login |

Burn Notice: kezdett a 6. évad – írta Benjy

2012. 06. 21. 22:39 - Írta: vendegblogger

32 hozzászólás | kategória: kritika,

Rég volt már kritika a Burn Notice-ról, legutóbb human adott ki tollából egy röpke írást, melyben a kasza gondolatával játszott el. Ezt a jelek szerint komolyan is vette. Azonban nemcsak ő pártolt el a Miamiban játszódó (valóban ott is forgatott!) akciósorozattól, ami nemcsak a hirtelen csökkenő nézettségen, hanem a posztoknál jelenlévő kommentek számán is észrevehető.

A Burn Notice szerencsére folytatódik, immáron a 6. évadba lépve, az elvárások pedig megnőttek, hiszen az idő elteltével nekünk nézőknek is több kell ugyanannál gumicsontnál. És hogy felnőtt-e végre az elvárásainkhoz, arra csak a továbbra kattintva találtok spoileres válaszokat.

Ott folytattuk a történetet, ahol tavaly decemberben abbahagytuk, Fi feladta magát, Mike pedig egy furcsa oldalát megmutatva roppant össze ennek tudatában. Az évadnyitóra nyugodt szívvel adok ki egy erős 6/10-et, ugyanis a feelgood hangulatot sajnos még mindig mellőznünk kellett, a dráma is csak nyomokban lengte körül az epizódot, és a kapkodás, ami ha akarjuk, ha nem, minden eddigi évadnyitóra rányomta bélyegét, még erre is.

A rész erőssége azonban a könyörtelen mennyiségű akcióban rejlett, ami egy meghatározott tempót diktált, valamint a vakvágányokat is nemes egyszerűséggel kihagyták a részből. Ezzel együtt visszatértek az elengedhetetlen robbanások, a megunhatatlan narrációk, és az ötletes röpke-bemutatások, amik elengedhetetlenek a Burn Notice-recept létrehozásában, eltüntetve a keserű szájízt a számból.

A kevésbé fontos mellékszereplők is helyet kaptak a nyitányban, valamint egy régi nemezis is tiszteletét tette, hogy bonyodalmakat okozzon a folytatásban. A karakterek még mindig jól fel vannak építve, Jere Burns pedig hiába egy idegesítő szemétláda, remekül játssza a szociopata pszichológus szerepét, ezen felül Lauren Stamile is csatlakozott a stábhoz, akiből pedig egy kedvelhető karaktert formáztak.

A negatívumok? Sajnos azokból is kijutott. Egyrészt a már korábban említett könnyed hangulat nyomasztó hiánya, másrészt pedig a fő zavaró tényező, az egy helyben toporgás. Hiába üldözték tűzön-vízen keresztül Ansont, sem válasszal, sem eredménnyel nem tudtak szolgálni a rész végére, ami megkérdőjelezi a 40 perc hasznosságát. A klisés véletleneket is mellőzhetnék, ami nem csak a rész élvezeti-faktorát húzza le, hanem bizonyítja, hogy még mindig nem tudják, hogy csapjanak le egy magasra dobott labdát.

Tehát Matt Nix-nek, a készítőnek nincs könnyű dolga, hiszen egy évada van, hogy visszaépítse a sorozat hírnevét, ugyanis a tavalyi fedezék, a 2 szezonos berendelés már eltűnt, ezúttal a folytatás, a sorozat sorsa a tét. A Burn Notice tavaly lelépett a helyes ösvényről, és elkezdett sötétben tapogatózni, ám csalánba nyúlt. Most azonban talán fellép a gyógyulás útjára, a fő feladat azonban az, hogy rajta is maradjon, ami nem lesz könnyű.

Én egyelőre biztos, hogy maradok, de jelenleg hiányzik a sorozatból az a plusz, ami miatt elkezdtük nézni, ami megalkotta, definiálta a sorozatot. John C. McGinley pedig nemsokára beköszön visszatérő szereplőként, nem elfeledni!

További írások a sorozatról:

32 hozzászólás Ne habozz!

Bazsi - 2012. 06. 21. 22:55

Anno gondolkodtam rajta, hogy el kéne kezdenem nézni, de szerintem marad a ‘majd egyszer’ kategóriában.

LoGi - 2012. 06. 21. 23:02

Évadpremiert az első jelenetig néztem (volt előtte egy emlékeztető recap is!), ahol aztán a bilicsbe vert Fionát 76 fegyveres hapsi kíséri jelenetet annyira szarnak találtam (és akkor még rádióban szól a figyelmeztetés, hogy micsoda veszélyes nő ő), hogy gyorsan el is raktam későbbre a sorozatot :D

Tod - 2012. 06. 21. 23:57

Nincs egy helyben toporgás, inkább reboot volt. Michael végleg tisztázta a nevét és a főgonoszt már ismeri a CIA, nincs több zsarolás. Mondanom sem kell, hogy épp itt volt az ideje. Aki kiszállt az előző évadban, most nyugodtan beszállhat, teljesen megváltozott a dinamika. Legalábbis a fő szálat tekintve.

Egyedül attól félek, hogy a hétköznapi emberek ügyei kevesebb figyelmet fognak kapni.

Junkiegirl - 2012. 06. 22. 00:05

Pár hete daráltam le az egészet, és valóban igaz, hogy az 5. évad nem illik az első 4 hangulatába, de én még így is imádom. Ehhez biztosan sokat tett az, hogy darálva néztem, de beszippantott és nem enged. A 6. évad kezdése nem volt rossz, egyáltalán, örülök, hogy a cliffhangert nem oldották fel, mint ahogy az oly sokszor előfordul, szóval kíváncsi leszek, és reménykedek a remek folytatásban. Még egy pár évadot szívesen néznék belőle. Remélem kap majd esélyt a berendelésre.
(Az a legjobb az egészben, hogy nem a férfi és női karakter össze-vagy össze nem jövetelén agyalnak az írók évadokon át – lásd Castle, Bones…-mert nekem így sokkal élvezetesebb a dolog.)

Junkiegirl - 2012. 06. 22. 00:09

Teljesen egyetértek Toddal. Megváltozott a főhős helyzete, akár vissza is lehet szállni a sorozatba. Remélem, azért a hétköznapi embereknek is segíteni fognak majd. Imádkozom még egy pár évadért.

Okoska - 2012. 06. 22. 01:15

Én ezt a részt látva jutottam el oda, hogy kaszáljam. Ez már messze nem az a sorozat amit én megszerettem az elején. De az egész Miami hangulat, meg az összkép még azt mondatja vele, hogy kéne a kövi rész… Lehet még kap egy esélyt az évadkritika után, addig azonban cancel.

ace05 - 2012. 06. 22. 01:55

Tod +1 plusz még megkelne dobnia a USA-nak egy kis pénzel Mat Nixet hogy tudjanak Európában forgatni (mondjuk a Covert Affairs lóvéjával mert úgyse tudnak azzal semmit se kezdeni hogy külföldön forgatnak ) mert Miami szép és jó de azért igazán forgathatnának máshol is ….

Benjy - 2012. 06. 22. 07:00

Félreértitek, az egy helyben toporgás nem Michaelre vonatkozik, hanem Anson üldözésére.Nem kapták el, és nem is szereztek infó tőle, éppen ezért nem érzem, hogy haladtunk volna valamerre.Másrészt aggódom, hogy Fivel sem fognak tudni mit kezdeni hosszútávon a börtönben.

leila - 2012. 06. 22. 10:48

Ez már nem az a sorozat, ami 5(!) éve volt. Sablonos, kiszámítható, és valóban semmi nem maradt a kezdeti lazaságból.

Hat fegyveres kísérte be azt az 50 kilós nőt, Sam eltűnik a robbanásban, és hosszú másodpercekig hallgatjuk a rádió statikus zörejét, majd előbukkan a romokból diadalmasan a sebesültet támogatva. Mint egy régi háborús filmben.

A főgonosz pedig elrejtőzik a gyárban, valahonnét egy komplett bombakészlettel.

Mindezek megbocsájthatóak lennének némi koktéllal, napsütéssel, az eredeti légkörben övezve, de kezdik a készítők túl komolyan venni magukat.

Robi - 2012. 06. 22. 11:13

John C. McGinley??
Eddig is be volt tervezve ez a sorozat, de így mostmár megvan a következő darám. :)

ace05 - 2012. 06. 24. 02:05

Jó volt John C. McGinley a 6×02-ben csak az egyetlen gondom az volt hogy , egyfolytában vártam na mikor szólja el magát viccesen és egyszerűen nem tudtam eldönteni ,hogy poénkodik vagy ő ennyire komoly. Viszont pár meg szólalása kísértetiesen hasonlított a Scrubs beszólásaira . Én maradok a köv. részre mert még mindig jó ..

Benjy - 2012. 06. 24. 12:55

Valóban jó volt 6×02, egy gondom volt, hogy Mike-Card múltbeli kapcsolatáról eddig nem sok mindent tudtunk meg, azon kívűl, hogy a yoghurt evésre ő vette rá Mikeot.
Lehet én szoktam el sorozattól, de régen ennyire nem volt pörgős.Most már 2. rész, ahol kapkodom fejem, hogy mi történik.Örülök, hogy Jesse-n volt a fókusz, próbálják nem hanyagolni, a tavalyi évadkezdéshez képest.

Neoprimitiv - 2012. 07. 07. 21:03

Sajnos a készítők itt is beleestek a Castle hibájába. Egy feelgood sorozatba olyan drámát írtak bele, ami önmagában ugyan lehet nagyon jó, de pont a sorozat fő vonzerejét öli meg, mert a főhősök egyszerűen nem lehetnek “feelgood-ok” az árnyékában. Kíváncsi leszek, Fi mikor szabadul és hogy utána mihez kezdenek majd velük. Az, hogy Anson “mindenható”, egy személyben okosabb, több forrással rendelkezik, mint a teljes CIA egy kicsit kezd túlzott lenni. Jó volt, hogy tudtak egyik szálról a másikra váltani, de Anson figurája egyre inkább a számítógépes játékok cheat módjához hasonlít és így rontja a “játékélményt”. Kezd értelmetlenné válni a Michael-éknak szurkolás, mert akármit csinálnak egy deus-ex-machinával ő úgy is meglóg, A legváratlanabb, legkilátástalanabb helyzetben is van egy pont kéznél lévő kocsija, bombája, motorcsónakja, egy idő után ez a séma inkább bosszantó lesz, mint izgalmas.

Benjy - 2012. 07. 11. 12:47

Sajna belefutottam egy otromba nagy spoilerrel, így tudom mi lesz a Fi kérdés megoldása, remélem kamu.Amúgy 6.évad szerintem eddig jól kezdett, érdekes, hogy nem kapunk hétköznapi embereket, mintha próbálnák elhitetni, hogy a fő dolgokra akarnak koncentrálni.

Neoprimitiv - 2012. 07. 13. 09:43

Nem mondhatnám, hogy elkapkodják a Fi ügy megoldását. Ha jól sejtem, most újabb kitérő jön az elveszett tesó miatt. (Addig ki vigyáz majd Fi-re?)
Kicsit sötét eddig ez az évad, Michael narrálásai nem igazán tudják oldani a drámát. Viszont azt (most legalább is) jól csinálták meg, se üresjárat, se nagyon WTF megoldás nem volt benne.

@Benjy: nem tudom mibe futhattál bele, én még célzást sem találtam rá. Azt leszámítva, hogy “ex-girlfriend” helyett “girlfriend” szerepel a feliratokon – de ez az önként vállalt börtön után nem akkora meglepetés.

Benjy - 2012. 07. 13. 22:19

Csak nekem tűnik úgy, hogy eddig egész jó úton haladnak ezzel az évaddal?A melodráma még mindig zavar, de a részek komplexebbek és valahogy épülnek egymásra.

Benjy - 2012. 07. 13. 22:20

Csak nekem tűnik úgy, hogy eddig egész jó úton haladnak ezzel az évaddal?A melodráma még mindig zavar, de a részek komplexebbek és valahogy épülnek egymásra.A hétköznapi emberek azért még hiányoznak, de nem annyira, ahogy a kezdetekben gondoltam.

Neoprimitiv - 2012. 07. 14. 08:05

@Benjy: nekem a könnyedség hiányzik, gyakorlatilag feelgood-ból átmentek majdnem-akció sorozatba. Azt viszont szerintem is jól, de legalább is nekem tetsző módon csinálják. Le tud kötni, sőt le tud kötni annyira, hogy felirattal megnézzem még egyszer, hogy pontosan értsek mindent. Ezzel együtt nagyon várom, hogy jöjjön már egy olyan időszak, amikor megint nyeregben vannak és visszatérnek a kedélyes kölcsönös szívatáshoz.

Benjy - 2012. 07. 14. 13:09

Igen, a feelgood hangulat volt a sorozat magja, és nekem is hiányzik, de amíg próbálnak következetesek maradni, és jól felépíteni a részeket, addig valamelyest szemet tudok hunyni felette.

Imurai - 2012. 07. 27. 05:37

Wow…
Volt már egy vagy két megindító pillanata a sorozatnak, de pont az epizód közepén, Sam-ék lövöldözésénél gondoltam, h “meh, itt sosem hal meg senki, főleg nem onscreen”
Erre fel nem csak a névtelen thug-ok hulltak el, hanem… Wow, erre nem számítottam. Nagyon elkapott, még most is sokkban vagyok.
Szerintem ez is és az egész felnőttebbé válása is a sorozatnak iszonyat jó!
Wow…

Neoprimitiv - 2012. 07. 27. 17:00

Én még küzdök egy kicsit a véleményemmel, de egyértelműen azért, mert a sorozat most más, mint ami miatt megszerettem és néztem. Nem rosszabb, csak más és ha egy jó marhapörköltre vágyva azt rendelek, akkor nem könnyű megbékélni azzal, ha tévedésből rántott halat kapok, függetlenül a minőségtől.

Az viszont biztos, hogy egészen másként mint a régi feelgood részek, de eddig szerintem az évad kifejezetten élvezetes. Feszültebb, sötétebb, de jó. Gondolom ez marad is így, hiába szabadult ki Fi, Nate halála továbbra is alap a személyes drámához. (Sőt, ezzel gondolom Madeleine eddig általában könnyedebb karaktere is kap egy drámaibb tónust.) A múlt heti “mentsük meg Trent-et” rész volt talán az eddigi leggyengébb, főleg, hogy a bemártott csaj végül is ártatlan volt. (Vagy csak én néztem el valamit?)

Minden esetre most újra együtt a csapat, van egy újabb, ismeretlen Mr X akire lehet vadászni, és van egy olyan érzésem, hogy Fi CIA beszervezése és az MI6 is tartogat majd még néhány fordulatot. Talán az egyetlen komoly bajom a végén a lassított egymás karjaiba omlással volt, egy ennyire elcsépelt, ötlettelen klisé helyett jobb lett volna valami más képi megoldás. Nagyon várom a folytatást.

Tod - 2012. 07. 27. 21:33

Hoppá, Anson ügyét kicsit person if interest szerűen oldották meg… De ettől csak jobb lett. A végén kiderül, hogy Anson a CIA által megtűrt, és néha támogatott elem volt, aki által betekintést nyertek mélyebb helyekre, vagy csak régi üzlettárs nyírta ki, nehogy gond legyen? Előbbi túl nagy klisé, utóbbinak nem sok értelme lenne.

Neoprimitiv - 2012. 07. 28. 00:16

Anson kiszórásán és is meglepődtem – országos csatornákon ezt nem a 6 részben, hanem csak a 24.-ben lépték volna meg, de örültem neki. Kíváncsi leszek, milyenek lesznek a következő részek, mert őszintén szólva nekem nagyon bejött az a fajta párhuzamos történet mesélés, ahogy Fi sittes napjait megoldották.

A legtöbb sorozat, ha ennyire egy párosra épít (mindegy, hogy férfi-nő vagy csak buddy, mint a White Collar) kényszeresen azonnal, de legfeljebb két rész után újra összehozza őket. A BN a számomra képes volt a szükségből erényt csinálni.

Neoprimitiv - 2012. 07. 28. 08:03

Egy (egyelőre még csak kivonatos) interjú a készítő Matt Nix-szel. Két érdemi dolog:
1. Náluk aki meghalt, az halott, sem Nate, sem Larry nem jön vissza.
2. A tavalyi évad végén még úgy gondolta, a 7. évad az utolsó lesz (ha lesz) a sorozat életében, egyszerűen nincs több jó ötletük a procedurális heti eset vonalon. Most viszont, hogy hosszabb, az egyes epizódokat is összekötő minisztorikat csinálnak, szerinte folytatható lesz, az írókon múlik.

Benjy - 2012. 07. 28. 13:56

Először is Oh my f*cking God!Másodszor What the hell!Már most látszik, hogy nem szarral gurigáznak.Eddig hatalmas pacsi, hiszen előző részen kívül(5.) mindegyik remek volt.Én is a drámaisággal dilemmázok, de talán most már kevésbé kerül előtérbe.Egyetlen kérdés merült fel bennem, hogy most komolyan hova tovább?Remélem nem a titkos orvlövész lesz az új szál, vagy ha igen ne húzzák úgy, mint tavaly a “Ki ölte meg Max” ügyet.
Amúgy Ansont már ötödik évad második fel óta üldözik, tehát az a 6 inkább 12 részre duzzad.
“Náluk aki meghalt, az halott, sem Nate, sem Larry nem jön vissza.”
Neeeee, Larry volt a kedvenc evil karakterem a sorozatban.Pedig már abban reménykedtem, hogy csodával határos módon túlélte a robbanást.(kád xD)A minisztorikról annyit, hogy jó ötlet, eddig talán nem is volt hétköznapi ember ügyfél.(Barryt nem nézem annak.)

Benjy - 2012. 07. 28. 14:07

Hoppá, most nézem nézettséget, 18-49-ben 1.4, nem emlékszem már mikor volt ilyen szám célközönségben.

Westen34 - 2012. 07. 30. 13:41

Sorozat függö vagyok, de a burn notice nálam messze viszia primet!
Mindenkinek csak ajánlani tudom, most tartok az s06e06 nal, eleg szomoru, de egyben megint fejtoros a vége.

Csak. Igy tovabb matt nix.

Westen34 - 2012. 07. 30. 13:47

Olvasgatom a kommentet, barry a 6. Részben még nem haL meg vagy igen? natet nagyon sajnaltam. Jo gyerek volt.

Arthuro_Adam - 2012. 08. 01. 11:48

Eddig nagyon jó a 6. évad, én olvastam, hogy valaki meg fog halni, kizárásos alapon az is valószínű volt, hogy Nate lesz az, de a megvalósítás meglepett.

Látszik, hogy nincs berendelve a 7. évad, összekapták magukat, a nézettség is folyamatosan nő.

Nekem az tetszik különösen, hogy nagyjából próbálnak reálisak maradni.

Neoprimitiv - 2012. 08. 08. 19:10

Megnéztem a következő rész előzeteseit. Nagyon tetszik, ahogy a heti ügyeket beleszövik a főszálba. Más sorozatoknál az utóbbit általában csak megemlítik a rész elején vagy végén (vagy még ennyit sem), hogy lássuk, nem feledkeztek meg róla.

Benjy - 2012. 08. 11. 13:46

A múlt heti, számomra teljesen összecsapott rész után, a mostani végre hozta az évad színvonalát, és még a rész végi minicliff is megért egy apró wtfet.Pont a rész elején elmélkedtem, hogy milyen jó, hogy Pearcet szinte állandó szereplővé avanzsálták, erre tessék…Kár, talán még viszontláthatjuk.

Neoprimitiv - 2012. 08. 11. 18:24

Én Pearce-et dramaturgiai okokból nem sajnálom. Ha marad, a most már egyértelmű elkötelezettségével pont az a “mekgvájeres”, magad uram, ha szolgád nincs nézőpont tűnt volna el a sorozatból, amire épült.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz