login |

Leverage: kezdett az 5. évad

2012. 07. 22. 18:58 - Írta: Casey Novak

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Igen, elkezdődött.  És ezen a mondaton kívül nagyon nehezen tudok újat, vagy egyáltalán bármit mondani a Leverage 5. évad nyitányáról. Új évad, új helyszín, ugyanazok a szereplők és ugyanazok a hibák, amikbe a 3. évad óta előszeretettel belesétálnak a készítők: összecsapott, elrugaszkodott sztori, kicsit sem elegáns megoldás, és a nagy átverést nem a végén leplezzük le, hanem minden egyes mozdulat után, de minek, hisz még a kevésbé rutinos néző is rögtön levágja, hogy hogy történt a dolog valójában. (Ha az első rész első 20 percében kinyírják az egyik főszereplőt, akkor az vajon tényleg meghalt-e?)

Régen – igen, most elkezdem a “régen mennyivel jobb volt”-vonalat – legalább minimális realitása volt annak, hogy a főgonosz arra sétál, amerre a csapat terelgeti, de egy ideje, és ebben a részben is az volt az érzésem, hogy a kereskedelmi adókon a délelőtti telefonos jósasszonyok nagyobb magabiztossággal beszélnek a levegőbe, mint ahogyan itt egy-egy terv felépül. Pedig nézettségben szép számokat hozott.

A tovább mögött folytatom, spoilerekkel.

Rosszul esik ilyeneket írni az egyik valaha-kedvenc sorozatomról, de csalódtam benne, úgyhogy bosszúból gonosz vagyok. Sok ellenvéleményt olvastam, nagyon megosztó viták zajlanak a Leverage köröl, főleg a ‘hiányzik az első évad’ – ‘ne álljunk a változás útjába’, és a ‘minek az átívelő szál?’ – ‘mire jó az egy eset-egy rész megoldás?’-vélemények csapnak össze. Személy szerint nem is zavarna sem az újítás, sem valami komolyabb átívelés, de akkor tényleg legyen komoly, és ne esetleges. És emellett, de ne ez ellen dolgozva, legyen benne valami meglepő!

Ebben a részben messziről látszott, hogy a repülőt fogják ellopni, valamint az is, hogy ez így nem fog működni, és valami szimulátor segítségét veszik igénybe. Amitől külön felment a vérnyomásom egyébként. Oké, legyen nagyon élethű a vetítés, mozog a kis pilótaszék, amitől a bácsi úgy tűnik, mintha valami rohama lenne, de kérem szépen, nehogy már egy repülős szakember ne vegye észre, hogy nem is szállt fel a gép alatta!

Vagy a kabin légnyomását is megpiszkálta Hardison? (Oké, ez még mindig jobb volt, mint az előző évad szuperkrumplija.) És hogy is jutottak hozzá a töredék felvételhez? Nem volt egészen tiszta. Ja, és Parker simán lefut egy autót, és menet közben alá is tud mászni. Az egyetlen érdekes fordulat a raktárbeli jelenet volt, legalább egy kicsit megerősítették Nate kicsit sem hihető improvizált sztoriját.

De. Némi bája azért van a sorozatnak még mindig. A párbeszédek, az élcelődések, a kötelező adag dammitHardison, ezeket mind jó nézni és hallgatni, de nem biztos, hogy elég a nézők megtartására a hardcore rajongókon kívül.

Ami nagyon nem hiányzott, az az utolsó egy perc. Hepiend, ügy lezárva, és akkor hirtelen sötét szoba, komoly zene. Ajjaj. Akkor most jön a csavar. Hát jött is, bár nem tudni mi az, csak hogy Nate újfent titkolózik, de Hardison be van avatva, viszont nem örül neki. Még jól is elsülhet, a minimális érdeklődést fenntarthatja, de éppen idegesítővé is válhat. Vagy átívelő szál lesz belőle, vagy csak bebiztosítanak maguknak az írók egy kerek lezárást, arra az esetre, ha a 4. évados túlélők most már tényleg elpártolnának, és nem élné meg a csapat a 6. szezont.

Sok minden függ a következő pár résztől, hogy miképp játsszák meg ezt a kártyát, és hogy kapunk-e valami többletet a szereplők múltjából, mert annyi mindent felhoztak már róluk, de válaszokat nem igazán kaptunk. (Mi Sophie igazi neve?!) Ennyi negatívum után azért közölném, hogy én továbbra sem kaszálom, félig gyengeségből, félig kíváncsiságból. És mivel nem volt ez olyan rossz rész, de kiemelkedő sem, és semmiképp nem hozta egy évadnyitó színvonalát, maximum egy évadközépét, így kap egy 5/10-et. A sok szép közös élményért.

10 hozzászólás Ne habozz!

Shana - 2012. 07. 22. 21:36

Hát igen, a repülő-szimulátoros résznél kicsit én is sírtam legbelül. Pedig nekem annyira nem tűnt fel a minőség romlás, már úgy értve, hogy be lettem szippantva az első két évaddal, és onnantól én már zabáltam, tök mindegy mit akartak beadni nekem. Imádom a karaktereket. Kaszálni azt hiszem sosem fogom, de nagyon nagyon remélem, hogy kicsit összeszedik magukat az írók, mert nem akarok több ilyen fájós jelentet látni.
A fordulat a végén tetszett, legalább van benne valami rejtély amin lehet filózni.
BTW, én vagyok az egyetlen akit tökre nem érdekel Sophie igazi neve? :) Csak egy név… az isten szerelmére XD

Casey Novak - 2012. 07. 22. 21:58

Shana: Leverage-éknél semmi sem “csak” egy név :D
Nem tudom miért érdekel, szerintem csak azért, mert azt akarják, hogy érdekeljen :)
Ezzel kapcsolatban is olyan érzésem van egyébként, hogy még az írók sem tudják, csak nyitva hagytak egy kiskaput valami képtelen sztorinak, ha már végleg kifogynának az ötletekből.
Én sem bírom kaszálni, az első két évad miatt benne volt a top 10emben, és nem tudják annyira elrontani, hogy ezt elfelejtsem!

LoGi - 2012. 07. 22. 22:13

Egyet értek a kritikával teljes mértékben. 4. évad is tele volt már röhejes dolgokkal, és érdektelen részekkel. Ezért daráltam 80%-ban, meglepő módon így még tetszett is valamennyire. Szóval idén is ezt fogom tenni, és ajánlom másoknak is.
Amúgy ezeket a valóságtól elrugaszkodott megoldásokat (repcsi szimulátor + Parker autó után rohanása) nem is tudom mire vélni már. Volt előző évadban is pár. Ennyire nem kéne komolyan venni már a sorozatot? Hardison mindent megtud hackelni, Eliot egy felfegyverzett hadsereget is lever puszta kézzel, és a többi. Nem jó ez így, írók nagyon pocsék munkát végeznek. Miért nem cserélnek?

Kolbászból Kerít és... - 2012. 07. 22. 23:47

Tudtok arról valamit, hogy szinkronosan várható-e folytatás?

winnie - 2012. 07. 23. 07:35

sajna engem nem győzött meg az írás, hogy visszatérjek, majd jelzitek, ha jön egy szuper rész, vagy egy parkerközpontú:)

payskin - 2012. 07. 23. 13:42

A 3. évadzárónál kaszáltam, 4. évad kimaradt. Gondoltam, letöltöm, belenézek, mégis az egyik nagy kedvenc volt. Volt.

Lui - 2012. 07. 23. 23:05

Katasztrófa. Az a baj h én is csak nézem, de nem kaszálom. Mert még mindig pislákol a remény, hogy talán visszatér az első 2-3 évados feeling.

Parkeres autóutánfutás majd alá beugrás, alulról elkapás- felkapaszkodás. :D A fejem fogtam, mondom ezt ne. kérlek.

3/10

Casey Novak - 2012. 07. 25. 19:47

@winnie: Se nem szuper, sem nem Parker, de a második rész nagyjából visszatalált önmagához. Nate és Sophie is úszott a szerepében, jól állt mindkettőnek. Hogy tud az a nő mindig pont olyan nemzetiségűnek kinézni, mint amit el kell játszania? A vendégszereplő is jó volt, a con is, külön érdekessége volt a “kit kell megvédeni kitől”, ilyen még eddig nem volt. Jó volt a sztori is, sokkal hihetőbb, mint eddig bármelyik az előző két évadból. Egy zavaró rész volt, vagy inkább másfél

SPOILER
Aki látta: kicsit túlzásba viszik Parker tehetségét mostanában, lsd. belépőkártyák, de az igazán hülyeség a széf alulról való kivágása, amit viszont fentről senki nem vett észre…
SPOILER OFF

Tehát a sztori kedves volt, a színészek meg jók, és végre kicsit komolyabb értelmet nyert Eliot nagyszerű verekedési képessége :) Hardison és Parker viszont kicsit parkolópályára került, de tőlük és a másik pártól is kaptunk egy aranyos jelenetet. Nem a kötelező látni kategória, de ha nagyon ráérsz, bevállalhatod! Remélem minimum ezt a szintet tartani fogják a végéig.

winnie - 2012. 07. 25. 20:23

ó, köszi. este nézem.

Casey Novak - 2012. 07. 25. 21:19

Hűha, ha nagyon nem fog tetszeni, akkor az én hibám lesz az a 40 perc, amit többé nem kapsz vissza :) Majd kérünk ám véleményt! Hátha nem csak én gondolom jobbnak, és még van remény. És előbb-utóbb a kibeszélő is feltámad hamvaiból… Bár egy rész nem jelent sokat, még lesz egy pár, amit elronthatnak, de fő az optimizmus.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz