login |

Not Going Out: A legjobb brit szitkom, amelyről talán még nem is hallottál? – írta outlander

2012. 09. 07. 23:26 - Írta: vendegblogger

29 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– Trick or treat!
– Get off my doorstep. We’re not in America.
– There’s nothing wrong with adopting a bit of American culture.
– Alright. Get off my doorstep or I’ll shoot you.

Főként azokhoz szólok most, akik bevallottan érzik a kommersz amerikai szitkomok minőségének csökkenését – legyen az a How I Met Your Mother, a Two And A Half Men, a Big Bang Theory vagy akár a Rules Of Engagement, vagy tulajdonképpen akármi más, amit már sokadik évadja nézel, és nem hiszed, hogy valaha is tud még újat mutatni neked. Ilyenkor kell kikapcsolódásképpen egy brit szitkomot elővenni, ami merőben más hangulatú, másfajta poénokkal operál, és a jenkik akcentusához hozzászokott füled szerint még viccesen és érthetetlenebbül is beszélnek benne.

Persze tudom, angol szitkomból is láttunk már néhányat, jobbat-rosszabbat, régit és újabbat, örök klasszikust és pusztán csak fanfavoritot (ide példákat kellene sorolnom, de nem akarom nagyon elterelni a szót a mondandómról), és azt is tudjuk, hogy Anglia minden bizonnyal a szitkomgyártás fellegvára – mégis léteznek olyan brit gyártású vígjátéksorozatok, amelyekről sok magyar junkie még csak hírből sem hallott.

A mai vendégkritika tárgya ugyanis nem más, mint a Not Going Out, az angol BBC csatorna 2006-ban indult (és 2009-ben a tűrhető nézettség ellenére is kis híján elkaszált) komédiája, amelyet minden szitkomrajongónak nyugodt szívvel tudok ajánlani – de kiváltképp azoknak, akik a sokadik “Legen-wait for it-dary” vagy “Bazinga” után végre valami frissebbet is ki szeretnének próbálni. Például egy igazi hangosanröhögős brit vígjáték-sorozatot.

– I spent most of my life living out of a suitcase.
– Me too.
– Travel a bit, do you?
– No, I’ve just never lived in a suitcase.

A Not Going Out főszereplője nem más, mint a kényszeres idétlenségben szenvedő Lee, aki a “zord és kies” Észak-Angliát maga mögött hagyva most Londonban él, hogy az ottani munkanélküliek és léhűtők számát gyarapítsa. Lee az a fajta ne’er-do-well, aki képtelen az életét komolyan venni: nincs rendes munkája, családja, pénze vagy ambíciója, csak sodródik az árral, egyik napról a másikra, közben viccet űzve mindenből és mindenkiből, aminek a közelébe kerül. Két dolog van az életében azonban, amire számíthat: legjobb barátja, a londoni sznobok életét élő Tim, valamint az Amerikából jött főbérlője és egyben lakótársa, Kate – aki mellesleg Tim exbarátnője is.

Ez volna legalábbis az első évad alapfelállása, de sztorit vagy komolyabb átívelő szálat ne keressünk a Not Going Out-ban, mert nem nagyon van. (Persze, Lee előbb-utóbb vonzódni kezd a lakótársa iránt, és persze, hogy az exbarát Tim féltékenykedni kezd, kockára téve barátságát Lee-vel, és persze, hogy ez a szerelmi háromszög itt is olyan gyorsan unalmassá válik, mint akármelyik másik szitkomban – de a jó hír, hogy ezzel el is mondtam a sorozat egyetlen negatívumát. De tényleg. És mindezt zárójelben.)

Miről szól akkor a Not Going Out? Hát Lee random marhulásairól és botrányosan vicces hétköznapjairól, de mindezt olyan stílusba csomagolva és olyan humorral tálalva, amelyet a HIMYM már évadok óta nem volt képes produkálni, vagy már akkor sem ért a közelébe. Sziporkázó párbeszédek, oltások, agyament szóviccek és popkult-utalások jellemzik a sorozatot – igazából le sem tagadhatná magáról, hogy hamisítatlan brit gyártmány.

Némelyik epizód egészen röhejes dolgokat tálal elénk: Lee amiatt aggódik, hogy a fürdővízbe maszturbálással teherbe ejtette a lakótársát; vagy vaknak tetteti magát, hogy pénzt nyerhessen egy rokkantak részére megrendezett esszéíró versenyen; vagy meghív két leszbikust vacsorára, csak azért, hogy aktus közben kifigyelhesse őket… Ilyen és ehhez hasonló, többé-kevésbé “hétköznapi” hülyülésekkel operál a Not Going Out.

És ha csak két szóban kellene összefoglalnom, hogy miért érdemes nézni a sorozatot, akkor az a főszereplő Lee-t alakító Lee Mack lenne, aki egyben kedvelt stand-up komikus is, és mellesleg íróként is jegyzi a legtöbb epizódot, hogy a poénok biztos forrásból jöhessenek. A Not Going Out-ban nyújtott alakítása pedig egyszerűen zseniális – az a fajta színész, aki már a nézésével is röhögést vált ki az emberből, és akkor még meg sem szólalt.

– I never know what to say to kids… Hello! Would you like a balloon?
– You don’t know many 14-year-olds, do you? He’s probably into hardcore gangsta rap.
– Alright… Yo! D’ya want a balloon, ya motherf–
– Don’t.

Amiért külön dicséretet érdemel a Not Going Out, hogy még a sokadik évadra sem apadtak el a poénok, és a készítőknek továbbra is vannak jó ötleteik a tarsolyukban. Ezt azért emelem ki, mert már a szintén brit The IT Crowd-on is lehetett látni lehet a kifulladás jeleit a negyedik szezonban (csakhogy ne mindig az amerikai szitkomokat ócsároljam). És azt is meg kell jegyeznem, hogy a második évadban történt szereplőváltás (Lee új lakótársat kap) és kisebbfajta reboot határozottan jót tett a sorozatnak. Ha nagyon szigorúan véleményezném a Not Going Out-ot, akkor akár azt is mondhatnám, hogy igazából csak a második évadra érte el az igazi hangosanröhögős állapotot, és teljes szívemből csak onnantól ajánlanám mindenkinek. Ugyanis az első évadnak kell egy kis idő, mire beindul, bár tudom, a 6 epizódos angol évadoknál ez kritikus lehet).

Mindent összevetve, a Not Going Out annyira egyszerű és nagyszerű sorozat, hogy ennél többet nem nagyon lehet, és nem is kell elmondanom róla. Egy újabb bizonyítéka annak, hogy az angolok igenis ki tudják szorítani a kommersz amerikai szitkomokat, ha nagyon akarják. Már ha a poénok mennyiségét és minőségét nézzük. És igen, mivel közönség előtt veszik fel itt is veszettül röhögnek a háttérben – de a Not Going Out-ban legalább jó okuk van rá.

– I would say… brown eyes, late 20s, dark hair…
– Wow… that’s amazing. Are you sure you’re blind?
– … aaand black.

Szóval, ha pontoznám a sorozatot, és még ráadásul szigorú is lennék, akkor is megadnám rá átlagban a 7/10-et, de mindezt úgy, hogy egészen biztosan találnék az eddigi négy évad alatt 10/10-es epizódokat is (tulajdonképpen, hogy lássuk a két végletet: 6/10-nek felhozom az 1×02-t, ami az egészen vicces pilot után sajnos kevésbé sikerült fetrengősre, meg a 3×02-t 10/10-nek, ami az abszolút kedvenc részem ezidáig – ezzel egy szintre kerül a The IT Crowd internet box-epizódjával).

A Not Going Out idén tavasszal tudta le az 5. szezonját, s jövőre érkezik a hatodik évad is. A részek zömét a YouTube-on is meg lehet találni.

29 hozzászólás Ne habozz!

asd - 2012. 09. 07. 23:57

Ilyen cikkből jöhetne még millió, enyhén elegem van már az amcsi sorozatokból, amiből meg nincs elegem az úgy is ismerem én is meg mindenki más is, briteknél meg csomó ilyen van, amit szinte senki sem néz és alázza az amcsi sorozatok 90%-át.
Mindenképp bepróbálom ezt a sorozatot.

Lengabor - 2012. 09. 08. 00:23

How not to live your life 2. A leírás alapján legalábbis. Egy csomó egyezést vélek felfedezni.
Ha legjobb brit szitkom, nekem mindig az jut először eszembe. Viszont mivel azt imádtam, így erre is ránézek.

zs - 2012. 09. 08. 00:24

Annyira nevettem ezeken az idézeteken, hogy rögtön el is kezdtem a sorozatot, köszi :)

Vindon - 2012. 09. 08. 00:35

:) Na, ez jol hangzik! Rendesen meghoztad a kedvem a cikkel, beprobalom.

winnie - 2012. 09. 08. 01:04

asd: ezen vagyunk. másfél hét alatt 3 régebbi angol sorozatnról írtunk. ööö, illetve írtatok, szóval köszönet a vendégkritikákért. reméljük, hogy lesz még bőven jelentkező, aki ezt-azt megoszt az olvasókkal.

Cosinus - 2012. 09. 08. 01:07

en is rogton kedvet kaptam hozza!

How not to live your life egyebkent szerintem eros kozepes inkabb, Coupling mellett eltorpul, szamomra Coupling a 10/10

Cosinus - 2012. 09. 08. 01:07

ja, es asd javaslatat erosen tamogatom ;)

arsenal93 - 2012. 09. 08. 07:48

Megjött a kedvem hozzá.Bepróbálom még ma.

Csak apró megjegyzés hogy nekem az IT Crowd-ból pont a 4. évad jött be a legjobban:)

bikkbakk - 2012. 09. 08. 08:23

A Dave-n belefutottam néha, hát, szerintem igen gyenge. Perig Lee Macket csípem a Would I Lie To You-ban.

yeeeyha - 2012. 09. 08. 09:07

Azért jók az ilyen írások, mert egyrészt felhívja a figyelmet egy olyan sorozatra, amit máskülönben nehezen, vagy egyáltalán soha nem fedezne fel az ember. Nem is tudom hirtelen, hány sorozatot köszönhetek így a junkienak :)
Mindenképp bepróbálom, szeretem a szitkomokat, angolból meg úgyis alig láttam vmit. A The Inbetweeners-t néztem az elmúlt egy-két hétben, régről meg a 2 point 4 childrent ismerem, amit imádok, akármennyire is bugyuta legyen. Ha azt adja a BBC, hajnali fél 1-kor is megnézem hatodjára is egy részét :)

bikkbakk - 2012. 09. 08. 09:23

amúgy érdekes, hogy angol barátaim pont azokért a dolgokért, amit mi szeretünk az angol tévében (Gervais dolgai, Black Adder, Thick of it) nincsenek oda, sőt. viszont amit meg istenítenek, az szerintem gyenge:

http://www.youtube.com/watch?v=tyZspqjtG2k

gromit - 2012. 09. 08. 09:40

‘Could be worse… we could be in Milton Keynes…’
‘What??’
‘You said Milton Keynes was full of psychopaths’
‘Cycle paths!’

nekem 10-es rész mondjuk idénről a Camping (s3e5), ami Amerikában spéci Halloween-es rész lenne, itt viszont csak egy a többi közül. És szakadtam rajta :)))

Én csak később akadtam bele, talán a 3. évadban, de pont a mostani nyári daratervben végre benne volt az eleje bepótlása, csak nem úgy alakult a nyár… de akkor most már tényleg jöjjön a dara, pótlás, aztán újranézés :)

gromit - 2012. 09. 08. 09:49

winnie, ha már szóba került… esetleg régebbi írás is kikerülhet régebbi sorozatról? ha még megvan valahol ;)
(bár asszem mindenképp át kéne írnom kicsit, legalább a bevezetőt, meg is tenném, ha érdemes)

Rocko - 2012. 09. 08. 10:48

köszönöm az ajánlást.

ungabunga - 2012. 09. 08. 10:53

Tavaly nézett szitkomok közül ezt csak a Miranda Hart féle Miranda tudta überelni. M is jelen van pár rész erejéig mint takarítónő:).

@Cosinus: Ízlés kérdése, nekem a miranda és a black books hangyányit előrébb van a coupling-nál a királykategóriában(10), ez meg -bár sírva röhögős néha (innit?)- 8-9 fölé nem megy.

Hylsuy - 2012. 09. 08. 10:58

Egyet értek asd kommentjével. :)
“Ilyen cikkből jöhetne még millió, enyhén elegem van már az amcsi sorozatokból, amiből meg nincs elegem az úgy is ismerem én is meg mindenki más is, briteknél meg csomó ilyen van, amit szinte senki sem néz és alázza az amcsi sorozatok 90%-át.
Mindenképp bepróbálom ezt a sorozatot.”

Casey Novak - 2012. 09. 08. 11:35

Köszi a kritikát! Az első rész nagyon bejött, úgyhogy már darálom is! :D

Gevin - 2012. 09. 08. 12:59

Jó ajánlás!

Bush84 - 2012. 09. 08. 14:09

Bepróbálom, miután Youtube-on fent vannak a teljes részek.

winnie - 2012. 09. 08. 14:30

igen, a wire és a curb your enthusiasm is úgy jelent meg végig, illetve sok évadon át, hogy tévében nem is volt. a wire meg is élt több kiadást. volt, hogy elfogyott, majd megint lett.

Ktvbc - 2012. 09. 08. 18:20

Néhol kicsit gyorsan beszélnek, és így nem értem meg 100 %-ban, és biztos van olyan poén amiről emiatt maradok le.
De az első 2 rész amit eddig megnéztem nagyon jó. Jöhet még sok ilyen ajánlás. :)

hluca13 - 2012. 09. 08. 18:50

Nagyon jó, ebből dara lesz. Még több ilyen ajánlást kérek szépen! És ungabungának is köszönöm a Mirandát, belenéztem, és óriási. Ilyenkor mindig az jut eszembe, mennyi mindenről lemaradok.

gromit - 2012. 09. 08. 19:39

ha már Lee Mack, vki itt fent említette is a Would I Lie To You?-t, az is nagyon ajánlott :) ugyan nem sitcom, hanem amolyan vetélkedőféleség, de hangosanröhögős tud lenni az is, elég gyakran

(2 csapat, állandó csapatkapitánnyal és a többiek is (ühüm, ott) ismert emberek, történeteket kell mesélniük magukról, a többieknek meg ki kell találni, hogy igaz vagy hamis. akkor is vicces a műsor, ha fogalmad sincs, kik a vendégek)

winnie - 2012. 09. 08. 19:41

(ehhez gyorsan hozzáteszem, hogy a would i lie to you azért közel sem annyira közönségcucc, habár odakint népszerű, mert a műfaj azért elég jól jelen van. egyszer dohinak valamelyi epizódja volt a heti legjobbja. megnéztem és csak néztem, néztem, hogy aha, jó. valahogy nem klikkentünk.)

JRC - 2012. 09. 08. 21:19

gromit:

éppen én is írni akartam, hogy Lee Macket csak a Would I lie to you-ból ismerem, de azok után biztos bepróbálom a sorozatot is. Jó, hogy van ilyen “ismeretlen” kritika is. Az itt említett Miranda Harttal nagy jó részt sikerült összehozni a S05E01-ben (ez would i lie to you-ra vonatkozik).

Kevin Bridges hor(s)e sztorija meg egyszerűen sírva röhögős: http://www.youtube.com/watch?v=qkpyd2lr4dI

Endeavour - 2012. 09. 09. 19:50

No, első évad nekem is megvolt, tetszik. Felirat nélkül nem értettem minden poént, de így is felüdülés. Kemény Lee akcentusa.
Kösz az ajánlót!

bounty123 - 2012. 10. 30. 10:57

Köszönöm a tippet, nagyon rákattantam a sorozatra, már a 3. szezont fogyasztom épp :)

wizyw - 2013. 01. 07. 16:34

Örök hálám üldözni fogja outlandert és az egész sorozatjunkie-t, amiért megismertették velem ezt a sorozatot. Legjobb sitcom amit valaha láttam. Elejétől fogva követem a “nagyágyú” Big Bang Theory-t és a How I Met-et, és szeretem őket az egyre több negatív vélemény ellenére is, de a Not going out már az első 10 percében többszörösen felülmúlja azok összes próbálkozását. Minden egyes része hangosan röhögős, sőt, néha 1-1 poén annyira kidolgozott és frappáns, egész egyszerűen annyira “brit”, hogy nem tudok mást csinálni, mint könnyeimet törölgetve őszintén megtapsolni az írókat (ami különösen bizarr, mivel egyedül élek). Tehát aki szereti a brit jóságokat, annak kötelező darab. És most megyek vissza Would I Lie to You-t nézni.

outlander - 2013. 05. 22. 20:35

wizyw: a tiédhez hasonló kommentek miatt érdemes vendégkritika írásába belefogni :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz