login |

The Killing: vége a 2. évadnak

2012. 06. 18. 18:16 - Írta: winnie

145 hozzászólás | kategória: kritika,

26 rész – 26 nap – 1 gyilkosság. Ki ölte meg Rosie Larsen-t?

A The Killing nálam már tavaly is az év egyik legjobbja volt (kritika), de a 2. évad még az S1-re is rátett egy lapáttal. Nyilván elfogult vagyok, mert nagy kedvenceim azok a krimisorozatok, melyek nem 40 perc alatt oldanak meg 1-2 bűntettet, hanem egy teljes évad alatt (ld. Twin Peaks, Murder One, Damages, Pretty Little Liars, Vanished, Kidnapped, még sorolhatnám – lesz majd hét kérdése.) A The Killing-ben az S1 végére nem született megoldás, viszont mostanra minden megoldódott, minden szálat elvarrtak. És még be is jött a zárás. A gyilkost csak a tovább mögött fedem fel, addig pedig pár spoilermentes általánosság.

Aki látta az epizódkritikákat, az láthatta, hogy mennyire oda voltam a 2. évadtól (a 2×10 egyszerűen tökéletes, 10/10-es epizód volt) és teljesen másképpen jött be, mint az 1. szezon. A kommentek jó része is hasonló szuperlatívuszokat használt a sorozattal kapcsolatban, remélem, hogy másoknak is be fog jönni, de ettől még a The Killing szerintem továbbra is erősen rétegsorozat marad, ergó nem lesz nagy közönségsiker. Főleg azon nézőknek fog nehezebben bejönni, akik a rejtély megoldására kíváncsiak elsősorban, hiszen a The Killing tényleg elég lassú és akkor a legerősebb, amikor a karaktereket, az ő leépülésüket mutatja be.

Sarah, it’s over.

Már az 1. évadban is nagyon sokat hozzátettek az összképhez a remek színészek, s ez a tényező a második szezonra csak erősödött, bizakodom is, hogy idén nemcsak Mireille Enos fog Emmy-jelölést kapni, mert Joel Kinnaman-nak minimum kijárna, de persze szinte bárkit ki lehet emelni. A színészi játék, illetve a tökéletlen karakterek még az esetleges holtpontokon is átsegítettek, s már csak miattuk is nagyon reménykedem a 3. évadban, amihez lehet, hogy kisebb csoda kéne, ez a 26 rész eléggé lezárt, hogy az AMC-ne okozzon álmatlan éjszakákat a kasza. (Ráadásul egy 3. évadban nagyon nehéz lenne az eddigieket überelni, egy új szitut felállítani önismétlés nélkül.)

A színészeket akkor szokás egyébként felhozni, amikor valahogy kompenzálni kell a történet hiányosságait, s ezért is mondom, hogy minden bizonnyal sok kritika fogja érni a The Killing kivitelezését, de a sztori engem még így is lekötött. Viszont nyilván el kell ismernem, hogy az szállította a nagy WTF-özönt, ellenben a karakterek és a hangulat simán feledtette, vagy esetleg észre sem vétette velem a gyengeségeket. A fő rejtély megoldása idővel már el is vesztette számomra az izgalmi faktort (ez nem tudom, hogy jó-e…), működött a hatalmas közhely, hogy nem a megérkezés, hanem az utazás volt a fontos.

De nem mondhatom, hogy a végtelenségig akartam volna nyújtani az utat, utazás ide vagy oda, rettenetesen érdekelt a megoldás, rég vártam ennyire finálét. De nem is biztos, hogy azért, mert a gyilkos kiléte izgatott (nyilván a 6-8-10 karakterből egy a tettes, lehetetlen nagy WTF-ot okozni), hanem az, hogy mondjuk elnyerje méltó büntetését, illetve mert kíváncsi voltam, hogy mi lesz a Linden – Holder-párossal, miután végre-valahára elkapták a mocskot. Mi ez, ha nem befektetés a karakterekbe?

Szerencsére, akinek bejött a The Killing, annak még mindig ott van a lehetőség, hogy megnézze az eredeti dán sorozatot, a Forbrydelsen-t (nemsokára lesz róla írás – arról ne spoilerezzen senki, ha lehet), az szeptemberben fog folytatódni és befejeződni a harmadik szezonnal. A finálé előtt egyébként arra is kíváncsi voltam, hogy a The Killing megváltoztatja-e a gyilkos személyét az eredeti szériához képest, bár a választ szinte borítékolni lehetett, hiszen a történetek alakulása és szétválása is sok szempontból ezt sejtette.

A tovább mögött spoilerek. Lássuk, hogy ki volt a gyilkos.

Ez a csirkefogó Jamie, ez a…! Nyugi, csak vicceltem.

Szóval Terry. Most kéne valami jó kis Cluedo-s “gyertyatartóval a könyvtárszobában” leírás a mikéntre, de nincs. Egy slusszkulccsal történt minden, a tudtán kívül. Csalódás? Nekem biztos, hogy nem.

A fináléval kapcsolatban: előre elkönyveltem, hogy snassz lesz, ilyen vagyok (nem lett az, jó volt, nagyon tetszett). Akár Jamie, akár nem Jamie a gyilkos, inkább számítottam arra, hogy megvan a gyilkos, majd szépen lecsengetik nekünk az egész sztorit, pár hepiend-kezdeménnyel és egy jó kis cliffhanger-rel. Nos, ez majdnem meg is lett, nagy sajnálatomra a cliff hiányzott, de elhiszem, hogy nem akartak szemetek lenni Veena Sud-ék. Azért elviseltem volna többet is egy “találtunk egy hullát” 3. évad-belebegtetésnél. (Na jó, Richmond pálfordulása gondoskodott arról, hogy ne legyen csak öröm és boldogság, s persze Larsen-ék öröme is mulandó volt.)

A gyilkos személyén nem lamentálok, ezt majd kommentekben, Jamie-ből is kinézem, még ha az indítékai elég klasszikusak is, Terry úgy tűnik volt annyira szerelmes, hogy egy arctalan, valószínűleg amúgy is halálra váró idegennel végezzen. Az más kérdés, hogy szegény Rosie Larsen…, nos, neki nagyon összejött az este. A világon millió és millió esemény történik és kapcsolódik össze úgy, hogy azokból nem lesz semmi, ő viszont hatványozottan volt rosszkor a rossz helyen – pedig csak világot akart látni. S, ha ez nem elég, Terry is rosszkor volt rossz helyen – Linden viszont nagy mázlijára jókor jó helyen, hogy az utolsó leleplezést megejtse. Sok véletlen? Igen, de előfordul.

Maga a rész előhozta a szentimentális énemet. Hát, rohadjanak meg, hogy kvázi nulla flashback-kel abszolválják az eddigi 25 részt, erre a finálét azzal kezdik, hogy megmutatják Rosie utolsó estéjét! Kész, engem már azzal kiütöttek. Még az is megfordult bennem, hogy így végig viszik az egész részt. Érdekes lett volna. Utána “szerencsére” visszaváltottak, de megint előkapták a flashback-eket, láthattuk Rosie lebukását, megölését, hallhattuk a sikolyait…, erre nem nagyon számítottam. A végén meg az a jelenet, ahol búcsúzik…, teljesen kész voltam.

Rosie egyébként fura szerzet, hiszen az egész sorozatnak ő volt a katalizátora, mégsem tudtunk róla semmi, vagy ha igen, akkor az idealizált kép mosódott össze a rosszlányéval, de sosem tudott igazi hús-vér karakter lenni a szememben, mert mégiscsak folyton fényképeket láttunk róla. Meg kamerának való játékot. De a valódi Rosie-t nem nagyon ismertük. Viszont ez a kezdőjelenet, a nézésekkel, a félvállról odadobott ‘whatever’-rel megmutatta, hogy olyan volt, mint egy átlagos tinilány, akinek van két kistestvére. Idealizálni, de démonizálni sem lehet.

– We got the bad guy.
– Yeah? Who’s that?

Negatívum? A cliffhanger említett hiánya. Plusz az utolsó két rész háttérbe szorította a Linden – Holder-dinamikát. Érthető volt, de azért valahol sajnáltam. Sebaj, a nagyon kevés közös pillanat így talán még jobban ütött. Más? Hmm. A politikai szálat semmiképp sem mondanám annak, érdekes színfolt volt, és ugye a (kvázi) gyilkos személye miatt kellett is. Hogy Jamie-ből nem néztük ki a pszichopata állatot, az jobb is, mert úgy nem lett volna érdekes, ha látjuk. Viszont a törtető, karrierista, “mindent a győzelemért!” énjét jól ismertük.

Ja, és a főnökrendőr személye. Nagyon semmilyen volt. Lehet, hogy az első évados színész nem ért rá, azért volt a váltás, de a szerepe alig bírt súllyal. Meg még, ami nem jut eszembe – higgyétek el, ilyenkor nehéz mínusz pontokat osztogatni.

Nagyon jó sorozat 2 évad volt.

145 hozzászólás Ne habozz!

Shawn (az egyik) - 2012. 06. 18. 18:27

Fél órája fejeztem be. Szerintem tökéletes volt, megvolt a kisebbfajta csavar is, képileg és hangulatilag teljesen magával ragadott, főleg a Rosie szobájában játszódó jelenet, basszus.. simán 10/10 nálam.

Rosie búcsúvideóját nem tudtam megállni száraz szemekkel.
Az utolsó jelent pedig Linden “kiszállásával” tökéletesre sikerült, nem is tudtam volna elképzelni jobb véget ennek a két éves utazásnak.

what i know.. az egyik, ha nem a legjobb krimisorozat volt.

Vera - 2012. 06. 18. 18:32

tényleg nem volt rossz. Én csak két résszel ezelőtt szálltam be, ömlesztve az addigiakat, de nagyon bejött.
Sok ilyet még.

Maron - 2012. 06. 18. 18:38

Szerintem ez a sorozat így volt teljes, nem nagyon tudnék elképzelni neki folytatást.

Nina - 2012. 06. 18. 18:43

Borzasztóan behúzott, a vége… Rosie búcsúzása és a flashback-ek… egyszerűen tökéletes volt, sallangmentes, mégis olyan megrázó, hogy egyszerűen bőgtem. Szégyelli a fene :)

napocskin - 2012. 06. 18. 18:47

Spoileres

Jó volt a befejező rész is, ahogy az egész sorozat. És furcsamód a legnagyobb WTF nekem nem is annyira Terry volt (ő valahogy végig furcsán viselkedett; igaz, ez lehetett volna az Ames-szel folytatott viszonya miatt is), hanem az, amikor Chief Jackson és a többiek bevonultak az új polgármesterhez. O_o Szegény Gwen, olyan sokszorosan szívott, hogy hihetetlen. A Rosie videót egy kicsit túl szentimentálisnak találtam, de annyi baj legyen.

Szeretném, ha lenne folytatás, és kíváncsi vagyok, hogy vajon megtartják-e a szereplőket, ha lesz. Mindenesetre a leginkább a két nyomozó miatt remélem persze.

Közben az is eszembe jutott, amit Eric Ladin mondott még az évad kezdete előtt, hogy majd meglátjuk, nem is olyan rosszfiú ez a Jamie, vagy valami ilyesmi. Hát ebből látszott, hogy a színészek nem tudták, mi vár rájuk.

szpojleres mókus - 2012. 06. 18. 18:54

Ahogy írtam nekem az nem tetszett, hogy Jaime nem ilyen volt, mint eddig. Hanem inkább egy pszichopata.

Nekem hiányzott az egészből valami lökés, mint mondjuk a Borgiasból. Tökéletesen úgy éreztem magamat mint Linden a végén. Olyan volt kb. mintha a kedvenc csapatom megnyerne egy bajnokságot. Megnyerte, kész. De most aztán mi van. Nem lett se semmi olcsóbb, minden maradt a helyén.

Remélem azt, hogy amiért Linden kiszáltt az autóból, és Holder maradt tényleg egy egyedüli Holder sorozat jön. Linden szép volt, jó volt, de vegye le azt a pulcsit (attól kiráz a hideg), és menjen el.

szpojleres mókus - 2012. 06. 18. 18:59

@szpojleres mókus lemaradt
Jamie a rész elejétől kezdve úgy viselkedett mint egy pszichopata, pedig az évadban egyszer sem volt ilyen. Nem hinném azt, hogy csak azért mert Richmond megtudta a dolgokat, nem tudott volna kitalálni egy mesét, hanem elkezdte az ámokfutását. Olyan érzésem volt mintha gyorsan le akarták volna zavarni.

chinaski - 2012. 06. 18. 19:03

szerintem az egyik legbátrabb dolog volt az, hogy a terry-s dolog a larsen házban, a kétévados pokoljárás után lassan újra sínen lévő larsenék előtt történt, és nem mondjuk a rendőrségen. ugye az új ház, költözés, összepakolás “closure” természetébe pont beleillett volna az, ha elmondják, hogy megvan a gyilkos, blabla, de ez így talán a legnegatívabb “happy end” volt a lehetőségek közül. richmond karakterfejlődésének a vége is nagyon jó húzás volt, az egész sorozatban végig ott volt a romlottság, kellett a végébe is.

amúgy csak nekem volt olyan érzésem akkor, mikor rosie-t huzamosabb ideig is láthattuk, mint mikor a twin peaks-ben megjelent maddy? hatalmas hidegrázás volt látni a “halott lányt”, akit életében nem mutattak, de akinek a halálába mindenki beleőrül (az meg szerintem a lehető legjobb húzás volt az írók részéről, hogy rosie karakterét a nyomozás közben “visszafordították”, és mégse lett belőle egy laura palmer).

WestHammer - 2012. 06. 18. 19:04

Szép volt, jó volt, kár hogy vége… Az utóbbi két év legjobb sorozata: 10/10 :D

Megnéznék egy Holder-spinoffot :D

napocskin - 2012. 06. 18. 19:04

@szpojleres mókus – szerintem belefért Jamie viselkedése. Mindig is úgy tűnt, mintha még jobban meg akarta volna nyerni a választást, mint Richmond. Igaz, akkor olyan volt, mintha ő tartaná benne a lelket és segítene neki, de utólag így is lehet magyarázni. :-)

v0m1t - 2012. 06. 18. 19:08

Csak azt sajnáltam kicsit hogy egy 2. évados szál volt az egyetlen utalás arra hogy ki is lehetett a tettes, milyen király lett volna ha már az elsőben is az orrunk előtt lett volna, csak senki se gondol rá. de így is jó munkát végeztek a készítők, remélem lesz folytatás, mindenképp a legnagyobb kedvenc a LOST óta, ilyen hangulat nem árad másból.

Tamas - 2012. 06. 18. 19:17

Engem az első rész vége óta az érdekel, hogy ki, és miért fotózza Lindent? Elsiklottam valami felett?

Kroos - 2012. 06. 18. 20:09

Hatalmas volt végig a 2 évad, egyik legjobb krimi sorozat amit láttam.

Jó lenne egy 3. évad Holderrel + új nyomozó társsal, végén mondták h van egy hulla, akár folytathatnák onnan is, h Holder megy a hullához( rejtélyes halál stb.)

10/10 az egész sorozat.

JRC - 2012. 06. 18. 20:16

Amikor az első évadban az FBI felbukkánása után pihenőpályára tettem a sorozatot is az volt az érzésem, hogy indokolatlanul lett túllassítva. Végül bepótoltam a lemaradást kíváncsiságból (mert időközben végignéztem a dán
eredetit) és nem változott meg a véleményem.

Az nyilvánvaló, hogy 26 részen keresztül csak a nyomozással nagyon extrém körülmények között lehet (lépcsőzetes építkezés, ahogy kockáról kockára kerülnek közelebb a megoldáshoz vs. folyamatos red herring dobálás, hogy mindjárt minden kiderül – itt az utóbbit választották, nekem nem jött be) eladni egy olyan sorozatot, amelyik azt tűzte
zászlajára, hogy erős kontrasztot mutasson a 40 perc/1 ügy procedural sorozatokhoz képest. Az egész azon áll,
hogy a nyomozás közötti filler/töltelék történet mennyire köti le a néző figyelmét.

Ezek közül a Killing elsősorban a komor hangulattal, az állandóan esős autóablakokkal és szakadó esővel operált.
Egy idő után sok lett belőle, de szerintem ez már védjegye lett a sorozatnak.

Ami végig működött nálam, az a Linden és Holden közötti dinamika, amihez nyilván elengedhetetlen volt a színészek játéka is. Mivel már az elején a túllassításra utaltam,
nem nagy meglepetés, hogy a többi filler/töltelék nekem kisebb/nagyobb mértékben, de nem jött be és a színészek
közül is egyedül Brent Sextonnál érteztem azt pluszt, ami ezt feledtetni bírta.

Ugyanakkor a záróepizód valóban nagyon jól össze lett rakva, és nem látom, hogyan lehetett volna többet kihozni belőle.

Két kedvenc jelenetem a sorozatból:

1. a zárórész nyitóképsora Rosie
Larsennel.
2. még az első évad elején, amikor Linden
(a lány szobájában) Holden (helyi
buszjáraton ingázva) jut el ugyanahhoz a
felfedezéshez.

Sokkal több ilyen nyomozómunka kellett volna, illetve tudom, hogy winnie többször is pozitívumként emelte ki, hogy nem a flashbackhez nyúlnak a készítők a történetmesélésnél, de talán minimálisan többet elbírtak volna a részek,
kicsit kizökkentették volna a sorozatot a tempójából.

Vektor - 2012. 06. 18. 20:26

Még nem láttam a finálét, ezért a spoilerest részt, és a hozzászólásokat átugorva reagálok erre:

“idén nemcsak Mireille Enos fog Emmy-jelölést kapni, mert Joel Kinnaman-nak minimum kijárna, de persze szinte bárkit ki lehet emelni.”

Már most jelezném, hogy a Killing-rajongók nulla elvárással várhatják az Emmy-jelölések kihirdetését. Tavaly már nagyot bukott a Killing, amikor nem jelölték a legjobb drámára, és az előrejelzések szerint idén feleannyi szeretetet sem fog kapni az Akadémiától, mint tavaly. Simán megtörténhet, hogy Enos kiszorul, Kinnaman meg teljesen esélytelen, iszonyatosan telített a férfi mellékszereplők mezőnye. Ha az AMC berendeli a harmadik évadot, talán ad egy kis lökést a sorozatnak, máskülönben nulla jelöléssel fog távozni a második évad. A kaszált sorozatokat pár kivételtől eltekintve teljesen el szokták felejteni.

Ropesszor - 2012. 06. 18. 20:46

Én simán el tudtam volna viselni (bár tudom, hogy nem lett volna jellemző a sorozatra), ha miután Holder mondja, hogy hulla van Linden azt mondja, h akkor indulás (és ahogy elindulnak, megszólal a rész végi zene).

zsellerm (tartós külföldi száműzetésben) - 2012. 06. 18. 20:48

Pacsi annak, aki kibírta h egyben nézze az utsó kettőt :) Ilyen hideg-csirkés elvonási tüneteim már rég nem voltak, amikor megfosztottam magam múlt héten az utsó előtti résztől. A kettő viszont egyben így – huhh, hát ez lazán sorozattörténelem!

Runciter - 2012. 06. 18. 21:58

hát, komoly problémáim vannak több dolog megvalósításának mikéntjével is, viszont lusta vagyok kifejteni. 7/10.
voltak remek pillanatai a második évadnak is, de számomra összességében erősebb lett volna, ha véget ér a sztori, mielőtt Linden megkapja a hívást a repülőn, Richmondra meg rálőnek.
btw szürke autó a végén bekanyarodott volna, csak leállították, mert filmeznek, ezért inkább ott dekkolta végig villogó index-szel az egyik felvételt?

davidos - 2012. 06. 18. 21:58

most néztem meg, de nehéz szavakba önteni, amit érzek így a finálé után…..élmény volt. eddigi legjobb sorozatos élményemet nyújtotta :) egyébként én is úgy voltam vele mint winnie, gondoltam lesz egy gyilkos, semmi extra, a finálé már csak amolyan “puff, legyen egy tettes” módon fog zajlani, erre meg…nem számítottam erre az érzelmi hullámvasútra. már a rész eleji flashback olyan szinten beszippantott, h lúdbőröztem, aztán Terry vallomása, no meg Rosie kisfilmje az abszolút csúcs volt. richmond pedig nem kis meglepetéssel szolgált így utó löketnek….annyira fog hiányozni ez az egész :( akkora hangulata volt az egész sorozatnak és annyira atipikus volt…annyira jó lett ez a befejezés is, nem az amerikai happy end, hanem egy keserédes befejezés. bár drukkolok, h legyen 3.évad, nem tudom, jót tenne e a sorozatnak…ugyanis ezt a színvonalat túlszárnyalni képtelenség.
a legborzasztóbb az egészben az, h ez bárhol, bármikor megtörténhet és meg is történik…a rész alatt néhányszor el is merengtem ezen. mélyen szántó volt a sorozat, engem nem kicsit megérintett. az egyes részek után mindig el kell(ett) telnie egy “kis” időnek, h visszarázódjak. mindez nem valósulhatott volna meg olyan fantasztikus színészek nélkül,
mint akik a játékukkal elborzasztottak a szó legnemesebb értelmében. emmyt kinnaman-nek és enos-nak :) a készítőknek pedig egy hatalmas pacsit, őket is díjakkal kellene elhalmozni :)

winnie - 2012. 06. 18. 22:00

“btw szürke autó a végén bekanyarodott volna, csak leállították, mert filmeznek, ezért inkább ott dekkolta végig villogó index-szel az egyik felvételt?”

vicces volt, nekem is feltűnt, a köv. snittre már el is tűnt. lehet, hogy csak vészvillogó volt, kitett valakit, aztán továbbment.

zoreen - 2012. 06. 18. 22:18

Anno már az első rész berántott – a Titokzatos folyóra emlékeztetett, ami abszolút kedvenc könyvem/filmem, úgyhogy tudtam, hogy ez az én sorozatom lesz. Az első évadot daráltam, ahogy a mostanit is – kivártam a 12. részt, így csak 2 napot kellett várni a zárásra. Nem is értem, hogy lehetett ezt hetiben nézni :)
Én nem tudnám elképzelni Holdert Linden nélkül – vagy maradjanak együtt, vagy inkább legyen vége. Az ő kapcsolatuk volt számomra a legjobb része a sorozatnak, nem hinném, hogy ezt mással is meg lehetne csinálni. Nem is tudom, melyik lenne a rosszabb – a kasza, vagy ha csinálnának egy 3. évadot, ami esetleg önismétlésbe fulladna. Egyrészt szépen le lett zárva, kerek egész lett, másrészt viszont bízok a készítőkben, és kíváncsi lennék, merre mennének tovább.
A zárás nem hozott katarzist, ahhoz szerintem már az első évadban fel kellett volna fedni a gyilkos kilétét. Ezzel együtt minden percét élveztem, és biztos vagyok benne, hogy jó párszor újra fogom nézni.

winnie - 2012. 06. 18. 22:29

én egyébként az első évadot daráltam, ezt már hetiben néztem – ezért is lehetett más az élményem. mindkettőben van valami jó. de most jó volt várni és emésztgetni jó darabig a 40 perc történéseit és nem folytatni a következővel.

vova666 - 2012. 06. 18. 22:32

10/10. Ennyi.

Klaus - 2012. 06. 18. 22:39

na, elkezdem ezt majd nemsokára darálni :P

Irodai Patkany - 2012. 06. 18. 23:51

Az egész évad nagyon jó volt, remélem lesz harmadik is. Mostanában kéne bejelentsék, nem?

Kispee - 2012. 06. 19. 00:09

10/10!

baransky - 2012. 06. 19. 00:11

a kommentekben eddig elmondottakon kívűl mást nem nagyon tudok hozzáfűzni, még mindig itt ülök és csak bambulok, hogy ilyen jó volt, és hogy vége. és bár pár posttal ezelőtt még Winnie-t faggattam a túlélési esélyeiről, örülnék ha kaszálnák, ez így volt kerek, tökéletes, és felülmúlhatatlan. színvonal terén (rendezés, színészek, zene, stb… ) csak ez tudott nálam felérni a Six Feet Under mellé.

Viszont Holder-t ne erőltessük ennyire, nem volt egy kifejezetten unszimpatikus/rossz valaki se a színész, se a karakter, sőt, de azért erős túlzás egy ilyen sorozat (vélhetően) utolsó részének kibeszélőjében várni egy új sorozatot vele. Ehhez Linden kellett, semmi ehhez foghatót nem lehetne csinálni a sráccal.

Pörkölt - 2012. 06. 19. 00:12

Sikerült egyben nézni az utolsó két részt, így a Jamie-nem Jamie kérdés nem volt hangsúlyos.
Nagyon nagyot ütött, és külön jó, hogy nem csavartak túl nagyot a tempón. Terryre nincsenek szavak. Épp arra gondoltam finálé előtt, hogy mennyire nem fog beleilleni a sorozat világába a gyilkos elkapásával járó katarzis, hát tessék. A sorozat legdepressziósabb öt perce volt.
Egy halvány rózsaszín befejezés azért a Larsen szálon volt, de az is működött, nem lehetett nem elérzékenyülni Rosie videóján.
Nálam ez 10*/10. A finálé, és a két évad is.

Heisenberg - 2012. 06. 19. 00:16

Egy kicsit jobb volt, mint az első évad, de összességében én unalmasnak találtam a legtöbb részt. Voltak jó pillanatok, de valahogy nem fogott meg. Már tényleg csak azért néztem végig, hogy megtudjam, ki a gyilkos. Sajnos abszolút nem éreztem, amit a többség. Minden héten úgy jöttem elolvasni a kritikát, hogy “ezt most muszáj volt lehúzniuk, ez nem lehetett megint olyan jó, mint írják”, de mindig meglepődtem, hogy másoknak mennyire bejön :)

danger - 2012. 06. 19. 00:19

Masodik evad jobban sikerult mint az elso, a 2×10 pedig 10 pontos.

arya - 2012. 06. 19. 00:22

Terry jelenete nagyon durva volt. még mindig bőgni akarok.
nem is tudok most mást mondani, azt hiszem, újra kell néznem az egészet.

Rational Gaze - 2012. 06. 19. 00:42

(spoileres)

én csak most néztem meg, nem ismétlem az előttem szólókat, ( csak egy kicsit ) kezdőrészen, hogy Rosie-t élve látjuk, befostam. meg azon is ahogy nézi az apukáját, és nekem legalábbis azonnal leesett, hogy éppen fejben búcsúzik.

Én nagyon hangosan szoktam hallgatni/nézni, ( a zenéjéért odavagyok ) nem tudom feltűnt-e valakinek de engem a legjobban akkor sokkolt a rész,amikor a kocsi süllyedt a vízben, hallani lehetett ahogy Rosie sikolt és amint az első pár részben láttuk, küzdött az életéért, még a körmeit is letépte. Kisfilm ide vagy oda én ott teljesen kivoltam. Főleg Terryn… ki a f.szt érdekel, hogy nem tudtad, más lánya nem számít b.szki?!Tök ideg voltam, hogy azt ismételgette, hogy nem tudta…wargh..

De amúgy tökély volt, sajnálom, hogy erre nem kaphatóak az emberek, mondjuk fura is lenne, hiszen rengeteg benne a fájdalom de hát na… én azt hittem, 3. évadnak előveszik azt a megoldatlan ügyet, ami először Lindent a pszichiátriára küldte… az a gyerekrajzos.

szerintem - 2012. 06. 19. 01:35

na, ledaraltam a ket evadot gyorsan, hogy kitalaljam, ki tette, de eselyem sem volt. amilyen eros volt a sorozat karakterizacio teren, olyan gyengen muzsikalt a nyomozas teren. lehet mondani, hogy nem erdekes, de vegulis ez egy nyomozos sorozat volt alapjaraton.
nalam volt nehany wtf momentum. az egyik, hogy vegulis rosie rosszkor volt rossz helyen. hanyszor irtam, hogy az nem lehet, hogy ez lesz a megoldas, az nagyon nem passzol a sorozat hangulatahoz, es tessek. nekem ez mondjuk csalodas. pozitiv wtf, hogy a gyilkosabb gyilkos (mert jamie is annak minosul) nem tudta, hogy kit ol meg. a legnagyobb wtf viszont Darren, akirol vegig lebegtettek, hogy rosszfiu, es mire vege lett a sorozatnak, mindenki elhitte, hogy o csak jofiu lehet, aztan tessek. Gwen arcjateka kulonben parades.
en azert elegedetlen vagyok, mint mindig. rengeteg dolgot lebegtettek be, amit egeszen egyszeruen ugy hagytak, kit erdekel alapon. szerintem az idobol kitelt volna nemi aprolekosabb tortenetvezetes, ha mar 26 reszt aldoztunk egy gyilkossagra. gyakorlatilag semmire sem volt biznyitek, a valodi nyomoknak pedig senki sem jart utana, a politikai es a lengyel mob szal szerepe teljesen kibontatlan maradt, es a Lindent fenyegeto sotet alak (aki majdnem a teljes masodik evadon vegigkiseri) nyomtalanul eltunik a vegere. es ezek csak a nagy vonalak, amiket kiemeltem.
szemelyesen rosszul erint tovabba, hogy Rick, a volegeny, az en elsoszamu gyanusitottam, szinte szoba sem kerult a masodik evadban:))
most ragozhatnam reggelig, de nem fogom. osszessegeben nagyon kiraly sorozat volt eddig, bar a finale bennem csak azt erositette meg, hogy ezuttal az utazas kifejezetten jobb volt, mint a megerkezes. kivancsi vagyok, hogy lesz-e harmadik evad, es ha igen, milyen felallasban. Azt gondolom, hogy Holder egyedul ebben a sorozatban nem mukodik, az o egyenisege az interakcioban nyilvanul meg, ha egyedul nyomozna, olyan lenne, mint onmaga parodiaja. Linden egyedul fabatkat sem erne, szoval vagy mindkettovel vagy egyikukkel sem. Legjobb lenne, ha a picasso-ugyon dolgoznanak a kovetkezo evadban. Nem is ertem, hogy miert szal ki Linden az autobol es bucsuzik el, hova megy megis? hat nem partnerek?
a szineszek eszmeletlen jok voltak, szinte egytol egyig. meg a gyerekek is. kulon kiemelnek mireille enost, michelle forbest es joel kinnamant, akik siman megerdemlik a dijakat.
most megyek es jol megirom ugyanezt az AMC odalan is.

paranoid android - 2012. 06. 19. 01:48

A vizsgaidőszaknak “köszönhetően” nem volt időm megnézni az előző részt, így egyben láthattam a finálét. Ütött is rendesen.
Abban biztos voltam, hogy nem lesz itt semmiféle katarzis, de hogy kétféle módon is képesek voltak ezt megoldani… Először Jamie-nél volt az érzelmi lezárást teljesen elodázó lehetőség, majd hirtelen az arcunkba vágták ezt a Terry-s negatív-katarzist. Le a kalappal. Az építkező, karakterekre koncentráló részek jobban tetszettek, de (talán a végső megoldással szembeni szkeptikusságom miatt) a finálé a vártnál jobban bejött. Elégedett vagyok; remek lezárást kaptunk minden tekintetben.
Egyébként az külön poén, hogy a politikai szálon Jamie, a családi szálon pedig Terry volt a legszimpatikusabb karakter számomra.

Kisvesza - 2012. 06. 19. 03:17

Ha már valaki írta előttem, bocs.
Jamie hogy a francba hozta le Rosie-t a tizedikről abszolút észrevétlen? Az “elromlott kamera” nem elég indoklás. Egy telezsúfolt kaszinóról és annak területéről van szó. Nem beszélve a fejsérülés súlyosságáról, abból nem kevés vér folyt.
Rosie-nál fejsérülést nem állapítottak meg még a sorozat elején. Továbbá ha jól emlékszem, meztelenül találták meg a kocsiban, nem?
Ezzel a fejsérüléssel meg Rosie képes volt keresztülfutni az erdőn? Egyáltalán hogy jutott az erdőbe?

Sajnos az évadzáró nem volt méltó a sorozathoz.

sangria - 2012. 06. 19. 07:56

Engem még Darren pálfordulása foglalkoztat nagyon, most így hirtelen nem tudom összerakni..
Akkor ezek szerint végig csak játszotta a jófiút, mert ez volt a taktikája, hogy megnyerje a választást, miközben valójában semmivel sem különb Adamsnél, vagy azt tényleg komolyan gondolta, és csak azután változott meg, hogy megérezte a hatalmat a kezében (ahogy a politikusok szokták ugye).
Esetleg az tört el benne valamit, hogy megtudta, Rosie valójában miatta halt meg?
Szerintetek?

Lalolib - 2012. 06. 19. 09:04

Szerencsére nem tudták tovább húzni. Egy magyaros rétes elkészítéséhez hasonlított. A színészi játék miatt 6/10.

szerintem - 2012. 06. 19. 09:22

szerintem felesleges a reszleteken ragodni, mert az irok nem tortek ossze magukat, hogy mindenre odafigyeljenek. nekem alapbol santit az, hogy egy kislanyt megolnek azert, mert kihallgat egy uzleti/politikai beszelgetest. ugyanmar, a teherbe ejtett gyakornokkiscsajt sem kellett kinyirni, megsem beszelt senkinek. siman megoldhattak volna masfelekeppen. kulonben ha jol emlekszem, eleinte arrol is szo volt, hogy Rosiet megeroszakoltak. de mindegy. Rosie nem volt meztelen. de vajon miert van Jamie-nel veletlenul zseblampa is es gyorskotozo is hirtelen felindulasbol? a lezaras tele van olyan elemekkel, amikre nem lehetett felkeszulni es ez bosszanto, mert arrol volt szo, hogy a tortenet akar ki is talalhato (Veena Sud mondta), ha valaki nyomon koveti az esemenyeket. ja.
Richmond szerintem az az ember, akit az utolso jeleneteben lattunk. az o taktikaja az volt, hogy elhiteti mindenkivel, hogy jofiu, valojaban pedig csak a hatalmat akarta.

new-york-islanders - 2012. 06. 19. 09:27

Red Herring – Season Two.

3/10

Untam.
Az atmoszféra sajnos nem tudta feledtetni az egyre növekvő ellenérzéseim az állandó és felesleges időhúzásokkal, gyenge mellékszereplőgárdával stb.
Szerencsére nem fullba nyomták a kretént, mint a Walking Dead – de azért volt néhány megkérdőjelezhető showrunner döntés, közte a legnagyobb talány, hogy miért nem tudták egy sima 14-16 részes első évadba mindezt belenyomni (komolyan megpusztulok, hogy a hülye tanárra elment vagy öt-hat rész) – a dekompresszió nem feltétlen barátja a krimisztoriknak.

szerintem - 2012. 06. 19. 10:14

erdekes kulonben, hogy nem is volt sok gyanusitottjuk, megis az volt az erzese az embernek, hogy hetente masra ugranak ra. az elso 9 epizodban csak a tanar volt gyanusitott. A maradek haromban pedig Richmond.

Madrapur - 2012. 06. 19. 10:45

Tegnap este néztem meg az utolsó részt, de még mindig a hatása alatt vagyok. Winnie tökéletesen emelte ki azt a két mondatot, ami miatt régóta (Dexter 4. évad és Six feet under vége óta) ez volt egyik legnyomasztóbb és legfelkavaróbb sorozatos élményem.
-We got the bad guy? – Yeah? Who is that?

Mert akkor végülis ki is a bad guy? Oké, hogy Terry fordította el a kulcsot, de….
A készítők egyébként is mindenféle feloldást megspóroltak nekünk, egyik szálon sem volt “happy end” – és pontosan egy ilyen befejezés illett ehhez a sorozathoz.

Minden szempontból remek volt a rész dinamikája is, tényleg igazi érzelmi hullámvasút, tátott szájjal meg sírással, ahogy kell. És egy kis nevetéssel is, két mondat erejéig Holder is hozta a formáját: “Turn the lights off.Close the door. Thanks.”

Na ilyenkor mondja valaki, hogy a tévés sorozatok nem érnek fel a mozifilmekhez…

JRC - 2012. 06. 19. 11:01

“felesleges a reszleteken ragodni, mert az irok nem tortek ossze magukat, hogy mindenre odafigyeljenek.”

ilyen elbeszélésmódnál és tempónál azért nagyobb alaposság, körültekintés elvárható lett volna. persze ez volt a kényelmessebb. a belépőkártya sztoriját pl. továbbra se értem, annak ellenére, hogy elég nagy jelentősége volt a plot szempontjából.

de ez elmondható a teljes 10. emeleten történtekről azon az éjszakán. azt megértem, hogy tévében nem lenne értelme ellőni a varázst egy olyan résszel, ami pontosan bemutatja a gyilkosság körülményeit, ki, melyik pillanatban mit tett, hol volt, de mondjuk dvd extraként szívesen belepillantanék, hogy Jaime chief Jackson segítségével (vagy éppen miért nem velük oldaja meg a “problémát”) vagy teljesen egyedül csempészi le Rosiet a parkolóba a kaszinón keresztül. vagy éppen ki törölte a belépőkártya adatait a gyilkosság után egy nappal; kinek az utasítására, milyen érdekből nyúltak bele a nyomozásba fentről stb.

Daniel - 2012. 06. 19. 11:06

szépen elhintették azt, hogy Terry a gyilkos a második évad közepe fele, mikor az egyik Larsen gyerek bezárta a másikat a csomagtartóba Terry meg kiakadt teljesen. Akkor eszembe se jutott volna, hogy ezért…

FullLotus - 2012. 06. 19. 11:15

10/10

zseniális volt

Hetiben néztem mindkét évadot, kíváncsi vagyok mit ad egy másodjára való darálásra. mmm nyámi

winnie - 2012. 06. 19. 11:27

“szépen elhintették azt, hogy Terry a gyilkos a második évad közepe fele, mikor az egyik Larsen gyerek bezárta a másikat a csomagtartóba Terry meg kiakadt teljesen. Akkor eszembe se jutott volna, hogy ezért…”

ennek nem biztos, hogy jelentőséget kell tulajdonítani, hiszen akkor is kiakad, ha nem ő a gyilkos és tudja, hogy halt meg rosie.

elhinteni, ahogy a kommentekben szó volt, az amc frankón elhintette, amikor hét közepén reklámozta, hogy a finálé után lehet chatelni a színésznővel – szerencsére rég elfelejtettem ezt, amikor nézni kezdetm. (sőt, ha emlékeztek rá, a 2. évadról szóló első hír az volt, hogy a két nyomozó mellett terry biztosan vissza fog térni:)

petecz - 2012. 06. 19. 14:12

Na most volt időm megnézni a vizsgák miatt, és kibírtam hogy egybe nézzem az utolsó kettőt. Hát élmény volt. Engem nagyon berántott a hangulat még az első évadban és a végére már nem a konkrét gyilkos érdekelt igazán hanem a történések sorrendisége, és hát reméltem hogy ilyen lesz a finálé, úgy néz ki mégsem voltam felkészülve rá teljesen mert hát a végén már elszakadt a cérna.

Nem vagyok ős junkie, de számomra ezután a két évad után az a jelenet amikor a kocsi süllyedt a tóba és hallani lehetett sikolyokat az eddigi legnagyobb sorozatos élmény volt. Aztán megtetőzték a Rosie szobájában lévővel.

Sokan írtátok hogy Holder spinoff meg harmadik évad. Szerintem Linden sokkal nagyobb súlyú volt a sorozatban minden Holder, és ezzel nem azt mondom hogy rossz karakter volt, mert zseniális volt természetesen, de egy spinoffot nehezen tudok elképzelni, hisz Holder karakterének a súlya függött Lindenétől.

És még annyit hogy nem lennék csalódott ha nem lenne 3. évad. Ez így tökéletes élmény volt. 10/10

cynosura - 2012. 06. 19. 15:24

Imádtam. Minden egyes másodpercét.

NikoXXX - 2012. 06. 19. 17:37

Tokeletes volt,azzal kezdodott amit vartam Rosie flashbackel.
Aztan Jamie,utana meg Terry dramai abrazolasa,de a csucs Rosie kisfilmje volt,komolyan konnyes lett a szemem pedig 21 eves ferfi vagyok es meg sose konnyeztem sorozat/film miatt,de ez megerintett.
Szerintem nagyon keveset szerepelt de nagyon fontos szineszno volt Rosie,valahogy olyan hetkoznapian szep lany aki lehet akar osztalytarsad,szomszedod barki es a tortenet is hetkoznapi a nyomozas is tobbe kevesbe az.
Ha kotekedni akarunk,tudunk mint barmivel kapcsolatban,de ez annal nagyobb fajsulyu sorozat hogy ezt tegyuk vele.
Messze a legjobb sorozat amit valaha is lattam,drama meg minden mas kategoriaba is.
En szeretnek egy 3ik evadot,ugyanigy a ket foszereplo mas ugy es 2 evad annak a kibontasara is,es akar egy cliff ami osszekoti Rosie halalat az uj gyilkossaggal es a rajzolos multbeli esettel,na az volna a katarzis katarzisa :D
10/10 a sorozat most megyek megnezem a Falling Skies-t,hallat mit produkal.

Kryss - 2012. 06. 19. 22:30

(spoileres)

Mielőtt megnéztem az utolsó részt, elolvastam az itteni írást (a “tovább”-ig, természetesen),
itt elhangzott hogy mindent jól lezártak.
Na de mi van Ames-szel? Ő ugyanúgy bűnrészes, mivel noha tiltakozott Rosie megölése ellen, mégis ugyanolyan tétlenül nézte végig a történteket a partról, mint Jamie.
Az utolsó percekben azt vártam, amikor mutatták Ames-t és Chief Jackson-t, Richmondnál, hogy berontanak a zsaruk, aztán kattan a bilincs rajta is. De nem ez történt.
Mikor Holder kapta a telefonhívást, akkor gondoltam, na itt lesz még valami… de semmi.
Erre Linden kiszáll, zene és vége?
Nem lett cliffhanger-es a vége, de teljesen lezártnak sem mondanám.
Nem tökéletes happy end, de mégis, egyvalaki megúszta a dolgot. Ezt tovább lehetne vinni a 3. évadban, de így hogy már mindent tudunk, nem lenne izgalmas, különben sem ismertük meg Ames-t.
Na mindegy, emiatt furcsára sikeredett nekem a vége.
Amúgy, 9/10.

winnie - 2012. 06. 19. 22:59

kryss: olyan szempontból lezárták, hogy közölték velünk, hogy a másik két mocsoknak semmi bántódása nem lett. ők megúszták., így működik a világ, fityisz a képünkbe. mondták, hogy ames és jackson nem vall egymásra, hogy richmond kihozta jacksont, elkente a vádakat, ames pedig alkut köt az kerületi ügyésszel, így ő is megússza. (vannak nyitott szálak, persze, mind janek megölése, vagy a larsent fenyegető börtönbüntetés (ha az ugyan nem lett elsikálva), de azok lezárására nem is nagyon számíthattunk.)

épp ezért szinte sehol nem lett hepiend. a poilitikai szálon nem. larsenéknél nem. lindenék meg elkapták a gyilkost, de nem tűntek túl boldognak.

NikoXXX - 2012. 06. 19. 23:17

van hir a kaszarol vagy a folytatasrol?
szerintem van egy hatso oriasi nagy osszefugges ames,chief,richmond a regi polgarmester,a rendorfonokok es stb kozott,es a kov gyilkossagot valaki onnan csinalta,de mar ott ismeteltek magukat hogy a test a toban van,miert nincs egyeb helyt erdoben vagy elasva valahol,elegetve stb.Ritka ha ket nyomozo ket vizbe talalt testet kap 1 honapon belul.

StanLee - 2012. 06. 19. 23:21

Terry nagynéni már az első évadban is igen furcsa volt. A temetés utáni vacsorán, amikor eljött Ames építési vállalkozó, összenéztek, lehetett tudni, hogy van köztük valami, és a végén – ha jól emlékszem – Terry sírva ücsörgött valahol, talán Rosie szobájában (alatta meg ment a Neko Case – Hold on, hold on). Abban a részben még nem lehetett tudni, hogy mi is van köztük (Ames-Terry), vagy mi lehet Ames, de akár Terry kapcsolata az üggyel, de lehetett érezni, hogy van valami.

Ez a sorozat így volt jó, egy harmadik évad felesleges lenne. Elrontaná a The killing “érzést”.

Solmyr - 2012. 06. 20. 01:37

A sorozat maga nálam 8/10, de ez jónak számít, összehasonlítási alapként megemlíteném, hogy 10/10-t még nem adtam semmire, a 9 pontosak táborát pedig olyan sorozatok alkotják, mint a BSG, a Wire, a Louie vagy a Firefly. Összességében az a benyomásom támadt, hogy ilyen, amikor egy sorozat jól megírt regényként viselkedik, ezért darára mindenképp javasolt darab. Hangulatilag és színészileg nagyon erős, az ilyesmire fogékonyakat könyörtelenül magába szippantja. Mindenesetre egy élmény volt végigizgulni és -depizni ezt a 2 évet, ritka kincs a The Killing.

szerintem - 2012. 06. 20. 01:37

en meg mindig gondolkodom rajta. nagyon tetszett a sorozat es nagyon jo lenne, ha lenne folytatasa, mert kivalo szineszeknek nagyon jo szerepeket irtak. DE. akarhogy is, ez egy nyomozos sorozat volt alapjaraton. ezen a vonalon nalam megbuktak az irok, es ha lesz folytatas, akkor nekem ennyi mar nem lesz eleg. Linden oriasi karakter, de szerintem rossz nyomozo. azonnal ugrik mindenre es nem ereszti, ami onmagaban nem lenne rossz, de mondjuk ebbe halt bele Belko, ezert lett nyomorek Darren, es ezert kerult veszelybe o es a tarsa is tobbszor. a vegen pedig Jamie es Terry is bevalja, mit tett, nem az alapos nyomozomunka hozta meg gyumolcset. szoval kivanom, hogy ennel alaposabb, nyomozosabb harmadik evad keszuljon, sok dramaval es vegtelen sok esovel.

Gáborom - 2012. 06. 20. 02:52

Jó sorozat volt, de a Dextert, Wire, BB, és Spartacust még nem tudta túlszárnyalni ez sem. De ötödik helyre befarolhat. :)

Kérdés, spoileresen:
Az az autó, amit Linden észrevett, hogy tört a hátsó lámpája. Annak milyen jelentősége volt? Elkerülte a figyelmem. Mert ugye abból jött rá, hogy sáros a nagynéni.
kinek a kocsija volt egyáltalán: a gyilkos nagynénié?

Tommy - 2012. 06. 20. 03:11

Én most fejeztem be.. Tényleg nem lehet mást mondani a sorozatra csak azt, hogy: zseniális!

De ezt überelni már tényleg nehéz lesz. Csak én érzem úgy ezzel a fináléval, hogy ez nem csak évadzáró de sorozatzáró is volt?:(

dienesoft - 2012. 06. 20. 09:07

Végzetessen jó volt ez az utolsó rész, az eddigi összes Killing részt gatyába rázta, összegezte. Minden karakterből kitódult a mérhetetlen mennyiségű feszültség, ami a nyomozás során felgyülemlett.
Persze én is bőgtem az utolsó Rosie-s jeleneten, mert volt benne valami túlvilági, olyan, mintha messziről üzent volna mindenkinek. Mintha érezte volna, hogy ő bizony akkor meg fog halni. Persze, rosszkor, rossz helyen is volt…de akkor sem volt klisés a rész vége.
Én is úgy érzem, hogy a Killing-nek itt valahol vége is van. Hiányozni fognak a régi karakterek, de nem hiányoznának egy új évadból. Itt már mindenki annyira megviselt, hogy nem lehetne VELÜK folytatni. Holder-rel és Linden-el viszont simán, valami egészen más üggyel kapcsolatban, bár ahhoz a készítőknek szerintem kellene egy enyhe stílusváltás, mert ezt így még egyszer, ugyanezzel a hangulattal nem lehetne ellőni szerintem.
10/10 volt úgy, ahogy volt. Teljesen magába szippantott az “Killing-feeling” és szerintem a karakterek is szépen búcsúztak. A Breaking Bad után ez lett a másik kedvenc drámám,.

szerintem - 2012. 06. 20. 09:12

@Gaborom: az auto Terry-e volt, es Linden ebbol jott ra, hogy Terry aznap ejjel elment Ames-ert a kaszinohoz, hogy egyutt menjenek Vegasba. Ezt pedig ugy rakta ossze, hogy Jasper a vallomasaban azt allitja, az apjat egy olyan taxi vitte haza aznap ejjel, aminek torott volt az egyik hatso lampaja. Hogy ebbol hogy jon az, hogy Terry a gyilkos, na erre latod az irok nem forditotttak kulonosebb figyelmet. Miert nem volt nekik eleg, hogy Jamie tette, azt nem tudom. Kulonben ha mar Terry, ha rendesen kihallgattak volna annak idejen, mint egy nyomozaskor, akkor szerintem aznap meg is tort volna.

winnie - 2012. 06. 20. 09:22

a törött lámpa meglett, mert ugye azt az istenért sem találták meg – arra, hogy gyilkos, nem hiszem, hogy rájöttek, max arra, hogy ott volt és, hogy hazudott erről. de azt már terry elmondta nekik, vagy akkor összeállhatott a kép.

Pingvinúr - 2012. 06. 20. 11:04

Az egész sorozat 10/10, végre egy unikum a sok bugyuta futószalagon gyártott kacat nyomozgatós (helyszínelős moslék) közt. A színészek tökéletesek voltak, az író előtt pedig le a kalappal.
A történet “lassúsága” engem nem zavart, ezt már megszoktam az AMC-től.
Remélem lesz 3. évad sajnálnám ha kasza lenne, anno a Rubicont is nagyon sajnáltam :(.

napocskin - 2012. 06. 20. 11:38

Van egy cikk a Gawkeren, természetesen ekézi a sorozatot (ahogy már az első évad után is sokan tették), de érdekes olvasmány, már csak azért is, mert szerintem nagyon jól rámutat az amerikai gondolkodásmódra (ha van ilyen, bár nyilván ez túlzó általánosítás), meg arra, hogy nekik miért nem tetszett a sorozat.

szerintem - 2012. 06. 20. 13:03

en nyomokban egyetertek az irassal, szerintem ez nem amerikai hozzaallas, hanem inkabb az, hogy mit vart valaki a sorozattol. en tobb nyomozast vagy tobb ertelmet a gyilkossagi szalnak. ahogy a cikkben is van,
“… this might have worked if the show had given us reason to care about Rosie at some point during its run.”

itt is sokan irtak, hogy nem erdekes, ki olte meg Rosiet. akkor viszont lehetett volna sokkal hangsulyosabb a drama, a karakterek, de igy viszont az nem volt eleg. mert vegul senkit nem ismertunk meg elegge, legkevesbe Lindent es Holdert.

Pörkölt - 2012. 06. 20. 13:36

Linden arra jött rá, hogy nem Ames volt, mert akkor Terry zsarolhatta volna, és nem mentek volna szét.
Valószínűleg Jamie-ről is kizárta, hogy képes legyen belökni a tóba egy még élő lányt, és ezért hívta Ames-t, (ami így is volt), így maradt Terry.

napocskin - 2012. 06. 20. 13:57

Számomra azért furcsa ez a “nem érdekes, ki ölte meg Rosie-t” felvetés, mert hát erről szólt a sztori végső soron, az más kérdés, hogy mennyire sikerült eltalálni az egyensúlyt a nyomozás és a benne valamilyen módon részt vevő karakterek között. Biztos, hogy nem véletlen, hogy aki darálva nézi, annak jobban bejön (ha el nem kaszálja két rész után, mert unja); kvázi egy évig húzni két hét történéseit valóban merész vállalkozás volt (részben erre is gondoltam, mikor az amerikai hozzáállást említettem – valahogy mintha ott nem lenne türelem kivárni egy lassan csordogáló sztori végét, más a ritmusérzékük ilyen szempontból. Bár ott van a Wire, az is lassan csordogáló, mégis szeretik…). Kinek bejött, kinek nem, és lehet, hogy nekem sem kellene csodálkozni azon, hogy ilyen ellentmondásos vélemények voltak.

regard - 2012. 06. 20. 14:40

örök kedvenc 10/10 a hangulat és a színészi játék miatt

kritikaként: Rosie kire utalhatott akkor, amikor azt mondta Alexi-nek, hogy ismét látta őt

egy élmény volt, jövőre veletek ugyanitt:)

regard - 2012. 06. 20. 15:07

“kritikaként: Rosie kire utalhatott akkor, amikor azt mondta Alexi-nek, hogy ismét látta őt”

helyesebben kérdésként

Bertollnok - 2012. 06. 20. 15:36

Bár évad közepén kaszáltam a sorozatot, annyi jó véleményt olvastam az utolsó néhány epizódról, hogy úgy döntöttem, behozom a lemaradást. Nem bántam meg.

Lehet, hogy ez a siker kulcsa a The Killingnél. Tarthattam egy hét részes maratont (az első évadot egy-az-egyben daráltam, és imádtam). Így pedig ütött. A tizedik és tizenegyedik rész főleg.

A finálé ugyancsak magas szintet hozott. Bár, ahogy a kritikában is írta winnie, túl nagy meglepetést nem okozott az elkövető kiléte. Dramaturgiai szempontból is várható volt, hogy a tíz perc alatt kiiktatott Jamie-n kívül lesz itt még másik hunyó is (opció pedig nem maradt más Terryn kívül). Illetve hát nekem az lett volna csalódás, ha nincs még egy “fordulat”, mivel Jamie-t már múlt héten leleplezték.

Az évad eleji gyengélkedés miatt “csak” 8/10 a második etap.

Egyébként nem bánkódnék, ha nem nyitnának új ügyet. Emlékezetes, újradarára bármikor alkalmas utazás (volt) ez a huszonhat rész, nem hiszem, hogy meg tudják ugrani egy új esettel a magasra tett lécet.

tghooker - 2012. 06. 20. 15:57

Személy szerint kíváncsi lennék Linden előző ügyének “feltárására” is. Amikor az évad vége felé beszél a pszichomókusnak a szekrényben megtalált kisgyerekről, rajzáról, prosti anyukáról, “ártatlanul” elítélt apukáról.

szerintem - 2012. 06. 20. 17:56

“Bár ott van a Wire, az is lassan csordogáló, mégis szeretik…)”

ha jol tudom, a the wire-t ketszer majdnem kaszaltak az alacsony nezettseg miatt, egyszer az elso, majd egyszer a masodik evad utan. szerintem van kulonbseg akozott, hogy hanyan nezik es akozott, hogy aki nezi, annak viszont ez a top. mert ha en is nezek mondjuk 10 sorozatot es abbol ez a kedvenc, az nem jelenti azt, hogy maga a sorozat a tizbol, amit nezek, a legnezettebb. ez szerintem is egy retegsorozat, ami eppen a bejegyzes irojanak nem tetszett, de ha beleolvasol az AMC-s kommentekbe, ott azert azok a kommentek vannak tulsulyban, amikben meltatjak a sorozatot.

@regard: ez (is) egy olyan dolog, amit nem zartak le az irok, de ha akarnam, tudnek ide irni minimum 20 olyan kerdest, ami relevansnak, fontosnak tunt a nyomozas soran, megsem lett megvalaszolva. es ezen kivul volt meg egy csomo aprosag, ami meg annyira sem. hogy az ellentmondasokrol vagy az elnagyolt megoldasokrol ne beszeljek. tenyleg csak magamat ismetelgetem, mert nem vagyok elegedett ezen a teren, ez egy nyomozos sorozat volt karakerizacioval (Who killed Rosie Larsen) es nem egy csaladi drama, amiben az egyik szereplo mellesleg meghal (What happened to Rosie Larsen’s family).

nincsnevem - 2012. 06. 21. 08:45

pfuh… kibírtam, hogy nem néztem meg múlt héten az utsó előtti részt és egyben néztem meg a finálét… de jól tettem… :)

Lost, House, Breaking Bad… kb. mehetnek a levesbe, itt van “A Sorozat” kéremszépen :)

büntetett a finálé…

(!spoiler!)

Amikor Terry beült a kocsiba és elfordította a kulcsot… hát ott kész voltam… ekkora wtf -ot vazzeg :) és annak tudatában élte az életét, hogy tudta mit tett… eddig nagyon elcseszettnek éreztem mint embert, de tudván, hogy mit tett, ahhoz képest elég jól bírta a dolgot… a végén az a “I didn’t know” -s sírás még rátett egyet az iránta érzett szánalom/utálat kombóra, egyáltalán nem csodálom, hogy Larsen apu le akarta tépni az arcát
A Jamie – Gwen szálhoz pedig annyit, hogy én már nagyon régóta gyanakodtam Jamiere, mint potenciális elkövetőre. Rengetegszer volt rá példa amikor megmutatta mennyire fanatikus, és _bármit_ képes megtenni Richmondért. Az a jelenet ahogy ott vannak Richmonddal és kb. megbánás nélkül meséli elfelé a dolgokat az nagyon “hátborzongató” volt. Szerintem ő volt az igazi Darth Vadere ennek a sorozatnak. Kívülről semmi nem látszott rajta, de az utolsó 10 percben minden ambíciója kiderült. Egész Amerikát uralni akarta Richmonddal / Richomdon keresztül, és semmi sem állíthatta meg. A rendőrös jelenetnél persze már belátta, hogy nincs mit tenni. És ahogy ránéz Richmondra, hogy “tudom, hogy helyesen fogsz cselekedni” majd kvázi öngyilkos lesz, az is sokat elárul a személyiségéről.
A Rosies video pedig nagyon szívbe markoló volt. Férfiasan bevallom még én is elmorzsoltam 1-2 könnycseppet.
Amikor Linden meg kiszáll a kocsiból az új ügy hallatán, az is nagyon bejött :) Lejött végre a szerről ha mondhatjuk. Az életet választotta a számára drogot jelentő ügy megoldások helyett. Holder pedig hatalmas arc, ha ő nem lett volna sokkal szegényebb lett volna ez a sorozat.
Lehetne még írni oldalakat a sorozatról. Abszolút favorit lett nálam. Hirtelen nem is tudom, hogy örülnék e egy folytatásnak vagy sem. Ez a lezárás szerintem azt sejteti, hogy nem lesz folytatás… de talán nem is baj.
Az biztos, hogy többször újra fogom majd nézni idővel, amit eddig egy sorozat sem tudott nálam elérni :)

cynosura - 2012. 06. 21. 11:58

Én biza örülnék egy 3. évadnak! Szerintem Veena Sud van akkora zseni, hogy simán összehozhatna valami hasonlóan izgis és színvonalas sztorit a Linden-Holder párosnak.
Annyira bejön ez a depis hangulat, hogy el kezdtem nézni az első évadot elölről. Soha nem csináltam még ilyet…
Egyébként már a 1X03-ban arról beszél Gwen és Richmond tanácsos, hogy Jamie megszállottan nyerni akar, és ezért képes bármire.

regard - 2012. 06. 21. 12:03

én is elkezdtem az elejétől:)

lostfanka - 2012. 06. 21. 13:27

Hat ez 10/10. Reg lattam egy ennyire jo kivitelezett es lezart sorozatot, elmeny volt minden perce. Remelem lesz 3. evad.

Mark Bolt - 2012. 06. 21. 19:42

Tetszett a vége, de majd újra nézem az 1. évad elejét, meglesem magamnek ezt a Jamie-t. Érezni szeretném a viselkedésén, hogy előző nap részese volt egy gyilkosságnak.

Desmond Wallace - 2012. 06. 21. 21:05

Nem voltam elájulva az 1. évadtól, de a 2. már hozta a megfelelő szintet.
A finálé baromira erős volt, így meg is kapja a 10/10-et.
A PoI fináléja óta nem jött be ennyire egy epizód sem.
Az első 15 perc zseniális volt, majd azt hittem, hogy jön a levezetés, de aztán még egyszer jött egy csúcspont, ami mindent vitt az évad során.

Az 1. évad után sokan fanyalogat, kiszálltak a Killing-ből, de én nagyon örülök, hogy maradtam, mert egy remek évadtól fosztottam volna meg magamat.

Aranyszem - 2012. 06. 21. 23:11

Amit hiányoltam nagyon( bár lehet viccesen hangzik) de az az eső.Az első évadban sokkal többet esett az eső és szerintem tett is hozzá a rideg komor,rideg hangulathoz.Ám nem azt mondom,hogy vesztene bármit ettől a ténytől a 2.évad,mert kevesebb eső esett,de én személy szerint el tudtam volna képzelni több esőt:) Amúgy pont az ilyen sorozatok hiányoznak nagyon,mint a The Killing.Sokkal többet járunk gyorséttermekbe,mint évtizedekkel korábban,épp úgy régebben sokkal több volt az ilyen tipusú sorozat,most meg nézzük a gyorskrimiket,amit 40 perc alatt megoldanak.Ám nem azt mondom,hogy ezek rosszak,én is nézem őket, ( csi,mentalista,stb) ám mégis a The Killing rádőbbentett arra,hogy imádnám még sokáig,hogy hosszú ideig elmélkedjek,gondolkodjak,legyenek álmatlan éjszakáim,hogy ki lehet a gyilkos,mi-miért van úgy ahogy.Remélem ez valaminek a kezdete és sokat ilyen remek,nagyszerű sorozat vár még ránk,mert sajnálnám,ha nem így lenne.A The Killing mind az első,mind a második,de egybe véve is egyértelműen 100%.Engem rabul ejtett,magával ragadott és nem eresztett.Úgy érzem sokan vagyunk így,ezzel az érzéssel.Sajnálom,hogy vége,de előbb utóbb…….

winnie - 2012. 06. 21. 23:18

lehet, hogy nem fogják elsietni a döntést. kivárják, hogy mire képes a hell on wheels magában, vagy ilyesmi.

“Both Kinnaman and Enos, according to sources, have holding deals with AMC that extend through the latter months of the year, so the cabler may be in no hurry to make a decision on the show’s fate.”

regard - 2012. 06. 21. 23:29

nagyon remélem, hogy az ide írogatók többségének kedvező döntés születik, nekem már most is elvonási tüneteim vannak

ha pozitívan alakulna a sorsa, akkor a tudat, hogy folytatódik nagyban segítene átlendülni ezen az állapoton (addig persze ismétlés ezerrel, ugyanolyan hatásos így is számomra)

BRONCO - 2012. 06. 22. 06:54

10/10 Csak röviden.

Tommy - 2012. 06. 22. 14:20

1. évadot én is darálva néztem, az nálam egy erős 8/10 volt.

A politikai szál és Larsen család néha kicsit unalmas volt.

A 2. évad viszont 10/10. Egyszerűen zseniális volt az egész.

Fura amúgy, de én is úgy érzem, hogy talán tényleg be kéne fejezni a sorozatot. Ez az egész így lenne kerek ha most elkaszálnák. Nehéz elképzelni, hogy ezt felülmúlják vagy akár a szintet tartsák. Bár a Breaking Bad-nél is ezt gondoltam szinte minden évad után.:D A Holder-Linden páros azért iszonyat hiányozna.

crowley - 2012. 06. 24. 10:41

Lesz 3.évad vajon, van már erről valamilyen terv a csatornánál? És ha lesz, új sztorival fog indítani?

winnie - 2012. 06. 24. 13:13

nem tudni, még nem dőlt el, ráérnek novemberig dönteni. ha lesz, gondolom új lesz, de lehet, hogy olyan, amiben a richmond szál megmarad, de mivel még nincs döntés, ezért a készítők sem kezdtek el agyalni rajta.

lordvico - 2012. 06. 24. 16:48

A zsarolós sms-ről akkor igaz volt, hogy Jasper Ames küldte poénból?

VanillaSky - 2012. 06. 24. 23:38

Tökéletes volt, számomra csakis a Lost és a Shield közelítette meg a maga kategóriájában.

Rosie “búcsúvideója” pedig szentimentális volt és Őt sem ismertük, viszont a családját igen. Ezért volt könnyes a szemem a végén, mégha csak egy kitalált történet is, de mégis bele tudtam képzelni magam a család helyzetébe.

Bármi is lesz a sorozat további sorsa, ezzel a 26 résszel örök élményt nyújtott, a polcra biztosan felkerül a legszűkebb elitbe.

10/10

blogen - 2012. 06. 27. 03:26

A Killing volt a legnagyobb csalódások egyike a BSG utolsó része és a Homeland rettentő kínos módon elmaradt *** óta. Az első évad utolsó részéig 9/10, az utolsó rész 6/10, mert nem merték bevállalni tettesnek a hippiknek szimpi politikust, aztán a második évad innen ment le a közepéig 5/10-re, majd az utolsó részekre már az átpörgetős, bele-belenézős 4/10-re, ahogy már kevésbé szimpi politikust se merték bevállalni, majd a teljes kiszámíthatóság unalmát jelentő 3/10-re, hogy a segédeik is csak bizonytalan hozzáállású társutasok lehettek a folyamatban és a balhét egy senki vitte el, a nehogy aláássuk a társadalom bizalmát a vezetőiben és azok magasztos erkölcsében, ezért ne jussunk a társadalmi haladás szempontjából még bevállalható esendőségeiken túl sehova.

A Killing tananyag lesz, hogy az új évezred második évtizedének elejét hogy megnyomorította a PC. Ha ez volt a dán sorozat is, azon nem lepődök meg: Skandinávia. Mindenesetre letettem a megnézéséről és a Newsroomot is kihúztam az érdeklődésemre számot tartó sorozatok közül. Ettől az évtizedtől se lehet már politikát is érintő drámát várni a nyugati stúdióktól (pedig volt próbálkozás, a Rubicon pöpec volt és persze kasza), ahogy az előzőtől se. Amíg a képernyőn el nem vezetik a társadalmi haladás első olyan hősét a rendőrök, akiről nem derül ki, hogy mégse az a kislányokat molesztáló és agyonverő sötét alak, akinek a lépésről-lépésre megismert tények alapján tűnik, addig jobb is lenne, ha hanyagolnák az ilyen témát és inkább fantasy-ba meg szki-fibe ölnék a pénzt, mert ott legalább győzhet a realizmus. Ez milyen szarul hangzik, a hetvenes-nyolcvanas évek keleti-blokkbeli rendezői menekítették így a realizmust a szkifibe! Ha nem lenne a Trónok harca például akkor igazi politikát se látnánk képernyőn, de még egy True Blood rész is keményebb amerikai valóság, mint a West Wing egy random évada volt.

bug jr - 2012. 06. 27. 13:17

szinte szóról szóra azt akartam leírni mint VanillaSky, nem is ragozom.

10/10

Chris - 2012. 06. 28. 18:29

10/10 tökéletes!

r.zsofi - 2012. 06. 30. 13:39

Rágódtam egy jópár napot rajta. Nem azért mert ne lenne egyértelműen 10/10, mert az volt és innen is köszönet érte a szuper íróknak és a majdnem tökéletes színészgárdának! De ez egy olyan sorozat volt, amit emészteni kell…ettől csak még jobban nő az értéke!

Én sem tudom eldönteni hogy szeretném-e a folytatást, vagy sem. A színészek együtt annyira kiegészítik egymást, hogy igenre szavaznék, ha csak ez lenne a szempont, de tényleg nem tudom mit lehetne még hozzátenni.
Ha teljesen új ügy lenne, az már nem a Killing, abból hiányoznának Larsenék (na jó, anyuka nem annyira…) ha meg vmi ezzel összefüggő derülne ki, az a sorozat “életszerűségét” nyomná le. Mert eddig annyira, de annyira valóság.

Pont ezért nem is értem blogen miért várod hogy a fő politikus legyen a ludas? Az lenne életszerű? Miért? Mert a politikus egyszemélyben a sátán maga? Az már mindegy hogy milyen aljadékok veszik körül? Vagy épp olyan emberek, akik őszintén hisznek még abban a demokráciában, ami a történelem során mindenhol és nem is egyszer súlyosat esett már pofára? Ez lenne a valóságos? Azért nem vállalják be a készítők, mert vmiféle bünti járna érte, ha a főfőfőgórét tennék meg bűnbaknak? Sztem meg pont az lenne teljesen élettől elrugaszkodott. Itt pont azt mutatták be, hogy a legnagyobb szemetek mindig mindenhol megússzák. Ha nem ez lett volna a vége, én azt nevezném tündérmesének, mivel a való élet sajnos így működik…sajnos a realizmus messze nem az hogy a rendőrök elvezessék a bűnöst. Amúgy mellékesen megtették még meg is nyomorították, aztán hosszú részeken drukkoltunk a lábadozásához, hogy szegény milyen nehéz lehet neki, aztán akkorát mutatott be nekünk nézőknek meg Gwennek az utolsó jelenetében, hogy a székről is le lehetett esni tőle. És sztem így közelíti meg leginkább a valóságot a történet…
Legalábbis nekem így volt kerek.

Mellékesen a Trónok Harcában sem a vezetők, az igazi vezetők mozgatják a szálakat, hanem a háttérben áskálódók…pl a Kisujj, vagy a Kopasz fickó (na, most nem jut az eszembe a neve…) vagy épp a Boszi…

Dante 22 - 2012. 07. 01. 18:22

Szerintem inkább mind annyian nagyon elfogultak vagytok….

Gyenge Twin Peaks utánzat ezerszer lerágott és el pufogtatott történet szálacskákkal…

Ez a sorozat nem ér többet 10/5 nél.

Általában ide a rajongói írnak,ezért gondolkodtam róla,hogy ide írjam e a véleményem…

de amikor a tökéletes szinészi játék részt- is elolvastam,a mindent elsöprő történet után…hát ott már nem hagyhattam szó nélkül a dolgot.

Nagyon sajnálom,ha ezzel megsértek valakit,de nem az a szándékom.

de ennél már százszor jobb sorozatok is kaptak itt,10/5 öt.:)

winnie - 2012. 07. 01. 19:11

minden sorozathoz rajongók írnak, hiszen, aki nem szereti a sorozatot, általában 2-3 rész után abbahagyja. (volt, aki a 2×04 után írta, hogy béna, kasza – szóval a negatív vélemények zöme a részkritikáknál van) de más is írt ide negatív véleményt, és miért sértődne meg bárki is egy vélemény miatt? így aki olvas, az látja, hogy neki sem biztos, hogy be fog jönni. főleg, hogy írom én is a kritikában, hogy nem fog túl sok embernek bejönni, csak azoknak, akik fogékonyak az ilyesmire. nem csoda, hogy nem is sikeres. bár az is igaz, hogy ellentétben sok más sorozattal, itt sokkal több a nagyon magas osztályzat, ami beszédes.

(az más kérdés, hogy a twin peaksre szinte alig hasonlít, ha utánzat, akkor inkább a dán eredeti. a tp hangulatában, különcségében, a természetfölöttisége miatt azért teljesen más sorozat, bár való igaz, hogy mindkettőben van gyilkosság és ugyanabban az államban játszódnak.)

szerintem - 2012. 07. 01. 23:59

hat azert szerintem nyomokban hasonlit, emlekeztet a twin peaksre.
a lany hasonlit laura palmerre.
ki olte meg rosie larsent/laura palmert kerdes
a titokzatos jokislany, akinek sotet titkai vannak idosebb ferfiakkal, de meg az iskolaban is minden fiunak o a kedvence
kulonc detektiv(ek)/ugynok
a lany hivatalos baratja, akivel nemreg szakitott, rosszfiu
az anya telefonon keresztul tudja meg, hogy meghalt a lanya (az a jelenet nem lehet veletlen)

ezek foleg az elso evad elso nehany epizodjabol vannak, de szerintem ez volt a lenyeg, hogy behuzza azokat, akiknek bejott a twin peaks.

winnie - 2012. 07. 02. 00:12

persze, én is többször emlegettem, persze inkább csalinak, de általában részletekről van szó – hasonló darabkákkal a többi évados-átívelőssel is össze lehet kötni a killinget – agy a twin peaks-et. de persze jórészt inkább nem hasonlít, olyan nagy különbségek vannak olykor, ezért volt vicces az utánzat, ami kriminél különösen nehéz, hiszen általában a műfaj sztoriorientált, azt meg értelemszerűen nem lehet reprodukálni. (én egyébként nem a fentieket hoznám fel, hanem azokat a részleteket, hogy látjuk a halott családjának leépülését (anyukát főleg), az indián vonal, a kaszinó vonal (örömlányok), plusz természetesen a zene. az persze csak, ha borong, hiszen a twin peaks sokszor előjel nélkül átváltott weird-be, a zene is, a karakterek is, meg ugye az alapjába véve szappanoperában volt elég erős.)

szamoca - 2012. 07. 02. 23:34

Nagyon egyedi, egyéni sorozat volt ezzel a 2 évaddal. Egyszerűen ez az egy szó jut róla eszembe: egyedi. Elképesztően jól rakták össze, kerek egész, lezárt. Hangulatot és érzelmeket váltott ki, ami megfogott és élményt adott erre a 26 részre. A lassúsága, a wtf momemtumok, a szereplők. Huh, zseniális! Nagyon – nagyon tetszett!!! :) Ezért (is) imádom a televíziós filmes munkákat!

1-2 héttel ezelőttig nem nagyon hallottam rólam, amikor azonban a heti kérdésnél a 2. évados finálé nyert gondoltam megpróbálom, hátha… A főcím zenéje adta meg nekem azt az alapérzést/alaphangulatot, amit nagyon kevés zene tud és amit utána végig éreztem a részek alatt (sok sorinál áttekerem a főcímet…). 2 évad darálva 1 hét alatt. :)
Én remélem, h nem lesz folytatása, ha lesz nem valószínű, hogy nézni fogom max ha jó lesz a kritika róla. A SupNat 5. évada után minden ilyesmivel szemben erősen kételkedem. :)

fran - 2012. 07. 03. 11:50

Olyan másfél hét alatt lepörgettem az évadot. Nagyon tetszett. Mondjuk az Agatha Christie-n nevelkedett gyilkos detektorom működött. Jamie volt az összes szereplő közül az akin látszott, hogy elég elszánt ehhez. Neki nem voltak érzelmei, csak az ügyet igyekezett szolgálni. Mondjuk ez Richmond uralni fogja DC-it figyelve az amerikai politikát vicces volt. Mondjuk a Yes, we can, meg a change jelszavak használata jól mutatta, hogy azért Obama vezetése se fenékig tejfel. (Bennett mondjuk gyerekrablásért talán némi büntit érdemelt volna.)
Terry meg az volt, aki mindenre hajlandó volt. Némileg érthető módon. Amikor meglátta a fotót onnan tudni lehetett, hogy nyakig benne volt.
Mondjuk én a reptéren találtunk egy holttesttel kapcsolatban azt gondoltam, hogy Jack várja ott, meglepetésként.

lostfanka - 2012. 07. 09. 14:18

En csak annyit irnek ide hamar meg lett emlitve a pilot, hogy ez azon keves sorozatok eggyike ahol a pilot engem megvett kilora, az esos nyomott hangulat es a tortenet amit ott felvazoltak nalam egybol eros nezos kategoriaba tette a sorozatot, es ez igen keves sorozat eseteben mondhato el.

Arrol pedig nem is beszelve hogy ha ez a 2 evadot lezartnak tekintem akkor az egyik legjobb sorozat volt amit valaha csinaltak es lezartak, az utolso resszel sikerult feltenni a koronat.

jky - 2012. 07. 15. 22:12

Nálam is dara volt, 2 hét alatt a 2 évad, ennél gyorsabb tempóban nézni már vétek lett volna…

Fantasztikus sorozat. Nagyon kellett már egy ilyen minőségi, kábeles, átívelő szálas, igazi krimisorozat, mert egyszerűen herótom van a sok béna 40 perces nyomozóstól (CSI és társai).

Engem az első rész, de főleg a második rész (The Cage) vége vett meg kilóra, amikor fotózzák a szobát, Linden pedig eszelősen néz ki a fejéből… Az a tekintet, közben megy a fantasztikus epizód végi zene, kattognak a fényképezőgépek.. Áhh, hangulat a köbön! Az esős, borús időjárás is nagyon sokat hozzátett az egészhez.

Linden és Holder fantasztikus páros, de a többi fő- és mellékszereplőre sem lehet panasz.

A finálé viszont. Tényleg én is úgy éreztem magam a végén, mint Linden. Vége az ügynek, és? Elmaradt a katarzis, és jött az üresség érzése, főleg annak tudatában, hogy nem volt cliffhanger. De ezt egyáltalán NEM negatívumként írom. Mert így simán azt érezheti a néző, amit a szereplők is, vagy legalábbis Linden.

Rosie kisfilmje a végén viszont 10-ből 20 pont gyerekek. Eszméletlenül hatásos volt, és tényleg érezte az ember, hogy egy halott lány után hátramaradt videót néz. Csodálatos pillanatok.

Az tény, hogy a sorozat nem hibátlan, becsúsztak gyengébb részek, talán logikátlanságok, elvarratlan szálak is, de akkor is, olyan sorozatélményt nyújtott ez a 2 évad, amit nagyon kevés sorozat képes, és ilyen (egyedi) hangulatú és stílusú krimisorozat manapság nincs is.

Hogy akarok-e harmadik évadot? Hát ez nehéz kérdés. Olyan magasan van a mérce, hogy valami nagyon de nagyon durva sztorit kellene kitalálni egy-két újabb évadhoz, és félek, hogy már nem tudnák megugrani. De ha lesz is, mindenképpen a Linden-Holder párost akarom újra látni. Ha nem lesz, azt sem bánom, gyönyörűen lezárt kerek egész ez a 2 évad.

Köszönet mindenkinek, aki ajánlotta! :)

deku82 - 2012. 07. 16. 16:14

Ez nekem így kerek. 10/8 átlaggal.
A jelenet a tónál pedig felejthetetlen…

valtine - 2012. 07. 17. 00:01

én is ledaráltam a Killing-et, egyet kell értenem a pozitív véleményt megfogalmazókkal.

ami engem “sokkolt”, hogy Rosie-ról gyakorlatilag nem tudtunk semmit a zárórészen kívül. pár dolog a nyomozás során kiderült, de teljesen más irányba vitt minket a valós karaktertől: lány, aki összeszűri a levet a tanárával, prostituált, inkább negatívan tüntették fel őt.

és a végére az arcunkba vágják, hogy mennyire egy ártatlan teremtés volt Rosie, aki imádta az életet és az egész világot fel akarta fedezni magának. ahogy a videóval búcsúzott testvéreitől és szüleitől, az elképesztő volt.

külön dráma, hogy Terry beszélt neki először a pillangókról, amiket szeretett volna Rosie megnézni. és Terry lett az, aki ebben megakadályozta.

tetszett a sorozat mindvégig, de főleg ez az utolsó rész, ami rengeteget dobott számomra az összképen. a karakterek miatt és főleg Holder miatt nem tudtam megunni azonban előtte sem. elképesztően jól játszotta Stephen Holder szerepét Kinnaman. számomra hasonlóan “kedves” karakter McNulty volt a Drótból.

bízom a harmadik évadban, természetesen hasonló minőség mellet. :)

valtine - 2012. 07. 17. 00:17

“szépen elhintették azt, hogy Terry a gyilkos a második évad közepe fele, mikor az egyik Larsen gyerek bezárta a másikat a csomagtartóba Terry meg kiakadt teljesen. Akkor eszembe se jutott volna, hogy ezért…”

Terry is itt kezdett el gyanakodni, hogy ő lesz a gyilkos. :)

“I’m sure everybody on the cast was wondering if they were the killer or not at some point. But there was a scene that I alluded to some things that I had questioned whether or not I was the killer or not. It was the scene where [the Larsen boys] were playing with the trunk. I come down from the apartment and I see them in the garage locked in the trunk and I got really upset at Tommy. I remember [the writers] really wanting me to really shake Tommy and be very upset about this. I thought, why would I be that mad at him?”

http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/the-killing-rosie-larsen-killer-338548

jky - 2012. 07. 17. 00:23

Nem feltétlenül kellett ezt a dolgot kombinálni. Elég megrázó dolog lehetett volna Terrynek a gyilkosság nélkül is, hiszen morbid vicc volt a kiskölyök részéről a tesója bezárása a csomagtartóba, miután a nővérük így halt meg.

valtine - 2012. 07. 17. 00:29

a “poén” ebben szerintem ebben az, hogy Terry sem tudta akkor, hogy ő lesz a gyilkos, csak gyanakodott saját magára…

ugyanúgy járt az agya a témán és próbált kapaszkodót találni, ahogy mi nézők. és ugye az egyik kommentelő -Daniel- is említette ezt a jelenetet, mint amiben Terry válik gyanússá.

(de egyet értek abban, hogy Terry kiakadásához elég lett volna a tudat, hogy Rosie egy csomagtartóban fulladt meg)

jky - 2012. 07. 17. 00:32

Mármint a Terryt játszó színésznő gyanakodott a forgatás közben, csak hogy tiszta legyen a kép :) Tehát ő sem tudta előre, hogy mi lesz a sorozat vége. Biztos izgalmas volt így játszani egyébként, hogy maguk a színészek sem tudják, ki is lesz majd a gyilkos végül :)

valtine - 2012. 07. 17. 00:36

igen, a Terry-t játszó színésznő az interjúban elmondottak szerint csak a befejező epizód előtt tudta meg, hogy ő lesz a gyilkos. addig semelyik színész nem tudott róla.

ugyanúgy csak találgatni tudtak, mint a nézők.

Shannen - 2012. 07. 18. 21:40

Az elmúlt egy hétben álltam neki ledarálni mindkét évadot. Most fejeztem be. 10/10-es sorozat! Lost óta nem láttam ennyire precíz,profi, és zseniális sorozatot. A finálé is egyértelműen 10/10. Az utolsó negyed órát, kb. a Terry-s résztől végigsírtam, de főleg Rosie videója érintett meg nagyon,ahogy a család nézte. Remekül megírt sorozat, csodálatos színészekkel, egyszerűen tényleg minden klappolt. Mireille Enos és Joel Kinnaman páros minden elismerést megérdemelnek, bár szinte mindenki más is.
Viszont bármennyire is szinte tökéletes volt ez a 2 évad, és bármennyire is a szívemhez nőtt, és szeretném még nagyon sokáig nézni, nehezen tudom elképzelni a folytatást. Ez a 2 évad így volt kerek egész. Nehéz lesz ezt túlszárnyalni, de nekik még ez is sikerülhetne. :)

viky - 2012. 07. 19. 00:11

Nem gondoltam volna, hogy lassan egy hónappal a finálé után még mindig él a kibeszélő, de mivel látom, hogy mégis, ezért én is leírom a véleményem.
Ma elgondolkoztam rajta, hogy miért nem kezdtem el hamarabb nézni a sorozatot. Talán mert az első éved után azt olvastam róla, hogy nagyon lassú? Meg valamiért az volt az érzésem, hogy a politikai szál lesz a hangsúlyosabb… lényegtelen, végülis örülök, hogy nem kellett heteket, sőt egy évet várnom a részekre. A 2×05-nél így is felmondta a gépem a szolgálatot, én meg a falat kapartam, hogy nem tudom tovább nézni :)
A legnagyobb pillanatok számomra az 1×01 és a 2×02 vége, valamint a 2×13 Terry-s és Rosie videója jelenetek. Egyszerűen szívbemarkolóak voltak és idő kellett, hogy feldolgozzam őket.
Kedvenceim mindenképpen Holder és Linden + megemlíteném Larsen apukát is.
Számomra tökéletes volt a lezárás, valahogy abszolút nem volt hiányérzetem, pedig ahogy itt olvasom a kommenteket, volt néhány megválaszolatlan kérdés, főleg a nyomozással kapcsolatban, de nekem akkor valahogy fel sem tűntek.
Összességében egy fantasztikus sorozat volt (?), nagyon szerettem minden egyes percét, és én is köszönöm mindenkinek, aki ajánlotta :)

DVM - 2012. 07. 20. 14:49

Nekem az nem esett le, hogy Terry mikor tudta meg, hogy Rosie-t ölte meg? Már a sorozat elején, vagy csak a második évadban, amikor Stan fiókjában meglátta azt a képet?

jky - 2012. 07. 20. 18:10

Miután a megtudták, hogy Rosie hogyan halt meg, gondolom egyből leesett neki. Mivel nem túl valószínű, hogy aznap este abba a tóba egy másik kocsit is belelöktek, és annak a csomagtartójában is volt valaki :)

jky - 2012. 07. 20. 22:40

Már lassan 1 hete, hogy befejeztem, de nem ereszt a sorozat. Annyira jó hangulata volt, nagyon hiányzik :(

Az epizód végi zenét akárhányszor meghallgatom, mindig kellemes emlékeket, élményeket hoz fel, de egyben borzongató is: http://www.youtube.com/watch?v=1l2ik7ve2nw

fran - 2012. 07. 22. 22:28

jky, ha jól emlékszem nem nagyon mondták miképp ölték meg Rosiet. A nyomozás érdeke miatt. Épp ezért zavaró, hogy csak utólag tudta meg Tery, hogy gyilkos. Mert így nem ábrázolódott az a káosz, ami ilyen tettet elkövető emberben ott van. Lásd Raszkolnyikov.

szerintem - 2012. 07. 22. 22:38

fran: mivel az apa ott volt a helyszinen, szerintem valamilyen szinten szoba kerult, hogy hol, hogyan talaltak meg Rosiet, szoval biztos vagyok benne, hogy Terry szinte azonnal tudta, hogy mit muvelt. a kep, amit a muhely fiokjaban talalt, viszont valoszinuleg az elso alkalom volt, hogy ugy latta Rosiet, ahogy megtalaltak (bar ugye a hirekben is mutogattak kepeket, ha jol emlekszem). ebbol a szempontbol erdekes, hogy nincs olyan jelenet, amikor Terry megtudja, hogy Rosie meghalt. talan eppen ezert, mert ha a szinesz nem tudja, hogy o a gyilkos, nem tudja eljatszani azt, amit pedig el kellene jatszania, mig ha eljatssza, akkor talan ra lehet belole jonni, hogy o volt az es akkor oda a feltve orzott meglepetes a vegen.

jky - 2012. 07. 22. 22:46

Így van, az apa ott volt a helyszínen, tudta, hogy a tóból húzták ki a kocsit, tudták, hogy a csomagtartóban volt stb.. Ez a család előtt nem volt titok.

A dramaturgia miatt derült ki csak a végén a dolog, nekünk, nézőknek, és a színésznő is csak a végén tudta meg, hogy az ő karaktere lesz a gyilkos.

Ami érdekes, hogy ehhez képest Terry már az első pillanattól fogva elég furcsa volt, nem csak úgy volt szomorú, mint a család többi tagja, hanem látszott rajta, hogy nyomasztja valami… Szóval jól alakított a színésznő annak ellenére, hogy akkor még nem is volt biztos, hogy ő a gyilkos :)

Gedeon74 - 2012. 07. 30. 15:22

Hú, ez most vagy hosszú lesz vagy nagyon hosszú, előre is elnézést, de ki kell írjam magamból:

Már az első évad alatt-után ajánlották nekem a sorozatot és sejtettem is, hogy majd bejövős lesz nekem, de akkor valamiért még nem álltam neki. Aztán elindult a második évad is, bele-beleolvastam a részkritikákba, adott esetben kommentekbe is, próbálva persze lehetőleg spoilermentes maradni és ezek is arról győztek meg, hogy jó lesz ez nekem. Már véget ért a második évad is, mikor nekiálltam, kb. egy hét alatt daráltam le a két évadot és nem bántam meg a darát. Biztos hetiben is tetszett volna, de sokat vesztett volna a hangulatából. Ahogy winnie is írta valahol, az amerikaiak reklámokkal szabdalva nézik és az is ront a hangulaton, engem a heti bontás ugyanúgy kizökkentett volna. Szerencsére az elolvasottakra nem igazán emlékeztem, csak egy momentum ragadt meg bennem, de azért az nem volt túlzottan zavaró.

Az első évad hangulatilag nekem jobban bejött, olyan volt az élmény, mint a frissen esett hóban elindulni, amikor mindent egybefüggő tiszta hóréteg borít, aztán előrehaladva a történtekben egyre több nyom és kosz tarkítja a havat, míg végül egy latyakos, sáros massza lesz belőle. Így jutottam a második évad első pár részéhez, ahol szerintem is a sorozat mélypontja volt. De azután megint elkezdett havazni, és bár az első évados élményeket megismételni lehetetlen volt, mégis frissült a történet. (Persze ez egy kicsit képzavaros magyarázat az esős Seattle-ben játszódó történetre, de valahogy így tudom leírni. Amúgy ez az esős, borongós nyomozós dolog annyira bejön, hogy mindjárt megnéztem a Stallone-s Get Carter-t is, szintén Seattle, szintén eső.)

Az első évadban, amit érzelmileg odatoltak az ember arcába, az valami eszméletlen. (Akárki akármit mond, a színészi játék nagyon ott volt ebben a sorozatban. Nem igazán tudnék hiteltelen alakítást említeni.) A Larsen család kínja, mintha magam is a család tagja lettem volna, nekem is ordítóan fájt. Valakinek a családi szál a gyenge pont, nekem nagyon is erős szál volt. Még akkor is, ha később mindkét szülőnek volt olyan döntése, ami nemcsak hogy elfogadhatatlan számomra, hanem a gyászból fakadóan is érthetetlen, de azért mindig élmény volt nézni a családi vonalat. (Pl., az még hagyján, hogy Mitch bánatában nem képes otthon maradni, kivetíti Rosie képét egy idegen lányra, mert ezzel részben kompenzálhat, oké, de hogy tartozik bele a gyászba, hogy megcsalja a férjét? Mit kompenzál egy szexuális kapcsolattal? Aztán utána a férj szintén eljátssza ezt Terry-vel, úgy, hogy kb. egy hete ment el az asszony. Még ha egy évig, vagy minimum
hónapokig töltötte volna be Terry a kvázianyuka szerepét, akkor talán el tudom képzelni, hogy Stan a felesége képét Terry-re vetítve, elcsábul. Viszont így az az érzésem, Stan afférját csak azért rakták bele, hogy tompítsa Mitch-ét és későbbi visszatérésekor a nézők ne kövezzék meg, mondván, hogy a férje ugyanezt tette, tehát 1-1, minden rendben. Pedig ezzel nincs rendben.)

A nyomozás és a Linden-Holder páros családi és egyéni nyűgeikkel meg bajaikkal, úgy volt jó, ahogy volt. És bár az összes közül talán a politikai események kötöttek le legkevésbé, azokkal se volt konkrét problémám. Talán a maffia vonalon lehetett volna több cselekmény, de elfogadom, hogy ebben a történetben ennyi szerepük volt.

Általában én sodródok az árral, elfogadom, amit elém tesznek, max, ha nem tetszik, nem nézem. Így gyilkos személyével kapcsolatban a részek nézése közben nem agyaltam sokat. Viszont minden rész után elolvastam a kibeszélők hozzátartozó kommentjeit, akkor persze megfordult a fejemben nekem is egy-két dolog, de nem tettem le a voksomat senki mellé. Csak az első rész nézése alatt félig viccesen, félig komolyan ráböktem Richmond-ra, hogy ő lesz az, de nem ragaszkodtam hozzá. (Talán, ha nem rendelik be a második évadot, akkor lezárhatták volna vele az ügyet.) Jamie-ről se gondoltam volna, viszont ő a kezdetektől nem volt szimpatikus, mikor Richmond-nak mondta, hogy milyen jót tenne a kampányának, ha az akkor még csak eltűntként kezelt lány holtan kerülne elő. (Nem tudván, hogy ő már persze tudta.) Szóval igen, róla azt lehetett tudni, hogy érzéketlen, mocskos alak. Terry-re sosem gyanakodtam, bár az látható volt, hogy saját titkai vannak Rosie-val. De hogy képes gyilkolni, azt nem néztem volna ki belőle. (És igen, teljesen mindegy, ki is feküdt a csomagtartóban, ha nem Rosie az, nyilván nem menti fel. Ez csak Larsen-éknak vitt be plusz döfést. Ezután mégiscsak anya grillezet sajtja lesz az igazi.) Szóval az ember nagyjából mindenre és mindenkire fel volt készülve, mégis volt egy kis meglepetés a végére, mind a konkrét gyilkos személyében, mind pedig a legvégső politikai jelenetben. Örültem volna akkor is, ha az utolsó rész 30 perc flashback arról a napról és éjszakáról, 10 perc lezárással. Egyébként ennek résznek olyan hangulata volt, mint amikor a tábor utolsó napja van, még ott vagyunk, együtt vagyunk, de már programok nincsenek, csak csomagolunk, készülődünk, bóklászunk, míg meg nem jön értünk a busz. Érezni lehetett a vége, nincs tovább szagot, ami fájó ugyan, de ez van. Ebből a szempontból én se feltétlenül bánnám, ha nem sikerülne tető alá hozni egy harmadik szezont.

A lényeg, hogy szerintem egy kerek történetet kaptunk, elképesztő hangulattal és érzelmekkel (többször is megkönnyeztetett) és nincsenek olyan lényeges hiányosságok, amikre ne lehetne választ adni, mégha adott esetben ez nincs is a néző elé tárva, hanem a fantáziájára van bízva. Mindenesetre egy második dara tisztíthat a képen.

Értékelés: “Strongly recommended”

winnie - 2012. 07. 30. 15:59

inkább a rövidért kell elnézést kérni, az ilyen hosszút mindig élmény olvasni:)

a get carter tippért köszi.

Gedeon74 - 2012. 07. 30. 17:08

@Tamas
Emlékeim szerint az indián körhöz tartozó valaki figyelte és fotózta Linden-t.

@Runciter, winnie
Az indexelős autó nekem is szemet szúrt. :)

@szerintem
Hogy hova megy Linden? A fiáért Chicago-ba, aztán talán megpróbálja helyrehozni kapcsolatát a vőlegényével.

@Kisvesza
Egy építkezés folyt a tizediken. Ahogy a mindenféle eszközöket, gépeket, anyagokat is fel tudták vinni úgy, hogy a vendégeket ne zavarja, egy 45 kilós lányt is le lehet vinni észrevétlenül, pláne, ha az indián brancs besegített ebben. Akár egy ládában, szőnyegbe tekerve vagy c. Rosie és az erdő: Linden és Holder, amikor a kampányautó éjjeli útvonala után nyomoztak, kilyukadtak egy benzinkúton, ahol arra a következtetésre jutottak, hogy akkor a kocsiban levő Rosie onnan megszökött. Ekkor jött az erdős üldözés. Linden-Holderék át is fésülték a környéket, még mondta is Linden, ha Rosie x pontnál jobbra fordul és nem balra, akkor lakott részre érve megmenekülhetett volna.

@sangria
Darren pálfordulása lehetett igazi is (ebben az esetben szerintem inkább a hatalomtól), de lehet, hogy csak kénytelen alkalmazkodni a Jamie által megkötött háttéralkuhoz, amin majd nyomban változtat, ha módja lesz rá. De az is lehet, hogy a kis politikai szörnyeteg benne lapult mindvégig.

@szerintem
Rosie-t nem direktbe azért ölték meg, mert kihallgatott egy politikai beszélgetést. Jamie tisztázandó, hogy mi lett felvéve a kamerával (ami nyilván alapja lehetett volna egy zsarolásnak), meg akarta szerezni azt és a dulakodás közben történt sérülés miatt akkor azt is hihette, hogy Rosie meghalt. Levitte/tték a kocsiba, gondolván, hogy majd eltűnteti a holttestet. Eközben sor került az erdőszéli tankolásra, ahol Rosie magához tér, sikerül elszöknie az erdőbe. Jamie realizálja egyrészt, hogy a lány még életben van, másrészt, hogy innen nincs visszaút (ezek után ezt egy lefizetéssel nem lehet megoldani), meg kell halnia. Elkapja, immár megkötözve visszazárja a csomagtartóba. A többit láthattuk. Zseblámpa és valamilyen kötöző anyag simán alapfelszerelés lehet bármilyen autóban, így a kampányautóban is.

Linden nem feltétlen rossz nyomozó, csak mert ugrik mindenre, sőt, egy nyomozó igenis vizsgáljon át minden szálat, ami a tetteshez vezethet. Amikor a nyomok alapján letartóztatják a tanárt, vagy később Richmond-ot, mégha akkor ők úgy is gondolták, hogy a gyilkosokat kapták el, a nyomozás attól még nem zárul le, bármerre tarthat még és módosulhat az irány, egészen addig, amíg olyan bizonyítékokat (esetleg beismerő vallomást) nem találnak, amiket átnyújtva az ügyészségnek, szilárdan megáll velük a vád. Alapos gyanú mellett viszont letartóztathatnak bárkit a nyomozás érdekében, függetlenül attól, hogy a végén kiderül, nem ő tette. Maga a letartóztatás az nem elítélés, azt majd a bíróság és az esküdtek a benyújtott bizonyítékok alapján eldöntik, hogy tényleg bűnös-e. Szóval a tanár megverése Stan és Richmond lelövése Belko részéről két, érzelmeiktől ítélőképességüket elvesztő ember (elhamarkodott) önbíráskodása volt. Ez nem a nyomozó hibája. Ez Stan és Belko hibája volt.

Terry érzelmi nyomás alatt megtörve végül bevallja, de ehhez kellett az is, hogy Linden, a törött lámpát látva, rákérdezzen erre. (Egy nyomozónak adott esetben jó pszichológusnak is kell lennie, lásd Holder hányszor élt ilyen trükkel, vallomások kicsikarására.) De ha nem omlik össze és nem vallja be, hidd el, Linden pitbullként ennek a nyomnak is utánamegy! A női elkövetőn (akkor még ugye Gwen volt a képben) pedig már korábban is elmélkedett, ez számára nem volt egy elrugaszkodott valami, sőt, akkor maga előtt is
értelmet nyert a saját logikai következtetése.

Gedeon74 - 2012. 07. 30. 17:17

Köszi winnie, azt hiszem összesen nem írtam még ennyit az eddigi kommentjeimbe, mint most ide. Mit tesz ez a sorozat az emberrel. :) (Az biztos, nálam bekerült az általam látottak közül a top háromba.)

Szívesen a tippet. Bár nem egy nagyra tartott film, igen le van húzva, de pont emiatt az esős hangulat miatt nekem bejövős. Na, meg hát mégiscsak Stallone. Oké, azért nem The Killing. :)

jky - 2012. 07. 30. 20:18

Linden szerintem is jó nyomozó, igaza volt, hogy ugrott mindenre. Egy jó nyomozónak mindenki gyanús :)

Jaj de hiányzik ez a sorozat :(

szerintem - 2012. 07. 30. 23:05

mivfel meg lettem szolitva, reagalok a valaszokra.
nem szeretnek vitatkozni, mert minek, de linden rossz nyomozo volt. az mas kerdes, hogy a felallas az volt, hogy osztonosen jo detektiv. oke, ezt elfogadom, csak akkor irtak volna meg jobban a karakteret ezen a teren is. mert a dramaval minden rendben volt.
lindenek szinte semminek nem jartak rendesen utana es senkit sem kerdeztek ki rendesen. ha Terryt (es mindenki mast) rendesen kikerdezik, hogy hol volt es mit csinalt akkor, hogyan regisztralt rosie a beau solielbe, hogy kerult hozza terry bankkartyaja, satobbi, satobbi, akkor az elso nap lebukott volna. ennyi. attol (is) jo a nyomozo, hogy mindenre rakerdez. itt inkabb arra volt kielezve a dolog, hogy lindennek jok a megerzesei. vegul kiderult, hogy egy megerzese sem volt jo, ha jobban belegondolunk, sot, egyik “gyilkost” sem o kapta el, hanem mindketto maga vallott. az egyetlen bizonyitek, amit a ket evad alatt hasznaltak a gyilkos kideritesere, a kulcs volt a kaszino tizedik emeletere. a ket evad alatt. ezen kivul volt egy csomo minden, amikrol kiderult, hogy nem fontosak, es egy rakat masik dolog, amiket egyszeruen nem vettek figyelembe.
valoban belko es stan vertek meg a tanart, de ettol fuggetlenul ugy gondolom, ehhez linden hibaja is kellett. mint ahogy darrent sem o lotte le, megis miatta tortent meg, es belko ongyilkossaga is. minden szerintem annak koszonheto, hogy bulldogkent ment elore.
ennek ellenere imadom a sorozatot, nagyon szeretem lindent, de a nyomozos szal nagyon gyenge volt, nemcsak az evad kozben, hanem a megoldas is.

jky - 2012. 07. 30. 23:48

Linden mentségére szóljon, hogy nem alvás, nem evés, magánéleti és családi gondok, főnöki utasítások, főnökcsere, összeesküvés és bizonyítékeltüntetés mellett azért nem volt könnyű dolga :)

Gedeon74 - 2012. 07. 31. 02:59

Összeveszni biztos nem fogunk, mindössze én is leírtam a meglátásaimat a felvetett kérdésekkel kapcsolatban. :)

Szóval, minden támadás nélkül:

Szerintem Linden-ék folyamatosan annak jártak utána, ami nyomuk éppen volt. Ha kiderült, hogy rossz nyomon jártak és találtak valami újabbat, akkor váltottak. Maguk a gyanúsítottak is megkönnyíthették volna a nyomozók dolgát, amennyiben nem rejtegetett volna mindenki valamit. Ha így nézem, akkor ezzel az erővel saját hibájuk volt, ami később történt velük. Nem értem, hogy miért Linden lenne azért hibás, hogy élt azzal a gyanúval, amit tálcán kínáltak fel nekik a letartóztatottak. Továbbra sem tartom Linden hibájának ezeket az eseményeket.

Eltekintve attól a verziótól, hogy egy alapos első napi kikérdezés után meg is van a gyilkos, hisz akkor lett volna egy 40 perces minifilm, amiből 30 perc a kihallgatásból áll: Nem értem, hogy miért kellett volna első napon alaposan kikérdezni pl. Terry-t, hisz ő a kölcsönadott bankkártyájával a 12. napon került először képbe, majd Holder régi társától kapott infó alapján a Beau Soleil vonalon. Ráadásul Rosie-val és konkrétan a gyilkossággal kapcsolatban mindkettő vakvágánynak bizonyult. A nyomozás ezen szakaszában semmi olyan terhelő bizonyíték, nyom vagy gyanú nem állt Lindenék rendelkezésére, ami alapján feltételezhették volna, hogy Terry az elkövető. Érzelmileg meg még valószínűleg tudta magát tartani, hogy ne omoljon össze, megtéve a beismerő vallomást.

Ha a két “gyilkos” alatt Terry-t és Jamie-t érted, hát Jamie pont nem vallott Linden-éknek, csak Richmond-nak ismerte be az igazat. Ennek ellenére a városházi kulcskártya és a kaszinóból megszerzett liftkamera felvétele alapján már erős gyanú állt fenn Jamie-vel szemben, tehát a vallomása nélkül is sejtették, hogy nagyjából mi történt. A városházára érve Jamie a saját viselkedésével szolgáltatott bizonyítékot Holder-ék számára, hogy gyanújuk helytálló volt. Azt pedig csak ismételni tudom, hogy Terry összeomlásához kellett Linden is, aki összerakva az eseményeket konkrétan felvázolta a történteket neki és ekkor, mikor látta, hogy szerepe, tette nem marad titokban és csakis ekkor, érzelmileg megtört és mindent bevallott. De Linden-Holder-ben már a konkrét beismerés előtt összeállt a kép. Igaz, ehhez kellett a véletlen, hogy meglássák a törött lámpát, de ennyi szerencsefaktor bejátszhat, különös tekintettel, hogy mégiscsak egy szórakoztatóipari termékről van szó. Ez a felismerés viszont közel sincs a nyomozók birtokában Terry Beau Soleil-s kikérdezés során, pláne nem az első napon, így semmilyen bizonyítékkal nem tudták volna beismerésre késztetni.

A két évad az 26 nap, tehát ha 26 nap alatt egyetlen tárgyi bizonyítékkal elkapnak egy gyilkost, nekem nincs evvel problémám. Ugyanakkor szerintem sokkal több bizonyíték volt, amit a két évad alatt használtak, vallomások, kamerafelvételek, maga a kampányautó. Igaz, tényleg nem mindegyik vezet magához a bűntényhez, de azokból is lehet következtetni arra, hogy például mi nem történt. Például Ames fia, Jasper vallomása bizonyította, hogy Rosie nem küldött zsaroló sms-t az apjának, tehát nem álltak kapcsolatban egymással, és biztos lehetne még példákat hozni. Rosie kaszinós kulcsa viszont, ami először magához a kaszinóhoz, majd később a tizedik emelethez vezetett el, egy következő tárgyi bizonyítékot is behozott a képbe, a városházi kulcskártyát, ami már konkrétan az ügy megoldásában játszott nagy szerepet.

Nem akarok a készítők fogadott prókátora lenni, biztos vagyok benne, hogy sok hibát és nyitott kérdést fel lehet fedezni a sorozatban, különösen majd egy újranézés során, de a fent említettek közül egyik sem az számomra.

szerintem - 2012. 07. 31. 09:22

oke, akkor megbeszeltuk.
en teljesen maskent latom, lattam a nyomozast a sorozatban. erdekes es jo, hogy ennyire maskepp is lecsapodhat ugyanaz. ha realtime nezted volna az epizodokat, lett volna ertelme vitaba szallni vagy jol megtargyalni mindent, most mar felesleges…hol voltal akkor?? :)

Gedeon74 - 2012. 07. 31. 11:49

Erős voltam és vártam a darára. :D

Gedeon74 - 2012. 07. 31. 12:00

@jky

Btw, kösz a linket a vége főcím teljes zenéjéhez!

jky - 2012. 07. 31. 12:21

Gedeon74

Nincs mit :) Azon a youtube csatornán van még 1 változata ennek a zenének (The Search For Holder címen), ami azt hiszem ugyanez, csak a legvége más egy picit.

Sajnos azonban legvége nincs meg, ami a credits alatt megy (kb. fél pec – 1 perc).

Illetve ha jól tudom (még) hivatalos soundtrack sincs (csak a Forbrydelsenhez), pedig nagyon jó lenne :)

FKata - 2012. 08. 09. 23:22

Nah, most értem a végére. Tetszett! Nálam Terry benne volt a gyanúsítotti listában, de leginkább Larsen apukára gyanakodtam. Éreztem, hogy a családdal lesz valami összefüggés. Tényleg sok az elvarratlan szál, de így lett ez igazán nyomasztó és életszerű. Így érezhetjük meg Linden igazi kínjait, amik naponta nyugtalaníthatják, mint az a rajzolós lezáratlan ügy. Annyi apró részlet marad felderítetlenül egy bűnténynél a való életben is, sokszor még a tárgyaláson sem derül ki a teljes igazság. Szerintem pont az lett volna fura, ha itt is minden apró kis puzzle a helyére kerül, mint pl. a már sokszor emlegetett CSI-nál. Jó volt ez így!

koka - 2012. 08. 12. 00:02

Megkésve, de én is befejeztem a sorozatot és hát tényleg nem csalódtam. Egy biztos, ilyen érdekesen még sosem kezdtem el sorozatot. Ugyanis láttam a kritikákat, láttam mennyi jót írtatok róla, de nem kezdtem el. Majd jött a finálékritika ahol konkrétan vetettem egy fél pillantás a gyilkos nevére. Máig nem tudom miért csináltam. Majd kb 2 hétig próbáltam elfelejteni de valahogy csak a fejemben maradt az a bizonyos “T” kezdőbetű.
Mindenesetre elkezdtem, és ahogy kirajzolódtak előttem a karakterek, tudtam hogy csak egy “T” betűs van és az Terry. Mégis bejött és néztem. Aztán így a második évad vége fele láttam, hogy ez bizony nem Terry hanem Jaime lesz, eléggé elbizonytalanodtam. Kb 2 hónapig tartott a dara. Biztos tévedtem, gondoltam. Erre bedobták a végére, hogy mégis Terry volt, aki megtette a végső mozdulatot. Ráadásul egy ilyen sokkoló jelentben. Mondhatjuk elég nagy hatással volt rám.
Az egész sorozatra jellemző volt egyébként, hogy sokszor tényleg *lélegzet visszatartva a fejet fogva 10 centiről bámulom a monitort és WTF percekig* van.
Szerintem pár év múlva újranézős lesz mert így is, hogy kvázi tisztába voltam végig a gyilkossal, fogott néha akkorát, mint egy zöld festék. Köszönet a remek sorozatért

Gedeon74 - 2012. 08. 12. 20:17

Ú, valamit nagyon félreütöttem az előző kommentben.

Egy kis kedvcsináló, vagy épp emlékeztető a sorozathoz, a Pilot-ből lőtt képekkel:

http://www.youtube.com/watch?v=k4riV5X3CbU

Valamint egy hitlervideó, az első évad végére adott reakcióval:

http://www.youtube.com/watch?v=J0o_wgyL3D4

Walter Sobchek - 2012. 08. 27. 11:11

Olimpia után nekiálltam és megnéztem a 2 évadot és nagyon tetszett.
Bár a The Wire és a Breaking Bad szerintem jobb,de az egész sorozat hangulatban tényleg hasonlított a Twin Peaks-re ami nagy kedvencem volt így ez kötelező volt.
Igazából csak a gyilkos(ok) történetének előadásamódja zavart némileg,mert nehezen képzelek el pár dolgot:

1.Egy magas beosztású politikus nem kezd el gyilkolászni,mert az nem évül el és bármikor visszacsaphat a fejére.

2.Rosie az erkélyről jött be mikor odért hozzá tehát
a,nem biztos,hogy hallotta
b,ha hallotta is egy 17 éves lánynak fogalma sincsen a politikai szövevényekről
c.ha esetleg tudja mi a dörgés még mindig simán meg lehet fenyegetni,hogy hallgasson,mert az ügyvédei tönkreteszik a családját
d.ha megnyugtatja és ad neki egy kis “ösztöndíja” akkor mindkét fél “jól jár”.

3.Tegyük fel,hogy nincsen más út és a kiscsaj bepánikol és véletlenül megöli(vagy azt hiszi megölte)akkor mi rákért hívja a lengyel maffiakapcsolatokkal bíró befolyásos Ames-et aki éppen Las Vegas-ba tart?
Sokkal logikusabb,hogy Jackson főnöknek szól akinek van egy-két sötét ügye és az emberei eltüntetik indián földön valami szent helyen ahol ásnak egy gödröt majd mésszel leöntik és befedik ezekután a fűmag Seattle-ben 1 hét alatt megteszi a hatását + a rendőrség nem kutathat indián földön ahol saját maguk kormányoznak.
Nem ehelyett ROHADT LOGIKUSAN Jamie a kampányautóval átkompozik és egy utazásra készülő gazdag Ames-et hívja fel,hogy intézze el az ügyeit aki nem is bűnöző ez a vitájukból ki is derül!!!!

Ha a gyilkosságot jobban írják meg akkor egy remekmű lehettett volna így egy nagyon jo kis komor hangulatú dráma kerekedett belőle.

Papirusz - 2012. 08. 29. 13:31

Talán az a legjobb ebben a sorozatban, hogy nincs olyan szereplő, aki csak egyoldalúan pozitív vagy negatív lenne. Kezdve Rosie-tól, aki jóformán a fél életét elhellgatta a szülei elől, folytatva a szüleivel, akiket ez talán nem is érdekelt a mindennapok gondjai között, bezárva Richmonddal, aki képmutatással elérte a győzelmet, de azonnal váltott, amint “birtokon belülre ért”. Mindenkiben megtaláltam a tulajdonságot, amivel azonosulni tudok és azt is, amivel nem. 10/10, nagyon tetszett. kivéve talán a Jackre elpazarolt részt.

Basil - 2012. 09. 09. 21:58

Most fejeztem be, még a hsz-eket nem olvastam. Néztem az utolsó részt, megvan a gyilkos, de még van fél óra hátra, tudtam, hogy VALAMI MÉG LESZ! Vazze, ez húúúúú de nagyon jó volt!!!

Kelly Monroe - 2012. 09. 12. 11:44

Most daráltam le a két évadot, és azon gondolkozom, hogy volt-e már olyan sorozatom eddig, ami ennyire tetszett volna. El is kezdtem rögtön újranézni, ezúttal ugye annak fényében, hogy már tudom, ki a gyilkos, de még így második nézésre is élvezem minden percét. Holder iszonyat jó karakter, az elején nem is gondoltam volna, hogy ennyire meg fogom kedvelni, de nagyon jó dumái vannak, a kaszinós figyelemelterelős műsorát nem tudom, hányszor néztem újra, de még mindig halálra tudom röhögni magam rajta :)
Ami viszont nem tetszett, az Jamie bevonása volt a gyilkosságba. És ezt nem csak azért mondom, mert ő volt a kedvenc mellékszereplőm (szerintem iszonyat aranyos fejeket tud vágni, olyan kis manófeje van, meg a hangjától is kész vagyok), de egyszerűen nem tudtam összeegyeztetni a dolgot a karakterével, már amit az előző 25 részben megismertünk. Mert az alapján Jamie egy elég okos és találékony srác, aki szerintem nem így intézte volna a dolgokat, ha már belekeveredik egy ilyen ügybe. Egyrészt nem hiszem, hogy bepánikolt volna attól, hogy meglátta Rosie-t, de ha már megtörtént a baj, és azt hitte, hogy halott, akkor miért nem szólt a kaszinós haverjainak? Miért nem eleve a csomagtartóba rakta a hullát? Azt is sejthette, hogy a kaszinóban hagyta el a belépőkártyát, miért nem kerestette meg az indiánokkal? És még gondolom sorolhatnám napestig. Szóval ezzel az eggyel nem vagyok kibékülve, az viszont a sorozat legdurvább jelenete, amikor Terry-t szembesítik a tettével, úgyhogy ez valamelyest kárpótolt :)
Elkezdtem a dán verziót is, bár én imádom a dánokat, és az európai stílust is jobban kedvelem, mint az amerikait, de a kettő közül nálam már most az amerikai győzött. A dánnak kb. a felénél tartok, és most kezd érdekessé válni a sztori, viszont a karaktereket nem sikerült annyira megkedvelnem. Na de majd ha lesz dán kibeszélő, akkor ott kifejtem a véleményemet :) Ahogy elnéztem, winnie már vagy két éve ígérgeti, szóval talán előbb-utóbb most már megérkezik az is :)

winnie - 2012. 09. 12. 12:05

igen, igen. ideje lenne:)

lostfanka - 2012. 11. 09. 13:34

Na ugy nez ki megis lesz 3. evad, az idei legjobb hir!

Csigusz - 2013. 03. 29. 18:33

Sokat vártam vele, de tegnap végre ledaráltam (kb 2 hét alatt).
Nagyon csalódott lettem volna, ha csak Jamie a gyilkos, már-már le is mondtam, erre jött a csavar, bang!!! Na az ilyenekért imádtuk végig az első 2 szezont :)

Vérnarancs - 2013. 05. 02. 08:50

Elég sok nagyívű sorozatot elkaszáltam már, amit a legtöbben kiemelkedőnek tartottak. A The Killing már az első 2 percben megnyert magának, örültem, hogy darára néztem meg. Nekem az egész felépítés a Szökésre hajazott, tekintve a fordulatokat és csavarokat. Végig lehetett izgulni, mindig átvertek minket az írók. Biztos voltak benne logikai bukfencek, de nagyon magába szippantott. Sokszor megkönnyeztetett, a kétkedőknek írom, hogy akit nem, inkább az a szégyen. Az utazás tényleg érdekesebb volt, de ez általában így van a legtöbb sorozatnál. Én lezártnak tekintem, bár a vége nagyon hatásos volt, kire gondolhatott Holder a kocsiban, amikor azt mondta a rossz embert kaptuk el?

winnie - 2013. 05. 02. 11:08

ha a “bad guy”-ra gondolsz, az csak az elég béna magyar felirat hibája. nem azt mondja, hogy a “rossz embert kaptuk el”, hanem, hogy “elkaptuk a rosszfiút”. és erre válaszolja linden azt, hogy “igen? és ki lenne az?”, hiszen nem biztos, hogy a gyilkos itt a “rossz”.

az 1. évadot egyébként én daráltam, de ez hetiben remek élmény volt. annyira hatásos volt a sorozat, hogy nagyon jó érzés volt, ahogy több hónapig tartott fogva. a dara hatása intenzívebb lett volna, de csak 2-3 nap/hét, személytől függően. itt viszont részek között is lehetett merengeni, stb. sőt, visszanézni:)

Vérnarancs - 2013. 05. 02. 12:03

Áhh, köszi Winnie! Már kezdtem begolyózni:) Ez dara nélkül kegyetlen, a harmadik évadnál viszont újra beleesem abba a hibába, hogy alig várom, megint elteljen egy hét az életemből minél hamarabb (ki az az idióta, aki ilyet kíván?, na én). Várom a 3. felvonást! Killing for president, vagy hogy írják internetes nyelven:)

szancsi89 - 2013. 05. 12. 07:19

https://www.facebook.com/pages/The-Killing-Magyarorsz%C3%A1g/120722198129620?fref=ts

Sziasztok! Létrehoztuk a The Killing Magyarország rajongói oldalt! Csekkoljátok! Már nagyon várjuk az új évadot:)

Wysa88 - 2013. 07. 22. 21:27

Eljutottam a 2. évad végéig és ezzel a lendülettel kaszálom is. Jó sorozat és abszolút érthető miért sokak kedvence. De engem Linden karaktere teljesen kikészített, így mostanában nem jártam, hogy az idegességtől remegve nézek végig egy-egy részt mert hihetetlenül irritált. Pedig az első évadban még nem utaltak erre jelek, na de a 2. évad annál rosszabb volt. Itt ugye elvileg ő a meg nem értett zseni, akitől elveszik a jelvényt, és aki elé már mindenki akadályt gördít, de ő mégis szentül hisz az igazában. De ott az a sok magánéleti szar, amit maga köré kavart és képtelen belátni, hogy nincs igaza. A pszichiátriás részt imádtam volna, ha nem viselkedik ott is úgy mint aki tényleg nem normális. Az egész évadban mindenki teszi fel neki a logikusabbnál logikusabb kérdéseket az életviteléről, a megszállottságáról és a fiáról, de ő folyton kikerüli a választ. Hát ez engem teljesen lefárasztott. Egy ponton túl már nem hogy nem tudtam vele azonosulni és szurkolni, hanem kifejezetten azért rimánkodtam, hogy ne legyen igaza, hogy hibázzon végre és ezt ismerje is el. Hát ezt nem tudnám egy perccel sem tovább nézni.

winnie - 2013. 08. 06. 20:03

wysa88: linden nem zseni, nem jó nyomozó és

“ha nem viselkedik ott is úgy mint aki tényleg nem normális.”

tényleg “nem normális”. egy igencsak sérült ember.

winnie - 2013. 08. 06. 21:14

egyébként ezzel kapcsolatban korábban azt írtam, hogy akit irritál valamelyik karakter, annak ez a tökéletes sorozat, hiszen a főhős folyamatosan csak szív és szív és szív, süllyed lefele.

szerda - 2014. 03. 27. 02:06

Hahó! Olvassa ezt a topicot még valaki? Csak mer kisebb fáziskéséssel, de most néztem meg két évadot. Engem az foglalkoztat, hogy arról volt szó, h szegény Rosie-t a kis drogos suttyó srác elvileg megerőszakolta a suliban a táncos buli után, amit Jesper előzékenyen meg is örökített. A lány pedig ezek után, tök simán elment, visszavitte a tanárnak a koránt,nem szólt erről egy szót sem, aztán fel a hotelba a 10.-re (a liftben sem tűnt meggyötörtnek), majd történt, ami történt. De ez így hogy lehetséges? Vagy lemaradtam valami infóról?

winnie - 2014. 03. 27. 06:52

az nem erőszak volt elvileg, hanem sima szex (vagy arra tett kísérlet, mert nem tudom, hogy befejeződött-e), és nem rosie volt lent a srácokkal, hanem sterling, az ő orra vérzett össze mindent.

szerda - 2014. 03. 31. 03:50

Ahh, volt egy ilyen halvány emlékem, h mintha utaltak volna erre, csak nem fogtam fel. Mindenesetre köszi, nekilátok a 3. évadnak :)

kytexxx - 2019. 04. 02. 22:42

Ha olvassa még valaki, ha nem, leírom.
Én csak most néztem meg a két évadot, a sorozat kezdésének idején a pilot után pihenő pályára raktam…mostanáig. Jó döntés volt újra hozzáfogni. Egyszerűen leszakadt az arcom a végére, 20 perce itt ülök, ledöbbenve, letaglózva az élményektől, amit ez a két évad adott. Ahogyan mélyedünk el a sztoriban úgy visz el egyre jobban magával ez a komor, borús hangulat és képi világ, a lecsúszott szereplők, akik gondterhelten zuhannak a mélybe személyes problémáik súlyától, szinte már lehangoló és depresszív módon, miközben kétségbeesetten keresik a kiutat, és bármi áron.
Imádom.

Bennem végig volt egy Twin Peaks feeling, halott lány, rengeteg titok, komor, bús, depresszív hangulat. Tökéletes krimik!

raverguy - 2021. 03. 15. 16:54

Igen, elvileg Sterling volt lent a fiúkkal és ő vérzett össze mindent az orra miatt, mégis elhangzik a s01e03 elején, hogy Rosie vérét találták meg ott, de nem is ez a legnagyobb hiba, hanem hogy Rosie boncoláskor kiderül, hogy megerőszakolták erről meg a s02 végén már szó sincs. Nyilván Jaime erőszakolhatta meg, de erről már nem beszélnek, meg nem is illett volna az akkori sztoriba. Gyaníthatóan nem volt az első évadban még kigondolva az s02 vége.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz