login |

Melissa & Joey: vége a 2. évadnak

2012. 09. 10. 19:00 - Írta: Casey Novak

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Aki olvasta az első évados kritikákat, az mindent tud a Melissa & Joey eddigi (és valószínűleg összes további) részéről. Ez lehet negatívum is, hiszen nem a kimondottan pörgős, és váratlan fordulatokkal teli sorozatok közé tartozik, de épp ez a legnagyobb előnye is: nem is okoz csalódást, ha az ember tudja, hogy mit várjon. A csatorna az ABC Family, ez pedig azon belül is az egyik legfamily-sebb sorozat, előre látható, de mégis mosolyogtató poénokkal, családbarát témákkal.

Az egész sorozat kedves és aranyos, és… Mondanám, hogy unalmas, de valahogy mégsem az, hiszen hétről-hétre végig ültem és mosolyogtam azt éppen aktuális 20 percet. Persze lehet, hogy ez nem csak a Melissa és Joey érdeme, hanem a többi csatorna hiányossága, hogy nem képesek versenyképes, jó (jobb?) minőségű szitkomokat előállítani, mindenesetre Burke kisasszony és dadusa saját sávjában első helyen állt nézettségileg az egész második évad alatt a kábeles sorozatok között.

Nem árulok el nagy titkot azzal, (ami végül is a harmadik évad berendeléséből is kikövetkeztethető), hogy nem történt nagy előrelépés Mel és Joey között. A tovább mögötti folytatásban sem valószínű, hogy spoilerezni fogok, mert nincs mit, maximum a főszereplők kapcsolatát illetően.

Az alapszituáció a will they – won’t they-szál köré épül fel, és egyet előre-kettőt hátra táncot járatnak velük, mert az aktuálisan otthon maradó fél általában heveny féltékenységi rohamot kap a külső személlyel randira induló társa miatt, de ez el is múlik, mihelyst az új kapcsolat befuccsol – a karakterek pedig nem hajlandóak még maguknak sem elismerni, hogy legszívesebben mindketten továbblépnének.

És nem tudom miért, de ezt gondolom, hogy ha megtörténik a nagy egymásra találás, akkor az talán a sorozat végét is jelentheti, vagy teljes reboot, és átváltanak egy családi idillt bemutató sorozatba, de az már nem lenne ugyan az. Olyasmi szituáció ez, mit Leonard és Penny, vagy Beckett és Castle. Mindenki azt várja, hogy összejöjjenek, de mi lesz azután? Vagy két részenként szakítanak és kibékülnek, vagy átcsapunk szappanoperába.

Igaz az említett sorozatoknál esetében van érdemi szál is, nem feltétlenül áll vagy bukik minden a kapcsolatokon. De a Melissa és Joey bármily aranyos mellékszálakat is hoz be, vagy problémát vet fel, általában egy rész alatt el is intézik – ahogy a legtöbb szitkomnál szokás, és nem is érdekelne senkit a megoldás, ha nem hatna ki valahogy mindig minden a  Mel és Joe között lévő… valamire. És akinek ez kevés, minden bájával együtt, az nem fogja nézni.

Pedig a második évadban a gyerekek végre több szerepet kaptak, Lenox személyisége sokat fejlődött, a korábban kissé felszínes tini lány helyett egy modern, liberális eszméket hangoztató ifjú hölgyet kaptunk, aki ezekért az eszmékért ki is áll a végsőkig. Ami néha nem túl jó, akkor viszont jön Joe vagy Mel, és ismét tanulhatunk egy leckét az életről Lenox-szal együtt. Rydert még mindig nem tudom néha hova tenni, értelmes, talpraesett kölyök, de az írói túlzások miatt gyakran elveszett és idétlen, őzike a fényszóróban.

Az első évadhoz képest kevesebbet láthattuk Mel kollégáit, aminek én csak örültem. Őszintén szólva Lucy DeVito karaktere, Stephanie nekem teljesen fölösleges, nem sok poén adódik belőle, inkább csak idegesít. Az első évados kötelező halloweenes-Sabrinás kikacsintás után most megkaptuk az idei adag utalást: Lenox blogját hossza tanakodás után “Lenox Explains It All”-nak nevezik el. Helló, Clarissa!

Egyébként ABC Family-éknél ez nagy divat, mármint az utalgatás, főleg házon belül: az egyik rész címe Pretty Big Liars lett, de Hart és Lawrence korábbi (közös) szerepeiből is hallhattunk egysorosokat, igaz azok még az előző évadban voltak. Egy-egy részt rendezhetett is idén a két főszereplő, érződik is mindkét részen a kezük nyoma, akkor is ha nem tudjuk előre, hogy melyek azok az epizódok. (2×04 és 2×13, egyébként.)

Érdekes volt, hogy az utolsó három rész összefüggőre sikeredett a vendégszereplő és a sztori miatt. Aki csak a címeket látta, az az utolsó résznél reménykedhetett, de az angol kettős jelentésű szavak sajnos becsapósak. Nem kaptunk cliffhangert a lezárásra (pedig eleinte azt hittem, hogy az orosz szál afelé tart), csak egy kedves párbeszédet, és egy koccintást a sorozat és kettejük jövőjére, bármi is lesz az.

Összeségében nem volt rossz évad a második, de kiemelkedőnek semmiképp sem nevezném. Azonban ha nincsenek nagy elvárásaink a sorozattal szemben, és rászánjuk az időt, akkor heti 20 perc könnyed szórakozást nyújt.
5/10, mert miért ne.

3 hozzászólás Ne habozz!

fan8 - 2012. 09. 10. 19:23

én nagyon szeretem. jó kis sorozat ez.

goodjohnwin - 2012. 09. 10. 19:26

Akinek bejön a Mel& Joey hangulata, kedves-butuska jellege, annak ajánlom a figyelmébe Joey Lawrence korai sorozatát, a Brotherly Love-ot (meg lehet találni torrenten évadonkénti csomagban)

Ebben két valódi öccsével alakítanak egy családot, a srácok amúgy rendszeresen feltűnnek a Lawrence-életműben, így a Lóbarátok c. tévéfilmben és a Mel&Joey-ban is. Lawrence remélhetőleg kihagyta őket a nyári Chippendale-haknijából… :p

Már csak azért is vicces belenézni ebbe a régi szitkomba, hogy lássuk, mennyit (nem) fejlődött színészileg, stílusban ez a színészóriás. Vicces még viszontlátni a kilencvenes évek elég hamar avíttá vált stílusjegyeit.

Apropó, divat – ha valaki végignézi Joey Lawrence fotóit az IMDB-n (http://www.imdb.com/name/nm0005129/mediaindex), egyrészt azzal a fura jelenséggel szembesül, hogy az ürge meglepően sok vörös szőnyeges eseményre cipelte el magával a kistesóit, másrészt, hogy az egész család egyfajta “fashion victim”, mindig megtalálták a legiszonyatosabb cuccokat az elmúlt 20 évben…

stüni - 2013. 05. 23. 19:33

Szerintem aranyos sorozat, mindjárt jön a 3. évad, csak kár, hogy a fordítója leállt a 2. évad közepénél. :(
Remélem hamarosan újra ráér és behozza.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz