login |

Touch: vége az 1. évadnak

2012. 06. 05. 14:52 - Írta: winnie

45 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

(Korábbi írásaink: pilot és az 1×03 után – aki a sorozaton gondolkodik, annak ezeket és a kommenteket is érdemes elolvasnia.) Remek pilot-ja volt a Touch-nak, de eléggé megosztotta a nézőket, nem mindenki találta érdekesnek random emberek összefonódó sorsát. Én igen és tetszett az érzelmesség is, de idővel azt vettem észre, hogy a Touch totálisan érdektelenné vált számomra. Azonban ez az érdektelenség nem feltétlenül jelez csökkenő minőséget (bár a nézettség ritka durván zuhant, a pilot után a nézők 65%-a már kiszállt), inkább csak irányváltást, hiszen aki az elején unta a minisorsokat, az szerintem az átívelés totális megerősödését pozitívumnak fogja tartani. (Értsd: a kaszálók az utolsó két résznek adhatnak esélyt, ha van idejük.)

Jake! Jake, Jake, Jake… Jake, Jake! Jake, Jake…, …, …Jake, Jake, Jake, Jake. Jake. Jake! Jake, Jake.

Mostanság a Touch-ban lehetett legjobban érezni, hogy egyrészt az írók zsákutcába futottak, mert nem nagyon tudtak értelmes történetekkel előállni, másrészt a csatorna kőkeményen próbált beleszólni mindenbe, miközben ők is inkább változtatták az alapkoncepciót, s a végére született egy ronda mutáns. Nem is ronda, hanem mint írtam fent, érdektelen. A Touch akkor remekül működne, ha a pilot random és összekapcsolódó sztorijait vitték volna tovább a középpontban. És akkor is, ha az átívelő szállal, az összeesküvéssel foglalkoztak volna. De így, hogy a kettőt együtt próbálják, nagyon gyenge a végeredmény.

Ahogy haladt előre a szezon a mozaikokra hol több, hol kevesebb idő jutott, hol teljesen függetlenül zajlott minden Jake-től, hol hatott az eseményekre, de szinte mindegyik abszolút kifejtetlen volt, egyre nehezebb volt érzelmileg kötődni a sztorikhoz. És hiába voltak érdekes szálak, az elég nagy csapda volt, hogy 38 percig figyelni kellett a véletlenszerű, nem túl izgalmas eseményeket, hogy az utolsó két percben legyen valami nagy katarzis. Ezért az írók évad közepétől át is álltak arra, hogy a sztorik közben is legyenek apró csúcspontok, de ekkor meg a befejezés vált erőtlenné. 22-es csapdája.

Ráadásul a random sztorikat pedig azért nem tudták kifejteni, mert nem lehetett megtenni, hogy Kiefer Sutherland ne legyen sokat a képernyőn. Az ő karaktere volt az, aki folyton rohangált a robotként ide-odacikázó fia után, állandóan idegesítően suttogott, magyarázta azt, amit egyébként is látunk, kérdezett totál feleslegesen, csak azért, hogy tudassa velünk a gondolatait (mivel a fiától sosem kap választ, így sokszor nem is kellett volna megszólalnia), de elég gyakran tőle függetlenül zajlottak az események, csak azért rohangált, hogy ott legyen, ahol történik valami. Olykor nem is hiányzott volna, ha nem szerepel.

De mivel szerepelt, körülötte létrejött egy rettenetesen ócska, 5 percben kifejthető összeesküvős, átívelő szál, ami a random sztoriktól elvette az időt, viszont ahhoz nagyon kevés volt, hogy kitöltsön hetente 15-20 perc műsoridőt, és egy-két húzástól eltekintve az egész csak helybenfutás volt. De, ami nagyon fontos, a tetszés ezúttal fokozottan elvárás kérdése. Én azért vergődök, mert a random sztorikra nem jut elég idő. Aki viszont azokra kevésbé kíváncsi és inkább a mitológia és a főszállal kapcsolatos random történések iránt érdeklődik, szerintem egyre inkább rá fog kapni a sorozatra, mert elég konkrét dolgok derülnek ki.

Mint írtam fönt, engem is érdekelne valami jó átívelő sztori, de így, hogy ebből is van egy kicsi, és abból is, nem az történik, hogy mindkét oldal örül, hogy megkapja azt, amit vár, hanem inkább egyik sem, mert senki sem kap semmit. Talán a finálé által felvezetett 2. évad ebben segíteni fog. Lehet, hogy nagy változások várhatóak, akár még a formátumot is elhagyhatják, hogy az összeesküvés kibontása felé tartva másképp vessék be a számok erejét.

A finálé nem volt rossz (inkább közepes, 5/10 – az évad inkább 3-4/10 a kezdeti 6-7/10-es részek után), szinte nem is volt benne random sztori, de sajnos már az sem tudott annyira érdekelni, hogy a korábbi részekből visszatért pár karakter. Tudtuk jól azt is, hogy miképpen fog végződni a rész, hogy mi lesz a cliffhanger, bár azt nem, hogy előtte még el kell szenvednünk az év legcsöpögősebb jelenetét – sosem hittem volna, hogy a FOX egyik újonc high concept-jében lesz össznépi éneklés.

Az a nagy baj a Touch-csal, hogy idővel elveszti a mélységét, mert az íróktól csak ötleteket kíván meg, azok jó megírását már nem, mert tudják, hogy elég bármire “rányomni” a heti számot (a főhős minden héten egy számot vagy formát kerget) és akkor arra megy tovább a sztori. Nem kell magyarázni semmit, nem kell értelmet adni a történéseknek, és ezért szinte minden üres és jelentés nélküli lesz.

Persze a karakterek megmenthetnék az egészet, de jaj, szegény Kiefer Sutherland csak egy kidolgozott jellem nélküli marionettbáb (odaadó apa és ennyi…), aki vakon hisz, normális motivációja nincs, de egyébként is ritka az olyan sorozat, ahol szinte az összes szereplő idegesítő (Martin az, Clea pláne az, a mellékszereplő főnök és rokon is az, szegény Jake hatványozottan az, de neki legalább van rá mentsége) – ki merem mondani, hogy nélkülük sokkal jobb lenne a sorozat, bár ez fura, hiszen azt gondolnánk, hogy akkor nem is lenne sorozat. Pedig lenne, ráadásul sokkal több idő jutna az összekapcsolódó történetekre. Részemről így kasza, még 13 (22?) részt nem bírnék ki így. Persze, ha a 2×01 olyan lesz, akkor…

ui: Mindenesetre, ha marad a 2. évadra a sorozat szerkezete, akkor hátha eljutnak Magyarországra is. Szinte minden részben akadt ugyanis külföldi, eredeti nyelven beszélő szál, erre eléggé ráfeküdtek Tim Kring-ék.

45 hozzászólás Ne habozz!

Parker71 - 2012. 06. 05. 15:18

Megnéztem végig, de minek – nagy csalódás volt…

Junkieka - 2012. 06. 05. 15:24

Oké, engem ledumáltatok. Kihagyom, van más sori bőven.:D

Kissur - 2012. 06. 05. 15:27

3.rész után szüneteltettem, de látom, hogy ez a szünet végleges lesz. Kasza (Tibi). :)

endel - 2012. 06. 05. 15:31

emlekszem, engem anno sokkolt a pilot, annyira tetszett, ahogy osszeertek a szalak, aztan tenyleg kicsit erdektelenne valt az egesz
“Damn it!”, 5/10 az evadra

thingol - 2012. 06. 05. 15:32

kis ellenvélemény is, engem berántott az átívelő szál, sokkal jobban érdekelt, mint a random sztorik tömkelege, végre kiefernek sem kellett részenként elmagyaráznia, hogy “its probably hard to belive, but I was meant to be here..”, ehelyett kaptunk egy kicsit titokzatosabb átívelő történetet.. csak az ne pukkadjon ki a második évadban

ALDO - 2012. 06. 05. 15:34

Pont tegnap fejeztem be a negyedik részt, ami botrányosan rossz volt. A pilot nagyon bejött és alig bírtam ki azt a két hónapot, amíg folytatódott. Talán belenézek a következő részekbe. Rendelték volna be a Findert a 2. évadra. Tudom, a nézettség, de akkor is.

AJ - 2012. 06. 05. 15:35

Múltkor volt egy kedvenc újonc bejegyzés, ahol össze lehetett írni, melyik új sorozat tetszik és miért. Akkor azt írtam, hogy a Touch jó és akkor szüneteltettem az 5. rész 7. percétől. Na mostanra se jutottam előrrébb, sőt már vége az első évadnak és én leragadtam, elefejtettem nézni, követni.

Meg fogom nézni a fennmaradt nemtudom hány részt, de csalódás kicsit nekem, hogy a tényleg jó pilot után egyre vesztett a hangulatából a sorozat, pedig jól indult.

winnie - 2012. 06. 05. 15:45

“kis ellenvélemény is, engem berántott az átívelő szál,”

ezért is mondom, hogy esetleg megéri megnézni a dupla finálét, mert biztos vagyok benne, hogy lesznek bőven olyanok, akiknek felkelti az érdeklődését az irány.

nfsu17 - 2012. 06. 05. 15:49

Az első részt láttam, de attól sem dobtam hátast.
Oké, szépen felépítették azt a részt, a végére mindenki happy lett, de már ott éreztem, hogy ez nem nekem való és éreztem akkor is, hogy ebből nagyon nehéz jó részeket írni.
Lehet, hogy igazam lett, ahogy olvasom az írást.
Jó is, hogy az elején kaszáltam, évad közben mindig nehezebben szállok ki.

Csigusz - 2012. 06. 05. 15:49

Már a pilot is fura volt nekem, és nem is értettem az éltető véleményeket. Nálam is a napokban repült a shift+del a mappára mert rájöttem, hogy úgyse fogom sose fojtatni a 3. résztől.

P009 - 2012. 06. 05. 16:04

A pilot zseniális volt. Tökéletesen összefutottak a szálak, ami persze Jake-nek volt köszönhető. Ez még a 2. részben is így volt, bár a katarzis már elmaradt. Aztán ugye minden részben voltak random sztorik, amik vagy nem futottak össze teljesen, vagy nem is kellett hozzá Jake és a számok. És itt van a probléma. Az átívelések jók, de ez a formátum, ami most van, nem működik. Vagy a random sztorikra, vagy Jake és Amelia (?) rejtélyeire kell koncentrálni, mert most ez így katyvasz, semmi sincs megfelelően kibontva. Ezen kívül tetszik a sorozat, hasonló témájú nincs. Csukott szemmel, lehajtott fejjel 7/10. De ha szigorú lennék akkor csak 5/10.

Irodai Patkany - 2012. 06. 05. 16:13

A posztot végigolvasna nem bántam meg, hogy kaszáltam a pilot után.

Bazsi - 2012. 06. 05. 16:20

A finálén kívül még 2 részt kell legyűrnöm, ez alapján nem mostanában fogok időt szakítani rá…

Annatar - 2012. 06. 05. 16:24

Nekem bejött mindenestül. Talán darálva jobb, mint heti várakozós módon, én nemrég daráltam le szinte egyben a pilot utáni részeket.

szerintem - 2012. 06. 05. 16:26

szerintem is az erdektelen a legjobb jelzo a sorozatra. senkire sem jut annyi ido, hogy rendesen megismerhessuk, amit latunk, az viszont keves, esetenkent rossz. engem idegesit jake is, sajnalom. kiefernek pedig, rossz kimondani, nem all jol ez a szerencsetlen apuka szerep, mert semmit nem tud kezdeni az arcaval az “ajjaj, mindjart fel kell hivnom az elnokot” kifejezesen kivul, es ez itt borzaszto. sokat ront az osszhatason a zene is, egy epizod alatt kabe 2-3-szor kellene elerzekenyulnom, de csak feszengek es ettol meg rosszabb. most mar megnezem a hatralevo reszeket (nyolcat lattam eddig), de ennyi. nem is ertem, mire kapta a masodik evados berendelest.

paranoid android - 2012. 06. 05. 16:35

A pilot tetszett, egy remekül megírt, átgondolt rész volt az, de aztán egy hatalmas semmi követte írói részről. A 9. részig bírtam rávenni magam, de nagyon untam, és sokszor idegesítő is volt. A fenti “idézet” a legjobb példa rá. A gyereket két rész után megütöttem volna. A maradékot ezért valószínűleg még pótlom valamikor, de a második évadra nem térek vissza, nem kínzom tovább magam.

Tomisz - 2012. 06. 05. 17:01

Szerintem is érdektelen lett… és valahogy nem tud belemrülősen szórakoztatni sem az egyes résztörténetek sem az átívelő történet szintjén. Végig néztem, de szerintem csak időpocsékolás.
Maga a koncepció is gyenge utólag visszagondolva.
Csodálkozok hogy nem kaszálták el odakint. :)

NikoXXX - 2012. 06. 05. 17:17

Nekem a pilot es a finale tetszett a sorozatbol,de a finale eleg jo volt es utott.En varom a masodik evadot es biztos nem szallok ki ha a 36-okrol lessz szo es akkor lesz egy varosi Lost,a kivalasztottakkal meg a kuldeteseikkel,varom … a pilot,finale 8/10 a kozbeeso reszek 5-7/10

tomah56 - 2012. 06. 05. 18:26

Egyetlen pozitívuma a multikultúralizmus. Ritkán látni sorozatba ennyi nyelvet, kultúrát. Az alap mondanivalója is szép kár, hogy ilyen unalmas a kivitelezés…:(

m76 - 2012. 06. 05. 19:24

Én lehet már meg se nézem az utolsó két részt. Egyszerűen nem érdekel. De hát ez várható is volt, ahol tim kring neve megjelenik abból jó nem sülhet ki.

pytta - 2012. 06. 05. 21:25

Én is örülök, hogy az első résznél abbahagytam.
(Viszont egy halk technikai megjegyzés: szokatlanul sok az elütés, rossz mondatszerkezet a posztban, ezekre nem ártana figyelni: pl.: “…csak azért rohangált, hogy ott legyen, ahol történik valamit. olykor…”, vagy “…mert elég konkrét dolgok derülnek?.”, “Ahogy haladt előre a szezon ?mozaikokra hol több…”).

Tudom hülyeség, meg itt nagyüzemben készülnek a posztok, csak most szúrta a szemem…

winnie - 2012. 06. 05. 21:53

köszi, javítom. el szoktam olvasni, jelez is a helyesírás jelző és az nem nagyüzem, hogy két meló között rászánmm magam:) a nagyüzem az a reggeli 5-6 poszt egymás után.

fm! - 2012. 06. 05. 23:35

2. rész, 5 perc után kasza

Dee - 2012. 06. 06. 10:15

A pilot nagyon nagy hatással volt rám. És igen, ahogy haladtam előre, annyira unalmassá vált a sorozat.
Vérzik a szívem, hogy ezt megtartották és az Awake-t kaszálták :(

Kovasz - 2012. 06. 06. 12:52

Nekem már a pilot is sok volt: egyszerűen messze túlment a suspension of disbelivenesen, kb. hogyha ufók hulltak volna az égből, még az is hihetőbb lett volna számomra, mint az, amit azzal a telefonnal műveltek… persze értem én, hogy mit akartak mondani, meg mire ment ki az egész, de ez így akkor is fasság volt sztem. A nyálfaktor/szenvedés még éppen határeset volt, bár ha a többi részben is annyi volt belőle mint a pilotban, akkor valszeg az is betett volna. Úgyhogy engem egyáltalán nem fogott meg:/

winnie - 2012. 06. 06. 13:02

pedig nincs abban semmi hihetetlen, hogy a világon történik egy esemény, ami összekapcsol pár embert. ha csak egyet látsz, lehetetlennek tűnik, de ott a többi x trilliárd a köbön emberkombináció, akikkel semmi nem történik – iszonyatosan parányi az esély, de van, és pont azt a parányit kapod meg kinagyítva. simán lehet, hogy azzal beírom ezt a kommentet és valaki reagál rá, akkor az később kezd neki a következő dolgának, amivel mást befolyásol, stb, bármiből ki lehet hozni ilyesmit.

és mint kiderült, a kis srác afféle kiválasztott, 36-an vannak ilyenek a világon, ergó láthatta ezeket az eseményeket.

Ubul - 2012. 06. 06. 14:21

pilot után még reménykedtem,de akkor felesleges :/ Most én is így vagyok vele,mint Dee,hogy miért nem az Awake ment,és miért maradt ez. (tudom,más csatorna,stb,költői kérdés volt:D )

Esther - 2012. 06. 06. 15:41

Na, ennél a sorozatnál is én leszek az egyetlen, aki maradéktalanul elégedett azzal, amit kap? :D Számomra még mindig nagyon feelgood a sorozat, heti 40-42 perc kikapcsolódásnak, érzelmi feltöltődésnek tökéletes.

Cathy07 - 2012. 06. 06. 16:01

Kisebbséget erősítem ezek szerint, mert nekem nagyon tetszik a sorozat még mindig. :) Minden rész érdekes, persze az a jobb, amikor láncreakciósak az események, de az se zavar nagyon, ha nem.

Az miért nem normális motiváció, hogy kapcsolatot szeretne létesíteni a fiával? Kommunikálni vele?

És! Ém még Jake-et is bírom. :)

ab_aevo - 2012. 06. 06. 16:21

Én azt várom már, hogy Martinnak mikor múlik el az amnnéziája és jön rá, hogy ő igazából Jack Bauer és lenyomjon mindnekit, rossz nézni ezt a szerencsétlenkedését a fegyverekkel meg a verekedéseit!

winnie - 2012. 06. 06. 16:22

“Az miért nem normális motiváció, hogy kapcsolatot szeretne létesíteni a fiával? Kommunikálni vele?”

ez másképp is lehetséges lenne, plusz amikor nincs a fiával, akkor hiába próbálkozik, a fia nem feltétlenül tud erről. ha csak a kommunikáció izagtná, akkor másképp próbálkozna szerintem, ez a küldetéstudat is szinte hajtja + danny glover elméletének hajhászása sem a kommunikációhoz kötődik.

Cathy07 - 2012. 06. 06. 17:15

Nem, akkor nincs vele, de arra pedig ott van az, hogy azért, hogy csökkentse a fia fájdalmát.

11 év alatt gondolom sokféleképpen próbált már kapcsolatot létesíteni vele, telefonok, popcorn, narancslé, de eddig magasan ez az, amivel valóban közelebb kerül Jakehez.

danialves - 2012. 06. 06. 17:46

Gyakorlatilag szó szerint egyet tudok érteni a kritikáddal.
(Idegesítő karakterek, összefüggéstelen kis történetek, gyenge összeesküvés)
Szerintem sokkal egészségesebb lenne egy olyan átívelő szálat erőltetni, ami magába foglalja a kis sztorikat és magát a high-conceptet is (ahogy Kring az Hősök 1. évadával csinálta).
Az első részekben, illetve most a végén is jól jöttek ki ezek Randallel, a Láthatatlan Herceggel, a stand-upos iraki sráccal stb.
Mert egyébként nagyon jól színesítik a sorozatot a különböző külföldi kultúrák (kész csoda, hogy Amerikában találtak 2 millió embert, aki tud feliratot olvasni).
Amúgy talán még kicsit túl rózsaszínek (persze az alapkoncepció miatt a hepiend kötelező), nagyon erőltetik ezt a “faith in humanity restored” hangulatot, az 1x07ben már kifejezetten idegesítő is volt, amúgy elmegy.

Cléda - 2012. 06. 06. 22:42

“hogy ebből is van egy kicsi, és abból is, nem az történik, hogy mindkét oldal örül, hogy megkapja azt, amit vár, hanem inkább egyik sem, mert senki sem kap semmit.”

Nekem mindkét szál bejött egyszerre, úgyhogy örültem :P Ezt a sorozatot akkor nekem írták :D
A pilot eszméletlen jó volt, szeretem az ilyen pillangóhatásos történeteket. Az évad közepére egyre jobban laposodott, de amikor bejött ez a kicsi átívelés – kicsi összefüggések, egyre jobban bejött, főleg az utolsó 3-4 rész.
Nem voltak olyan feltűnőek, mint az elején, de nekem ezek is jók voltak. Ugyanúgy az is, hogy szép lassú hömpölygés után, a végén áll össze egésszé a rész. (és talán az évad is.)

zhorak - 2012. 06. 07. 08:45

Valaki tudja, mégis mi volt ez az egész, amikor Martin megtalálta az emberekkel teli konténert? Mégis honnan tudták az ő telefonszámát és miért hívták Mikhailnak? Vagy lemaradtam valahol és egy összekeveredtek a telefonok?

ab_aevo - 2012. 06. 07. 09:08

ja lemaradtál :)

Cléda - 2012. 06. 07. 11:09

hú zhorak, nézd meg megint a részt, mert kb az egész lényegéről maradtál le :D

Rational Gaze - 2012. 06. 07. 20:22

Őszintén megmondom, kaja mellé jó kis sorozat volt, de lazán elfelejtettem pár hétre, annyira nem kötött le…:-/

filmesattila - 2012. 06. 08. 12:25

..szerintem végtelenül jó volt….és ezt tudom mondani az “Awake” és “A célszemély” sorozatokról is….ezerszer nézem inkább ezeket a filmeket,minthogy egy mozifilmet,amik szerintem az utóbbi időben egyszerűen nézhetetlenek…14 évig videotékákat üzemeltettem,de ilyen gyenge filmek azért akkor nem voltak….úgyhogy hajrá sorozatok!!!!!!…bár most nézem meg a “Prometheus”-t már előre félek a csalódástól……

Kolbászból Kerít és... - 2012. 06. 10. 00:02

Jó volt összességében a sorozat, de a közepe valóban szörnyen érdektelen volt. Amikor komolyabban elkezdtek foglalkozni az átívelő szállal (1×06-07 táján) Danny Glover halálát követően, az kiválóan megdobta a színvonalat, s a végére remek befejezést kaptunk az 1. félévadra. Kíváncsian várom az őszi folytatást.

BRONCO - 2012. 06. 10. 08:31

10/6 nem volt egy nagy finálé elég gyenge befejezés.

Zsu - 2012. 06. 10. 22:23

Elárulná valaki, hogy az első évad hány részes? Én tizet átta meddig és nekem tetszett.

Zsu - 2012. 06. 10. 22:24

szóval, mégegyszer: tízet láttam eddig…

winnie - 2012. 06. 10. 22:55

12, egy dupla finálé van még.

Zsu - 2012. 06. 11. 09:29

@winnie: köszi szépen!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz