login |

Pilot-mustra: Miss Fisher’s Murder Mysteries – 1×01

2012. 08. 22. 15:33 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika, pilot-mustra,

– If you work for me, you’ll have to answer the telephone promptly. And I might need you on occasion to bend the ten commandments.
– Um, like when?
– Today.
– And how important is the telephone?

Ausztrália! Mondjuk nem így akartam kezdeni a kritikát, hanem pár címmel. Kiabáljatok, ha nézők vagytok: Garrow’s Law. Foyle’s War. Murdoch Mysteries. Írtam már 2 éve röviden ezekről a sorozatokról és, hogy miért szeretem őket: mert kosztümös zsánersorozatok, 1700-as években játszódó jogi dráma, II. világháborús, illetve XIX. századi krimisorozat. Ezek jutottak eszembe a Miss Fisher’s Murder Mysteries-ről és rögtön tudtam, hogy ez szerelem lesz első látásra. Persze a második, harmadik és a többi látás még hátra van. De bizakodom.

MISS FISHER’S MURDER MYSTERIES – 1×01 – 8/10

Persze nincs sok értelme csak a fenti sorozatokat külön emlegetni, hiszen, ha krimiről van szó, akkor magától értetődő a két Agatha Christie-hős (Miss Marple, Poirot) köré írt sztorikat felsorakoztatni, vagy a régi Sherlock Holmes-okat említeni, de fura módon ezeket mégsem tudom egy kalap alá venni a fentiekkel. Talán mert annyira klasszikusok? Vagy mert valójában nem is a múltban játszódó sorozatok, csak régen írták őket és az írójuk kvázi jelenében zajlanak? Nem tudom.

A Garrow’s Law és a Foyle’s War eleve tévére készült, a Murdoch Mysteries is a 90-es években jelent meg könyvek formájában, szóval kortárs, és a Miss Fisher’s Murder Mysteries is ekképp jött létre: Kerry Greenwood 1989 óta 18 könyvet írt, melyeknek Phryne Fisher a főszereplője. Az időpont 1928, a helyszín Melbourne, Ausztrália, a 28 éves Miss Fisher pedig némi nemesi címmaradvánnyal hosszas angliai tartózkodást követően visszatér, megszáll egy barátnőjénél és azon nyomban belebotlik egy gyilkosságba, amit kotnyeles módon gyorsan fel is göngyölít. (A sztorit tényleg felesleges itt említenem, egy úrinő férjét megölik. Ki tette? Miért?)

A Miss Fisher’s Murder Mysteries a lehető legklasszikusabb krimi, amire akár azt is mondhatnánk, hogy 12 egy tucat (történet szintjén nincs benne semmi plusz), de nálam épp a klasszikussága, no meg a múltban játszódása miatt abszolút bejön. Bár nyilván csak ennyi nem lenne elegendő, kell a jó főhős is, a kissé haladó gondolkodású Phryne (ejtsd: frájni), akinek nem esik nehezére egyéjszakás kalandba bonyolódni, törvényt szegni vagy kokaint szopogatni, ha mindaz a rejtély kiderítése érdekében történik.

A jó fő karakter mellett persze vannak mellékfigurák is, akik közül az első részben nem sokan voltak maradandóak, kivéve Dot-ot, a telefonfóbiás cselédet, aki egy ideig sima vendégszereplőnek tűnt, de idővel ez változott és szó szerint elkezdtem szurkolni, hogy tartsák meg, mert annyira aranyos volt. Ez a telefonfóbia egyébként rámutat a Miss Fisher’s Murder Mysteries egyik bájára, a 20-as évek korára, melyben ugye sok minden nincs meg, ami kellene a tökéletes nyomozáshoz. (Az olykor vicces tárgyhasználatok, vagy a szereplők merevsége mellett a politikai közegre is kitérnek egyébként, a két taxis például kommunista és Lenin-hívő.)

Van egy olyan érzésem, hogy a tetszési indexemben nagyon sokat számított az, hogy a pilot valóban az első Phryne Fisher-regényt dolgozza fel. Nyilván tömörítenek rajta, de egy klasszikus, könyves sztorit látunk, amit korábban megírtak és működött, most csak adaptálni kellett. Ergó már ki volt dolgozva. De persze ezért, még az 50 perces hossz ellenére is vázlatos és eléggé elnagyolt. Az 1. évad 13 epizódja egyébként a finálét kivéve mind meglévő könyv sztoriját használta fel. (Már csak ezért is vagyok kíváncsi a 2. évadra, ami be lett rendelve, hiszen saját történeteket kell hozniuk a készítőknek. Jórészt.)

Ami rettenetesen szokatlan volt a sztoriban, hogy sok író műveivel ellentétben (Christie is idetartozik) az 1×01-es Cocain Blues-ban ki lehet találni, hogy ki a gyilkos. Nem azért, mert CSI-módra gyanús/nemgyanús vagy, mert egyértelmű a személye (nincs sok szereplő, de szerencsére a “ki a gyilkos?” csak az egyik rejtély), hanem mert elejtenek olyan valóban egyértelmű nyomokat, amik ha leesnek valakinek, akkor azonnal kitalálja, hogy ki a rosszfiú. Nekem nem sikerült, de ha figyeltem volna… (Könyv formájában ezért szeretem Ellery Queen-t, aki a sztorik közepén, vége felé kihívást intéz az olvasó felé azzal, hogy ugyanazt tudja, mint a nyomozója, próbáljuk meg kilogikázni a rejtélyt.)

Az egészre talán nem is a klasszikus, hanem a régimódi jelző illik (a végén a klasszikus összegzést némi turbó flashback-kel dobják fel), bár a főhősnő akár egy mai sorozatból is előbújhatott volna, tipikus belevaló, de nem feltétlenül a hús-vér fajtából, hanem inkább a könyves-sorozatos fajtából, pont olyan, ahogy azt Móricka az író elképzeli. De ez is kölcsönöz neki némi bájt. Meg az is, hogy a szokásos “civil segít a rendőrségnek” sztoriba csempésznek némi évődést a magánnyomozó nő és a felügyelő közé, ami szexuális töltettől sem mentes.

Lényeg a lényeg, a Miss Fisher’s Murder Mysteries nagyon aranyos volt, könnyed, rejtélyes, helyenként vicces (Miranda Otto pedig vendégszerepelt), csont nélkül bejött a 20-as évek ausztrál miliője az arra jellemző karakterekkel. A pontszám ne tévessze meg azt, aki nem érdeklődik ilyesmi iránt, mert szerintem tényleg csak az kattan majd rá a MFMM-re, aki már ebből a pár sorból is tudja, hogy ez neki való.

ui: Két dolog, ami utólag jutott eszembe: az egyik, hogy most indult el az BBC America-n a Copper, ami XIX. század végi krimi, beilleszthető a sorba. A másik pedig, hogy a pilotban elindul egy átívelő szál is, Phryne testvérével történt valami (tippre megölték?) és a gyilkosság gyanúsítottja börtönben várja, hogy lejárjon a neki szabott idő.

19 hozzászólás Ne habozz!

tatala - 2012. 08. 22. 15:41

Hello!

Tetszetős, lehet h asszonnyal megnézzük darálósra majd, ő nagy Agatha rajongó:)

Kis korrekció: Poirot azért a 2 vh között játszódik, főleg a ’30-as években… :)

Gigi - 2012. 08. 22. 16:29

Agatha Christie, Murdoch, ezzel a két névvel megfogtál :)

Steven Great - 2012. 08. 22. 16:45

Ez jól hangzik, egy esélyt kap.:)

montanosz - 2012. 08. 22. 16:49

Már nagyon vártam rá egy posztot, majdnem jelentkeztem hogy irok én ha senki nem vállalja.

Egyik kedvencemmé nőtt ki, köszi a feliratot is az illetékesnek!

Casey Novak - 2012. 08. 22. 17:03

Lovely! Előre tudtam, hogy szeretni fogom, és tényleg. Az egyéb címek közül csak a Murdoch Mysteries-t nézem, és nagyon szeretem, a Garrow’s Law pedig várólistás. A korral rögtön megfogtak, a sok csí és modernség után hiányzik egy pár ilyen is.
A rendőrfőnök meg a szobalány a két legjobb karakter, a főhősnő viszont nem annyira szimpatikus, de hozzá lehet szokni. Egyetlen hátránya talán, ha nagyon szőrszálat akarok hasogatni, hogy a számítógépes háttér sokszor csúnyán látszik, így rontja az élményt. De ne akarjak már semmit sem hasogatni,ugye, szóval ezt csak zárójeles megjegyzésnek szántam.

winnie - 2012. 08. 22. 17:06

“szőrszálat akarok hasogatni, hogy a számítógépes háttér sokszor csúnyán látszik”

jaja. az elején egymás után a hajó meg egy háttérsnitt nagyon fura volt, de később vagy jobb lett, vagy nem figyeltem fel rá.

Réta - 2012. 08. 22. 17:36

A képeket és az első bekezdést látva már láttam, hogy új kedvenc van a láthatáron. Csak szólj, ha vége az évadnak és már darálom is, mert ezt látnom kell.

winnie - 2012. 08. 22. 17:36

akkor szólok. már vége:)

symor - 2012. 08. 22. 17:50

Azt hiszem winnie megleptél, hogy nézel és írsz egy ilyen sorozatról is, kellemesen.

Bevallom azonban, hogy én magam nem vagyok oda annyira a sorozatért, körülbelül ugyanazért, amiért más hasonszőrű jelen korabeli társaiért sem, mivelhogy sokszor egyszerűen untat az egész.

Érzékelem a báját, a szereplőkben felfedezhető lehetőségeket, amelyeket maga a sorozat sajnos elég summázva használ ki.

Ismerve Kerry Greenwood könyvsorozatát és fő alakjait azt kell mondanom a széria igencsak szerényen idézi fel a kort és annak pikantériáit, ahhoz képest, amit az írónő nagyon szórakoztatóan fricskáz és bemutat.

A másik, ami szemet szúr, hogy Phryne Fishert nagy lelkesedéssel eljátszó Essie Davis jó 10-15 évvel idősebb az eredeti regényhősnőnél.

Tudom ostobán hangzik, de Miss Fisher cserfessége így valahogy nem ugyanaz, márpedig ez a szereplő egyik lényegét adó vonás. A sorozatban már egy “felnőtt” nő játszik egy intelligens, de néha mégis gyerekesen bohém detektívnőt, a regényben pedig egy asszonysorsot kerülni vágyó játékos nőalak tűnik fel, akiből kora miatt sem nézné ki senki tapasztaltságát és rátermettségét.

Essie Davis miatt így kicsit elvész Phryne valódi rejtélyessége, vonzósága. Annak ellenére, hogy láthatóan nagyon élvezi eljátszani a szerepet.

Ugyanez igaz lehetne Dot alakjára is, aki a könyvekben egészen gyereklány (vagy legalábbis fiatal kamasz), bár ez a különbség nem olyan zavaró Ashleigh Cummings ártatlan arcjátéka miatt, akinél kevésbé feltűnő a korkülönbség.

A sorozat amúgy az amolyan “egyszeregy” krimik közé tartozik, nem ér fel az Agatha Christie-csavarokig, vagy miliőábrázolásig (a regények sem!), de kellemes kikapcsolódásként könnyen teljesíti a feladatát.

Az évad egészére nézve mégsem adnék többet 6/10-nél, ha értékelném.

Kerry Greenwood írónőről és Phryne Fisherről egyébként ezen az oldalon tudhattok meg többet:
http://www.phrynefisher.com/

es - 2012. 08. 23. 00:28

miután elolvastam ezt a kritikát, azonnal megnéztem az első epizódot – nagyon tetszik! a kedvencem a 20-as évek és a krimiket is nagyon szeretem, szóval számomra ez így tökéletes páros. azt hiszem, ezek után a könyveket is be kell szereznem.:)

HomeX - 2012. 08. 23. 08:29

imádom! :)

szerintem - 2012. 08. 23. 09:20

az volt a terv nyarra, hogy utolerem magam, nem pedig hogy meg jobban lemaradjak, mert uj erdekes sorozatok bukkannak fel.
nem kene olvasnom a junkiet egy ideig…:)

winnie - 2012. 08. 23. 11:35

megnéztem a folytatást, marad a véleményem, bár talán az osztélyzat eggyel alacsonyabb. és meglep, hogy mac nem állandó szereplő, cserébe viszont kiderült, hogy bert és cec inkább azok és bekerült a képbe két új karakter is, akik biztosan maradnak egy jó ideig.

(fura, hogy eléggé hasonló volt a fő leleplezést jelentő megoldás. de ez a sorozat nagyon hamar elérte, hogy ne a krimiszál topminőségét keressem, hiszen annyi minden mással megnyer:)

Trash - 2012. 08. 25. 22:49

Nekem nagyon bejött.

Köszönöm a figyelem felkeltést.

BagYu - 2012. 08. 26. 23:08

Bűn lett volna erről lemaradni. Ma este beraktam az első részt. Ebben a percben kezdem a negyediket. :)

N075 - 2012. 08. 27. 20:51

3 részt láttam eddig, tetszik! “szőrszálat akarok hasogatni, hogy a számítógépes háttér sokszor csúnyán látszik”, azt hittem csak én vettem észre! De valahogy tényleg jobb lesz… vagy csak már nem tűnik fel… :)

szerintem - 2012. 11. 23. 20:18

ahogy kijott a poszt, mar rajta is volt a megnezendok listajan es ma jutottam oda, hogy meg is neztem az elso reszt.
huuuu.
de rossz volt.
a korszak nagyon bejon, a konnyedebb hangvetelu krimik is bejonnek, szoval biztos voltam benne, hogy legalabb aranyos lesz. de ez valami borzalom. nem tudom, hogy en voltam-e rossz passzban, mikor megneztem, de nagyjabol a tizedik percben mar ereztem, hogy nagy baj van. miss fisher (the honorable) nem egy cserfes fiatal no, hanem egy affektans kozepkoru no aranytalanul nagy karizmokkal. a szovegek rettenetesek voltak, a humora iszonyat bargyu, benny hill szint majdnem, a nyomozas meg annyira elnagyolt, hogy mire nekialltam volna gondolkodni, hogy akkor vajon ki is tette, vege volt a resznek. egyedul a cseledlany tenyleg aranyos, meg latok nemi potencialt a nyomozban, de a tobbi szereplo rettenetesen rossz. mintha egy wodehouse parodiat latnek, humor nelkul.

szerintem en meg ennyire nem nyultam melle sorozattal, nagyon ovatosan valasztok, egy kezemen meg tudom szamolni a kaszalt sorozataimat. ez pedig most kasza lesz.

K.Á. - 2013. 01. 19. 16:21

Nagyon-nagyon jó sorozat!
Azt hiszem hiányozni fog,ha véget ér! Folytatást!!

K.Á. - 2013. 01. 19. 16:26

Most olvasom az előttem szólót!
Hát ízlések és pofonok!
Szerintem nagyon jó sorozat, a szereplők tökéletesek, a főszereplő hölgy pedig egy igazi NŐ!
Amit a mai filmekben nem lehet felfedezni, hisz mind egy kaptafára készül. Egyformák és inkább férfiasak, mint nőiesek. Miss Fisher igazi klasszikus értelemben vett nő, és gyönyörű! Az sem zavar, hogy nem 20 éves lány játsza, mivel a nőiesség nem a kortól függ!
Én nagyon régen láttam olyan sorozatot, ami ennyire lenyűgözött volna, nekem nagyon tetszik!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz