login |

Bones: vége a 7. évadnak – írta Danee

2012. 07. 03. 18:01 - Írta: vendegblogger

20 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

A Bones idén Emily Deschanel szülése miatt a rövidített évadot kapott, egészen pontosan 13 részt – még gyártottak pár részt, amiket várhatóan ősszel fogunk majd látni. Az írók persze nem unatkoztak, hiszen a rövid évad mellett elkészült a The Finder című spinoff, amiben olykor előfordultak Bones-karakterek (Hodgins, Sweets) – de ezt végül elkaszálták, bár a kritika és a vélemények szerint nem szolgált rá.

A 7. évad végig hozott egy megfelelő szintet, a rajongóknak ez valószínűleg elegendő is volt, hisz mindvégig jelen volt a megszokott Bones-os racionális világnézet, s Booth-féle FBI-os, s ha véletlenül a főhősök nem lettek volna jó passzban, ott volt mellettük Sweets és az ő sokszor balul elsült pszichológiai próbálkozásai, valamint a heti csontsegédek is, akik mind-mind jól eltalált karakterekké nőtték ki magukat.

A sorozat tehát továbbra is karaktereiben a legerősebb, nem véletlen, hogy 7 év alatt nemigen volt váltás, vérfrissítés, csak az elején Cam, illetve Sweets érkezésekor. A figurákban meg van az a báj, ami miatt az ember szívesen nézi hétről hétre, vagy éppen darálja le nyaranta a sorozatot, ahogy épp ideje engedi. Az epizódokat épp ezért a nyomozásokkal már nehéz lenne elrontani – főleg, hogy a részek egy sémára épülnek.

Így csak egy “elrontható” dolog: a főszál, aminek minősége miatt elég sok sorozat esetében aggódhatunk évadról-évadra. A tovább után röpke spoilerezés a fináléról is, mely jókora cliffhangerrel zárult.

Az idei évad főszála Temperence terhességére épült. Az írók igyekeztek is a lehető legtöbbet kihozni a szituációból – ami ismerve a karaktereket (Bones-ra, valamint Booth-ra gondolok leginkább), egyértelmű helyzeteket eredményezett. A doktornőt terhessége nem zavarta munkájában, terepre is kísérte partnerét. Mindössze a börtönös jelenet tűnt túlzásnak, ugyanis hiába öntörvényű Bones, de egy ekkora IQ-val rendelkező nő nem biztos, hogy bemenne terhessége végszakaszában az emberöléstől elkezdve, lopáson keresztül, erőszak vádjával elzárt emberek közé. (Bones karakterét egyébként is mintha kezdenék eltúlozni, s félő, hogy átmegy egy Sheldon-szerű entitásba, ld. The Big Bang Theory.)

Közbe Angela és Hodgins is szülők lettek, ami ugyancsak hozott néhány fejfogós jelenetet – én is olyan munkahelyet szeretnék, ahova bevihetem a gyerekem. A segédek továbbra is jók voltak, majdnem kihozzák belőlük a maximumot, s ez talán elég is az üdvösséghez – talán csak az iráni rezidenst találtam valamennyire színtelennek, de istenem, nem lehet minden tökéletes.

A finálé elég mozgalmas lett. Ugyebár a csapatunkkal igencsak szórakozott egy hiper-szuper informatikus zseni, aki ahelyett, hogy azt intézte volna el valahogyan, hogy szabad lehessen, inkább megölt egy embert, de természetesen úgy, hogy nem tudták ráfogni. Az utolsó részben ráadásul Bones is gyanúba keveredett, hogy aztán apja tanácsára, újabb karakteridegennek tűnő húzás keretében megszökjön. A kérdés az, hogy ezt a cliffet egy vagy két részig fogják-e húzni – hiszen valószínű, hogy a Bones alappillére vissza fog térni. (Lehet, hogy szerencsésebb lett volna egy mellékszereplőt gyanúba keverni, mert akkor jobban izgulhatnánk, hogy visszatér-e, esetleg, hogy ő-e a tettes.)

Az évadra és az évadzáró is 7/10 volt, ismételten  azért, mert minden hibája ellenére, számomra a karakterei miatt az egyik legszerethetőbb sorozat maradt a Bones.

20 hozzászólás Ne habozz!

tulipán - 2012. 07. 03. 18:12

sztem nagyon jó megjegyzésed, h. sheldont csinálnak bonesból. és mivel én sheldon miatt kaszáltam a TBBT-t, nekem nem tetszik ez a vonal :(
jó a kritika, sajnos tényleg nincs több ebben a soriban mint szuper jó karakterek, de úgy tűnik ez pont elég! ;)

Lucky!? - 2012. 07. 03. 18:18

már azt hittem nem is lesz az egész évadról egy cikk sem
nagyon el lett hanyagolva itt a sorozat
bár valamennyire érthető, újdonságot nemigen hozz, az egész évadból csak az utolsó meg a börtöns rész maradt meg…

Cinzina - 2012. 07. 03. 18:27

Nekem tetszett az évad, bár azért azt nem tudtam hová tenni, amikor Bones és Booth azon vitáztak, hogy Bones hol szüljön, és a végén egy istállóban adott életet Christine-nek – csak ők voltak ketten… Kétségkívül romantikus, de semmi életszagú nincs benne…

sarkanyolo2 - 2012. 07. 03. 18:53

Findert tényleg sajnálom, nagyon jó volt. :S

Kinga - 2012. 07. 03. 19:05

@Cinzina: Épp ez volt a “fricskája” a résznek, mivel Booth katolikus, és Jézus is egy istállóban született. :)
Ez a csavar az utolsó részben is visszajön, a keresztelés kérdésében.

winnie - 2012. 07. 03. 19:28

“nagyon el lett hanyagolva itt a sorozat”

ez így igaz, de ennek csakis az az oka, hogy egyikünk sem nézi és már a vendégbloggerek is eltünedeztek. ha ősztől hetente minden részről kapunk rövid véleményt, akkor szívesen kirakjuk és akkor máris a legkitárgyaltabb lesz:) de ilyenkor egyébként nem tudunk mit tenni, sok mindent megnézünk, ezért ezeknél függünk az olvasóktól, akiknek minden írásáért hálásak vagyunk.

nnd - 2012. 07. 03. 19:37

Hiába nézem kezdetektől fogva ,ezen az évadon komolyan elgondolkoztam hogy abbahagyom. Pont amiatt hogy semmi nem történik, a nyomozások még az eddigiekhez képest is nullák Bones mint anya meg halálra idegesített. Biztos hogy belekezdek az új évadba de ha nem változik akkor kasza.

Magdalena - 2012. 07. 03. 20:08

Én egészen addig a részig hűségesen követtem, amíg meg nem született a baba. Azóta valahogy egyszer se fogalkoztatott annyira, hogy visszakapcsolódjak. Meg a börtönös részt én is túlzásnak tartottam. Engem végig az bántott egy kicsit, hogy a 6. évad végén a Booth-Brennan nagy “összejövetel” off camera történt, pedig erre a dologra várt sok sok rajongó. Én meg azt hittem, a 7.-ben lesznek flashbackek. (Lesznek? :)

Danee - 2012. 07. 03. 20:11

@Magdalena
Nem lesznek. :/

Lexalice - 2012. 07. 03. 21:10

Nekem is borzasztóan hiányoznak a Bones-írások, örülök, hogy végre ideért egy. :)
Én hűségesen követem a sorit, még mindig az egyik kedvencem. Féltem, hogy fog “az átok”, és esik a nívó vagy a nézettség a nagy összejövés után, de nem lelassított a vonat, inkább csak sínt váltott. Ugyanolyan szerethető, izgalmas, mint eddig (már ha valaki kételkedett ebben), csak más problémákkal. :)

owlman - 2012. 07. 04. 10:09

winnie – 2012. 07. 03. 19:28

Szerintem felhívásra és némi ösztönzésre minden sorozat mellé található vendégblogger.

Talán jó lenne egy lista az oldalsávban arról, hogy melyik sorozatnál van szükség vendégbloggerre. Pl. Glades?

winnie - 2012. 07. 04. 10:16

owlman: bármiről lehet írni. van, aki olyan sorozatról ír, amiről nem esik szó, más klasszikusokról, megint más olyanról, amiről mi is írunk. (vannak kiemelt alkalmak egy-egy finálé vagy premier, amikor jelezzük hírben, hogy ha kapunk írást, akkor kirakjuk, mert jó lenne kibeszélési lehetőséget adni.) ami a tévében megy, arról jöhet. akár egy írás, akár minden epizódról, kinek mennyi ideje van. (de ez lehetőség, nem akarok “kétségbeesettnek” tűnni, hogy nagyon kéne írás, hiszen a blog a mi reszortunk, s nem azért keresünk sosem vendégírót, hogy kevesebbet kelljen melózni, hanem, hogy az olvasóknak még több olvasnivalója legyen:)

Lalolib - 2012. 07. 04. 11:11

Nagyon jó a megfogalmazás: tényleg a karakterek miatt nézhető még mindig.
Nem akarja megváltani a világot a sorozat, egyszerűen teszi a dolgát és mindig le lehet ülni elé, tudjuk mire számíthatunk.

xcvbn - 2012. 07. 04. 11:54

Igen a vége nem is igazi cliffhanger, mert úgyis tudjuk, hogy helyrejön minden. Talán csak az évadkezdet volt furcsa azzal a nagy időugrással. Bones az 1.rész óta iszonyat sokat változott, kerekedtek is a szemeim, mikor azt mondta, hogy simán feleségül menne Booth-oz, ha az megkérné a kezét. :D A gyerek témát ugye már hamarabb felhozta /4×25/.

Amúgy kretén RTLK miért hagyta abba megint a magyar vetítést?

Danee - 2012. 07. 04. 14:16

Szerintem csak nyári szünetre ment. :)

Lajoska67 - 2012. 07. 04. 21:16

Szerintem meg gyalázatosan rossz a sorozat. Az első kb. 4 évad elment, még valahogy az 5. is, a 6-ik már állati trágya volt, a 7-ik meg nem különben. Max. 2/10. Csak becsületből nézem. Sajnálom, hogy elvicceskedik, ilyen csapattal lehetne jó kis krimit, vagy legalább krimisebbet csinálni. Semmi durvára nem gondolo, de az 1-2. évadot azért hozhatnák. Az ottani sorozatgyilkosos átívelések tetszettek, ehelyett kaptunk terhességet. Hát, ha erre lennék kíváncsi, akkor valamelyik debil családi sorozatot nézném. Jobban járna mindenki ha elbúcsúztatnák ezt a sorozatot.

Dom - 2012. 07. 07. 14:01

“Jobban járna mindenki ha elbúcsúztatnák ezt a sorozatot”

Milyen jó már neked, hogy minden néző nevében tudsz nyilatkozni. LOL

vagtazo halottkem - 2012. 07. 07. 22:21

En tejesen el vagyok keseredve a Bones miatt. Egyszer mar kaszaltam ezt a sorozatot a “gormogonos” reszek miatt. Valami botrany szar volt az az evad. Abbol egyetlen egy reszt sem lattam. Visszatert kesobb persze a valodi , normalis Bones Bones. De most ugy erzem megint elvesztem az erdeklodesem. A mostani evadban Bones teljesen agyament lett. Mintha az irok osszekevertek volna Bones szovegkonyvet Mr. Nigel-Murrayvel.

Reymarely - 2015. 07. 10. 06:34

Hi Katherine,Thanks so much for taking the time to look at my work and coenmntimg. Many people do see bones as a symbol of death. I look at them as a part of the cycle of life. They are the skeleton on which our bodies are built. I often look at the structural parts of things, the roots of trees, the bones of the body. These parts bear the birth of what is built around them. So why many see death I see life!

Réta - 2015. 11. 15. 12:25

Nekem nagyon tetszett ez az évad. Örülök, hogy láthattuk Emily Deschanelt ilyen nagyon terhesen, és nekem nagyon tetszettek az ebből származó vicces, de teljesen életszagú szituációk. A börtönös résznél szerintem teljesen igaza volt abban, hogy a raboknál tabu a gyerekek bántalmazása, köztudott tény, hogy a pedofilokat és gyerekgyilkosokat a rabtársaik folyamatosan bántják a börtönökben. Amikor Booth próbálta felsegíteni a terepen, ő meg ellenkezett, az is nagyon vicces volt. Szeretem, mikor jön az antropológiai szövegével, például, ahogy elfoglalják a legyőzött ellenség kunyhóját.
Nekem a szülés is nagy élmény volt, örülök, hogy beleszőtték Booth katolikus gyökereit a sztoriba. Ezért is tetszett, hogy a fináléban megkeresztelték a kicsit, hiszen bármi történik is velük, Booth biztos lehet benne, hogy Isten is vigyáz a gyermekére. Egyetlen problémám volt ezzel kapcsolatban, gyakorló katolikusként én még nem láttam keresztelőt keresztszülők nélkül. A keresztszülőnek az a funkciója, hogy ha történik valami a szülőkkel, gondoskodjon a gyermek felneveléséről. Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben kifejezetten szükség is lett volna rájuk, hiszen Bones a letartóztatás előtt áll, Booth pedig szintén veszélyben van. Persze megértem, hogy dramaturgiai szempontból, így nagyobbat ütött a finálé, csak nem volt hiteles.
A hitelességről szólva szerintem a hollywoodi rész nagyon klassz volt, jó volt, hőseinket új helyszínen látni. Érdekes belegondolni, hogy ami nekünk behind the scene rész volt, nekik lényegében az a hétköznapi valóság.
Sajnálom, hogy Parker csak egyetlen részben szerepelt. Nem emlékszem, hogy említették volna, hogy mit keresett Angliában három hónapig. Bones tesója teljesen eltűnt, de aki a legjobban hiányzik nekem az Zach volt. Most, hogy itt van ez a gonosz őrült zseni, miért nem fordulnak egy másik őrült zsenihez, hogy elkapják?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz