login |

Eureka: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is.

2012. 09. 21. 22:10 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: kritika,

– The President said it was a budget issue.
– Does Los Alamos have budget issues? Or Area 51? I mean, we paved the way for those guys.
– It’s a cruel system. But at least they gave us six more weeks to wrap things up, right?

Az a helyzet, hogy nem volt hivatalos búcsúzó bejegyzésünk az Eureka-tól, szóval azért pótolnám ezt, ne maradjon lógva a sorozat. Az a sorozat, amit valamiért akkor is mostohagyerekként kezelt a Syfy, amikor a legnézettebb volt a csatornán. (Mindent elmond, hogy az 5 évad valójában 7 volt, hiszen 2006-ban indult a sorozat, egy évvel mondjuk a Weeds után) Jellemző, hogy úgyis kaszálták el, hogy a piszkos anyagiakra hivatkoztak, no meg a megegyezés hiányára. (Bővebben itt.)

Ennek a kaszának az lett a folyománya, hogy az 5×12, mivel elég régen elkészült, cliffhanger-rel fejeződött be, amit az írók ki akartak játszani egy esetleges hatodik szezonban – erre azonban nem kerülhetett sor. A Syfy egyedül azért érdemel pacsit, mert megadta a lehetőséget egy 13. epizód elkészítésére, amit rohammunkában dobtak össze, s éppen ezért le a kalappal azelőtt, hogy jó fináléhoz méltóan sikerült összetrombitálnia egy-két régebbi arcot.

És azért is le a kalappal, hogy azért be-beszóltak a csatornának (ld. a fenti idézetet), no meg hogy a csöpögésből csak a legvégére jutott, hogy nagy flashback-esőt sem zúdítottak ránk emlékekkel (kitöltötték értelmesen a 40 percet, csak egy röpke montázs volt), ráadásul a legeslegvégére is kapott egy jópofa csavart a finálé. Egyébként a finálé betöltötte a szerepét, bevallom, egyszer meg is lepődtem, de egyébként érzelmeket a kellemes melegségen kívül nem nagyon váltott ki belőle, nem voltak potyogó könnyek.

Lehet, hogy ez annak köszönhető, hogy az elmúlt két évad minden volt, csak szép nem? Bezzeg a ketté választott 4. évad elején milyen lelkes volt, a sorozat legjobb részének kiáltotta ki a 4×01-et, sok lehetőséget láttam az alternatív idősíkos sztoriban, de sajnos kiderült, hogy mindössze ötlethiány miatti reset-ről volt szó, s bizony, főleg a 4. évad második fele arról árulkodott, hogy az ötletorgiát az újraindítás sem hozta meg.

Ezért nagy kár volt. Mind a gyenge, 4. évados (2011-es) átívelő sztoriért, mind azért, hogy a sorozat átment romantikus limonádéba. Az 5. évad nyitánya egy kicsit felkavarta az állóvizet, de a lelkesedésem 2-3 rész után le is lohadt, mert nagyon hamar visszazuttyant a minőség, s ki merem mondani, hogy az Eureka megérdemelte a kaszát. Mármint a szememben nyilván. Én is suhintottam egyet, de azért a befejezésre visszatértem, és nem kicsit megdöbbentem, hogy az 5×12-ben (meg talán előtte is?) is a nem egyszer elsütött testrablós történetet vették elő. (Oké, tudom, hogy a nagy kép része volt, de akkor is.)

Nem tudom, mérhetetlen csalódás volt látni a részt, de ezt nem akarom most értékelni, mert nyilván lehet, hogy az 5×05 és 5×10 közötti részek zseniálisak voltak – ezt majd ti megmondjátok. A cliffhanger pedig valahol viccesre sikerült, mert ha addig nem is, de ekkor mindenki meggyőződhetett arról, hogy mekkora válságban vannak a sorozat írói ötletek terén. Mert kábé ezt a zárást szinte bármikor be lehetett volna dobni.

Az Eureka-nak szerintem ez is lett a veszte, nem mertek újítani. Oké, lehet, hogy nem volt szükség újításra (ld. nézettség), oké, hogy jött olykor új karakter (általában beváltak nálam), illetve a 4. évadban mégiscsak történt egy reboot, de valami hiányzott a folytatásban. A készítők persze ezen kritikára is válaszoltak a fináléban, és valahol meg tudom érteni őket és igazat adok nekik.

– Eureka’s never been about the town. It’s always been about the people.
– You saved them. So, wherever they go, they are our legacy.

Egy vicces, nyomozgatós, (ál)tudományos, spec. effektekben gazdag scifi-sorozattal kevesebb lett.

23 hozzászólás Ne habozz!

westhammer - 2012. 09. 21. 23:21

Kár hogy így lett vége, simán jöhetett volna még egy-két évad, bár szépen, szívet melengetően le lett zárva…

Llew - 2012. 09. 21. 23:24

Most két hónap távlatából már nem is emlékszem az évadra. Erősen közepes volt a záró évad és talán az egész is. Többnyire jópofa volt, szerettem a karaktereket, de tényleg rászolgált a kaszára. Kár lett volna ezt az ötlettelen, önismétlő limonádét folytatni pár jó jelenet, vagy ötlet kedvéért.

dante_zoli - 2012. 09. 21. 23:37

Őszintén szólva, sosem mozgatott meg bennem nagy dolgokat ez a sorozat, de mégis úgy érzem érdemes volt megnézni. Ebben az évadban is 2-3 részt mondanék jónak, de összességében nézve egy üde színfolt tűnik el. Megérte a sorozat a kaszát, fájni nem fog érte a szívem, de azért egy élmény volt nézni…

makaay - 2012. 09. 22. 00:08

én márcsak Zane miatt néztem, hiányozni fog mint karakter..

Athor - 2012. 09. 22. 00:35

Ha a karaktere nem is, de a színész visszatér a Primeval World-ben. :)

Zirowe - 2012. 09. 22. 01:56

Onnantól kezdett zuhanni, hogy kivették Starkot.

Az elmúlt évadok legjobb része volt, amikor Jack Starkot halucinálta, mekkora oltások voltak már ott.

Engem ott vesztettek el, amikor a surmó resetet nyomták az időutazással, és annak ellenére sem oldották meg, hogy még másodszorra is visszamentek.

Na mindegy, részben sajnálom, mert a szívemhez nőtt, részben nem sajnálom, mert a végére túlságosan is repetitív lett (minden okos hülye, jön a streetsmart, és mindenki happy), és a fantázia is kezdett kihalni az egészből (jupi, van nekünk is ftl-ünk+Wrayünk, ami egy [szerencsére] korábban elkaszált sorozatból maradt, legyünk ostobák vele mi is, Alpha Centauri helyett menjünk egy tök üres és halott bolygóra inkább és zsongjon mindenki ezért), kicsit olyan érzésem volt, mint a TBBT utóbbi évadában (ott is egy kaptafára ment az egész: az okosak képtelenek társasági életet élni, a buták meg nevetnek rajtuk), unalmas és túl bugyuta lett.

Másrészt meg dühít, hogy miért nem inkább a sokkal ostobább W13-at kaszálták el.

Nagy mindegy, első 3 évad kellemes emlékét azért megőrzöm. :)

ejha - 2012. 09. 22. 06:48

Az idoutazos 8 vagy mennyi resz a legjobb volt szerintem az egesz sorozatban, a reset viszont gaz volt azt alairom, az 5. évad eleve az utolsonak keszult nyilvan igy nem tettek oda magukat annyira.

djangyu - 2012. 09. 22. 07:53

az utolsó jelenetet is elrontották… hűen tükrözte, hogy mennyire kapkodtak, hogy még az első rész kezdését sem tudták rendesen végignézni.

amúgy kár érte. persze, a vége tré, meg minden lett, csak nem Eureka-fíling, ám azért nyáron tökéletesen beleillett az utóbbi pár év programjába.

Busmen - 2012. 09. 22. 08:28

Kár érte! Szerettem:(

winnie - 2012. 09. 22. 08:30

“az 5. évad eleve az utolsonak keszult nyilvan igy nem tettek oda magukat annyira.”

az 5. évad nem utolsónak készült. az 5. évadot 2010. nyarán berendelték, abban az évben megírták és 2011-ben le is forgatták. a kaszára kvázi a forgatás után került sor, 2011. nyarán került sor. azért lett ez az 5×12 vége. írtam itt is, meg korábban hírekben is volt szó, hogy a befejezést hosszan akarták kifejteni, a bezárás lett volna a 6. évad témája.

Hylsuy - 2012. 09. 22. 09:50

Még mindig nem néztem meg az utolsó rész, nem akarom, hogy vége legyen. :( Ez volt az első sorozat, amire rákattantam. Az Eurékának köszönhetem, hogy junkie lettem. Hiányzik, de még várok az utolsó résszel.

blade78 - 2012. 09. 22. 09:59

Kérem vissza Eurekát!!!!És a Csillagkaput is…
(de ne az űrhajós rettenetet….) :D

VanillaSky - 2012. 09. 22. 10:07

Ha van csatorna amit szívből gyűlölök, akkor ez a Syfy! Merem remélni, hogy a totális pusztulás sorsára jutnak minden téren, szemétláda banda, csupa rossz döntéssel az évek során.

Eureaknak meg viszlát, kellemes perceket okoztak a különleges találmányok:)

Norberto - 2012. 09. 22. 10:34

Mikor jön szinkronosan a negyedik évad? És melyik csatornán játsszák?
Nem bírok várni.

Somnium - 2012. 09. 22. 10:42

Nagyon kár érte. Jópofa, könnyed sorozat volt, nem vette túl komolyan magát, és mindig jó volt nézni.
Az utolsó idézet első sora pedig nagyon igaz. Ha a történet nem is volt mindig a legjobb, vagy legérdekesebb a karakterek simán elvitték a hátukon a sorozatot.
Az utolsó csavar meg nagyon ott volt, eszembe is juttatta, hogy mennyire fog hiányozni.

szerintem - 2012. 09. 22. 12:52

szerintem attol volt szeretheto es elvezheto az eureka, hogy nem akart tobb lenni, mint ami volt. scifinek tulsagosan komolytalan es konnyed volt ugyan, de voltak benne erdekes otletek es jopofa, kedves karakterek, es a humor is nagyjabol rendben volt. sosem izgultam, hogy mikor jon a kovetkezo resz, de azert hianyozni fog, hogy nem lesz tobbet.

kulonben erdekes, ha mar szoba jott a warehouse 13, hogy ott egy fokkal tudomanyosabb es erdekesebb a sztori, viszont (nekem legalabbis) teljesen benak es idegesitoek a karakterek. ha kicsereltek volna a ket sorozat szineszeit, lehetett volna egy jobb sorozat (meg egy nagyon rossz mondjuk).

Anthony - 2012. 09. 22. 14:25

Nekem tetszett a sorozat,bár hiányoztak az első 2 évados Fargo minden gombot megnyomok dolgai.És hát milyen jó volt a sorozatban mikor Carter-nek kellett mindent megoldania(humorosan).
De hát tudom jól a Chuck óta,hogy pénz beszél-kutya ugat dolog nagy úr amerikában!
Igy voltam anno a Human Target-tal is.

winnie - 2012. 09. 22. 14:29

az eurekával éppen nem ez volt a helyzet, hiszen kreatív válság volt, nem anyagi.

(de a felkiáltójeles megállapítás azért vicces. amerikában? mindenhol a világon. és minden sorozattal így van. sőt, mindennel a világon így van. nem csak a nagyvilágban, hanem otthon is nagy úr a pénz, ez aligha felismerés.) (mondjuk a chuck nem jó példa, hiszen az sosem volt nézett, már kvázi az első évaddal megbukott és a csatorna nem a pénz, hanem az imidzs miatt vitte tovább, mint a fox az ugyancsak hamar besülő fringe-et.)

ftamas89 - 2012. 09. 26. 00:18

Az utóbbi 6 hétben néztem végig a sorozatot, ez alapján írok most, leginkább a 2 utolsó évadra emlékszek.
Nekem azért tetszett a 4. meg az 5. évad, mert mintha másik sorozat kezdődött volna de ugyanazokkal a szerethető színészekkel. Az első 3 évad arra volt jó hogy megszeresse az ember a sorozatot (úgy értem ha valakinek azok is bejöttek, addig nem nyugszik míg be nem darálja a 4-5-öt), Stark-kal az élen, a 4. és 5. meg akciósabb, scifisebb volt talán. Számomra.
Sajnos az 5. közepe-vége langyi lett, érzelgős, meg már meguntam hogy a GD-s cuccok mind rosszak, az okosak buták, Carter megold mindent. De nagyon szerettem a sorozatot komolyan! Tényleg igaz hogy ha a történet nem is volt csúcs éppen, a szereplők miatt mindig érdemes volt megnézni minden egyes epizódot :)

Amit kiemelnék hogy tetszett, azok a számítógépes effektek. Nagyon jó volt főleg a Mátrix, a sárkány, az űrhajó, meg minden így 2011-2012 felé főleg. Mindig arra gondoltam, hogy a Trónok Harcánál olvastam hogy másik CGI-s csapatot kértek fel a 2. évadra mert több és komolyabb munkák lesznek. Aztán nem sokat vettem észre belőle mennyiségre. Sárkányok jól néztek ki, tájak is, ok, de Eurékánál észrevehetőbb volt, igaz ez scifi, itt több az ionsugár-proton-nyaláb-meghajtó meg ilyenek :D

Akiket rühelltem:
Zoé – hiába néz ki jól (szerintem nem), állandóan kötekedett az apjával az első epizódokban pedig Carter jó arc és csak jót akar. Ok valahogy ki kell alakítani a karakterét de utáltam. Minden rész vége ez volt: -Zoé kicsim ne haragudj hogy szigorú voltam, szeretlek! -Én is apa :) Langyosss.
Vincent – állandóan vigyorgott, mindenbe beleütötte az orrát, meg mindig elvett 10 másodpercet az epizódokból amíg kimondta a “viccesen” hosszú nevű új kajája nevét.
Carter exfelesége – idegesítő Maria Geronazzo, az egész sorozat tele volt jó arcú emberekkel, egy ilyet miért kellett berakni? Warren is ijesztő külsejű egy izé.
Akiket szerettem (a teljesség igénye nélkül):
Zane – alap.
Fargo – nagyon sokat nevettem rajta.
Beverly – na ő tényleg jól nézett ki, meg Tess is.
Andy – az a fej XD
Jenna – aranyos volt :)

Sajnálom, hogy vége, remek szórakozást nyújtott erre a 6 hétre :) Minden résznél úgy éreztem, hogy a készítők olyat akartak csinálni ami tetszik a nézőknek, a karácsonyi különrészben is mennyi munkájuk lehetett, tök jó volt az is :) Nem szeretek manapság vígjátékokat nézni mert manapság nem viccesek, állandó példám Adam Sandler, de ez a sorozat nagyon sokszor megnevettetett. Régen a Szökés (hú de régen volt) azért tetszett mert izgalmas volt, az Euréka sokszor felülmúlta nálam.

Hiába scifi a téma, s ezért szinte bármit kitalálhattak, a kreativitás lecsökkent a végére, de szerintem azért elég sok mindent kitaláltak így is :) Az a sok hülye szerkentyű hehe :) Összegezve, ajánlom mindenkinek a sorozatot! :)

Kobura - 2013. 10. 25. 00:11

ftamas89

Tudod te egyáltalán ki játszotta Dr. Warren-t?

Javaslom nézz utána, és hiszem, hogy rájössz, miért is volt bent a filmben…

Vagy miért volt bent a filmben Stan Lee mester, Will Wheaton, és a többi :)

Kasmat - 2013. 11. 11. 23:28

Sok volt Csillagkapu szereplő feltűnt az 5 évad alatt :D El voltak találva a szerepek, minden évad nagyon tetszett, csak vártam volna a folytatást, pl félbehagyták a LELETről szóló epizódokat is.

Ripazha - 2014. 08. 16. 03:31

Ez a sorozat hatalmas, imádom. Most daráltam le egyben az egészet, na jó volt úgy 4 nap pihi a 4. évad előtt ( próbáltam bevárni bátyám), de nekem még így is tetszett. Néha tényleg túl nyálas volt, meg néha túlságosan happy volt minden. Végre valaki meghalt ( Holy ) erre meg visszahozzák. Itt egyedül ténylegesen csak Stark halt meg ( még itt is!! Martin elég már!)
A lezárás tetszett, bár mivel darálva néztem már az első résznél tudtam, hogy a lezárásba benne lesz ez az összefutunk magunkkal dolog(bár a kocsira figyelhettek volna). És voltak igazán kemény részek ( 4. évadban amikor mindenkit kiütöttek és alisonban beverly volt, 5.évadban meg a mátrix lázadása kegyetlen jó részek voltak. Vagy mikor Carter okos lett egy időre :D )

Összességében nagyon szeretem ezt a sorozatot és simán kenterbe ver kismillió vígjáték sorozatot((még egy-egy filmet is) Így egészében szerintem tökéletes a sorozat ( csak ha már az ember túlságosan hozzászokott a trónok harca féle happységre akkor tényleg túl nyálas lesz helyenként a sorozat, de ha ezen túl teszi magát az ember, akkor élvezhető is lehet.

Ha már értékelni kell akkor simán 8 a 10-es skálán!(a hibák a túl happység és helyenként a túl gyors lezárása egy-egy történetszálnak) De nagyon jó és élvezhető sorozat és felkerült a jó sorozatok “falamra”

Ayidra - 2014. 09. 14. 20:15

Szerintem egy fantasztikus sorozat a Star Gate mellett.És megérné újra folytatni. Tele van már a hócipőm A SOK GAGYI IDIÓTA SOROZATTAL ÉS FILMMEL. Most már ideje lenne valami normálissal elő állni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz