login |

Pilot-mustra: The Mob Doctor – 1×01

2012. 09. 22. 22:24 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: human kritikája.) Miközben a régiek még prosperálgatnak, de szép lassan véget érnek, az újonnan indított kórházas sorozatok mostanság elhasalnak, jól látom? Legalábbis, ami országos széria eszembe jut hirtelen, a Trauma, a Mercy, a Three Rivers, az Off The Map, Combat Hospital, Miami Medical, A Gifted Man. Oké, a Hart of Dixie orvosos, de az más tészta, a Saving Hope-ért pedig Blame Canada. Idén is megpróbálkozik pár betörni a piaci résbe: Emily Owens MD – CW, Do No Harm – NBC és a The Mob Doctor – FOX. (Sőt, a The Mindy Project és az Animal Practice is idevehető, de ezek szitkomok, a Monday Mornings David E. Kelley-től nemsokára jön a TNT-re.)

THE MOB DOCTOR – 1×01 – 6/10


Szóval a FOX a The Mob Doctor-t vetette be, “lesz, ami lesz”-felkiáltással. A nézettséget mindenki látta, de nem ez a lényeg, hanem, hogy a The Mob Doctor-ban minden megvan, ami kell egy ilyen sorozathoz. A kicsit macerás magánélet (anyu, tesó), a jó szerető (kolléga, mit ad isten), rivális kolléga, mellékszereplő nővérke, az inkompetens főnök és persze a betegeiért mindent megtevő, ha kell, a szabályokat ezerrel áthágó nagyon profi sebész. A csavar csak annyi, hogy van némi maffiatartozása, ezért olykor MacGyver módszerekkel bűnözőkön is segítenie kell, kvázi kettős életet élve. (A másik WTF-pillanat pedig az, hogy Zeljko Ivanek nem g*ciorvos, hanem jófej. Eddig.)

I’m not your typical doctor.

Hősünk tehát Grace, akit Jordana Spiro alakít a My Boys című szitkomban kedveltem és szerettem meg, innentől kezdve félig meg voltam nyerve a sorozatnak – és szerintem, aki miatta várta a sorozatot, nem is fog csalódni, mert a The Mob Doctor tényleg az ő egyszemélyes jutalomjátéka. A pilot elejétől a végéig csak rohan, robotol, ide-odaautózik, mindössze egy kósza numerára áll le, de utána is Duracell nyuszikat szégyenít meg sebességével. Igazi szupervumen, aki ha kell, könnyet is ejt.

Aki nem ismeri Spiro-t, annak nem tudom, mennyire fog bejönni az, hogy ennyire badass-nekállítják be – a karakter is elég keménycsaj, de erre még rásegíenek a fényképezéssel is. Nekem hihetőnek tűnt, de mások vagyunk. Mivel Spiro, vagyis Grace rohan, az egész pilot is nagyon tempós, szinte semmi idő nem marad a többi karakter kidolgozására vagy az esetekre – minden csupa skicc. Éppen ezért a főszereplőn (meg talán William Forsythe-on) kívül senki miatt nem maradnék a folytatásra, ha a karaktereket nézzük, ami nagyon nem jó. Persze a folytatás ezen segíteni fog, de akkor meg amiatt fogok sírni, hogy (a pilot miatt) nem érdekelnek a többiek, minek foglalkoznak velük?

És ugyancsak nem túl jó, hogy a drámai pillanatokon is nagyon gyorsan túllép a sorozat: történik valami, pipa, következő jelenet. Nem azt mondom, hogy meg kéne állni, szusszanni, hogy 5 percig mindenki sírjon, viszont abban is biztos vagyok, hogy nem ez az aranyközépút. De valamit valamiért, hiszen így legalább a tempó maradandó, nem? Amúgy többek között azért sincs túlzottan kifejtve a betegek szála, mert a The Mob Doctor a pilot alapján nem “diagnosztizáló”, hanem inkább “műtős” sorozat.

Hiába azonban a majdnem összes karakter szürkesége, az összkép azért nem volt rossz és potenciált is látok a sorozatban – de csak, ha az alapfelállást piszkálják, a heti esetekkel senkit nem fog levenni a lábáról. Főleg, hogy szerintem ezerszer, ööö, vagyis legalább kétszer olyan jó lenne a végeredmény, ha csak maffiás lenne a doki és nem maszekolna a kórházban. Felőlem akkor maradhatna a családi szál is, de így egyelőre unalmas. Valahogy sokkal jobbnak tűnik a maffiás aspektus, minthogy Grace hősiesen helytáll a műtőben vagy leordítja a főnökét. Ja, és a produkciós érték is elég jó volt. Nyilván a pilotra többet költöttek, de valahogy jó volt nézni, igényesnek tűnt, volt stílusa. De mit is értek én ehhez…?

Ja, és Chicago a helyszín. For realz.

11 hozzászólás Ne habozz!

hmm - 2012. 09. 23. 00:15

hmmm ki ez a a gyönyörüséges széparcú hölgyemény a képeken:)
látom nektek is tetszett, hármon is ott szerepel, persze még szép hogy kikellett emelni :D

Llew - 2012. 09. 23. 00:35

Spirot én is a My Boys-ban szerettem meg, de csak miatta egyöntetű negatív kritikák után nem próbálom be.

winnie - 2012. 09. 23. 01:10

egyöntetű? negatív? a blogon eddig tán egy kivétellel minden kritika és komment pozitív volt a sorozatról.

Anthony - 2012. 09. 23. 08:33

sixx elegge lehuzta, lehet azt olvasta

winnie - 2012. 09. 23. 08:37

igen, de még akkor is az “egybehangzó” jelző elég fura, főleg annak fényében, hogy akár azt is írhatta volna valaki, hogy egybehangzóan jók itt a vélemények:)

nem mintha nem azt mondanám, hogy nincs igaza, hiszen egyelőre szerintem nem fontos nézni szerintem ezt a sorozatot, csak így furán vette ki magát.

ejha - 2012. 09. 23. 10:30

A maffia resze biztos jo lesz William Forsythe-al, az orvosi reszeben mar nem vagyok biztos, a ketto egyutt hááát… minimum 5 kulonbozo szalon mentett eletet a csajszi, ez igy sok lesz reszenkent.

Vindon - 2012. 09. 23. 13:19

Huu…hat en most (talan eloszor) nem erzem a pontozast helyenvalonak. 6/10 nekem soknak tunik ide. Nem mondanam, hogy nagyon vartam a sorit, de a cim alapjan en sokkal “maffiasabbra” szamitottam, valami utosebbre, melyebbre vagy dramaibbra es nem legbolkapott mutos sztorikra. Jo, nem is gondoltam, hogy Sopranos potlek lesz vagy valami, na, de ez megis nagyon messze all a maffiatol (egyelore).
A csaj (hogyishivjak) karaktere a legrosszabb az egeszben. Ugy erzodik, mintha az irok nem tudnak eldonteni, hogy mi legyen belole ha nagy lesz. Irnak hozza mindent mar a pilotban es majd a nezo valogat, hogy mi tetszik. Pff

spoiler

Nem tetszik pl, hogy akarata ellenere keveredik bele: legyen inkabb badass alapbol. Igy, hogy “jaj fuj gyilkolni valakit” de az a gyenge huzas a vegen, hogy van valasztasa es megsem el vele blabla. Nagyon santit nekem.

Az egesz osszecsapott es, ahogy winnie te is mondtad a dramai pillanatokon gyorsan tullep. Ez nagy ongol egyebkent. Ez egy drama sorozat nem? Akcionak hihetetlen gyenge lenne amugy is. Nem tudom, hogy megerdemli-e a 4/10-t, de legyen. Reg csalodtam ugy, hogy nem is vartam semmi kulonoset egy sorozattol, most megtortent. A maffias tartalom a gyengem ezert meg maradok 1-2 reszig hatha osszeszedik magukat az irok a sztorival, mar csak azert is, mert ilyen jo szinesz gardat kar lenne karba veszve hagyniuk.

winnie - 2012. 09. 23. 13:25

ha úgy tetszik nekem az, hogy jordana spiro a főszereplő minimum 2 pontot dob az összértéken:) (de tényleg. mással lehet, hogy közel sem élveztem volna ennyire, ezért is jeleztem ezt a kérdőjelet, hogy vajon, aki nem ismeri a főszereplőt, az hogy fogja őt érezni, mert őt biztos nem rántja be azonnal. főleg, hogy minden jelenetben benne van talán.)

Llew - 2012. 09. 23. 17:07

winnie:
oké, lehet túlzás volt, vagy nem a legszerencsésebb megfogalmazás
és igen sixx írását olvastam még, de akkor a másik végéről közelítve úgy fogalmazok, hogy egyikőtök véleménye alapján sem volt benne túl sok pozitívum, ami miatt érdemes volna nézni

Tommy - 2012. 09. 26. 14:06

A 2. rész jobb volt min az első. Ha a maffia szál lesz az előtérben, akkor ez így rendben lesz.

Thrasher - 2012. 09. 28. 21:13

hát a Death Starig bírtam, 3/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz