login |

Serenity-képregények – írta v’li

2012. 09. 20. 17:00 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: könyv, kritika, mozifilm,

(Tudtátok, hogy a Firefly-t napra pontosan 10 évvel ezelőtt mutatta be a FOX? Itt írtunk anno a kultikus sorozatról. Vajon ma mi lehet a készítőjével…? – winnie)

Képregények tévére adaptálásáról rendszeresen esik szó a blogon, az ellentétes útról azonban már ritkábban. Ha szeretsz egy sorozatot, és szívesen látnál új történeteket látni kedvenc karaktereiddel a sorozat megszűnése után is (pl. Firefly, Buffy, Jericho), vagy választ akarsz kapni a nyitva hagyott kérdésekre (BSG), akkor ehhez a képregény az egyik legjobb megoldás. A hardcore rajongóknak ez nem újdonság, de a kilencedik művészeti ággal szembeni előítéletek még mindig széles körben élnek.

A 2002-es Firefly mozifilmes folytatásához, a 2005-ös Serenity-hez több képregényes, abszolút hivatalos előzmény és folytatás is készült, melyeken Joss Whedon és Zack Whedon is dolgozott – a sorozatot és a filmet is összekötötte egy. Mindegyik a Dark Horse kiadónál jelent meg – ezeket mutatnám be röviden.

Serenity: Those Left Behind (3 részes minisorozat, 2005)

A tévésorozatot és a mozifilmet hivatott összekötni ez a minisorozat. A sztori dióhéjban: egy szokásos balul elsült meló után képbe kerülnek a “kékkezűek” – természetesen Riverre hajtanak – és egy halottnak hitt régi ellenfél. A sok akció ebből már adja is magát. A jól megszokott Firefly-hangulat teljesen átjön, és választ kapunk rá, hogy miért nem a fent említett rejtélyes ügynökduó üldözte a csapatot a moziban. A képi világ rendben van, néhol talán túl sok a barna, de megszokható. A rajzoló, Will Conrad törekedett, hogy a jól megismert arcokat lássuk a lapokon. Pár panelen azonban ez a felismerhetőség finoman szólva sem valósul meg.

Összességében egy jó képregényről van szó. Elfogult vagyok, de ha értékelni kell 9/10-et adok rá.

A tovább mögött folytatom apró spoilerekkel.

Serenity: Better Days (3 részes minisorozat, 2008)

A TLB és a sorozat között játszódik, és nagyon érződik rajta, hogy Whedon ezt történetet tévében tervezte bemutatni. Sőt, a magam részéről a sorozat befejező részének is el tudnám képzelni. Miről is szól egy átlagos Firefly-epizód? Hőseink szép haszon reményében elvállalnak egy munkát, valami közbe jön, aztán menthetik a saját bőrüket fizetség nélkül. Na, ez az ami teljesen máshogy alakul most. Nemhogy összejön a fizu, hőseink egyből milliomosok lesznek… egy időre. S miközben szép jövőjüket tervezik, nem maradhat(nak) el a legénység fejére vadászó rosszarc(ok), Mal és Inara pedig továbbra sem tud mit kezdeni egymással.

Itt is kapunk jellegzetes Firefly-os párbeszédeket, drámai és humoros dialógok megszokottan jól váltják egymást. A rajzoló ugyanaz, aki a TLB esetén volt, torz arcból szerencsére még kevesebb van, az oldalakat viszont néhol túlzsúfoltnak érzem. A színek nekem túl élénkek, de egy ilyen rendhagyóbb sztorinál belefér. 8/10, az a pár képkocka, amikor Jayne saját hajóról álmodozik, önmagában egy plusz pontot adott.

Serenity: Float Out (one-shot, 2010)

A mozifilm végén Wash ugyebár meghal, ez a képregény az ő nekrológja. Három régi cimbora összejön, hogy megemlékezzenek egykori bajtársukról, és felavassanak egy firefly-t. A pilóta a három hosszabb flashback-ben szerepel, ismét bebizonyosodik, hogy milyen tökös gyerek volt, és bármilyen repülő tárgyat el tudott vezetni, nem is akárhogy. Igazából semmi különöset nem tudunk meg, Wash amúgy sem az a titokzatos figura. Na jó, a végén van egy fontos infó, de ilyet is láttunk már sok helyen.

Patric Reynolds (vajon a vezetékneve miatt választották?) rajzai nekem olyan furák. Ha nagyobb képzőművészeti műveltségem lenne, biztos tudnék rá jobb szót, így csak a “vázlatszerű” és a “szőrös” jelzők jutnak eszembe. Számszerűsítve egy 6/10-et adnék rá. Ez a füzet inkább csak felvezetés a másik eredettörténet, a nagyobb durranás előtt…

Serenity: The Shepherd’s Tale (graphic novel, 2010)

Na, ez már valami! A lelkész múltja mindig is egy nagy kérdőjel volt. Elejtett utalásokból tudtuk, hogy nem volt mindig  jótét lélek, most azonban mindenre fény derül. A könyv Book halálával indít – ezt is a Serenity filmben láthattuk -, majd néhány éves ugrásokkal haladunk vissza tizenéves koráig. A Szövetséggel való kapcsolata sejthető volt, barnakabátos korszaka talán kevésbé, de… Á, nem lövök el mindent, de ha lesz időm újranézni a sorozatot, biztos hogy a legtöbb mondata új megvilágításba fog kerülni. Főleg, mikor a szeme kerül szóba.

A cselekményt nagyrészt Zack Whedon dolgozta ki kiefejezetten zseniálisan (a csirkeleveses megvilágosodós rész kicsit talán elnagyolt). Chris Samnee rajzai és Dave Stewart színei tovább fokozzák az élményt. Olyan (kínai)festményszerű az egész. Nagyon bejött, 9/10 a pontszám.

Hát igen, ezeket a történeteket mindenképpen tévében kellett volna látnunk. Frak Gorram, FOX! (vagy nem?) Ha már nem így lett, legalább örüljünk ennek a pár nyomtatott verziónak. És van egy nagy előnyük is: olyan akciókat láthatunk, melyeket képernyőn/vásznon nem, vagy csak óriási költségek árán lehetne visszaadni. Ha szereted a Firefly-t, ez a nyolc kiadvány is tetszeni fog. Hátrány, hogy a zenéről magadnak kell gondoskodnod.

A fentiek mellett 2008-ban egy Dark Horse-kiadvány részeként megjelent egy 8 oldalas képregény, a The Other Half, 2010-ben a USA Today oldalán egy webes képregény, a 8 oldalas Serenity: Downtime látott napvilágot (itt olvasható el), míg idén májusban jelent meg a Zoe terhessége idején játszódó Serenity: Firefly Class 03-K64 – It’s Never Easy, ami egy dupla képregény egyik fele volt (a másik Star Wars-os, amit ugyancsak Zack Whedon írt).

16 hozzászólás Ne habozz!

Eltiron - 2012. 09. 20. 17:26

“Vajon ma mi lehet a készítőjével…? ?”
Hát valószínűleg élvezi a millióit, amit az Avengers-szel kaszált be :)

Mammut - 2012. 09. 20. 18:14

köszi ezt a kis összefoglalót, a downtime-ot nem ismertem, pótlom is gyorsan :)

amúgy ha már dark horse és buffy, a s8 digitalból most jött ki egy megabundle, 55 dollár a 40 füzet és a 3 one shot

v'li - 2012. 09. 20. 22:06

köszi winnie, hogy kitetted! és még update-elted is :)

.tnm - 2012. 09. 20. 22:21

Serenity: Firefly Class 03-K64 – It’s Never Easy

Na ez már nekem is új volt. Thx az írást.

winnie - 2012. 09. 20. 22:40

v’li: ideje volt:)

Llew - 2012. 09. 20. 23:29

winnie:
egy két éve beküldött írással vártad egy éve, hogy eljöjjön a pillanat, amikor aktuális lesz? :)

winnie - 2012. 09. 20. 23:35

nem kell várni, elég beidőzíteni:) nem, egyébkénr a nagy nyári takarítás során csináltam meg, de ma volt az apropó. láttad, a prison break írás is kikerült az évfordulóra. de megfogadtam, hogy most már ilyen nem lesz. még azárt van egy-két elég régi.

korum - 2012. 09. 21. 00:03

Az Other Half sajnos nem nyolc részes, hanem nyolc oldalas: http://www.darkhorse.com/Blog/158/serenity-other-half

Insan3 - 2012. 09. 21. 07:55

Köszi az írást winnie, v’li! ;)

S@ti - 2012. 09. 21. 10:04

A képregények nagyon jók (főleg a Sepherd’s Tale), de sajno NEM UGYANAZ.

Nathan Fillion és a többiek alakítása és az az egyedi vizuális stílus nagyon hiányzik. Ha valaha még lesz Season 2, ez rögtön világossá válik majd…

Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota' - 2012. 09. 21. 11:33

Eddig még csak a Sepherd’s Tale van meg az Amazonról, de igyekszem pótolni e hiányt…

tarkó - 2012. 09. 21. 13:00

Valamelyikből (talán az elsőből) nemrég láttam az aprod.hu-n eladó példányt.

A cikkel egyébként teljesen egyetértek, az első kettő (Left Behind, Better Days) voltak a legjobbak, de a többi is kellemes olvasmány.

Wantilles - 2012. 09. 21. 13:08

Sziasztok!

Most tervezem (1-2 héten belül) megnézni a sorit. A film és a sorozat között van valamilyen időrendiség, melyikkel érdemes indítani?

D.T. - 2012. 09. 21. 15:06

Ennek a postnak most kifejezetten örülök. Eddig fel sem merült bennem, hogy a Serenity képregény formájában is megjelent.

Az meg csak tovább fokozza az örömöm, hogy az eredeti készítők is közreműködtek a képregényekben, és hivatalos folytatásnak vagy éppen előzménynek tekinthető a dolog.

Nem szeretem amikor adott egy történet, amit utólag jó páran átdolgoznak, a saját belátásuk szerint. Nem azt mondom, hogy egy új ember új nézőponttal nem alkothat olyan jót mint az eredeti történet kitalálója. Mert simán előfordulhat. De attól még nem fogom egy kalap alá venni az eredetivel, kivéve ha az eredeti ötletgazda áldását nem adja rá.

Negatív példának ott van a Star Wars. Eszméletlen mennyiségű továbbgondolásával lehet találkozni. Szinte már követhetetlen, hogy akkor most mi is tartozik ténylegesen a Star Wars univerzumhoz.

Szóval tényleg jó hogy létezik egyáltalán Serenity képregény, na de hogy ezek létrehozásához hozzáköthető Joss Whedon és Zack Whedon, az rendesen megdobja számomra a képregények értékét.

Köszönet a cikkért. Annak meg külön örülök, hogy nem csak fel lettek sorolva a címek, hanem korrektül kaptak tartalom leírást, és értékelést is a képregények.

kutyafüle - 2012. 09. 21. 17:17
v'li - 2012. 09. 21. 17:20

@Wantilles

a film a sorozat ismerete nélkül is érthető, de szerintem jobb a sorozattal kezdeni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz