login |

Nurse Jackie: vége a 4. évadnak – írta Nina

2012. 06. 19. 14:44 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Karma is a bitch.
Out of excuses. Out of tricks. Out of control.

Gyógyszerfüggő – mostanság abból kikecmeregni vágyó – Jackie nővérkénk a negyedik évadot is elkoptatta, stílusosan felszívta. A sorozat komédiának van eladva, de egészen másképp csapódik le, amikor átvesszük az árut. Kinek-kinek ízlése szerint, de hogy a vígjátéknak egy egészen blőd, morbid, mégis szerethető fajtáját kapjuk, az egészen biztos. Szerethetőt írtam, és ez nem csak propaganda-szöveg: szeretjük Jackie-t, mint ő a vikodint.

A fekete komédia talán a legjobb definíciója annak, amit művelnek velünk és Jackie-vel az alkotók már negyedik éve. Ez az a sorozat, amiben olyan könnyedén váltja egymást a dráma és a komédia, mint amikor valaki nadrágot cserél. Körülbelül annyi időbe és megerőltetésbe is telik. Adva van ugye Jackie, főállású gyógyszerfüggő, mániákus hazudozó; Edie Falco elképesztően hozza a karaktert azóta, hogy belebújt a kék nővérruhába. Jackie másodállásban ápolónő és családanya, majd feleség, aztán szerető; utóbbi kettő sorrendje rapszodikusan változik.

Jackie karaktere is elég lenne a szórakozáshoz, viszont kap körítést, nem akármilyet. Talán nem is illik mellékszereplőként definiálni a többieket, hiszen szerves részei a sorozat, így Jackie világának is, segítik vagy épp hátráltatják őt, de kétségtelenül hatással vannak a mindennapjaira. Paul Schulze (Eddie), Eve Best (Dr. O’Hara), Peter Facinelli (Dr. Cooper), Merritt Wever (Zoey), csak pár név a remek stáblistából, akik említést érdemelnek.

Ez az a kórházas sorozat, amiben mindenki kicsit őrült, legyen orvos, nővér vagy páciens. Természetesen magán viseli a kórházas sorozatok minden alap-motívumát, mégsem lehet egy kategóriába sorolni a Grey’s Anatomy-vel. Azt hiszem, a Nurse Jackie-ben még azt is elnézzük a kellékeseknek, ha ordítóan műanyagnak látszó szikét villantanak, annyira nem ez a lényege a koncepciónak.

A sorozat legnagyobb erénye az a fajta szarkazmus, amit vagy szeret és ért valaki, vagy nem. Nincs középút, nincs mellébeszélés. Maga Jackie is megfejthetetlen karakter, igazán sosem tudható, mit gondol, mit akar, mit szeretne, nővérként viszont karakán és professzionális. A magánélet talaján azonban úgy lavíroz, mint egy mocsárban: hol elsüllyed, hol kihúzzák, aztán újra mélyre ássa magát.

A tovább mögött már spoilerek jönnek!

Az első három évad nagyjából a gyógyszerfüggőség szépségeit élvező Jackie-t ismertette meg velünk, aztán persze, ahogy lenni szokott, minden hazugság kitudódott. A negyedik évadban Jackie egy laza rehabbal nyit, utána a válással szembesül, a kettő között a nagyobbik lányát próbálja nevelgetni, aki kamaszodik, és egyébként is egy problémás kis szuka. Ha lehetne jelölni az év legidegesítőbb gyereke címre Grace-t, tőlem lenne rögtön egy szavazata.

Jackie egetverő szarkazmusa a kezdetektől létezik, pedig volt idő, amikor nagyjából minden rendben volt a magánéletében és a munka frontján is; a függőség kellemes hozadéka lett az életének, jó ideig remekül titkolta, szinte a legmagasabb szintre fejlesztve a hazugságokat. Ha nem lenne szentségtörés egy gyógyszerfüggőt éljenezni, kalapot emelnék előtte.

Jackie pirulás korszaka tulajdonképpen olyan szórakoztató és lendületes volt, hogy megkockáztatom, tovább is vihették volna ezt a vonalat, a lebukás veszélyével, izgalmával és a hazugságokkal együtt; a negyedik évadra azonban változás állt be a történetben. Kicsit kétkedve fogadtam az új irányt és az első pár részt is idegenkedve figyeltem; a rehabos történések laposak és egyszerűek voltak, tele ellenszenves karakterekkel. Jackie hamar visszakerült a normális közegébe, immár család nélkül, hiszen a férj, Kevin elhagyta s a gyerekek is ritkábban tartózkodtak Jackie-nél.

A leszokás meglepően könnyű akadálynak bizonyult a nő számára, ami finom kétkedést hozott elő belőlem ismét: hol a csavar? Hol a buktató? Végig vártam volna a visszaesést, de Jackie szinte csak kétszer tett kísérletet arra, hogy bevegyen valamit, és az elvonási tüneteit megoldották egy álommal. Hiányérzetem van, mert hiteltelenné vált a folyamat, amin Jackie keresztülment, ismerve az igencsak durva előzményeket.

A rövidke évad közepétől azonban kezdett visszarázódni minden a régi kerékvágásba és megsokszorozódtak a problémák. Mivel új főnököt kaptak, nem sokat váratott magára az összetűzés Jackie és Mike Cruz közt. Ő, miután tudomást szerzett egyik nővérkéje ex-függőségéről, konstans szórakozásnak tekintette a Jackie-vel való kitolást minden szinten. A végső csepp a pohárba Jackie elbocsájtása volt, aki kiborult, ám nem volt idő az őrjöngésre, mert, mint tudjuk, a karma egy szajha, és mindenki megkapja előbb-utóbb, amit érdemel. Mike Cruz végignézte a szintén kábítószerfüggő fia halálát. Természetesen Jackie volt mellette, nem más.

Everything was fine until I got sober. How many times, huh? How many times did I tell you that?

Lássuk be, a sorozat mozgatórugója a botrány, kisebb-nagyobb, mindegy, csak legyen. Némi klisés, szappanoperás közjáték után a fináléban történt egy drámai halál és egy boldog (újjá)születés. Illetve inkább kettő: a születés szimbolikája Jackie életére gyönyörűen rávetíthető. Új évad, új élet, új remények… írhatnám, ha nem épp Jackie-ről lenne szó. Ki tudja, mit tartogat az ötödik szezon? Annyi bizonyos, hogy kedvenc nővérkénk megcsinálta. Egyelőre. Mert az a bizonyos pohár inkább mindig félig üres, ha Jackie Peyton-ról van szó.

– You made it.
– I made it.

15 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2012. 06. 19. 15:03

Nagyon remélem, hogy még 20-22 évadon át fennmarad a sorozat, miközben semmilyen más, nagyobb nevű színészt nem csábít magához, így legalább biztos lehetek, hogy nem kell Falco feltűnésétől félnem más, jónak ígérkező sorozatnál.

Klaus - 2012. 06. 19. 15:54

na hoppá, a Dr. Cullen van benne :D még ilyet? itt is doki -.-

én - 2012. 06. 19. 16:06

Imádom, nekem bejön ez a szarkazmus! Idehaza vajon mennyi az esélye egy DVD-nek?

Lengabor - 2012. 06. 19. 18:51

én: Amíg a Viasat majdhogynem éjjelente égeti kettesével a részeket, már ha méltóztatnak adni, addig szerintem nulla százalék. :(

naughtyL - 2012. 06. 19. 19:51

Annyira jó jelenet volt, ahogy futott Charlie-tól az újszülött és O’Hara felé:) És az a made it. nem volt nagy cucc az egész, de mégis annyi minden volt benne. Nekem nagyon tetszett.

Maga az utolsó rész, nem volt annyira jó. de mint évad, imádtam végig.
Az nekem is eszembe jutott, hogy simán néztem volna még a nagyon is függő Jackie-t, hogy hiteti el maga körül mindenkivel, hogy leszokott..

És tényleg jók a “mellékek” is. Zoey odaköltözése is nagyon jól sült el. És az is jó volt, hogy Gloria lefokozása óta mennyivel többet voltak együtt.

Aki akar egy kis plusz Zoey-t, Gloria-t, Thor-t, és Sam-et:)
The Break Room Webisodes!
http://www.youtube.com/playlist?list=PL3474210A083FCDF4&feature=plcp

Jöhet a folytatás:)

margarita - 2012. 06. 19. 19:53

jackie szerintem a mostani női karakterek közül a legkúlabb és a leghitelesebb. a kiscsaj -Grace- tényleg bicskanyitogatóan játszik. remélem kiirják a picsába az 5. évadból. az egyedüli sorozat amit minden héten néztem és még a magyar fordítást sem bírtam kivárni.

Balázs - 2012. 06. 20. 00:33

Engem 2 dologról érdekelne a véleményetek:

– Mi lesz Dr. Cruz-zal? (imádtam utálni)

– Hogy oldják fel a 3 elbocsátást?

Nina - 2012. 06. 20. 00:50

Remélem, Cruz elkanyarodik más vizekre… :D Eddie és Gloria kirúgása viszont akár jó storyline is lehet, ha kívülről támogatják Jackie-t, mint cinkostársak- ez esetben viszont maradjon Cruz és meglátjuk, ki nyer. :D

tulipán - 2012. 06. 20. 08:58

sztem Grace nagyon jó: pont ilyen egy kiskamasz. és tényleg hazudnak a szülei neki mint a vízfolyás, akkor miért ne szóljon be nekik állandóan??
persze h. bicskanyitogató, de ez így hiteles. és a kiscsaj is jól játszik.

napocskin - 2012. 06. 20. 11:43

Remélem, nem köveztek meg érte, de szerintem a Jackie és Cruz közötti kapcsolat kibontása érdekes lenne. Cruz egy seggfej, az nem vitás, de csak kapkod, mint aki nem nagyon tudja, mit tegyen. Egyébként Grace valóban az idegesítő kiskamasz, de én ettől még nem utálom, sőt.

@naughtyL – köszi a linket, alig várom, hogy ezeket megnézhessem. :-)

MissLobyt - 2012. 06. 20. 14:05

“megfejthetetlen karakter, igazán sosem tudható, mit gondol, mit akar, mit szeretne, nővérként viszont karakán és professzionális. A magánélet talaján azonban úgy lavíroz, mint egy mocsárban: hol elsüllyed, hol kihúzzák, aztán újra mélyre ássa magát”

Húúú, de eredeti.. na ilyet se láttunk már vagy ezerszer.. :-P

winnie - 2012. 06. 20. 14:11

gondolom, nem véletlen, hogy előszeretettel használnak hasonló karaktereket, hiszen ezek a legérdekesebbek:) inkább egy ilyen, mint valami originál, unalmas. persze nem tudom, mennyire eredeti, de az biztos, hogy jó, ha nem az, akkor is. (mondjuk ez így csak váz, az biztos, hogy jackie igencsak egyedi karakternek tűnik, neház hasonlítgatni máshoz, főleg, hogy eleinte azt hittük, hogy sima női doktor house lesz, de már a pilot végén olyasmi történt, hogy az ember csak nézett. engem ott rántott be a sorozat.)

Nina - 2012. 06. 20. 15:26

Az, hogy van egy prototípus(nak tűnő) karakter, egy dolog, de inkább az az érdekes, hogy különböző színészek, eltérő kvalitásokkal hogyan adják vissza azt, akinek a bőrébe bújnak. Jackie abszolút egyedi a maga módján, és épp azon gondolkoztam, láttam-e már elmosolyodni, de úgy igazán, szívből?

Bogyó - 2012. 06. 24. 20:13

Jó kis évad volt ez is!! :) MÉg mindig azok közé tartozik, ahol nem várom ki, hogy legyen magyar felirat!

Réta - 2013. 01. 27. 13:21

Nekem tetszik ez az új irányvonal, szerintem már mindent kihoztak a drogos Jackieből az írók. Amit kicsit hiányolok, az a fizikoterápia a hátára, hiszen állítólag fájdalmai vannak.
Charlie és Cruz kapcsolata nekem nagy meglepetés volt. Utána gondolkodtam is rajta, hogy tudtak két ennyire hasonló színészt találni. Mint kiderült, apa és fia játszotta a két karaktert.
Nagyon sajnálom, hogy Charlie-t meghalasztották. Igazán drámai volt és értem a mögöttes jelentést, de kedveltem a srácot és még sok lehetőség volt benne. Remélem, legalább más sorozatokban viszontlátjuk még a srácot.
Én Cruz karakterét is szeretem, a maga kattant módján beleillik az osztály életébe. Én vagyok az egyetlen aki “kémiát” lát Cruz és Jackie között? Jó, hogy lesz ötödik évad, már alig várom az új részeket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz