login |

Damages: kezdett az 5. évad

2012. 07. 12. 21:10 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika,

You wanna end this once and for all? Now’s your fucking chance.

Eljött az utolsó évad és a tétek az egekbe emelkedtek. Még egyszer utoljára összecsap (vagy igazándiból most először?) Patty és Ellen, a végén csak egy ki-tudja-hány marad. A Damages 5. évad kezdése ennek megfelelően erős is volt, bár nyilván annak még erősebb, aki nem láttam a WTF-előzetest. Persze a csavar ismeretében sem volt gond a résszel, 6-7/10 között ingadozott (hangsúly az ingadozáson), ami nem rossz, ha azt nézzük, hogy csak az idei szezon alapfelállását vázolta fel.

A főszál ezúttal a WikiLeaks-re hajaz, egy nő vállalati infókat ad át egy fiatal Assange-alteregónak – ez indítja el az események láncolatát, de persze közben zajlik a Patty-féle gyerekelhelyezési per is, amiben Ellen tanúskodna, plusz Ellen próbálkozik a saját lábára állni. A három szál szépen és ördögien össze is fonódik az 5×01-ben, és persze kapunk flashforwardot is, mert jó ha előre tudjuk, hogy mi fog történni a jövőben, egész pontosan 3 hónap múlva. (Az előre pillantás ütős, de nem bírom elképzelni, hogy ne legyen benne kamu elem, a kisördög mindig ott lesz bennem.)

Nyilván a folytatásban kapunk majd még a flashforward-ből, mint ahogy flashback-ezni is fogunk a főbb vendégszereplőkre, bár utóbbiból most is jutott, mondhatni zavaróan sokat utalgattak vissza az 1. évadra, ami valahogy szaggatottá tett a műélvezetet is. Persze ez legyen a legnagyobb baj, akadt pár, szép, keretes szerkezetere utaló húzás is, kíváncsi vagyok, hogy a továbbiakban elő fognak-e húzni a cilinderből pár régebb történtekre vonatkozó dolgot.

Az osztályzat fent azt is jelenti, hogy a 10/10-es WTF ellenére az összkép nem volt annyira ütős, inkább kicsit visszafogott, bár a feszültség olykor igencsak tapintható volt. Van egy olyan érzésem, hogy ez az évad is darálva fog nagyobbat szólni – még magam sem tudom, hogy vállaljam be. De azt hiszem, hogy a spoilerfélés miatt inkább a hetinél maradok.

ui: Még mindig furcsa az elején a sok írót látni a főcímben. Anno csak a 3 készítő vitte a sorozatot. Így persze hatékonyabb, kérdés, hogy vissza fogjuk-e sírni ismét azokat az időket:

9 hozzászólás Ne habozz!

Gedeon74 - 2012. 07. 12. 21:30

Várós volt már nagyon, de azt hiszem annyit még kibírok, hogy maradjak inkább a daránál.

Dark Wolf - 2012. 07. 12. 21:40

A flashforward mindenképp a legdurvább az 5-ből, de jó is lett volna leesni a székről, ha nem látom a promót. Mondjuk ezen kívül is volt olyan WTF, amitől tátva maradt a szám, Ms. Elfmannel kapcsolatban.

pff - 2012. 07. 12. 21:44

Én darálni akartam de azt nem fogom kibírni, így marad a heti. Tetszett az első rész, a flashforward pedig nagyon gyanús.

Lui - 2012. 07. 12. 23:42

guszta kép, köszi (főleg h előtte egy kajareceptet néztem) :D

owlman - 2012. 07. 13. 08:18

A 4. évad megnézése nélkül érdemes belekezdeni az 5.-be?

jiliac - 2012. 07. 13. 09:49

owlman: a teljes összkép miatt én javaslom a 4. évad megtekintését, ami szerintem egész jó volt.

De ezt csak darálva érdemes nézni szerintem. Így én kivárom ezt a bő 2 hónapot.

Arthuro_Adam - 2012. 07. 16. 22:14

Kellene tudni, hogy Ellen mit tud Patty-ről?

brumbal - 2012. 07. 17. 00:26

Arthuro_Adam, javaslom, nézd újra az 1. évad utolsó jelenetét. Meg hát ott volt Ray Fiske, azzal indult az egész.

Jó a kritika. És a kezdés is. Remélem, leesek még a székről egy párszor.

Arthuro_Adam - 2012. 07. 22. 18:43

brumbal: Megnéztem, meg be is vágták. Meg akarta öletni (ez vmelyik részben benne volt az első évadban? Rég volt, nem nagyon emlékszem már). Fiske-nél meg annyi volt, hogy Patty miatt lett öngyilkos?

Köszi.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz