login |

Pilot-mustra: Blackout – 1×01

2012. 07. 31. 18:47 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra

A BBC nyáron nem viccelt, bevetette a nehéztüzérséget, nem is értem, hogy bírnak ennyi érdekes sorozattal előállni – és akkor még nem beszéltünk az őszi kínálatukról (itt a promó – ez meg a BBC2-é). Persze szó sincs arról, hogy ami angol, az csak jó lehet, de a minőségi körítés szinte mindig biztosra vehető. A Christopher Eccleston főszereplésével készült Blackout is igencsak gondos munka. Gondos annak ellenére, hogy az első rész valami iszonyatosan zilált, zaklatott, frankón átadja hangulatában a démonjait alkohollal legyőzni próbáló politikus érzéseit.

BLACKOUT – 1×01 – 5/10

Mert igen, ismét csak ez a kulcsszó: a hangulat. Annak nincs híján a Blackout, hozza is azt, amit kínál, azonban mégsem teljes az ember öröme, mert hiába érezzük, hogy ezt néznénk tovább, valahogy mégsem kapunk annyit az időnk befektetéséért, amennyit várnánk. Hülyén hangzik? Lehet, elfogadom, de miközben bőszen bólogattam, hogy mennyire “átjön” az, ami a sorozatban történik és érdekel, hogy hova akadnak kilyukadni, a fejemben az járt, hogy basszus, ez az évad mindössze 3 részes. És, ha az első rész elment az alapozásra, akkor mégis hogy akarják kijátszani a karaktereket a folytatásban? Lépnek előre kettőt a sakktáblán, aztán vége az S1-nek? (Elvileg mini a sorozat, szóval: Vége mindennek?)

Nem tudom. Tisztában vagyok vele, hogy nem szabad ezt csinálni, a technikai jellemzőkre gondolni, de nagyon fura volt így nézni és annak ellenére, hogy már a 3. rész, azaz a finálé is lement (lezártak mindent?), de nekem az 1×01 teljesen olyan volt, mintha megteremtették volna egy FX-es kábelsorozat alapjait, aminek az első szezonja 13 rész és utána megfelelő nézettség esetén folyt. köv. Mert a Blackout-ban simán benne lenne egy hosszabb távú sorozat potenciálja, van olyan izgalmas a főhős karaktere, a rejtély pedig elhúzható.

Valamiért fordítva álltam neki a kritikának, így arról is illene írni, hogy miről is szól a sorozat. Egy rongyember városi politikusról, aki iszik, mint az állat (de, mint az atom, tényleg, ember nem ivott annyit sorozatban, mint Eccleston karaktere 20 perc alatt), korrupt, hanyagolja a családját és egy időkiesése alatt történik valami, ami azt sejteti vele, hogy igen csúnya dolgot művelt, amíg nem volt magánál. S ha mindez nem lenne elég, akkor másnap összehoz valami igencsak hősieset és hirtelen megváltozik körülötte a világ.

A Blackout egész pilotja a két történés és azok következményei körül forog és megágyaz az alapszituációnak, bemutatja a főbb karaktereket – mondom, előkészít egy hosszabb sorozatot. Úgy talán működne is és magasabb pontszámot kapna, azonban mivel tudtam, hogy 3 részről van szó mindössze, rengeteg elvesztegetett percet észleltem benne, néhol túlzottnak komótos volt, bőven akadt benne önismétlés Tudom, hülye egy dolog így kezelni egy kvázi pilotot, de nem tudtam közben a tudásomat “kikapcsolni”, az osztályzat a kontextus ismeretében értendő.

A lényeg, hogy a végeredmény minőségi volt, Eccleston több, mint hiteles, érdekel(ne) a folytatás, de nem tetszik, hogy ilyen rövid, 3 rész nem elég a mellékalakok normális karakterizálására, csak a rejtély feloldására, ami önmagában nem feltétlenül izgalmas. Így magam sem tudom, hogy befektessek-e. Mézesmadzag.

5 hozzászólás Ne habozz!

napocskin - 2012. 07. 31. 19:37

Én az első két részt néztem meg eddig, illetve úgy mondom, hogy szenvedtem végig. Eccleston nagyon jó (lenne), és a színészekkel úgy alapvetően nincs bajom (bár a bogárszemű nő egy kicsit idegesít), de a sztori elnagyolt és teljesen hihetetlen – meg még, ahogy mondtad, zilált is. Viszont ami számomra nehezen nézhetővé teszi, az a túlstilizáltság. Szeretem a BBC képi világát általában, de itt átestek a ló túloldalára, és ezzel számomra kvázi lehetetlenné tették, hogy a történetre figyeljek. Valószínűleg végigszenvedem majd a harmadikat is, mert kíváncsi vagyok a végkifejletre, de ennyi bőven elég is lesz.

lirhen - 2012. 07. 31. 19:39

Egyszer mindenképpen megéri megnézni – a hangulat miatt, a karakterek miatt, Eccleston miatt. A történet azonban annyira összefércelt, nem kidolgozott, nincs rá elég idő, hogy többször már egyszerűen nem érdemes. A vége pedig..
Potenciál pedig lett volna benne bőven, de nem használták ki. Határozottan kár.

szerintem - 2012. 07. 31. 23:29

majdnem pontosan ugyanazt gondolom a blackout-rol, mint napocskin, bar en egyelore csak az elso reszt lattam. olyan volt, mintha az orokkevalosagig tartott volna az elso epizod, nekem Eccleston sem tetszett benne, szerintem az o jatekara is igaz volt a sterilseg vagy tulstilizaltsag, nem tudtam nem latni, hogy Eccleston eppen foszerepet jatszik. lehet, hogy csak rosszkor neztem, de a zaklatottsaga, ami eppen be is ranthatott volna (es gyanitom, ez volt a szandek), inkabb csak idegesse, feszultte tett, feszengtem vegig.
azert a sztori erdekel, es csak harom resz, szoval biztosan lenyomom. de ha ez egy hosszabb sorozatnak lett volna a pilotja, biztos, hogy kaszalnam.
nem akarok altalanositani, de eppen human irta a minap valamelyik angol sorozattal kapcsolatban, hogy nem minden jo, csak azert, mert angol, ott is vannak kozepes sorozatok (sot, szerintem lehet, hogy rosszak is). csak szerintem kicsit mind hajlamosak vagyunk a brit dologokert jobban lelkesedni.
Eccleston peldaul kivalo volt az accused-ban, itt viszont szerintem nem.

clark - 2012. 08. 15. 13:41

na meghoztad a kedvem és megnéztem az első részt tegnap.Mondjuk Eccleston miatt amúgy is kötelező(doki volt:D).
Nekem kifejezetten bejön ez a komor hangulat.Lekötött az 58 perc,nem unatkoztam,pedig nem sok minden történik,de az mégis jól van tálalva,meg érdekes témát feszeget.Annyit ivott az első 25 percben hogy én is megkívántam:D

ma valószínű ,ha lesz időm nézem a maradék 2 részt is.

nekem két sori ugrott be a nézése közben,egyik a wallander a másik az exile.

clark - 2012. 08. 28. 12:33

megnéztem a maradék 2 részt is és igazán jó volt ez a mini sori.egy hosszú filmnek is tekinthetjük,majd 3 órás!De inkább eztt néznem meg 10szer mint az avatart v harry pottert.

a színészek jók voltak főleg Eccleston,de a scherlock főellensége is érdekes színfoltja volt a sorinak!
jó volt ez a korruptált hatalmi rendszer felvázolása és az apa próbál tenni valamit a családjárt(megvátozik,nem iszik stb)

A hangulata nagyon ott van.Én csak ajánlani tudom mindenkinek!

Ilyen sorikiat kellene néznie az embereknek,nem szappanoperákat (bk, és tsai).ennek van mondanivalója is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz