login |

The Closer: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is.

2012. 08. 16. 14:45 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Véget ért a The Closer, amely kissé váratlan, de hatalmas sikerével komoly tényezővé tette a TNT csatorna sajátgyártással foglalkozó részlegét, sok másik sorozatot hozott el, mondhatni a Falling Skies sem lett volna, ha Kyra Sedgwick sorozata anno kábeles rekordot döntve nem durran ekkorát. Hiába a siker, hiába a jó pár hazai rajongó, hiába a krimiszeretetem, a sorozat abszolút nem jött be nekem, rém unalmasnak tartottam és bár mindig örülök, ha idősebb színészek is komoly szerepet kapnak a sorozatokban, de azzal, hogy itt majd mindenki 50-60 felett volt (kivéve persze Sedgwick, aki egyébként is megosztó karaktert kapott), frankón illett a TNT nyugdíjas közegébe. Akartam szeretni én a zsémbes nyugdíjas klubot, de sajnos érdektelennek tartottam őket is.

Nem is számítottam arra, hogy a finálé jobban be fog jönni, mint bármelyik rész, nem is érdekes most a véleményem, inkább csak tisztelegni akarnék a sorozat előtt, plusz lehetőséget adni erre másoknak, azoknak, akik nézték és szerették. És most elbúcsúztak Brenda karakterétől. Nem lövöm le (khm-khm) a poént, hogy él-e vagy meghal a főhős, de összességében a befejezés működőképes volt.

Mint ahogy az is működött, ahogy Brenda betorzult, elfogadtam, hogy sutba dobja korábbi elveit, a filozófiáját, mint ahogy jó húzás volt valakit visszahozni a múltból, bár azt már nehezebben emésztettem meg, hogy ez a karakter csak afféle eszköz volt most is, korábban is, hogy Brenda bizonyos dolgokat csináljon és átéljen, egyébként, mintha nem is lett volna. (Itt is erőltetett hülyeséget műveltettek a figurával, aminek nem sok értelme volt, csak annyi, hogy előkészítse a finálét. Ez így nem túl jó írói húzás.)

Ha érzelemmentesen nézi az ember a finálét, akkor lehet, hogy csalódás fogja érni, hogy nem annyira top epizód (de nem is rossz!), egy zárásba elfért volna talán több is, de nyilván kikapcsolni egy rajongó nem fogja sosem az érzelmeit és már az első percekben elhomályosulhat a szeme, amikor Brenda begurul a bűntény színhelyére – a tükröződéses jelenet jó ötlet volt.

Vége a sorozatnak. Indul a Major Crimes, amit fel is vezettek egy kicsit.

15 hozzászólás Ne habozz!

AJ - 2012. 08. 16. 15:22

Ahogy írtad megosztó Kyra Sedgwick. Anya és én imádjuk őt és a sorozatot is. Abból a szempontból is jó ez a sorozat, hogy van egy jelentős háttértörténet is benne, nem csak a nyomozáson van a hangsúly. Ha nyomoznak akkor is a kihallgatások kapnak szerepet, az egyik kedvenc részem a kihallgatás.

Csak szinkronosan követem viszont mivel jobban tetszik, mint az eredeti. Götz Anna jó választás volt.

Sajnálom, hogy vége lett. Nem tudom, hogy a Major Crimes tetszeni fog-e, de kicsit belenézve csak a főszereplő lesz más, mivel még a főcím is ugyan az.

turosz - 2012. 08. 16. 17:25

Nekem pont Kyra Sedgwick adja azt a pluszt, ami miatt érdemes nézni.
Bár valóban sok az idősebb szereplő, de azért az túlzás, “hogy itt majd mindenki 50-60 felett volt (kivéve persze Sedgwick”, mert Fritz, Gabriel, Cruz és az első évadokban szereplő Daniels sem nyugdíjaskorú :) De az tény, hogy nem a fiatalokról szól a sorozat… Amikor az aggastyán szülők is megjelentek az már tényleg nyugdíjasklub-hangulatú volt :)
Én is szinkronosan nézem, így szerencsére még pár évad hátra van, már ha megérjük a szinkron elkészültét…

castro - 2012. 08. 16. 17:29

Én már előítélettel indultam, mert Kyra Sedgwicket fiatalabb korától kezdve nagyon nem kedveltem … és ez a Closer alatt csak fokozódott, többször elkaszáltam, anniyra idegesít ez a nő. Nem Brenda karaktere, hanem maga a színésznő. Álata Brenda is az agyamra ment.

Viszont ami miatt mindig visszatértem, azok a mellékszereplők. Éppen az tetszett, hogy az átlagnál idősebbek. Mind a rendőrös, mind a kórházas sorozatoknál számomra az teszi hiteltelenné a történeteket, hogy mindig mindenhol középkorúnál fiatalabbak adják “a nagy profi” szerepét, maximum egy öreg róka ha akad. A The Closer legnagyobb vonzereje nekem éppen az öregek. Az epizódok nem nagyon emelkedtek ki a többi krimisorozat közül, de a szereplőn nagyon is, főleg Tony Denison, GW Bailey, JK Simmons és Robert Gossett. Ebből 3, úgy látom, maradt a Major Crimesban is, szóval én is maradok. Mary McDonnell pedig még szimpatikus is, szóval ha Sedgwick nem riogat, akkor rám számíthatnak.

kri - 2012. 08. 16. 19:09

Winnie, annak ellenére, hogy nem tetszett, nézted? Vagy csak néha-néha belenéztél, hogy hátha jobban bejön majd? Én bele-belenézegettem, a rendszeresség pont attól függött, hogy éppen mennyire idegesített Kyra Sedgwick.

winnie - 2012. 08. 16. 20:19

kri: évadonként láttam 1-2 részt, amikről jókat írtak, ajánlottak, követtem a sztorit, mint majdnem mindennek és persze bizakodtam.

mohapest - 2012. 08. 17. 00:21

“majd mindenki 50-60 felett volt”
Kedves Winnie!
Ugye tudod, hogy ahhoz, hogy valaki a legjobb csoporthoz vagy egységhez kerüljön bármilyen szakmában is legyen, ahhoz iszonyatosan sok tapasztalattal kell rendelkeznie!
Bizony nem a Dr. House féle 13-as 20-on éves fruskák rohangálnak ilyen fontos esetek körül, sem az egészségügyben, sem a rendvédelemben, hanem 40-es 5

mohapest - 2012. 08. 17. 00:24

50-es, 60-asd éveikben járó nagyon tapasztalt emberek, hölgyek és urak! Az élet nem csak a fiataloktól szól! Tehát pont, hogy igen hitelesen adta vissza ezt is!
Kyra pedig kiváló színésznő! Hiányozni fog a sorozat!
Kellemes hétvégét!

Moha

winnie - 2012. 08. 17. 01:02

szerintem valamit nagyon félreértettél. annyit írtam, hogy nem véletlen, hogy a tnt az 50 fölöttiek között a legnépszerűbb. amit írsz az magától értetődő, mindenki tisztában van vele, nem is értem, minek leírni. de ha már felhoztad ezt valamiért, akkor az ég világon semmit sem számít a karakterek kora, lehet fruska vagy öreg róka akárki, a lényeg, hogy jó karakter legyen. (aki képes azon agyalni, hogy valahol csak fiatalok vagy idősek vannak egy sorozatban és ez valamit is hozzátesz a minőséghez a szemében vagy elvesz, az már rég elveszett lélek. ez sorozat. fikció. nem valóság. minden sorozatban nagyjából a célközönséghez szól a karakterek korskálája, senkit nem érdekel, hogy a valóságban mi hogy van. a house nem tudom hogy került ide, hiszen ott is két 40 közeli karakter dolgozik house-nak, bár ő direkt arra utazik, hogy fiatalokkal, a rutinba nem belefásultakkal, fejlődőképesekkel, lehetőleg nőkkel vegye körül magát. az a kórház is tele van idősekkel, csak nem kerülnek képernyőkre. a closer rendőrörség is vannak fiatalok, csak nem nagyon szerepelnek.)

mondjuk itt sajnos szinte mindegyik döbbenetesen unalmas karakter, ami nem jó, a house-ben meg vannak érdekes karakterek.

w - 2012. 08. 31. 02:48

Hahó.

Én véletlen lettem A Főnök rajongó. Ugyanis magyarul láttam először és halálosan kikészített Götz Anna szinkronja. Viszont érdekesnek és egyedinek találtam a módot, ahogy a nő kiszedegette a dolgokat a gonoszokból, és olykor-olykor önkényesen jól alájuk is tett – valljuk be, amikor megutálunk valakit egy sorozatban (pl. a gyilkost), szeretnénk ha jól megszívná. Ezért elkezdtem nézni az elejétől felirattal és máris mennyivel kellemesebb lett az egész. Lehet, h azért is tetszett annyira, mert alapból szeretem a lassabb, krimis dolgokat, én nem találtam vontatottnak a részeket, de persze ez mind ízlés kérdése.

A mellékszereplőkkel kapcsolatban pedig azt gondolom, h nekem nem is hiányzott az, hogy többet tudjak a hátterükről, életükről, mint amennyit megkaptam az évadok során. Azért bizonyos vezérmotívumok mindegyik karakterről kiderültek, de a sorozat fókusza továbbra is Brendán és az ügyein, illetve az azokban szereplő gyilkosokon volt. De én például nem is miattuk néztem ezt a műsort, bár tény h abszolút betalált nálam pl. Provenza szarkasztikus humora.

A záró epizódtól egy kicsit többet vártam, az a mód, amivel csapdába ejtették a főgonoszt, nem volt túl elegáns, mikor többek közt ez az elegancia volt az egyik legjobb dolog Brenda módszerében. Kicsit hiányzott a kraft ebből a részből, eléggé biztonsági játékra mentek, bár a záró jelenet szerintem jó lett.

Kíváncsi vagyok a Major Crimes-ra, bár elképzelni sem tudom, hogy Raydor karaktere képes legyen a hátán vinni egy sorozatot, főleg, ha nem a vallomások kikényszerítésén, hanem az alkukötésen lesz a hangsúly. Érdekes húzás olyan személyre építeni a spinoffot, akit az elején bazira megutáltattak mindenkivel. Ok, h a végére jófejet csináltak belőle, de szerintem egy kicsit erőltetett lett ez a vonal.

Körülbelül ennyi jutott eszembe, és gondoltam leírom, mert pont öt perce lett vége az utolsó résznek, kellett egy kis rekviem, mert tényleg nagyon szerettem ezt a mókát. Hiányozni fog, hüp-hüp.

zagloba - 2012. 09. 01. 00:00

“de azzal, hogy itt majd mindenki 50-60 felett volt ”

Hát nem…
Brenda, Fritz, Sanchez, Buzz, Gabriel /egy darabig Daniels/ nem kifejezetten nyugdíjas korúak.

“mondjuk itt sajnos szinte mindegyik döbbenetesen unalmas karakter, ami nem jó,”
“évadonként láttam 1-2 részt, amikről jókat írtak, ajánlottak, követtem a sztorit, ”

Ezért jó egy sorozatot folyamatosan nézni /vagy nem nézni/.
Ugyanis menet közben nagyon sok infót, apróságot adagoltak a karakterekkel kapcsolatban /családi háttér, kapcsolataik, előéletük stb./
Néhány példa: Brenda családja, Fritz AA múltja, Pope és Brenda kapcsolata, Sanchez családja, Gabriel kapcsolata, még Buzz testvére is külön részt kapott.
Flynn és Provenza zseniális párosáról nem is beszélve!

Nagyon jól eltalált sorozat volt ez, kiegyensúlyozott arányokkal, jó karakterekkel, érdekes esetekkel. Ezek sokszor teljesen hétköznapiak voltak, kevés volt az olyan extrém gyilkosság, ami pl. a Castle sajátja /de említhetnék más sorozatokat is, ahol egyre abszurdabb ügyek jönnek: halott lány virágágyon ésatöbbi/.
Itt is voltak, de azok vagy nagyon dark hangulatúak, vagy humorosabb hangvételűek voltak.

Végül: Kyra.
Ezt a szerepet rá szabták. Kiválóan illett hozzá, /remek színésznő/, és szinte lubickolt benne.
Ha kellett tenyérbemászó, ha kellett simulékony, trükkös, önfejű. És vívódó.
Ember, nem szuperhős.

Igaz, a végére kicsit elfáradt a sorozat, ez leginkább az utolsó évadon érződött, nagyon túl akartak lenni rajta.
Az addigiakra viszont nem lehet panasz.
A frissítés remélem jót tesz majd neki.

Összegezve: 9/10 részemről.

winnie - 2012. 09. 01. 00:33

azért mondom, hogy _majdnem_ mindenki. de nyilván ezen nem múlt semmi. a kor nem minősítés, csak tény:)

viszont az triviális, hogy részletek kiderülnek mindenkiről és egy rajongó elájul tao egy nézéstől vagy gesztusától, engem meg hidegen hagy, de a végeredmény nem ettől lesz jó vagy rossz, maximum jobb lesz, ha addig is jó volt. a mérleg nem fog átbillenni. főleg, hogy ez minden sorozatra igaz, hogy idővel kifejtik a karaktereket, minden sorozat testesedik, fejlődik, nem egy nyomozósban kapnak 1-2 saját részt a sok-sok epizód alatt. biztosan te is tudod, hogy milyen érzés az, amikor az ember néz valamit, sokadik esélyt adja, mert tudja, hogy mennyire népszerű, ő is “közéjük, akik szeretik” akar tartozni, és mégis unalmában már nem tud mit szétkaparni az arcán:) és ekkor hiába hallom azt, hogy karakterek így meg úgy, meg vagyok győződve arról, hogy jottányit sem segítenének rajtam. (ez csak a rám való reagálásra reakció, az első pár sorra, még véletlenül sem a kritikádra:)

Andy - 2015. 07. 06. 15:09

winnie!Maradjál a gagyi sorozatoknál,ahol a csávónak 25 centis farka van,a csaj meg otthon egymagában is riszálja a seggét.Minden korosztály érdekelve volt,a kiemelt ügyekhez nem a kezdőket rakják.

teri - 2015. 09. 22. 00:28

Buzz hugának tudja valaki az eredeti,igazi nevét?

Molnár Lászlóné - 2018. 02. 01. 17:43

Sajnálom, hogy nem az eredetit folytatták. Nem tudom az okát, de kíváncsi lennék rá. Bár már sok év eltelt akkor nagyon bosszantott, hogy egy utánzatot tesznek be a kedvelt helyébe. Ha valami jó miért kell elrontani. Nem egy kedvelt szereplő volt az új főnök a régiben sem és most sem. Amellett, hogy egysikú nyavalygós, megalkuvó, nem igazságcentrikus csak alkudozó lezárások vannak, unalmas, humortalan.

Réta - 2018. 08. 08. 12:17

Kyra Sedgwick nem írta alá a szerződéshosszabbítást, ezért készült a spinoff, ami 6 évadot ért meg, szóval nem lehetett annyira nézhetetlen.
Én is most fejeztem be Closert a nyári darám keretében, úgyhogy még egészen friss az élmény. Nekem nagyon tetszett, hogy egy negyvenes nő a főszereplő, akivel azonosulni tudok. Én is édességfüggő vagyok, de rajtam sajnos ez látszik is. Jó lett volna, ha a sorozatban elmagyarázzák, hogy Kyra hogyan őrzi meg az alakját, hiszen sosem láttuk edzeni, de folyton édességet evett. Lehet, hogy ezen kívül semmit sem fogyasztott?
Nagyon tetszett az is, hogy itt tényleges nyomozás folyt, nem csak a laboreredményekből oldották meg az ügyeket, hanem azok csak alátámasztották a tanúvallomásokat.
Tetszett a humorfaktor is, főleg, amikor az ügyosztály egyes tagjai is érintettek voltak az egyes esetekben. Flynn és Provenza mellékállása és a garázsos sztori mindig meg fog nevettetni.
Szóval igazi junkieként máris folytatom a darát a Major Crimes nézésével, kösz, hogy felhívtátok rá a figyelmemet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz