login |

Pilot-mustra: Saving Hope – 1×01

2012. 06. 10. 16:59 - Írta: winnie

43 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nagyon keresik Észak-Amerikában azt az új orvosos sorozatot, mely nagyot fog durranni, épp ideje lenne, nagyjából 8-10 évenként jelenik meg valami igazán sikeres és/vagy elismert anyag, ld. 1994-ben az ER és a Chicago Hope, 2004-ben a House, majd utána a Grey’s Anatomy. Kanada tavaly a Combat Hospital-lal, idén többek között a Saving Hope-pal nevezett, de már látszik, hogy ez a természetfölöttivel megspékelt sorozat sem fogja megváltani a világot. Legalábbis a pilot alapján nem.

SAVING HOPE – 1×01 – 3/10


Lehet, hogy még a 3 pont is túl sok, de egyszerűen ez a pilot nem mutatott semmi olyasmit, ami miatt érdemes lenne befektetni az első évad 13 epizódjába. Egy taxiban turbékoló, házasságra készülő orvospárral kezdünk (sokan már itt kilövik a pilotot…), egy balesettel, a férjjelölt kómába esésével és sajátmaga kívülről bámulásával, hogy aztán kapjunk egy “12 órával korábban” feliratot, amivel a maradék kedvemet is elvették az egésztől. Minek ez a megoldás? Miért érdekeljen engem, hogy mi történt a baleset napjának délelőttjén, amikor tudom, hogy magához a tragédiához nincs semmi köze? Miért volt akkor szükség belebegtetni így a történéseket?

I’m having an out of body experience in a tuxedo.

Oké, legyen, a kreatív elmék döntöttek (és nem, nem azért, hogy ütős legyen a kezdés, mert a “tragédia” elég fura, semmiképp sem ütős), így 5 percen belül kapunk egy második forró, csókolózós jelenetet Erica Durance és Michael Shanks között, alá egy második poplimonádét aláfestésnek, megismerünk pár random beteget, pár kollégát, köztük egy másik ortopéd sebészt, aki épp most tér vissza a kórházba és tök véletlenül a főhősnő egykori pasija volt.

Történni azonban sajnos nem történik olyasmi, ami kiemelné a sorozatot a kórházas masszából. Erica Durance, vagyis Alex rettenetesen unalmas és szenved, de persze gyógyít is, a vőlegénye pedig miközben kómázik idegesítő narrációval terhel minket. Nem csinál semmit, csak random jelenetekben tűnik fel a szmokingjában és rettenetesen mélynek akar tűnni, úgy narrál. Értelme? Mármint az álmélységen kívül semmi. Nem is nagyon érti az ember, hogy miért van ott, hiszen nem kommunikál az élőkkel, el van magában – olykor összefut egy halottal a kórház folyosóján és közli vele, hogy “meghaltál, sucka!”, valahol viccesek is ezek a halotti párbeszédek, de komolyan egész évadban ezt fogja csinálni?

A Saving Hope, mint majd minden kórházas sorozat egyszerre akar drámai, érzelmes és tanulságos lenni, de persze, ha épp olyanjuk van, akkor ezek az orvosok tudnak viccesek is lenni, legalábbis ezt hozzák tudomásunkra. Mást sajnos semmit, meg sem próbálnak mások lenni, mint a “többi”, igazából nem ragadja meg semmi az embert, a kómás ember levegőbe kiáltott mondatai semmit sem érnek, nincs hatásuk, így mintha ott sem lennének.

A pilot és a benne szereplő karakterek…, na jó, ez nem igaz, mert párakban ott a potenciák, szóval a pilot és leginkább a főhősnő teljesen érdektelen volt, egyszerűen nem látni semmi értelmét a “szellemes” csavarnak. Vagyis addig nem lehetett látni, míg meg nem néztem az 1×02 promóját, melyből kiderül, hogy mihez akarnak kezdeni az egésszel, de ezt nagy butaság volt nem ellőni. Más kérdés, hogy így nagyon ingoványos, Ghost-os talajra merészkednek és az írók eddig nem mutattak semmi olyan, amiből ne az derülne ki, hogy azonnal elsüllyednek. Lehet, hogy a sorozat nem is a kórházról, hanem egy valóban halhatatlan szerelemről fog szólni? Nagyon izgalmasan hangzik. NEM.

43 hozzászólás Ne habozz!

koka - 2012. 06. 10. 17:04

jézus mi ez a sok lansflare

Shawn84 - 2012. 06. 10. 17:10

Idén nagyon nincs is kórházas sorozat. Vagy csak nem jut eszembe. Segítsetek már. Lesz valami?

Shawn84 - 2012. 06. 10. 17:11

Ja igen Emily Owens. M. D. de trailer alapján nem annyira drámai.

Anachel - 2012. 06. 10. 17:12

Hát ezt szomorúan olvasom. Daniel Jackson miatt azért adtam volna egy esélyt a sorinak, de felirat magyarításra sem tolakodnak a pajtások.

winnie - 2012. 06. 10. 17:17

“jézus mi ez a sok lansflare”

van, hogy rátripláznak:) http://static.sorozatjunkie.hu/wp-content/uploads/2012/06/Saving-Hope-1×01-b.jpg

winnie - 2012. 06. 10. 17:18

shawn84: lesz azért: do no harm, monday mornings, mob doctor

winnie - 2012. 06. 10. 17:18

“Hát ezt szomorúan olvasom. Daniel Jackson miatt azért adtam volna egy esélyt a sorinak, de felirat magyarításra sem tolakodnak a pajtások.”

kiteszem a promót, érdemes megnézni, adhat némi reményt azoknak, akiknek nem jött be.

Pocok - 2012. 06. 10. 17:26

Anyám. JJA rendezte, vagy mi? az a kép, amit a kommentnél linkeltél… már csak amiatt nem nézném meg.

Dohi - 2012. 06. 10. 17:29

a mercyt nem kellett volna kaszalni.

blade78 - 2012. 06. 10. 17:30

Grey’s Anatomy Nekem mai napig hihetetlen hogy az sikeres lett.

winnie - 2012. 06. 10. 17:37

szerintem arról csak fórumos kritikáink vannak, így nem tudok linkelni, de nekem annyira nem hihetetlen, mert az 1. évad még friss volt sok jó zenével, nem véletlen, hogy human is maradt 2-3 évadon át, bár ma már biztosan letagadná. (nekem is úgy ahogy bejött, de inkább kaszáltam az 5. résznél)

simi1029 - 2012. 06. 10. 17:42

Megnéztem a pilotot, elég uncsi volt, és a végére már fájt a szemem ettől a sok lensflare-től. Pedig reméltem, hogy ilyen színészekkel valami jobbfajta sorozat lesz. De ha már az alapötlet is halva született akkor nincs mit tenni.

vidor - 2012. 06. 10. 17:53

Szerintem se volt kiugró a pilot, de én nem láttam ennyire rossznak se… lehet ez azért van, mert nem is vagyok nagy rajongója a kórház sorozatoknak, ezért nem is vártam semmi eget rengetőt (persze bele-belenéztem anno az ER-be vagy a Grace klinikába, vagy a House-ba, de egyik se tartott meg). Ezt is csak Daniel Gillies miatt próbáltam/lom be. Nekem a pilot azt adta, amit vártam tőle, se többet, se kevesebbet. De ebből még lehet jobb is, majd meglátjuk mihez kezdenek ezzel a szellemesdivel.
Ami felett viszont nem tudok szemet hunyni az az, hogy a koncepciót nem húzhatják el szerintem túl sokáig. Mármint meddig maradhat Charlie kómában? Mondjuk ha erre találnak valami szokatlanabb, vagy jobb megoldást, szerintem még jó is kisülhet belőle, én mindenesetre nyitott vagyok rá. Majd meglátjuk.

winnie - 2012. 06. 10. 18:31

“Mármint meddig maradhat Charlie kómában? Mondjuk ha erre találnak valami szokatlanabb, vagy jobb megoldást, szerintem még jó is kisülhet belőle, én mindenesetre nyitott vagyok rá.”

jó kérdés, de ha felébresztik, akkor máris csak egy sima kórházas sorozat – ha pedig nem, akkor idővel ismételni fogják magukat. gondolom nagyvonalakban a terv megvan, tippre a transzcendens kapcsolatot fogják bővíteni lépésről-lépésre és az alex – joe kapcsolatot erősíteni, miközben charlie ott van a háttérben.

más kérdés, hogy félő, hogy sosem derülnek ki a hosszútávú tervek, mert a pilot nagyon gyenge nézettséget produkált amerikában:

Saving Hope” (3.12 million viewers, #10; adults 18-49: 0.7, #T9)

kanadai a sorozat, így lehet esélye e számoktól függetlenül a túlélésre, de kérdés, hogy az nbc pénze nélkül is tudják-e folytatni siker esetén.

mary - 2012. 06. 10. 18:34

Félig meddig egyetértek a kritikával, nem csináltam magam alá, miközben néztem, de azért annyira rossz sem volt. Olyan átlag. A színészek miatt még kivárom, mivé fejlődik, emellett nagy fanja voltam régen a kórházas sztoriknak, így ez majdnem kötelező nekem, ha más nem, kipróbálás szintjén.

Ademaro - 2012. 06. 10. 19:19

Egyetértek. Sokkal többet vártam a pilottól. Amolyan Medium – ER crossoverben reménykedtem, de még a második részig kitartok. Hátha.

inferno88 - 2012. 06. 10. 19:54

A kórházas sorozatokért nem vagyok oda.Egyedül a Vészhelyzetet néztem sokáig,de mikor megláttom,hogy Erica Durance nyomul majd doki néniként, és mellette Michael Shanks…jaj mamám,ez kaszának van teremtve gondoltam magamban.Már csak poénból is szakítok majd időt a pilot megnézésére,jó lesz röhögni.

Szóval a lényeg,hogy amit láttam Erica Durance-től a Smallville-ben,az alapján nagyon gyenge színésznek tűnik nekem,persze elég felületes,bugyuta karakterként csinálták meg Loist.

Ami Michae Shankst illeti,SG-n kívül nekem nem nagyon jöttek be eddig az alakításai.

kasmat - 2012. 06. 10. 21:00

nekem ez így leírva elég is volt :D

Shawn - 2012. 06. 10. 23:07

A pilot elment, egy kicsit a The Vow-t emlékezteti nekem, és amúgy képileg elég filmes hatása van, igaz egy kicsit eltúlozták a fényeket…

OFF: OMG, hány Shawn van itt már rajtam kívul? És az a számnélkuli Shawn sem én vagyok, vagyis inkább o sem én…

winnie - 2012. 06. 10. 23:27

lehet zárójelezni vagy TM-ezni:)

PandacsökiBoborján - 2012. 06. 11. 08:57

inferno88: hát ezzel a Superman-rajongók nem így vannak, mert sokan úgy tartják, hogy Erica Durance volt az, aki olyan pluszt adott Lois Lane karakterének, amit még eddig soha senki. Teri Hatchert igencsak felülmúlja, ráadásul gyönyörű. Mondjuk azt aláírom, hogy eléggé középszerű a játéka, no meg, a képregény alapján sokkal műveltebbnek képzeltem el a Smallville-es manifesztálódásához képest LL-t.

Csaba121 - 2012. 06. 11. 09:57

Számolja még valaki, hányszor halt meg Daniel Jackson???

Valezius - 2012. 06. 11. 12:11

Off
Életem csalódása volt, hogy az SG 9×20-at túlélte :D
/Off

Nem nagy örömmel olvastam a kritikát, de látatlanban is egyetértek, mert kevés dolog van, amit jobban rühellek, mint az idő-visszatekerést. Annyira béna húzás, leszokhatnának már róla.
A két szereplő miatt 3/10 ellenére is megnézem majd, jó lenne mielőbb, mert egy kasza után már lehet, hogy nem lesz kedvem hozzá :)

Natália - 2012. 06. 11. 14:07

Nekem nagyon is tetszett az első, rész, kedves szerkesztő nagyon kritikus vagy, igaz a bejegyzésednek ez a lényege, de nem értem miért kell a másiknak a kedvét elvenni a sorozattól, erről a sorozatról csupa negatívat írtál pedig nem láttad a többi részt…

winnie - 2012. 06. 11. 14:24

senki kedvét nem veszem el, csak leírtam a véleményemet. és nem a sorozatról, hanem csak az első részről, arról írtam negatívat. nem a többiről – amit te sem láttál, így nem tudhatod, hogy azok milyenek lesznek. ráadásul még bíztattam is (kommentben is) azokat, akiknek nem jött be, hogy lehet, hogy érdemes folytatni.

azzal te is egyetértesz szerintem, hogy nem lenne szerencsés hazudnom és azt írnom, hogy jó volt, ha nem tetszett. fura lenne, ha csak pozitív kritika kerülhetne fel a blogra. így is szinte csak pozitív kritika van, szinte alig olvasni negatívat. de ez még véletlenül sem kompenzáció volt. nem volt jó, ennyi. és leírtam, hogy miért.

ha többet akarsz tenni a sorozat érdekében, illetve ellensúlyozni a fenti véleményt, akkor szerintem te is írd le, hogy miért volt jó (küldhetsz vendégkritikát is, azokat is ki szoktuk rakni), mert ha csak fél sort ír véleményt írsz, akkor mások nem fogják tudni, hogy miért jó a sorozat. illetve az 1. rész.

vidor - 2012. 06. 11. 14:50

“jó kérdés, de ha felébresztik, akkor máris csak egy sima kórházas sorozat – ha pedig nem, akkor idővel ismételni fogják magukat. gondolom nagyvonalakban a terv megvan, tippre a transzcendens kapcsolatot fogják bővíteni lépésről-lépésre és az alex – joe kapcsolatot erősíteni, miközben charlie ott van a háttérben.”
Na igen, pont arra gondoltam, hogy valami ezektől eltérőt kéne valahogy – persze nem nagyon lehet, nincs túl sok lehetőség, inkább csak a hogyannal játszani.

De hogy legyen egy ellenvélemény – :D -; nekem meg pont szimpatikus volt a főszereplő, szerintem teljesen érthető, hogy végig szenvedett. Amúgy meg nagyon ritka, hogy a női főkaraktert kedvelni szoktam, de nekem Alex-szel semmi bajom nem volt eddig. Bár ennyiből még igazából számomra semmi nem derült ki senkiről sem, csak nagyjából a karaktertípusokat láthattuk. Én kíváncsi vagyok a folytatásra, pár rész után úgyis kiderül az irány stb. Végül is nem egyszeri eset, hogy a gyengébb pilot után megugrik a minőség, én egyelőre pozitív vagyok :)

winnie - 2012. 06. 11. 15:02

nem is a szimpátiával volt gondom, erica durance játssza, szóval semmi baj nincs vele, csak sajnáltam, hogy nem kapott sok színt a karaktere, én úgy lreztem, hogy szürke maradt, mindent, amit megtudtunk róla, charlie részéről érkezett, a hozzá való viszony. (belegondoltam, hogy a többiek, az új doki, charlie, a lila ruhás kisdoki, de még talán a pszichiéáter srác is színesebbnek tűnt nekem. nyilván ez nálam is meg fog változni, de “elvártam” volna, hogy már az 1. részben elkapjon alex karaktere.)

vidor - 2012. 06. 11. 15:15

Ja értem, na mondjuk ebben így igazad van, nem sok színt kapott még eddig tényleg. (Bár szerintem a többiek se – nekem nagyjából most mindenki egy szinten van, még nincs olyan, akit jobban megkedveltem volna egy rész alatt, de olyan se, aki ellenérzést váltott volna ki belőlem.) Szerintem ez a rész még túlságosan Charlie-ra koncentrált, vagy inkább ő meg Alex kapcsolatára, így nem is jutott idő a többieknek.

vidor - 2012. 06. 15. 21:29

Valaki látta már a második részt? Nekem máris jobban bejött, mint a pilot. Úgy elrepült az idő, máris azt vettem észre, hogy vége a résznek – bár szerintem ettől függetlenül ez a sorozat nem fogja, és nem is akarja “megváltani” a világot, de nekem tetszett.

Casey Novak - 2012. 06. 17. 00:08

Fogalmam sincs hogy miért, de engem elkapott, méghozzá nagyon. Nem az én világom ez a fajta sorozat, a természetfeletti vonal is zavar, de egyszerűen muszáj néznem, és mégis bejön valamiért.
A pilot tetszett, és annak ellenére, hogy össze tudom számolni egy kezemen, hogy hányszor ejtettem könnyet bármilyen film/könyv/egyéb mű közben, az első részt sikerült szinte végigbőgnöm.(Jó, azért nem szó szerint) Lehet, hogy csak rossz lelki állapotban kapott el, gondoltam hogy a második rész más lesz, mert javul a hangulatom addig, és javult is, de a hatás maradt. Nem vagyok rá büszke, mert ha legalább valami kiemelkedő sorozat lenne, talán, de így, hogy a könnyeimen keresztül is látom a kliséket…Nem is értem magam :) Gyorsan néznem kell valami csúnya lövöldözős dolgot, mert még a végén kiderül, hogy van érzékeny oldalam.
A második részben pont az tetszett, ami előre várható volt, (úgy is, hogy eddig nem néztem meg a promót) hogy
SPOILER
megpróbál üzenetet küldeni a kiskölyökkel. Az is rendben volt, hogy nem sikerült teljesen.
SPOLIER VÉGE
Tényleg kíváncsi vagyok, hogy merre mennek, marad-e kómában, meg egyebek. Remélem azért ha idő előtt kaszálják, csak összedobnak a végére egy normális lezárást, különben már most megbánom, hogy elkezdtem. Csak azt nem értem, hogy ha az a lényeg, hogy Charlie hogy “talál haza”, akkor miért nem csinál is valamit? Csak mászkál és beszélget a kedves halottakkal. Valami kis erőfeszítést tehetne.
Na summa summárum, nekem tetszik az atmoszféra, a nagyon kevés de jól elültetett poén, meg az, hogy epizód végén kapunk egy szép összefoglaló monológot a különböző esetek egymáshoz és a főhőshöz való kapcsolódásáról. Nálam 6/10, majdnem 7, de próbálom végre racionálisan nézni :)

Adrienn Olaszi - 2012. 06. 18. 06:15

Hi! Szerintem egyaltalan nem olyan rossz minden sorozatot valahogy el kell kezdeni :) Szerintem adjunk neki egy eselyt es a szineszek igen is jok benne :) Ki tudja meg mi lesz belole ;) nem tudhatjuk! Hey emberkek ne legyetek mar ilyen szigoruak :)

kiskiraly - 2012. 06. 22. 21:55

1×03 első jelenete: ebből már le lehet mérni, hogy ki az aki hardcore nézője a sorozatnak. Én már tudtam, hogy ez lesz az utolsó rész amit ebből a sorozatból valaha megnézek.

winnie - 2012. 06. 22. 22:31

uhh, felkeltetted a kíváncsiságom:)

kiskiraly - 2012. 06. 23. 00:27

Kissé dejavú érzésem volt.Hasonló a Nurses Eliza Dusku-s pilot nyitójelenetéhez. Ebben is van melltartó. De már fogtam a jelenet közben a fejemet, hogy ezt tényleg ellőtték ?

“egyszerűen nem látni semmi értelmét a “szellemes” csavarnak”

Pontosan ez volt nekem is az eszembe. Sima orvosos dráma (dramedy?), legalább 2 gyógyítandó beteggel. És nagy néha a csillagkapus srác kómás betegként alánarrál. Ennyi.

vidor - 2012. 09. 08. 17:06

Hú, mennyire nincs itt élet :D Valaki maradt még az évad végére rajtam kívül? Egészen hozzám nőtt már, pedig nem kedvelem a dokis sorozatokat túlzottan, de ez kivétel. Lehet pont azért mert nem is az adott esetek a fontosak, inkább csak azért vannak, hogy több derüljön ki általuk a szereplőkről. Az 1×12 szerintem a legjobb rész volt eddig (bár az 1x08as is erősen a nyomában lohol – ott azért örültem volna, ha meglépik azt, amit, de hát nem tették – azért az ütött volna), és úgy tűnik választ kapok még az évad elején feltett kérdésemre is a következő részben…
Kíváncsi leszek a fináléra nagyon, mert sokat változhat a helyzet utána, de jövő7en ilyenkor már okosabb leszek :D

winnie - 2012. 09. 08. 18:46

mennyire függ össze, hogy alakul az átívelő szál. körbe-körbe járnak, próbálkoznak és ez sem megy, az sem megy, vagy folyamatosan fejlődik és újabb dolgok történnek?

cyborgwings - 2012. 09. 08. 20:24

én még nézem, de halvány lila milkám sincs, minek. teljesen érdektelen az összes szereplő számomra, nem hoznak lázba a különböző heti esetek sem, az átívelő szálat meg halál unalmasan vezették mostanáig. az egy helyben toporgás magasiskolája ez a sorozat. elképzelésem sincs, mihez fognak kezdeni a következő évadban, de asszem, nem is fogok maradni, hogy kiderítsem.

ar - 2012. 09. 11. 22:55

En is nezem meg. Nekem tetszik peding nem a korhazas sorik a gyengeim :). Nem tudom hogy az alamondas miatt, a lens flare vagy Michael Shanks miatt e, de a Defying Gravity-re emlekeztet. Tenyleg tetszik.

lostgab - 2012. 09. 12. 19:32

Hát az átívelő szál nagyjából annyi, amennyit már kb. az első rész végén, vagy a második részben megtudtunk.
Nem tudom, hogy mitől, de nekem valahogy bejön, és kíváncsi is vagyok, hogy mikor ébred majd fel Charlie – mondjuk, ha nem keltik fel az 1×13-ban, kicsit kiakadok, azt hiszem… Fogalmam sincs, hogy hogy lehetne ezt folytatni – valaki más esik kómába?
Nézhető, főleg uborkaszezonban. Mondjuk Daniel Gillies meg Kristopher Turner sokat dob rajta :D

vidor - 2012. 09. 17. 17:26

Na lement a finálé, de őszintén szólva, szerintem nagyon langyi rész lett :S Azért persze maradok a kövi évadra, de túl kiszámítható volt, és a Charlie-s szál, nem enyhén izzadságszagú. Különben is, Charlie-nál unalmasabb karakterrel még nem-igen találkoztam. Csak van, és bámul ki a fejéből – ja meg néha összedob nekünk egy jó kis bölcs monológot. Az egész évad alatt SEMMIT nem csinált, csak “Alex, never give up on me!” De az, hogy ő tegyen valamit, azt nem! Mondjuk oké, ez meg lett magyarázva – én kicsit még boncolgattam volna is a dolgot, sokkal több jót is ki lehetett volna hozni abból a szálból, de most

SPOILER
hogy felébredt, megint ugyanolyan érdektelen, mint volt – ha nem érdektelenebb
SPOILER VÉGE

A következő évadban kevesebb Charlie-t és Alexet (ő is elég unalmas, valljuk be) szeretnék látni, és több Joelt, Gavint, Danát és Dawnt.

Jobb lett volna, ha a 1x12vel zárnak – bár igen, hatásvadász is, de több kérdés is nyitva maradt volna. Így oké, feldobtak még 2 nyitott dolgot, de szerintem az előző rész jóval inkább illet volna finálénak, mint ez. Ez nem volt jó, sőt megkockáztatom, hogy az évad egyik leggyengébbét produkálták. Egy dolognak viszont örülök, még pedig, hogy Dawn többet lesz – az egyik legérdekesebb karakter, bár sokan – ha nem mindenki – utálja, én iszonyatosan bírom.

winnie - 2012. 09. 17. 17:40

ebből írhatok a nevedben egy vendágkritikát, hogy legyen kibeszélő?:) gondolkoztam, hogy egy kamukibeszélőt írok, de így lenne esetleg alapanyag.

vidor - 2012. 09. 17. 19:06

Persze winnie, nyugodtan :)

Lui - 2013. 05. 19. 21:01

Hát ez béna. Full nulla. Erica D.-t pedig a Smallville óta szeretjük, na meg az SG-1-es csávót is. De csak ezért nem fogok egy sorit nézni ha full érdektelen.
azonnali kasza.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz