login |

Being Human US: vége a 2. évadnak

2012. 06. 29. 14:55 - Írta: superpityu

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem ma ért véget a Being Human US új évadja, de a blogon ritkán esik szó róla, pedig a Syfy csatorna pilotjára winnie 7/10-et adott. Pedig a True Blood és a The Vampire Diaries mellett ez a vámpíros sorozat sem törpül el. Az amerikai Being Human tovább gyarapítja a jól sikerült 2011-es remake-ek sorát (Homeland, The Killing, Wilfred, Shameless), nem véletlen, hogy már második éve követhetjük a természetfeletti lakótársak mindennapjait – és az sem, hogy jövőre jön a 3. szezon.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A sorozat pontosan ott folytatódik ahol tavaly abbahagyták, Bishop halott, Aiden vette át a helyét, Sally a Földön ragadt, Josh pedig lebukott Nora előtt, valamint meg is sebesítette a lányt a legutóbbi átalakulásakor. Minden adva volt, hogy egy jó évadot kapjunk, és be kell vallanom messze túlszárnyalták az elvárásaimat a készítők. Eszembe sem jutott volna, hogy tudnak egy olyan finálét készíteni, ahol szinte minden szereplő élete veszélybe kerül, és úgy lezárni, hogy biztosan a képernyő elé szegezze a nézőket a 3. évadnál. De minden csak sorjában.

A vámpírok sztorija idén is hangsúlyos volt, a hierarchia tovább épült, amit már előző évadban is láthattunk. Megismerkedtünk Anyával, és Surennel, akik az ősi család tagjai, valamint Aiden múltjából is kaptunk egy fontos karaktert Henry személyében. Valamilyen szinten ez a szál kicsit csalódást okozott, mert túl nagy volt a hangsúly a szerelmi szálon. Ez főleg az utolsó pár részben volt feltűnő, viszont azt el kell ismerni, hogy szebben fel volt építve, mint tavaly az Aiden-Rebecca szál.

Nora vérfarkas lett, ez az esemény indította be a farkasok szálát. Láthattuk, hogy miként is éli meg egy védtelen lány, hogy hatalmat kap, milyen érzései lesznek, és mennyire borítja fel a hétköznapjait a benne élő farkas. Josh pedig minden erejével azon volt, hogy megtörje az átkot, ami miatt minden teliholdkor el kell rejtőzniük. Idén sokkal többet tudtunk meg ezekről a lényekről, valamint behoztak a képbe két fajtiszta vérfarkast is, akik teljesen másként ítélik meg ezt az életet. Ráadásul sikerült felborítaniuk mind Josh és Nora, mind a vámpírok életét is.

Josh magánélete szintén fontos szerepet kapott. Bostonba költözött egykori menyasszonya, Julia. Nem is igazán a szerelem hangsúlyozása volt fontos, hanem, hogy miként birkózik meg azzal, hogy ne árulja sosem a teljes igazságot a valódi kilétéről. Valamint Emily is feltűnt pár részben, hogy helyre rakja a bátyját.

Sally története az évad elején teljesen céltalannak tűnt. Az rendben volt, hogy kaptunk egy fekete lényt, ami üldözni kezdte, de nem volt teljes a kép. Később azonban egyre jobban megismerkedtünk a szellemekkel, azok világával, láthattuk, hogy mire is képesek. Elkezdték feszegetni a reinkarnáció témáját, ami egy furcsa szabály szerint működött. Itt muszáj említést tenni Zoeról, aki az egyik legjobb új szereplő lett az évad során. Az évad 2. felében egyre fontosabb szerepet kapott ez a szál, sőt egy rész külön erre épült. Tavaly volt utalás arra, hogyha egy szellem, sok időt tölt a Földön, akkor elkezd becsavarodni. Ez az állítás be is igazolódott, amikor Sally egy furcsa ámokfutásba kezdett.

Az évad végén veszélybe került Josh, Nora, Aiden, Henry és Sally jövője is. Valamint a finálé is tartalmazott egy fontos halálesetet, ami erősen foglya befolyásolni a szereplők életét. Remélem, hogy jövőre megismerjük azt a bizonyos „limbót” amiről beszéltek a szellemek. A bostoni vámpírok száma pedig jelentősen lecsökkent, viszont a vezetőség, most megint furcsa helyzetbe került. Valamint még a fajtiszta vérfarkasokkal is sincs minden lefutva, bár nem hiszem, hogy Tracy Spiridakos (Brynn) visszatér, hiszen saját sorozatot kapott.

Összességében a Being Human US kellemes kikapcsolódást nyújt. Szerencsére az írók nem félnek beáldozni a karaktereket, valamint hoznak olyan képsorokat, amiket országos csatornán nem lehet bevállalni – és nem a szexre gondolok. Jár a pluszpont a vérfarkas CGI-ért, ami meglepően jól néz ki, sőt hozzá képest a TVD sima farkasa elbújhat. A fináléra jár a 8/10, egyszerűen jó volt nézni, hogy mennyire meg tudták változtatni az egész sorozat felállását. Az évad is simán megkapja a 7/10-es osztályzatot. Nyári darának tökéletesen megfelel.

Ui.: Azért azon jót szoktam mosolyogni, amikor sorozatos karakterek valamilyen sorozatot néznek. Itt is jól vette ki magát amikor Sally elkezdte nézni a Paranormal Witnesst, főleg mellé a megjegyzés, amit kapott.

21 hozzászólás Ne habozz!

N!co - 2012. 06. 29. 15:11

Sziasztok!Mivel egyik sem az UK sem az US verziót nem nézem viszont szeretném így nyáron be probálni melyiket ajánljátok?

winnie - 2012. 06. 29. 15:20

ez jó kérdés. erre én is kíváncsi vagyok. látatlanban, mivel eltérnek eléggé, mindkettőt ajánlanám, illetőleg azt, amelyik ország stílusilag jobban bejön.

A. - 2012. 06. 29. 15:21

Nem nézem az US-t, de elolvastam a posztot (ami egyébként tetszett), és próbáltam párhuzamokat találni az UK-val. Egyedül a Josh-Nora (George-Nina) szálra ismertem rá (és persze az évadkezdő kiindulópontra).
A kérdésem az lenne, hogy mennyire követi az US az eredetit? Az egy az egyben lekottázás nem igazán érdekelne, de ha önállósodott a sorozat időközben, akkor bepróbálnám.

GodBadka - 2012. 06. 29. 15:29

Nekem az US verzió kimondottan tetszett, a eredetit viszont nekem nagyon nem jött be, így én az US-t ajánlom.

superpityu - 2012. 06. 29. 15:32

Én viszont csak a US-t nézem, az UK a hosszú daralistámon szerepel. De engem is érdekelne, hogy mekkora az eltérés a két sorozat között.

superpityu - 2012. 06. 29. 15:36

ja és ma jön a 2×1 az AXN-en. igaz este 11kor.

A. - 2012. 06. 29. 15:37

az UK-t egyébként kedveltem a 4. évadig, hangulatos, olyan érzésem volt, mintha nem is a jelenben játszódna, hanem a 80-as években, ezt jó értelemben mondva.

Dee - 2012. 06. 29. 16:04

Mindkettőt nézem és szeretem.
UK angolos a szó jó értelmében :) Kedvesek a karakterek, szerethetők, nagy hangsúlyt kap a barátság téma és hogy minden nap meg kell küzdeniük az emberségükkel.
US verzió pörgösebb, cselekménydúsabb, de valahogy kevésbé jön át, hogy szenvednének attól, amik. Második évadban hiányoltam a közöttük lévő érzelmi szálat, amellett, hogy nagyon jól sikerült az évad. Néha úgy éreztem, hogy csak egymás mellett élnek, de nem tartoznak össze. Angol verzióban ez a szál sokkal szorosabb. Ettől függetlenül ajánlom mindkettőt!
És hogy a kérdésre is válaszoljak, az első évad eleje követi az angol verziót, majd hirtelen irányt vált és azóta teljesen elkülönült a két történet.
UK verzióban utolsó évad sokakban felháborodást keltett, de nekem tetszett a merészség, amit belevittek. Nem hittem volna, hogy megteszik :)

A. - 2012. 06. 29. 16:09

@Dee: köszi a választ! ezt szerettem volna hallani:)

Lilith - 2012. 06. 29. 16:13

Én mindkettőt nézem, és az UK valahogy közelebb áll hozzám; persze az US-re sem tudok rosszat mondani, szeretem, leköt; de ha egyszerre van hozzá felirat, nem kérdés, hogy az UK-t veszem előre. ;) Talán azért, mert – szerintem – mindig van egy húzóerő-szereplő (van egyáltalán ilyen szó?! :D ) benne: először Mitchell, aztán később Hal. Mindkettejüket pokoli jól választották ki, imádom, mikor valakinek az egész arca, a tekintete is játszik. :) Ráadásnak ott van a Misfitses Kelly bátyja, akit valamiért nagyon bírok. :D
Szóval, azt hiszem, én a számomra erősebb és érdekesebb színészgárda miatt szeretem jobban a UK-t. ;) És gondolom, evvel egy pillanatig sem segítettem nektek… :) :)

N!co - 2012. 06. 29. 16:28

Köszi a válaszokat.Alapvetően sok Angol sorozatot ill. nemzetközi-t(Kanadai,Spanyol)nézek de most valamiért maradok a US-nál.

adhie - 2012. 06. 29. 16:44

Én még egy-másfél éve (huh) kezdtem el az UK-t, és az tetszett, annak ellenére, hogy az angol sorozatokkal hadilábon állok. Azóta jött az US, bepróbáltam, bejött az is. Vannak benne hasonlóságok, de vannak benne más szálak is (nem tudom mennyire más arányban, mert az UK-ből már lement a 4. évad is). Az biztos, hogy egyik sem kevesebb a másiknál, mert mindkettőben vannak olyan szálak, amik a másikban nem.
Szerintem egyébként ha az US-t néztem volna előbb, akkor az UK-ra sosem kattantam volna rá. Viszont így jobban jártam (szerintem:).
Ajánlom mindenkinek mindkét verziót!

winnie - 2012. 06. 29. 16:46

“az US-t néztem volna előbb, akkor az UK-ra sosem kattantam volna rá.”

igen, ez kulcs lehet, mert sok sorozattal ez a helyzet, még akkor is, ha vannak kivételek, van, aki amerikai verzió után szerette meg az angolt.

Lemoni - 2012. 06. 29. 20:05

UK-t elkezdtem nézni, de az US-nél ragadtam le, mert pörgősebb, pedig általában előnyt élveznek nálam az angol sorozatok. Az US 2. évad szerintem még az elsőnél is jobb volt. Talán kevesebb volt a humoros momentum és erősebb az érzelmi vonal, de remek új karakterek kerültek be. Sajnálom, hogy a Henry-vonal nem volt elég hangsúlyos, de talán majd a 3. évadban. Jó kis többes cliffhangerrel lett vége az évadnak, türelmetlenül várom a következő adagot. :)

A. - 2012. 06. 29. 20:18

Még annyit az UK-hoz, hogy a 3. évad fő szálától (werewolf shaped bullet) és a finálétól még most is tiszta libabőr leszek…

én biztos elkezdem az US-t, de aki csak azt nézi, adjon egy esélyt az UK-nak is:)

kiskiraly - 2012. 06. 29. 20:44

Én is az angol mellé rakom le a voksomat. Azt kezdtem el előbb nézni, sokkal szorosabb a 3 főszereplő között a kapcsolat.
Nem akarom lehúzni az amerikait, mert az is okés, de nekem az angol jobban bejön.

superpityu - 2012. 06. 29. 20:52

Az amerikainál említés is volt arról, hogy mennyire elhanyagolják egymást. Pont akkor amikor Sally teljesen megbolondult és bezárta magukat a házba. De több ízben is említés volt arról, hogy mennyire nem tudják, hogy a másik mit csinál. Gondolom, hogy ez fontos lesz a következő évadban, mert Sally és Aiden keresése lehet az évad fő szála, és gőzük, sem lehet arról, hogy merre is lehetnek.

Gab - 2012. 07. 01. 23:21

Ez a rész nemhogy már 3 hónapja~ lement?

winnie - 2012. 07. 01. 23:35

akkor volt az s2 finálé.

feeblefrail - 2012. 07. 03. 10:30

Jó az írás nagyon, viszont kár, hogy ennyit kellett rá várni. :(
Részemről nekem is nagyon tetszett az évad. Minden megvolt benne, ami kellett. Merem remélni, hogy az írók nem viszik majd el a következő évad(okat) az angliai BH felé egy csipetnyit sem, hisz véleményem szerint az már erőltetett kicsit a jövő miatt is. No meg ki szeretné a mostani szereplőket kinyírni? :)

Russty - 2012. 10. 05. 19:38

Én elkezdtem a UK-t de iszonyatosan nem tetszett. Majd rávettem magam, hogy megnézem a US-t. Most ott járok, hogy iszonyatosan várom a 3.évadot!

Szóval US!!!!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz