login |

Pilot-mustra: The Soul Man – 1×01

2012. 06. 22. 18:59 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Vannak sorozatok, melyek tetszési indexét mindenki le tudja mérni már a röpke előzetesek (egy, kettő) alapján is. S vannak olyan szitkomok, melyek első része után pontosan tudhatjuk, hogy a folytatás akkor sem lesz nézős, ha a készítők valami kreatív gumibogyószörpöt innának. De a The Soul Man megítéléséhez még ennyi sem kellett, hisz bőven elég annyi, hogy a TvLand 50+-os nézőinek készült, s hogy a csatorna eddig olyan többkamerás szitkomokkal rukkolt elő, mint a Hot in Cleveland (3/10), The Exes (4/10), Retired at 35 (2/10) vagy a Happily Divorced (4/10).

THE SOUL MAN – 1×01 – 3/10


Ahogy human is írja a fenti Hot in Cleveland-kritikában, a fentieket úgy kell kezelni, hogy nem mi vagyunk a célcsoport. Nem csak a többkamerás műfaj miatt, hanem mert ezek a szitkomok a legklasszikusabb komédiák kedvelőinek szólnak, ami akár pozitívum is lehetne, de nálam például negatívum, mert folyton az jár a fejemben, hogy ezek a sorozatok 1990-ből kerültek ide valahogy időgéppel, annyira antiknak számítanak. (A Hot in Cleveland egyébként jópofa, műfajában a legjobbak között van, a The Exes meg a színészek miatt akár nézhető is lenne, ha nem néznék már így is vagy 30-40 komédiát.)

Na, de most a The Soul Man, ami a Hot in Cleveland spinoffjaként indult, a főszereplője Cedric The Entertainer és Niecy Nash, és alapjába véve családi, munkahelyi szitkom. Mármint, hogy apu, anyu, 16 éves lány (és nagyapu (EverwoodIrv) és aputesó (a néger Eric Balfour?)) a három (+2) főhős, ahol apu egykori soul énekesből hazatért, hogy átvegye apja prédikátori hivatását (a templomi állandó díszlet azért nem semmi egy többkamerásban!), miközben a felesége fodrászként próbál szalont nyitni, csak előbb az őt, egykori menő életstílusa miatt lenéző helyieket kell meggyőznie.

A The Soul Man tipikus fekete szitkom. Ez az a műfaj, melyet itthon csak nagyon kevesen néznek, most a Meet The Browns, a The Game, a Let’s Stay Together, a House of Payne, az Are We There Yet? vagy a For Better or Worse képvisel (valaki?). Csupa afroamerikai arc, laza, tipikus humor, női harsányság, sok családi szeretet, klasszikus konfliktusok (csak jó és rossz van), erős romantika, soul food. A The Soul Man simán idesorolható. És bár a fenti sorozatok zöme nem rémisztően rossz, egyszerűen az én szememben nagyon semmilyenek. (Lehet, hogy az a baj, hogy már 2004 körül, a UPN-korszakban nem voltam oda a Girls, az All of Us, a One on One trióért, de szerencsére jött az Everybody Hates Chris, ami megmutatta, hogy van jóság is a témában.)

A The Soul Man is ilyen. Mondom, nem szörnyű, el lehet nézni, mint egy nem túl vicces komédiát, amiben szimpatikus szereplők vannak, de minek? Csak azoknak ajánlható, akik tényleg szeretik a műfajt, ha valami a végletekig kiszámítható, s a szituáció klisések. Mindenki mást teljesen hidegen fog hagyni ez a fajta humor, amiről az az ember érzése, hogy ha lenne pár írótársa, akkor ő is simán tudna hasonlót írni.

6 hozzászólás Ne habozz!

Tibi - 2012. 06. 22. 20:20

TV-Land szitkomokból eddig csak a Hot in cleveland volt meg, de szerintem bepróbálom a többit is, ha lesz magyar felirat hozzá. Nálam például az összes (!!!) vígjátéksorozatból pont a Cleveland az, amin könnyesre röhögöm magam, a többinél pedig felcsillan egy-egy pont amikor harsányan nevetek vagy mosolygok, de a Cleveland az sírva röhögős :)

Pemack - 2012. 06. 22. 22:07

Amikor csak a pontszámot láttam elbizonytalanodtam, hogy érdemes-e egyáltalán megnézni a pilotot. De a Hot in Cleveland, Happily Divorced és a The Exes szerintem méltatlanul kevés pontot kapott, úgyhogy ebbe is belepillantok :)

winnie - 2012. 06. 22. 22:30

érdemes, ezért is írtam oda a címeket, mert simán lehet, hogy annak bejön, aki szereti a többit.

Pemack - 2012. 06. 22. 23:28

Megnéztem a pilotot, de a 3/10 sajnos nem túloz :(

aztaa - 2012. 06. 23. 04:02

Cedric The Entertainer – be cool, legjobb :D

Nyuszi - 2012. 06. 23. 10:35

A hot in clevelend favorit, de a feketés sitcomokat annyira nem szeretem. Egyszerűen ez tőlem nagyon távol áll, persze attól még lehet jó..

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz