login |

Veep: vége az 1. évadnak

2012. 06. 24. 21:49 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: kritika,

I don’t know what you did or didn’t do, but I do know that I can’t know what you know or you don’t know, you know?

Pár napja lelőttem a poént, amikor a Veep-et neveztem meg a jelen legjobb komédiái toplista első helyezettjeként, ha úgy tetszik, a mostani legviccesebb sorozatnak, de mindez nem hiszem, hogy túlságosan meglepő lett volna, hiszen a 3-4. rész után én magam hitetlenkedtem, hogy sikerül tartani szinte konstans a 9/10-es szintet, amit a pilotkritikájában human is belőtt. Márpedig a jelenlegi 80-90 komédia közül még a legjobbak sem érték el ezt a 9/10-et. Megjegyzem a Veep is leszállt az egekből és a rémisztően rövid, mindössze 8 részes első szezon második fele már “csak” 8/10 volt. Mondjuk még ez is magáért beszél.

Az a jó, hogy itt most akkor be is fejezhetném az írásomat Amerika leginkompetensebb alelnökéről és kompetens, illetve inkompetens tagokból álló stábjáról szóló sorozat fináléjáról, hiszen mi újat tudnék elmondani a Veep-ről, amit még nem írtunk le? Mondjuk azt, hogy hiába ugyanaz a(z angol) készítő, a Veep nem amerikai köntösbe bújtatott The Thick of It. Mármint olyan szempontból, hogy akinek az egyik bejön, annak nem biztos, hogy a másik csont nélküli kosár lesz. És viszont. De az esély persze elég jó.

– Get the hell out of my way, you leaning tower of…
– Pisa.
– No.
– Shit?
– Good.

Szóval a Veep önmagában megállja a helyét és nagyon jó volt. Több, mint helyenként pedig zseniális. Nem csak azért, mert gurulós, hasfalszaggató poénokat lőttek el olykor másodpercenként, amiket ráadásul felfogni sem mindig lehetett, odafigyeléssel is akad humor, ami csak második nézésre esik le. Been there, done that. Érdekes, s talán a sikert megmagyarázó tényező volt, hogy az intellektuális, politikai, piti machinációkat, nagy terveket, az inkompetenciát kiemelő poénok mellett ott voltak még a sorozatban a csontegyszerű poénok is, a bohózatszerű félreértések, a helyzetkomikumok, a fizikai poénok, a káromkodásból fakadóak is.

Nem nagyon lehetne ráhúzni egy sémát a Veep-re, hogy na, ilyen humora van, mert nagyon eklektikus, ezért is csodálkoztam, hogy többen a The Office-t emlegették, holott se a kínosságot, sem a dokustílust nem éreztem benne túl erősnek. Viszont erősek voltak a karakterek, mindegyik elbírna egy saját spinoffot, sőt, a készítőknek sikerült azt elérniük, hogy mindegyikről érdekeljen is egy saját spinoff. Vagy azért, mert nagyon jól megírtak, remek poénlehetőségeket csapnak le, vagy pedig, mert annyira tipikus klisét figuráznak ki velük – vagy pedig, mert az őket alakító színész nagyon elkapott valamit. (Szerintem együtt kaptak el, mert nagyon egy hullámhosszon van mindenki, remek köztük a kémia, sokszor már a pillantások és a szituációk anélkül is viccesek, hogy megszólalna bárki is, mert ismerjük a karaktereket és tudjuk, mit fognak lépni.)

Kiemelni már korábban is Jonah-t emeltem ki, zseniális karakter, de Anna Chlumsky Amy-je is nagyon jó (a White Collar 3. évad elején az epizódjaiban közel sem tett rám ekkora benyomást), de Mike is hihetetlen, Sue, Dan és persze Gary is remek. És még az alelnök sem rossz. Na, jó, Julia Louis-Dreyfus nagyon kellemes csalódás, lubickol a szerepében. Remélem még nagyon sokáig, bár nincsenek arról illúzióim, hogy a nézők rátalálnak-e valaha a sorozatra, de ki tudja, talán az HBO csókossága miatt befigyel pár Emmy. (Már, ha nevezik a sorozatot, mert május 31-e a határidő, de ezután véget érők is indulhatnak persze.)

Ja, és ami dettó plusz pont így a végére. Még történet is van. Vagyis valami átívelés, hiszen látjuk, hogy mi a célja az alelnöknek, hogy fontosnak tűnjön, részeken át próbálkozik egy bizonyos törvénnyel, vagy próbál napirenden tartani egy témát, majd a vége felé más átívelő szálak is megindultak, botrányoknak ágyaztak meg, személyes szituációkat vittek a pattanásig feszülésig. De persze sztori ide vagy oda, legjobb az izgatott mindig, hogy mikor kapja Selina a “Keresett az elnök?“-kérdésre azt a választ, hogy “Igen”.

27 hozzászólás Ne habozz!

endel - 2012. 06. 24. 22:26

Did the President call? 1×02 utan minden reszben vartam, egyszeruen zsenialis lett :D en inkabb pyrex-hez hasonlitottam, akar stilusban, akar erossegben, az evadra
mehet a 9/10, a finalera is 9/10

ahogy Dan a finale utolso perceiben a kinevezes utan elkezd szervezkedni, majd par mp alatt minden osszeomlik, hat pause-olni kellett megmondom oszinten.. :D
IN YOUR FACE

winnie - 2012. 06. 24. 22:29

(az in your face-nél mike önjáró bajsza, ahogy a vigyorból lekonyul eszméletlen jó, meg is kapta a saját képet:)

crashland - 2012. 06. 24. 22:41

1×06. nothing more to say :-)

martye - 2012. 06. 24. 22:44

Valóban elég jó, szívesen néztem mindig. Viszont szerintem gyakran nagyon mesterkélt, emiatt legjobb szitkomnak semmiképp nem mondanám.

Cevys - 2012. 06. 24. 23:12

Én nagyon ritkán nézek vígjátéksorozatot, sőt, szinte soha, de ez nagyon megragadott.
Tegnap meg pont néztem a Stranger Than Fiction című filmet, ahol meglepődve találkoztam Gary-vel, vártam is, hogy hozza az itteni formáját :D

Lajosék a másodikról - 2012. 06. 24. 23:42

A hatodik résztől kicsit nagyon elmentek a sztori irányába a helyzetkomikum kárára, ami nem volt túl jó húzás (a terhességet nagyon gyorsan lerendezték, gondolom, rájöttek, nem passzol a sztoriba).

Az Office-jelleg sztem erősen ott van, viszont jelentős különbség, hogy míg abban majdnem minden karakter aranyos, kedvelhető, a Veepben szinte mindenki mindenkivel köcsög. Feltételezem, ez a népek egy részének nem tetszik.

winnie - 2012. 06. 24. 23:45

ahhoz képest, hogy azt hittem, hogy vaklárma volt, a terhes téma még a 8. részben is ott volt, szóval engem az lepett meg, hogy eddig maradt, sőt, még maradhat a továbbiakban is, hiszen amy szálán még ott maradt, plusz a veepre is kihatással lehet, ha úgy játsszák meg.

Vektor - 2012. 06. 24. 23:53

Julia Louis-Dreyfus Emmy-jelölése garantált, sőt ő az egyik legnagyobb esélyes a női főszereplőknél. Amy Poehler az egyetlen komoly riválisa. Maga a sorozat a határon táncol, valószínűleg csak a második évadra kapják meg a “legjobb vígjáték” jelölést, ha marad a színvonal. A többi színész esélytelen a jelölésre, mert a Modern Family még mindig elvisz a mellékszereplőknél a 12-ből 6 helyet, és a maradékért óriási harc van.

Zita - 2012. 06. 25. 00:10

Én kb. 15 perc után adtam föl, ez a sorozat nem nekem való. A politikai környezet alapból nem tetszik. Szerethető karaktert pedig nem találtam benne, és a fenti hozzászólásokból kiderült, hogy nem is lesz. Ha nincs kiért izgulni, akkor miért üljek hétről hétre megnézni?

winnie - 2012. 06. 25. 00:11

a többiek nevében nem tudok szólni, de én nem találtam olyan karaktert, akit ne kedvelnék, nagyszerű figurák:) nem véletlenül írom, hogy szinte mindegyikről azonnal megnéznék egy saját sorozatot. nagyon ritka, hogy egy zseniális figura bekerül egy sorozatba, de itt egyszer 5-7 is van, a bőség totális zavara.

de minez még a mellékszereplőkre is igaz, a fináléban a community-ból is ismert féreg kormányzójelölt remélem, hogy vissza fog még térni.

ALDO - 2012. 06. 25. 00:12

Akkor a hiba az én készülékemben van, mert az első részt is alig bírtam végigülni. Szerencse, hogy csak 28 perc volt. Nem, hogy nem találtam egy szerethető karaktert, de egyenesen irritált az egész csapat, ráadásul egyetlen képkockán sem tudtam elmosolyodni sem. Úgyhogy részemről ennyi volt.

clegane - 2012. 06. 25. 00:18

engem is meglepett, hogy mennyire bejött sokaknak, pedig tényleg legfeljebb erős közepes volt az első rész, ami után én nem is folytattam már. még ha azt mondanátok, hogy utána csak javul, de ha egyszer már a legeleje óta “ugyanolyan jó”, akkor itt most nagyon elment egymás mellett az ízlésvilágunk.

Riggins - 2012. 06. 25. 01:08

Az első rész alapján azt hittem jó lesz, de az 5-6-7-es részen már szenvedtem eléggé, a zárórészre pedig nem tudom rávenni magam. :(

zagloba - 2012. 06. 25. 02:08

Zseniális és egyedi sorozat, kiváló karakterekkel, remek színész játékkal.
Kétségkívül az idei évad legjobbja /és számomra nagy meglepetése is/!
A kritikával max. egyetértek.

Kam - 2012. 06. 25. 06:59

Végre egy sitcom ami jó. Az első részben én is éreztem az Office szerű kínosságot, talán azért, mert ilyen szerencsétlennek ábrázolták Selina-t, de megmutatták, hogy nem semmiért lett alelnök.
A finálét még nem láttam, de nekem Amy az, aki kevésbé érdekes. Sue kevesebb sorral jobban bemutatkozott…

montanosz - 2012. 06. 25. 08:54

remek volt, nagyon élveztem))

pizsamasbanan - 2012. 06. 25. 09:48

na az van most, hogy nem értem miért nem jön be ez nekem. a politikát nem mondom, hogy szeretem, de érdekel,elég nagy sitcom-suckernek mondanám magam, szeretem a doku-stílust, a kínos dolgokat. valahogy ez a Veep viszont nem vicces. egyedül az “even fucking Gary knew” volt hangosan röhögős, a többi részen 1-2 mosoly. a 7. rész közepén adtam fel, az addig valami borzalom volt. szóval tényleg nem tudom mi a baj. kár, kéne pedig valami új sitcom így vizsgák után.

AJ - 2012. 06. 25. 09:48

Én sem láttam még az utolsó részt, de megmaradtak sírva röhögős poénok; Selina becenevei: VoldeMeyer, akkor Mike távirányítós bénázása, az apró elrejtett poénok, arckifejezések tényleg csak második nézésre jönnek elő, olyan sűrítettek.

pytta - 2012. 06. 25. 10:05

@ pizsamasbanan: kb dettó, szeretem a mockumentary stílust, a sitcomokat is, politikát annyira nem, de nem idegen, a West Wing-et végignéztem… és a Veep-nél 1 rész után kasza, azóta nem is gondolok rá, hogy megnézzem, elolvastam a kritikát, de most se jött meg hozzá a kedvem. (Bár ami azt illeti, nálam a Parks and Recreation is egy rész után kasza volt, úgyhogy lehet, hogy csak “bizonyos” mocku-k jönnek be, de még nem jöttem rá, hogy mi miért nem tetszik…)

bibe - 2012. 06. 25. 10:42

Huh, már azt hittem velem van baj, hogy nem bírtam végignézni a második részt…
Egyáltalán nem vicces ez a sorozat. Mint ahogy az Office sem az, szerintem.

clegane - 2012. 06. 25. 11:05

egyébként szerintem sem olyan mint az Office, mert az tetszett, ez meg nem.

M76 - 2012. 06. 25. 11:55

Office elején a szerethető karakterek miatt volt jó, de aztán később átment szenvedősbe, és a szerethető karakterek is egyre irritálóbbak lettek, vagy egyenesen idióták. Kaszáltam is.

Veep első része nekem sem jött be túlságossan. Nagyon kevésen múlott, hogy tovább nézem vagy kaszálom. De végülis tovább néztem, és egyre jobban tetszett. És a karakterek annak ellenére, hogy egymással mennyire szemetek 1-2 kivétellel azért szerethetőek. Szerintem nem igaz, hogy az első rész 9/10 volt. Max 6/10. Aztán a második rész sokkal jobb volt, de az évad közepén volt még 1-2 rész ami nem annyira jött be, de a vége megint nagyon jó. Az egész évad összességében 7/10, a vége tényleg elérheti a 8/10-et akár, de az elején nehezen indult be.

Viszont a hasfalszaggató röhögéstől nagyon messze van, néha elmosolyodok rajta, meg úgy általában szórakoztató, de semmi több. És azért van benne a kínosságra épülő humor, amit én nemhogy nem szeretek, hanem egyenesen ki nem állhatok, az ilyen jeleneteket rendre áttekertem ebben is.

piszkosfred - 2012. 06. 25. 12:07

Kedvenc idézetem a hetes epizódból:

“Hey, suck-up isn’t gonna fix a fuck-up, Dan.” (Veep)

Hatalmas LOL szerintem.

Vodor - 2012. 06. 25. 19:18

@winnie az ominózus legjobb komédia cikked hatására ezt és a House of Liest próbáltam be. Nem volt rossz a Veep, de a HoL magasan ver most mindent nálam!

Boolash - 2012. 06. 27. 23:54

Érdekes volt pár nap távlatából végigolvasni a kommenteket. A kritikával én is teljes mértékben egyetértek, imádom ezt a sorozatot, úgyhogy nehezen tudtam felfogni, hogy valaki hogyan tudja abbahagyni az első rész után, de mit tegyünk, sokfélék vagyunk. Nyilván szükséges, hogy a néző kedvelje ezt a típusú poénkodást, a hatalmas oltásokat (Dan vs. Mike mennyire epic), nomeg értse az utalásokat. Időnként nekem is kellett pauset nyomni, amikor a könnyeimtől már nem láttam a képernyőt.
Leírhatatlanul várom a folytatást.

runciter - 2012. 07. 13. 15:37

let’s go mingle the shit out of them:-)

deku82 - 2013. 12. 22. 21:13

Ide is leírom.
1. rész nálam kb. nulla volt poén szintjén, de adtam neki +1 esélyt, mert winnie állandóan dícsérte.
A második rész sokkal jobb volt (9/10) és onnan nem volt megállás a 2×10-ig. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz