login |

Scandal: vége az 1. évadnak

2012. 08. 01. 15:01 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

Azt hiszem, sok mindent elmond a nem éppen racionális sorozatnézési szokásaimról az, hogy április premierje idején kihoztam a 2011/12-es országos évad egyik legjobb pilotjának a Scandal-ét (a 2011/12-es 43 országos pilot rangsora itt), majd a második részt csak tegnap néztem meg. Szerencsére csak 7 részes az első évad, így mára már végeztem is (darának ideális), s a tavalyi egyik legjobb pilot titulust azzal toldhatom meg, hogy a Scandal volt 2011/12 egyik legjobb újoncsorozata. Pont. (Hogy melyik volt a másik három, az az idei finálékritikákból szerintem kiderül.)

Rengeteg mindent leírtam a pilotkritikában az elit botrányait, válságait kezelő csoportról szóló sorozatról, nem akarok mindent megismételni. A Scandal-nek az egyik felét a heti eset, a krimiszál jelenti, az éppen aktuális botrány elsikálása. Nem írom, hogy szerencsére vagy sajnos, mert ezek az esetek szinte kivétel nélkül korrektek, tisztességesek voltak, nem húzták le az összhatást. De a Scandal nem színtiszta procedural nyomozós vagy ügyvédes sorozat annak ellenére, hogy vannak benne nyomozók és ügyvédek, hanem jóval több annál. (Főleg, hogy az évad utolsó részeiben már heti ügy sem nagyon volt.)

A készítő Shonda Rhimes, ez sokakat kellemetlen bizsergéssel tölthet el, azonban az írónő most megmutatta, hogy nem csak Grey’s Anatomy-t tud írni. Már az első résznél is rácsodálkoztam az olykor kegyetlenül pörgő párbeszédekre, s ez a stílus végig kitart. Ami azonban még inkább csodálkozásra késztetett, hogy szinte semmi szappanos romantikázás nem volt az 1. évadban. Olyannyira nem, hogy még karakterizálás is alig akadt, nem törődtek a fő figurák magánéletével, csak a munka volt a középpontban. De ettől még igenis húsvérek a karakterek.

Ez a megközelítés (ld. CSI-ok az első évadokban) azért szokott tetszeni, mert ilyenkor a színészeknek sokkal nagyobb feladat jut, hogy közel vigyék karakterüket a nézőhöz, használhatják saját eszközeiket. Vicces volt, hogy talán az 1×05-ben tudtunk meg a főszereplőkről a legtöbbet, amikor valaki nyomozott utánuk és tételszerűen mindenkinek az előéletét felsorolta, alig lehetett győzni befogadni az új infókat. Ezt ki is használja a Scandal, mert a fő karakterek múltjának felfedését is szépen beépítik a részekben, de nem feltétlenül flashback-ekkel. (Az 1×06 egy flashback-rész volt, de nem a válságkezelőkről szólt. Bár ami velük kapcsolatos volt, az hihetetlenül valószerűtlenre sikerült.)

Elkalandoztam. Szóval a Scandal egyik fele heti ügyes, nyomozó, a másik fele pedig a pilotban feldobott Nagy Fehér Házi Botránnyal kapcsolatos, komoly átívelő szálat jelentve. Ez a szál amellett, hogy nyomozó, bőven tartalmaz politikai játszadozásokat, és a pilot legkeményebb WTF-ját (amitől annyira elhánytam magam, hogy minek kellett) is ide integrálták be. Ez az egyetlen szál, ami lassít és érzelmeket hoz be, még mindig nem tudom, hogy viszonyuljak hozzá, de abban biztos vagyok, hogy enélkül rengeteg jóság kimaradt volna az 1. évadból, ugyanis sok mindennek katalizátora volt.

Az évadvégi olykor lassítások és WTF-esők ellenére azt kell mondanom, hogy már az első részek annyira megvettek, hogy reppen az összképre a 8/10. Nagyon a műfajom az efféle rejtélyközpontú, kvázi összeesküvő, nem kicsit politikus, háttérben machináló történet, amelyben nem csak a párbeszédek pörögnek, hanem a cselekmény is nagyon gyors, szinte tényleg alig van megállás. Amikor pedig megállnak a karakterek, akkor olykor pattanásig feszült hangulatú négyszemközti dialógcsatát bonyolítanak le, ami kompenzál a tempó leüléséért.

Szó se róla, elég komoly a hangulata a sorozatnak, poénkodásnak nincs helye, de szerencsére az Olivia Pope – ügyész viszony, valamint a botladozó újonc kezelése old azon, hogy itt mindenki vérprofi és minden a munka. (Túl van húzva a főhősök jelentősége, de rohadjak meg, ha nem áll jól nekik.) A politikai és rendőrségi oldalon is hasonló a helyzet, mégis mindig kell győzedelmeskednie és koppannia is valakinek. (Nyilván van moralizálgatás, miért ne lenne, de a történet okosan úgy van felébredve, hogy a néző folyton kapja a kis jutalomfalatkákat, így nem elégedetlenkedik. Sőt.)

Ja, persze. A színészek szinte kivétel nélkül nagyon jók, a karaktereik abszolút megkedvelhetőek, de ez természetes, hiszen minden helyzetben már-már scifibe illően tudják, hogy mi a legtalpraesettebb megoldás, egyszerűen nem lehet nem szeretni az efféle magabiztosságot, és mindegyik kap annyi nüanszt, gesztust, tekintetet, egysorost az íróktól, ami még erősíti is a “hozzájuk való vonzódást”. (Külön pacsi a mellékszereplőknek, aki halványan indulnak, de simán felnőnek a főszereplőkhöz, nem csoda, hogy a 2. évadtól Joshua Malina és Bellamy Young állandó szereplővé vált – Henry Ian Cusick-ért meg annyira nem kár, őt éreztem a legkevésbé nélkülözhetőnek, bár az Olivia-val való viszonya hasznos.)

Szinte kivétel nélkül – hangsúly a “szinte” szón, mert az Olivia Pope-ot alakító Kerry Washington az egyik legnagyobb rejtély a sorozatban. A karakter sem feltétlenül olyan, akit gyengeségei ellenére mindenki megkedvelne, de a színészi alakítás is…, hogy mondjam…, szóval szokni kell. Nem mondom, hogy jó vagy rossz, csak azzal, hogy ennyire a középpontban van, felnagyítódik minden körülötte és elég furcsa olykor nézni amit csinál, ahogy reagál, ahogy beszél.

Furamód tehát a Scandal olyan sorozat, ami annak ellenére, hogy nagyon egyszemélyes, akkor is élvezhető, ha a néző nem szeret bele azonnal abba az egy személybe. Tippre sokkal inkább válóok lehet az engem abszolút nem zavaró operatőri megoldás, hogy muszáj mindent üvegek, üvegfalak mögül felvenni, illetve az egyéb képmanipulációs trükkök – ezek tényleg idegesítővé válhatnak.

Azonban 8/10 ide vagy oda, aggódom. Várom a folytatást, persze, hogy várom, de annyira jól sikerült az első évad, annyira lezárt (böszme cliffhanger-ökkel, persze), annyira minisorozatos, hogy nem tudom elképzelni, hogy tudják fenntartani a szintet a folytatásra. Nem is nekem kell elképzelnem, az én feladatom, hogy nézzem, de ettől még nagyon magasan van a léc és tudjuk, hogy megint lesznek heti esetek, meglesz a kapcsolat az amerikai elnökkel, illetve valami átívelő rejtélyt is fogunk kapni, de… Mindegy, meglátjuk.

11 hozzászólás Ne habozz!

BlaiSeCT - 2012. 08. 01. 15:28

Teljesen egyet értek. Bepróbáltam a pilotot, aztán a többi csak úgy jött magától. :)

Shannen - 2012. 08. 01. 16:17

Már azt hittem nem is lesz írás az évadról. :)
Szerintem is az évad egyik legjobb újonca, 8/10 körüli. Szinte teljes mértékben egyetértek minden fentebb leírt gondolattal. Talán annyi kivétellel, hogy nekem a mellékszereplők végig mellékszereplők maradtak, kivéve az említett Joshua Malina-t, és Bellamy Young-ot, mert amúgy az egész Pope-csapat eléggé vázlatos maradt a szebemben.

Ó, és amit feltétlen fontos kiemelni, az a SPOILER: Kerry Washington és Tony Goldwyn közti kémia! Te jó ég, úgy forr köztük a levegő minden közös jelenetnél,hogy az valami elképesztő! Zseniális casting volt az tuti!

Meg az megnyugtató, hogy Kerry Washington játéka nemcsak számomra… mondjuk úgy… furcsa. :D mert tényleg nem arról van szó, hogy jó vagy sem, hanem olyan… fura, tényleg szokni kell, de pár rész után már nincs gond vele.

turosz - 2012. 08. 01. 17:09

Elvileg minden benne van, ami miatt szeretnem kellett volna a sorozatot, de a valóban jó pilot után nálam nagyon leült. 2-3 részt még megnéztem, de sem a történetek, sem a szereplők nem tudtak igazán megfogni, így lecsapott a kasza.
De ha ilyen rövid volt a szezon, akkor talán bevállalom a maradékot, hátha kisül belőle valami :)

koma - 2012. 08. 01. 19:25

Nézhető volt.Számomra talán 7/10.
Winnie! Minden kritikai megjegyzéseddel egyetértek, tehát ezeket csak árnyalni tudnám,azt most nem teszem, viszont Kerry Washington…Idegesítő, hogy mindent túljátszik már-már súrolva a ripacsság határát!Viszont gyönyörü, egyszerűen szerelmes vagyok belé,úgyhogy minden meg van bocsátva.

Raoul - 2012. 08. 01. 21:14

Én is egyetértek a kritikával. Megvannak a negatívumai, de ezek mind felejthetőek az összkép miatt. Kerry Washington játékát pedig én is csak azért nézem el, mert jól mutat a képernyőn a hölgy. XD
A mellékszereplőket egytől egyik imádom, főleg Abby-t. Henry Ian Cusick karakterét pedig szeretném kedvelni, de ő tűnik leginkább annak, aminek látszik. A többiek egytől-egyig összetett karakterek. Huck-tól meg a hideg ráz, de jó értelemben. XD Az elnök feleségét pedig imádom. *.*
Nagyon tetszik benne, az is, hogy ennyire pörög. Meg, hogy nem feltétlen az ügyek megoldására mennek, hanem… a kezelésükre. Imádom, hogy kapkodnom kell a fejem és hogy mindig meg tudnak lepni valami fordulattal. Mondjuk a flashback rész nekem kicsit gyengécskének tűnt.
Amúgy azt olvastam valahol – már nem tudom hol és mennyi valóságalapja van -, hogy a következő évad egyik nagy talánya az lesz, hogy Quinn kicsoda. :)

winnie - 2012. 08. 01. 21:17

“Meg, hogy nem feltétlen az ügyek megoldására mennek, hanem… a kezelésükre”

igen, ez teljesen igaz. jó látni a módszereket, az sok pluszt jelent.

fan8 - 2012. 08. 01. 22:09

Valóban az év egyik legjobbika!

Elar - 2012. 10. 22. 23:10

Ma megnéztem az első évadot.
Nekem semmi extra.
Viszont annyira lejön az író stílusa… A párbeszédek, mintha a Grace klinikát hallgatnám… :)
Brr….

winnie - 2012. 10. 23. 09:38

“Viszont annyira lejön az író stílusa… A párbeszédek, mintha a Grace klinikát hallgatnám… :)”

egyik részt sem a grace klinika írója írta, de shonda rhimes szerintem grace klinika-epizódot sem ír túl gyakran. de az első kritikákban is leírtuk, hogy nagyon más, mint a GA, még párbeszédek szintján is.

SiDor - 2012. 11. 24. 15:55

Koszi az otletet, ledaraltuk tegnap. Ha nem olvasom itt, akkor eszembe sem jut megnezni.
A pilot igazan remekre sikeredett es az Oliviat jatszo szineszno ott es akkor nagyon tetszett….aztan soha tobbet annyira. Ezt a sirvafakados arcot ezt le kene tiltani rola, akkor klasszisokkal jobb lenne. DE tetszett ellenere annak, hogy a porgosebb parbeszedeknel (eredeti nyelven nezzuk) megy a koncentralas nagyban:)))
Cyrus kis monologja azt hiszem az 5 reszben, azt tobbszor is visszatekertuk annyira bejott. Szoval, koszonjuk, orulunk Vincent!

kozodnulla - 2013. 01. 18. 01:13

megkell tanulni angolul es akkor nincs gond

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz