hogy Ducky bennelesz a köv évadban. Haigaz ha nem Palmerre nagy feladat vár sztem :)

tschaby - 2012. 05. 30. 17:18

Palmer Floridában van az esküvőjén, nem?
Vance?

fran - 2012. 05. 30. 17:40

Már vártam ezt a kritikát. Kicsit néha megfáradt a sorozat, s a fordítók cserélődése sem tett jót a lelkesedésemnek. De a jubileumi rész jó volt. Bár a belenyugvás engem picit zavart, de inkább ez mint a kínlódás. Nekem jó pont volt Jamie Lee Curtis. Olyan méltó ellenfele volt Gibbsnek. Sőt Gibbs mintha lépett volna egy szintet, majdnem ő az igazi főnök Vance helyett. Mondjuk ez lenne az út, amit látni szeretnék. Mert úgy Dinozzo is léphetne feljebb, aminek szintén ideje lenne már. Ebben az évadban nem volt olyan túl nagy Ziva-Tony szexuális túlfűtöttség. Mondjuk egy nőt találhatnának neki. De azért tetszett az évad, különösen, mikor Gibbs egy vörös nő mellett ébredt. Az egy nagyon meglepő fordulat volt nekem.

Kelta67 - 2012. 05. 30. 18:22

Nekem tetszett az évad, csak a kommandozó lezuzó Zivát hiányolom…néha verekedhetne egy nagyot :)
Túl sok az elméleti ügy, néha lehetne valami keményebb katonai dolog is :) régebben voltak…

Anthony - 2012. 05. 30. 20:10

Szerintem jó évad volt a mostani is,és a Tiva ügyel kapcsolatban pedig szerintem a bohóckodásból átléptek komolyabb hangszinbe.Figyeljétek meg az epizódokban a kettejük mélyebbre ható beszélgetéseiket,mert azok a nagyobb ugratások amik benne voltak szinte teljesen eltüntek.
Vagy csak én látom igy?
Nekem az évad az 9/10 volt!
Egy NCIS fanatikus.

Jeol - 2012. 05. 30. 20:19

Anthony: valóban így volt, az ugratások eltűntek, de ugyan úgy megmaradt a “feszültség” közöttük…az évadban az nem tetszett, hogy a kettejük kapcsolatát nem hogy nem ‘fejlesztették’, de alig kaptak közös, négyszemközti dialógokat.

symor - 2012. 05. 30. 20:42

Mark Harmon 51 éves volt, amikor elkezdődött a sorozat, most 61 és alig néz ki másképp :)

Egyébként Harmon esetében elég meglepő, hogy eddig egy szerephez köti magát, mivel eléggé független szellemű színész hírében áll. Emlékszem anno a karrierje elejéről egy Sean Connery interjúra, amiben a színészlegenda karrierje egyik legkeményebb kollégájának nevezte a fiatal színészt.

Karrierjére nézve amúgy az NCIS körülbelül akkora ugrást jelent, mint William Petersen számára a CSI jelentett. Mindketten a ’80-as évek természetes megjelenésű szexikonjai voltak és mindketten kb. ugyanúgy kikoptak a köztudatból, annak ellenére, hogy a szakma nagyra tartotta őket.

Ha az NCIS-t és CSI-t nem is becsülöm túl sokra, Harmon (aki sokkal fittebb Petersonál :)) és Petersen újraélesztéséért mindkettőnek jár az elismerés.

nagyonnagyon - 2012. 05. 30. 21:18

Én nézem mert megszoktam és kikapcsol de úgy vagyok vele mint a csi-kkel, hamarosan már kevés lesz. Csi-ket már pótolta 1-2 sorozat nálam, nem is nézem őket naprakészen, darára meg elég komoly mezőnyben kellene indulniuk. NCIS régi nagy öreg, kíváncsi leszek meddig nézlek :)

Mateus - 2012. 05. 30. 22:06

McGee eléggé el van hanyagolva, ebben az évadban is kapott egy részt, amiben megismertük a nagyanyját és ennyi. Vagy csak én látom így?

Laci - 2012. 05. 30. 22:53

Azért Le mépris-t megnéztem utána.

Roxi - 2012. 05. 31. 19:55

Nekem kb. akkor fulladt ki a sorozat mikor Lauren Holly figuráját kiírták,addig rendszeres néző voltam!Azóta csak 1-2 részt láttam különösebben nem fogott meg!

Zora - 2012. 06. 01. 14:07

Jó írás, már nagyon vártam!
Szerintem is történt Tiva téren sok minden, de persze ez még kevés. Mikor EJ is Ziva felé fordítja Tonyt, meg Wendy mondja neki, hogy mondja el az érzéseit – jó, ő Ziváról nem tud. Tony nem ugratta Zivát, mikor ő Ray telefonjára várt, Ziva pedig elszólta magát, miszerint “Tony is benne van az életében”. Meg mikor a lánykérés volt, Tony rendes volt vele…
Jó, jó, Tivát abbahagyom.
Igen, hullámzó volt az évad, de úgy 7 és 9 között hullámzott. Amivel valószínűleg egyedül vagyok: Engem Jamie Lee Curtis idegesít! Egyszerűen nem tudom azonosítani a szerepével, nem hiszem, hogy bármit is érezne Gibbs iránt, meg úgy általában: önkéntelenül húzom a számat, ha megjelenik a színen.Valahogy nem szimpi, na!
Örülök, hogy jön a 10. évad, legalább ilyen jó színvonalat szeretnék, mint az idei.

icefox - 2012. 06. 02. 19:49

Átlagos évad volt. A visszaemlékezős részen kívül nem jut eszembe semmi kiemelkedő. De rossz se. A propaganda mennyiség meg volt. A főszál nem volt rossz. Az öreg doktornő karakterét remélem nem látjuk többet.
Az LA-t lassan jobban szeretem.

Krimirajongó - 2012. 06. 03. 10:09

Tud valaki arról valamit, hogy ki írt alá a köv. évadra?

Kelta67 - 2012. 06. 03. 11:41

mindenki :)

Sonny Burnett - 2012. 06. 06. 13:38

Ugyan még nem jutottam végig a teljes évaddal, de amit eddig láttam belőle, az bőven hozta azt a színvonalat, ami miatt máig szeretem az NCIS-t. A 200. epizódon napokig töprengtem, nagyon ütött ez az alternatív valóság.

A Tiva vonal szerintem egyértelműen erősödik, úgy érzem, jóval gyakoribbak közöttük a bensőséges pillanatok, mint eddig (gondolok itt főleg a Housekeeping c. epizód utolsó 3 percére).

Érdekes, egyszerre drukkolok annak, hogy végre összejöjjenek, ugyanakkor félek is attól, hogy ez egy jumptheshark-pont lenne a sorozat életében… Viszont, ha ügyesen megoldják, akár még új lendületet is adhat a sorozatnak.

Zora - 2012. 06. 08. 19:23

Sonny Burnett- 2012. 06. 06. 13:38 :
“ha ügyesen megoldják, akár még új lendületet is adhat a sorozatnak.” – pontosan ebben reménykedek én is!

Tud nekem valaki ajánlani egy magyar, naprakészen működő NCIS fan-oldalt? Mert az összes, amit találtam, eléggé vegetál…
Egy német oldalon találtam két érdekes dolgot. Az egyik, hogy áprilisban P. Perrette arról írt twitteren, hogy van egy zaklatója, akivel nem bír, ezért Londonba akar költözni.Erről tud valaki? (Oké, már tudom, mindenki aláírt a 10. évadra)
A másik, hogy a Moszadnál vagy vezető “ügynöknek”, “Katsa”-nak, vagy házasnak kell lenni ahhoz, hogy külföldre mehessen az illető. Ziva egyik sem… Vagy hogy is van ez?

Kelta67 - 2012. 06. 08. 21:48

Zora

Te elhiszed amit nyilvánosságra hoznak a moszadról???
biztos minden szabályukat és belső infót kiírnak a facebook oldalukra…kicsit röhejes lenne nem?
mellesleg az igazgató lánya szerinted mennyire van kivételes helyzetben?? :) (mennyire Katsa?:))

Trash - 2012. 06. 12. 08:42

Mikor ébredt Gibs egy
vörös hajú nő mellett?

Nem emlékszem.

Zora - 2012. 07. 17. 17:52

Aki látta végig a 9. évadot, annak szeretettel ajánlom az írásomat:
http://www.fanfiction.net/s/8329630/1/Vervonal

Jasy - 2012. 07. 19. 15:53

Sziasztok.
Egy kérdésem lenne magyar tv-n mikor folytatják a 9. évadot?
Már megszoktam a szinkron-t és úgy néznem meg a második felét az évadnak. Köszönöm a választ.

winnie - 2012. 07. 19. 16:00

szeptemberben

Lalu09 - 2012. 08. 27. 09:58

Nekem is akkor lett uncsi a sorozat mikor Lauren Holly -t kiírták .

Jethro - 2012. 08. 28. 16:50

Ha nem tudnám, hogy mindenki elkötelezte magát az új évadra, úgy még izgulnék is egy kicsit az utolsó rész vége miatt, de így inkább már csak a folytatást várom.

Szerintem a Tony-Ziva szál jó folytatási lehetőséget kapott, hogy a liftben rekedtek ketten. Nagyon várom, hogy kapcsolatuk hogyan alakul (remélem nem húzzák tovább és közös jövőt terveznek nekik, ha már ennyi embert eltüntettek mellőlük).

Csak egy kérdés: Palmer-nek hozzá képest elég jó barátnője van, vagy ez csak nekem tűnt fel?!:) Mintha mikor egyszer bemutatta, másként nézett ki, de lehet, hogy csak én emlékszem rosszul.:)

Az évadban volt egy-két jó rész számomra, de volt sok megszokott, stílusos rész is. Az utolsó 3-4 rész nagyon jóra sikerült.Szerintem az évad 7/10, a zárás nagyon erős 9/10!:)

Zora - 2012. 09. 08. 20:40

@Jethro- 2012. 08. 28. 16:50:

“(remélem nem húzzák tovább és közös jövőt terveznek nekik, ha már ennyi embert eltüntettek mellőlük).” Ez jó! :-))
Méghozzá milyen hasonlóan! Tony Jeanne-t vágta át, de ő is belerokkant. Zivát Ray “vágta” át. Aztán, egyikük egy sugárbeteg majdnem-hullába lett szerelmes, a másik meg egy megmérgezett majdnem-hullába…
Igen, kár, hogy kiderült, ki írt alá a következő évadra, mert így már nem olyan izgalmas. Kivéve, ha valamelyikük több részen át haldoklik.
És igen, Tiva jó folytatási lehetőséget kapott.

Zsofikaa - 2013. 04. 03. 10:11

Jujj erre már vártam, végre valaki. imádok kritizálni, szal akkor:
1.) az a bizonyos 200. epizód, elég jó volt, és megdöbbentő részek is voltak benne, és számomra így érdekes fordulatot vett ezután a történet, Gibbsre is máshogy tekintek. Néha bekönnyeztem rajta de ha értékelnem kéne: Nem kaptam vissza annyira a rég nem látott szereplők egyéniségét, ezért (lehet csak én vagyok így) nem tudtam egy pillanatra sem elfelejteni hogy ő csupán egy emlék, de azért éreztem benne egy olyan kis nyomott hangulatot ami jót tett végre a néha vígjátéknak is beillő sorozatnak (vígjáték: ezalatt a sok poént, vicces jelenetet értem). Szóval nyugodt szívvel 8/10 pont.

2.) 9×24: Huh, ott volt az biztos de azért vártam volna nagyobb hatást.
na, akkor szereplők:

Gibbs: a lényeg, persze ő a középpont, és jójó, oké hogy ő lesz mindig aki valami igazán nagyot tesz, de ez a hősködése a végén… ezt ki nem néztem volna belőle.

Tony — Ziva: Nee, akkor most wtf? mi lesz velük? (láttam már a 10×1-et de nem tudtam ledöbbenni)

McGee: reméltem túléli, lesz akkor valami Abby-vel? mert ők is olyan h szivatják egymást meg ilyenek de tökéletesen összeillenének.

Vance: róla nem sokat tudok mondani… No comment

Abby: Ő csak szimplán Abby, de azért eleinte marta az oldalam a kíváncsiság először hogy mi lesz vele? Nélküle olyan szürke lenne a sori.

Ducky: Na, ő tényleg érdekelt hogy mi lesz.

hát, erre én összességében mégis nagy jóindulattal adnék 6/10 pontot. Nem tetszett annyira.kicsit több izgalom mint máskor és ennyi. semmi feszültség meg hogy tűkön ülve várom a folytatást, csak szimplán egy kis izgalom és a 10/1-nél már látható hogy hiába. Innen már minek tovább? Hová akarják még csinálni a sorit ha már egyszerűen nem tudnak adni semmi újat?

Szeky - 2014. 02. 11. 08:23

Sziasztok

Nem vagyok régi rajongó, de a csatornákon, ha épp adják abbahagyom a kapcsolgatást és maradok az NCIS-nél.
Nekem is hiányzik a régi cserfes, fiús, huncut Ziva, túlságosan megkomolyodott elnőiesedett. Talán a rendezők a szépségével akarnak nézőket csalogatni nem az ellenállhatatlan akcióival. Nekem mindkét tulajdonsága bejön.
Az ősz, sörtehajú Curtistől szabályosan rosszul vagyok, ha megjelenik. Olyan antinő, ami nekem nem jön már be. Komolyan, férfiasabb mint Gibbs. Ráadásul nem is vörös, tehát nagyon semmibe vették a szabályokat.

Várom a 10 évadot, csúnya befejezés lett volna, hogy minden főbb szereplő meghal. Még Gibbs terepmintás pengéjű kése is megsemmisült….

Nem pontozok, de olyan mint egy Bud Spencer+Terence Hill film, bármikor bármelyik részét szívesen megnézem, mert a szereplők a szívemhez nőttek.

Üdv

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz