login |

Pilot-mustra: Revolution – 1×01

2012. 09. 22. 10:40 - Írta: winnie

55 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: human pilotkritikája.) A Revolution közel sem kezdett olyan erősen, mint ahogyan arra vágyott az ember. Vehetjük akkor ezt jó előjelnek is? Ugyanis az elmúlt időszak high concept-nek tűnő fansorozatai kifejezetten jól indultak, izgalmasnak tűntek, hogy utána a többségük 4-5 rész után megkapja a kaszát tőlem. Nézzük csak a pilotkritikákat: The Event – 1×01 – 7/10, Alcatraz – 1×01 – 7,5/10, V – 1×01 – 7/10, Terra Nova – 1×01 – 6/10, FlashForrwad – 1×01 – 8/10, Falling Skies – 1×01 – 6/10. (Mondanám, hogy érdemes elolvasni a kommenteket is, hogy miket reagált a nép, de nem mindegyik poszt volt fő kibeszélő, van, ahol human írt először a sorozatról, így ezt csak plusz keresés lévén lehet megtenni.)

REVOLUTION – 1×01 – 6/10


A Revolution történetéről (a cím, “forradalom”, ugye mindenkinek megvan – célzás a történetre) szerintem nem kell nagyon írnom, aki junkie, az tudja, hogy ez az a sorozat, ami egyrészt arról szól, hogy a bolygóról ismeretlen okok miatt eltűnik az elektromosság (mint később kiderül nem csak a villanykapcsoló döglik be, de szél vagy víz segítségével sem lehet áramot generálni), és mi ebben az Új Világban csöppenünk bele, ÁU15-ben, vagyis az Áramszünet Utáni 15. évben. Másrészt pedig arról szól (feltehetően), hogy mi történt a Jelenben, hogy ment el az áram, hogy reagáltak az emberek az Áramszünetre, vagy éppen hogy alakult ki az Új Világ. Hogy adjunk a flashback-eknek. (Nyilván ziccer lehet, hogy az egyik idősáv szereplőinek másik idősávbeli énjét is megismerjük.)

A Supernatural készítőjének, Eric Kripke-nek a sorozata remekül kezdődik, ugyanis az egyik főszereplő bejelenti, hogy MEGTÖRTÉNT, mire az ember hát átfut a hideg, hiszen egyrészt van, aki tudta, hogy eljöhet az Áramszünet (összeesküvés faktor, vagy csak sima elhallgatás?), másrészt pedig belegondolni is szörnyű, hogy milyen lehet mindezt tudni az embernek, hogy nemsokára az egész világ meg fog változni, hogy a gyerekeik sosem nőhetnek fel olyan körülmények között, mint amiket ők szántak nekik, hogy újra kell kezdeniük mindent.

A Revolution egy percig sem kertel, jelzi nekünk, hogy a történet középpontjában egy család lesz. Ettől persze még nem lesz családi a sorozat, de a középpontban ez az összetartozás, a vér szerinti kötelék fog állni mindenképpen. Viszont friss ízt ad az egésznek, hogy ezúttal a szó szerinti tini problémákat akár ki is kerülhetik a készítők, hiszen a Jelenben a gyerekek még kicsik, ÁU15-ben pedig már nagyok, illetve csak egyikük számít még egy rövid ideig tininek.

Amivel abszolút beszippantott a Revolution, az az Új Világ. Jelenleg ennek a feltérképezése tűnik legérdekesebbnek a sorozatban. Nem tudom, hogy mennyire fog erről szólni a történet (azt ígérik, hogy vándorolni fognak a főszereplők), de ha

55 hozzászólás

Bush84 - 2012. 09. 22. 10:56

Hááát, nem tudom, hogy be merjem-e próbálni. Kicsit szkeptikus vagyok a két kritika után. Egyelőre a várólista végére kerül, kérdőjellel, aztán meglátjuk, mit írtok 3-4 rész után. :)

Junkieka - 2012. 09. 22. 11:00

Én bevállalom a folytatást, de nem túl lelkesen. Van ennél jobb sorim is, ez max. olyan “ha nincs más” kategória.
Az én bajom, hogy folyton deja vu érzéseim vannak… egyszerűen nincs benne semmi, amit ne láttam volna már.
Vén junkie vagyok már, úgy látszik, nem én vagyok a célközönség. :(

szpojleres mókus - 2012. 09. 22. 11:02

Én is félek elkezdeni, eddig ilyen típusban volt a flash forward ami eszméletlen béna lett később, utána meg a walking dead farmos része :D

AJ - 2012. 09. 22. 11:04

Nekem tetszett, sőt, a megnézett újoncok közül eddig ez tetszik a legjobban. Ez az új világ tényleg érdekes, bennem is felmerült a kérdés, hogy hogyan kerülnek a képbe a világ többi részén levő hasonló csoportosulások, ha egyáltalán képbe kerülnek.

Engem több dolog is megfogott benne, az első maga a kezdés, ahogy elmegy az áram és átalakul a világ, utána az, amikor kiderül, ki Monroe és a végén, a padlásos rész. Na az tetszett a legjobban. Kicsit Lost-os, Rejtélyes (írógép) érzésem volt.

leila - 2012. 09. 22. 11:27

Szerintem rendben van, ennél lejjeb ne csússzon, mert rengeteg lehetőség van benne.

És lehet mondani, hogy miért nem építettek már gőzgépeket, de várjunk, adjuk meg neki az esélyt, arra mindenképp méltó.

Krazy-8 - 2012. 09. 22. 11:27

Gus Fring!

Neoprimitiv - 2012. 09. 22. 11:52

A Supnat-ot egyáltalán nem ismerem (tudom, ássam el magam), de Kripke interjúi alapján az amit és ahogy el szeretne mesélni, tetszik. Ráadásul a Supnat iránti rajongás bebizonyította, hogy Kripke tud olyan sorozatot csinálni, ami megfogja a nézőket.

A kérdés nálam inkább a szereplőgárda. Ahogy nagyon sok kommentelőnek (kint is, nem csak itt), nekem sem igazán jöttek be a pilot alapján, a “szeretendő” karakterek inkább közömbösek vagy éppen idegesítők voltak. Egy rész alapján nem merek dönteni, hogy ilyennek írták őket, vagy ennyit tudtak kihozni a szerepből, de a mostani kép nem túl szép. Még legalább 4-5 részre kap esélyt, aztán meglátjuk. Nagyon szeretném, ha winnie fordított jóslása bejönne és a nem meggyőző kezdésből egy nagyon jó sorozat nőne ki.

winnie - 2012. 09. 22. 11:56

fyi, itt van két kripke-interjú a tervekről. elmondja, hogy abszolút a karakterekre fog alapozni, azt látjuk a hírekben, hogy lesz egy csomó vendégszereplő, tehát változatos lesz valamilyen szinten. és azt is elmondja, hogy nem fogják elmismásolni a rejtélyt, hogy mi okozta az áramszünetet, de nem az a fő kérdés, a karaktereket sem az hajtja (nem is tudják, hogy van valami a héttérben, szerintem), hanem az, hogy visszakapcsolják az áramot, ez a céljuk.

http://www.huffingtonpost.com/2012/09/17/revolution-kripke-nbc_n_1881573.html
http://collider.com/eric-kripke-revolution-interview/195880/

a karakterek szintjén nálam amellett, hogy szinte senki sem volt emlékezetes (charlie azért szimpatikus kicsit), irritálni senki sem irritált, ami sosem baj.

Mammut - 2012. 09. 22. 11:58

nekem bejött a világ, így az alaphangulat már megvan, és számomra az a lényeg, szóval maradok, aztán meglátjuk, hogyan alakul a továbbiakban

danialves - 2012. 09. 22. 12:00

Most már én is óvatos vagyok, várok legalább az évad feléig, mire elkezdem nézni. (Persze ha még akkor is érdemes lesz) Pedig a Jericho óta engem ezzel a posztapokaliptikus világgal mindig meg lehet venni, de sajnos a tavalyi évben szinte minden sorozat esett színvonalban a jó kezdés után (Touch, Alcatraz – utóbbi kasza is lett, Continuum)

jim455 - 2012. 09. 22. 12:03

Nekem már a 2. részre is nehéz elsz rávenni magam, kicsit olyan rtl klub délutáni gagyi sorozat feeling volt, jobbat vártam, nem tetszett.

AttilaBal - 2012. 09. 22. 12:28

Nekem mostanaban rossz eloerzetem van a HC sorozatokkal kapcsolatban. Akkorat eset a minoseg az itobbi evekben, mindegyik csaladi dramas, matines iranyba indul el es pont az ativelo szal nincs kidolgozva rendesen.
Most az elso resz utan nekem olyan Oslenypark kalandorai erzesem van. Amin szo szerint kiakadtam es majnem felallt az a verekedes volt a varosban. 20 embert vertek meg 2-3-an… Ugyan mar… Meg adok 2 resznyi elonyt a sorozatnak, de csodalkoznek, ha tulelo lenne…

jim455 - 2012. 09. 22. 12:49

Pontosan, nekem is ilyen ”Őslénypark kalandorai” érzésem volt.A verekedés, a kosztümök, a tipikus szépfiú, széplány kettős, meg úgy az egész hangulata miatt.Mondom, az rtl-en szokanak ilyek menni délután hétvégén.Ez egy évad lesz.

szaszab - 2012. 09. 22. 12:51

“az én 1.0-s, klisés ötleteim”
ez engem nagyon emlékeztet a Jerichora…

jim455 - 2012. 09. 22. 12:56

Ja és a végére nagyon kellett volna egy WTF szerű pillanat, habár a Jerichosat annak szánták, de az is olyan erőltetett volt.Már egyszer láttuk, valahogy nem tud érdekelni.

winnie - 2012. 09. 22. 13:13

csak egy? volt 3 is.:) a c64 (kinek az, hogy működik, kinek az, hogy kommunikálnak) + az, hogy mire (is) jó a nyaklánc, de inkább a harmadik tűnik érdekesnek, hogy kiderült, kicsoda monroe. (bár ez csak azoknak lehetett nyilván meglepő, akik nem néznek vészhelyzetet vagy the cape-et – meg nekem, mert valamiért nem törődtem az elején miles-szal a kocsiban és nem szúrtam ki david lyonst mellette:)

Foley - 2012. 09. 22. 13:22

“gyerekeik sosem nőhetnek
fel olyan körülmények között, mint amiket
ők szántak nekik, hogy újra kell kezdeniük
mindent.”
Igen nekem kicsit durva volt mikor azt mondta a kislánynak,hogy lassan egyed a fagyit,hogy emlékezhes az ízére(nyílván tudta,hogy nem félórás áramszünetről lesz szó)
Nekem bejön ez a sorozat biztos fogom nézni,remélem Kripke-nek sikerül megint belenyúlnia a tutiba.

Zirowe - 2012. 09. 22. 13:22

A mostani hijinks-ben foglalták össze jól a lényegét:
http://hijinksensue.com/comics/2012-09-21-we-all-want-to-change-the-world.jpg

Konkrétan megint egy jó alapötlet, ami el lett rontva, de ezen már meg sem lepődöm.

bmezei - 2012. 09. 22. 13:37

Én azt gondolom a sorozat jó, a koncepció jó. Ha nem lesz túl Lost-os vagyis hogy mindenképp nézni kell mert ha nem nézed elveszted a fonalat vagy túl terra novás vagyis egy családi kalandfilmsorozat akkor jó lesz. Még egy dolgot el tudok képzelni hogy jó lesz a nézettség de külső nyomásra mint a Jerichot lekaszálják mert túl valóságos és nagy részben lehetséges dolgok történnek amit nem szeretnének hogy az emberek lássanak.

colonelcasey - 2012. 09. 22. 13:50

Nem gonoszkodásból, de a ‘mindenképp’ szó kicsit túl sokat szerepel a cikkben :D amúgy a sorozatot holnap megnézem jó az alaptörténet

winnie - 2012. 09. 22. 13:57

köszi, durva, irtom.

bkd - 2012. 09. 22. 14:23

Az alaptörténet, a posztap világ engem is nagyon megfogott, viszont maga a megvalósítás/szereplők el is vették a kezdeti lelkesedést. A nagybácsiban látok egyedül potenciált, az üres arcú milíciás fiú viszont kimondottan irritál, a párbeszédek súlytalanok. A pilot történései meg egy az egyben kiderültek már az előzetesből szinte, nem hagytam volna ki sok mindent ha csak azt nézem meg. Az alapötlet és a világ miatt maradok még egy részre hátha az beránt de nem fűzök hozzá túl sok reményt.

Neoprimitiv - 2012. 09. 22. 14:31

@bmezei: kicsit alternatív univerzumban élsz, a Jericho nézettsége minden volt csak jó nem, a 2. (mogyorós) évad nyitánya pl. konkrétan az utolsó volt az idősávjában. Az hogy egy sorozatnak vannak elkötelezett rajongói nem azonos a jó nézettséggel.

winnie - 2012. 09. 22. 14:45

(hát, igen, a jericho számai még ma is gyengék lennének, akkor pedig sokkal nagyobb átlagos nézettségek voltak. valahol rossz érzés tudni, hogy ezek a tévinfók elterjednek valahonnan.)

Thomas - 2012. 09. 22. 15:23

Nekem nagyon tetszett a pilot, pontozni nem akarok, de olyan volt, mint amire számítottam, érdekel a folytatás:) Charlie meg iszonyú jó szerintem, miatta még akkor se tudnám abbahagyni, ha a sztori nem jönne be:) Amúgy meg, Winnie, az egyik legjobb kritikád eddig szerintem! Ilyen részletesen nem is emlékszem, hogy valaha leírtad volna a gondolataidat, meg ennyire körbejártad a dolgokat, egy élmény volt olvasni:)

mrsitn - 2012. 09. 22. 15:54

Én többet vártam tőle, de sajnos végig sem tudtam nézni. A postapok miatt mindenképp elolvasom a későbbi cikkeket és hozzászólásokat róla, de most nem erőltetem.
Az ötlet jó, de a szereplők, meg a lovas bevonulás, nálam nem igen jött be. Pl az is nagyon gagyi, ahogy a falu mellett találnak felfedezetlen buszt. 15 év alatt nem járt arra senki??? Konkrétan az is elriasztott, hogy ilyen jelenetekkel húzhatják majd az időt…

dean23 - 2012. 09. 22. 16:58

Országos tv, ráadásul NBC. Nálam ez már kukát jelent, de azért feltettem a figyelő listára. Ha olyan posztok lesznek róla, mint anno a nagyon várt Terra Nováról akkor megspórolok pár giga letöltést! :D

Dark Energy - 2012. 09. 22. 17:36

Van benne lehetőség, csak aztán nehogy olyan útra menjen mint a Terra Nova vagy az Alcatraz ment.
Nem estem hasra tőle de azért nem olyan rossz. Kap még esélyt de jóval többet vártam.

ALDO - 2012. 09. 22. 17:49

Én sokkal rosszabbra számítottam és azon kaptam magam, hogy villámgyorsan eltelt a 42 perc.
Gondolom tele lesz flashbackekkel, hiszen a szülők is rajta voltak a stáblistán. Nagyon sok lehetőség van benne, de mint a fent belinkelt sorozatok példája is mutatja, a papírforma szerint nagyon hamar kifullad és átmegy családi drámázásba és jó ha megéri a 22 rész. De ne legyen igazam.

Gyuluka - 2012. 09. 22. 17:55

Igen sokan megpróbáltak lebeszélni róla kétszer kezdtem bele elsőre vagy 2 perc sikeredett, de másodjára észre sem vettem, hogy 40 perc + eltelt és már vége is. Úgy lett volna az igazi ha Charlie édesapja Sean Bean :)

Neoprimitiv - 2012. 09. 22. 18:06

@Gyuluka: LOL :))

nfsu17 - 2012. 09. 22. 20:38

Én is megnéztem és nem vártam túl sokat, de azt hozta is. Azaz simán végignéztem fészkalódás nélkül és tényleg gyorsan elment ez a 43 perc. Bejönnek nekem az ilyen erdőben sétálunk koszos (na jó, itt tiszta) ruhában sorozatok. Most itt pl. a Lost-ra gondolok csak. :)
Charlie meg tényleg bájos, miatta még pár részt biztos megnézek.
Az elején féltem, hogy mennyire fognak gagyinak hatni a CGI-k, mert tudom, hogy sorozatoknál nem annyira jó a minőségük, mint filmek esetén, de szerencsére nem volt túl feltűnő a dolog, minden más jobban lekötött, így nem volt időm csak a CGI-ket kiszúrni. Persze biztos, vagy 70%-ban kiszúrnám, ha direkt keresném.

sarkanyolo2 - 2012. 09. 22. 21:02

Jó kis kritika. Nagyon testszik az írás, éjjel meg is nézem. :D

bela43nj - 2012. 09. 22. 21:50

szerintem ez egy katasztrófa volt.végignéztem.mintha nyúztak volna úgy szenvedtem.azonnali kasza.inkább nézném a jane by design 2.évadát.

chulo - 2012. 09. 23. 10:42

bepróbálom hogy ha már lement egy pár rész és jók a kritikák róla, sajna most semmi időm nézegetni háthajólesz sorozatokat is. Falling skies, Terra nova, Flash forward, Alcatraz – mindet nagyon vártam de szerencsére egyikbe se kezdtem bele

Ha már posztap (ez itt a reklám helye :D) – nem tudom ki ismeri, de vessetek egy pillantást a Jeremiah c. sorozatra. 1,5 évad, könnyen darálható, jó poénok, jól felépitett sztori, jó átivelő szál, életszerű párbeszédek,viszonylag kevés hülyeség

winnie - 2012. 09. 23. 11:04

(igen, a jeremiah-t én is próbálom ajánlani a témában mindig: http://www.sorozatjunkie.hu/2009/10/25/meltatlanul-elfeledve-jeremiah/)

Harmadik Éva - 2012. 09. 23. 11:22

Valahol megnyugvással tölt el, hogy a fogászok, sminkesek, sztájlisztok és fodrászok megélhetését az elektromos áram hiánya sem fogja veszélyeztetni, hiszen ÁU15-ben sem érheti a szereplőket kritika a fogak, öltözetek, frizurák, arcbőr állapota miatt (sőt, a hasonló sorozatokban látottak alapján kijelenthetjük: nem lehetetlen, hogy a lakosság jelenkori általános egészségügyi állapotán jelentősen javítana valamiféle világkatasztrófa). :)

A tréfát (sanyarú igazságot) félretéve, egyelőre van a sorozatban lehetőség, (a hasonló amerikai sorozatoknál már megszokottnál) nagyobb elpuskázás és több klisé nem volt a pilotban, az pedig, hogy mi is lesz/lett belőle, talán 5-7 epizód alatt derül ki (szintén a hasonló amerikai sorozatoknál tapasztaltaknak megfelelően).

(A szereplők kiválasztása sem meglepő, mivel mainstream fikcióról van szó, így pl. az amazonná érő plázacica, a jó-gonosz-lovagias (metroszexuális) szépfiú jellemző választás, függetlenül attól, hogy szerintem mondjuk a Tracy Spiridakos vonal helyett egy Clea Duvall típusú színésznő hihetőbb lenne elhanyagoltabb hajjal, minimális sminkkel, és sárgálló, girbe-gurba fogazattal – dehát miért is kéne hihetőnek lennie egy poszt-apokaliptikus 40 percnek? Csak legyen szórakoztató.)

Kelta67 - 2012. 09. 23. 12:18

Ez siralmas..de most komolyan, én elfogadom más emberek véleményét, ízlését, de ez????????? valakinek bejön az ilyen bárgyú, logikátlan b@romságokkal teli hülyeség halmaz??
Fel se sorolom, mert oldalt tele írhatnám…
Persze, winnie egyből írná, hogy alternatív világ, mer ilyen a történés… de ez már itt nem állja meg a helyét.
Az hogy klisé tömeg, elmenne..bár a sorozatírók törölhetnék már a gépükről a ” hogy dobjunk össze kuuvasz@r limcsi sorozatot?” c. doksit..és valami újat írhatnának.
A posztapok hangulat nagyon kéne nekem is, csípem az ilyesmit, de már kevés hogy CGI ben nyomatnak néha egy város részt…
Aztán a történet meg minden annyira gáz…hogy nem tudtam hogy röhögjek vagy sírjak…szánalmas.

Sose gondoltam volna, hogy ezt írom, de a Terra Nova ehhez képest az év sorozata volt.

chulo - 2012. 09. 23. 12:32

mondjuk a belinkelt kis képregény alapján nem fog a kedvencek közé előlépni, ha tényleg ez lenne a nagy sztori hogy valamiért nem lehet áramot csinálni sehogy. Mármint hogy SEHOGY nem lehet elekrtomosságot csiholni

winnie - 2012. 09. 23. 12:43

chulo: ha lehetne csinálni, akkor csináltak volna.

owlman - 2012. 09. 23. 20:22

Én személy szerint sose értettem a sorozatjunkien a pontozási rendszert. Anno a Terra Nova pilot is 6/10-et kapott, azon is dobtam egy hátast.

Ez pilot CSAK 2 ponttal rosszabb, mint a Sherlock?
Kb. olyan jó, mint a Suits 1. évad, a Glades, a Vexed, a Hidden vagy az Alphas? Egy kicsit rosszabb, mint a Prime Suspect?

Vagy a nagy marketingköltségű országos adós sorozatok +2 ponttal indulnak?

pontybela - 2012. 09. 26. 07:47

Az csak nekem tűnt fel – vagy már valamikor ki lett beszélve -, hogy a bányatavas jelenetet ugyanott vették fel, ahol a Walking Dead tavas jeleneteit?

Prekog - 2012. 09. 29. 15:30

AZ ÁRAM MENT EL, NEM A JÓZAN ÉSZ!

néztem, néztem, de nem értettem. Elment az áram, és leálltak a benzin-motoros autók, eltűntek az elemek.

Valahogy az áram hiánya miatt az épületek összeomlottak, ledőltek a hidak, ellenben rönkházakat láthatunk az amerikai kertvárosban, alapozás, és minden nélkül.

Az emberek annyira megijedtek az áramszünettől, hogy elfelejtettek biciklizni, iskolába járni. Fontos mellékhatása volt az áram hiányának, hogy eltűntek a tollak, meg az épületek ajtajai, és ablakai.

Tetszett a ló vontatta platós teherautó, és hogy segítsenek szegény lovacskának, szerintem direkt nem szerelték le róla a motort, és a ksznit. Láthattunk egy szintén ló vontatta, mérnöki pontossággal félbevágott kisautó hátuljat, amit valószínűleg szakócával, és kőbaltával sikerült ilyen egzaktan kettéfűrészelni.

Nagyon érdekes volt, ahogy a katonák sem barakkokban laktak, hanem csak úgy a semmi közepén a múlt század közepi fehérlepedős sátrakban. Biztos elvesztek a katonai álcahálók, katonai sátrak, gyorsházak.

De a legjobb rész, amit mindenkinek a figyelmébe ajánlok, mikor Monroe főhadvezér Gonosz uralkodónk a whisky-jébe két darab tökéletesen formált jégkockát dobott a maga laza természetességével. A hűtője biztos gőzgéppel működik.

Nem is igazán értettem, hogy a gyógyszerek hogy tartották meg 15 évig szavatosságukat (az inhalátor még jó volt 15 év után is).Ellenben semmiből nem tudtak készleteket felhalmozni. Sehol egy féltve őrzött gyógyszer-raktár, egy fegyverkészlet, könyvek, szerszámok.

az áramszünet miatt én értem, hogy nem mennek a mosogatógépek, de nem pohárból iszunk, hanem 20 éves kosszal fedett befőttes üvegből, és a pet palackok is úgy néznek ki, mint amiket a föld alól ástak elő. Ez még érthető lenne, de az üvegek hol vannak? És amik esetleg feltűnnek, azok pedig az 1800-as évek formavilágát idézik.

Meg érdekes volt az elárasztott templom a völgyben, mert odaépítik, és soha nem a dombok tetejére. És addig esett az eső, míg belepte.

Az is meglepte a hadsereget, hogy az áram eltűnésének hatására visszaugrottak a polgárháború korába, és elöltöltős puskáik lettek. Valahogy a gépfegyverek, ágyúk, tankok eltűntek.

A civilek ruhái makulátlan tisztasággal, még a plázákból vannak, de a katonai egyenruhákat a hadtörténeti múzeumból lopták, valószínűleg a fegyvereket is. Szerintem a világon nincs összesen már ennyi elöltöltős puska.

Valahogy se szél, se víz-energiából, se napkollektorból nem lehet áramot fejleszteni. De még egy krumpli segítségével se megy (6. osztály, fizika kísérlet)

Különös volt, hogy az emberek tétlenül nézték a nagy áramszünetben, hogy a házuk belsejébe bokor nő, eldől egy oszlop, vagy inkább bedeszkázzák az ablakokat, hogy véletlenül se jöjjön be fény, és többszáz viharlámpával világítanak délben. Mondjuk ez elengedhetetlen a klub hangulathoz.

Nagyon tetszett a vége. Egyszerűen egy titkos gombnyomásra újraindul az áram. Ez még lehetne a sorozat különlegessége, dehogy hogyan tudott internetezni, és más valakivel kommunikálni, azt nem értem, főleg, hogy az operációs rendszere is visszaugrott az időbe, és DOS alapú lett.Biztos betárcsázós netje volt, és biciklivel kellett felhajtani a műholdat, ami persze még keringett fent.

Az emberek elfelejtettek szántani, vetni, mezőgazdálkodni, vasúton kézihajtással közlekedni, hajózni.

Annyira meglepődtek, hogy 15 évig csak várták, hogy valaki felkapcsolja a villanyt.

De odabent kellene, az agyukban.

winnie - 2012. 09. 29. 15:50

uhh, valaki nagyon nem figyelt – ennyi butaságot kommentben… igaza volt annak, aki azt írta, hogy nem szabad elvárni a nézőktől az önálló gondolkodást, mert sokan szájbarágást várnak el. azért ennyire nem bonyolult a sorozat. (iskola? azért ne vicceljünk. lehet tippelni, hogy bármilyen közintézmény vagy munkahely hány napig, hétig, hónapig vagy évig működne.)

hogy sikerült az országra vagy a világra ilyen “következtetéseket” levonni, amikor láttál egy farmot, meg egy kocsmát? ha érdekel, hogy mi történt, mi miért nincs, akkor nem a pilot után kell kérdezni és értetlenkedni, hanem megvárni, amíg kiderül. fogalmad sincs, hogy mi volt abban a 15 évben (azt az egyet legalább jól levezetted, hogy olyasmi történt, aminek hatására még szélből és vízből sem lehet energiát csiholni)

de komolyan, azért ennyire ne adjuk le az iq-nkat.

Aco - 2012. 10. 01. 13:51

Az ötlet jó, a megvalósítás kevésbbé..
Borzalmas hiányérzetem volt hogy 1 perc alatt letudták az áram megszünésének bemutatását. Persze nyilván lesznek folyamatosan visszaemlékezések a sorozat epizódjai alatt, de az már nem az igazi..
Kicsit olyan érzésem volt a pilot rész nézése közben hogy volt mondjuk 3 író, összeültek egy sör mellett, elindult az agyalás a storyn és ami éppen eszükbe jutott gyorsan beleírták. Kapkodós a cselekmény, mindenből egy csipetnyit bele és egy nagy maszlag lett..A mélypontot az erdőben mászkálva a jelenet első másodpercében a képernyő közepére beugró izompasi hozta el.. a második résznek már nem adok esélyt..

sirdavegd - 2012. 10. 02. 20:08

Ó anyám. Nincs áram. Még egy kicsi se. Elektronéknak vajon ki szólt? Imádom a scifiket, de ettől most leoldott az agyam. A poszt alapján mondjuk megnézős-kipróbálós, de miért Uram miért nem lehet valami tisztességes koncepciót összehozni?!

winnie - 2012. 10. 02. 20:26

látom, akkor nem tudod, hogy mi történt. nem lekapcsoltak valami dolgot, hanem olyasmi történt, ami elektronéknak is szólt. tessék már egy kicsit gondolkodni…

glarion - 2012. 10. 16. 15:07

Lement a kritikus öt rész, és még mindig leköt. Végre egy nézhető high concept. Köszönöm Eric Kripke!

sunofabeach - 2012. 10. 21. 15:48

Most kezdtem bele, mert valami okból felkeltette a kíváncsiságomat, de már teszem is le.

Ez egy Legend of the Seeker, varázslás nélkül.
Vagy Terra Nova, csak éppen a közelebbi jövőben, dínók nélkül – erről csak sejtésem van, mert anno azt is hamar sztornóztam.
Csak kínlódás lenne, úgyhogy 2 rész után kasza.

winnie - 2012. 10. 21. 15:55

lehet, de miben hasonlít a sorozat a LOTS-ra vagy a TN-re? műfajban, főhősben, idősíkban gondolom nem, akkor más lehet az aspektus.

sunofabeach - 2012. 10. 21. 15:58

@winnie

“hanem olyasmi történt, ami elektronéknak is szólt. tessék már egy kicsit gondolkodni…”

Hőseink azért krva nagy bajban lesznek a földi mágneses mező hiánya miatt… Ja de biztos csak a kék elektronoknak “szólt valami”, a mágneses mezőt adó örvényáramok sárga elektronjainak nem. Sőt, továbbmegyek: mi van az idegrendszer ingerület-átvitelével? Hőseink azt sem vették észre, hogy a nagy blackout idején nekik is meg kellett volna halniuk? Vagy a készítők ezzel szeretnék illusztrálni, hogy ‘lábon is ki lehet hordani az agyhalált’? :)

Jó, jó, tudom – suspension of disbelief, de ez azért nagyon gyengus történet. Ez nem alternatív jövő, hanem Hókuszpók meg törpikék szint.

sunofabeach - 2012. 10. 21. 16:11

“lehet, de miben hasonlít a sorozat a LOTS-ra vagy a TN-re? műfajban, főhősben, idősíkban gondolom nem, akkor más lehet az aspektus.”

Csak mennek és kardoznak a csúnya bácsik ellen, és nem nagyon látszik, mire is megy ki az egész. Oké, a LOTS-nál a könyv miatt lehetett tudni, hogy van valami Nagy Cél, amit aztán egyszer csak sikerült is megoldani, itt meg a “kapcsoljuk vissza az áramot” lenne a nagy küldetés (majd elolvasom az évadzáró kritikát).

Annyi érdekesség lenne a sztoriban, hogy egy ilyen blackout esetén néhány generáció elteltével szvsz akkor is pácban lenne az emberiség, ha egyszer csak ‘visszajönne a villany’ (generációk tudása esne ki, akik már nem használták/ismerik a technológiát, tönkrement szerszámgépek stb.) – de gondolom, ilyen felvetésekig nem fog eljutni a sorozat.

kalap - 2012. 10. 22. 12:04

A sorozat szerintem egész jó és bár most kezdtem el nézni de le tud kötni!

Sajnálatos módon kezdem túltenni magam azon hogy az amerikai filmekhez néha tényleg le kell butulnom mert azt ugye tudom hogy az ember elektromosság nélkül meghalna abban a pillanatban! Izmok, idegrendszer stb mind elektromossággal működik! Hogy a legalapabbat mondjam, a szív apró elektromos impulzusokra húzódik össze, így pumpálva a vért…

Én a Sherlock tipusú sorozatokban lubickolok ahol az elmémet és IQ-mat(ami nem feltétlenül magas, csupán nehezen tudom az illogikus történéseket figyelmen kívül hagyni) nem kell megerőszakolnom hogy tovább nézhessem! Itt is kicsit változtattam volna a koncepción hogy legalább egy harmatcsöppnyi áramot elő lehessen állítani de azt is korlátozott mértékben és akkor az egész világ sokkal logikusabb és elfogadhatóbb lenne számomra.

Amíg tudom nézem, aztán majd kiderül hogy a történet kárpótol vagy “így jártam” kategória lesz.

winnie - 2012. 10. 22. 12:22

komolyan, még mindig ez a téma? hiszen nem tudod, hogy mi történt, de abból indul a feltételezésed, hogy tudod – holott éppen a világ részleteiből kéne összeraknod a feltételezést. a hiba mindig ott van, hogy a néző azt hiszi, hogy ő az okosabb és fel sem merül benne, hogy ez másképp lehet.

“azt ugye tudom hogy az ember elektromosság nélkül meghalna abban a pillanatban!”

és ezt szerinted csak te tudod és a készítők nem?:) ha nézed a sorozatot, akkor láthatod, hogy olyasmi történt, aminek hatására az emberek nem haltak meg. ebből levonhatod a megfelelő következtetést.

“legalább egy harmatcsöppnyi áramot elő lehessen állítani”

miért ne lehetne előállítani? ezt most úgy mondod, mintha azt hinnéd, hogy mondjuk máshol nincs áram. pedig arról nem volt szó, hogy máshol mi van.

kalap - 2012. 10. 25. 17:58

@Winnie:

Elöször akartam írni egy cáfolatot mert sok mindennel nem értek egyet abból amit írtál. Ugyanakkor ez másodlagos mert a lényeg hogy nézem a sorozatot mert tetszik. :)

A logikátlanságok nem csak nekünk tüntek fel mert az IMDB és a rajongói oldalon is ezt teszik fel mint kérdést és ott is csak annyit mondanak hogy majd kiderül! Szerény véleményem szerint a sztoriírók talán még eldöntik hogy merre alakítják a történetet és ezért nem magyaráznak semmit! Hisz akkor szűkítik a lehetőségeket!
Azért elég durva következményei vannak ha nincsen pl villámlás…
Magyarán szerintem inkább fogadjuk el hogy igenis vélhetően logikátlan lesz a válasz vagy megoldják valami kisérleti cuccal ami mondjuk egy műholdról küld gamma-tetta-retta sugarakat ami pont csak azt blokkolja ami kell :) és a kis nyakláncok meg ezt blokkolják és így ott van áram. És így nem kell semmit magyarázni hisz kitalált ismeretlen sugárzás azt kész!

Nem kell egy sorozatnak logikusnak lennie hogy tetszen valakinek másnak meg nem…
Ha logikátlanság van benne, akár kisebb, akár hatalmas, az lesz akit zavar és lesz akit nem érdekel…
Ez sorozat és embertipus függő. El kell fogadni. :)
De előre megvédeni a forgatókönyv írókat hogy lesz logikus magyarázat vagy a többivel… szerintem várjuk ki a végét :)