login |

The Newsroom: vége az 1. évadnak

2012. 08. 28. 14:30 - Írta: human

26 hozzászólás | kategória: kritika,

Sorkin már megint megcsinálta! Most kicsit lassabban ért célba, mint mondjuk Az elnök embereinél, nem rögtön hozta a hibátlan részeket, viszont amikor végre túltette magát az alapozáson, akkor elkezdett szinte minden klappolni a sorozatban.

A The Newsroom arról szól, hogy pár őrült megpróbál tényleges híreket közvetíteni, tojva a nézettséghajkurászásra és a tökéletes középpontra. Nincs mindig tökéletes középpont. Mindezt úgy próbálja életre kelteni Sorkin, hogy valóságos eseményekről tudósít, legyen az a Gabby Giffords elleni merénylet, vagy a hatalmas olajkatasztrófa, csak éppen kicsit idealista szemszögből.

Az évad második felét elnézve kijelenthető, hogy az elején bizony voltak bökkenők. Ezért nehéz is ajánlani, hiszen a középszerű emailes epizód, vagy akár a Coldplay-es hatásvadászat bizony nem tett jót a giccs + hegyibeszédet hajtogatóknak. Konkrétan miért tesz úgy pár híradós, mintha ők mentenének meg valakit? Viszont az 5. résztől elkezdett veszettül klappolni a dolog, miután eldobtak pár gagyiságot. Onnantól azt éreztem, mintha minden rész jobb lenne, mint az előző.

És akkor el is értünk a fináléhoz, amiben kivirágzott pár eddig locsolgatott hajtás. Összeértek a szálak egy flashback felépítésű részben, és végre lerázhattuk magunkról a lehúzást is. Sorkin pedig agyonverte közben a tea party movementet. Most spoileres leszek, ugorjon a következő bekezdésre mindenki, aki még nem látta: azt hittem haragudni fogok Sorkinra, és a best of húzásai után ellövi, hogy Will elleni merénylettel cliffhangerel, de nem lépte meg, így nem rontotta el a tökéletes részt.

Már mondtam, cinikusba felnővén baromi jól volt látni ezt a fajta idealizmust, amit a The Newsroom szállított hétről-hétre. Miután a sorozat megtalálta a hangját, ez még jobb érzés lett. Na jó, azért nem akarok 100%-osan ömlengeni, így nem fogom elbagatellizálni a magánéleti szálak gyengeségét. Bár nem erre épült a sorozat, de azért ami romantika és kavarás ment a Maggie-háromszögben az néha kicsit sok volt. Ezért is fogok levonni vagy 1 pontot, meg az elején található közepes részekre is jár még egy levonás, így legyen 8/10.

Baromira élveztem a sorozatot, viszont szerintem a második évad még jobb lesz, hiszen a kötelező körök részen már túl vagyunk. Jövő júniusban tutira találkozunk valahol, hiszen az HBO már berendelte a folytatást. Arra gyúrjatok, hogy nagyon politika központú lesz, még az ideinél is jobban, hiszen november 6-án elnökválasztás lesz Amerikában. Remélem, utána írják és forgatják a részeket.

26 hozzászólás Ne habozz!

MikkaMakka - 2012. 08. 28. 14:56

cinikus f.sz vagy vagyok mégis nagyon behúzott
messze nem tökéletes, de hiánypótló
kibeszélő alapján sokakat inkább idegesít ez a stílus, vagy nem nagyon értik mi történik mert nem ismerik az amcsi belpolitikát, de engem betalált.
azért tea party-t oltani nem olyan nagy teljesítmény, annyi magas labdát adnak folyamatosan

MikkaMakka - 2012. 08. 28. 15:02

találtam egy nagy hibát, a merényletet gabi giffords ellen követték el és nem michele machman ellen, egy l és o helyett a:P

MikkaMakka - 2012. 08. 28. 15:03

bachmann :)

kiskiraly - 2012. 08. 28. 15:16

Kissé off:
Tudom, hogy nem ide tartozik, de máshol nem tudnám megkérdezni:
Amikor egy írócsapat dolgozik egy epizódon akkor, közülük ki kapja a “written by” kreditet az epizódra?

Itt 10-ből 10 epizódban szerepel Sorkin neve a written by mellett, de akár mondhatnák a Tudors íróját is, aki az ÖSSZES részben az epizód írójaként van feltüntetve.

jiliac - 2012. 08. 28. 15:34

Én remélem, hogy a 2. évadban már a saját demokrata háza táján is elkezd szét nézni a tisztelt író, mert azért azt mégse gondolja senki, hogy ott minden tuti frankó. Legalább is remélem ebben a Sorkin gyerekben van némi egészséges szkepticizmus önmaga felé is. Maga a sorozat persze valóban hiánypótló és profi azt meg kell hagyni, a színészek többsége is hozta legjobb formáját. Nem bántam meg a ráfordított időt.

ldavid - 2012. 08. 28. 15:41

nem vagyok Sorkin rajongó, nem is láttam sok mindent tőle eddig, de ez nekem is nagyon bejött.
talán az első HBO sorozat amit igazán kedvelek.

Neoprimitiv - 2012. 08. 28. 15:43

Na, akkor szeptemberben elkezdem újra z 5. résztől, mert nálam a 2. után kasza lett – ennyi magasröptű kinyilatkoztatástól kiakadt a műszerem. Ha viszont visszavettek belőle, akkor megér egy újabb próbát.

@kiskirály: nincs általános recept, ahogy nincs “tipikus” íróstáb sem. Vannak olyan vezető írók, akik teljesen rátelepszenek a stábra és vannak, akik jobban szabadjára engedik őket. Ahol az átívelő szál a meghatározó (ld. Tudorok), ott gyakoribb a “diktatúra”, hogy ne essen szét a sorozat, az epizódikus jellegűeknél könnyebb szabad kezet adni.

winnie - 2012. 08. 28. 16:05

OFF

“Amikor egy írócsapat dolgozik egy epizódon akkor, közülük ki kapja a “written by” kreditet az epizódra?”

ez egy nagyon érdekes dolog, már rég ki akartam térni rá, amióta az egyik könyvemben felfedeztem, hogy 10 oldalon át taglalják az írói kreditezést, és annak jelentőségét a teleplay, story, written by és az “and”-ezés bevonásával.

CogburnSAS - 2012. 08. 28. 16:10

@kiskirály: Szerintem AAron Sorkin dönti el kinek a nevét említik meg íróként. Ebertől függ ez. Hans Zimmer mondjuk legtöbbször mindenki szignóját kiíratja aki a zene, hang megalkotásában közreműködött. Azokét is akik csupán jelenlétükkel adtak hozzá valamit a munkához. A Newsroom esetében nem tudom mitől függ, de gondolom ha volt egy jó mondata valakinek aki csak ott volt a szobában, akkor nem biztos, hogy kiírják a nevét. Emberfüggő.

Venom - 2012. 08. 28. 16:18

kiskirály: A “written by” általában azt jelenti, hogy az író írta meg az epizódot, cakkpakk, az alapötlettől a végső, adásba került változatig.

Vö. A “screenplay by” azt jelenti, hogy az író egy megadott alapkoncepció, ötlet és/vagy vázlat alapján írja meg az epizódot, ergó ő csak a dialógust alkotja meg.

A “story by” pedig az az író, aki az alapkoncepciót, ötletet és/vagy vázlatot adja a “screenplay by”-írónak.

kiskiraly - 2012. 08. 28. 16:29

OFF
Gondolom valamilyen presztízst is jelent, ha valaki nem csak exec. producerként, hanem epizódot íróként van feltüntetve. Végül is díjátadáskor ő kapja az Emmy-t :) Így kicsit olyan számomra, mintha a vezető író kisajátítaná részben magának. Persze nyilván egy epizódnál nem írható ki mindenki a written by-hoz :)

ON

A második fele tényleg jobb lett. Tényleg sok benne az aktuálpolitika. Angol feliratosan néztem, voltak olyan jelenetek, amiket én is csak sasoltam, hogy most mi van (Tea party és miegymás). De ettől függetlenül jó kis sorozat.

winnie - 2012. 08. 28. 16:39

OFF: nem menjünk el off-ba, ha lehet. sorkint ismerjük, ő nagyon sokszorg viszi a krediteket, ő írja át a kapott részeket, de a newsroomban normál írói folyamat volt. a részeket közösen, sorkin outline-jai alapján csinálták meg a felvonásszerkezetig (volt, hogy sorkin nélkül), majd megkapta az éppen kijelölt író, s megírta a jelenetek párbeszédeit. ilyen szinten már nincs nagyon saját ötlet, egy rész sok helyről jön össze, senki nem emlékszik arra, hogy ki mit dobott a közösbe.

sorozat/gyilkos - 2012. 08. 28. 17:18

Hát nem tudom. Gyanakszom.

A nagyon pozitív kitikáitok után ritkán bukik el nálam sorozat, de az idei (tág) szezonban már volt vagy négy ilyen. Aggasztó.

A 3-ik kellős közepén, felálltam és nullákkal írtam felül az összes newsroom epizódot, nehogy más sorozatokra rossz hatással legyen. A közepesen művelt, de arcpirítóan nagyképű, gátlástalan politikai észosztás lenne a kisebb gond. Az önirónia és politikai önreflexió, – ami a WW dettó elfogult idealizmusát még elegánsan idézőjelbe tette, ill. magát a sorozatot is oda, ahová való: az ismeretterjesztő szórakoztatás kategóriába, az teljesen felszívódott.

A látott három rész egy kapuzárási pánikban görcsölő messiáskomplexusos 50-es ürge hisztije: HALLGASSATOK MEG, VAGY..BRROA! Nem több.

A Sorkin nosztalgia csábításának engedve bepróbálom az első öt percet az ötödik részből, de ha olyan szar lesz mint az első 3, latin idézetekkel fogom teleszpemmelni a junkiet.

Lengabor - 2012. 08. 28. 17:31

Leírtam már a problémámat vele. Ha három rész nem győzött meg, akkor nincs több esély. Amúgy sem nekem való ez a sorozat, mert bevallom ez nekem túl magasröptű, illetve én vagyok hozzá kevésbé kompetens.
Junkie kedvencek vs én:
The Newsroom: itt imádják, nálam három rész után kasza
Veep: egy részt megnéztem a pozitív vélemények miatt, de nem nyert.
Girls: ekkor szart régen láttam, fél rész után kinyomtam, pedig szintén dicsérő szó érte itt.
Egy szó, mint száz: az HBO 2012-es újoncai nagyon nem nekem valók.

turosz - 2012. 08. 28. 17:39

4 részen vagyok túl, eddig inkább a (kihagyott) lehetőségeket láttam a várt magas minőség helyett, de ha hihetünk a kritikádnak még van remény :)
Kicsit sok volt a főszerkesztő hisztijeiből, a munkatársak járunk/nemjárunk eseteiből, a jetikből és a világmegváltós-szenvedős-szájbarágós jelenetekből… De a potenciál benne van, ha tényleg letisztul egy kicsit, akkor meglehet az a 8/10, nálam eddig 6/10 körül van.

tulipán - 2012. 08. 28. 18:07

egyet értek a kritkával, nagyon jó lett ez is a mestertől a végére!

Thrasher - 2012. 08. 28. 19:01

7,5/10 mondjuk az év.
idealista, nem teljesen őszinte, de igenis ésszerűen osztja azt, amit kell.
én is attól féltem, hogy a végére meghúznak egy merényletes cliffhangert, de hál’ istennek ez nem olyan sorozat.

sorozat/gyilkos - 2012. 08. 28. 19:36

Tényleg utoljára, de ez nem csak találó, hanem rettenetesen ironikus is azoknak akik látták az Elnök Embereit, Sorkin eddigi legjobb sorozatát:

Az Elnök Emberei 3. évad egyik részében, amikor a republikánus elnökjelölt felszólalását elemzi Toby és Sam, Toby felkiált (nem szöveghűen):
De hisz ez Erich Fromm-ot idézi, csak leegyszerűsítve, zanzásítva fogyaszthatóvá téve mindenkinek. De egy vezetőtől elvárom, hogy Frommot ne zanzásítva ismerje, mert a valódi tudás az árnyalatokban, a jó döntés a részletek ismerete után következik.

Ezt a jelenetet elpostáznám a mai Sorkinnak.

Ende.

Shannen - 2012. 08. 28. 19:52

Az évad második fele valóban jobb volt, az első felében sokkal több hullámvölgy és döcögősebb részek voltak. A finálé volt a csúcspont, remek szórakozás volt ez a 60 perc. Az egyedüli problémám még az volt, hogy néha mintha háttérbe szorították Emily Mortimer karakterét, szerintem belőle kaphattunk volna még többet. Talán majd jövőre. Kár, hogy az még olyan messze van.
Amúgy meg engem pont ez a belpolitikai vonal fogott meg nagyon, mert érdekel az USA politikája, és rengeteg dolgot lehet megtudni ezzel kapcsolatban a sorozatból, bár néhol utána kell keresni ennek-annak, de ez csak pozitív szerintem.

kisakos - 2012. 08. 28. 21:57

Nálam – részben a magas elvárások miatt – 6,5-7/10 szinten mozgott, a végén valóban javuló tendenciával (inkább csak az utolsó előtti rész után álltam fel rossz szájíz nélkül). Sajnos a női szereplők többsége elég idegesítőre megírt karakter (Mac, Maggie különösen, előbbinél a színészi játék sem klappol, Emily Mortimer azért nem rossz). Olivia Munn viszont nagyon kellemes csalódás, papírforma alapján azt hittem, ő csak eyecandy-nek lett behozva (ahol kell, szenvedélyes, ahol kell, visszafogott nerd).
Mindenesetre bizakodó vagyok, várom a második évadot.

Ja, és egyet nem értek: az első évad utolsó részének címe hogyhogy nem “What Kind of Day Has It Been” lett…?

akh - 2012. 08. 29. 02:24

Magyar szinkronnal nézem , és így is nagyon tetszik az első résztől kezdve.
8/10

inferno88 - 2012. 09. 25. 10:30

Az első Junkies írás után felkeltette a sorozat a figyelmem.Pénteken nekiláttam,hogy kivégezzem a 10 részt,ami tegnap sikerült is.

Engem nagyon berántott.Nálam egy erős 9/10

Maradok a második évadra.Alig várom!

fsanyee - 2012. 09. 26. 13:35

en keson fedeztem fel ezt a sorozatot, valahol egy trailer volt linkelve es annak hatasara, valamint sorkin bacsi miatt, mert korabban a studion 60 on the sunset strip is bejott.
nem kellett csalodnom, 9/10

spedway - 2012. 10. 08. 21:07

Szuper sorozat, tökvéletlenül láttam az első részt, de másfél nap alatt végeztem vele. Nem különösebben ísmertem korábban Sorkint és a munkásságát, de ez nagyon bejött. “Kár” hogy nem később fedeztem fel, mert így most nagyon sokat kell várni a folytatásra. Node remélhetőleg az az elnökválasztásról szól majd. :)

winnie - 2012. 10. 08. 21:30

addig is lehet pótolni az elnük embereit, a studio 6-t, a sports night-ot…:)

Lord Picard - 2012. 12. 01. 08:10

Most fejeztem be az utolsó két részt. Szeptembertől néztem, direkt nem akartam gyorsan túl lenni rajta, mert az elejétől berántott :) Mindig is érdekeltek a hírek, hogy miből tevődnek össze és milyen lehet(ne) egy normális híradó és hogyan hozzák azt össze.

Nem egészen azt kaptam, amit vártam, hanem sokkal többet. A zseniális Elnök emberei után nem is bánom, hogy javában volt politika, még ha ennyire idealista is. Szeretnék én ilyen idealista lenni. Én McAvoy figurájában magát Sorkin-t véltem felismerni (már csak a fű miatt is, Sorkin-nak is voltak problémái). De nálam az összes karakter és az összes színész telitalálat lett, úgyhogy fel sem sorolom őket, de ki kell emelnem Sloan-t s az őt alakító Olivia Munn-t, mert zseniális megnyílvánulásai voltak, ha ő volt a képernyőn, már kezdtem előre mosolyogni :) Szóval, nálam telitalálat a sorozat, csak azt bánom, hogy nem 22-24 résszel operálnak (de akkor jóval darabosabb lenne, úgyhogy belenyugszom, hogy évi 10 részt kapunk csak, de remélem még vagy 10 évig :D).

Jöhetne már az új évad, és addig is, a dvd megjelenés :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz