login |

Pilot-mustra: Copper – 1×01

2012. 08. 24. 18:12 - Írta: winnie

39 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Hát, nem… Annak idején Tom Fontana a Homicide: Life on The Street-tel vált ismertté, majd elkészítette az Oz-t. Ezek kultsorozatok voltak, később próbálkozásaik inkább csak érdekesek lettek (The Jury), sikeresek már kevésbé, bár a The Philanthropist nagy kedvencem, igaz a többszöri showrunner-váltás miatt nem tudom, hogy mennyire volt az ő “gyereke”. A Copper félig az övé, az 1864-ben, New York City-ben játszódó krimisorozat pedig a BBC America első sajátgyártású próbálkozása.

COPPER – 1×01 – 3/10

Pedig olyan jól kezdődött. Rögtön főcím, ír zene, hangulat-megalapozás. Mocskos környezet, bűncselekmények, rendőrök, akik először lőnek és utána még csak nem is kérdeznek – pár perc alatt felvázoltak egy kegyetlenül piszkos és bűzös világot, ahol nehéz elképzelni, hogy milyen lehet az élet. Ahol ugyan jelen van a törvény, azonban teljesen másképp működik, mint napjainkban, ahol teljesen más erkölcsök és szokások uralkodnak. (Fura látni, ahogy a főhős zsaru vállán az éppen aktuális holttesttel ide-odajárkál, sufni halottkémtől tanúig és vissza.)

Ez a Copper-nek az érdekesebb fele, ideig-óráig biztos élmény lesz felfedezni a 150 évvel ezelőtti világot, körülményeket, módszereket, melyekre a jóféle, ámde tipikus zenével és a sok utcaképpel próbálnak ráerősíteni. Azonban a másik fele már közel sem olyan érdekes. Nem azért, mert ez a krimi része a sorozatnak, hanem azért, mert nagyságrendekkel érdektelenebb a nyomozás szála, még akkor is, ha megoldásaiban ugyancsak reflektál a világra, bemutatja, hogy milyen viszonyokra kell számítanunk a továbbiakban.

A Copper megítélésében szerintem az fog dönteni, hogy ki mennyire tartja a hangulati tényezőt. Ha simán beszippant a hangulat, akkor a legkevésbé sem fog érdekelni a nyomozás esetlegessége, ami egyébként is javulhat később, ha viszont a hangulat nem viszi el számodra a sorozatot, akkor rettentő unalom fog megszállni. Mint ahogy az esetemben is történt. És az sem segített, hogy nemcsak a köznép életébe pillanthatunk bele, hanem az előkelőségekébe, mert ott sem látunk (egyelőre) olyasmit, ami megfogna minket.

A Copper pilotja egész egyszerűen nincs jól összerakva. Nem azért, mert a felvonások végén a felvitt hangsúly helyett inkább lecsengetés van, hanem egyszerűen nem koherens, nincs benne egység: vagy kivágtak belőle sok mindent, vagy utólag mindenfélét hozzátoldottak. Van egy seszínű főhősünk, aki kap egy személyes tragédiát (nemrég meghalt valakije), pár szürke barátja, jó csajok unalmas, statikus szerepben (Franka Potente, Anastasia Griffith), illetve a ranglétrán magasabban lévő machinátorokra is vethetünk egy pillantást, de ennyiből irántuk sem kezdünk el érdeklődni.

Elhiszem, hogy a Copper epizodikussága ellenére az évad végére összeáll, meg- és kiismerünk mindenkit, s csettintünk egyet a jól végzett írói munkára, viszont egyszerűen semmi sem visz rá, hogy beleinvesztáljak a látottakba – és nem csak azért, mert annyi néznivalóm van. Sem a sorozatban szereplő figurák, sem a történetszálak, sem az epizódvégi nesze semmi, fogd meg jól-húzás (cliffhangernek nem nevezném). Majd inkább kivárom a véleményeket.

ui: Az is csalódás volt valahol, hogy valami sokkal durvábbra, karcosabbra számítottam. Látványban is, erkölcsök és érzelmek terén is. Oké, gyerekgyilkosság történik, de a konfliktusok és a szemét húzások nem túl felkavaróak, az erőszak is inkább csak lövöldözés és robbanó vérpatronok formájában van jelen.

39 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2012. 08. 24. 18:27

Ránézésre a webizódos Sanctuary-re emlékeztet, elég gyatrának tűnik itt az a szint.

clegane - 2012. 08. 24. 18:37

nemtom, nekem jobban tetszett.
azt most rögtön firtatnám, hogy ezt, hogy epizodikus, esetleg olvastad-e valahol, mert nekem a pilot után épp az volt a benyomásom (egyben kellemes meglepetés), hogy átívelősnek tűnt, hiszen a gyerekgyilkosság nincs megoldva, csak eszkalálódik, ha innentől személyes ügyének tekinti Copper barátunk és nekimegy a gazdagoknak.
(legalábbis én azt hittem a záráskor, hogy ez lesz a folytatás.)

djangyu - 2012. 08. 24. 18:46

mióta olvasom ezt a blogot, a lehető legteljesebb mértékben egyetértek a kritikával. 9.5/10-et adok az írásnak.

azért csak 9.5-öt, mert egyelőre nekem egy fő történetszálnak néz ki (aka személyes tragédia – lánya elvesztése – végett), tehát az ügy majd a végén lesz megoldva (talán…). persze, ha mellékzöngés ügyek lesznek, az sokat dobna magán a sorozaton.

mondjuk pont a justifieddal hasonlítottam össze (jó, tudom más idősík, de a karakterre épülés hasonló – még ha nem is sikerül úgy), és ahhoz képest tényleg nincs sok erőszak. csak több mocsok az utcán. :D

hyperman25 - 2012. 08. 24. 18:51

A látvány/díszlet miatt adok neki egy esélyt szerintem.

Mammut - 2012. 08. 24. 18:51

engem megfogott a hangulat rögtön, bejön ez a közeg, és utólag nem is sajnálom a gyengébb esetet sem, elvégre nálam más soriknál is pont az szokta kivágni a biztosítékot, mikor elkezdik túlzásba vinni a nyomozást :)

Allison - 2012. 08. 24. 18:57

Azért az ‘először kinyiffantjuk a rablót (aki futva menekül hátán a zsákkal xD – hogy elszoktatott ettől a modern technika xD) aztán elkiabáljuk magunkat, hogy rendőrség’ vicces volt. Amíg nem jönnek a kedvencek addig elmegy időtöltésnek. Aztán ki tudja hátha valami jobb is lesz belőle a végén. Egy-két szereplő kiejtése megdolgoztatott legalább, az tuti :D

Lemoni - 2012. 08. 24. 19:33

Nagyon vártam és nem csalódtam. Remek a képi világ (imádtam pl. ahogy az átmenetet mutatta a lovaskocsival a szakadt városrészből az úriba :), jó a zene, tetszenek a szereplők, talán Tom Weston-Jonest kell egy kicsit szoknom, még nem tudtam nagyon elhelyezni a skálámon. Remélem, a történetben még sok fordulat van/lesz és nem csak bűnügyi, hanem egyéb szálakat is beleszőnek. És annyira üdítő, hogy a csi-os sok technikai kütyü után jóval kezdetlegesebb módon történik a vizsgálódás. Beszippantott, na. :)

napocskin - 2012. 08. 24. 19:44

Tom Fontana miatt kötelező volt, de csalódás. Vértelen egyelőre, de azért adok neki még esélyt.

koktelsifi - 2012. 08. 24. 20:26

érdekes a justifieddal összehasonlítani ennek az elejét, mert annak az első há
rom, négy része kifejezetten zavaros, össze nem függő sz*r volt. aztán most meg…!

winnie - 2012. 08. 24. 20:28

sokak szerint már azok is remek részek voltak, mindenesetre a potenciál itt is megvan, és ezért is mondom, hogy egy cseppet sem lepődnék meg, ha aki az elején nem tartja jónak, pár rész múlva változatna a véleményén.

Dark Energy - 2012. 08. 25. 08:03

Vártam, de kár volt. Esélyt még kap tőlem de nagyon haloványat.

clark - 2012. 08. 25. 12:47

azért annyira nem volt rossz.simán nézhető kategória.a képi és hanghatások elég jók.
én nem justified-al hanem deadwooddal hasonlítottam:D
hasonló a korruptáltság mértéke majdnem ugyan az az időszak,csak nagyváros meg senki földje:D
nálam kb 5/10 volt.

szerintem ez a lány-gyilkosság végig elhúzódik ez lesz a főszál és majd közbe lesznek kisebb nagyobb ügyek.a nyomozás milyensége nem hátráltató faktor,sőt érdekes,hogy hogy dolgoztak anno:D

Bertollnok - 2012. 08. 25. 12:52

Érdekes látni, hogyan éltek akkoriban az emberek, a nyomozás is tetszett (végre nem DNS, meg ujjlenyomat), bár azért kíváncsi lennék rá, hogy mennyire korhű és hiteles másolata a sorozat az 1860-as éveknek.

Ettől függetlenül olyan semmilyen, ahogy a kritika is jól megfogta a lényeget. A szereplők unalmasak, a színészek átlagosak, a sztori tucat.

4/10, maximum. A látványvilág miatt azonban egy-két részt még mindenképpen megnézek.

David R. Blake - 2012. 08. 25. 18:27

Az intro jó, a környezet, és a kor hangulatos, és kellően vissza is adta ezt a sorozat, de maga a megvalósítás eléggé “érdekesre” sikerült.
Vagyis nem tudom, de az egész rész történetvezetése olyan semmilyen volt.
Remélhetőleg a következő rész kijavítja majd ezt a hibát, mert lenne potenciál a sorozatban, elvégre az USA ezen korszakából még csak westerneket láttunk.

montanosz - 2012. 08. 26. 15:06

szerintem semmi kivetnivaló benne, derék iparos munka))

Altezza - 2012. 08. 26. 15:40

Szerintem nem volt annyira rossz, mint azt a kritika írja. 5,5/10
Én belevágok a folytatásba is, aztán majd kiderül.

Coimbra - 2012. 08. 26. 18:13

Segítsetek, a Behind the badge a 0. rész, a Surviving Death az első, de pl. a magyar felirat miért csak az 1. részhez van?Akkor melyikkel kezdjem?Vagy a feliratfordítók a hülyék?

winnie - 2012. 08. 26. 18:24

a behind the badge a cimbol is itelve valami werk lehet, igy ha ahhoz nincs felirat, nem kell, hogy zavarjon. de majd valaki megeroist vagy megcafol.

Coimbra - 2012. 08. 26. 18:58

Tényleg, köszi!

Valóban werk, interjúkkal, kamera mögötti kamerákkal. :D

Coimbra - 2012. 08. 26. 20:13

Kissé alábecsültnek tartom ezt a 3/10-et, ennyire azért nem volt rossz.Először is nagyon örülök neki, hogy a Hell on Wheels mellett itt a Copper, mert ugyanazt a kort két helyszínen mutatják be, bár elméletileg itt még tart a polgárháború, és a szereplők mintha nem lettek volna annyira benne, de gondolom ez majd ki fog alakulni, meg összekötik a lánya elvesztésével a szálakat.Ami a nyersességet illeti, nekem pont elég volt, hogy bemutatták a megmaradt lábcsonkot, illetve, hogy az elején az egyik bankrablónak mekkora lyuk lett a szemüregén a lövéstől.Engem megvettek, a hangulat is rám talált, a New York bandái után jó kis sorozat lesz ez.

Viszont az zavart, hogy a cselekmény nagyon lineáris volt.10 sorozatból 10 egy-egy jelenet után egy másik cselekményszálat vesz elő, itt pedig végig ugyanaz volt.Ha éppen nem a főhőst mutatták, akkor is róla beszéltek (pl. a haverja és a prostituált épp megvitatták, hogy Corky kit vegyen el feleségül).Azt hittem, emiatt kapta a 3-ast a rész, de nem nagyon említettétek.Én pl. simán vártam, hogy megmutassák a harmadik, kissé testesebb rendőr családját is, vagy a sufni-halottkém többet beszéljen a feleségével, ha már főszereplő lesz.Vagy a Contesse baronesszről sem derült ki sok minden.Épp azt néztem, hogy más sorozatokban hogy behoznak 10-20 szereplőt az első részben, aztán győzd megjegyezni, itt viszont hoztak 10-et, és meg is maradtak a rész végére.Már nem tudom, hogy ez pozitívum, vagy csak ebben tér el a szinte összes többi sorozat, de nekem tetszett a kevés szereplő.

mczolly - 2012. 08. 27. 08:55

A pilotot egy kicsit hevenyészetten rakták össze, de én szinte biztos vagyok benne, hogy fel fog javulni a sorozat. a karakterek már most is tetszettek, de a vágás és a rendezés zavaros volt.
Egyébként szerintem sem epizodikus lesz a sorozat, legalábbis az előzetes alapján semmiképp. Lehet itt-ott lesznek majd ügyek, de a főszál szerintem ez marad.

Coimbra - 2012. 08. 27. 18:35

Ez lesz a kibeszélő az évadhoz?

winnie - 2012. 08. 27. 19:13

az alapkibeszélő mindig a pilotkritika, úgyhogy elvileg igen.

Coimbra - 2012. 08. 27. 19:56

Köszi.Majd lassan csekkolom a 2. részt, aztán írok róla kommentet.Hell on wheels 2. évadnyitóról lesz poszt?

winnie - 2012. 08. 27. 20:00

igen, nem kaptunk, így csak én írok valamit.

Coimbra - 2012. 08. 28. 14:11

Eléggé benézték a kommentelők, mert nem a gyerek halála utáni nyomozásról fog szólni az egész évad.Elvégre törött lábbal is sikerült megölnie a gyilkost.Persze alap, hogy Annie marad főszereplő, de nem is értem, miért gondoltátok, hogy az ősz pofaszakállas fickó majd a végéig húzhatja.

Casey Novak - 2012. 08. 28. 16:55

Umm…Nem. Kasza. Adtam neki még egy esélyt, de a második részt már nem bírtam végig. Nem mintha sokat leledztem volna az 1800-as évek Amerikájában, de az egész olyan, mintha kosztümös színészek bohóckodnának a díszletek előtt. Tudom, hogy valójában tényleg erről van szó, csak nem kellene, hogy ez érződjön. Erőltetett, hiteltelen, vérszegény, és unalmas. Kicsit olyan, mintha ezt a készítők is érezték volna, mert kellő mennyiségű macsós(nak szánt) baromságot nyomtak bele, hátha ez legalább megtart pár nézőt, de nekem sok volt az egy részre jutó lenge öltözetű hölgy és gunfight minden egyéb hiányában. A sztori nulla, némelyik színész kimondottan idegesítő, pedig a kor és az ír hangulat miatt (amit naaagyon szeretek) kimondottan vártam. Kár. Nem is pontozom inkább, csak kasza és kész. A hónap csalódása.

winnie - 2012. 08. 28. 17:44

a második részt más látta?

Coimbra - 2012. 08. 28. 19:29

Sok lenge öltözetű hölgy?Ezek szerint vagy nem emlékszem, mi volt mindkét részben, vagy nekem nem volt sok :)

Casey Novak - 2012. 08. 28. 20:22

@Coimbra: Talán elismerem, hogy olykor az erkölcsök, és nem a ruhák hiánya zavart :) Meg hát nézőpont kérdése.

Attól sokkal rosszabb, mint amit vártam, ezért a negatív hozzáállás. Azt hittem lesz új kedvencem, de nem.

Tommy - 2012. 08. 29. 15:41

Teljesen jó volt ez. A hangulat engem azonnal beszippantott. 7/10 a pilot. Nézem is a 2. részt.:)

djangyu - 2012. 08. 29. 20:12

a második rész sokkal durvább képi világa és cselekménysora arra indít, hogy ezt a sorozatot is a 5+ kategóriába soroljam. tehát rosszabb nem lesz az 5/10-nél :D

dzsi - 2012. 08. 30. 22:57

a második rész azért már jóval pörgősebb volt, mint a pilot (vér is jóval több folyt:D), de az már most erősen érezhető, hogy nem lesznek benne igazán komoly megfejtések. Corky karakterét nem ártana minél hamarabb egy kicsit jobban kibontani (mert ez idáig annyi látszik, hogy megroppant a család elvesztése miatt, és ámbár vannak erkölcsei, kb kérdés nélkül gyalul a legtöbb esetben), de vannak arra utaló történések, hogy a kőgazdag faszi fia, Corky, és a doki között lesz valami átívelő szál is a polgárháborúból adódó közös múltjuknak köszönhetően. én is többet vártam, de egyelőre szódával elmegy…

symor - 2012. 09. 09. 03:16

Megnéztem végül is, bár az itteni ajánló után és sok más helyről jövő negatív vélemények után elég kedvetlenül kezdtem neki. Elsősorban azért, mert én is eleinte egy ritka jó sorozatra számítottam, amiben a hangulat és a történet kiegyenlíti egymást és erős karaktereknek örülhetünk egy karcos, mocskos korban.

Ez volt az elvárás, aztán a negatív hangok ezt szépen elapasztották bennem. Most pedig, hogy úgy áll a helyzet, hogy semmi jóra nem számítottam sikerült pozitívan csalódnom.

Na nem az úgynevezett “pilotban”, merthogy az tényleg semmilyen, hanem a pilotban és az azt követő második részben. A kettő szinte olyan mint egy hosszabb kétrészes nyitány, mint egy kettévágott pilot.

Ha a két részt egybe mutatták volna be szerintem simán elkerülhették volna azokat a leszólásokat a kezdéssel kapcsolatban, amit így, ennek a két résznek a megosztásával sajnos kiérdemeltek.

Elég csak annyit írnom, hogy nem véletlenül indult az IMdb pontszáma valahol 3.6/10 körül az első rész után és most a harmadikot követően tart 7.5/10-nél. Ez bizony egy szép ugrás!

Ehhez az ugráshoz pedig minden bizonnyal hozzájárul az a felismerés, hogy EZ NEM EGY NYOMOZÓS SOROZAT!
Tényleg nem, semmi krimiizgalma nincsen, bár vannak benne elemek, amik ezt az illúziót is kelthetik.

Ez viszont mégis egy miliőre, viszonylag helytálló színészi játékra épülő sorozat, semmi több!

Annak viszont bőven megteszi és állítom, hogy ha nem úgy ülünk elé, hogy olyan megváltó erőt várunk tőle, mint pl. a Deadwood-nál jelen volt, akkor az egész egy nagyon is korrekt csemege.

Részemről az 1. rész, amit winnie (szerintem inkább a csalódás ereje, mintsem valódi értéke miatt) 3/10-re értékelt, simán 5/10.

A 2. rész 6/10.
A 3. rész megint csak 6/10, és ezen a szinten könnyen tarthatja magát az évad, bár ki tudja?!

Részemről ajánlom a sorozatot, ne rémisszen el senkit a pilot!

Cléda - 2012. 09. 10. 19:09

Az első 2 részt egyben néztem meg, és így olyan volt, mint egy kerek film. El is felejtettem szépen, és csak pár napja néztem meg a 3. részt. Tetszik a hangulata, az alapfelállás, meg a sztori is bejött, bár annyira nem dobom el a hajam, hogy lerágjam a körmeimet a következő részért. Úgy érzem, ez egy olyan sorozat, amit darálni fogok, és úgy abszolút tetszeni is fog, de így heti felállásban elfelejthető 2 rész között…

clark - 2012. 09. 13. 15:02

edddig 3 részt láttam és valamiért itt ragadtam.pl a főcím az tök jó,meg a képi világa magával ragad.egyenlőre nézem,majd eldől a sorsa.

Lemoni - 2012. 09. 17. 23:57

Túl vagyok az 5. részen és egyre jobban beszippant. Eleinte kicsit zavartak a sötét tónusok, de megértettem, ez kell a megfelelő atmoszférához. Tetszenek a váratlan húzások és az, hogy az adott részek fő szálai mellett az egyéni sorsok is kibontakoznak, érdekes a kialakult szerelmi sokszög is. Nagyon remélem, hogy nem 1 évadosra tervezték. :)

kerryblue13 - 2012. 09. 21. 08:16

5 részt láttam, s egyre jobb. Érdemes nézni. Jók a karakterek, jó a hangulata. Eddig (az 5 rész alapján) 7/10

Coimbra - 2012. 10. 02. 19:38

A Hell on Wheelsnek is ebben az évadában sütötték el a hullát disznókkal megetető jelenetet, most a Copper is bepróbálta.A féllábú arcot nem vágom, most megőrült, vagy csak részegen ilyen hülye?Vagyis nem értettem ezt a szakadáros dumáját, hogy közben ellenük harcolt, de utálja Lincolnt… remélem benne lesz még az évadban, hogy megölik Lincolnt (sic! nem spoiler :D)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz