login |

Bunheads: 5 rész után – írta wilson

2012. 07. 18. 14:44 - Írta: vendegblogger

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem feltétlenül jó, ha egy sorozatkészítő vagy showrunner sémaként kezdi használni a sikerét hozó sorozatát, a karrierjéből hátralévő évek során ugyanazokat a paneleket, karakter és sztori elemeket hasznosítva újra. De ha Amy Sherman-Palladinóról van szó, úgy néz ki, hogy ez nem hátrány, hanem előny. A Gilmore Girls után nem volt teljesen világos, hogy mihez is kezd magával, de öt rész után most már biztosan állíthatjuk: csinált egy Gilmore Girls 2-t. És ennél nagyobb dicséretet nem is kaphatna!

human a pilot kapcsán már zengett ódákat a nem éppen junkie-kat megcélzó Abc Family-n futó Bunheads-ről, de az első rész még a maga szerethető jeleneteivel is túlságosan nyers, sok szempontból erősen vontatott volt – kicsit meg is osztotta a kommentelőket, nem volt egyöntetű az örömujjongás. Érezhették ezt az írói szobában is, ezért már a második epizódnál sikerült jóval magasabb tempóra kapcsolni, így most, öt rész elteltével kijelenthető, nem elég, hogy megszületett a Gilmore Girls méltó utódja, de egy-két jelenettel talán már azt is veri.

Sajnos az eseményeknek otthont adó Paradise (város? falu?) még ezredannyira sem karakteres és kidolgozott, mint Stars Hollow volt – nehéz eldönteni a tengerpart és a kevéske helyszín miatt, hogy nyaraló övezetről, csendes kis településről vagy csak jó fekvésű porfészekről van-e szó – de lakosairól már látszik, hogy minimum félőrült mind és pontosan ezért is lehet imádni őket.

Nem is csoda, hogy nagyrészüket Gilmore Girls-veteránok alakítják: a prímet értelemszerűen az a Kelly Bishop viszi, aki ugyan csóróbb és lepattantabb, mint amilyen Emily Gilmore lehetett a legrosszabb pillanataiban, de legalább ugyanannyira gőgös és makacs. Tettestársnak a mellé pakolt Sutton Foster egyszerűen tökéletes – gyorsan pereg a nyelve, párducként ugrál egyik jelenetből, egyik slamasztikából a másikba.

És ez az, ami tökéletesen megy a Bunheads-nek: a helyzetteremtés és a helyzetkomikum, a Palladino-brigád még mindig ért ahhoz, hogy pár percbe sűrítsen egy epizódnyi párbeszédet úgy, hogy az nemcsak a minőség rovására nem megy, de rögtön hét idézete kategóriás beszólások egész tömkelegét hozza, agyafúrt szójátékokkal, a kisvárosi furcsaságok ügyes kiemelésével. Innen is sok sikert a majdani szinkronhoz, legalább olyan kemény dió lesz, mint a Gilmore Girls volt.

Tényleg nem lehet elégszer hivatkozni a Gilmore Girls-re, mert egyszerűen nem lehet máshoz hasonlítani. Nincs még ugyan olyan kultikus őrült, mint Kirk volt, olyan eszement, önjelölt vezér, mint Taylor, vagy már a jelenlétével is vicces helyzeteket megalapozó Luke, de öt rész után ez nem is csoda. Az, hogy már öt rész is ennyire döbbenetesen jó lett, viszont már az!

30 hozzászólás Ne habozz!

Tibi - 2012. 07. 18. 15:02

Osztom a véleményed, tényleg Gilmore Girls feeling, hiányzott már. Nagyon bízom benne hogy az ABC Family a folytatást is kérni fogja majd.

EvilHedgehog - 2012. 07. 18. 15:03

Nah… Erre a visszajelzésre vártam… elkezdem nézni.. :)

khaos - 2012. 07. 18. 15:09

sztem én is újra belevágok
a pilotot megnéztem épp a gilmore girls feeling miatt (ugye ez volt állítva róla) de az 1.rész is szenvedve ment végig,a 2.ba bele se kezdtem eddig
de meg kéne adni neki az újabb esélyt,hamár a gg örök kedvencem

Pettya - 2012. 07. 18. 15:35

a gilmore girlst nem néztem, de ez a sorozat nagyon jó, elkacagok rajta :D

Rainmagic - 2012. 07. 18. 15:35

Köszi a kritikát! Így én is belenézek még 1x. Az első rész eleje annyira nyögvenyelős volt, hogy lekapcsoltam. De akkor adok legalább 3 résznyi esélyt neki! :)

goodjohnwin - 2012. 07. 18. 15:45

Szerintem az ideálisnál jobban van a GG sémája lemásolva (a 3 generációs női főszereplők, a két tinilány barátsága, de még a súlyproblémás mellékszereplő is stimmel), de végül is mások is jól megélnek ugyanebből, miért ne tenné ezt ASP is…

Engem is meglep viszont ehhez a stílushoz a viszonyom: látom és érzékelem, hogy jó a sorozat, tudom, hogy értéket közvetít, elképeszt a folyamatos és tényleg szellemes szófosás, de egyszerűen nem bírom elviselni, főleg nem huzamosabb ideig (a sorozatdara ennél a kreátornál elképzelhetetlen számomra, de heti adagokban is nehezen követném).
De azért jó, hogy van, kell az ilyen a SzülFel-félék ellensúlyozására.

Rannak - 2012. 07. 18. 16:37

Én nézem az elejétől, tetszik, szeretem, ahogy folyamatosan ismergetjük meg az új lakosokat, a hangulat, a tánc, a sok beszéd.
De miért kell pontosan ugyanazokat a zenéket felhasználni, mint a GG-ben volt? Egyedül ez zavar kissé.

Azt egyébként lehet tudni, hány rész lesz belőle?

Nina - 2012. 07. 18. 16:39

A pilot nekem is nyögvenyelősre sikeredett. A főszereplő fejszerkezetét azóta is a szoknikell-zónában tartom (még)… ettől függetlenül részről-részre, lépésenként nyer meg magának a sorozat.
Nem hiszem, hogy überelni fogja (nálam) a GG-t, mert ahhoz még valami hiányzik, de nagyon. Maradok és figyelgetem, aztán ha szerencséjük van, röpke hét-nyolc évad múlva megmondom, maradt-e a hiányérzet ;-)

Dorinanna - 2012. 07. 18. 16:45

@Rannak
imdb alapján 8 részes az első évad

A GG-t én se néztem, de a Bunheadsért odavagyok teljesen. A hangulat, a karakterek, a poénok szerintem nagyon ott vannak. :)

winnie - 2012. 07. 18. 16:45

rannak: 10 részt rendeltek be első nekifutásra.

Nina - 2012. 07. 18. 17:02

Aki nem nézte a GG-t és bejön neki a Bunheads, kötelező irányulás a GG felé MOST. :)))

Pudli - 2012. 07. 18. 17:06

Nekem bejön a sorozat, bár az eleje lassan indult be és hogy hozzáment a fura pasashoz hát az érdekes volt. Kelly Bishop zseniális bár a házában az a sok óra idegesít :) Engem az zavar igazán, hogy kicsit kiszámítható, de azért kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle.

Isteee - 2012. 07. 18. 17:07

Szerintem a pilot volt a legjobb, legpörgősebb, azóta jelentősen belassult a sorozat és poénból-beszólásból egyre kevesebb van. Nem hozza a pilot szintjét. Szvsz

montanosz - 2012. 07. 18. 17:12

jaja aki nem látta GG-t nézni irány….sok helyen fent van online az összes epizód

kicsit olyan,kicsit más (valójában GG-t néznék én is, de megértem hogy nem lehett 100%-ban ugyanaz)

CAcsA - 2012. 07. 18. 17:38

Igazából kellene egy Gilmore Girls film :D Olyan Szex és New York alapon :D Én nagyon adnám :D

Rannak - 2012. 07. 18. 17:42

Köszi.:) Kár, hogy csak ennyi. Remélem, lesz 2. évad, utána pedig még sok, sok, sok.

Én leginkább azt várom, hogy mikor kezd magával valamit Michelle, mert eddig csak úgy van. Nagyon remélem, mihamarabb állást vállal, ami új kapukat nyit meg számunkra.
Ja, és a másik két leányzóról is szívesen hallanék, ne csak Boo és Sasha legyen előtérben. Oké, Ginny kicsit bolond, de Melanie…? Az első rész után fel sem tűnt, hogy ‘van’, és hogy csinált valamit/mondott valamit.

Gabe - 2012. 07. 18. 21:10

Pont egy ilyen sorozat hiányzott a palettáról mostanában. Zseniálisan jó, de azért Gilmore Girls forever! :)

Pityipű - 2012. 07. 18. 21:34

@Nina

Megmondom mi hiányzik, Lorelai:) nagyon jó a sorozat, beszívott, de Lorelai hiányzik belőle..

Zwecki - 2012. 07. 18. 23:49

Pont az őrült Gilmore Girls fanatizmusom miatt a zenék engem is idegesítenek. Minden pillanatban várom, hogy megjelenjen Lorelai, Taylor vagy Kirk. Azért Mitchum Huntzberger mint egy beszívott bártulajdonos??? Jó benne a vöröses mindenes csaj, Trudy vagy Trully.

Bullseye - 2012. 07. 19. 00:17

Elsőre nem tudtam mennyire fog tetszeni ilyen hagyományos sztori-sorozat, de Gregg Henry az állandó gonosz, mint beszívott szörfös-bártulaj levett a lábamról…

azt hiszem belenézek a GG-be is :)

Raoul - 2012. 07. 19. 09:08

Pedig épp elkezdtem újradarálni a Gilmore Girls-t mert hiányzott az életérzés, de akkor ez most határozottan felkerül a listára. :D Köszönöm a karikát, ez most felcsigázott. :)

Nina - 2012. 07. 19. 11:39

@Pityipű: bezonyám, Ő nagyon. :)))

julcsi - 2012. 07. 19. 14:23

én a balettos csajok p*csogását a 2. részben egyszerűen már képtelen voltam elviselni, ezért otthagytam az egészet. nem hiányzik.

khaos - 2012. 07. 20. 00:41

nos megnéztem a 2.at is,és jól szórakoztam,hiba lett volna ha első rész után itthagyom,már már gg-t idéző beszélgetések
viszont tényleg sose éri el teljesen azt a szintet,mert mint írjátok: kevesebb van neki egy lorelai-al
és a főszereplő csajnak hiába javulnak a megszólalásai még mindig ellenszenves feje van sajna
viszont erre a 10 részre (ami már csak 5) maradok sztem,csak ne essen vissza az első rész szintjére

kéknefelejcs - 2012. 07. 21. 09:41

Eddig nekem is tetszik, a pörgős párbeszédek nagyon jók.
Ami viszont kicsit gyengére sikerült, az a főcím. De persze azon mindig lehet változtatni…
Elég kiszámítható lenne, ha Michelle is beszállna a lányok oktatásába, de gondolom ha lesz további berendelés, majd abban úgyis elsütik.

Cara-cartón - 2012. 07. 21. 21:17

Én a pilotot 15 percig néztem, majd abbahagytam. Ezt olvasta, talán kellene neki adni esélyt.

tulipán - 2012. 07. 24. 22:24

hát, adtam neki esélyt eddig rendesen, de olyan mint a magyar narancs. kicsit sárga, kicsit savanyú, de még csak nem is a mienk :(
sztem ha nem A.Sh-P neve lenne rá kiírva, mindenki szörnyülködne h. milyen ócska GG koppintás.
minden, amitől a GG jó volt (jó? zseniális!), itt erőltetett, elnyűtt, mű, de nincs mellé benne semmi, amitől ez új lenne, friss, vagy egyéni, szvsz persze! és még a balettra sem helyeznek elég hansúlyt, h. legalább attól különleges lehetne!
szóval, nálam kasza, különösen a mostani rész után.
(Értem én, h. Aaron Sorkinnak daddy-issue-i vannak, de Amy Sherman-Palladinonak meg sose volt rendes szülinapja? )
:(

emeric - 2012. 07. 24. 22:46

Nekem tetszik, ma daráltam le az eddigi részeket. Kicsit olyan érzésem van, mintha egy 40 perces összefoglalót néznék egy egy órás filmből. Egyszerűen mintha hiányoznának jelenetek… Eléggé kiszámítható is volt eddig, de legalább a jelentősebb szappantól eddig megkímélnek minket.

vazs - 2012. 08. 03. 00:24

Az első két rész nyögvenyelős és döcög a sztori, de utána hozza a szokásos ASP színvonalat.
Azért közel sem hibátlan és azt sem gondolom, hogy GG-t túl fogja szárnyalni, de azért kétségkívül méltó utód, rég kötött le ilyen jól sorozat. Részemről jöhet a folytatás.

yeeeyha - 2012. 08. 14. 12:23

Az első rész után leálltam, aztán tegnap neki kezdtem, le is ment a következő három rész egyhuzamban :)
Amit én egyelőre hiányolok, az egy Luke féle karakter, aki társa lehetne Michelle-nek. Nem is tudom, miért gondolom így, mert feminista szempontból, nem is kell pasi a boldoguláshoz :)
Ami idegesít: a Flowers ház, azzal a sok kacattal; én is kacatos vagyok, de örömömben ujjongtam, mikor Michelle rátalált a fantasztikus vendégházra. És engem Truly is zavar – idegesít, utálom. Totál benne van a karakterében az idegbeteg, fűrészelős gyilkos, ami jó is lenne, de nem egy horrorsorozatban vagyunk.
Ami a kisvárosból felvillan, az többnyire bájos, még a kalapos számlafizetés is jó volt, bár először az is kiakasztott. Évente két számlarendezés, 4 fajta elosztással, amiből mx. két csoport kapja meg a pénzét? Felém is lehetne így :p :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz