login |

Coma – a minisorozat

2012. 09. 07. 15:33 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat, pilot-mustra,

Arra gondoltam, hogy úgy fogom kezdeni a kritikát, hogy felhívom mindenki figyelmét, hogy elfogult vagyok, hiszen szeretem Robin Cook orvosi krimijeit, még akkor is, ha alapjába véve egy kaptafára mennek (vagy éppen azért? a bevált recept miatt?), mint ahogy az 1978-as Kóma Michael Douglas-szel és Genevieve Bujold-dal is kedves film a szívemnek (írta és rendezte: Michal Crichton!), bár nem lett DVD-n megvevős kategória. De nem kezdem ezzel, mert még véletlenül sem tudom az egekbe magasztalni a Ridley Scott és Tony Scott minisorozat-gyártó műhelyéből kikerült Coma-t.

Labyrinth, World Without End, The Pillars of The Earth, The Company, The Andromeda Strain – eddig ezek a minik kerültek ki a Scott Free Productions-től. A Coma az A&E csatornán landolt, amely olyan sorozatokat, mint a The Glades és a Longmire, de korábban adta a Breakout Kings-et és a The Cleaner-t is. Aki pedig látta a két korábbi A&E-mini, a fent már említett Androméda-törzset, valamint a tavaly Bag of Bones-t (a Stephen King-féle Tóparti kísértetek Pierce Brosnan-nel), nagyjából tudja, hogy mire számíthat egy kábeles mini esetében.

Bruttó 2*2 órára, ami kábé 160 percnyi film, no meg ismert tévés arcokra (Lauren Ambrose, Steven Pasquale), egykori mozis sztárokra (Geena Davis, Richard Dreyfuss, James Woods). A kezdésre viszont nem számítottam, eléggé bumm-bele-a-közepébe nyitány volt, szinte a fejemet fogtam a túlzsúfoltságtól, a folyamatos mozis zenétől, ami minőségileg oké volt, csak kissé magától értetődően festette alá a jeleneteket, fantázia nélkül általában. Ennek ellenére a nyitány nem volt rossz, megismerhettük a karaktereket és az alaphelyzetet.

Aki látott már orvosi krimit, az pontosan tudja, hogy általában valami disznóság folyik a háttérben. Nos, az A&E még véletlenül sem akart zsákbamacskásat játszani, hiszen a Coma eleve azzal kezdődik, hogy megmutatják, mi a harci helyzet. Fura volt. nem bíztak semmit a néző fantáziájára. Persze nem árulnak el mindent, a “Ki?” és “Miért?” kérdésekre idővel kapjuk csak meg a választ, akad a sztoriban egy-két meglepőbb húzás is, de a nagy csavarokat és a vörös heringeket az éberebbek előre láthatják.

Oké, feldolgozásról, illetve adaptációról van szó, tehát nem annyira fair azt mondanom, hogy tudtam vagy sejtettem ezt-azt. Az viszont tény, hogy a felvezetést követően nagyon leül az első rész. Ez annak köszönhető, hogy előáll a klasszikus alaphelyzet, hogy mi, nézőként tudjuk, hogy ronda dolgok folynak a háttérben, azonban a főhősnek elég sok idejébe telik miközben mindezt realizálja. A párbeszédek ekkor tehát kissé unalmasak, a felfedezései pedig inkább csak a “Na, végre!”-kiáltást szakítja fel belőlünk.

Sajnos amikor pedig beindulnának az események, akkor elkezd szétesni a film köszönhetően pár erőltetett megoldásnak, no meg egy hihetetlenül elszabott módon megvalósított szálnak (Michael Weston, a House-os Lucas a világ legfeleslegesebb, legtoldottabb-foldottabb karaktereként… – a mikrofonos fogócska, a monológok, a végső hajtogatás…, rémesen rossz volt). Pozitívum viszont, hogy nem éreztem annyira B-filmesnek a Coma-t, a pár esetleg megoldást a jobb dolgok kiegyenlítik, benne van a produkciós érték is, de valahogy a végjáték korrekt levezénylése mégis meghaladta a készítők képességeit. Ennél sokkal erősebben kellett volna ábrázolni a paranoiát és a bizonytalanságot.

Alapjába véve a Coma nem volt szörnyű, az idő elüthető vele, de közepessége (4,5/10) miatt kihagyható. Egy-két színész rajongójának érdemes csekkolnia, s annak is mindenképp ajánlom, akinek az orvosi krimi műfaja eddig kimaradt, de egyébként nem különösebben fontos projekt. Kicsit túl van vizezve, azonban az sem biztos, hogy az 50 perccel rövidebb 78-as film jobban lekötné ma az embert, ennek a verziónak a techno-jellege ma ugyanis jobban működik, viszont Michael Douglas-szel talán a feszültség erősebben jelen van, tapinthatóbb. (Főleg, hogy Steven Pasquale, aki Douglas karakterét viszi a legfeledhetőbb főszerep alakítást nyújtja, evör, egy pillanatra sem érdekelt a karaktere.)

6 hozzászólás Ne habozz!

julcsi - 2012. 09. 07. 15:59

én nem olvastam a könyvet, sőt, az orvosi krimikért se vagyok oda, de erre kíváncsi voltam. és még így se adott sok meglepetést, sőt, kissé untam is, mert arra számítottam, hogy félelmetes(ebb) lesz, legalább egy kicsit. valami trailer-ben is mondták a színészek, hogy így meg úgy nagyon scary az egész, de nem. nem volt az, nagyon zsúfolt volt és kiszámítható. kár érte.

jky - 2012. 09. 07. 15:59

Nem olvastam a regényt, nem láttam a másik filmet sem, de ez tényleg nagyon középszer lett. :(

Van egy nagyon jó alapsztori, a megvalósítás pedig néhány jelenetet leszámítva lapos, unalmas, klisés. Egyszer meg lehet nézni, mert az alaptörténet tényleg jó, látszik, hogy pénzt is raktak bele (díszlet, trükkök), de iszonyat nagy kihagyott ziccernek érzem. :( Lehet, hogy egy modernebb mozis feldolgozásban össz-vissz 120 percben jobb lett volna….

Spoiler!

A mikrofonos-kergetőzős rész valami iszonyat ZS kategóriás baromság. Nem tudom, eredetileg is a történet része volt-e, de így, ebben a formában kínosan szar volt.

dave - 2012. 09. 07. 17:00

jky. Eredetiben is volt hasonló kergetés, pláne a fridzsider hullákkal, de ott wireless mikrofon nem volt :)

Szerintem is iszonyat gyenge volt. Ezekkel a szereplőkkel sokkal többet is ki lehetett volna talán hozni.

3/10

N075 - 2012. 09. 17. 19:05

Bármennyire is elfogultan álltam hozzá, (bár lehet pont emiatt) csalódás volt. Sokkal többet ki lehetett volna hozni belőle. A könyv számomra 9-10 éve letehetetlen és izgalmas volt, ehhez képest ez a minisorozat… Már elmondták előttem. Érdektelen kliséhalmaz?

rary - 2016. 01. 31. 19:27

Az első rész egészen tetszett, de a második részben túlzottan elrugaszkodtak szerintem.
5/10

mattkirby - 2016. 07. 27. 09:39

detto, első rész kimondottan érdekes volt, másodikat alig bírtam végignézni. mindenesetre Ellen Burstyntől még mindig kiráz a hideg.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz