login |

The Borgias: vége a 2. évadnak – írta bettygirl

2012. 06. 23. 19:40 - Írta: vendegblogger

26 hozzászólás | kategória: kritika,

We’re Borgia, we never forgive!

Véget ért a The Borgias második évadja, amelyben ugyanazt kaptuk, amit eddig megszokhattunk a sorozattól: rengeteg ármánykodást, intrikát, manipulációt, remek párbeszédeket, kis humort, és mindezeket történelmi eseményekbe ágyazva. A történések lassan, de biztosan hömpölyögtek, a részek ugyanazt a szintet tartották, nem volt hullámzás az évadban.

A Borgiák a maga nemében különleges sorozat, teljesen érthető, hogy nincs akkora rajongótábora, viszont akit magával ragadott és szereti a történelmet, annak kitűnő szórakozást nyújt. Tovább mögött spoileresen folytatom.

(Előre jelzem, hogy mindenki által hozzáférhető történelmi adatokat is említek, hiszen azt lehet tudni, hogy egyes főhősök meddig élnek, illetve, hogy bizonyos szereplőkből ki vagy mi lesz pár év elteltével. Aki történelmi háttértudás nélkül szereti nézni a sorozatot, óvatosan olvasson.)

Így gyászolnak a Borgiák. Ez is lehetett volna az évadzáró rész címe. Elvesztettek egy családtagot, de eljegyzést ünnepelnek. Történelmi sorozat révén, nehéz elvonatkoztatni a valós eseményektől, de talán nem is nagyon kell. Lehetőség szerint próbálnak hűek maradni hozzá a sorozat készítői, de azért természetesen el is térnek olykor, ahol azt a dramaturgia megkívánja.

Minden jel arra mutat, hogy eljutottunk az 1498-as évhez, hiszen Juan meghalt, Cesare végre levetette a bíborosi köpenyt, Lucrezia másodszor is férjhez megy és megégették Rodrigo Borgia pápaságának veszélyeztetőjét, Savonarolát. Ennek megfelelően a cliffhanger nem ütött akkorát, senki sem aggódik komolyan a pápa életéért, hiszen van még 5 éve hátra. Még ha az ember nem is tudja a történelmi hátteret, akkor is sejthető, hogy itt nem ér véget kedvenc pápánk különös földi helytartósága.

Juan karakterét sokan szerették, bár én nem tartoztam közéjük. Sorsa is történelmi tény, de csak feltételezik, hogy a testvére keze volt a dologban. Én személy szerint nem hittem, hogy ezt meglépik a sorozatban, legalábbis nem úgy, hogy maga Cesare végez vele. Cesare és Lucrezia kapcsolatát is nagyon óvatosan kezelik, azt hittem ezt a koncepciót fogják követni Juan esetében is. Mindenesetre tetszett az a megoldás, hogy a pápa a gyermek Juant vitte ki eltemetni, jelképezve ezzel azt, hogy ő még mindig a kisfiú Juant látja a fiában, nem pedig azt a férfit, akivé vált.

Az egész évadot végigkísérte Guiliano Della Rovere ármánykodása a háttérben, ami az évadzáróban meg is hozta gyümölcsét. Ő mindig ott van a háttérben a sorozat kezdete óta, látjuk, hogy milyen ember, és mindez azért érdekes a néző számára, mert tudjuk, hogy majd ő lesz Rodrigo Borgia utóda a pápai székben. Szent ügye érdekében még Savonarolával is szövetkezett, aki áldását adta a pápa elleni merényletre. Érdekes volt az ő alakja is, az íróknak úgy sikerült megalkotniuk, hogy a néző mindvégig ellenszenvesnek találja, és szurkoljon a Borgiáknak az elpusztításában. Pedig, ha jobban belegondolunk teljesen érthető követeléseket támasztott az egyházzal, főleg a pápával szemben.

A sorozat központi alakja Őszentsége mellett egyértelműen Cesare, aki lassan azzá a reálpolitikus férfivá válik, akiről majd Machiavelli mintázza a tökéletes államférfit. Most, hogy végre visszaadta a bíborosi kalapot – a történelemben elsőként – és Juan sincs már a képben, alig várom a következő évadot.

Jeremy Irons-t fölösleges méltatni, öröm nézni, amikor játszik, de mellette a Cesarét alakító Francois Arnaud alakítását mindenképpen ki kell emelni. Ahogyan a Michellettót játszó Sean Harrisét is, hiszen az ember ereiben megfagy a vér, amikor csak mutatja a kamera. Az évad egyik WTF pillanata volt számomra, amikor kiderült, hogy Michelletto, a hidegvérű gyilkos a férfiakhoz vonzódik.

A többi színésszel sincs gond, nekem egyedül a Juant megformáló David Oakes nem volt szimpatikus, de vele mindig így vagyok, akármilyen szerepben látom. Ami a mellékszereplőket illeti, sajnáltam, hogy a Vittoria/Vittorio szálnak nem szántak több szerepet annál, hogy megmutassák általa, hogy Farnese kisasszony meg tudja tartani a pápa érdeklődését, még ha az szeretőket is tart mellette. Szimpatikus volt a karaktere, szívesen összehoztam volna Cesaréval, hogy ezzel konfliktusba kerüljön a pápával. Végül megkaptam ezt a konfliktust Juan megölése ürügyén, de úgy érzem, azt már le is tudták, most, hogy Őszentsége élete veszélyben forog. Sajnálom azt is, hogy a francia király meghalt, imádtam a jeleneteit és a fanyar humorát.

Érdekes a párhuzam az első és a második évad záróképe között. Mindkettő a családot mutatja együtt, de egészen más környezetben. Két családtag ráadásul hiányzik is róla, Juan természetesen érthető okokból, a legkisebb Borgia-fiút pedig ebben az évadban hanyagolták. Az első évad fináléjával ellentétben most maradtak elvarratlan szálak, kaptunk egy cliffhangert is. Ennek ellenére a rész, mint finálé semmivel sem volt ütősebb, mint bármelyik Borgia epizód.

Az évad összességében számomra 7/10, ahogy az évadzáró is. Találkozunk egy év múlva.

26 hozzászólás Ne habozz!

Pingvinúr - 2012. 06. 23. 20:59

Szerintem a jelenleg futó sorozatok közül az egyik legjobb, nálam 10/10. Jeremy Irons kapjon már valami díjat az alakításáért mert egyszerűen zseniális. A Borgias a The killing mellett a kedvencem.
A cikk érdekes volt, köszi bettygirl.

Cevys - 2012. 06. 23. 21:02

Spoiler!

Engem igazából az érdekelne, hogy Hogyan oldják fel a Cliffhangert. Vagy csak szimplán túléli, és akkor “isteni csoda”? Mások meg épp az ördög munkáját kezdik látni benne?:)

Cesare karrierje meg szépen ível felfele, az utolsó részekben öröm volt nézni, hogy teljesen kitör mindenfajta irányítás alól…
Remélem nem lesz a következő évad elején időugrás, hanem egyből innen folytatjuk majd. Időt ugrani olcsó húzás lenne úgy érzem… Ezzel egyben remélem, hogy lesz idejük kifejteni mindent, amit szeretnének és hátha kapnak egy negyedik évadot is.

A francia királyt pedig én is hiányolom. :\

Ax3 - 2012. 06. 23. 21:05

Eszméletlen jó évad volt. Én nagyon sajnáltam Juant, de azt is hogy nem folytatták a “Ten more sons” szálat. Egyébként egy 100 as ellőted az évszámot.

Nina - 2012. 06. 23. 21:07

Nem értek egyet, szerintem csak az utolsó 2-3 rész volt élvezhető- az évad eleje mérhetetlenül unalmasan rétestésztaszerűen nyúlósra sikeredett, konkrétan belealudtam egy részbe. A végére javult, ha kiküszöbölnék ezt a nyúlós, unalmas stílust, nálam is top sorozat lenne. Egyébként amennyire szerettem az első évadot, úgy ezt most csak féligmeddig.

Bazsi - 2012. 06. 23. 21:47

Sajnos idő hiányában a 3. résznél toporgok, de nagyon örülök hogy tartja a színvonalat, hamarosan azt hiszem pótolnom kéne. :)

szpojleres mókus - 2012. 06. 23. 21:57

Én úgy jellemezném, szerintem az első évadban amíg Jeremy Irons lejátszott mindenkit és háttérben voltak a többiek, addig a többiek is megerőltették magukat, és még mindig JI vezet, de Cesaere hatalmas volt (BTW ma érkezett meg budapestre forgatni a következő évadot), Lucrezia, Anyuka, Farnese kisasszony együttes triója is ütött, de a leginkább akiben meglepődtem, és JI után tenném annyira jó volt, az Michelettot játszó színész. Nagyon ottvan.

A legutolsó részben meg amit lecsinált JI hát az valami hatalmas volt. Nem bírom megérteni annak a színésznek mitől csak egy oscarja van. Egyszerűen ha azt kell elhitetni hogy ő most nem egy pápa, hanem egy római patrícius, akkor teljesen elhittem neki. Nincs rá jó szó na, valamit nagyon tud az öreg.

BajszosBetyár - 2012. 06. 23. 21:59

Michelletto volt az egyik a legjobb mellékszereplő a sorozatban, míg ki nem derült hogy a férfiakhoz vonzódik. Így egy kicsit megingott a hűséges hidegvérű gyilkos imázs. Mellesleg Savonarola honnan tudta hogy Michelletto meleg?

Montika - 2012. 06. 23. 22:15

Huhh jó kis beszámolót sikerült összehozni erről a sorozatról, grat a szerzőnek! :)
Csak kis hiányérzetem van, hogy én még kiemeltem volna Lucreziát, aki végre elkezdte kihasználni veleszületett adottságait is, az ő fejlődése nálam az egyik legszembetűnőbb.

Másik nagy kedvencem egyébként Lucrezia mellett Machiavelli. Amilyen beszólásai vannak, meg amilyen arcokat tud vágni…Ceasare-val jó párost tudnak alkotni, nálam teljesen tudta pótolni a francia király után maradt űrt :D

sisan - 2012. 06. 23. 22:25

A másik sorozatot is érdemes nézni, ott is berendelték a következő évadot.

winnie - 2012. 06. 23. 22:38

Mármint a Borgia címűt. minimálisat írtunk róla, sajnos: http://www.sorozatjunkie.hu/2010/12/30/delelotti-video-2-borgia/

Vics - 2012. 06. 23. 22:43

Szerintem sem lehet szó nélkül elmenni Lucrezia személyiségfejlődése mellet! A csilláros jelenetnél konkrétan libabőrös lettem a tekintetétől!
Cesareval kapcsolatban mindent leírtatok, fantasztikus volt a srác, még azt a szörnyű parókát is megbocsájtottam neki. :P
Nem lehet belekötni a színészi játékokba.
Amikor JI a bébivel megy a pápai audenciára, hát ott sírtam a nevetéstől!! :D

Nekem az év eddigi legjobbja!!!!

naughtyL - 2012. 06. 23. 23:13

Szerintem sem volt az igazi, az évad eleje. De a vége az már nagyon össze lett szedve. Ha egy egész évadot így végig tudnának vinni..

Szegény Juan annyira nem volt tényező soha, hogy egy pillanatig sem fog hiányozni a történet szempontjából.

Amúgy tényleg mindent rohadt jól összeszedtél a kritikában.

Nekem igazi WTF momentum volt, hogy Cesare maga késelte/félig belezte a tesóját. És az is, ahogy ezt tálalta apunak. Wáów!

És Irons játékához annyit tesz hozzá a hangja. Libabőrös tudok lenni tőle. uhh.

Talán annyi, hogy tudom, hogy mostanában nagyon “menő” a rokonok közötti “románc”, de nekem az első közös jelenetük óta egyértelmű, hogy nagyon durván jól működik együtt a két színész.
Lucrezia exSkins-es pasijai, a férje, és az első szeretője között történt kis affér, sem ér fel egy-egy Cesare-val folytatott beszélgetős jelenettel.

Jöhet a folytatás!!

jjncaa - 2012. 06. 23. 23:22

én imádom a történelmet, szeretem ezt a korszakot, de a két évad első-első részét tudtam kínszenvedve megnézni, szerintem borzalmas…

kw - 2012. 06. 24. 01:20

@BajszosBetyár:

megsúgták neki az agynalok :>

Ézsi - 2012. 06. 24. 05:02

A fenti képen lévő égetésen én magam is részt vettem:) Persze,csak a forgatás erejéig:) Egy biztos,emlékezetes nap volt!

Cseho - 2012. 06. 24. 14:02

Juan halála volt nekem az évad csúcspontja. Nagyon utáltam. Használhatatlan kis pöcs.

Lajoska67 - 2012. 06. 24. 15:43

Nagyon-nagyon jó sorozat, talán a kedvencem, a Trónok harcánál is sokkal jobb nekem, pedig azt is szépen megcsinálták. De a legvége egyenesen szuper volt, ahogy az évadzárónak mindenhol ki kéne amúgy is emelkednie. Amikor Irons eltemeti Juan – csúcs volt. Jó, hát érthető, hogy övé a legjobb színészi játék, ez várható is volt, de akkor is. Mindenképp elnézném még ezt a történetet pár évadig, az se baj, ha meghamisítják hozzá (még jobban) a történelmet :-D

Tomisz - 2012. 06. 24. 17:41

Jó volt a szezon, jók voltak az ármánykodások a cselszövések és a karakterek fejlődései is. Mindenki jól hozta a szerepét szerintem tényleg ahogy többen is írták.
Habár én hetente néztem így nem emlékszem már mennyire volt gyenge a szezon eleje, de a közepétől amire még kb emlékszem élmény szintjén is tuti hogy feledtette az egészet, ha volt bármi gyengébb is. :))

ueszti - 2012. 06. 26. 21:49

Kicsit engem zavar, hogy Juan 1497 június 14-én halt meg (gondolom ekkor találtak rá), viszont Savonarolat 1498 májusában égették el. Egy évet besűrítettek egy rövidebb időszakra most az utolsó részben. Tudom lehet szőrszálhasogatás, de még is csak egy egész évről van szó…

bëiz - 2012. 06. 27. 09:43

Szerintem is jó volt az évad (meg úgy alapjáraton az egész sorozat jó). Sajnos a Trónok Harca ebben a tavaszi-nyár eleji időszakban elveszi minden erőm, és egy másik kosztümös sorozathoz már kevesebb lelekesedéssel tudok fordulni.

De tanultam a hibámból, jövőre nem kezdem el egyszerre nézni a kettőt, és ha vége a GoT-nak (és ülepedett is kicsit) majd akkor kezdem darában a Borgiákat.

JI tényleg nagyon jó, bár néha olyan érzésem van, mintha túljátszaná. Ezerrel “ég” a szerepben, annyira tökéletes, hogy ez nekem már egy picikét néha sok. (Egyébként le a kalappal előtte, tényleg profi a csávó.) Igen-igen, a hangjával megbabonáz :) MEg ahogy ül a pápai trónuson és szivarozik az EPIC!
Nekem már a sorozat kezdete óta Cesaré és hű zsoldosa viszik a prímet. A játékuk is nagyon jó, meg úgy eleve… igazi karakterek, mélységük van, és ezzel az erővel gyűlölhetném is őket (a cselekedeteik miatt), mégis nekik szurkolok. Másik befutó Lucrezia… nem is a szépsége (szerintem annyira nem szép), hanem a DÖG viselkedése miatt. Kis rohadék, igazi Borgia, minden jelenetét élvezem.

Szegény Juan eleve kilógott a sorból. Sem a tesóihoz, sem az apjához nem tudom mérni, áldás volt, ha nem szerepelt 1-1 epizódban. Rohadt irritáló egy alak volt, pezsgőt bontottam mikor a bratyó megszúrkálta. (a Káin és Ábel párhuzamot szépen felépítették.)

TEle volt emlékezetes pillanatokkal az évad. A gipszből öntött ágyúk, a pináját mutogató úrnő, Micheletto összes “beszélgetős”, moralizálós jelenete, a merényletre készülő szerzetes fiú pillanatai… biztos sorolhatnám még.

Nagyon jó sorozat, jövőre próbálok több figyelmet szentelni neki. A fránya GoT elhappolta idén a figyelmemet. :)

tataibandi - 2012. 07. 01. 02:15

A túlértékelt és agyonhype-olt GoT a nyomába sem ér a Borgiáknak, csak egy unalmas nyáltenger, hányinger!

deku82 - 2012. 07. 06. 21:29

Rövid kritikám: jöhet a 3. évad! :)

patrícia - 2012. 09. 08. 19:33

nekem tetszik a sorozat. véleményem szerint jeremy irons a legjobb. mármint abban az értelemben, hogy jól játssza a szerepét. mert tudjuk, milyen ember volt valójában. egyébként a trónok harcában mi a jó? az csak egy kitalált történet. én csak azért nem néztem. másrészt pedig a tudorok a legjobb.

winnie - 2012. 09. 08. 19:39

ez is kitalált, csak valós emberek közé találnak ki dolgokat, de a kitalált történetek sokkal érdekesebbek.

Ann - 2013. 02. 08. 13:18

Szerintem ez a 2. évad sokkal jobb volt, mint az 1.
Az 1. évadnál kicsit szenvedve néztem de most… Jó munkát végeztek azzal is, hogy a mellékszereplőkre is nagy hangsúlyt fektettek. Nagyon várom a 3. évadot :)
Amúgy a fináléban kicsit megállt a lélgzetem, hogy most mi lesz a pápával de nem ivott annyit, hogy meghaljon.
Ejj legyen már április..

vamivan - 2013. 04. 24. 11:19

a 3. évad is elég jól kezdett

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz