login |

Pilot-mustra: Go On – 1×01 (és 1×02)

2012. 09. 12. 22:44 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: human kritikája és további vélemények.) Így jár az, aki a pilot megnézése után nem írja meg rögtön a kritikát, mert pár hétre rá már alig emlékszik arra, amit látott. Az idei, kritikusok által gyengének tartott szitkomtermés egyik legjobbja állítólag a Go On, Matthew Perry keserédes szitkomja, melynek központjában egy terápiás csoport áll, ahova a színész karaktere páciensként kényszerül járni elhunyt felesége iránti, múlni nem akaró gyásza miatt. (Figyeled a csavart, Anger Management?)

GO ON – 1×01 – 6/10
GO ON – 1×02 – 4,5/10


Oké, nyilván az Anger Management előtt is volt jó pár terápiás csoportos szitkom, meg ugye az is film alapján készült, tehát szó sincs másolásról (a Go On a korábbi, egyébként), csak vicces, hogy legalább két szitkom bír most ezzel a felállással. Egyébként a Go On teljesen más, mint Charlie Sheen szitkomja. Ami fontos: egykamerás, nem tipikus poénos (ez lehet áldás és átok is), magas labdákat lecsapós, hanem olykor sunyi. És persze a hangulata is más, mint írtam, keserédes. Egyrészt a feleség halála a háttérben, másrészt a terápiás csoportban is ott pislákol a tagok tragédiája, tragikomédiája.

De a Go On-nak csak az egyik fele a terápiás csoport. Mivel Perry karakterének, Ryan-nek nincs magánélete, így félig munkahelyi is a sorozat (sport-rádióriporterről van szó, nagypofájúról, aki mostanság nem az igazi, ezért is utalják terápiára), a sok páciens és a pszichiáternő mellett behozták állandó karakternek az asszisztensét (a Terra Nova-s Allison Miller még pont az innenső oldalán van az aranyos-idegesítő szakadéknak). És sajnos behozták, tippre az eredeti szándékoktól eltérően állandónak a pilotban csak vendég John Cho-t, aki afféle főnök, de az 1×02-ben inkább barátként volt jelen. (Nem tanultak ezek az Up All Night-ból?)

Where are the cats?

A pilot mindenképpen biztató volt, aki nem látta benne a potenciált, az hazudik. (Viccelek.) Nem azért, mert dőlt az ember, hanem mert pár jól elhelyezett sziporka és Perry eladta a sorozatot, mely olykor minden további nélkül megpengette a drámázás húrjait is. És eladták a zizi karakterek a terápiás csoportból, akik közül az 1×01-ben csak Szakáll jött át igazán (de ő nagyon), a folytatásban már a többiek is elég jól. Ha ehhez hozzáveszem, hogy az 1×01-ben még Közönséges bűnözők-utalás is volt (volt már olyan veletek, hogy az utalás után muszáj volt megnéznetek egy filmet?), akkor simán meg tudtam bocsátani a hülye utolsó percet és a teljesen hiteltelen megtérést.

A pilot valamennyire sajátos hangulata azonban az 1×02-re mintha elillant volna. Eleve a kezdés értékelhetetlenül rossz volt, de később is valahogy furcsa volt, hogy a munkahelyi asszisztenses sztori és a terápiás csoportos mintha két különböző sorozatból lett volna véve, mintha nem lett volna homogén. Rosszat nem nagyon tudnék mondani a második részre, de egyszerűen csak volt. El lehetett nézni, ha fix nézős lenne a sorozat, azaz évadközepi lett volna a rész, biztosan nem zavart volna, de így inkább hidegen hagyott. Igen, ez a jó kifejezés.

Persze csalás az egész, mert nagy unalmamban (voltak jó dolgok, de akkor is…) az 1×02 utolsó 5 percének tetszési indexe elég magasra szökött, és tisztára olyan érzésem van, mintha maga a rész is remek lett volna. Még a drámai szál is visszatért. De engem nem vernek át, és nem nézem el a tötyögést, viszont abban biztos vagyok, hogy a Go On több esélyt fog kapni, mint a szokásos 3 rész, mert (és ez pozitívum!) nem tűnik kiszámíthatónak a sorozat, eklektikus, rengeteg a kiaknázásra váró karakter. És, ha a munkahelyi sztorik fel tudnak nőni a terápiások mellé, akkor még bármi lehet.

Szóval a 2. rész után azt tudom csak mondani, hogy maradok (nem a minőség, hanem a potenciál, a lehetőségek és a nem tipikus hangulat miatt), de John Cho miért van? (Az 1×02-es epizódok egyébként azért is jók, mert ilyenkor lehet böngészni az íróstábot, melyben meglepetten fedeztem fel a Nurse Jackie egyik készítőjét és showrunnerjét, aki ugye ott hagyta a Showtime-os sorozatot, és úgy tűnik, hogy itt kötött ki.)

13 hozzászólás Ne habozz!

Flanker - 2012. 09. 12. 22:59

John Chu: Hardold&Kumar. Amúgy nagyon jól leírod a kritikában a zé ngonlataim nagy részét. A második rész gyengébb volt, talán túl sok drámát tettek bele ,és kevesebb poént. Nálam továbbra is nézős, remélem nem fogom megbánni. Mondjuk Perry az Perry.
Ja, és a film újranézéssel jól jártál, én Perry miatt a Jóbarátokat akarnám, angolul..:D

winnie - 2012. 09. 12. 23:15

jó arc általában, de itt annyira sótlan és érdektelen, nekem nem hiányzott egy ilyen bromance közte és perry között. legyen olykor a munkahelyen, tűnjön föl párszor, de eskü, hogy még egy oerry féle szóló börleszkkel is jobban tetszett volna a koárlabdás jelenet. az mindent elmondott, hogy a végén, a lakers meccsen ott volt, aztán mintha kiradírozták volna. odament, majd eltűnt – volt helye, majd eltűnt a szék (ha jól rémlik), mintha utólag vették volna fel vele a jelenetet. (az is fura volt, bár mondom, régen láttam a pilotot, hogy a vak néger pasi (bill cobbs, jee!) mintha országos haverja lett volna, vagyis tudta, hogy ki az a steve, és csak azt a szobás jelenetet is felvették vele. pedig mondom, ha csak perry lett volna…

Don_Jay - 2012. 09. 13. 00:18

Nekem az volt a legnagyobb bajom, hogy túl zsúfoltnak éreztem a második részt. Gyakorlatilag 3 sublot futott együtt és egyik sem kapott megfelelő hangsúlyt. A macskás szerintem teljesen felesleges volt ebben a részben és akkor lett volna időjobban kifejteni azt, hogy nem bír egyedül lenni és a vak öreg szálára is jutott volna kicsit több idő. Szerintem egy ilyen sorozatban, amit egyvalaki visz gyakorlatilag a hátán főszereplőként és mindenki más csak kvázi mellékszereplőként létezik, hogy b-plotot lehessen írni, nem kell még egy c-plot is. Egy modern familyben el lehet nézni azt, hogy három rövid történet van egy részen belül (ami a végén legalább összeér), mert ott gyakorlatilag egyenértékűek a szereplők, de itt nincs ez. HA inkább hagyományosabb main plot-subplot storyval dolgoznának, akkor szerintem jobban lehetne felépíteni a karaktereket és jobban lehetne variálni a drámát és a komédiát és nem lennének ennyire súlytalanok az egyes trténetrészek, mint a macskás, vagy az aszisztenses, amit szerintem túl egyszerűen oldottak meg. Cho tényleg egy kicsit feleslegesnek érződik, de szerintem még kicsit korai teljesen leírni. Egyébként még mindig van potenciál a sorozatban, én szinte biztosan maradok az évad végéig, mert eddig legrosszabb esetben is időkitöltő, semmiképen sem kaszára méltó rossz. AMúgy nekem az első rész 6.5/10, a második egy gyenge 5/10.

ldavid - 2012. 09. 13. 00:25

John Cho lesz az inkább szerintem

tényleg gyengébb volt a második, de nekem még mindig tetszik, és már csak Perry miatt is nézni fogom.

talán csak a (hiányzó)kosárlabdás jelenet volt most igazán vicces, de a végefelé nagyon tetszett a szembecsukós dolog is.

winnie - 2012. 09. 13. 00:31

“b-plotot lehessen írni, nem kell még egy c-plot is”

van benne valami – majd valaki szaki megmondja, hogy miért muszáj követni a sablont és abc-zni… bár ezerszer inkább perry a c plotban, mint steven és carrie kapjon egy c-t. (amíg steven, vagyis cho karaktere ilyen nekem.) két beteg c-jét idővel el fogja bírni a sorozat gondolom.

Don_Jay - 2012. 09. 13. 01:36

@winnie: idővel biztosan el fog bírni olyan c-plotot is, amiben nincs Perry (ha már mindenképpen ragaszkodnak, hogy legyen c is), viszont ez az eddigiek alapján ezt siettetni fogják, hogy mnél hamarabb megtörténjen. Egyszerűen azt érezni, hogy rengeteg tartalmat akarnak belepakolni, ezzel viszont szerintem azt érik el, hogy a karakterek sokkal felületesebben lesznek felépítve, így egy esetleges Perry nélüli c teljesen súlytalan és felületes lesz, mert karaktereket nem feltétlenül mutatták be rendesen a készítők a korai rövid és egyszerű b és c plotokkal.

horathius - 2012. 09. 13. 15:24

nekem a sorozat hangulata és az említett nem tipikus humor is bejön, Perry-t meg amúgy is bírom, szóval tuti maradok. (a képen is látható macskás poénon hangosat röhögtem, pedig a Scrubs első évadában egy nagyon hasonlót láttam már jópárszor)

elliot - 2012. 09. 13. 20:40

Még csak az első részt láttam (mindjárt a másodikat is), ezért arra reagálnék, hogy utalás miatt filmnézés. Rengetegszer volt, hogy megnéztem olyan filmeket, amiket a sorozatban emlegettek vagy utaltak rá, mint kultuszfilmek vagy játszottak belőle valamennyit. Kivétel nélkül mind szörnyűséges volt:D

Én szerintem Perry miatt maradok egyébként, az Up all nightot se kaszálom Applegate miatt, pedig kellene:D

winnie - 2012. 09. 13. 21:59

:) de itt olyanra gondolok, hogy olyat nézek meg, amit ismerek és szeretek. mert ugye eszembe juttatja, hogy dejó, és muszáj megnéznem.

Ruby - 2012. 09. 13. 22:05

hoppá, nekem ez pont hogy jobban tetszett, mint az első.

El-ahrairah - 2012. 09. 13. 22:12

Most néztem meg a két részt, és nekem határozottan tetszett.
A terápiás arcok nagyon eltaláltak, senki nem tűnik feleslegesnek, és lesz anyag bőven sok részen át kibontani az egyedi sztorikat.
A poénmennyiség jól el van találva és még a tipikusabbak is nagyon ütősen vannak előadva. (What cats? – en felkacagtam hangosan pedig nagyon kiszámítható volt)
Kicsit tényleg zavaró volt a kötelező körök (terápiára kell menni, de nemakarok, de rájövök hogy mégisjó) banalitása, de legalább gyorsan letudták őket.
A munkahelyi szál kicsit gyenge, ha hosszú távon tratani akarják akkor ott valamit be kellene újítani (mondjuk valahogy összekötni a csoporttal valamelyik kollégát?).

Összegzésképp engem megvett kilóra, mindenképpen nézni fogom.

paranoid android - 2012. 09. 13. 23:19

Ezt a második részt nem nagyon tudom hova tenni. Én még azt sem tudtam eldönteni, hogy melyik számított subplot-nak és melyik volt a main. Remélem ez csak kezdeti bizonytalanság volt, és rendbe teszik az arányokat, mert én szeretnék Perry sorozatot nézni hosszabb ideig.

asd - 2013. 01. 01. 18:57

Hol lehet nézni a sorozatot.? esetleg magyar felirattal

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz