login |

Sons of Anarchy: négy évadon túl

2012. 06. 22. 21:26 - Írta: human

23 hozzászólás | kategória: kritika,

A Sons of Anarchy érdekes sorozat olyan szempontból, hogy a készítőjének szinte már mindent megenged a csatorna, viszont ezzel rögtön be is bizonyítják, hogy ez sem az üdvösséghez vezető út. Ez alól kivétel Louis C.K., őt tényleg szabadon kell engedni. Na, vissza motorosokra, akik még a fenti hibájuk ellenére is rácuppantanak a benzingőzre.

Tudom, hogy már említettem, de ez a hosszú hajú, bőrdzsekis, motoros életérzés nem a világom, sosem tartottam kicsit sem menőnek, így bizony a Sons of Anarchy az összes évadjával lentről indít, de aztán valahogy felhozzák magukat. Mindig. Még a rossz években is. Egyszerűen annyira minőségi The Shield-pótlék (a készítő most megver?), aminek nincs párja. Ezt az érzést ráadásul a feltűnő Shield-színészek is erősítik.

Itt is mindent átitat a múlt, a szereplőket neveltetésük, vagy épp régi bűntettei kötik gúzsba. A család sosem ereszt, csak nem a maffiáról van szó, hanem motoros klubról. A hülye testvérről aki baromságokat csinál, a másik  testvérről aki ki akart szállni, hogy még mélyebbre merüljön, a mostohaapáról, aki sosem lehet az igazi, az anyáról aki szépen lassan rádöbben, hogy mégsem tartja kezébe a szálakat, a gyerekről, aki a sok játszmában kénytelen helytállni, az új feleségről, aki lassan részese lesz az egésznek… és a többiekről, akik láthatóan egy családot alkotnak, vér ide vagy oda.

Csak a belső viszályoknak van esélye ellenük, kívülről nehezen üthető át a pajzs. A probléma, hogy természetesen az előbbi fogja a vesztüket okozni, hiszen a szereplők a múltjuktól nem tudnak szabadulni, akárhogy is kapálóznak. Ha a The Shielddel való összehasonlítást fokozzuk, akkor bizony minél mélyebbre temetik a titkaikat, annál erőteljesebben jönnek azok elő újra.

Az erőteljes hangulat tehát adott, de lássuk, hogy évadokra bontva miképp oszlott el a jóság. Az első kettőt említettem már, de azért egy-két mondat elfér róluk

  • Első évad: a fenének van! Nem azért mert rossz, viszont lassan indul be. Valahol a 6. rész környékén rántja be a nézőt, így nehéz ajánlani a sorozatot, mert sokan elkezdik nézni, aztán szembesülnek a középszerrel. Tartsatok ki!
  • Második évad: bár az első szezon is összekapja magát, de igazán csak a másodikban teljesedik ki a sorozat. Zseniális főellenséget kap a klub a szezonban, a neonácik talán a legemberközelibbek eddig, írói szempontból a legjobb rosszfiúk. Könyörtelenségük még a harcedzett motorosokat is ledöbbenti néhol.
  • Harmadik évad: sajnos az erőteljes kezdés és pár rész után ez az évad eresztett le a legjobban. Érdekes, általában a másodikok szoktak, de amikor ebben elment a csapat Írországba, nos akkor az unalom is beköszöntött. Itt már lehetett érezni, hogy a showrunnernek nem annyira szólnak be. Bár az egész kiruccanás eredményei kellettek, jó folytatást vezettek fel, de túlhúzták sajnos. Talán a legrosszabb szezon eddig, viszont a fináléja erőteljesen javít a pontszámán.
  • Negyedik évad: elérkeztünk a legutóbbihoz. Eddig itt volt a legerősebb a múlt titkaival törődés, és ez a szála nagyon erős lett az évadnak, főellenségnek pedig az eddigi legjobb szolgáját kapták a törvénynek. A legátgondoltabban nyomult a klubra, így bizony jó pár kellemetlen helyzetbe kergette némelyik tagját. Az egyetlen gond az volt, hogy idén akkora mennyiségű szar repült a ventilátorba, amiből nem lehetett már jól kijönni. Legalábbis az összes rajongó szemében. Nekem bejött a cinikus húzás, és basszus, a showrunner mintha látta volna milyen mély vízbe téved Obama mostanában.

Hát röviden ennyi lenne. Az egyik legerősebb akció-dráma jelenleg a tévében. Aki a Shieldet szerette vagy a Breaking Bad-en pörög, az mindenképp nézze, ne tántorítsa el semmi. Részemről a Sons of Anarchy minden hibájával is 8/10. Olyan sorozat, ami miatt még mindig junkie vagyok, mert hát nem az epizodikus nyomozósok tartják az embert a szeren, bár el lehet velük tölteni órákat, hanem az átívelő szálak, kemény döntések.

23 hozzászólás Ne habozz!

.Anakin. - 2012. 06. 22. 21:55

Nagyon sokáig irtóztama sorozattól. Ránézésre.
Aztán végülis sok ajánlás, és aktuális sorozatok elfogyása után belenéztem kb másfél-2 hete.
1 hét alatt befejeztem a 4 évadot :)
Azonnal a legkedvencebb sorozatom lett.

nagyonnagyon - 2012. 06. 22. 21:56

darára tartogattam, nehezen lendülök bele a s04-be mert kicsit demoralizál a kiszállás, zsozsó gyűjtés, drogos vonal stb.. a főzsaru nem egy rossz választás, gondolom lesz még itt haccacáré. Lelkiznek, keménykednek, feszülnek az érzések és érdekek.. eszméletlenül megírt, tisztességesen eljátszott dráma az fix. e03-nál tartok szóval a java még csak most jön.

Ingorion - 2012. 06. 22. 22:01

Örülök a kritikának, annak mégjobban hogy te/ti is pozitív véleménnyel vagytok a sorozatról. Ha már Shieldes párhuzam: remélem itt is olyan epikus végjátékot kapunk Suttertől, mint amilyet Ryan rittyentett össze anno. Amúgy még (ha már múlt és titkok): sokan fanyalogtak rajta, de ugye nem gondoljátok komolyan, hogy Juice szála szépen el lesz felejtve? :)

felyx - 2012. 06. 22. 22:09

Abszolút kedvenc és szerintem az is marad amíg megy, pedig nézek egy rahedli sorozatot. :P

Benjy - 2012. 06. 22. 22:09

Most, hogy végeztem Justified darával, ami teljesen berántott, úgy érzem, hogy ebbe is belevágok.Rosszul nem járhatok, hiszen rengeteg posztban pozitívan vélekedtek a sorozatról.

endberg - 2012. 06. 22. 22:20

Szerintem pont az utolsó évad lett nagyon gyenge. Hiába a kavarások, alapvetően egy helyben toporgott a sztori, minden részben kb. ugyanazok hangzottak el (ki akarok szállni, nem hagyom hogy a múlt kiderüljön, stb.) Ráadásul a sok komolykodásban kimaradt a klubélet vadromantikusabb vonulata, ami szerintem kellett és jó volt a korábbi évadokban (már csak azért is, mert az emlékeztetett arra, hogy ez egy idealizált történet, nem a valóság talaján tenyészik). Kifejezetten rossz volt pl. nézni, ahogy a mexikóiak ellen komolykodva akcióznak, rakétavetőkkel meg gépfegyverekkel.

Engem pl. pont az első pár rész rántott be, az emberközeli karakterekkel (ugyanúgy mint a shieldnél)
Gondolom Sutter ugyanolyan mélyrepülést tervez, mint a shieldben, kérdés, hogy elég jól meg tudja-e kavarni a szálakat ahhoz, hogy ne csak szenvedés legyen belőle.

zoli - 2012. 06. 22. 22:22

Nekem az első kettő tetszett,de a harmadik annyira műmájer unalmas sz*r volt hogy nekem ennyi elég is belőle.

idioty - 2012. 06. 22. 22:31

Én azért kezdtem el nézni, mert jó volt a zenéje.
Már első évadtól néztem, nem volt így dara…
Az első évad tényleg gyenge volt, de így utólag nem bántam meg, hogy elkezdtem nézni.
Nekem a 4 évad nagyon bejött, szinte nem volt egy rossz rész sem. A harmadik tényleg egy kicsit unalmasabb volt, de nem volt kibírhatatlan, abban is történtek érdekes húzások.
Várom már az 5. évadot…

Zsu - 2012. 06. 22. 22:54

Én imádom. Tetszik, mert nem szaroznak benne… meglépnek olyat is, amit más sorozatok nem. És ami kifejezetten tetszik, hogy Jax sem az a jótét lélek (elárul, gyilkos, megver, félrekúr, beszól, szemétkedik, kegyetlen stb.), mégha ő is a jófiú… Amúgy sztem a 4. évad fináléja volt a leggyengébb a négy közül. Az azonban igaz, hogy megvan a sorozat sajátos hangulata, amihez nálam pl. kell egyfajta áthangolódás. Valamikor képtelen vagyok nézni, máskor pedig lemegy egyben 6-7 rész, mert akkor meg teljesen beszippant…

bruti - 2012. 06. 23. 01:06

Én mind a négyet daráltam (hármat egybe)így nálam nem jött ki az évad közbeni leeresztés. Egyszerűen nem éreztem. A családi ömlengéseket is meg tudták úgy oldani, hogy ne kapjak azonnal agyvérzést, mint pl. a Falling Skies-nál. Persze ez csak egy példa, amúgy egy lapon nem lehet említeni a két sorozatot. :) Drukkolok Sutternek.

cat - 2012. 06. 23. 05:59

Sosem szerettem Clay karakterét, lehet, hogy azért, mert a színészt nagyon rossz választásnak tartom a szerepre. Szóval tetszett a legutóbbi évad alakulása, aztán jó nagy pofáraesés lett a vége. Csalódtam egy kicsit, nem gondoltam volna erről a sorozatról, hogy valaha ilyen olcsó húzásokkal megúszásra játszik majd… de bízom benne, hogy ebből a helyzetből megint egy erős, drámai, konfliktusokkal teli, székhez szegező évadot kapunk. És végül Clay megdöglend :)
A SoA az egyik legjobb dolog a tévében évek óta, igen, minden hibája ellenére ott a helye a nagyok között.

lostfanka - 2012. 06. 23. 08:12

Kar hogy a kritikaban nincsenek megemliteve a zenek, nagyon jo l kivannak valasztva, az elso evad vegi Jax a temetoben setalos jelenet es az alatta futo zene az egyik legjobb tv-s jelenet.

Egyebkent (lehet en vagyok az egyetlen) de a SoA jobban bejon mint a Shield, a Shieldben a vegen mar idegesitett hogy barmennyire kiakartak maszni a szarbol mindig inkabb bele astak magukat es ez egy idoutan kiszamithato volt. SoA-ban azert van ez is az is.

Shaikon - 2012. 06. 23. 09:55

Szeretem a Soa-t ,de szerintem a 4ik évad pont alkalmas lett volna arra ,hogy Szépen befejezzék.Félek a House sorsára jut,megy nézi az ember de már nincs meg a lendület.Rájöhetnének már,ha 1 sorozat x évadot bir el akkor legyen x évad ne x+2 évad.Tudom pénz stb.Soa + a Dexter az amit tök szépen tudatosan le lehetne zárni ,és lenne 1 kerek egész sori.Na majd meglátjuk mi lesz az 5.ik-ben.Ki lesz a giga mega ellenfél.Lehet földönkivüli motoros bandák?

winnie - 2012. 06. 23. 10:19

ez nem a pénz meg stb, hiszen nem tudod, hogy a készítő milyen utat szán a sorozatot hőseinek. neki megvannak a konkrét elképzelései, hogy hova kell eljutniuk, hogy mi a végjáték, azt pedig szeretné végigjárni (a pénz egyébként jelen van, de olyan tekintetben, hogy minden sorozatkészítők sok-sok évadban gondolkodik, hiszen ha vége a sorozatnak, akkor nekik nem lesz állásuk, így eszükbe nem jut hamar befejezni valamit. így amit leírtam az előbb, az evidencia, hogy hosszú utat akarnak végigjárni. viszont, ha nem lenne hosszú utas tervük, akkor a 4. évadnak a vége sem az lett volna, ami. azért volt ez a vég, mert tudta, hogy uténa van még 3-4 évad történet, amit el akar mesélni.)

és egyáltalán nem kell ellenfélként mindig überelni az előző évadosat, ez azért nem számítógépes játék, egyre durvább bossfightokkal. sőt, az sem kell, hogy legyen fő ellenfél. (ráadásul a lehetőség mindig adott a nézőnek, hogy befejezze az ikszedik évad után és úgy tekintsen rá, hogy az az ő zárása, hiszen a 7. vagy a 8. évad után sem olyan lesz a zárás, hogy ne lehetne bármikor folytatni. az élet a finálé után is folytatódni fog, már aki persze még életben van.)

Asche - 2012. 06. 23. 10:53

Nekem top 5-be bent van a Sons Of Anarchy vagy mondjam inkább Kemény motorosok? LoL. A nyomozós sorozatok kicsit uncsik tényleg én kis túlzással a Derricknél már megálltam velük :D.

getsome - 2012. 06. 23. 11:12

a jelenleg futó legjobb sorozatok egyike de szerintem a shield nyomába sem ér. amiket ott megléptek és ahogy lezárták az minden idôk legjobb sorozayává avanzsálja a szememben. A SoA-nak meg van nehany evada fejlodni, remélem sikerül elérnie a shieldes 10/10-et.

NatoLocator - 2012. 06. 23. 12:22

én itt a Junkie-n hallottam róla 2 éve, és bár nem vonzott a motoros világ, elkezdtem és egyből berántott a sorozat, nálam Nr.1 azóta is, hatalmas élmény volt minden évad, a zenék fantasztikusan illenek bele, engem sokszor letaglózott érzelmileg. bár itt sokan lehúzták, nekem a 3.évad a kedvencem, az ír történet és az évadzáró felejthetetlen!

santiago - 2012. 06. 23. 14:53

sajnos már szinte minden általam jónak vélt sorozatot láttam annyira h ki is fogytam , most olvasgatom ki mit darál. annyiszor olvastam már a Sons of Anarchyról de tartok tőle. minden esetre elkezdem nyari dara step 1 :) winnie ajánlásaiba úgysem csalódtam még .

robocop - 2012. 06. 23. 18:06

En szememben annyira kemeny a SoA, hogy a sorozatnak hala tettem le nagymotorra jogsit, es vettem egy choppert, amit azota se banok. :-)

dpt49 - 2012. 06. 23. 20:58

A mai tré sorozatfelhozatalból kitűnik, bőven nézős, de a The Shieldnek nyomába sem ér, sajnos.

owlman - 2012. 06. 24. 16:38

Én is a sorozatjunkie miatt kezdtem el nézni és bár nálam nincs benn a TOP5-ben, nem bántam meg. :)

szagergo - 2012. 06. 25. 11:37

Én is a junkie miatt kezdtem el nézni, nálam azonnal TOP5-be került. A hangulata nagyon jó, zenék klasszikusok. A Shield-del nem szívesen hasonlítanám össze, mert az alapkoncepció teljesen más mindkét sorozatban, nem tudnám megmondani melyik a jobb…

deku82 - 2013. 01. 06. 20:42

“1 hét alatt befejeztem a 4 évadot :)
Azonnal a legkedvencebb sorozatom lett.”
+1 :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz