login |

The Big C: vége a 3. évadnak – írta julcsi

2012. 06. 20. 14:44 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem sokat olvasni a Junkie-n a pilot kritikája óta (az alapsztorit a linken olvashatjátok) a The Big C-ről, pedig a Nurse Jackie-vel jó párt alkotnak a Showtime-on. Én tavaly nyáron kezdtem el nézni a sorozatot és azonnal beszippantott. Az első évadot ledaráltam, a másodikba pedig már hetiben kapcsolódtam be, s zokogtam végig a finálét, ami után alig vártam, hogy végre újra tavasz legyen és menjen minden tovább.

Az idei évadban is végig ott volt a levegőben, hogy a Laura Linney által alakított Cathy bármikor feldobhatja a talpát, hiszen mégiscsak az ő rákjáról szól a The Big C, de szerencsére ez még nem történt meg. A készítők még legalább két évadban gondolkoznak, bár egyelőre még nincs berendelve a 4. szezon sem. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Kezdjük most Paul-lal, hiszen ő volt az, aki a 2. évad végén szívrohamot kapott és félig meghalt. Erre építették az egész 3. évados bohóckodását; blogot indít, hogy beszámoljon az embereknek a halál közeli élményéről, majd találkozik a szexi boldogság-terapeutával, Joy-jal, aki híressé teszi és turnéra viszi. Flip that switch – ez lesz a jelmondata, új életet kínálva a tömegeknek Joy-jal együtt. Társra is lel a nőben, legalábbis azt hiszi, fantáziál róla, féltékennyé téve ezzel Cathy-t. Kár, hogy egy önző, beképzelt alakká válik a siker hatására, aki az évad vége felé már nem sokat törődik saját magán kívül senkivel. Az utolsó csepp a pohárban az, amikor kiderül, hogy Cathy számára ő szó szerint halott. Nem is csodálom, hogy dühös lesz rá.

Joy (Susan Sarandon) egyébként egy üde színfolt volt a sorozat amúgy is színes karakterei között. Ő volt a trouble az évadban, a csábító, csillogó és magabiztos, minden, ami nem Cathy. Végre a férfit látja Paul-ban, aki élvezi a helyzetet, ám Joy megfizet gaztetteiért, és még időben áthajt rajta egy busz – hiába. Cathy kívánta a halálát, de ezzel csak rontott a helyzeten.

Aztán itt van Adam, aki még talán a legtöbbet törődik anyja egészségi- és lelki világával. Merthogy hívő lesz, igazi jó keresztény, és a nagy testvéri szeretetben még a legdögösebb hittanos lányt is megdöngeti, igaz, csak hátulról. Továbbra is ugyanaz a duzzogó kamasz srác, talán egy kicsivel felnőttebb, bár ez egyelőre csak néha kandikál ki a növögető hormonbajusz alól.

A bogaras öcsi, Sean még mindig iszonyat vicces, jókat lehetett rajta röhögni ebben az évadban is. Először meleg szex vonalat üzemeltet, majd egy házaspár ágyában köt ki, édes hármasban. Van is ebből jó sok gond, de azért közben ő is aggódik kicsit, főleg a vége felé. Mint egy jó testvér általában. Andrea, azaz Ababu pedig megtalálja az afrikai gyökereit, és ezt mindenkire rá akarja erőltetni, kisebb-nagyobb sikerrel. A végén aztán ő is rájön a nagy igazságra, ahogy ez lenni szokott, és ezzel meg is van oldva minden. Vagy ki tudja.

És persze Cathy. A tumor visszahúzódik, ezért eleinte nagyon boldog. Ám valahogy mégse találja a lelki békét; a férje egy másik nőre kacsintgat, a fia – számára érthetetlen módon – vallási fanatikus lesz, az öccse meg szexmániás, mire ő kitalálja, hogy kisbabát akar. Persze átverik, amitől még dühösebb lesz. Miért nem lehet minden úgy, ahogy én akarom?? – ez hallatszik ki az egész évadból. A betegség miatti düh, a tehetetlenség miatti elkeseredettség. Bárhogy is próbálkozik, nem elég. És azért valljuk be, kicsit önző is.

A harmadik évad csak tíz részt kapott, és talán ezért, talán nem, de nem sikerült annyira ütősre, mint az előző kettő. A sorozat Facebook oldalán belenézve a kommentekbe a finálé erősen megosztotta a rajongókat. Többen a klisésé váló karakterekre panaszkodtak, meg a történet felszínességére, amit szétágazó szálak okoztak, de nem ez volt a legszembeszökőbb.

Hanem az, hogy látszólag nem történt semmi. Vagyis történt, de aztán mégse történt, mintha nem változott volna semmi, csak Cathy csúszott bele még jobban a depressziójába, és a családja esett még jobban szét. Mindenki a saját kis életével volt elfoglalva, és mivel Cathy jobban lett, nem is várhatta el azt, hogy csak vele foglalkozzanak. De ő ezt nem bírta elviselni. Ivott, lövöldözött, szétvert pár falat, és kitalált magának egy új személyazonosságot, új életet, amibe nyugodtan elmenekülhet. Ahol a férje halott és a rák nem létezik. Kedves, nem?

Azon agyaltam, hogy mégis mi volt ez a finálé, mert hogy menekülés a javából, az biztos. Az egész szezon. Aztán megnéztem egy videót, amiben a 2. évad után Jenny Bicks, a sorozat egyik készítője nyilatkozik. Ebben elmondja, hogy öt évadot terveznek, és mindegyik évad a gyász egyik fázisára összpontosít. Az első volt a tagadás, a második a düh, és ez, a harmadik az alkudozás.

Ennek fényében talán jobban meg lehet érteni, mi történik, hogy Cathy a családját kockára téve “alkudozik” a betegsége ellen, és ha ez nem lenne elég, hogy érezzünk még egy kis természetfeletti erőt is, a halott szereplők néha fel-felbukkannak, például Marlene, akit szívszorító volt látni az előző fináléban is. És persze a Kaszás. Most kevésbé, de az első két évadban erőteljesen lehetett érezni a jelenlétét. Ez a feszültség az egyik erőssége a sorozatnak, hogy folyamatosan érezzük, hogy bármikor lecsaphat, hogy senki nincs biztonságban.

A színészgárda még mindig kiváló, Laura Linney pedig egészen zseniális, szeretnivaló minden hibájával együtt, viszi előre az egészet. Vicces jelenetek és dráma is akad bőven, a mellékszereplők közül főleg Susan Sarandon és a pultost játszó Lee Tergesen emelkedett ki. Én az évadra adnék egy 8/10-et, kicsit talán elfogult vagyok.

Az utolsó jelenetben Cathy elhajózik a naplementébe, számos kérdést megválaszolatlanul hagyva. És persze főleg egyet: mi lesz a Nagy C-vel? Kíváncsian várom a folytatást. Reméljük, hogy berendeli a Showtime.

5 hozzászólás Ne habozz!

David191 - 2012. 06. 20. 17:25

En is nagyon remelem hogy kapunk negyedik evadot. Per total jo votl ez az evad. Susan Sarandon zsenialis volt, Sean pedig meg mindig nagy kedvenc. Es persze par pillanatig de lathattam Marlene-t is :)

julcsi - 2012. 06. 20. 19:19
Klaus - 2012. 06. 20. 23:04

elgondolkodtam, hogy lehet nyáron megnézem :D nem tűnik rossznak

tulipán - 2012. 06. 21. 09:07

jó lett volna ha egy kicsit többet írsz a stages of grief dologról, mert nem egyértelmű ez az egy évad-egy stage beosztás nekem. de elhiszem simán! ;)
sztem Paul egyáltalán nem lett önző, legalábbis Cathynél nem önzőbb. Adam és Sean meg nagyon jó karakterfejlődésen mennek keresztül.
szóval egyetértek, nagyon jó sorozat! bárcsak Idris Elba visszatérne! aaaaaa

naughtyL - 2012. 06. 23. 21:14

Az évad nagyon jó volt. a finálé egyáltalán nem tetszett.

Adam meg átment a tipikus pofánvágnám minden megszólalása előtt tinédzserbe.

Paul viselkedése szerintem is érthető, vagyis nekem az.
Oliver Platt egyszerűen imádnivaló.
De tényleg minden színészről el lehet mondani, hogy nagyon kitesz magáért!

Victor Garber cameója nagyon jólesett:)

Remélem lesz folytatás!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz