login |

Hét éve indult a Prison Break – írta Gevin

2012. 08. 29. 14:44 - Írta: vendegblogger

104 hozzászólás | kategória: kritika,

Állítólag vannak olyanok, akik még nem látták a Prison Break-et, ami azon sorozatok egyike volt, melyek idehaza elterjesztették a műfajt és a sorozatletöltést. A sorozat 7 éve ezen a napon indult el egy dupla epizóddal. Biztos jó páran ott voltak a startnál, talán emlékeznek is, hogy milyen élmény volt látni a pilotot, ami jóval a premier előtt kiszivárgott. Nos, azokhoz, akik nem ismerik a sorozatot csak pár bekezdésen át szólok, a többiek viszont velem tarthatnak némi nosztalgiára – kíváncsi vagyok, hogy kinek milyen emlékei vannak.

Szóval, mint mondtam, 2005-ben indult útjára a FOX-on egy börtönsorozat, amely egy ártatlan embert helyez középpontba, akit átvertek, lecsuktak és halálra ítéltek. Miután minden lehetséges jogi fegyver elsütése után sem tudták felfedni az igazságot, az elítélt testvére, Michael Scofield kezébe kapott egy pisztolyt, rommá varratta felsőtestét egy börtönalaprajzzal, és lecsukatta magát, hogy aztán megszöktesse bátyját a Fox River börtönből.

Ezzel a zseniális felütéssel indul az idei évadban a Zero Hour-rel jelentkező Paul T. Scheuring sorozata, amely 2009-ben lőtte el az utolsó epizód töltényét és zárta le 4. évadjával (és egy másfél órás filmmel) végérvényesen a testvérpár mindenen átgázoló igazság- és szökéshadjáratát.

Első évad

Az intenzíven induló adrenalinhajhász kezdet, amibe csöppenve a fent leírt alaphelyzetet ismerhetjük meg, és a két főszereplőt Michael Scofieldot és Lincoln Burrows-t. A bástyaként felépített első évad az, amit talán a legkörültekintőbben, profizmussal beinjekciózva lökött képernyőre Paul Scheuring és csapata: igazi adrenalinbomba, velejükig mocskos karakterek, “ártatlan” rabok, és börtönlegendák sora zúdul az arcunkba, amint betesszük lábunkat a Fox River névre keresztelt fegyházba.

Scofield egy zseni: erre már rögtön az elején rájövünk, minden szalmaszálat építészi tehetséggel és pontossággal előre beállított, 8 hónapnyi felkészülés után minden szóba jöhető variációra felhúzott egy tervet, amit aztán majd bent, ha szükséges hasznosítani tud. Innentől egyetlen dolog befolyásolhatja csak a szöktetési struktúrát: a rabok. Itt kerül képbe minden karakter, a sorozat alapcölöpjei, amelyek kifestik a börtön szürke atmoszféráját, akik ölnek, zsarolnak, szívességet tesznek – persze kizárólag valamiért cserébe. A börtönkódex szabályai lépnek érvénybe: “szemet szemért, fogat fogért”.

Közben az őrök úgy és ott szívatják meg a tetves gazembereket, ahol csak akarják. Scofield pedig csakis ezen rabok segítségével tudja végrehajtani a szökést, akik közt felbukkan egy maffiavezér – Abruzzi szerepében Peter Stormare kegyetlenül mocskos és ravasz, – egy segítőkész cellatárs, – Sucre, a hősszerelmes – egy pedofil, erőszakos gyilkos – T-Bag, azaz Robert Knepper, akinél elmebetegebb és mocskosabb szemétládát 10 évben csak egyszer látni tévéképernyőn, a sorozat legjobbja – vagy Charles Westmoreland – a híres bandita, akiről máig sem sikerült lerántani a leplet, 5 millió dollárt rejtett valahol föld alá mielőtt lecsukták.

Mellettük még rengeteg figura feltűnik több-kevesebb ideig, részben nekik köszönhetően lesz igazán vérprofi és feszültségtől szikrázó a Prison Break első évadja. De nem mehetek el szó nélkül az írók mellett, akik szinte függésbe bódítják az embereket, úgy zárnak minden epizódot, hogy a néző, mint egy megrögzött heroinfüggő kapálózik a következő adagért. Az izgalmi faktor totális csúcsra járatása, a folyamatosan kiéleződő helyzetek és akciók érlelik szinte majdnem tökéletes kombinációjú vegyületté a börtön- és akciódrámát.

A tovább mögött folytatom a nosztalgiát – spoileresen.

A 13. résztől megbicsaklik ugyan kissé az iram, mintha a bakelitlejátszó tűje ugrana egyet, de ez csak apró karcot ejt az összkép minőségén. A finálé elhozza a várt katarzist, a terv beteljesülését, minden felmerülő, tűélesre hegyezett szituáció pengeélre állítása után sikerül 8 rabnak megszöknie a Fox Riverből. A drámát kellőképpen felsokszorosítják, még pont a kellemetlen túlzásokba esés határán belül maradva.

A gyilkolás, a halál, az áldozatok és a lebukás egytől-egyig a pakli szerves részét képezve sodródnak a tévéképernyőre, és mint kiderül nem Scofield kezében rejlik az összes ász. Az átívelő szál rohamos lendülettel zúdul a nyakunkba, előrevetítve a második évad cselekményvezetését és akkor még a többszörös gikszer áradatról még szó sem esett. nyolcan loholnak a börtön falán kívül a szabadságuk felé vérebekkel a nyomukban, és muszáj néha hátrapillantaniuk. 9/10

Második évad

Kijutottak. A tervük labilis, mint egy fél lábú kalóz, de kint vannak. A második szezon kezdeti cselekményében ugyan semmi meglepő nem volt, de egyszerűen belülről majd szétrobbantotta a feszültség és az izgalom kiforrott elegye. A kezdeti összetartás pusztán érdeki szinten tengődött, pontosan tudtuk, hogy szanaszéjjel megy a brigád, amivel aztán az írók sem tudtak sokszor mit kezdeni. Mivel Westmoreland halála pillanata előtt felfedte az 5 millió dollár lelőhelyét, egyértelművé vált, hogy minden rohadék a pénz szaga után orientálódik majd és keresztülgázolva mindenen és mindenkin a saját zsebét szeretné dagasztani vele.

Tehát a célirányt belőtték, miközben folyamatos vadászidény vette kezdetét, amikor a sajtóban bemondták, hogy százezer dollár vérdíjt tűztek ki minden Fox River 8-ak fejére. Ez természetesen az időközben ex-fegyőrré vált Bellick-et sem hagyta figyelmen kívül. Szóval a fegyenceket minden oldalról fenyegeti valami, miközben a dollár szagát követik mindnyájan. A második évad egyben az írók túlvállalását is jelentette. Próbáltak megfelelni a feladatnak, hogy mind a nyolc karaktert érdekesen és odaillően besuvasszák abba a heti 40 percbe, de a kudarcuk láthatóvá és elkerülhetetlenné vált, aminek eredményeként kiégettek néhány karaktert.

Sara figuráját addig csavarták és erőltették, amíg a legirritálóbb és idegesítőbb karakter díját csont nélkül sikerült behúznia, miközben a szemeim már vérben úsztak, esetlensége és a szánalmas drámai mélypontokba való süllyedése láttán. A szerelmi szál rózsaszín volt és kotonszagú, de Scofield részéről még tartható – és ugye ne felejtsük el, hogy a későbbi cselekmény szempontjából fontos.

A baj az, hogy ezt eljátszották Haywire-rel, a golyófejű C-Note-tal – Rockmond Dunbar valamiért sosem tudott igazán meggyőzni – és Kellerman ügynökkel, aki akármilyen unszimpatikus, cselszövő, hidegvérű és olykor meglepően empatikus mivoltáról biztosított minket, egyszerűen érdektelen volt a karakterének részletesebb kifejtése. A rengeteg mellékszál és karakter összesűrítése helyett, a jelentősebb és meghatározóbb szereplők érdemeltek volna több percet a képernyőn.

A készítők javára írható, hogy próbálták kijavítani hibáikat: az országos adó ellenére az évad elején legyilkolták Abruzzi karakterét – lélekben elmorzsoltam néhány könnycseppet – és a fiatal Tweenert sem tartották sokáig életben, bár ez utóbbi teljességgel evidens volt. Sajnos így sem kerülték el a félidőnél bekövetkező érdektelenséget, hiába táncolt mindenki pengeélen, egyszerűen nem voltak képesek az eddig zseniálisan ötvözött feszültség és izgalom kettős kombóját ugyanolyan intenzitással fenntartani.

Viszont friss vért pumpálva a szezonba, behozták a William Fichtner által alakított Mahone ügynököt, aki megszállott őrültként rakosgatta össze Scofield elhagyott puzzle darabkáit, megdöbbentő gyorsasággal. Ezzel méltó ellenfélre tettek szert, aki a második évad talán legelszálltabb vérbeli mocsadékja, vehemenciával és baromi jó következetességgel őrül bele a hajszába, miközben folyamatosan adagolja a nyugtatókat, hogy a totális bekattanást elkerülje.

Az első perctől kezdve unszimpatikus és zavaró, hogy szellemileg simán tartja a lépést Scofield-del, de pont ettől igazán elismerendő mind a karakter remek struktúrája, mind Fichtner torokszorító játéka. Az első szériához viszonyítva a második olyan, mintha Usain Bolt futna versenyt House dokival, és hiába rohan folyamatosan harcolva az idővel, a második felére már majd kiköpi a tüdejét, mire végre valahára eljut Mexikóba.

A fordulatok eleinte még szépen osztják a gyomrosokat, mint Joe Hallenbeck, de idővel annyira besűrűsödnek, hogy teljesen megszokottá válik a “gond van, megoldjuk, újabb gond, újból megoldjuk” szisztéma. Ugyanakkor a finálé utolsó perceiben teret nyerő zord, mocskos, és brutális hangulat remekül terít meg a harmadik évad fullasztó perceinek. 6/10

Harmadik évad.

A harmadik szezon alapfelállása a legjobb húzás, amit elkövethettek az írók, alaposan kihasználva a korábban felépített stabil karaktereket. A helyszín Panama, a Sona börtön, ahol az eddig egymást üldöző, macska-egér játékot folytató ügynököket és fegyenceket egymásnak eresztik, ezáltal megteremtődik az atmoszféra: a zsenialitás, a ravaszság, a vehemencia ötvöződik, hiszen az érdekek ezt diktálják. Ismét szökni fognak és ehhez elkerülhetetlen, hogy az eddig egymás ellen forduló karakterek bedolgozzanak a másiknak, ha ki akarnak jutni ebből a hierarchikus mocsokból, ahol egy volt fekete maffiózó a diktátor, élet és halál ura a falakon belül.

A panamai börtön remek táptalajt biztosít a karakterek egymásnak feszülésének: T-Bag ismét magáénak érzi a terepet és ezt aljas módon ott és úgy használja ki, ahogy csak tudja, Bellick földön futó patkánnyá korcsosul, Scofield és Mahone pedig folyamatos verbális és szellemi harcot vív, mire eljutnak a kézfogásig, a békéig. Az eddigiekkel ellentétben a hollywoodi írósztrájk 13 részesre csonkította az évadot, ami kifejezetten előnyére vált, hiszen nem volt idejük tökölni, taknyot szívni.

Az egyes epizódok tömény cselekménnyel következtek, az izgalomfaktor sokszor a maximum közelében pörgött, ugyanakkor sok esetben kiszámíthatóvá tették a részeket, ez csorbította ugyan az összképet, de ennek ellenére is élvezetes tudott maradni, és a második évad fölé sikerült becsúsznia. Habár az új helyszín kellően felfrissíti a harmadik széria hullámát, az elsővel szemben alul marad a kiszámíthatóság tüskéi miatt, nem tud akkorát robbanni, mint a kezdeti időszakban.

Sarát kihúzták a harmadik etapból, – ezt már a főcímből kiszúrni – ezzel sok néző imája meghallgatásra lelt, mellesleg sokkal gördülékenyebben haladt előre a cselekmény, nem volt egy béna, a lelkizést elég rosszul alakító és egyben tűrő személy, aki visszafogta volna Scofieldet vagy a többieket.

William Fichtner karaktere érdekes jellemfejlődésen barangolt keresztül, ugyanis a második évad legnagyobb utálatot és idegességet kiváltó személye egyszerre vált szimpatikussá és kedvelhetővé, a börtön falai közt elszenvedett elvonási tüneteinek leküzdésével – bár ez a hitelesség látszatát csak felszínesen karcolta, mert nem hiszem, hogy ennyi idő alatt rendbe jöhet valaki egy ilyen mértékű függéséből – és a Scofielddel kialakított empatikus és segítőkész szándékai – amik ugyan sosem voltak önzetlenek, de kié igen? – teljes egészében átbillentették a megítélését.

Természetesen több új szereplő képbe került, akik közül Jodi Lyn O’Keefe harcias és a kegyetlenség látszatát minden körülmények között magára öltő Gretchen Morgan karaktere talán a legjobb, de a börtön robosztus vezetőjét játszó Robert Wisdom is különösen kiemelkedő. A Scofieldet alakító Wentworth Millerről már többször kiderült, hogy a mélyebb, bő érzelmi töltettel megtoldott jelenetekben akadozik, ennek ellenére a fináléban már-már egészen átérezhető játékkal terelte felénk a negyedik évaddal kapcsolatos gondolatainkat.

A zenei aláfestésről gondoskodó Ramin Djawadi (Game of Thrones, valaki?) nem mindig biztosított minket arról, hogy maradéktalanul ért a tévésorozatokhoz komponálandó ütemekhez, bár a feszültségteremtés zenei eszközét kétségkívül ügyesen, bár olykor kicsit sablonosan oldotta meg, a harmadik évad búcsúzó képsoraihoz hihetetlen jól illesztette be az elsőre kissé furcsán és idegenül hangzó Rebekah del Rio expresszív, torokból kirobbanó énekét, de mire leperegtek a képsorok és elcsitult ez az igazi tüdőből feltörő szólam, akkor belül érezni lehetett, hogy ez bizony talált.

A harmadik szezon zárása lecsillapodva – már amennyire lehet ezt a szót használni a Prison Break esetében – és viszonylag grandiózus átívelő szál nélkül köszön le a képernyőről, ami a sorozat eddigi életében bizony ritkaság. Így a negyedik évad – ráadásul záró széria – előfutáraként egyelőre nincs bennünk az a belülről felőrlő izgalom és kíváncsiság vegyülete, amely az előző évadoknál jellemzővé vált. 7/10

Negyedik évad

Az íróknak nem volt könnyű dolguk, hogy összerakják az utolsó évad vázát, és az előző szériákhoz képest ne okozzanak csalódást a nézőknek. A lezáró évad a kezdetektől minden gondot megszülő Cég lerombolásáról, az igazság felfedéséről és hőseink folyamatos maratoni menekülésének a befejezéséről igyekezett értekezni.

Miután megszöktek a Sonából, egy perc levegőhöz jutottak csupán, mert jött Don Self ügynök és belerángatta a csapatot egy olyan bizniszbe, amely végre porba zúzhatja a Céget, egyértelműen feltárja az igazságot, és elsősorban biztosítja mindenki szabadságát, mentességet nyújtva megannyi vád alól. A banda együtt, félretéve a múltbéli sérelmeket – többé-kevésbé – ismét egymás segítségével válthatják ki a szabadságjegyüket, aminek első állomása hat darab kártya ellopása, legvégül pedig a Szkülla (amit ez a 6 darab kártya nyit) megszerzése, természetesen a Cég gátlástalan, bárkin és bármin keresztülgázoló véres karmai közül.

Ezzel a felütéssel indulunk neki a negyedik szezonnak, ami a korábbiak ismeretében kissé erőtlennek és érdektelennek hat. Ebből az álmos állapotból bizony sokáig magához sem akart térni az új széria, hiába pofozta fel néhány gyilkosság, vagy a speciális technikai felszerelések, egy bantu körszakállas profi gyilkos, de nem igazán tükröződött a valódi Prison Break-hangulat. Csupán halvány manifesztációkban érzékeltette, hogy még mindig azt a habzó szájjal rohanó sorozatot követjük, mint eddig.

Persze az sem volt utolsó, hogy eleinte egyáltalán nem lehetett igazán izgulni a karakterekért, tengődtek, tették amit kell, de valahogy hiányzott a pengeél és az azon végbemenő keringő. Aztán az évad felétől valami megfordult, az adrenalinlöket kezdte beindítani a nyikorgó cselekményt és újra közelített a magas fordulatszám felé, amit végül ugyan nehezen, de ismét elért. Az évad közepén feltűnő fordulat jót tett a cselekménnyel, a meglepetés erejével támadt, ugyanakkor várható volt valamiféle változtatás, látva, hogy milyen gyorsan haladnak a sztorival (a kártyák gyors megszerzése).

Innentől aztán ismét elszakadt a póráz, az események áramlottak, folyamatos intenzív feszültséget teremtettek és akkor már érezni lehetett, hogy visszataláltak a készítők az útjukra. Az évad kifejezetten Scofieldre és Burrows-ra koncentrált – persze a végére kiderült, hogy miért -, Mahone is több teret kapott, ennek viszont a többiek sínylették meg az árát. T-Bag ugyan minden tőle telhetőt megtett, de az írók ezúttal nem szántak neki, olyan szintű brutális és letaglózó jeleneteket, mint az előző szériákban – legnagyobb sajnálatomra.

Mindenki csapatként működött, de érezni lehetett az írók terelgetését. Burrows azaz Dominic Purcell karaktere a második félidőben lesöpört maga mellől mindenkit, az ösztönös és a legtöbb esetben az erőszakhoz nyúló testvért remekül formálta meg négy évadon keresztül, de talán itt teljesedett ki a legjobban. Sara visszatért, megnehezítve a dolgát jó néhány embernek, hogy ne jöjjön ki a béketűrésből.

A negyedik szezon záróakkordjából adódóan több új szereplő is csatlakozott a játszmába. Ezek közül talán a Don Selfet megformáló Michael Rapaport választása a legkülönösebb, aki eleinte hihetetlenül kilóg a Prison Break atmoszférájából, majd végül az aggodalmaskodó, ravasz szemétláda szerepében lubickolva éri utol a sorsa. A testvérek édesanyját megformáló Kathleen Quinlan ugyan jó egy bizonyos szinten, azonban nem hagy túl mély nyomott bennünk az intrikáival operáló anya szerepében.

Mivel búcsúval és méltó lezárással kellett szolgálniuk az íróknak, ezért visszahoztak néhány régi ismerőst – Westmoreland a látomásban remek érzékkel betoldott jelenet, – sőt, kifejezetten felépítették a befejezést egyikükre. Mindez visszájára fordulhatott volna, de nem ez történt, hanem egész egyszerűen működött a dolog. A rengeteg cselszövés és a fojtogató idő kölcsönhatása a sorozat legszebb perceit idézte – még ha nem is ért fel némelyikhez – végül pedig remekül terelte végkifejletéhez a történetet.

A befejezés ugyan már az első részektől sejthető, ám valahogy mégis képes a vizuális katarzis kicsikarni belőlünk némi érzelmet, kellemes elégedettség érzetet, és a karakterek jövőképének egy apró szeletébe pillantás pont elég, ahhoz, hogy élvezettel nézzük végig a naplementébe sétáló szomorkás hangulatot, amely ugyanakkor stílusosan int felénk egyet még utoljára. 7/10

The Final Break

Nem egyedi példa, ugyanakkor nem is túl gyakori, hogy egy sorozat a befejezést követően kapjon egy másfél órás filmet, amiben kifejthet még néhány cselekményszálat. Ez a Prison Break esetében a negyedik évad 23-24 részének felelt volna meg

A Final Break kissé mondvacsinált, hirtelen rögtönzött sztorival vág bele a negyedik szezon ugrása előtti idő bemutatásába, ezúttal viszont az örvénylő sodrás visszafogottabb lendületét a precízen felépített, a végkimenetelnél csúcsra járatott dramaturgia váltja, méghozzá eredményesen. A történet szerint ezúttal Sarat csukják le gyilkosság miatt, ami az első évad afféle nemi szerepcseréjévé válik, de természetesen nem tud akkora hatást elérni. Scofield azon nyomban nekivág a tervezésnek, miután kiszimatolja, hogy itt bizony nincs esély semmiféle jogi úton történő győzelemre.

Az események kissé kapkodós tempóra váltanak, kevesebb idő jut a cselekmény kibontására, így inkább az érzelmek felfedésére, a kellő ütemű és hiteles drámára építenek – a természetesen folyton zajló tervezés és akció mellett. A FInal Break nem ölel át túl nagy időtartamot, a 4 évből csak egy nagyon kis szeletet tár elénk, ami ugyan nem nem jelent minőségi romlást, de valamiféle kihagyott ziccer érezhető a karakterek bővebb kifejtésének hiányából adódóan.

A börtön női részlegében feltűnik néhány új szereplő, köztük a Daddy-t alakító Lori Petty igyekszik emlékezeteset nyújtani, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A Tábornok és T-Bag a börtön szomszédos részlegében igyekszik újra valami mocsokságot elkövetni Scofieldék ellen, ami ugyan nem okoz meglepetést, de a karakterek jellegzetességeit ismét előtérbe helyezi. A terv beteljesülésének végkimenetelét Michael természetesen előre kigondolta, ugyan a negyedik szezonban megismert végkifejlet tudatában, tudjuk mire számíthatunk, mégis képesek meglepetést okozni az írók.

Ezért a cselekmény kiszámítható pontjai ellenére meglepetésszerűen funkcionál a végéhez közeledvén feltűnő fordulat, ami inkább a drámát élesíti ki, azt viszont remek ütemben. A végső üzenet a halálon túlról egyszerűen működik, lecsupaszított, a giccset valahogy még éppen kikerülő befejezés jól képes lezárni a filmet. A szabadság tudata, amelyet talán a negyedik évad fináléjában nem tudtunk igazán, teljes mértékben a magunkévá tenni, itt most biztosít minket az átérezhetőségéről. Az utolsó perceket körbelengi az elégedettség és a tudat, hogy végre szabadok mindnyájan.

Ugyan nem feltétlenül válik szükségessé ez a lezáró 90 perc, elhibázottnak mégsem lehet mondani, hiszen a sorozat évadait tekintve minőségi romlás nem igazán található benne. 7/10

104 hozzászólás Ne habozz!

hami - 2012. 08. 29. 14:53

nekem is ez volt az első:D
az RTL-en kezdtem el, de persze nembírtam ki és ekezdtem tölteni

crashland - 2012. 08. 29. 14:55

Én is azok közé tartozom, akiknek ez a sorozat adta meg a lökést a “junkieság”-hoz.

Én pontozásom:
1. évad 9/10
2. évad 6/10
3. évad 8/10
4. évad 7/10
Final Break 8/10.

Szerintem mindenkinek megéri megnézni, erős sorozat még a mai viszonylatokhoz képest is. Hmm, nagyon újranézési hajlamom lett.

Roxi - 2012. 08. 29. 14:56

Az első évad baromi izgalmas volt,alig vártam az új epizódokat! A második se volt rossz,aztán a valahol a harmadik közepénél bedobtam a törülközőt!

Lucky!? - 2012. 08. 29. 14:57

pont most nézem az elmaradt részeket, (az utolsó évadot már nem bírtam annyira tv-ben követni) és igen ez volt az egyik sorozat amely rávitt a junkie útra, mindig másnap ez volt a téma, mint a house

Lajoska67 - 2012. 08. 29. 14:58

Bocsánat, Sona az nem Panamában volt?

Amúgy én nem így látom az értékelést. Az első évad tényleg szuper volt, a második még elment, de már gyengébb volt. A 3. egy nagy baromság, próbálták az első évadra alapozva újratölteni, de nem ment, finoman szólva se. A 4. meg a kaotikus őrjöngés volt, iszonyúan elrontották vele a sorozatot. A kiegészítő két részt meg inkább ne emlegessük.

Ha pontozni kéne, akkor az első évad 10/10, a második 7,5/10, a harmadik 5/10, a negyedik meg mondjuk 4/10.

winnie - 2012. 08. 29. 15:01

az az, panama. igen.

Gerosz - 2012. 08. 29. 15:03

@Lajoska67
+1

george - 2012. 08. 29. 15:03

Jó sorozat volt, de a 3. évad borzalmas számomra. Hónapokba telt mire végignéztem, míg a többit 1-2 hétbe.

winnie - 2012. 08. 29. 15:04

nekem mindegyik évad hónapokba telt – pedig minden részt megnéztem, ahogy tudtam:)

hgabi00 - 2012. 08. 29. 15:10

Első két évad ütős volt. (főleg az első)
De a 3. vége fele kaszáltam.

Egyébként tényleg az első sorozatok között volt, 4400-al és House-al együtt.

MadWolf - 2012. 08. 29. 15:11

hmm érdekes, hogy ilyen sokan pont emiatt kezdtek junkie-k lenni… én is nézegettem előtte sorozatokat (jóbarátok, elit alakulat), de a prison break meg a lost tett igazi junkie-vá, azóta szinte csak sorozatokat nézek :D

deku82 - 2012. 08. 29. 15:11

Jó lett ez az összefoglaló, én 9 6 8 6 -ra értékelném az évadokat.

Lengabor - 2012. 08. 29. 15:12

A 4×05-s részt töltöttem le először kíváncsiságból (akkor ment épp az RTL-en), és mert egy barátom nagyon ajánlotta. Tetszett a rész, így letöltöttem az egészet, egyben végignéztem. Talán pont emiatt, de én sosem éreztem minőségbeli különbséget az évadok között, mindegyiket imádtam, és egy 8-as értékelést minimum ér. Ellenben a befejező film nem tetszett, főleg a vége miatt. Nem tehetek róla, én mindenütt a happy endet keresem…

Vio - 2012. 08. 29. 15:13

A 4. évad utolsó négy részét még mindig nem néztem meg, de most meghoztátok hozzá a kedvem:D

exile - 2012. 08. 29. 15:13

Nekem a Prison Break és a Lost volt a kezdőlöket, innentől kezdve lettem sorozatjunkie. Még torrenten fenn volt egyben a PB 1-13 részek és emlékszem egy nap alatt ledaráltam és csak néztem, hogy ennél jobb nem létezik! Pár éve újranéztem és nagyon nem értem már akkor mit ettem rajt annyira, de ennek ellenére fontos mérföldkő

N075 - 2012. 08. 29. 15:16

Crashland: számból vetted ki a szavakat.
Egyébként jó kis összefoglaló volt!

SportMan - 2012. 08. 29. 15:16

Nekem is ez volt az első sorozatom, miatta lettem junkie, és a mai napig a PB nálam a No. 1. Jó kis írás, több ilyen kellene, bár nem mindenhol értek egyet vele. A 2. évadnak szerintem volt egy különleges hangulata, amit nem igazán tudok megfogalmazni, hogy miért, de aki ráérzett, annak nagyon bejött, aki nem, annak nem.

Jöjjön egy kis statisztika :)
Mióta elindult a sorozat az 1. évadot 9-szer, a 2. évadot 7-szer, a 3. évadot 6-szor, a 4. évadot pedig 4 alkalommal néztem újra.
A sorozat indulása óta 62 sorozatot néztem meg, ami 219 évadnak és 3510 sorozatepizódnak felel meg.
A PB indulása óta hozzávetőlegesen 2 hónapot és 4 hetet töltöttem sorozatnézéssel.
“Mindössze” ennyit köszönhetek ennek a remek alkotásnak.

RexpecT - 2012. 08. 29. 15:18

Egyértelműen az első évad volt a legjobb, a vége felé már kiszálltam.

julcsi - 2012. 08. 29. 15:19

sokszor elgondolkoztam azon, hogy újból kéne nézni az egészet, és egyszer meg is teszem. na, de nekem is ez volt az első sorozat, amit töltöttem, sőt, a legelső emlékem ezzel kapcsolatban az, amikor megláttam az első óriás plakátot valamelyik villamos megállóban pesten, és akkor azt mondtam, nekem ezt néznem kell. imádtam. tényleg függőséget okozott, és bátran állíthatom, hogy talán az egyik legzseniálisabban kidolgozott sorozat, amit valaha láttam (csináltak?).

részemről Mahone volt a nagy kedvenc. nem tudom, miért, de nagyon megfogott a karaktere, a színészi játéka, az egész fickó. valahol még tán sajnáltam is.

a Sona-s 3. évadot valahogy untam, már akkor is és nemrég valamelyik csatornán látva is, lehet azért, mert lány vagyok, és nem biztos, hogy annyira fincsi látvány az a börtön, vérrel és verejtékkel, stb, de nekem ez nem jött át. a 4.-re meg alig emlékszem, csak Michael vérző orrára, meg arra, hogy paráztam, nehogy már kinyírják itt nekem… de összességében k. jó sorozat volt, na. majdnem tökéletes.

qwertz - 2012. 08. 29. 15:23

Nekem Scofield halála a mai napig értelmetlen…, nem értem, miért kellett meghalnia..de mindegy, az írók döntése ez.

feram - 2012. 08. 29. 15:24

3-szor néztem végig minden részét :D és ez után megjött a kedv a 4. újra nézéshez.Lost mellett másik meghatározó ok amiért sorozat mániás lettem .

caeiro - 2012. 08. 29. 15:26

Az első évad rendben volt, de amikor megláttam a 2. évad első részét, hogy csak úgy elfutottak az üldözők elől…na nekem ott ért véget a sorozat. Egy ideig még olvasgattam sixx hogyvoltjait, hátha érdemes visszatérni, de menthetetlen volt. Sőt, egy idő után a vicc kategóriába süllyedt. Sorry a fanoktól…

Bush84 - 2012. 08. 29. 15:26

A Prison Break szoktatott rá a sorozatokra, ezért a mai napig haragszom rá, mert képtelen vagyok lejönni a szerről akármilyen kevés szabadidőm is van. :)

Amúgy épp az elmúlt hetekben jutott eszembe, hogy újra kellene nézni az első évadot, mégiscsak az volt a legjobb. Kíváncsi leszek, hogy az időközben sorozatnézés területén összeszedett “tapasztalat” ront-e az élményen.

m76 - 2012. 08. 29. 15:31

Nekem nem ez volt az első, és a 4. évad derekán már a halál fszára kívántam az összes írót akkora marhaság lett.

Ha pontozni akarnám
1: 6/10
2: 7/10
3: 7/10
4: 4/10
fb: -10000/10

pytta - 2012. 08. 29. 15:31

Huh… ennek a sorozatnak bizony akkora hype-ja volt, hogy még én is belekezdtem, szépen végignéztem 10 részt, aztán felálltam, és azt mondtam, hogy ez nekem nem tetszik, és nem értem, hogy másnak miért jön be (ezt persze akkor sokkal keményebben fogalmaztam, elment 400 perc az életemből, meg, aki ilyet néz az egy f_sz, meg ilyenek) :) Azóta egy percet sem néztem belőle, és nem hiányzik az életemből.
Egyébként engem a My Name Is Earl rántott be a junkie-ságba, bizony az is már 7 éve kezdődött majdnem :)

zagloba - 2012. 08. 29. 15:41

Szerintem:
1. évad: 10/10
2. évad: 7/10
3. évad: 8/10
4. évad: 4/10

Az első évad tökéletes volt, a második gyengébb, de a végén csont nélkül le lehetett volna zárni, úgy, hogy elvarrnak minden szálat.
A harmadik önmagában nagyon jó, kár, hogy “folytatás”, hisz olyan, mintha új sorozat indulna vele /azt is kellett volna tenni/.
A negyedik /+ a zárófilm/ borzasztó, erőltetett, helyenként nevetséges “fordulatokkal” /Michael betegsége, anyu felbukkanása…/
Méltatlan befejezés.

Lilith - 2012. 08. 29. 15:47

Akkor én azok közé tartozom,akik nem szeretik ezt a sorozatot.Szinte meg nem tudnám mondani miért.Talán nem az én műfajom a kategóriája,vagy csak a színészeket nem szeretem benne.

Kissur - 2012. 08. 29. 15:50

Osztom nagyjából az előttem pontozók számait.
1.évad: 10/10
2.évad: 7/10
3.évad: 8,5/10
4.évadot viszont ketté kell szednem, ugyanis amíg a Scylla darabkáit keresték és megpróbáltak bejutni, az zseniális volt: 8/10 utána viszont, mikor már kézről-kézre járt, az halál unalmas volt és erőltetett: 4/10. Úgy lett volna tökéletes, hogy a 3.évadban elsőre sikerült volna megszöktetni Whistlert, és aztán ugyanabban az évadban még összeszedik a Scylla darabjait, megszerzik, és vége. Így lett volna tökéletes és kerek 22 résszel a 3.évad, ehelyett kaptunk egy felemás 4.évadot. Kár érte, de attól még hiányzik egy ilyen minőségi sorozat. :/:)

JohnLocke - 2012. 08. 29. 15:56

Az első évadot újra nézve még jobbnak is gondolom mint régen:) Viszont a feszültség eltűnt, hiszen már tudom mi lesz minden epizód vége.

julcsi - 2012. 08. 29. 16:05

@Lilith ez amúgy nálam olyan, hogy én se tudom, miért, de a Lost-tól a mai napig ráz a hideg és egyszerűen gyűlölöm. meg nem tudnám mondani, miért, mert a szereplők és a történet alapján pont simán tetszhetne is, de sose tudtam 1-2 résznél tovább jutni vele. örök kérdés marad:)

ALDO - 2012. 08. 29. 16:19

Nagyszerű, részletes leírás. Egy havertól kaptam kölcsön eredeti nyelven és azonnal nekiálltam. Volt, hogy még suliba se mentem. Ha nem is a legelső (bár lehet, hogy az volt) de az első sorozatok között voltam, amit elkezdtem darálni és máig a legjobbak között van számomra.
Szerintem az első két évad ad egy egész történetet (szökés a börtönből, majd nyilván utána odakint is életben kell maradni). A harmadik, első évados remake sem volt rossz, bár nekem néha úgy tűnt túlzásba vitték az erőszakot. A negyedik eleje is jó volt, de a végén amit lehetett az el is cseszték. Most nem akarok spoilerezni. Eleve 12-13 részesre kellett volna tervezni. A Final Breaknél pedig az volt az érzésem, hogy hülyének néznek.
Azt is érdekes lett volna látni, hogy mi lett volna, ha nincs sztrájk és a 3. évad 22 részes lesz, de nem rendelik be a negyediket, vagy ha végig olyan jó lett volna a nézettség, hogy berendelik az ötödiket.
Ha szépen elvarrtak volna minden szálak a 2. évad végén, akkor 10/10-es sorozat lenne, de így csak 10/9-es.

jky - 2012. 08. 29. 16:21

Az első évad fantasztikus volt (amikor Scofield hátán megláttam a börtöntetkót, WTF :D), de aztán a többi évad lejtmenet. A 3. még egész tűrhető volt, bár közel sem hozta az 1. évados feelinget.

Egyébként a Viasat 6 kezdi adni előröl az egészet!

Szeptember 4., 21:05 , 1×01

Ha valaki újrázná TV-ben.

stargatelost - 2012. 08. 29. 16:24

Első évad zseniális. A második évad kezdett erőltetett lenni. Harmadik megint nagyon jó, remek húzás volt újra börtönbe küldeni őket. A negyedik évad viszont kritikán aluli, nevetséges szar. Nem is értem, hogy lehetett ilyen röhejes sztorit kitalálni még röhejesebb fordulatokkal. Szánalmas volt. (Egyik legnagyobb csalódás, hogy az elején Sucre-ék (asszem ő maradt bent, már nem is emlékszem) valami börtöntűz miatt csak úgy megszöknek. Ráadásul nem is mutatják. Azt hittem ezzel el fognak tölteni egy pár epizódot, míg kihozzák őket.) Na mindegy.

Szerintem a PB csak börtönben működik. Ezért nagyon jó az 1. és 3. évad. De ha többi is ott játszódik, az valószínűleg túl erőltetett lett volna.

khaos - 2012. 08. 29. 16:27

nekem most a nyári darák alatt lett teljes a sorozat,a 4. évad eddig kimaradt (és nem is bánom túlzottan most h láttam)
ami viszont rengeteget rontott az egész összképén az a kiegészítő film..azzal még azt a keveset is tönkrevágták ami jó vagy meghatóbb a sorozat végében

Adam - 2012. 08. 29. 16:29

A sorozat ami miatt junkie lettem. :)

Xsz - 2012. 08. 29. 16:31

Egyik örök kedvenc sorozatom volt a PB, de a mai napig nem néztem meg a Final Break-et. Számomra úgy volt jó a lezárás ahogy a 4. évadot befejzték.

Calee - 2012. 08. 29. 16:40

Köszi a nosztalgia cikket, meg is jött a kedvem az újranézéshez, akár ez volt a cél, akár nem! :) Nekem is a PB volt a kezdő lökés :)

jersey - 2012. 08. 29. 16:40

Az első gondolatom az volt, hogy úristen már hét éve!! Milyen öreg vagyok :D
A második pedig, hogy valóban ez, illetve a Heroes voltak azok a sorozatok, amiket elkezdtem hétről hétre töltögetve nézni, és mindkettőnél a második évaddal bezárólag akadtam meg és egyiket sem néztem végig azóta sem.

ALDO - 2012. 08. 29. 16:41
Bandita - 2012. 08. 29. 16:41

Minden hibája ellenére nagyon jó kis sorozat volt ez, nekem nagyon hiányzik. :-(

VanillaSky - 2012. 08. 29. 16:45

Szintén végignéztem a sorozatot, mai fejjel már nem tettem volna meg, hanem nagyjából a 2. évad felénél kaszálom. Az első évad tényleg remekül megkomponált volt! Scofield zsenije, a rabok egymás közti viszonyai a börtönőrök és a nagy szökés. Majd a szökés megtörténte után átcsapott valamiféle világméretű összeesküvésbe, ahol egy mezei bűnöző és társai az USA és egyben az egész világ legfelsőbb köreihez érnek és több-kevesebb sikerrel megszüntetik a kiapadhatatlan erőforrással rendelkező Céget. Ehhez Superman is kevés lett volna, nemhogy a zseniális Scofield.

Fura ezekre visszagondolni a Heroest pl be tudtam fejezni anélkül, hogy végignéztem volna. Manapság meg 3-4 rész és jöhet a következő:D

Nicsi - 2012. 08. 29. 16:54

Te jó ég itt ennyi fiatal van? :)
Nekem a Sliders és X-aktákkal kezdődött a junkie-ság (persze ha nem számítjuk a Nils Holgerssons, Kacsamesék, Csipet csapat és hasonló meséket).
Ezeket persze még inkább tévében követtem, talán a Stargate-SG1 volt amit már letöltöttem és úgy néztem.

A Prison Break első két évada megvan eredeti DVD-n, amerikából hozattam haverommal. Az első évad tetszett a legjobban.

ALDO - 2012. 08. 29. 16:58

“Nekem a Sliders és X-aktákkal kezdődött a junkie-ság (persze ha nem számítjuk a Nils Holgerssons, Kacsamesék, Csipet csapat és hasonló meséket).”

Nyilván sokan vannak ezzel így, de itt a darálásról írtak páran. A Sliders és az X-Akták idejében még nem voltak letöltő oldalak és max a TV-ben nézhetted őket, de a szökés idejére, már annyi részt és olyan minőségben szedhettek le ahogy akartad.

“A Prison Break első két évada megvan eredeti DVD-n, amerikából hozattam haverommal. Az első évad tetszett a legjobban.”

OFF. Az eredeti amerikai kiadáson tényleg van az extrák között egy alternatív befejezés, ami azt mutatja, mi lett volna, ha a 13. rész után kaszálják?

winnie - 2012. 08. 29. 17:04

azért nem mindegy, hogy ki mióta néz sorozatot, és mióta néz tudatosan sorozatot. itthon az első fecskék a 90-es évek végén jelentek meg, aztán nagyon lassan minden évben nőtt a sorozattábor (de csak kult és scifi sorozatok révén – mondjuk olyat, aki sliderst vagy XF-et töltött és nézett real time, nem is nagyon ismerek:), és akkor eljött 2004, a lost és a desperate housewives, majd az első boom alatt születetteket, a tudatossá váltakat rázta fel 2005-ben a PB, ami nagyon hamar a legnépszerűbb sorozat lett itthon. ekkortól kezdődött el az, amikor az ember már több sorozatot is nézett, és darált.

BlaiSeCT - 2012. 08. 29. 17:10

És itt van Snake Prison Break kritikája is:

A logika halála

cashgame - 2012. 08. 29. 17:25

Ha már nosztalgia:

http://gportal.hu/portal/prison-break/image/gallery/1159475088.jpg

http://gportal.hu/portal/prison-break/image/gallery/1159475132.jpg

Biztos voltak páran, velem együtt, akik meghajtogatták maguknak:D

HTMIIAfan - 2012. 08. 29. 17:43

Emlékszem mikor elkezdtem nézni,épp akkor kezdtem a gimit és én voltam az egyetlen lány(amit a mai napig nem értek,hogy a csajok miért nem szerették) aki nézte az osztályból így másnap jó pár fiúval beszéltük ki az előző részt-amit még az RTL-en követtem-utána viszont a PB által tanultam meg a letöltés csodálatos világát és még az angolomon is javított :)!Megfogtak a karakterek,a feszültség és Scofield zsenialitása!Imádtam az 1.évadot a folyamatos feszültséget,a tervezgetéseket.A 2.évad legutálatosabb karakterét Mahone-t-aki pont ezért volt zseniális.A 3. nekem már nem annyira jött be-az alapötlet jó volt,de már megint egy börtön-persze itt is volt miért izgulni.A 4.évad nekem egy kicsit kusza volt néha és a happy end hiányzott nekem-a mai napig nem békültem ki Michael halálával!Engem ez a sorozat tett junkie-vá(na meg a Vészhelyzet,Rex felügyelő(bár erre kevésbé vagyok büszke :)) még kiskoromban) és mai napig a kedvencem :)Azt hiszem nekiállok egy újabb darának!

Ézsi - 2012. 08. 29. 17:47

Pont az elmúlt hetekben daráltam le újra,és igazán jó volt nosztalgiázni egy kicsit.Mélyreható és akció dús sorozat,ami örök kedvenc marad! :)

Évadok: 1.évad-9 pont
2.évad-6 pont
3.évad-8 pont
4.évad-7 pont
Final -8 pont (Láttam sokan ugyan így pontozták:D)

Mellesleg tettszett az összefoglaló!

rexsimus - 2012. 08. 29. 17:52

Az első évadot nagyon imádtam, azt se bántam volna, ha ott van vége a sorozatnak, de hát a pénz beszél, és jött a 2. éved. 4 részt bírtam belőle és kaszáltam a sorozatot.

yaze - 2012. 08. 29. 17:53

Na tartottam tőle, hogy valaki bedobja a nem létező snake alkotását.

winnie - 2012. 08. 29. 17:55

yaze: létezik. nagyon is. alapítótag. vele ráadásul már többször is találkoztam.

Quantumleap - 2012. 08. 29. 17:56

1.évad 8/10
2.évad 8/10
3.évad 6/10
4.évad 1/10

Sara feltámadásával és annak magyarázatával nálam a mélypontra került a sorozat. Meg az is elég gagyi volt, hogy a feltámadások mellett többen is bepálfordultak pozitívba, mindkét dolog kiszámíthatóvá vált.

m76 - 2012. 08. 29. 18:07

@winnie

A tudatos nézés alatt gondolom arra gondolsz, hogy netről leszedve, és nem tv-ben hétről hétre, vagy mit?

Én egyébként néhány sorozatot néztem régen “nem tudatosan” tv-ben, mint X-Akták első pár évadja m1-en. Majd később végtelen határok, és TNG tv3-on. Kaméleon (ami nem is tudom már hol ment) Meg amire még emlékszem az a Nehéz napok egy Föld nevű bolygón volt. De hát amikor ezek mentek még gyerek voltam, nem is nagyon lehet tudatossággról beszélni :-D

Első tudatos sorozatnézésem ettől függetlenül x-akták volt, mind a 9 évadot lehúztam és megnéztem 2001 körül kezdve, de az azért még jóval lightosabb volt, kb 1 év alatt néztem végig. Aztán vele párhuzamosan a Lone Gunmen részeket is megnéztem időrendben. (mert ugye a lone gunmen az x-aktákban kapott a kasza után lezárást) Ugye annak az előnyei, ha a készítőnek fut másik sorozata is a csatornán.

Aztán miközben írtam gondolkoztam, lehet azt érted tudatos nézés alatt, hogy előre várva, amikor még nem kezdődött el már tudva, hogy nézni fogod?

Dark Energy - 2012. 08. 29. 18:14

Elejétől a végéig néztem de nem volt kedvenc. Volt benne valami ami maradásra bírt de újbóli megnézése az kizárt.

Gevin - 2012. 08. 29. 18:27

Aztamindenit! Enyhén szólva nem számítottam rá, hogy egy több, mint 1 éves cikkemet mostanság fogom viszontlátni a Junkien – winnie baszki, rendesen megleptél :).

Az meg külön öröm, hogy tetszett pár olvasónak (bár így visszaolvasva elég összeszedetlen és felületes néhol), viszont a fanyalgást az utolsó évad miatt furcsállom. Messze volt a kezdetben felállított színvonaltól, de azért addigra pozitív-negatív mélységet is jócskán megjárt a sorozat, amihez viszonyítva nem volt azért olyan vállalhatatlan – szvsz.

A függés nekem se ezzel kezdődött anno (most így hirtelen már franc se tudja, hogy mivel) azt tudom, hogy a Maffiózók volt az első, ami miatt rohantam haza éjfélre, még egy régi nyáron az esti csocsó-párbajokból, hogy elkapjam a soron következő részt :).

winnie - 2012. 08. 29. 18:29

m76: nem tudom, hogy mondjam, de kábé azt, hogy az ember sorozatot akar nézni vagy konkrétan utánanéz, hogy mi van, vagy keres valamit és nem azt figyeli, amibe belefut, hogy megtetszik-e vagy sem. f

Yeti - 2012. 08. 29. 18:30

SZVSZ a sorozat letöltést idehaza az SG(StarGate) indította be.

A PB első évadja engem is nagyon lekötött jó ötletek, tényleg nagyon jó volt..
De a többi évadot azért nem néztem meg mert már az első évadban kiszöktek utána már nem arról szólt amiért leültem nézni!

winnie - 2012. 08. 29. 18:31

yeti: a buffy és a scifik, de ezek rétegcuccok voltak, a whedon fanatikusok és a scifisek nézték, ők mást még nem nagyon kerestek.

Lexalice - 2012. 08. 29. 18:39

Igazi junkieasító sorozat! :))
Zsebi érdemelt volna egy spinoffot. :))

cat - 2012. 08. 29. 18:39

Na, ez az, amiből én egy részt sem láttam és soha nem is vonzott, de lehet, hogy mégis fel kéne venni a listára? Hmm…

Roxi - 2012. 08. 29. 18:47

Lehet vicces de én a Schwarzwaldkliniktől lettem sorozatfüggő kb.10 éves koromban :D Minden részt felvettem videóra,szerencsére volt ismim aki szerzett német újságokat is,ja és elmentem,igaz 20 évvel később a forgatási helyszínekre is :)
Első sorozatévad amit letöltöttem viszont CSI volt…

EZBranigan - 2012. 08. 29. 18:51

Torrentről lehetett itthon húzni a dolgokat 8 évvel ezelőtt, de magyarul akár DC-ről is szedhetted, a Sliders meg az SG volt nálam is az alap, vagy a Jóbarátok, pedig a PB alatt voltam gimis. Akkor kezdődött valóban ez a nagy sorozatozás itthon, amikor PB, Dr House, Született feleségek, Lost kezdődtek. Nekem az adott fejlődést, amikor beszereztem a Rómát még szintén a gimi alatt, aztán jött az egyetem a Maffiózókkal, Dróttal és elszabadult minden, ami azóta is sokat adott hozzá szürke hétköznapjaimhoz.

Még a PB-ről, nem kellett volna ebből ennyi évad, egy feszesen megírt mindent vitt volna. Az elsőben még oké volt, hogy kiszöknek, aztán még a kinti dolgok is elmentek a 2. évadban, de ott tényleg be kellett volna fejezni. A harmadiknál csak néztem, hogy most megint minek szökni, ráadásul az írósztrájk is betett nekik, aztán a negyedik évadra elszállt az agyuk, aztán átmentek ebbe a mindent bele irányba, de minek?

Pathfinder - 2012. 08. 29. 19:02

Én akkor voltam 14, amikor elkezdték a sorozatot és annyira junkieasított, hogy a családot is belevontam. :D Milyen szép is volt…hétfő esténként leültünk a tv elé és néztük. A vége pedig olyan volt, hajaj…megkönnyeztem. :) Hiányzik.

andlor81 - 2012. 08. 29. 19:27

Hát én is ezt követően kezdtem el nézni a sorozatokat.
Az első évad egyszerűen zseniális volt nagyon jó, fenomenális…..
A második hát nem volt rossz, de….
A harmadik jobb volt mint a második, de nem ütötte meg az első évadot.
A negyedik hát kész kavalkád, szerintem aránylag kiszámítható volt ez a összevisszaság, a párommal már felváltva tippeltünk mikor milyen kavalkádot hoznak nekünk az írók, ezért így mégis érdekessé tette.
A befejező film szerintem megközelítette az első évadot, de azért látszott hogy ennyi és nem több
Köszönöm PRISON BREAK jól szórakoztunk.

regianna - 2012. 08. 29. 19:29

vicces,hogy kb 2 hete kezdtem el ledarálni a sorozatot úgy, hogy előtte egy részt se láttam belőle. Az első évadra tényleg igaz hogy függővé tesz, az kb 2 nap alatt sikerült, de a többi évaddal már nem haladok ilyen gyorsan:))) De abszolút örülök, hogy bepróbáltam, még ha ennyi év után is pótolom a lemaradásom:)

yeeeyha - 2012. 08. 29. 19:52

Direkt nem olvastam el se a teljes cikket, se a hozzászólásokat. Jópár részt láttam a tévében, maga a szökés meg is van, kábé addig, amíg az őket üldöző börtönőr nem kerül rohadt nyomorult helyzetbe a (z asszem) panamai börtönben… Lehet egyszer neki ülök, mert egyébként érdekelne.

JBG - 2012. 08. 29. 20:03

“Sara figuráját addig csavarták és erőltették, amíg a legirritálóbb és idegesítőbb karakter díját csont nélkül sikerült behúznia”

Azzal a karakterrel azért a Walking Deadben Ricknek az irritáló felesége is felveszi a versenyt idiótaságban.

Linkin - 2012. 08. 29. 20:28

Ez volt az első sorozat amit nézni kezdtem és tölteni. Örök kedvenc, nekem ez a number 1. Minden részét tűkön ülve vártam, minden része tetszett, imádtam és még most is imádom. Azóta se volt sorozat ami ennyire bejött volna és szerintem nem is lesz. Tudom, hogy nem tökéletes, főleg a vége fele már de a szereplők, történet, zene stb kivétel nélkül berántott azonnal. Sajnáltam, hogy vége lett, azóta sincs sorozat amit csak fele ennyire várnék mint anno ezt.

teardrops - 2012. 08. 29. 20:46

Ó, igen, az első szerelem!:-)
…kár, hogy olyan csúnya vége lett.:-(

adam lajos - 2012. 08. 29. 20:55

Michael Scofield meg halt??? en nem ladtam azt csak arol volt szo a vegen mikor Sara kiment az epuletbol es szembe nezet Lincoln-nal :D
Szerintem meg mindig lehetne egy 5 evad :)
AZ LENNE NAGY DURANAS !!!!ES NINCS IS KIZARVA HOGY 5 EV MULVA NEM CSINALNAK EGY FOJTATAST :)

winnie - 2012. 08. 29. 21:03

“azóta sincs sorozat amit csak fele ennyire várnék mint anno ezt.”

pedig biztos lenne, csak be kell próbálni a jobbakat:)

Tomasi - 2012. 08. 29. 21:07

Én is ezzel a sorozattal kezdtem meg “pályafutásom” 1. évad már lement, mikor az rtlklub nyár végén, ősz elején elkezdte adni a TV-ben, egyik haverom felhívta a figyelmemet a sorozatra, megnéztem a TV-ben, majd letöltöttöm és egyszerűen magával ragadt… Onnantól kezdve indult be a sorozatnézés nálam :)
Mindig is emlékezni fogok rá! :) nagyszerű sorozat volt

szpojleres mókus - 2012. 08. 29. 21:22

Első évad: 10/10. Hatalmas
Második évad: 10/7. inkább már egy mcgayver lett belőle.
Harmadik negyedik: 10/5, a negyediket már végig sem néztem.

Lajosék a másodikról - 2012. 08. 29. 21:34

Szep. 22-én lesz nyolc éve indult a Lost poszt?

winnie - 2012. 08. 29. 21:37

ha kapunk kritikát, akkor lehet.

yesc - 2012. 08. 29. 21:44

Engem a Supernatural vezetett be a komolyabb sorozatok világába(2006-ban),aztán mikor végeztem az első évadával,úgy éreztem hogy túl sok a szabadidőm,s kezdeni kéne még valamit nézni,s ekkor jött be nálam a Prison Break,ami szerintem akoriban a legjobb futó sorozat volt.Nagyon szerettem,bárcsak több évadot csináltak volna,de aztán idővel elkezdtem a Dexter-t is meg még egy csomó másik sorozatot nézni,s nem is hiányzott annyira a PB.Ja,s Kösz h kiposztoltátok ide most ez így sok jó emléket hozott vissza.Thx

eLaNoR - 2012. 08. 29. 22:07

Totál kimaradt, úgyhogy ez jó volt emlékeztetőnek, köszi. Habár egyelőre még van mit néznem :)

Két - 2012. 08. 29. 22:13

1. évad 10/10
2. évad 10/7
3. évad 10/6
4. évad 10/5 – ekkor már ciki volt nézni is ..
final 10/8

jersey - 2012. 08. 29. 22:39

Jó, hát ha így nézzük, akkor engem 13 éves bakfisként a Dawson’s Creek rántott be, és mikor az első 13 részes évad véget ért, a TV2 nem is adta tovább, én meg akkor még nem értettem, miért, mikor biztos voltam benne, hogy van még része, aztán ráakadtam az egyik német csatornán, hogy adják tovább, ugráltam a szobában örömömben :D Pedig csak kb. pár mondatot értettem meg belőle :D
Azt hiszem nálam akkor kezdődött a junkie-ság, de a töltögetős darálós része mindenképp a PB-kel kezdődött…..

szerintem - 2012. 08. 29. 22:41

nekem a 24 volt az elso, amit a teveben lattam eloszor es utana azonnal kellett, napi 5-6 reszt megneztem.
es hogy ne legyek off: a prisonbreakbol osszesen ket reszt lattam, boven eleg volt, nem tetszett.

m76 - 2012. 08. 29. 23:07

24-et én is tv-ben láttam először. Az első évadot legalábbis, ha jól emlékszem 2002-ben adták pont kormányváltás után az m1-en. Valszeg ez volt az első és egyetlen jó intézkedése a medgyessy kormánynak :-D

De viccet félretéve érdekes módon akkor az első évad végére annyira megterhelt a sorozat, hogy nem is rohantam rögtön keresni a folytatást, ill sejtésem se volt, hogy kint már a 2. évad ment. Akkor került újra képne nálam a sorozat amikor már az 5. évad kezdődött kint, és gyorsan ledaráltam a 2,3,4. évadokat, pár hét alatt és az 5. évad második felét már real-time néztem.

Nella - 2012. 08. 29. 23:12

Ez volt eletem elso sorozata, amit toltottem, ami elinditott a sorozatok vilagaban :) Orok kedvencem marad.

kill3r21 - 2012. 08. 29. 23:30

10/10 az egész, már 6x daráltam le…jöhetne valami komoly spinoff :D

kill3r21 - 2012. 08. 30. 00:09

ilyen irás jöhetne a lostról is….:)

Thomas - 2012. 08. 30. 01:13

Úgy néz ki, egyedül vagyok azzal a véleményemmel, hogy a 2. évad volt a legjobb:) Persze az 1. is tetszett, de igazán a 2. évad nagy üldözései rántottak be:)
Amúgy meg furcsa egy írás volt ez, lehet hogy a késői időpontnak köszönhető, de voltak mondatok, amiknek háromszor is neki kellett futnom, hogy felfogjam őket:)

Gedeon74 - 2012. 08. 30. 03:07

Engem is a 24 tett igazi sorozatjunkie-vá, de olyan szinten, hogy abból az első évadot délutáni kezdéssel, egy hat órás közbeiktatott szuszit nem számolva, egyhuzamban néztem végig. Ezek után a Prison Break már csak visszaigazolta, hogy “igen, fiam, valóban rászoktál”. (Azóta is előnyben részesítem a darálást a legtöbb esetben, már, ha ki tudom várni.)

A PB-nél nálam az első évad nagyon zúzós volt, a második picit leült (pedig, ha megtartják a maffiás szálat, ehh), a harmadik tartotta a második színvonalát, ha mással nem, azzal, hogy megint börtönben voltak. A negyedik, az viszont szánalmas volt, kínszenvedés, mégis néztem, mert… nem is tudom miért. Síratni és gyászolni az első évadot, meg Abruzzi-t. Így múlt el egy börtönsorozat dicsősége.

Off
Persze ha másképp nézzük, akkor én is olyan sorozatokon nőttem fel, mint a A négy páncélos és a kutya, Kórház a város szélén vagy a Hazárd megye lordjai (na, ezekre ki emlékszik?), hogy ezeken kívül még vagy húsz másikat ne említsek, de junkie-vá tagadhatatlanul a fent említett sorozatok tettek.

Agi - 2012. 08. 30. 04:23

engem is a 24 tett igazi függővé, pakolgattam be szépen egymás után a részeket:) a prison breaket a barátom nézte eredetiben, amikor kint ment, és mondta, hogy nagyon jó, nézzem én is, de nekem nem volt időm, mert tanulnom kellett. amikor vége lett a vizsgaidőszaknak, felkeltem hajnalban és elkezdtem nézni, annyira tetszett, hogy 2 nap alatt megnéztem az első évadot, azt hiszem az első nap 16 részt néztem meg, ami rekordnak számított:) nekem az egyik legjobb sorozatos élményem volt az első évad, iszonyatosan tetszett, és minden ismerősömet próbáltam rábeszélni, hogy nézzék meg. mondjuk nem sok sikerrel, de aki megnézte, annak tetszett. a negyedik évad alatt viszont már nem bírtam tovább és nem fejeztem be, de mindenképpen meg akarom tudni, hogy mi lett a vége, be fogom pótolni. Szerintem az első évad mindenképpen 10/10, a többi nem, de jó eséllyel beszippantja az embert és végignézi úgy is.

Arthuro_Adam - 2012. 08. 30. 09:17

Én is végignéztem, a végén már szenvedtem, de ez persze az én hibám, hogy nem bírok kiszállni egy sorozatból :)

Az első 13 rész zseniálisan jó volt, az össze volt rakva, ez látszott. Az első évad +9 részénél már érezhető volt az izzadtságszag, de még élvezhető maradt az egész.

Onnantól viszont mélyrepülés volt. A második évad szinte teljes egészében ment lefelé a lejtőn, a harmadiknál pislákolt fel a remény, nagyon jó húzás volt újra börtönbe csukni őket, viszont itt már bejátszott, hogy Lincoln folyamatosan marhaságokat csinál, és ebből lesznek a konfliktusok. Ezt tetézte a láthatóan csökkenő költségvetés, de a képi világ igazából csak a 4. évadban kezdett gagyivá változni.

Az induláshoz képest nagy kár volt érte.

lostfanka - 2012. 08. 30. 10:16

Nekem a Lost volt a kezdolokes, igaz ezutan rogton a masodik helyen a PB van:)

A sorozatrol:
Az elso evados otlet remek lett, nagyon jo reszenkenti cliffekkel tuzdelve.

Elso evad siman 10-es volt.

A masodik evad is meg ment remekul, ott meg uj volt a menekules,

A 3. evadnal mar kicsit eroltetettnek tartottam a bortonbe visszajutast.

4. evad volt az a pont amikor ugy dontottem kaszalom, ezek a kulcs megszerzeses tortenetek mar atmentek vicc kategoriaba, de a legnagyobb szeget a PB koporsojaba nalam Sarah visszahozasa volt, gyk. abban a reszben ahol megkaptak Sarah fejet azt hiszem latni is lehetett hogy az o feje, aztan kepesek voltak azt beadni nekunk hogy ez teljesen kamu. Na nekem itt lett vege a sorozatnak, innentol mar nem is neztem. Egy idoben gondolkodtam rajta hogy vegig porgetem csakis lelkiismeretbol de azota sem tettem.

tomtom - 2012. 08. 30. 14:25

Nekem is ez volt az első, ami:
– csak kint ment
– netről szedtem le
– felirattal néztem

Aztán jött a 24, majd a többiek…

Újranézéseket nem számolva:
437 évad, 7737 epizód
25 hét 22 óra 41 perc

Beteg…

fizsó - 2012. 08. 30. 18:02

Mindig jó érzés tölt el,ha eszembe jut a sorozat.Örök kedvenc marad,azt hiszem :)

Thomas - 2012. 08. 30. 23:16

Azt már nem is mondom, hogy nekem Sara volt a kedvencem, és a 3. évad miatta is volt nekem hatalmas csalódás…:(

tomtom - 2012. 08. 31. 12:25

Ki nem állhatom azt a nőt. Hirtelen nem is tudnám eldönteni hogy ő vagy Bauerné az idegesítőbb.

adam89 - 2012. 08. 31. 15:14

Hmm, nekem is a PB volt az első letöltős-feliratos sorim. Emlékszem 2006 áprilisában feküdtem itthon betegen, jött a nézni kéne valamit téma. PB lett. 11-12 rész egyhuzamban..
A Final Break nekem sem tetszett..
(Azóta itt járok sorizásban: 4 months, 3 weeks, 1 days, 19 hours). Újranézésre nem vettem még rá magam, annyi néznivaló van így is. :)

santiago - 2012. 08. 31. 17:56

Én is ennek a sorozatnak köszönhetem az junkieságom :) aztán jött a lost … úristen de hiányzik ez a két sori. visszatérve a pb-re első részt láttam a tv-be utána mindig töltöttem és vártam az új részeket és extázis volt :)

mercenary - 2012. 08. 31. 19:37

hát nem tudom… szerintem a második évad nem volt annyira rossz, mint amennyire lepontozzátok. simán jobb volt a harmadiknál, mahone és kellerman egész egyszerűen zseniálisak voltak benne! a harmadikat az ölte meg, hogy szabadon mozoghattak a börtönben, ettől gyakorlatilag minden feszültség odalett, ráadásul a madaras ember is nagyon béna volt benne. a negyedik valóban nem volt az igazi, de voltak highlightjai (captivity of negativity :D), így összességében szerintem egy szinten volt a harmadikkal.

így nálam a sorrend mindenképpen az, hogy 1 > 2 > 3 & 4.

jessm - 2012. 09. 01. 02:28

Én még mai napig csak az első évadot láttam mert az annyira jó volt, hogy ugy éreztem ezt már nem lehet felülmúlni, minden részt nagyon vártam , annyira jó volt.
Szóval egyszer majd megnézem szerintem a többi évadot is, főleg Dominic Purcell miatt, akit anno nagyon szeretem a John Doeban is.

Én még a Lostból egyetlen részt nem láttam, pedig ha sorozat listámat nézük akkor szinte furcsa, hogy hogyan kerülhetem eddig el.

Még ha csak első évadot láttam, akkor is ott van a kedvencek között a Szökés: A Vészhelyzet, Bübájos boszorkák, Szívek szállodája mellett .

Halfer - 2012. 09. 01. 21:20

Emlékeimet csak gyorsan foglalom össze: tehát 7 éve vagyok junkie :)

tina - 2012. 09. 15. 16:46

“Sara figuráját addig csavarták és erőltették, amíg a legirritálóbb és idegesítőbb karakter díját csont nélkül sikerült behúznia”

Ne haragudj, de ezzel abszolút nem értek egyet. Főleg, hogy a 2. évadnál írtad ezt. Nekem ott pont, hogy nagyon bejött Sara, mint szinte az egyetlen női szereplő. “Átvette” Veronica helyét, szerintem jobb is volt nála, igaz, nekem Veronicával sem volt bajom.

Mondjuk Sarat valamiért nagyon divat cikizni, ezt már észrevettem.

Thomas: nem vagy egyedül a véleményeddel, szerintem is a 2. évad volt a legjobb.

Piemaker - 2012. 09. 23. 22:41

Most néztem végig a sorozatot cirka másfél hét alatt.Zsenális az egész,éreztem hogy ideje pótolni ezt is!

tavas - 2012. 10. 13. 10:04

Hát nekem is ezzel kezdődött a nagy sorozatnézés, ezt a sorozatot szedtem le először a magyar premier előtt és néztem meg feliratosan. Amikor először néztem a tv-ben a 3.évadnál éreztem először, hogy valami megtört és a 4.évadot is csak a feléig néztem. Emlékszem az első évadot még anyukám is nyomon követte, pedig ő egyáltalán nem néz tv-t nemhogy egy amerikai sorozatot. Aztán pár hete leszedtem az egészet HD-be ahogy illik, megnéztem és így egyszerűen nekem nem lógott ki semmi. A 4.évad se adta be a kaput úgy mint amikor a tv-ben néztem. Egyszerűen a legjobb sorozat evör(bocs Breaking Bad), és a végén amikor kimennek a sírhoz és az a zene alatta, fenomenális. A FB nekem sem jött be annyira, de abból jó volt, hogy megtudtuk a végén, hogy mit miért stb. A Sara-s történethez annyit, hogy azért hasonlított Sara fejéhez mert pont előtte meg Linc bemegy a hullaházba és megnézi ugyanazt a nőt, csak amikor már csak a feje van nem látja pontosan a sötétbe, szóval szerintem nem lett elbaltázva ez sem.
1.évad:10/10
2.évad:10/9
3.évad:10/7
4.évad:10/8
FB:10/6

Egész sorozat:10/10

UI: Írták itt többen is, hogy a Lost volt még a másik ilyen várós sori, na nekem meg az maradt ki az életemből. Lehet érdemes lenne elkezdeni?

winnie - 2012. 10. 13. 10:10

az elmúlt évek legkultikusabb és “legrajongókedvencebb” sorozatát? igen, érdemes. nem biztos, hogy bejön, de senkinek nem maradhat ki az életéből.

tavas - 2012. 10. 13. 11:30

Akkor lehet belenézek. Amúgy valaki nem tud PB blu-ray extrákról kíváncsi lennék rájuk is de nem találom sehol.

Snoopyzit30 - 2014. 09. 23. 11:59

Én ennek a cikknek (ill. az elejének) a hatására daráltam le a 4 évadot. Köszi nektek :)
Szerintem az első és a harmadik évad volt a legjobb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz