login |

Louie: kezdett a 3. évad

2012. 07. 05. 14:51 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Azzal akartam kezdeni a kritikát, hogy mindenkit elzavarok bepróbálni a Louie-t. Csak azért, mert hihetetlen, hogy mit el nem ért ez a minden szempontból totálisan rendhagyó komédia. Mármint a nézettségen kívül. Szerintem még a Community-t is lekörözi atekintetben, hogy mennyire imádják a kritikusok és mennyire elismerik a sorozatos írók és színészek. Sőt, nem csak a hírességel, hanem a tavalyi Emmy egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy Louie CK jelölést kapott a legjobb főszereplő (komédia) kategóriában, plusz a Louie – 1×02 írását is jelölték díjra. (human itt írt a pilotról, a teljes 1. évadról és a 2. évad kezdéséről kritikát – mind 8/10, bár az évadot még nem fejezte be, ezért írok én.)

Szóval, ha ennyien szeretik, akkor jó eséllyel bejöhet olyanoknak is, akik szeretik a szokatlanabb stílusú és hangvételű sorozatokat. Főleg, hogy már a magyar premier is meg volt (meghallgatjátok a szinkront?). De mégsem kezdem ezzel…, illetve most már mindegy, hiszen ezzel kezdtem, de nem akarom, csak már nem törlöm ki, mert eddig a sorig is abból a kezdésből építettem fel a kritikát, szóval… – ezt a mondatot most csak azért fűztem tovább, mert a Louie is ilyen stílusú kábé, még akkor is, ha nem tudom, hogy mi ez a stílus, de olyanokat hallani benne, amiket más sorozatokban nem, meg folyton köldököt bámul. (Persze, hogy azt teszi, hiszen kvázi a készítő maga a főszereplő, bár nyilván a sorozatbéli Louie csak afféle fiktív alteregó.)

Még mindig nem sikerült semmit mondanom két bekezdés alatt (nyugi, a Louie sem mond, másképpen hat (ezzel nem azt mondom, hogy én is másképpen hatok azzal, ha nem mondok semmit (ez a sok zárójelezés is afféle belső monológ, a Louie előtt való tisztelgés))), de a lényeg, hogy mivel a részek között nem sok a kapcsolat, s még ezt a “nem sok”-at is frankón felrúgja a sorozat a 3. évados kvázi reboottal (nem mintha lett volna mit rebootolni…), ergó itt is elkezdhető a sorozat, bár akkor nem fogunk nézni az olyan poénokon, hogy a volt feleség karaktere le lett cserélve egy fekete színésznőre, ami eleve abszurd, lévén a gyerekek fehérek.

Szóval mondanám, hogy nosza, előtanulmány nélkül is lehet a 3×01-gyel Louie-izni, de nem mondom, mert nem volt jó a rész. Illetve úgy mondom, hogy ez a rész sem volt jó. MICSODAA? Igen, jelen, nem vagyok Louie-rajongó, megadtam megint az esélyt a sorozatnak és a mostani epizód talán még az eddigieknél is hidegebben hagyott. Pedig szeretem Louis CK-t, szeretem a standupjait, és nagyon szeretni akartam a Louie-t is, mert… Nem tudom, mert én is bele akartam tartozni abba a csoportba, akiktől úton-útfélen szuperlatívuszokat olvasok? Nem tudom. Lehet.

De a 3×01-gyel az volt a baj, hogy míg a korábbi részeknél éreztem a zsenialitást, egész egyszerűen csak nem kötöttek le, addig itt még ez sem volt meg. Ugye a Louie afféle hibrid komédia (+dráma?), s standupot kombinál némi minimál sztorival (ez is változni fog, idén lesz átívelés), s a 3×01 maszturbációs nyitóbetétje még be is jött valamennyire, de utána lejtő. Oké, aláírom, hogy a Louie ritka kiszámíthatatlan, s még az első, illetve a második jelenet alapkoncepciója is vicces, hogy valakivel úgy szakít, hogy meg sem szólal, de valahogy x percre elhúzva sem a röhögéstől való fetrengés nem ment, sem a kínos humor miatti arclevakarás. Inkább idegesített. (A motoros montázs sem volt túl sok funkcióval telve…)

Szóval az egyik legviccesebb sorozatnak tartott Louie ismét csak nem tudott beszippantani, amit baromira sajnálok. Kreativitás ide vagy oda, az élvezeti fok részemről a rész közben nem volt több 3/10-nél, de épp ezért kíváncsi vagyok a rajongói véleményekre, hogy tényleg gyengébb volt-e az epizód, s abban is bízom, hogy totál újonc is megnézi a részt. Ha pedig közülük egy valakit is megvesz a nyitány, akkor már megérte feláldoznom 20 percet és megnézni a 3×01-et.

22 hozzászólás Ne habozz!

Ruby - 2012. 07. 05. 15:03

“You’re doing your mouthy face!” Nekem nagyon bejött.

Andro - 2012. 07. 05. 15:17

Nem tudom, nekem az ilyesfajta bunkó humor nem jön be. Ha csak meglátom az előzetesét, már kapcsolok el Comedyről, vagy leveszem a hangot. Egyszerűen irritál.

winnie - 2012. 07. 05. 15:21

hmm, nyilván nem láttam sokat a sorozatból, de a humort még véeltlenül sem nevezném bunkónak, legalábbis a 95%-át biztos nem. sőt, semmilyennek nem tudnám nevezni, mert sokféle van, keserédes, profán, félreértésen alapuló, stb. szóval a bunkózás félreértés szerintem:)

a standup az persze lehet bunkó, de sokszor mindennapi ki nem mondott dolgokról szól, de itt például abban nem volt semmi olyasmi, amikor két ember nézte a tiltótáblákat, vagy, hogy egy nő és egy férfi beszélget.

sőt, a louie az nem egyszer elég szívhezszóló is tud lenni.

human - 2012. 07. 05. 15:22

öö, ez szerencsére nem bunkó humor, lehet valami más jelzőt kerestél. A bunkó humor az a Tosh.0 pl.

Klunks - 2012. 07. 05. 15:22

yep, elég gyenge kezdés volt, de amúgyis jellemző a sorozatra, hogy teljesen hullámzó, simán ugrál a műfajok között, ami azzal jár, hogy egy-egy rész kevésbé jön be.

Solmyr - 2012. 07. 05. 15:22

Hát ez a rész abszolút nem jött be, pedig hardcore Louis CK fan vagyok. A Louie-ban egyébként eddig is bőven voltak szar részek, pl. a pilot is rossz, de az epizódok többsége azért szerencsére zseniális. Winnie, ajánlom az 1×02-t vagy a 2×02-t bekapcsolódási pontnak, szerintem mindkét rész mérföldekkel jobb, mint az adott szezon nyitórésze.

Faruwiel - 2012. 07. 05. 15:39

louie 1×01 nem nagyon tetszett de utána 2. 3. 4. beszippantott teljesen, zseniális a fickó, ez a 3×01 tényleg egy kicsit gyengébb volt, de biztos vagyok benne egyre jobb részek következnek :)

pytta - 2012. 07. 05. 16:45

WOW. Azt hittem valami istenítés jön, de két bekezdés után nem volt kedvem tovább olvasni, a végén meg látom, hogy 3/10. LOL. Én anno a Lucky Louie-ból láttam az első részt, aztán gondolkodás nélkül abbahagytam. Akkor azt hiszem ez SEM az én sorozatom lesz :)

Lengabor - 2012. 07. 05. 17:31

Én úgy vagyok a Louie-val, hogy hangulat kell ahhoz, hogy teljesen ráálljak, pedig zseniális sorozatnak tartom. Noha én általában darálom, mert így a hatás jobb, és a gyengébb részek sem zavarnak, néha nagyon szerencsétlenül jön össze a részek tematikája. Pl. nekem a 1×02 annyira nem ütött, a 1×03 kiváló volt. A második évad első három részét egymás után néztem, és könnyesre röhögtem magam, míg a 4-5-6. rész egyben való megtekintése után semmi, csak hogy ez mi volt? A mostani részt még nem láttam, de simán lutri az egész, mert a nagyon kínos részek (pl. Louie testvérének terhessége, a lánya osztálytársának anyjával való “szex”, amikor mindenféle lepukkant házakat nézett, az orvosos epizódok stb.) elképesztően jól működtek, és imádtam, de amikor a rész nagy része azzal telt, hogy a Who Are You című számot énekelte, vagy a melegekről beszélgettek, azt csak felesleges időpazarlásnak éreztem.

m76 - 2012. 07. 05. 18:38

A bunkó helyett én a tapintatlan szót használnám. Ami önmagában még nem lenne baj, a baj, hogy én egyáltalán nem érzem viccesnek a poénjai 90%-át.

lePunk - 2012. 07. 05. 19:03

Nem egy szokvanyos Louie resz volt az biztos, de nekem tetszett. A sorozat maga valoban hullamzo, de ennek ellenere hetrol-hetre varos.

Louie stilusara en a “bunko” helyett az oszinte jelzot hasznalnam. Kimondja azokat a dolgokat, amit mas humorista 100% nem jatszana meg, mindezt vicces, de megis elgondolkodtato modon. Ajanlom mindenkinek a Talking Funny cimu HBO produkciot

Bertollnok - 2012. 07. 05. 19:07

Jó kritikát írtál, winnie. Ezt el kell ismerni, attól függetlenül, hogy nem értek egyet a tartalmával.

Szerintem nem volt rossz epizód. Ezzel persze azt is mondom, hogy nem volt jó sem, vagyis olyan közepes. De összességében még így is kellemes 20 percet nyújtott számomra.

A szokottnál kevesebb volt a sztendáp, ez mindenképpen pozitívum, mivel nem nagyon szívlelem a műfajt, a sztori pedig rendben volt. Az aktuális p*csa például nagyot alakított. Szívesen lerúgtam volna. Remélem, még látjuk a továbbiakban. :D

Valóban viszonylag kevés poén ütött, de mégsem értem azokat, akik azért fanyalognak, mert nem röhögőgörcsben fetrengik végig a részeket. A Louie mindig is ilyen volt. Sokszor komor humorú, néhol drámai, máskor könnyed, olcsó poénokkal szórakoztató.

Nálam 6/10 a kezdés. Jöhet a következő rész.

human - 2012. 07. 05. 19:46

“amikor a rész nagy része azzal telt, hogy a Who Are You című számot énekelte,” elég merész húzás volt, nekem tetszett

Khaal - 2012. 07. 05. 21:06

Ez a rész valahogy nekem se ütött be annyira, összességében mégis zseniálisnak tartom a sorozatot. Meglehetősen eklektikus, ezért néha kissé nehezen emészthető, viszont sok-sok emlékezetes pillanata volt az eddigi két évadban.

Dragán - 2012. 07. 05. 22:24

Nekem sem tetszett, valóban elég gyenge epizód volt, el is aludtam rajta, ami leginkább azért furcsa, mert közben dühöngtem is kicsit, hogy mennyire sz*r epizód.

Személy szerint nagy LCK rajongó vagyok, az előző évadokban is voltak gyengébb részek, reméljük, hogy javul a színvonal.

jjncaa - 2012. 07. 06. 09:46

Aha, Louie CK abban a tekintetben “tapintatlan”, hogy humora abszolút nem a jól bevált panelekből áll, olyan dolgokról beszél nyíltan (néha “köldöknézegetősen”), amivel illik/illene párszor nekünk is szembenéznünk… De nem is hajtogatom tovább a közhelyeket, a 3×01 amúgy szerintem is kifejezetten gyenge rész volt

Pizsama - 2012. 07. 07. 22:12

Törzsnéző vagyok, de még én is elismerem, kicsit gyenge epizód volt. Bár azért voltak benne részek, amik hozták ezt a szokásos szerencsétlen/önbizalomhiányos “Louie”-s stílust (pl. fagyievés).

barna - 2012. 07. 08. 16:48

imádom ezt a sorozatot, szerintem a kezdés sem volt gyenge.

szerintem elég jellemző a 3×2-ben lévő viccekről szóló duma.
elkezdődik és fogalmam sincs hol fog befejeződni, semmi.

pont ezért lehet szeretni. meg persze new york és a hangulat is ott van, ráadásul a rendezés is elég ügyes.

“Who didn’t let the gorilla into the ballet theater?”

asd - 2012. 07. 17. 22:32

mióta feka a volt felesége? eddig nem fehér volt, meg az arcát se mutatták. összezavarodtam:D

winnie - 2012. 07. 17. 22:51

ott a kritika, le van írva benne:)

Hor1 - 2012. 07. 26. 18:40

A harmadik részt nagyon ajánlom. Megint nem a poénok vitték el (bár a végén az standupos részen azért feküdtem) de a záróképsorok (így forgattuk a fuldoklós jelenetet) kötelezőek.

clark - 2013. 01. 11. 13:11

nekem bejött a 3 évad is,jó volt.a Robin Wuillimas -es rész is nagy volt,meg late shows is ,pl az 3 részre is elnyúlt ,de az évadzáró nagyon karaj lett.minden volt benne.
A baba szem ragasztás is nagy volt,rengeteget nevettem:D
egyedi a humora,de nekem nagyon bejön,nekem az első résszel se volt semmi bajom.a parkolni tilos táblán alig volt kiegészítő tábla:D
nagyon várom a kövi évadot!kicsit lehetne több rész mert ez a 13 elég kevés.

az évad 9/10 simán volt:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz