login |

Warehouse 13: kezdett a 4. évad – írta darkspell

2012. 07. 25. 15:15 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Bevallom őszintén, kicsit félve álltam neki a Warehouse 13 4. évados premierjének a tavalyi zárás után – féltem, hogy gyors és könnyű feloldása lesz a kvázi cliffhangernek, hogy még jobban elrontják az elég ütősnek induló zárást. Szerencsére csalódtam, és (ez most nem szitokszó) jó kis Da Vinci-kódos, kincsvadászós epizódot sikerült összerántaniuk.

Pont a minap kérdezte valaki, hogy megéri-e nézni a Warehouse 13-t. Meg, ha nem ül le az ember túl magas elvárásokkal – ment a válaszom. És ez most is teljesen igaz volt. Ha nem esel le a székről attól, hogy néha kilóg a CGI lólába; ha nem kaparod le a tapétát attól, hogy a szerzetes báttyák eszméletlenül fekvő pózból indulva is csak alig 5 perc késéssel megérkeznek a kontinens másik felére, nem lesz gondod. Mert ezeken átlépve ismételten egy könnyed, laza, bohókás, néhol mégis komolykodó valamit kapsz, ami egy lájtos, 10 munkaórás nap után megfelelő zárás holnapig.

A tovább után már apróbb spoilerekkel folytatom, elmélkedek, sörözök, pontozok.

Kezdésnek tehát a Warehouse romokban, Myka romokban, Pete meg aztán végleg (Eddie, Eddie, azt a könnyes szemet még gyakorolni kellett volna!) – és ott van Artie kezében az óra, ami… Ami fogalmunk sincs, mire jó. Itt nyugodtam meg, hogy azért nem lesz 3 perc alatt visszaállítva a világbéke meg mindenmás.

Az epizód legnagyobb erőssége hűen tükrözte az egész sorozatét (bár lehet, hogy csak én vagyok annyira ereklye-sucker, amennyire winnie időutazás-sucker): hogyan lehet a történelem bizonyos eseményeit kiragadva, meghatározott tárgyaknak természetfeletti erőt adni. Legyen szó a bombaként használt faldarabról, Gandhi levetett cuccáról vagy éppen Magellán kacatjairól. Külön pacsi, hogy egyáltalán nem Amerika-centrikusak a felemlegetett tárgyak, nem kell Amerika-szakos bölcsésznek lenni ahhoz, hogy hozzá tudd kapcsolni a tárgyakat a személyekhez.

Maga a szaladgálás elég könnyedre sikerült, sem Claudia, sem Myka otthagyása nem volt valami nehezen emészthető – de Pete a végén azért elejtett egy rövidet, amibe kicsit belegondolva megborzongtam.

– I’m not gonna remember?
– Remember what?
– Remember dying.

Az egyetlen negatívabb dolog sajnos maga Pandora szelencéje volt. Gondolom, kellett valami, amitől az egész kicsit erősebb, meg befolyásolja a világot is – viszont éppen emiatt öncélúnak és odavetettnek tűnt. Itt talán a kevesebb több lett volna, hagyhatták volna “mindössze” a Warehouse, HG meg Mrs. Fredericks sorsát a mérleg serpenyőjében.

Amire viszont kíváncsi leszek, hogy az évad során mit hoznak ki Claudiából – mi is lett valójában az a gonosz, amit Magellán segítségével elszabadítottak. Ennek fényében pedig kellően bizakodó vagyok a jövőt illetően, és a kezdet is volt annyira jó, hogy megszavazzak neki mondjuk egy 7/10-et. A többit meg meglátjuk. Vélemény?

Nem feledni, az évad 20 részes lesz, a nyári adag után a folytatás tavasszal érkezik.

24 hozzászólás Ne habozz!

djangyu - 2012. 07. 25. 15:27

még valamikor az Eurekával együtt kezdtem nézni. Asszem valahol a második-harmadik epizód után befejeztem. Jó, egyszer megnéztem egy 2. szériás epizódot, de azután vége kész kasza.

nekem túl statikusnak tűnt akkor az egész.

inkább betöltök akkor már egy hardkór MILF-anált, de ezt a sorozatot soha a büdös életben nem fogom még egyszer akár egy perc erejéig megnézni, annak ellenére, hogy már elszakadtak a raktártól… ahogy kiveszem az írásból, írásokból :)

winnie - 2012. 07. 25. 15:42

nem hiszem, hogy elszakadtak volna, de a statikus biztos, hogy nem jó szó a sorozatra. nem nézem, de amellett, hogy a lényeg a heti ereklye, elég kellemes átívelések, összeesküvések és persze új szereplők vannak benne- szóval elég változatos.

Wexylum - 2012. 07. 25. 16:00

Szeretem ezt a sorozatot, jó évadkezdés volt – szerintem. Azt hogy mi lesz Claudiával… hát tippem sincs, de furcsa hogy Mrs. Fredericks még “érzi” a meg nem történt dolgok hatásait. HG pedig külön öröm számomra hogy megvan, jó színész.

djangyu - 2012. 07. 25. 16:23

a statikusságot nem a cselekmény dinamikájára értem. inkább arra, hogy darálják az artifaktokat, darálják, de igazából nem érzem, hogy a darálás mellett bármi más célja is lenne annak, hogy megkeresik a tárgyakat, és összegyűjtik őket egy helyre.

az hogy vannak benne összeesküvések… az még szerintem nem érdem egy sci-fi-nél, vagy fantasztikus sorozatnál, lassan az egy teleregénynél is alap. vagyis hát, lásd a Dallas/Falcon Crest-et, az már régen alap a tévés műveknél.

winnie - 2012. 07. 25. 16:32

értettem, ezért is mondom, hogy bár az ereklyék maradnak a középpontban, van más is, egyre több minden.

plusz nem az érdem miatt mondom, hogy van összeesküvés vagy akármi (mondom, nem nézem a sorozatot, csak követem, hogy mi minden történik), és az is csak idézőjelben értendő, úgy, hogy valakinek van egy mesteri terve, amit a háttérben szövöget, miközben bizonyos karakterekkel sakkozik. a lényeg, hogy a krimi elemet sikerült változatosan dúsítaniuk, ezért nem érzem statikusnak, bőven kapott rétegeket, új katraktereket a w13. ez nem olyan tlényező, ami miatt elkezdené az ember újranézni a kasza után, inkább csak példa arra, hogy próbálnak újítgatni. (nagyjából követik az eurekát mondhatni, nem csak hangulatban, hanem ebben is, bár itt talán komolyabb az átívelés, és erősebben jelen van az “időutazás” téma az ereklyék miatt.)

Somnium - 2012. 07. 25. 16:37

Jó kezdés volt, de nem ért fel a tavalyi fináléhoz. Talán csak annyi kellett volna, hogy Ms. Frederic és H.G. Wells halott maradjon. Bár akkor az időben visszautazós téma nem lett volna jó.
A másik negatívum, hogy hagyni kellett volna, azt, hogy Pete meghal, Claudia meg ott a ragad a falban. Nagyon klisés volt, és fölösleges, ahogy Pandora szelencéje is.
Claudia én is kíváncsi vagyok, meg az is érdekes, hogy Ms. Frederic sejt valamit.
Így vissza olvasva több a negatívum, mint a pozitívum, de jó volt.

Nincs is más céljuk, csak összegyűjteni, és elzárni a világtól, mert veszélyesek. Szerintem erre is igaz, hogy ha karakterek jók, akkor nem probléma, hogy a legtöbb rész ugyanúgy van felépítve.

nnd - 2012. 07. 25. 20:46

Tavaly a fináléval kaszáltam mert már csak tekerve tudtam megnézni az utolsó pár részt, annyira nem kötött le(tudom,tudom:)),de a leírtak alapján megpróbálom de nem sok reményt fűzök hozzá. Hátha.

ClarisseW - 2012. 07. 25. 22:04

Emlékszem, az előző évad utolsó része mennyire megfogott, és el voltam tőle ájulva. Az évadkezdés előtt meg reménykedtem, hogy ne csapják össze nagyon, mert a gyors megoldások tudnak az agyamra menni. Most úgy vagyok vele, hogy jó is volt, meg nem is. Egy részre túl sok volt, kettőre meg túl kevés lett volna a történet, és várható volt, hogy nem szárnyalja túl az évadzárót, de azért belengette az évad alaptörténetét. (Amúgy érdekes, hogy Claudia az első évad végén is hasonló lelépős helyzetbe került, hogy aztán kiderüljön, még sem sáros. Itt most azért valószínűbb, hogy az lesz…)
Reménykedem benne, hogy H.G.-t azért még látjuk. Tudom, hogy Jaime Murray mást forgat, stb., de kár lenne a karakteréért.

norbucso - 2012. 07. 26. 00:25

Mióta kivasalták a nő haját, azóta le sem veszem róla a szememet! :))) Ennyit számít. Amúgy szeretem a sorozatot, meg az Eurékát, valamivel pótolni kell a Csillagkaput!

akh - 2012. 07. 26. 02:04

Nem rossz kis sorozat ez (mondjuk én magyar szinkronnal nézem), de a Csillagkaput azért nem tudja pótolni sajnos.

Totya - 2012. 07. 26. 13:06

Kezdetek óta nézem a WH13-t, természetesen feliratosan (szinkron: sicc!). Ezek ellenére elfogulatlanul írom, amit írok. Bár tetszett a kritika, de szerintem maga az epizód csak hármas alá (v kettes felé)…
Jó a sztori még ha nyakatekert is, tetszik, h valóban nem (csak) az amcsi történelemre koncentrál; de ennyiben ki is merül szerintem. Harmadik évad utolsó részében teljesen megjósolható volt, h lesz lehetőség helyrehozni a dolgokat.
Én előre félek, h az évad (jelentős része) Claudiáról fog szólni. Félek, mert akkor az lesz a sorozat veszte, mint tudjuk (ld. House, Eurek, Lie to Me).

Iceclon - 2012. 07. 28. 09:17

Tetszett a rész, csak a Pandorás dolog nekem furán jött, mert mintha úgy rémlene, hogy a pilot részben mikor bemutatják Myke-nak és Pete-nek a raktárat, Myke Pandora szelencéjéhez hasonlítja a raktárat, mire az a válasz jön, hogy Pandora szelencéje X sorban van Y polcon, és persze üres…

arsenal93 - 2012. 07. 28. 10:04

Szerintem jó rész volt reménykedtem hogy a recepciós csaj lesz a gonosz:D, de egybként se hiszem hogy Claudia végleg gonosz maradna szerintem Jinskyt akarja valahogy visszahozni és azért ment el.

Isteee - 2012. 09. 27. 19:13

Nahát, hol vagytok emberek? :)
A 4×09 nagyon jó volt, nem volt semmi a befejezés.

Arsenal93 - 2012. 09. 29. 00:04

Én is pont a 4×09 miatt néztem vissza nagyon jó rész volt.

Iceclon - 2012. 10. 02. 14:38

Jaja, 4×09 ütött

joshua7 - 2012. 10. 02. 20:54

4×10-ben van magyar jelenlét. :) Ráadásul a beszédet leszámítva nem is volt rossz.

Isteee - 2012. 10. 04. 19:40

Igen, a magyar beszéd az nem volt valami nagyon jó, de ez a rész eddig a legmozgalmasabb szerintem.
Azért ez nem volt semmi.
És persze megint a legjobbkor hagyják abba.
Az meg külön tetszik, hogy az utóbbi pár rész nem 1 rész 1 rejtély, hanem a főszálhoz kapcsolódik :) Nagyon várom a következő részt.

winnie - 2012. 10. 04. 19:57

ha valaki tud vágni a magyar jelenlétből videót, szívesen kirakom:)

Arsenal93 - 2012. 10. 05. 20:41

Ez a 4×10 ütött nagyon :) Az egész 4. évad nagyon jó volt és ez a rész még rá tett.Jöhetne már a következő rész :))

Isteee - 2012. 10. 08. 21:13

Mikor lesz a következő rész?
Most hűltem el, hogy a calendarban a 10-es volt az utolsó. 2 részben jön a 4. évad?

winnie - 2012. 10. 08. 21:29

tavasszal jön.

mntn - 2012. 12. 06. 11:33

Gondolom akkor idén nem lesz karácsonyi különkiadás :(

JKJ - 2013. 06. 11. 13:21

Jézusom, mi volt ez a zenés blokk a 4/16 végén… Még most is fut a hideg a hátamon. Sajnos rossz értelemben :-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz