login |

Silent Witness: (még nincs) vége a 15. évadnak – írta Eloise

2012. 07. 04. 14:44 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Nemrég lelkesen ültem le az angol törvényszéki orvosszakértős krimisorozat, a Silent Witness 15. évados fináléját megnézni, viszont mikor elindult a rész meglepődve tapasztaltam, hogy a Magyarországon forgatott 14. évados epizód kezdődik el az évadzáró helyett. Rövid keresgélés után rá kellett döbbennem, hogy egyelőre nem fogom látni az utolsó két részt a szezonból, mert a történet bizonyos szálai megegyeznek egy épp folyamatban lévő jól ismert bírósági üggyel. (Később adásba fog kerülni.)

A Silent Witness sosem volt egy tündérmese. Eleve a sorozat is úgy indul, hogy egy gyermek holttestét próbálják meg kiemelni a vízből, ez az évad viszont a szokásosnál is borongósabb lett. A rendkívül szomorú és időnként némileg brutális történeteket gyakran sötét vagy megrázó képsorokkal egészítették ki. Természetesen ehhez a hangulathoz illő zenét is rendeltek a jelenetekhez.

A 15. évadban nem elég, hogy lehangolóak, szomorúak voltak az ügyek, hanem gyakran úgy éreztem, hogy annak ellenére, hogy meglett a gyilkos igazán, mégsem kaptunk „lezárást”, szinte minden második rész után olyan hangulatom lett, hogy az élet elképesztően szörnyű. A 14×07-ben a nézői panaszok alapján talán készítők is túl messzire mentek, amikor egy rendőr brutálisan megver, majd megerőszakol egy férfit egy mosdóban. Ez a jelenet talán tényleg a kelleténél megrázóbbra sikerült, de hasonlóan felkavaró jelenetek korábban is voltak már a sorozatban.

A vendégszereplők kiválasztására eddig nem igazán lehetett sok panasz. Az évek során olyan színészek fordultak meg a sorozatban, mint például Joseph Morgan, Archie Panjabi vagy Benedict Cumberbatch (Sherlock). Egy-két kivételtől eltekintve idén is sikerült a megfelelő embert megtalálni a megfelelő szerepre. Többek között Shelley Conn, Anthony Flanagan, Adrian Dunbar kapott nagyobb szerepet a sorozatban két rész erejéig. A tovább mögött spoileresen írnék néhány sort a történetekről.

Nekem igazából a kilencedik részig nem volt gondom a történetekkel és az események bemutatását is általában jónak találtam, sőt az utolsó két bemutatott rész alapelképzelése se volt rossz, melyben Leo barátja, egy világtól elvonult pszichiáter egy különleges képességekkel rendelkező lányt próbált meg kezelni. Sokaknak nem tetszett ez a természetfeletti szál, engem viszont nagyon érdekelt addig, míg az ördögűzés el nem kezdődött. Ez persze szubjektív, de az ördögűzés témakör sose tartozott a kedvenceim közé, és ritkán láttam rá jól sikerült megvalósítását – itt se sikerült. Emellett, bár dicsértem a castingosok munkáját, ebben a részben nagyon mellélőttek a vak kisfiúval.

Mivel a rajongók körében sok kritika érte az utolsó két bemutatott részt, ezért szüksége lenne egy nagyon jó évadfináléra, de az ígéretek szerint ezt meg is fogjuk kapni. Összességében meg voltam elégedve ezzel az évaddal, továbbra is sikerült lekötniük a figyelmemet annak ellenére, hogy a krimi nem feltétlenül tartozik a kedvenc műfajom közé. Persze én eleve elfogult vagyok a sorozattal szemben, mert nagyon érdekesnek tartom a képi világát és szeretem, hogy több idő jut az ügyekkel kapcsolatban kerülők bemutatására, mint egy negyven perces sorozat esetében.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz