login |

Burn Notice: vége a 6. évad nyári felének – írta Benjy

2012. 08. 30. 22:31 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Lassan vége a nyárnak, s a Burn Notice is leköszönt novemberig. A sorozat már a 6. évadját tapossa, már-már a veteránok közé fog tartozni főleg, ha a 7. évados berendelés megtörténik, amire jók az esélyek. A kérdés pedig adott volt, vajon képes-e változni, maradandót alkotni?

A szériát az idei évad előtt elküldték egy plasztikai műtétre, ahol kapott ráncfelvarrást, mellimplantátumot, szőrtelenítést, és a narancsbőrét is kezelték. A végeredmény még így is felemás, hiszen hiába már-már tökéletes az alkotás, ha egy szépséges barna helyett egy vörössel kell beérnünk. Ez a hasonlat az évadzárót is leírja, ami ugyan nem volt rossz, még is mást adtak nekünk, mint amire számítottunk, amit vártunk.

A tovább mögött spoileresen értékelem a nyári félévadot és a záró epizódot.

Az évadnyitó után az orrunk alá dörgölték, hogy ez az évad teljesen más lesz, mint amire számítunk, és az ígéretüket beváltották. A koktélokat, a feelgod hangulatot kidobták a kukába, s inkább az akcióra, és a drámára helyezték a hangsúlyt. Ám ezzel a változtatással sokszor maguk alatt vágták a fát a készítők, hiszen hamar túlságosan is zsúfolttá váltak a részek, azt az érzést keltve, hogy két epizódot gyúrtak egybe.

A másik fontos újítás, hogy többé nincsenek hétköznapi emberek, mostantól a kliensek, s azok ügyes bajos ügyei többé-kevésbé kapcsolódnak a fő történésekhez. Azonban ez csak egy álca, hiszen a sorozat még mindig epizodikus, ha kihagysz egy részt, még mindig könnyen be lehet kapcsolódni a történések folyamába bármikor.

Mint írtam, az évad jól kezdődött, a színvonalat képesek voltak tartani, a golyók pedig néha gyorsabban repkedtek, mint a történések. Az évad első felében a fő téma Fi kiszabadítása volt, s itt megjegyezném, hogy a The Mentalist-tal ellentétben teljesen jól ki tudták használni a börtön adta lehetőségeket, sőt talán még kiaknázatlanul is hagyták. A kiszabadítás ára sajnos Nate életébe került, ezzel újabb drámai tónust vittek be a sorozat profiljába.

Ezután megkezdődött a tettes utáni hajsza, amit a tavalyi „Ki a gyilkos?” kérdésénél, ezúttal jobban kezeltek. Egy szó mint száz, az évadot következetesen építgették, s kaptunk pár apró WTF-pillanatot is, mint a bratyó halála, vagy Pearce kiírása, aki felől talán hallunk még a jövőben.

Az évadzáróra sajnos nem sok pozitívum mondható el. Legfőképp kiszámítható volt, ugyanis ugyanazt a milliószor használt klisét vették elő, amit már megszoktuk, hogy mindenki mögött áll egy befolyásosabb ember. Így pedig olyan érzése támad az embernek, mintha a Burn Notice-szal egy végtelen ciklust járnánk folyton körbe-körbe és körbe, ahol mindig más a változó. Az illető kiléte azonban meglepetésként szolgált, így kicsit szépítettek az összképen, és változtattak a játékszabályokon, hiszen Card nem csak “mocskos” hanem talán az eddig legerősebb ellenfélnek is fog bizonyulni. A cliffhanger más tészta ugyanis jelenleg teljesen nyitott előttük a terep, s bárkiben jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy most mégis merre tovább? Ahogy látom Michael is tanácstalan.

Csak reménykedni tudok, hogy innentől kezdve jól csavarják szálakat, és hogy Card fölött a lépcső fokán, nem egy újabb titokzatos személy vár minket, hanem a megoldás. Az értékelés? Az évad valahol 6-7 között mozgott, a finálé inkább egy erős közepes volt csak, nem rossz, de nem is mondhatom, hogy tűkön ülve várom a novembert.

6 hozzászólás Ne habozz!

BDJG - 2012. 08. 30. 22:42

Nekem pont a feelgood hiányzik. Azért szerettem.

És nekem az évadzáró nagy WTF momentuma is jól előre kiszámítható volt. :)

Szeretem a BN-t, de kicsit kifulladt. A feelgood sokkal jobban működött ekkora költségvetéssel szerintem.

Tyberius - 2012. 08. 30. 23:13

A téli részekbe még belenézek, de nálam kasza a sorozat. Ez a mindig van egy nagyobb hal dolog már nem hoz lázba, sőt kifejezetten irritál. Mert Card fölött is fog állni valaki, az eddigiek alapján túl pici hal, inkább csak végrehajtónak, vagy középirányítónak tűnik, mintsem mastermindnak.

Benjy - 2012. 08. 30. 23:40

Azt nem akartam leírni, hogy mennyire komolytalanra sikeredett az a jelenet, amikor Finek mondja Mike, hogy ha ennek vége, megvan gyilkos, “visszavonul”, és abbahagyja az egész dolgot.Bárkiben fel is merült, hogy mindennek a végére érünk?

Imurai - 2012. 08. 30. 23:44

Ízlés dolga, nekem nagyon nem hiányzik a “boobs as cutscene” dolog. Komolytalan marhaság.

djangyu - 2012. 08. 31. 00:11

nekem azért jött be az újabb burn-fordulat, mert az első évadokban pont az outsiderség miatt kedveltem meg a sorozatot, és ez nekem a finálé olyan back 2 old school szerű, épp ezért fogom folytatni télen. más esetben kasza lett volna.

hamham - 2012. 08. 31. 18:20

Ha ez marad, nálam is kasza. Feelgod meg a “segítünk a kisembereken” hiányzik, ezektől lett igazán nagyszerű a sorozat. Erre erőltetik a real kémkedést… nem ezt vártam, nem ezért néz(t)em. Nate-et meg minek kellett kinyírni, katasztrófa…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz