login |

El Internado – írta kiskiraly

2012. 08. 15. 18:55 - Írta: vendegblogger

39 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Kevés szó esik a blogon a nem angol nyelvű európai sorozatokról, de a spanyol El Internado-t, azaz az Internátust az AXN jóvoltából elég sokan ismerik, így kár lenne elhallgatni. De persze ajánlom az El Barco-t (Bárka – egy diákokkal teli hajó legénysége rájön, hogy a részecskekutató intézet félresikerült kísérlete miatt eltűntek a szárazföldek), illetve Aguila Roja-t (Vörös Sas – 17. században játszódó sorozat, amely egy tanárról szól, aki a felesége halála után bosszútól is vezérelve álruhában üldözi a városban lévő gonoszokat)

Az El Internado egy erdőben eldugott helyen fekvő Fekete-tó internátusban és annak környékén játszódik, ahol rejtélyes karakterek tűnnek fel, és titokzatos események történnek. Az intézmény lakói között van a fiatal María aki, hogy az iskolában lévő fiát megtalálja, takarítónőnek jelentkezik oda, Fermín, a szakács, aki a főzés mellett egy dossziéban gyűjt információt az iskola dolgozóiról. Héctor, az igazgató, aki egykoron szintén ebbe az intézménybe járt, bár akkor még csak árvaház volt, Jacinta, az internátus (és az árvaház egykori) nevelőnője, és Elsa, a tanulmányi felelős, akinek az édesapjának érdekeltsége volt az iskolában.

És persze a szereplők közé tartozik a diákok egy csoportja (Iván, Roque, Cayetano, Vicky, Carolina és később Julia), akik köré épül a történet. A sorozat kezdetén csatlakozik hozzájuk az új diák, Marcos és a kishúga, Paula, akiket a szülők hajóbalesete és eltűnése miatt az igazgató vett gyámsága alá a bentlakásos iskolában.

A diákok az internátusban és annak környékén lévő rejtélyekkel foglalkoznak minden egyes évadban, amikre nem is feltétlenül derül fény elsőre: az első évadban például harminc évvel ezelőtt, az árvaházból eltűnt öt gyerek sorsa után kutatnak, de később lesznek az erdőben lévő titokzatos emberek, titkos alagutak vagy éppen eldugott kincsek csakhogy párat említsek. Ezek mellett persze akad évadokon át ívelő szál is.

Az El Internado-ban az fogott meg igazán, hogy nagyrészt a diákok szemszögéből követjük a rejtélyes esetek felgöngyölítését, miközben nincsenek szövetségeseik a felnőttek között (vagy legalábbis nem tudnak róla), teljesen magukra vannak utalva, ez alatt újabb és újabb akadályokat kell leküzdeniük. A karaktereket is remekül kezelik a készítők, mindegyiket nagyon átgondolták, s azon túl, hogy senki sem az, akinek látszik, az új mellékszereplők mindegyike idővel fontos karakterré válik.

A remek kezdést követően az utolsó évadok már kissé sötétebbre sikerültek, itt elvesztette a sorozat számomra a kezdeti báját, s a 7. évados lezárást is kissé összecsapottnak éreztem, de egészében egyáltalán nem bántam a rá szánt időt. Ami egyébként nem kevés, hiszen hiába nincs sok epizód egy szezonban (6-15 között váltakozik), a részek 75 percesek. Ha pontozni kellene 7/10-et adnék rá, úgy hogy inkább amerikai és angol sorozatokhoz szoktam, de aki szereti a misztikus rejtélyeket és titkokat, az feltétlenül próbálja be.

Eddig három spanyol sorozatot kezdtem el követni, de akadt pár dolog, amit meg kellett szoknom. Ilyenek például a kissé telenovellás fordulatok. Nem megy át szappanoperába teljesen a cselekmény, de jellemzőek a titkok, bosszútól vezérelt karakterek, sokszor élnek a rejtélyes rokonok klisés és hirtelen előhúzásával. Az előforduló szembetűnő termék-elhelyezéses jelenetek (dobozos tej, tűzhelytisztító, csomagküldő-szolgálat) pedig inkább megmosolyogtatóak voltak, mintsem zavaróak.

Érdekesség, hogy a franciáknál és az oroszoknál remake is készült a sorozatból: előbbi csak egy évadot élt meg, de az utóbbi esetében már a 4. évadnál tartanak.

39 hozzászólás Ne habozz!

Andro - 2012. 08. 15. 19:07

Én ezt nemrég néztem végig, és nem bántam meg. Imádom, és mikor a végére értem, hiányérzetem támadt. Néztem volna még tovább, annyira magával ragadott a történet, a szereplők, a titkok, rejtélyek, minden. Még a szappanoperás dolgokat sem bántam, bár azokat nagyon nem szeretem. Ez volt az első spanyol sorozat, amit láttam, és komolyan mondom, csak ajánlani tudom mindenkinek. A remake-eket nem láttam, de nem is szándékozom őket megnézni.

E. - 2012. 08. 15. 19:13

Most kedvet attál hozzá, hogy újra daráljam :) Mellesleg, engem az elején nagyon megvezetett a sorozat, az első évadnál teljesen abban a hitben értem, hogy fantasy sorozat lesz, és nem emberek állnak az egész mögött. A 4. évadzáró pedig hatalmas WTF pillanat volt a számomra :D

drzs - 2012. 08. 15. 19:18

Remek sorozat, én is csak ajánlani tudom. Jól esik néha egy-egy ilyen finomság az amerikai hígf.. tengerében.

Musicfan - 2012. 08. 15. 19:36

Én is ajánlani tudom csak. A szappanoperás-tiniszerelmes részek engem idegesítettek, de az ilyesmi engem mindenhol idegesít. Ja meg a kishugi meg a barátnője is idegesítő volt, de hát kellett a történetbe, úgyhogy elnézem.
Ezeket leszámítva nagyon jó sorozat volt.

viky - 2012. 08. 15. 19:43

Kicsit több, mint egy éve fejeztem be. Elég sokáig tartott, mivel, ahogy a kritikában is van, nagyon hosszúak a részek, de az utolsó két évadot, már szinte szünet nélkül daráltam, még aludni sem akartam. Azelőtt és azóta sem volt még egy ilyen sorozat, ami ennyire beszippantott volt. Nem is azért, mert olyan kiváló lett volna, hiszen a szappan az ment bőséggel, de valami volt benne, amitől nem tudtam leállni :) Azóta is van egyfajta hiányérzetem, mert hiába keresek, nem találok még egy ilyen sorit, ami ennyire nézetné magát. Talán a The Killing volt még ilyen, de az sajnos ehhez képest túl rövid volt.
Szóval csak ajánlani tudom én is. Annak idején nem is tudom, mi vitt rá, hogy belenézzek, az 1-2 mondatos ajánlás inkább taszított, mint felkeltette az érdeklődésemet. De ha valaki attól fél, hogy valami horror, az megnyugodhat, nem az :)

geryx02 - 2012. 08. 15. 19:50

Én másfél hónapja kezdtem el, még 4 rész van hátra. Szerintem is jó, csak egyes részek túl hosszúak, és tele vannak “töltelékkel”. Nálam detto 7/10, ajánlom.

Andro - 2012. 08. 15. 19:54

E.: Igen, az első évadnál én is azt hittem, hogy valami fantasy, vagy ilyesmi lesz, de így is nagyon élvezetes sorozat. Ritka madár, az tuti.

Sanna - 2012. 08. 15. 19:55

én anyukámmal együtt néztem végig, sőt ő nagyobb fan is lett :D de nekem kicsit elrontották azzal, hogy mi is állt a háttérben, én jobban örültem volna a fantasy vonalnak, néhány szereplő halálát nagyon sajnáltam, a vége kissé összecsapottnak éreztem, de összességében jó kis sorozat volt

Evangeline03 - 2012. 08. 15. 20:02

Éveken keresztül hűséges nézője voltam, egyszerűen magával ragadott a story!! :) Alig vártam, hogy Bruixa-ék lefordítsák a köv feliratot, rögtön szedtem is le.

Hatalmas csavarok voltak benne, sokáig nem lehetett tudni, hogy ki kivel van, sőőt, még az utolsó évad is annyi csavart hozott az árulók terén, hogy az valami hihetetlen.

A szereplők annyira kedvelhetőek, csak úgy, mint a Bárkával. De azért az Internátus sokkal jobb!

Mindenkinek melegszívvel ajánlom, akik szeretik a nyomozós drámákat.

A vége kicsit összecsapott lett és annyira megnéztem volna az X évvel később jeleneteket, de ez nem így működik. :)

E. - 2012. 08. 15. 20:04

szerintem meg pont jó így, hogy nem fantasy lett. annyira felcsigázott a 4. évad vége, hogy utána eredeti nyelven néztem végig, pedig akkor még nem voltam felirat párti :D

Evangeline03 - 2012. 08. 15. 20:08

A legnagyobv termékelhelyezés a sorozatban egy idő után: Toshiba laptopok. :D

Amúgy nem Carola, hanem Carolina és nem Marco, hanem Marcos, de ezek csak kötözködések :), a kritika csodás! Örülök, hogy írtál róla, kiskirály! :)

Evangeline03 - 2012. 08. 15. 20:10

Én is örülök, hogy nem lett fantasy! Engem mindig érdekelt ez a történelmi szál!! Bár nincs túl sok valóságalapja így egészében (részletekben igen pl: kísérletek), de akkor is érdekes!

trisztin - 2012. 08. 15. 20:41

Engem a Bárka fogott meg… hónapokig néztem a reklámjait,néhány elég különleges lett (felrepülő evőeszközök stb),hogy nekiálljak és azóta iscsak a folytatást várom :)))
Ha az Internátus is ilyen jó leht,hogy belekezdek…

trisztin - 2012. 08. 15. 20:43

Jah és aki még nem nézett bele; először zavarni fogja,hogy mindenkit mindig teljes néven szólítanak,de 1-2 részt után biztos minden szereplőt név szerint meg tudsz mondani,és már nem is zavar annyira ,)))) (bár először én is a falat kapartam tőle)…

Evangeline03 - 2012. 08. 15. 21:07

trisztin, én az összes Bárka részt láttam és az összes Internátust is. Mind a kettő szuper, de higgy nekem, az Internátus jobb. :)

Az Ainhoa-t alakító színésznő ott is játszik, Julia-t alakítja. Illetve a Bárka Julia-ja pedig Rebeka-ként játszik az utolsó két El Internado évadban! Nagyon ajánlom, bátran vágj bele és ami a legjobb: neked most már nem kell várnod az Internátus új részeire, ugyanis azt már befejezték 2 éve.

fran - 2012. 08. 15. 21:17

Végignéztem már elég rég, nagyon jó volt. A kiscsaj monológjai nagyon jól voltak megírva. A gonoszoknak is volt megfelelő motivációja, ami miatt igazán nem tudtál rájuk haragudni. Aki látta tudja melyik gonoszokra gondolok. Az utolsó árulást kihagyhatták volna, akkor az egy szép happy endes vég lehetett volna. Talán hét évad után nem olyan nagy kérés.

Angelus - 2012. 08. 15. 21:57

Én is végig néztem az Internátust, még a felírat elkészülése előtt. Nem sokat értettem belőle, de nem bírtam várni. Nagyon jó sorozat, megéri belenézni, mindenkinek, aki szereti az ilyen jellegű sorozatokat.
Darálva néztem a részeket, elég gyorsan a végére is értem, már több embernek ajánlottam, mindenki végig is nézte, és mindnek nagyon tetszett. Jó történet, jó karakterek, jónak mondható színjátékkal, fordulatos kis sorozat.
Nálam 10/8 a pontszám.
Az igaz, hogy a befejezés, kicsit “összecsapott” lett, de szerintem pont így volt jó, hogy nem húzták el a finálét. Igaz, kár a végén történt dologért, az nem kellett volna oda.

Aki látta, az El Barcot, vagy most nézi, annak valószínűleg ez is tetszeni fog. Már csak azért is, mert jobb sorozat, mint a Barco.

laciszabi - 2012. 08. 15. 22:20

Én is nagy rajongóként követtem a sorozatot,gyorsan néztem végig az utolsó évadokat felirattal.
A vége kicsit tényleg összecsapott volt,de vhogy sikerült lezárni.
Nagyon jó sorozat,egyértelműen ajánlásra méltó.
Páran írták a Bárkát szerintem jobb az Internátus.
Ha jól tudom most mennek az utolsó részek a tvben.Lehet szinkronnal újranézős:)))

kiskiraly - 2012. 08. 15. 23:10

No végre csak kikerült :)

Ahogy látom vannak benne módosítások, de a lényeg azt hiszem benne van.

Pár szó még (angol nyelvű sorozatokat követőként):

Remélem kedvcsináló lett azoknak, aki még nem néztek nemangolszász sorozatot. Ez az első amit végignéztem, ezért is bátorkodtam kritikát írni, hátha hamarabb kikerül:)
Lehet hogy sok név helyett inkább a cselekményre kellett volna összpontosítanom. Bele sem gondol az ember milyen nehéz ez a “kritikaírás”, mi az, ami fontos és mi az, ami nem.
A nevek helyesbítése jogos, megkopott az emlékem, lusta voltam mindennek utánanézni.
Akár el tudnék képzelni egy magyar változatot is belőle, bár a bentlakásos magániskola a fiatal nézőknek túlságosan idegen (elit) hely lenne.

Spanyol produkciókról általában:

Egy sorozatjunkie nem is gondolná, milyen nagy pénzek vannak olyan sorozatokban, amik a nyelv miatt nem feltétlenül élveznek népszerűséget (pld spanyol, skandináv sorozatok).
Talán angol után a legnagyobb piaca a spanyol nyelvű produkcióknak van a világon. Oké, az ázsiai piac után: Spanyolország, Mexikó, Dél-amerika (mínusz Brazilia).

Erre a Fox nemzetközi cége is rájött: a jelenleg legnézettebb spanyol sorozatot (min. 6 millióan nézik hetente) a már fent említett Aguila Roja-t meg is vette nemzetközi forgalmazásra. Már mozifilm is készült belőle. Azt a sorozatot is mindenképpen próbáljátok be, angol felirat van hozzá, lényegében ilyen spanyol Zorro-s sorozat (a neten a spanyol Assassin’s Creed-nek hívják a sorozatot csakis a főszereplő a kinézete miatt). Az hiszem 3. vagy 4. évadban jelenik meg Monica Cruz, Penelopé testvére. Minden férfinéző nevében mondhatom: örülök hogy visszatért a televíziózáshoz!

Ahogy belenéztem pár spanyol sorozatba feltűnt az angol sorozatokkal szemben, hogy nagyon sok az eyecandy csaj, de szerintem a női nézők sem panaszkodhatnak. Ez nem tudom, hogy szándékos vagy csak nekem jönnek be jobban a mediterrán lányok :)

Amiket pedig írtam, hogy szappanoperás fordulatok.. Ezek heti sorozatok, tehát nem mennek annyira telenovella irányába. Számomra tipikus guilty pleasure-s sorozat volt.
Amivel viszont nem voltam kibékülve a hossz: kb 70-80 perc tehát két rész majd három(!) óra. Nem teljesen darálásbarát sorozat.
És úgy néz ki ez trend lesz, nem csak Sp-ban hanem máshol is: az olasz Elisa di Rivombrosa-t, a francia-német Borgia sorozatot is így adták a gyártó csatornák, a Sherlockról nem is beszélve.

Sorozatról:
– Szinkronosan leadta az egészet az AXN, pont egy hete ment le az utolsó rész.
– a főszereplő húgicája engemet idegesített az elején, de ő inkább csak humoros szituációkban van jelen, az pedig nem árt néha.
– ezek szerint nem csak én láttam úgy, hogy összecsapták a sorozat végét.
– a sorozat a harmadik legnézettebb csatornán futott 1. évad 4 milliós nézettséggel futott 7. évad kicsivel 2m fölött zárt
– érdekesség, hogy a 7 évadot kb 3,5 év alatt adták le (1 évad tavasszal és 1 ősszel).

Sue - 2012. 08. 15. 23:48

Óóóóó, El Internado! :) Ez volt az, amikor a véletlen találkozás (kb 30 perc elkapása a tv-ben) eredményezte, hogy elkezdtem nézni, és meg sem álltam, amíg a végére nem jutottam.
A végét én is összecsapottnak éreztem, meg azért habzott itt-ott rendesen, illetve néha komoly logikai feladat volt belőni, hogy a kezdetek óta mennyi idő telt el (ha jól emlékszem, akkor 2 év + pár hét történései vannak elosztva a 7 évadra…). Az külön jópont, hogy néhol tényleg nem bírtam előre eltalálni, mi lesz-hogy lesz. Határozottan üdítő volt egy nem angol sorozat a kínálatban. Lehet, hogy újranézem megint (eredeti spanyolban szerintem élvezhetőbb, mint szinkronosan, de ezzel lehet, egyedül vagyok). :)
És köszönet kiskirálynak, hogy írt róla! :)

kiskiraly - 2012. 08. 16. 01:26

kicsit off:
jobboldali sávon az ajánló (a spanyol Lost) inkább a Bárkára illik: emberek a hajón ragadtak és próbálnak rájönni, hogy mi történt velük (jópár flashbackkel)

castro - 2012. 08. 16. 09:26

Valóban üde színfolt volt, lekötött végig. Talán az az egy-két fantasy szál nem kellett volna (Júlia szellemlátásai és a bácsi, aki az álmokon keresztül üzen), de egyébként nagyon jó volt. Eredet nyelven valóban élvezetesebb, de azon egy-két személy számára Magyarországon, aki még nem tud spanyolul :), a szinkron is egész jó lett.

Az AXN Crime sajnos megvágva adta le az utolsó évadot, a gyerekbarátabb verziót. Az utolsó részben ez különösen zavaró volt, konkrétan egy haláleset teljesen ki is maradt.

(SPOILER annak, aki még nem látta: Amaia halála, illetve Hugo “hosszabb” halála). SPOILER vége

Akit érdekel az Internátus összes halálesete csokorba szedve, itt megtalálja, többek közt az AXN-ből kimaradtakat is, összesen 26:
http://listas.20minutos.es/lista/todas-las-muertes-de-el-internado-320932/

Xewi - 2012. 08. 16. 10:53

Sziasztok,

Végignéztem én is ezt a sorozatot, és ami a legjobb volt benne, hogy majdnem midnen részben tudtak adni számomra egy WTF érzést, én kereknek éreztem a dolgot, egy olyan történetnek,ahol már az 1 évadban tudták a készítők, hogy mi lesz a 7edikben. Még ha nem is igy volt, ez jött le számomra, és a többi mostanában látott sorozatokról ezt nem tudom elmondani, független attól milyen nemzetiségű.

Utoljára akkor éreztem magam olyan “szomorú”-nak, mikor véget ért ez a sorozat, mint amikor a Firefly vagy az SG1 valamint a The Killing ért véget.

Mindekinek ajánlom, megfelelően lezárt, nem félbehagyott sok WTF el ellátott sorozat. Kis elfogultsággal, ha nem is 10/10 de 9/10 biztosan.

;)

Cattie - 2012. 08. 16. 11:04

Ouu, végre egy írás az El Internadoról!!
Na ez az a sorozat, aminek iszonyú fenntartással és merő unalomból kezdtem neki, és totálisan megvett végül.. A brutális hossza miatt sem aggódtam, megesett,. hogy egy nap 2-3 részt ledaráltam. :$ Hát épp ráértem..
Az elején, míg totál misztikusnak tűnt, azért tetszett, de amikor behozták a történelmi csavart.. Hú azt a részt párszor visszanéztem :D
Sokszor észrevehető benne a szappanoperásított kapcsolatépítés, ami néha már engem is zavart, de a nyálas jelenetekért kárpótoltak az izgalmas drámai részek.
A vége engem is lelombozott kicsit, de valahol sejtettem, hogy nem lesz tiszta happy end.. Ettől független adtam volna még pár részt a sorozatnak..
Határozottan az El Internado a felelős azért, hogy már nem kreülöm a spanyol sorozatokat, így amikor elindult az El Barco, kérdés sem volt, elkezdjem-e.. Ledaráltam hát azt is :D
Azt kell mondjam, tudnak valamit a spanyolok.. :D

JD - 2012. 08. 16. 15:44

Jujj, nagyon örülök ennek az írásnak, imádom ezt a sorozatot, sőt, állítom, hogy a világ egyik legjobb sorozata :D
Én csak az első két évadot láttam szinkronosan, aztán képtelen voltam kivárni azt a több mint egy évet, míg leszinkronizálták a 3-4-et, úgyhogy a 3. évadtól eredeti spanyol nyelven néztem az igen csekély spanyoltudásommal, de meglepően sokat megértettem belőle így is. Mindenesetre most, hogy leadták az összes évadot magyar szinkronnal, ideje lenne újranéznem, úgy, hogy értem is, hogy miről van szó :)
Amúgy nagyon jó karakterek vannak, a spanyolok valamiért nagyon értenek a karakteríráshoz, és itt is tényleg szinte mindenkit lehet vagy szeretni vagy utálni vagy sajnálni vagy valami. Azt is bírtam, hogy sosem lehetett senkit biztonságban tudni, mert azért elég sok fontos szereplőt nyírtak ki vagy tüntettek el a hét évad alatt. Bár tény, hogy az az utolsó rész utolsó öt percében történt haláleset már nem kellett volna…
Az is durva, hogy az első évad rejtélyei milyen apróságoknak tűnnek a hetedik évadéhoz képest. Kezdődik az egész egy erdei szörnnyel meg öt gyerek holttestével, aztán évadról évadra tágul a rejtélyek univerzuma, és valahogy minden kapcsolódik egymáshoz.
Számomra ha van 10/10-es sorozat, akkor az az Internátus, még ha vannak apró hibák is (szerelmi szenvedések, diszkrét termékelhelyezés), de olyan olyan csavarok vannak, hogy néha úgy is hülyét kaptam, hogy nem is értettem teljesen, hogy mi történik :D
Szóval én is mindenkinek csak ajánlani tudom :)

Desmond Wallace - 2012. 08. 16. 17:15

Én a 2×01-nél ragadtam le. Érdekes a történet, de túl hosszúak a részek. Túl sok a szappan az epizódokban, pedig egyébként jó lenne.

kitsilatzi - 2012. 08. 16. 17:23

Keresztfiam már jó ideje nyaggatott vele, hogy ez a legjobb sorozat, amit fenntartásokkal kezeltem, egyrészt rajzfilmeken kívül mást még nem nagyon láthatott, másrészt néhány kép alapján ilyen tipikus gyerekfilmnek tűnt az Internátus: gyerekek nyomoznak, szerelmesek, kaland, blabla. Hát, nem. Óriási pozitív csalódás volt, most nyáron le is nyomtam az egészet, ezerszer jobban lekötött, mint a kaptafa amcsi sorozatok, és néhány részen még betegre is röhögtem magam. Az állandó szappan, meg a tinilove néhány helyen már tényleg idegesítő, de a sztori 4-5 rész után beszívja az embert, a színészek jók, a tini, vagy tininek látszó szereplők nem idegesítőek (ritka az ilyen) a karakterek közt van néhány sablon, de érdekes, hogy Elsa például milyen átalakuláson megy át a 7 évad alatt.

A termékelhelyezések tényleg durvák voltak, először azt hittem, hogy minden részben a küldemény vagy csomag átvételének később fontos helye lesz a történetben, de aztán leesett, hogy az egész csak azért van, hogy jól lehessen látni a spanyol posta logóját :) A vége felé már nem sokat szaroztak, mosogatás közben két szakács beszélgetésébe simán beleszerkesztettek egy mosogatószer reklámot, tisztára mint a régi rádiókabaréban, a fiúk a bányában dolgoznak.

Kedvenc karakter: Javier Olgado, aki egy 6 éves bőrbe bújt Jockey, és egy csendes őrült keveréke, de a sorozatnak rajta kívül is még két komoly cukiság faktora van, mikor a két kiscsaj elkezdi megbeszélni a világ dolgait, hát az valami óriási. A vége tényleg egy kicsit összecsapottnak tűnt, de összességében nagyon jó sorozat. Nem igazán tudom megmondani, hogy mitől, de a Lost óta nem szippantott be így semmi. Sokkal inkább ez a spanyol Lost, mint a Bárka. A Bárkába belenéztem, érezni, hogy ugyanazok készítették, és hasonló elemekkel próbálkoznak: fiatal közösség összezárva, kiscsaj narrál, stb, de abban már tényleg nézhetetlen az állandó szappanfolyam, pedig a sztori érdekelne.

Nem gondoltam volna, de nálam ott van a legnagyobb kedvencek között: Breaking Bad, Lost, Damages, Deadwood, BSG, Firefly Internátus.

kiskiraly - 2012. 08. 16. 18:57

“A vége felé már nem sokat szaroztak, mosogatás közben két szakács beszélgetésébe simán beleszerkesztettek egy mosogatószer reklámot”

Nagyon nagy :D
Nekem az volt a fénypont a sorozatban, mikor a szakács Fermin a gyerekeknek ajánlotta a reklámtejet, mert abban sok a foszfor és ha isszák, még élesebben fognak látni :)

Ennek ellenére nem zavaró (pláne, hogy Mo-n ezek a termékek szolgáltatások nincsenek jelen), inkább mulatságosak ezek a pillanatok.

“A Bárkába belenéztem, érezni, hogy ugyanazok készítették, és hasonló elemekkel próbálkoznak”
Igen, átfedés is van a két írói csapat között.

Zoey - 2012. 08. 16. 21:15

A legtöbb gondolatomat már leírtátok, de azért néhány mondat tőlem is: már láttam részleteket, olvastam a sztorit, s mindez felkeltette az érdeklődésemet. Ha jól emlékszem, januárban kezdtem el nézni, s nagyon bejött valóban.
Volt több nap, amikor 3-4 részt néztem meg egy nap alatt, s kb. márciusra végeztem is vele. Az utolsó évadot eredetiben néztem, de nem is baj, mert legalább gyakoroltam a kb. egyéves spanyol nyelvtudásomat (voltak dolgok,amiket megértettem).
Voltak idegesítő részek, na de miben nincsenek?!
Valóban az első évad borzongásai semmik az utolsókhoz képest, de végig izgultam a történetet, kíváncsi voltam a végére, de tudtam, hogy csak a legvégén fog minden szál lezárulni, ezért is haladtam vele ilyen tempóban. Ez volt amúgy az első sorozat, amit ilyen gyorsan néztem végig, s talán nem is lesz több.
Nagyon megragadott, ezzel keltem, ezzel aludtam, óriási fan lettem. Sajnálom egyfelől, hogy vége lett, ugyanakkor örültem, hogy végre mindenre választ kaptam, és lezárult a történet.
A Bárkába is belekezdtem, nagyon lassan haladok vele, az is izgi, de közelében sincs ennek. Gratu a készítőknek, egyik kedvenc sorozatom lett!
Én is kíváncsi lennék magyar változatra :)

anarchoid - 2012. 08. 17. 15:14

kedvenc jelenetem volt a sorozatban : a direkt reklam, jollathato szponzor logojaval MINDIG jott egy futar valaki alairta az atvetelt es atvette a csomagot , csiga lassan hogy jol laccodjon ;)

leg szembetunobb felbukkanas a katonai-karanten -nal volt (konyorgom mitkeresne ott egy futar egy papirdobozzal ? :)

AT - 2013. 01. 01. 14:29

Na végre vannak vélemények a sorozatról, így “évek múlva” és külön örülök, hogy mindenki pozitív…

Természetesen én is az első 2-3 magyar szinkronos rész után tudtam csak meg, hogy létezik a sorozat, és bátran állíthatom, hogy a világon egyedülálló remek kis sorozat ami mindenkinek kötelező!

***SPOILER***

Egyszerűen az “iskolás” sztorikat nem lehet megunni, és ebben a sorozatban, mindennél jobb alapokkal találkozhatunk, hiszen adott nekünk egy titkos, náci kísérletek fedőintézményeként működő, árvaházból átalakított elit iskola egyenruhás diákokkal amolyan koedukált, bentlakásos stílusban. Kell ennél több?
Ami pedig a tökéletességet fokozza az a Lost-ra jellemző LEVEL UP évadtematika, tehát néhány évadig fogalmunk nincs mi is folyik “igazából” mégis talán ezek az első évadok a legjobbak, míg a sorozatot egészében nézzük, néha már-már kísértetiesen Lost-os érzésünk támad.
Persze ennyi nem lenne elég ahhoz, hogy 7 éven keresztül odaszögezzük a rajongókat a világ bármely tájáról a képernyőhöz, ezért kapunk egy rahedli titkos ügynököt, terroristát, szörnyet és olyan csavarokat a történetben, amitől a sorozatot valóban a Lost-tal együtt lehet emlegetni.
Természetesen a sorozat tele van fillerrel, van benne bőven termékmegjelenítés, valamint spanyol nyelvű, de egy pillanatra sem esik vissza ettől a szerethetősége, sőt ettől lesz emberi, valódi és hihető. A spanyol nyelv miatt pedig még élethűbb az elzárt elitiskolás történet ugyanis itt sincs külvilág, ugyanúgy mint a Lost-ban.
Míg a Lost-ban egy vallási-misztikus-ufós-időutazásos nehezen emészthető halmazt kapunk, addig itt egy teljesen hihető második világháborús eseményeket továbbgondoló történetet kell csak elfogadnunk, ami sajnos emberi vonatkozásaiban sokkal közelebb áll hozzánk. Bár itt is van “misztikus” szál.
Gyakorlatilag egy valóságos világméretű katasztrófa elhárításáért lesz felelős egy csapat életrevaló diák. Olyan kalandos helyzetekkel kell együtt megbirkózniuk, ami tényleg kőkemény és elképzelhetetlen, ezért mély barátság alakul ki a diákok között, amit csak érzelmi szálak borzolnak néha.
A szereplőgárda többségében fehérekből áll, nincsenek kötelezően benyomott afro vagy ázsiai karakterek és nem is kifejezetten a latin típust erőltetik, ez csak érdekesség képen jegyzem meg, ma már ilyet sem látni a tv-ben.

***OFF***

Elsősorban az összes részben helyet kapó, kalandos, hátborzongató jelenetek fogtak meg a sorozatban, másrészt az olyan karakterek mint: Maria, Carolina, Ivan, Héctor és a későbbiekben Julia.

“Kötelező darab a merevlemezen…”

Gergő - 2013. 01. 15. 21:24

Hello! :)
Nekem is nagyon tetszett a sorozat. Érdekesnek találtam. Jó ha megnéz egy ilyen sorozatot az ember. Semmi rosszat nem tudok róla mondani :) Volt úgy hogy 1 nap 5 részt is megnéztem, mert kiváncsi voltam mi fog történni!
De sajnos már végeztem, tervezem hogy nekiállok mégegyszer megnézni, de ha valaki tudna nekem ajánlani egy hasonló filmet vagy sorozatot, ami nagyából hasonló mint az Internátus, akkor azt megköszönném! :) Csak ne a Bárkát, mert azt is ismerem ! :)

Tomi - 2013. 01. 22. 22:30

Én most hétvégén fejeztem be az el internado-t. kb 2 hónap alatt néztem meg a 7 évadot. A bárkát már ismertem és amiatt kezdtem el nézni, mert a készítők között van átfedés. Na meg spanyoltudás szinten tartása miatt is.

Tényleg teljesen más, mint a kaptafára készülő amerikai sorozatok. A történet tényket úgy tűnik, hogy már az elejétől fogva tudják merre tartanak. Logikusan vannak felépítve a szálak. És a karakterek is remekek.

Tele van WTF momentumokkal. Néhol egy-egy áruló kilétén nagyon meglepődtem. Bár idővel már sejteni lehetett, hogy ha egy új tanár érkezik, akkor az nem tiszta :) bár vicces volt, hogy kb csak a két fő tanár (Hector és Elsa) nem tudott semmit a Projecto Geminis-ről :)

Az utolsó halál szerintem is értelmetlen volt. Bár az utolsó előttinek örültem :) hehe

És tényeleg egyik szereplő se volt biztonságban, csak hullotak mint a legyek.

Én is mindenkinek ajánlom az internado-t. Igaz, hogy hosszú egy rész és van szappan, de a sztori elég érdekes ahhoz, hogy megéri.

emma - 2013. 08. 21. 22:39

örülök a sok pozitív kritikának, számomra bőven a világ egyik legjobb sorozata, és nem a költségvetése miatt.. elképesztően csavaros, mindig meglepi valamivel az embert.. számomra az ivan-julia páros felejthetetlen.. :D
tényleg akárhogy is keresek, nem találok hasonló sorozatot… persze a bárka hasonlít rá a legjobban, de a 2. évad finálé után.. nem nehéz eldönteni melyik a jobb xD

norbert - 2013. 10. 31. 07:49

Nekem is tetszett a sorozat és a vége kicsit gyorsan lezárásra került, viszont egy kérdés nekem mégis maradt :) : Rebeka hogyan gyógyult meg, mert róla nem tudtuk meg hogy immúnis viszont sokáig volt a fertőzöttekkel és Martinnal, más ennyiből már elkapta (lsd. Amaia) . Szerintetek?

Tünci-9éves - 2013. 11. 26. 18:44

Amaia azért lett beteg,mert amikor eltört egy gázcső szájon át lélegeztette Marcost.
És lehet,hogy Rebeka nem volt immunis de lehet,hogy igen.

Ada91 - 2014. 11. 07. 23:54

Sziaztok tud valaki hasonló sorozatot mondani nekém ??! Előre is köszönöm szépen. :)

kiskiraly - 2014. 12. 04. 23:32

Ha arra gondolsz, hogy egy csapat fiatal küzd a rosszak ellen, akkor a fent említett Bárka egy jó megoldás. Vagy ott van az amerikai The 100.

kiskiraly - 2017. 09. 26. 20:50

Az azóta eltelt időszakban az egyik szereplő hollywoodi karriert futott be. Ana de Armas 7 éve még itt játszott.Azóta: Knock, Knock és Exposed Keanu Reeves-el, Hands of Stone Robert DeNiroval, most Szárnyas Fejvadász 2 Harrison Forrdal és Ryan Goslinggal.

Hollywood-i tündérmese? Vagy csak jókor volt jó helyen?
http://www.origo.hu/filmklub/blog/interju/exkluziv/20170926-meztelen-voltam-amikor-harrison-ford-eloszor-meglatott-ana-de-armas-interju-harrison-ford.html

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz