login |

Sons of Anarchy – 5×02: Authority Vested – írta Ingorion

2012. 09. 19. 19:31 - Írta: vendegblogger

26 hozzászólás | kategória: kritika,

Bár nem hiszem, hogy minden héten jut időm az éppen aktuális részről megemlékezni, de amikor csak tehetem, törzskönyves SoA-rajongóként azért megpróbálom rászánni majd az időt. Különösen az ilyen részek után, mint amilyen az Authority Vested volt.

Mielőtt félreértetek: nem azért mondom, mert az évad második epizódja olyan frenetikusra sikerült volna – valószínűleg a múlt heti kezdéssel és/vagy a jövő héten esedékes harmadik résszel érdemes bevizsgálni -, legalábbis az akciót és egy részre jutó öt WTF-pillanatra vágyóak szemében. Viszont miközben néztem önkéntelenül arra gondoltam, Kurt Sutter kicsit kedveskedni akart a rajongóknak ezzel a negyvenpár perccel.

Nem történtek sorsdöntő fordulatok, sokkal inkább a karakterekre és a köztük lévő interakcióra voltak kihegyezve a történések. Innentől minimális spoilerek a tovább mögött.

Ott folytatták, ahol múlt héten abbahagyták, itt meg is ragadom az alkalmat, hogy párhuzamot vonjak az epizód és a karakterek között; míg előbbi a premier után megmaradt mocskot takarította fel, illetve fűzte tovább a szálakat, addig utóbbiak szintén próbáltak mindent egyenesbe hozni a nap végére. Tehát eseményekből volt bőven, karaktermomentumokból még több, legnagyobb örömömre arányosan elosztva és a színészek által tökéletesen előadva.

Az eheti teljesítményét látva nem akarom elhinni, hogy a múltkori nem szándékos volt Kim Coates-tól:  most teljesen hihetően hozta a lányát elvesztett, megtört, ennek ellenére még mindig brutális figurát, a megóvandó gyerek házában játszódó jelenet is korrektre sikerült, pedig nem szoktam szeretni az ilyesmit.

Megejtették Jax és Tara esküvőjét (érdekesség, hogy pont a negyedik évad második részében jegyezték el egymást anno), az  bár a látottak nem értek fel Opie és Lyla nászához (nem is hiszem, hogy ez lett volna a cél), de rendelkeztek egy érzelmi töltettel, ami nagyon jól illett ebbe a nagy rohanásba – Hunnam és Siff között még mindig ott van az a bizonyos chemistry, ami hihetővé és eladhatóvá teszi a kettejük közös jeleneteit.

Nero figuráját ezúttal árnyalták is, ami jót tett az eddig sem egysíkú karakternek – már körvonalazódik milyen funkciót is fog betölteni a férfi, két közös jelenet után már több párhuzamot is vontunk közte és Jax között. Ezúttal úgy tűnik Smits kapta a mentor szerepét, azonban még nem érdemes hosszútávú következtetéseket levonni.

Opie történetének ezen szakaszát is szépen végig vitték, gondolok itt a Clay-jel való eszemcseréjére, a Lylával megesett beszélgetésére illetve a rész végi csavarra, mikor is ha megkésve is, de visszatért a klubhoz, méghozzá egy olyan jelenet keretein belül, ami nyilván bekerül majd a valamikori Best of SoA-jelenetsorba.

Két rész után úgy érzem, érdemes bizakodni, hogy ezúttal egy minden rajongó elvárásait kielégítő évad elé nézünk (a jövő heti rész például erősen a második évados Gillead-ra emlékeztet, legalábbis a promója alapján), mindazonáltal a készítőknek ügyesen kell kevernie a lapokat, hogy a dolgok ne váljanak repetitívvé, hogy továbbra is érezzük úgy, itt mindennek tétje van.

Ehhez pedig akármennyire is furcsa leírni egy olyan show kapcsán, amelynek fő vonzereje a karakterekben rejlik, idén bizony meg kéne lépni néhány komolyabb halált/tragikusabb eseményt, mert ha az idei finálé is úgy pereg le, hogy a SAMCRO komolyabb veszteségek nélkül lábal ki a bajból bizony rengeteg vajszívű rajongóval együtt csalódott leszek.

– Gave up the needle, picked up some books, saw the bigger picture.
– And the bigger picture was pussy.
– Every picture is pussy, ese.

26 hozzászólás Ne habozz!

gabbb - 2012. 09. 19. 19:43

Mélységesen egyetértek az írással. Továbbá szerintem sokan örülnénk a heti rendszerességű epizód kritikáknak. Mindent bele!

Gariss - 2012. 09. 19. 20:11

Az a második kép kicsit félreérthető. :-)

Bruzsy - 2012. 09. 19. 21:32

Amikor Tara lehúzza Jax ujjáról a SONS gyűrűket és felhúzza a jegygyűrűt… A hideg kirázott, imádom az ilyen apró utalásokat.

Mr. Hal - 2012. 09. 19. 21:44

Elég jó rész volt ez, jól folytatva amit elkezdtek az évadban. teljesen egyet értek az írással.:)

volt rendesen WTF momentum, meg egy pár amelyen elmosolyodtam, meg egy amin hangosan fel is röhögtem: rész végén mikor a bilincset ráteszik Chibsre, hát ahogy fákkjuban tartja a kezét, azon szakadtam:9
további ilyen színvonalú részeket várok minimum.

westhammer - 2012. 09. 19. 23:15

Beannachd Dia dhuit.

buendia - 2012. 09. 19. 23:48

azért a hét idézete vonalon ez is erős lehet: “That was fun… Sorry I don’t get out much!” :)))))))))
jimmy smits tényleg elég nagy király. hiába, akárhonnan is nézem, számomra a sons a jelenleg futó legjobb sorozat…

norby - 2012. 09. 20. 08:17

És ez?

I killed a Fed for you.
Nothing says endless love like capital murder.

Anthonz - 2012. 09. 20. 09:14

Fú hát ez a rész nem fogott meg azért annyira. Én azt vártam volna, hogy fogják a fegyvereket, és látogassák meg Pope-ot :)

A legizgalmasabb kérdés, hogy ki volt a faszi a végén, aki elrendelte, hogy betörjenek Clayék házába. És mit akarhat?

norby - 2012. 09. 20. 12:02

Nekem nagyon tetszett, hogy lelassított az előző részek vérfürdője, és volt idő ezekre a finom részletekre (amit rendesen kijátszottak a színészek)
– Wayne és Clay, ahogy nyögnek, amikor összeütköznek (‘Charmed life, ain’t it?’)
– a lánykérés
– Jax és Nino párbeszéde a kocsiban, ahogy megvitatják a százalékokat, múltat. Meg maga az üldözés, a boldog röhögéssel a végén.
– Chibs ahogy félrerakja az anyakönyvvezetőt.
– Romeo, és a B-terv

Ez az első évad, amit hetente nézek, így feltűnőbb, hogy egyes szereplők teljes epizódokból kimaradnak, most pl. Juice, az újak. Meg az is furcsa, hogy egyes szálak hosszú időre eltűnnek. A most felemlegetett Kohn ügynök vagy 3 éve halott, és azóta igazából alszik a szál, bár gondolom lesz még szerepe.

marcilu - 2012. 09. 20. 18:52

Ez olyan jó rész volt! Jobb, mint az előző, szerintem. A fentebb leírt momentumok nekem is nagyon tetszettek. A rajongóknak kedveskedés úgy látszik, sikerült.
Tetszik Clay karakterének alakulása, ahogy maga is kimondta, amit a nézők is gondoltak, könnyebb lett volna neki, ha meghal az előző évad végén. És így nézve már kezdem azt gondolni, hogy az izgalmasabb, nehezebb utat választotta Sutter azzal, hogy bemutatja, milyen túlélni azt, amit nem kellett volna.
Jó volt a Gemma-Tara jelenet, a régi és új seriff beszélgetése, és örülök, hogy újra volt az ügyvédnő.

moqus - 2012. 09. 20. 19:35

Abszolút egyetértek az írással. Én is támogatom a heti rendszerességgel megjelenő epizódkritika ötletét.

Ingorion - 2012. 09. 20. 20:09

Akkor meg adom magam a “nagy” nyomásnak :D
Minden héten várhattok egy ehhez hasonló szösszenetet, már ha mindenkinek megfelel, ha én írom :)

todie - 2012. 09. 20. 20:09

es ugye Robocop rendezte ;)

Zsu - 2012. 09. 20. 21:01

Már alig várom, hogy lássam a részt… És írj, írj, írj!!! :D

f.fredericks - 2012. 09. 20. 22:13

uhhh, hát ez nagyon jó kis rész volt. Eddig az évad nagyon biztató. Nem tudom, hogy fognak a srácok kimászni ebből a kalamajkából, mert Mr. Pope hajthatatlannak tűnik. Amúgy Clay szerintem valami nagy dobásra készül, mert ő nem az a típus, aki csak úgy feladja. Romeo meg komoly volt a B tervével. :)

Most kezdtem el sajnálni, hogy nem darálom az évadot, mert így elég nehéz várni a következő részig, de csak kibírom valahogy.

Thrasher - 2012. 09. 20. 22:33

7/10, mint az első.
ahogy mondod, a legnagyobb veszély itt az, hogy a sok csiki-csuki után már nehéz komolyan venni egyes vészhelyzeteket (vagy egyáltalán követni a sok kavarást).
valahogy fura volt néha a kézikamerázás.

HEFE666 - 2012. 09. 20. 22:54

“A legizgalmasabb kérdés, hogy ki volt a faszi a végén, aki elrendelte, hogy betörjenek Clayék házába. És mit akarhat?”

A kire a szemfülesek már az első rész végén rájöttünk, de második rész ismeretében nézd meg újra az első rész 32-33. percét.
A mit akarhatra, pedig ott volt a kezében a válasz az emberünknek, aki 720p-be nézte az láthatta is. De hogy mit akarnak vele az majd eztán kiderűl.

Pinyakoláda - 2012. 09. 21. 01:44

Nino nagyon tökös és jó arc karakter. Remélem marad sokáig.

dvs - 2012. 09. 21. 02:57

Sorry az értetlenkedésért de tényleg nem értem… Pope már az első részben letudta a revansot Tiggel akkor innentől kezdve mit akar még? Milyen szerepe van a továbbiakban és miért üldözi a többi klubtagot?

Thrasher - 2012. 09. 21. 03:19

@HEFE666
zmeg és tényleg, hát ott virít bele az arcunkba a műlába, menten összeizélem magam. :D
nem hiszem el, hogy nem vettem észre.
ha ezt úgy gondolták, hogy egyértelműen meg akarják mutatni nekünk, hogy ki zúzott az első rész végén, akkor nagyon elrontották :D
ha meg nem, akkor se értem, báze, elég feltűnően cíborglába van a csókának, talán lehetett volna küldeni nehezebben beazonosítható arcot is :D

lostfanka - 2012. 09. 21. 08:08

Na vegre en is megneztem.

Legjobb reszek a SoA gyuru lehuzas es jegyyguru felhuzas, nagyon komoly volt. A ket oreg beszelgetese:) Egyebkent ezzel az oxigen csovel vajon szandekosan utalnak Pineyra, mert nekem tisztara ugy tunik hogy Clay olyan lett mint Piney, a megtort oreg motoros. Nino szerintem meg hatalmas karakter lehet, igazabol en feltem a szinesztol mert amit a Dexterben hozott szamomra az eleg kiabrandito volt. De itt teljesen hiteles szamomra, a kocsiban valo parbeszedet Jaxel imadtam:)
En a lanykeres vegen hianyoltam az allitolagos szokasos SoA udvozlest ami Opie eskuvojen is volt:)

A pancelszekrennyel kapcsolatban egy dolgot nem ertek, ez most Jax vagy Clay akarta?

Hegeman - 2012. 09. 21. 12:54

Nagyszerű volt ez a rész is. Szeretem az ilyen epizódokat, amikor inkább a karakterizálásra mennek rá. Jelenleg ez és a Breaking Bad toronymagasan a két legjobb dráma. Az utolsó 1-2 percben szólt zenét azóta is hallgatom.

Desmond Wallace - 2012. 09. 23. 09:34

“ha ezt úgy gondolták, hogy egyértelműen meg akarják mutatni nekünk, hogy ki zúzott az első rész végén, akkor nagyon elrontották :D”

Erre mondjuk nem volt nehéz rájönni, mert rendesen mutatták a fickó lábát. Kétszer is.

Az epizód nálam 7/10. Jobban tetszett, mint az évadnyitó, de még mindig nem az igazi.

Thomas - 2012. 09. 23. 19:43

Én is várom a heti posztot! A többit már leírtátok előttem.

danger - 2012. 09. 24. 13:11

Miert hivja mindenki Jimmy Smits karakteret Nino-nak? NERO!

Rosie - 2012. 09. 26. 11:16

Imádom, ahogy 2 öldöklős jelenet közé beraknak egy-egy “jaj, eldobom az agyam, ez milyen édes, érzelmes alak” jelenetet. Mélységet ad a karaktereknek. Az esküvő, no meg Nero a pimp, ahogy a kissráccal foglalkozik….. á, jól sarokba szorítottak a női oldalamnál fogva!
Jimmy Smits-et pedig igen is kérem Jax pótpapájának, mert egy jutalom neki ez a szerep, még ha Clay szemétkedése fogja is végigpörgetni az évadot.

A karakterek kitalálóit meg jól esne ha átdobnák többek között a Mad Men brigádba idénymunkára. Ott is piszok jól indult az egész, aztán valahogy befulladt. Gyatra próbálkozások, hogy a főbb szereplőkhöz új színeket adjanak, miközben a többiek 4 vagy tán 5 évad után is csak 2 dimenziós papírmasé figurák.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz