login |

Parenthood: vége a 3. évadnak – írta Sue

2012. 08. 25. 00:20 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

Először is leszögezném: aki allergiás arra, ha egy sorozat pont olyan, mint az élet maga, akkor nem fogja igazán szeretni a Parenthood-ot, azaz Bravermanéket. Viszont akinek nincs ellenére egy olyan család mindennapjait nézni, akik akár mi is lehetnénk, ráadásul mindezt remekül megírt párbeszédekkel (Jason Katims a készítő, a Friday Night Lights atyja), szerethető, de kellően lökött karakterekkel, és még nem látott egyetlen részt sem a Parenthood-ból…, nos, annak csak egyet tudok tanácsolni a továbbolvasás előtt:  nyomás megnézni!

Az első évadra jómagam anno human írásának köszönhetően találtam rá, onnantól kezdve pedig nem volt megállás. Bármennyire is klisés dolog írásba adni, de az eddigi három évad fokozatosan emelkedő színvonalat mutat: a karakterek szüntelenül fejlődnek, változnak, s bár gyakran kiszámíthatóan következik egyik dolog a másikból, egyáltalán nem válik unalmassá. Főleg, hogy a néző képes az egyik pillanatban még a meghatottságtól elmorzsolni egy-két könnycseppet, míg a következőben a heveny röhögőgörcstől ugyanezt tenni – egyetlen rész alatt, ami annyira nem gyakori jelenség a sorozatok világában.

A 3. évad történéseinek részletes elmesélése helyett a számomra emlékezetes momentumokat emelném ki a tovább mögött, mert az nem járja, hogy erről, az egyébként tavasszal véget ért szezonról se essen szó a Junkie-n.

Habár a Lunchenott élete körüli események és Juliáék adoptálási kálváriája adta az évad két legerősebb gerincét, az évad – még ha csonka is volt, –  3 olyan részt tartogatott, amelyek valamiért mélyebb nyomot hagytak bennem: a 6. rész Nora születésével, a 12. rész a nagymama-látogatással, valamint az évadzáró, 18. rész. Hmm, most nézem, hogy ezekkel gyakorlatilag 3 etapra sikerült osztanom az évadot, és tényleg van ebben valami.

Nora születése több dolgot is magával hozott: Krisitna kénytelen-kelletlen kibékült Crosby-val, aki mellette volt a szülés során, Amber és Max jobban megismerhették egymást (ráadásul Amber már itt bizonyította, mennyire ért az emberekhez), valamint nem szabad elfelejteni azt sem, amikor Adam kénytelen a rapperekkel egyedül tárgyalni az esetleges szerződéskötésről, majd értesül arról, hol is van az öccse.

Az évad csúcsa a 3×12 volt, amikor az egész Braverman-család útra kelt Zeek édesanyjának születésnapja alkalmából. Az út során a négy gyerek nosztalgiázása a nagymamánál töltött szünidőkről egy nem túl kedves hölgy képét festi elénk. Az utazás alatt az egyes családokon belüli történések, valamint Zeek és a gyermekei közti konfliktus és annak feloldása mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy végül tényleg igazi boldogságot tudnak okozni mind Zeek, mind az édesanyja számára. Az egész sorozat esszenciája benne foglaltatott abban a 40 percben.

A végére hagytam a finálét, amit szintén telitalálat volt: igen, benne volt, hogy úgy írták, még nem lehetett tudni, lesz-e folytatás, ezért kaptunk benne függőben maradó kérdéseket (Sarah kezének megkérése, Haddie továbbtanulása), de a szereplők többsége kapott valamilyen szép lezárást, ezek közül egyértelműen Crosby-é a legerősebb: végre elvette Jasmine-t, ezáltal teljessé vált a család.

Ezen 3 részen túl volt pár olyan, több részen átívelő szál, amely nagyon jól volt kidolgozva: Alex és Haddie szakítása nagyon “szépen” sikerült (jobb szót egyszerűen nem tudok rá): alaposan fel volt építve hozzá a történet, emellett pedig az a jelenetsor, ahol Alex Kristinától búcsúzik, nagyon erős minden elemében. Amber munkahelyi életének és a főnökével való kapcsolatának alakulása szintén a kedvencek közé került, s a karakter érettségét remekül jelzi az eseményekre adott reakciója: felvállalja, hogy eddig az érzelmeire hagyatkozva döntött (ld. a 2. évados züllési fázisa), de azzal nem feltétlenül járt jól, ezért most az eszére hallgat.

Külön jó pont az íróknak, hogy végre egy sorozatban kimondásra kerül: a gyerek megszületése után a szülőknek nem is olyan könnyű visszatalálni egymáshoz, komolyan meg kell érte dolgozniuk. Erre szolgáltatták a remek példát Adam és Kristina, akik nem csekély huzavona után, a történtek ellenére ugyanolyan szerelmesek egymásba, mint voltak, ugyanakkor a kapcsolatuk egy újabb komoly töréstesztet élt túl.

Ebben az évadban sajnos kevesebb szerepet kapott Julia és Joel kislánya, Sydney, aki az elmúlt két évadban több emlékezetes pillanatot is produkált nekünk (a szexuális felvilágosítás a játszótéren?). Emellett szerencsére Zeek és Camille kapcsolatában egy sokkal nyugalmasabb időszakot zárhattunk – bár Zeek betegsége azért egyértelműen felhőket hozott a fejük fölé. Haddie szintén nem olyan markánsan van jelen, mint eddig, de ő már jóval kevésbé mellőzött. És egyre érettebb, illetve kedvelhetőbb.

Nem hagyhatom azonban szó nélkül, hogy Drew karaktere továbbra is a legkevésbé kidolgozott, hiába kapott egy komoly első szerelmes történetszálat. Színészileg is itt volt a legtöbb problémám a sorozattal: egyszerűen nincs a helyzet magaslatán a srác. A többiek sokkal jobban hozzák, amit kell, és valahogy erősebbeknek érzem még azokat is, akik nem alakítanak olyan átütőt.

Mindezek fényében egy 7,5/10-et részemről simán kiérdemelt a Parenthood 3. évadja: fejlődik, de hangulatában továbbra is hozza mindazt, amiért még az első évadban megkedveltük.

15 hozzászólás Ne habozz!

pody - 2012. 08. 25. 08:07

Nagyon kevesen nezik ezt a remek sorozatot, nekem nagy kedvencem, tenyleg nagyon szeretheto karakterekkel es remek szineszekkel. Szerintem ez a harmadik evad eddig a legjobb, viszont nekem pont az utolso resz nem tetszett annyira, erzodott, hogy most minden szereplo megkapja (ami nem keves) a maga lezarasat es igy tul tomor, kapkodo volt az egesz. Emiatt csak 9/10 az evad nalam

Gyike - 2012. 08. 25. 10:02

az egyik kedvencem nekem is,a csucspont szamomra is a road trip-resz volt,az ugy atadta a tipikus Parenthood-erzest,meg is mutattam ez egyik baratomnak,hogy nezd,ilyen ez a sorozat,ha ez a resz bejott,sokkal jobb mar nem lesz:)

szerintem - 2012. 08. 25. 10:15

vegre van valami poszt a parenthoodrol, bar gyanitum, ugyis csak azok olvassak el, akik amugy is nezik a sorozatot.
nekem mindharom evad tetszett, oszinten szolva nem latok fejlodest, nekem a szineszek az elso evadban is tetszettek, a parbeszedek ott is jol meg voltak irva. a fejlodes inkabb a karakterekre jellemzo, ami meg adott, eleg nagy gond lenne, ha a karakterek nem lepnenek semerre, mert ez a sorozat lenyege.
nalam a leggyengebb lancszem Hadie, nem csak az o szala (szerintem kifejezetten bena volt a romanc is Alexszel, de az eltavolodas kulonosen, egyaltalan nem volt kidolgozva), hanem a szineszno sincs a helyzet magaslatan, en orulok, hogy kevesebb szerepe volt/lesz.
szerintem Sarah tortenete is nagyon fontos resze volt az evadnak, a vivodas a fiatal tanar es a volt ferj kozott, valamint a szulok es a gyerekek reakcioi minderre. Mark nekem kifejezetten nem szimpatikus, tul modoros, de ez legyen az en bajom.
a 3×12 nem csak a sorozat eddigi legjobb resze, hanem (ha lenne ilyen) benne lehetne valamifele sorozatepizodos top 10-ben. vannak olyan elemei, amik ugy mukodnek igazan, hogy ismerjuk a karaktereket es tudjuk, hogyan fognak reagalni adott helyzetben (a kidolgozott karakterek, ugye, ami a legnagyobb erenye a sorozatnak), de akinek valaha volt felnott fejjel kozos programja az egesz csaladdal, az minden egyes mondatra vagy gesztusra ra fog ismerni (az eletszeruseg, ugye, a masik legfobb erenye a sorozatnak.
az evadzaro nekem is kicsit osszecsapottnak tunt, tul sok josagot akartak belezsufolni, nyilvan a kasza eseten ez lett volna a lezaras, ahhoz jo lett volna. osszessegeben nalam 8.5 az evad, 10-et nem adok, de mndjuk 9.5-et igen, amibol egy lejon azokra, amiket felsoroltam.

Dregnarr1 - 2012. 08. 25. 10:49

Graham kisasszony mennyi időt kap egy-egy epizódban?


‘Screentime’ szónak van magyar megfelelője?

lauren - 2012. 08. 25. 14:02

Bevallom én Lauren miatt kezdtem el nézni a sorozatot. De nagyon megtetszett. Tényleg lehet benne sírni és nevetni is egyaránt. Kár, hogy nem sokan nézik. Ez az életről szól, hogy mit hogyan lehet feldolgozni. Haddie-t én sem szeretem. Maga a színész sem szimpi. Drew szimpi lenne emberként, de szerintem sincs ebben a sorozatban a helyzet magaslatán. A többieket nagyon kedvelem. Már várom a következő évadot :)

Graham kisasszony sajnos nem kap elég időt az epizódokban. :( Én többet szeretném őt látni :)

Ui.: kár, hogy nálunk nem játszák…

nyszab - 2012. 08. 25. 15:54

Érdekes, én kedvelem Drew-t, szerintem nem lóg ki semmiben a karaktere az összképből, de amúgy az egész sorozat király :)

szerintem - 2012. 08. 25. 16:05

@lauren: nem vagyok naprakesz, de a parenthood elso evadja vasott szulok (brrr) neven futott valamelyik keroteven hetvegenkent.

pody - 2012. 08. 25. 16:39

Vasott szulok adja magat mar a filmbol, legalabb nem talaltak ki valami hulye cimet, hanem valaki kepben volt. Egyebkent meglepo, hogy ennyire nem nezik ezt a sorozatot es hogy itt a junkie-n is alig ismerik, pedig a Friday nights es a Gilmour girls is nagyon nepszeru sorozat volt tudtommal, tehat lehetneerdeklodo boven.

lauren - 2012. 08. 26. 09:52

Igen szerintem is lehetne érdeklődő, ha nálunk is játszanák a sorozatot. Azt tudom, hogy az első évadot adták, de nem adták le az összeset. 13 részes az első évad és nálunk csak 10 ment le :( Hát ez van, válogatnak itt is. Azt adják le, ami tényleg hoz valamit a konyhára. Úgy látszik ez nem az :(
Én ettől függetlenül nézni fogom továbbra is, mert nagyon szeretem. Összességében nagyon jó sorozat.

Ézsi - 2012. 08. 26. 11:04

Parenthood: vége a 3. évadnak – írta Sue
2012. 08. 25. 00:20 – Írta: winnie

csak jelzésképp:)

winnie - 2012. 08. 26. 11:54

köszi

julcsi - 2012. 08. 27. 10:14

bátran mondhatom, hogy ez az egyik legerősebb sorozat, amit látni volt szerencsém, és biztos, hogy visszatérek. hétről-hétre nagyon várós. az összes szereplő lökött kicsit, van bőven dráma és nevetés is, mindennapi és váratlan helyzetek, egyszerűen életszerű, és a karakterek életre valóak. a gyerekek is nagyon jók. engem már nagyon rég megvett, ajánlom mindenkinek. jó kritika:)

Sue - 2012. 08. 27. 11:10

@Ézsi: pedig Winnie csak kb. 2 mondatba kontárkodott bele, a többi tényleg az én elmeszüleményem, és látom, gyorsan ki is lett minden igazítva :))

Sarah történetszála: igen, ez is fontos volt abból a szempontból, hogy valahogy csak eljutottunk odáig, hogy Mark megkérte a kezét: ebben nyilván benne van az egész közte és Seth közti vívódás-döntés + az évad második felében végig jelen levő gyerekvállalás kérdéskör. Ugyanakkor ezek annyira el voltak osztva, hogy a többiekhez képest Sarah jóval kisebb hangsúlyt kapott, mint az eddigi évadokban.
Meg jeleztem is: teljesen szubjektíven a számomra meghatározó momentumokat emeltem most ki, amik valamiért mélyebb nyomot hagytak bennem. :) [Először elkezdtem írni egy rövid összefoglalót a harmadik évadban történtekről, de annak a “rövid” verzióját is nagyon hosszúnak éreztem, így született meg ez az írás – na abban volt szó Sarahról is, egyenlő arányban a többiekkel:)]

Sue - 2012. 08. 27. 11:18

Winnie: a kontárkodást teljesen pozitív értelemben gondoltam, és köszönetem érte :) – ez az előbb kimaradt :)

v_angelus - 2012. 08. 27. 22:45

Nagyon jó sorozat, épp most fejeztem be a 3. évadot, jó hogy vannak ehez hasonló írások, mert eddig nem is hallottam a Parenthood-ról. Régen volt már olyan sorozat, amiből 3 évadot megnéztem egymás után, a West Wing, és a Maffiózók volt ilyen igaz ott nem kellett megállnom a 3. évadnál :). Ha jól olvasom, akkor mér nem kell sokat várni, mert szeptember 11-én kezd a 4. évad.
Egy kis előzetes a 4. évadból, nem tom volt e már
(spoiler alert):
http://www.nbc.com/parenthood/video/parenthood-returns/1412936

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz