login |

Longmire: vége az 1. évadnak

2012. 08. 17. 23:55 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Ennyi? Sok minden elmondható a Longmire íróiról, de a cliffhangerökhöz nem értenek, az biztos. Vagy csak a becélzott nézők nem értékelnék eléggé? De előre szaladtam. Kezdem elölről, mert megérdemli.

Az a helyzet, hogy aki nyáron nyomozós sorozatot akart nézni, annak kábé a Longmire kellett volna legyen a fő választottja. Még van idő ledarálni ősz előtt, 10 epizód összesen. Bár itt sem lett felrázva az “egy rész — egy ügy” formátum, viszont olyan hangulattal öntötték nyakon, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni: a kisvárosi seriffséggel. Mintha csak valami modern westernt néznénk, erkölcsökkel és indiánokkal, na meg bűnözőkkel. Nem olyan, mint a Justified, inkább a 90-es évekből érkezett, tisztább, más.

Egyszerűen old school, ezért szerethető. Nem sokszor hagyatkozik a DNS-re a seriff, és valójában ezzel kicsit már veri is a mezőnyt. Arra gondolok, hogy míg a The Glades-ben például sokszor csak az információ ömlik a képernyőről, addig bár itt is van olyan, hogy kibeszélnek a nézőknek, és a két karakter tulajdonképpen azért dumál új információról, hogy mindenki értse, de nem annyiszor. Pont ezért ragadtam mellette, na meg kisváros, erdő, rezervátum sem volt baj, hiszen ezek mindegyike másképp helyezte el a már ezerszer látott bűntényeket is.

Amit még érdekes volt nézni, hogy míg az elején a kisebb szerepekben alig láttunk ismerős arcokat, addig a vége felé már szinte minden fontosabb mellékszereplőt sorozatveterán játszott. Ez mondjuk a red herring-ek erejét is csökkentette, hiszen a sok sorozatot nézők pár embert rögtön kiszúrtak, így míg az évad elején volt agyalhattunk azon, hogy ki volt a fontos a sok meginterjúzott közül, addig később ez már könnyebb kérdéssé vált.

Igazából a rendes szereplőgárdát nem az Emmy felé vezeti a sorozat, de azért kellően korrekt alakításokat csihol ki belőlük. Kezdve rögtön Longmire seriffel, aki néz kettő keményet, mond pár nyugodt mondatot, és máris minden rendben van.

Ami negatívum volt a főbb szálak erőltetése. Ezek közül az egyik normális: a fiatalabb helyettes seriff szeretne lenni, gyúr a választásra. A másik viszont egy sötét folt a főhős múltjában, valami rossz dolog, amiről nagyon-nagyon keveset fednek fel, azt is iszonyat apránként, mivel másképp nem tenne ki 40 percet sem. Érdekelne, de megoldhatnák 2-3 évad alatt, mert ha sokáig húzzák majd, akkor baromira fog idegesíteni. Igazából már most is veszettül zavart, hiszen ezt annyira tipikusan húzzák az írók, hogy fáj, a végtelenbe és tovább céloznak vele, ami felesleges.

Részemről 7/10 simán elfért. Bár mint mondtam, cliffhangert azt tényleg nem tudtak írni. A 10. rész egyáltalán nem érződött évadfinálénak, még ha a többször belebegtetett főbb szállal is foglalkoztak benne végre, bár sokáig tartott, mire kinyögtek pár fontosabb információt benne. Jövőre 2. évad.

7 hozzászólás Ne habozz!

Gedeon74 - 2012. 08. 18. 02:36

Az első rész nem volt rossz ugyan, de nem is szippantott be. Viszont állandóan jókat írtok róla, szóval lehet, hogy bekerül a darálóba.

Pelevin - 2012. 08. 18. 18:44

Nekem bejött, én is megszavazok neki egy 7/10-et. Tetszik ez a kisvárosi hangulat (itt máshogy érezni ezt a hangulatot, mint a Justified-ban, mert azzal ellentétben, itt a megye összes [mind a 4] rendőrét ismerjük, ettől sokkal kézzelfoghatóbb számomra az egész), a régimódi, szűkszavú seriff; de ami szerintem igazán érdekessé teszi az a rezervátum, a fehérek és az indiánok egymás mellett élése. Szerintem ezt a témát eddig nem nagyon dolgozták fel.
Már csak egy igazán fasza átívelő szál kellene, mert bár itt elnéztem ezt az egy rész-egy ügy formátumot, de azért az átívelő sztori sokkal jobbá tenné.

johndoe4 - 2012. 08. 18. 18:46

Nekem szintén bejött, nagyon hangulatos kis sorozat, nálam 8/10

Garibal - 2012. 08. 18. 22:06

szeretem
Kara-T is :)

polkadot - 2012. 08. 24. 13:24

8/10, a két-három béna epizód ellenére
Robert Taylor a legmenőbb voice-over artistokat alázza orgánumával, szuper

Bagosz - 2012. 09. 10. 11:54

Megpróbáltam,mert dicsértétek,de két rész után se győzött meg.Untam,vontatott,kiszámítható.
Nehezen forgatom a kaszát,de itt esélyes,nagyon…

Gedeon74 - 2012. 10. 23. 11:28

Na, ez a dara is megvolt. És nem volt rossz. Igaz, valóban vontatott egy kicsit, de ez nálam nem mindig feltétlenül hátrány (pl. filmeknél a Trükkös fiúk sem egy rohanós fajta, mégis nálam többször nézős vált belőle). A tényleg kicsit westerneket idéző kisvárosi hangulat, a nyomozás régivágású menete, na és az igazi öregróka seriff nyugodt, sziklaszilárd jelleme és jelenléte simán vitte a sorozatot. A pilot után viszont én először pont azért hagytam abba és vártam több véleményre, kritikára, mert elriasztott a felsejlett titkos múltban történt világfájdalom szál. Nekem épp, hogy szerencsére nem kapott túl sok teret ez, csak apró dózisokban, még elviselhető szinten adagolták. Sőt, részemről akár ki is hagyhatták volna ezt a vonalat, nekem nem hiányozna. Mindent összevetve jó volt ez, remélem a folytatás is hangulatban hozza majd ezt a szintet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz