login |

Pilot-mustra: The New Normal – 1×01

2012. 09. 11. 15:33 - Írta: winnie

39 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

Nocsak, Ryan Murphy új sorozata? Nem tudom, hogy ez mennyire lövi be a minőségi szintet, hiszen az író eddig négy elég különböző sorozatot tett le az asztalra, sorolom: Popular (erről írnom kéne, tinisorozat Leslie Bibb-bel), Nip/Tuck, Glee és American Horror Story. Hogy még kiszámíthatatlanabb legyen, elárulom, hogy a The New Normal szitkom. Illetve lehet, hogy csak kom, mert a szit-része a szituációs komponensre utal, amit el is lehet felejteni. Az a baj, hogy az első rész alapján a komédia sem feltétlenül igaz. De… ez nem biztos, hogy olyan nagy baj. Mi van??

THE NEW NORMAL – 1×01 – 6/10


Önmagában ugyanis a The New Normal élvezhető volt, leginkább az aranyos és a szerethető jelzők jutottak eszembe róla, főleg a szereplők miatt, de nem rohannék előre. A lényeg, hogy a sorozat egy meleg párról szól, akik elhatározzák, hogy gyereket vállalnak. Ööö, nem is. A sorozat egy nagyon fiatal anyukáról szól és kislányáról, akit megcsal a párja, ezért a kevés pénzükből eljutnak Kaliforniáig, hogy ott próbáljanak szerencsét. A két szál itt találkozik, a pár a fiatal anyát szemeli ki béranyának, s kezdődhet a felkészülés a gyerekáldásra.

A The New Normal pilotja tehát azok közé tartozik, melyek megmutatnak nekünk valamit 20 percben, hogy aztán a sorozat teljesen más legyen. Arra gondolok, hogy az első rész végülis csak a karaktereket alapozza meg, minden szituáció egyszeri, hiszen azt látjuk, ahogy a pár együtt él, illetve ahogy az anyuka elindul a nagyvilágba – a sorozat már arról fog szólni, hogyan élnek együtt öten/hatan nem tipikus családkánt, s mivel ezt az első 20-25 percben nem látjuk, így nagy kérdőjelet kap a folytatás.

Ilyen volt anno a Better With You, vagy a Suburgatory, mely kifejezetten viccesek voltak, amíg a karakterek ismerkedtek az új helyzettel, de amint elkezdődött a rutin, a sorozatok is leültek, oda lett az izgalom. Ez szerencsére a The New Normal-ban nincs meg. Azért nincs meg, mert a pilot elég látványosan csak megalapoz mindent, de nagyon messze van attól, hogy lehengerlő vagy emlékezetes legyen, s hiszem, hogy éppen ezért a folytatást nem is fogjuk az 1×01 “nagyságához” hasonlítani.

A szereplőkről szólva a meleg pár szimpatikus, de nem túl emlékezetes, elég klisésnek tűnik, ráadásul szokás szerint a két srác is elég különböző, de engem inkább anyu és lánya vett meg – utóbbi valami überaranyos (az előbbi is, mondjuk), még akkor is az lenne, ha véletlenül tudálékos akarna lenni. Jól fog jönni még egy korrekt gyerekszereplő, kérdés, hogy milyen saját sztorikkal tudják ellátni. Szóval egyelőre jöhet a folytatás. Utána meg a 2. évad előtt el lehet azon lamentálni, hogy a gyerek megszületésével lehet, hogy ismét nagyot fog változni a sorozat.

A kritika pozitívabb hangnemét nem a poénok mennyisége hozta meg, hanem az, hogy azért szerettem az 1×01-et, melynek hangulata ugyan oldott volt, de akadtak benne drámaibb beütésű részek is, ahogy az illik egy egykamerás szitkomhoz. Lehetett ugyan mosolyogni pár fafejűségen vagy jól eltalált beszóláson, de hosszabb távon azért el kell kezdeni a poénokat szállítani. A The New Normal nem azok közé a viccesnek szánt sorozatok közé tartozik, melyekről azonnal el lehet dönteni a humor alapján, hogy bejövős-e vagy sem, nincs feltétlenül behatárolható fix stílusa – szerintem sokkal többet fog számítani a hangnem és karakterekhez való viszonyunk. 

Ha valaki az apai vagy az anyai oldaltól hidegrázást kap, akkor azt maximum a két sidekick, vicces mellékszereplő mentheti meg, a nagydarab, nagydumás titkárnő (NeNe Leakes, atomdurva hollywood-i karrierrel. 2008-ban a The Real Housewives of Georgia dokureality-ben indult, azóta a The Celebrity Apprentice után tavaly a Glee-ben volt visszatérő, most meg itt állandó szereplő), illetve a bigott (homofób, rasszista, a sor tetszés szerint bővíthető) nagyit, illetve dédit alakító Ellen Barkin, akire a hozzá hasonlók is tudnak hivatkozni mentségül, hogy miért nézik a sorozatot. Például.

Nem feledni, az 1×02 már kedden adásba kerül, human hétvége fele jön saját véleménnyel.

39 hozzászólás Ne habozz!

Bush84 - 2012. 09. 11. 15:47

A “meleg par” resznel vesztettek el mint nezot. Atestek a lo tulso oldalara a massag reklamozasaval. Leginkabb a cimre gondolok, mar a Modern Family-nel is hatareset, na de itt? The New Normal, mi? Nem akarok politizalni, a MF jo kis sorozat, de Hollywood kezd tulzasokba esni.

daniel_007 - 2012. 09. 11. 16:20

pedig nem kizárólag a melegekre gondolnak a “new normal” címmel -ahogy ezt a Pilot is bemutatta. ma már sokkal többen vállalhatnak gyereket a “többség” megvetése nélkül, mint korábban.
a másik része, hogy a sorozat nem is megy bele morális kérdések boncolgatásába a melegekkel kapcsolatban, tényleg csak szórakoztatni szeretne, mellesleg valóban az “aranyos” és a “szerethető” a legjobb jelzők rá.
a Modern Family és a The New Normal esetében is egyébként azt érzem, hogy a melegeket egyik sem próbálja meg “reálisan” ábrázolni, inkább csak azokra a sztereotípiákra erősít rá, amit viccesnek/aranyosnak stb gondolunk, de a valóságtól azért elég messze állnak.
ezek szitkomok, nem hiszem, hogy érdemes lenne felháborodni rajtuk.

Tibi - 2012. 09. 11. 16:21

@Bush84: Valamilyen szinten adtak rá magyarázatot, ha egy törpe, egy süket pár vagy egy öregasszony is nevelhet gyereket, akkor egy jól szituált, tanult, intelligens és mocskosul gazdag meleg pár miért ne tehetné.

winnie - 2012. 09. 11. 16:28

reklámozás?:)) senki nem reklámoz semmit, sőt, ez eleve azzal kezdődik, hogy beszólnak a melegeknek. az is megoldás, ha az ember becsukja a szemét és elképzeli, hogy amit nem lát, az nincs. de az, ami megmutat bármit is, nem reklámoz, szó sincs benne, hogy “csináld ezt” – itt inkább az ellenkezője van, kimondani azt mondják, hogy ilyet ne csináljon senki. sőt semmi moralizálás nincs benne. mondhatni felületes. (a cím irónia és nem csak erre a szituációra vonatkozik, hiszen manapság egyre több a szokatlan felállású család. ez is egy ilyen. manapság, ha akarjuk, ha nem, az eddig “normális”, megszokott kezd nem tipikussá válni.)

de ez OFF – remélem másról fognak szólni a kommentek:) a sorozatoknál általában a tartalom a lényeg, a szitkomoknál a humor. ezért is írtam a végére azt, amit (a nagyit), manapság valóban divatos nem tolerálni a meleg témát és én nem csukom be a szemem, tudom, hogy van olyan is, aki eleve nem néz olyan sorozatot, ahol ez szóba kerül. ez a tipikus, abszolút megértem, maximum nem értem. (mármint én, ha valami jó, akkor meg kell néznem, mert jó:) (még akkor is, ha ennél sokkal súlyosabb a téma. van sorozat, ami nem jó emberekről szól, amiknek a főhőse antihős, deviáns alak, drogos, gyilkos, hazug – ezek gondolom a többségnek még nagyobb dilemmát okoznak, hogy nézzenek-e ilyesmit, de azért általában győz a történet minősége. a történeté, ami itt egyébként valóban közel sem kiemelkedő. egyelőre.) de az biztos, hogy ha lenne olyan téma, ami nem érdekelne, akkor haosnlóképpen tennék, szóval.

Bush84 - 2012. 09. 11. 16:41

Istenbizony nem akartam elvinni a kommenteket ebbe az iranyba, bocsanat. :) Szoval en nem nagyon szeretem, ha az ilyesfele massagot az arcomba toljak es normalisnak probaljak eladni (csaladkent), megis nezem peldaul a Modern Familyt, jokat tudok derulni a melegek hulyesegein, bar Cam neha borzasztoan idegesit (es egyre tobbszor total kovetkezetlen jellemvonasokat irnak neki). A The New Normal pilotjat pedig meg akartam nezni, de amint odaig jutottam a kritikaban, hogy “(…) a sorozat egy meleg párról szól (…)”, a cim kapcsan valoban a “na ne maaar” felkialtasra ragadtattam magam. Ha epphogy nem errol szol, akkor mellelottek a cimmel, ennyi.

Amugy szivbol koszonom hogy nem lettem egybol homofob jelzovel ellatva, ezen most kellemesen meglepodtem.

@Tibi: azert valljuk be oszinten, eleg keves sorozat szol torpe, suket vagy oregasszony gyerekneveleserol, ellenben a ket ferfi gyereket nevel panel igencsak gyakoriva valt az utobbi idoben a filmek es a teve vilagaban.

kirek - 2012. 09. 11. 16:44

Ez nagyon aranyos volt. Jó pár részre még maradok, az biztos.

santi - 2012. 09. 11. 17:07

Szerintem irtó aranyos volt. Kellemesen szórakoztatónak találtam. Kíváncsian várom a folytatást.

Pocok - 2012. 09. 11. 18:25

Engem már a címnél elvesztettek. Mondjuk a készítők a céljukat elérték vele…

montanosz - 2012. 09. 11. 18:26

hát a meleg pár már csak ugy van jelen mint a mi utcánkban a (minden rasszizmus nélkül) roma asszonyka a két gyerekével akikkel saját szitkomot lehetne leforgatni dokumentarista stilusban

De különben is nőttek a tűréshatárok, annak idején tömve voltak a mozik a magyar prostikrol forgatott filmel, asszem két részt is megért, de ma már senki nem menne be érte a moziba……ellenben most meg ugye zokszó nélkül nézzük a meleg párt a két gyerekkel meg a tranzvesztita bérgyilkost sok hullával meg magatartás zavaros családdal DDD

milka - 2012. 09. 11. 19:23

bush84: Szerintem ne nézd. Semmi baj, ha neked nem jön be, szerencsére van választék, nézhetsz mást. Nyugi :)

jiliac - 2012. 09. 11. 19:26

Köszi szépen …de nem. A MF-et még le tudtam erőltetni a torkomon, az megtetszett, sőt tetszik is mind a mai napig. Ezt ha szigorúan csak mint sorozatot nézem olyan közepes az osztályzat. De ennyire már én nem vagyok “trendi”. Egek de hanyatlik már az ott odaát. Szóval köszi de nem.

Tommy - 2012. 09. 11. 19:53

Ez már nekem túl liberális.:)

P009 - 2012. 09. 11. 20:26

Valóban a legjobb szó az “aranyos” amivel jellemezhető a pilot. Korábban írtam, hogy a titkárnő és a homofób nagyi miatt biztosan maradok. De a többi karakter is helyén van, anyu és lánya szerethetőek, a meleg pár pedig nem léptek át egy bizonyos határt (ettől tartottam egy kicsit – túlzott affektálás, mutogatás…). Szóval a karakterek rendben vannak, várom a folytatást.
A premier nézettség alapján nem tartom valószínűnek a 2. évadot.

El-ahrairah - 2012. 09. 11. 21:10

Megnéztem én is, nem rossz, de a poénokra rá kell gyúrniuk, mert hosszú távon ez édeskevés lesz. Nagyiban és titkárnőben rengeteg potenciál van, az anyuka és a kislány nagyon aranyosak.
Leginkább a melegek azok akik eléggé semmilyenek. Lassan azért illene túllépni már az “affektál, színesruhát hord és mindenkinél többet tud a divatról és a művészetekről, ha valami rosszul sül el akkor hisztizik” kombónál. Szerencsére egyenlőre nem vitték túlzásba annál amelyik ilyen, a másik meg standardcsávónak tűnik, viszont neki pedig semmiféle jellemző jellemvonás nem jutott.

Aki a homoszexualitás jelenléte miatt elvből elveti az tegyen úgy, bár nem igazán értem az “emiatt veszítettek el mint nézőt” hozzászólásokat, szvsz eleve a koncepció nem igazán működött volna máshogyan.

Amúgy ismeri valaki az “Its all relative” nevű régi szitkomot? Haonló alapfelállással dolgozott, asszem 1 évadot ért meg. (Felsőközéposztálybeli melegpár nevelt lánya össze akar házasodni a helyi talponálló kocsmárosának fiával) Kifejezetten ötletes és szórakoztató volt, ez volt az egyik ok ami miatt kíváncsi vagyok mit tudnak kihozni ebből…

korum - 2012. 09. 12. 08:02

Minden szitkom valamilyen nem teljesen tipikus helyzeten alapul – pont azért hogy könnyen lehessen vicces szituációkhoz eljutni. Ugyanúgy ahogy az IT Crowd-nál senki nem hördül fel azon hogy szociálisan analfabéta informatikusokat “reklámoz”, vagy hogy a Father Ted alkoholista papokat – nem értem itt miért rögtön ez jut valaki eszébe. Persze hogy vannak ilyen emberek – vannak ugyanúgy ahogy vannak szociálisan analfabéta informatikusok és részeges papok a világban, ugyanúgy léteznek meleg párok is, nem túl gyakori, de mind él boldogan, és ha szerepelnek valahol az nem kell reklám vagy politizálás legyen, egyszerűen egy érdekes (és magában mindeféle szituációkra erős potenciált hordozó) téma.
Ezért ritka a minden szempontból teljesen átlagos család a szitkomokban (de a sorozatokban is általában).

kirek - 2012. 09. 12. 18:34

A második rész tovább folytatta az aranyos vonalat. Ez így marad nézősnek. Csak a nézettség állja meg a helyét. A kislány meg egyszerűen zseniális.

dori - 2012. 09. 17. 22:04

Most néztem meg az első két részt. Nekem nagyon bejön eddig. Végre van egy jó gyerekszínész, aki különleges és mégsem idegesít. Érdekel, hogyan alakulnak a továbbiak, maradok, de nem hiszem h hétről hétre követem majd.
2-3 részenként tartok egy darát.:)

Isteee - 2012. 09. 21. 23:48

A 3. rész nem volt semmi. Kíváncsi vagyok mennyi nézőt vesztett így a sorozat. Mindenesetre nekem a kislány karaktere nagyon bejön :D Olyan szövegeket írtak neki, hogy csak pislogok néha :D

Vskd - 2012. 10. 06. 22:02

Hüha. A 3. és a 4. rész durva volt. Mármint, szitkom biztosan nem folyt még bele ennyire alapvető társadalmi kérdésekbe, mint a személyi jogok, lelki sérelmek megtorlása… durva. Mindenképp úttörő.

Na meg az évad eddigi poénja:

“If they start to date I swear to God, there is no God.”

Imádkozom a túléléséért.

winnie - 2012. 10. 06. 22:51

a teljes évadot már berendelték, szóval…:)

Capri - 2012. 10. 09. 13:40

4. epizódtól kezdve van főcímdal. Volt a blogon erről videó/rövid cikk/poszt?

winnie - 2012. 10. 09. 14:27

nem, de írtam valahol, talán twitteren

Ginevra - 2012. 10. 10. 18:48

Ez nem egyszerűen aranyos, hanem Bűbájos sorozat:)
Mindezt úgy, hogy igen, tényleg felvállal bizonyos alapvető társadalmi kérdéseket is.
Az ötlet abból a szempontból nagyon is eredeti, hogy béranyás sorozatról nem igazán hallottam még.:))) Pláne meleg párral kombinálva…
Minden karakter ül, mind szerethető.
Maradok az egészre 100%:)

Capri - 2012. 10. 12. 23:32

Én is megnéztem az előbb. Bájos és nagyon modern amerikai társadalmi rajz. Azt gondolom, hogy 5. résztől már beindul igazán a sorozat. Remélem, hogy sokáig kitartson ez a színvonal.
A 6.epizódban sokat mosolyogtam, főleg Wilbur és Shaina jelenetein. (az álesküvőig).

Lemoni - 2012. 11. 14. 18:46

Egyre jobban szeretem. Elgondolkodtató és mulatságos, szürreális és mégis valós, görbe tükör, nem csak amerikaiaknak. Shania (Bebe Wood) az egyik legtündéribb filmes gyerekkarakter ever. :)

winnie - 2012. 11. 15. 09:01

amikor néztem, én is ezt mondtam – de utána jött a ben and kate:)

Lemoni - 2013. 01. 09. 16:21

Nem hiába vártam a szokásosnál is jobban az új részt, Matt Bomer is priceless!!!:)Shania ‘női stílus’ próbálkozásain pedig jókat nevettem, imádnivaló a kis csajszi :D (Az meg gondolom a készítők fricskája, hogy egy részen belül volt 50 Shades of greyezés és Matt Bomer :D)

Lemoni - 2013. 01. 10. 17:09

Gratulálok a PCA-szavazáson elnyert Favorite New TV Comedy-díjhoz! :)

Lemoni - 2013. 02. 21. 00:26

Látom, nem nagyon pörög ez a kibeszélő, de én most akkor is kibeszélem magamból, hogy az 1×16 ismét egy nagyon szerethető rész volt. Shania mint Maggie Smith a Downton Abbey-ből tündéri volt, nagy tehetség ez a kislány! :)

Lemoni - 2013. 04. 03. 18:16

Szívet melengető dupla résszel búcsúzott az évad. Néha nyakig úsztam a nyáltengerben, de valahogy most nem zavart. Nagyon megszerettem a karaktereket, jó lenne még látni őket.

laza_kivi - 2013. 04. 03. 21:06

Én is így vagyok vele. Hamar megszerettem őket. Jó kis sorozat, vicces, aranyos.

goodjohnwin - 2013. 04. 04. 00:23

Azt hiszem, ennyi volt ebben a sorozatban – egy évadnyi kampány a mariska-legalizáláson kívül minden liberális “agenda”-ért. Nem bántani akarom ezzel a sorozatot, de nem nagyon tudtam önfeledten szórakozni rajta, valahogy mindig ott éreztem Ryan Murphy tanárbácsit a hátam mögött… jobban örültem volna, ha hagyták volna a Partnerst erőre kapni, ha már meleg páros sorozatról van szó.

Lemoni - 2013. 04. 04. 00:49

Ez Ryan Murphy legszemélyesebb sorozata, hiszen nemrég Bravidhez hasonlóan váltak a párjával szülőkké. Azért a meleg pár mellett voltak más szokatlan és jópofa karakterek, történések, pl. nagyanyó Bryce-szal, a lökött Rocky vagy az édesen koravén Shania bölcsességei vagy akár Goldie és Clay szerencsétlenkedései. Az időzítés viszont tökéletes volt, az azonos neműek házasságkötésének legalizálása melletti kampányban. :)

winnie - 2013. 04. 04. 08:52

goodjohnwin ha a liberálison az egyén döntési szabadságáról van szó, akkor az csak jó, nem? mindenki csináljon, amit akar. persze törvényes keretek között.

a részt nem láttam, de a dolgok említése nem mindig kampány, hiszen a mód is fontos. ha erőltetett, akkor az persze más.

majd írok a fináéléról, kíváncsi vagyok.

goodjohnwin - 2013. 04. 04. 12:11

Lemoni – igen, voltak más történések is, és egyik erőltetettebb volt, mint a másik. Az egysoros ide-oda szólások, utalások jók voltak, de senkit se tudtam megszeretni, semmi életszerű nem volt benne.
A kislány eleve ‘túl sok’ volt, és a párhuzamosan futó Ben & Kate megmutatta, hogy lehet kisgyerek hitelesebben is is aranyos tévében. Nagyanyóra nem is vesztegetnék szót, Goldie tömény cukormáz (gyakorlatilag a Friends 10.évados béranyájának a túlcukrozott változata). Rocky volt egyedül, akivel meg tudtam barátkozni. (mondjuk az színésznő 1 karakteres, legalábbis a Glee-ben is ezt a figurát hozta, de ott is bírtam)

Természetesen nem várok el Ken Loach-jellegű realizmust egy szitkomtól, de ebben az évadban Mindyhez fordultam, ha humoros életbölcsességre vágytam, és a Szomszédokhoz, ha agyatlan viccelődésre.

Ismerem Ryan Murphy hátterét és arról is tudok, hogy mennyi a párhuzam a sorozat és az élete között. Ettől függetlenül szólhatott volna 2 valóban középosztálybeli emberről is a sztori, csak Murphy nem nem tud magának korlátokat szabni, főleg, ha külsőségekről van szó – szerintem ezzel sok nézőt vesztett, főleg a meleg célcsoportból. A Modern család miért tud hihetőbb lenni ebben a témában?

Természetesen nem baj, sőt kifejezetten jó, ha az Államokban a liberális politikát népszerűsítik, kevés populinácibb ország létezik a demokratikus, fejlett országok között, mint az USA. Ettől függetlenül ennek a sorozatnak az 1 évadában szerintem túl sok volt a propaganda, a kevesebb több lett volna.

Valószínűleg csak személyes érintettségből kifolyólag találok ennyi kivetnivalót a New Normal-ban, igazából Ryan Murphy minden alkotói hibája ellenére médiatörténeti szerepet tölt be a kortárs amerikai médiában. De ha a szórakoztatási faktorát nézem a szitkomnak, szerintem nem felelt meg az elvárásoknak.
Mindenesetre, ha csak 1 évadot él is, az aktuálpolitikai egybeesések miatt akár még évekig emlékezetes maradhat.

goodjohnwin - 2013. 04. 05. 10:11

tessék, friss hír, Ryan Murphy átneveli Amerikát:
“Open címmel a szexualitásról szóló sorozatot árul Ryan Murphy. Többet nem lehet tudni róla, de minden kábeladó érdeklődik iránta.” (C:c)

winnie - 2013. 04. 05. 10:59

ebben nem látok semmi átnevelést – főleg, hogy semmit sem lehet tudni róla. maximum az lát, aki bele akar látni. sok sorozat szól a szexualitásról. egyikre sem mondják, hogy átnevel.

Lemoni - 2013. 04. 05. 12:49

Az “Open” cím elég beszédes, mint az is, hogy minden kábeladó érdeklődik. Ryan Murphy-t a Nip/Tuck óta kedvelem, az AHS óta meg nekem bármit el tud adni. Átnevelni nem tudna, de nevelni tudott belém a filmjeivel toleranciát. Nagyon várom nem csak az AHS (és remélhetőleg a TNN)új évadát, hanem filmjét, a The Normal Heart-ot is, és nem csak Matt Bomer és Taylor Kitsch miatt :)

goodjohnwin - 2013. 04. 06. 13:41

átnevelés, vagyis prűbből nyitottra formálás.
de jobb lett volna, ha simán nevelést írok, arra gondoltam

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz