login |

Mindenből egy van: kezdett az új évad

2012. 09. 24. 21:11 - Írta: Desmond Wallace

22 hozzászólás | kategória: kritika,

– Zoli bá! Mi lesz, ha nem tetszik nekik?
– Improvizálunk.

Eddig még nem írtunk a sorozatról, szóval ez az írás inkább egyfajta ajánló lesz, mint kritika. Az első két évad (vagy csak egy évad? az m1 honlapja szerint ez a 2. évad) alatt nem voltam a Mindenből egy van rendszeres nézője, de most azt hiszem, hogy azzá fogok válni. Egy-egy részt azért elcsíptem az elmúlt szezonban is, de igazából a júniusi évadzáró megtekintése után döntöttem el, hogy ott leszek a folytatásban. Szerencsére az új évad megérkezett, én pedig örömmel vetettem bele magam a Fifó család újabb improvizációs kalandjaiba.

Az évadvégi cliffhangert elég nagyvonalúan kezelték a mostani nyitányban, de ettől eltekintve nem nagyon tudok negatívumokat felvonultatni. Az 50 perc alatt rendszerint mosolyra görbült a szám, ennél több pedig nem is kell egy komédiától. Mivel a sorozat lényege az improvizáció, így a történet nem is túl lényeges. Sokkal fontosabb a színészek közötti interakció, amit magas fokon művelnek Rudolf Péterék. Fifti és Anikó újra egy pár, az üzlethelyiséget pedig átalakították, de nem hinném, hogy ezek a történetbeli változtatások hatással lennének a lényegre, vagyis az improvizációra.

A Beugró óta már tudjuk, hogy Rudolf Péter az improvizáció egyik hazai nagymestere. Tehetségét itt is bizonyítja. Egyértelműen ő a sorozat legnagyobb erénye. Fantasztikusan rögtönöz, a szövegein remekül lehet szórakozni. Azonban a többieknek se kell szégyenkezniük. Nagy-Kálózy Eszter, Klem Viktor, Scherer Péter és Földes Eszter alakítása is rendkívül szórakoztató  – utóbbi imádnivalóan aranyos ezzel a nem túl okos lány figurájával. És persze Scherer Péter isl remek volt az évadnyitóban.

Fifti bácsi, nyugtasson meg, hogy nem nekem van agyérelszenesedésem…

Tetszik az is, ahogy a bakikat beépítik az improvizációba (itt véletlenül valódi nevén szólítja Rudolf Pétert a felesége). Ezzel is azt bizonyítják, hogy milyen remekül tudják menet közben továbbszőni, színesíteni az adott történetet. Mindent összevetve a Mindenből egy van kiváló improvizációs komédia (a továbbiakban impkom), amelyet csak ajánlani tudok Volt már erősebb epizód is, de ez a kezdés minimum egy 7/10-et megér. Üdítő péntek esti szórakozás. Jöhet a folytatás!

Aki lemarad az epizódokról, az az m1 videótárában visszanézheti őket.

22 hozzászólás Ne habozz!

szerintem - 2012. 09. 24. 21:30

“Rudolf Péter az improvizáció egyik hazai nagymestere”

nem kotozkodeskeppen, de szerintem O a nagymester. a tobbiek maximum mesterek.

winnie - 2012. 09. 24. 21:42

oké, megkövetem desmondot, de ez az én saram. mert azt írta, hogy ő a nagy mester, csak belekontárkodtam, gondolván azt, hogy a helyezése nem változik, első vagy holtversenyes első mindegy, viszont akadhat pár, kevésbé ismert, médiában nem szereplő, de egyébként zseniális hazai imprós mellette is.

csak nem akartam, hogy kommentbe megkapjuk, hogy “bőőő, RP senki XY-hoz képest”:) mea culpa.

Matthew - 2012. 09. 24. 21:57

a gyártó szerint harmadik évad: http://mindenbolegyvan.hu/video.html

Kelta67 - 2012. 09. 24. 22:03

Hát én hívő vagyok, a beugró is kedvenc volt és Fifoékat is rendszeresen követem :)
Szeretem benne az összekacsintásokat, és bakikra épülő rögtönzéseket.
Földes Eszti nagy kedvenc, nagy tehetség az a lány, és lehet meglepő de Oroszlán Szonját is bírom itt :)
Persze Péter a nagy fősztár :), asszem ezzel a tehetséggel ha usában születik, Robin Williamsel lenne egy szinten.

szerintem - 2012. 09. 24. 22:09

latod winnie, sehogysem jo, mindenkepp lesz legalabb egy “bööö” komment:) ez meg az en hibam ebben az esetben…

arsenal93 - 2012. 09. 24. 22:12

Jó kis ajánló írás.Belenézek.

vodka03 - 2012. 09. 24. 22:19

a beugró emiatt maradt abba?

winnie - 2012. 09. 24. 22:27

nem, az másik csatornán volt. abból nem kértek többet. egy hasonló műsort meg eladtak az m1-nek.

Gedeon74 - 2012. 09. 24. 22:29

RP egy évszázados zseni. Nem mondom, hogy nem volt néha hullámvölgyben a MEV, de még akkor is a hátán vitte a műsort, csakúgy, mint a Beugróban. Ezzel nem megbántani és minősíteni akarom a többieket, egyszerűen csak ennyire kiemelkedik a többiek közül. (Mondjuk, nem mindenki mellett nehéz itt se kitűnni, de nem is róluk beszélek.) De ez nem baj, hisz mindkét produkciónak csak a javára vált. Földes Eszter pedig irtó bájos Niki szerepében, feledtetve a Hacktion nevű szörnyet, Fifti bán (Rudolf Péteren?) ejtendő cukkolódásai pedig az előadás legjobb pillanatai közé tartoznak.

NatoLocator - 2012. 09. 24. 22:31

vodka – bizony, úgyhogy mérges vok erre a sorira

vodka03 - 2012. 09. 24. 22:32

pedig szerintem a beugró kaliberekkel jobb volt, mint ez a műsor. Kálloy volt a legnagyobb arc. Szerencse, hogy youtub-on fenn van a legtöbb rész.

rm - 2012. 09. 24. 23:20

Szerintem a harmadik évad nyitó epizódja pocsék volt. 2/10
Hogy mi az a 2 pont? Niki szokásos karaktere, a Péteres elszólás, a víz, ami ráz, és hirtelen többet nem is tudok felidézni. Arra viszont emlékszem, hogy a műsor többi része szinte csak arról szólt, hogyan tudunk mégjobban megsértődni. Nem volt vicces.

Annyira érződött rajta, hogy nem tudnak magukkal mit kezdeni. Időnként beugrott egy jó poén, már kezdtem reménykedni, hogy na most végre felveszik a fonalat, de csak nem jött össze a dolog. 4-5 poénra nem lehet alapozni, ha a műsor 90%-a kínszenvedés.
Talán egy kicsivel több esemény, részletesebb történet segíthetett volna a dolgon, ott legalább halad valamerre a darab, és lehet rá építeni a poénokat.

Az első két évadot imádtam. Persze abban is voltak hullámvölgyek, remélem ez is csak az volt.
Aki most ismerkedne a sorozattal, szerintem ne a 3. évaddal kezdje.

Kövezzetek, de nekem ez a véleményem. Bízzunk benne, hogy a következő rész jobb lesz.

rm - 2012. 09. 24. 23:23

vodka03: Kálloy-t én is bírtam (amikor már felszabadult). Főleg az arisztokrata karakterét a váltólázban(?).

vodka03 - 2012. 09. 24. 23:27

csömör grófja:D:D:D
nekem a rémtételbe volt a kedvencem ott minden alkalommal parádézott.
Ebbe a műsorba milyen sűrűn hívnak vendég szereplőt?

Andro - 2012. 09. 25. 07:26

Egyet megpróbáltam megnézni. Úgy tíz perc után átkapcsoltam. Borzalmasan erőltetett az egész.

bikkbakk - 2012. 09. 25. 09:03

Rudolf jó színész, de azokhoz az angolszász szinészekhez képest, akik ezt tanulják és gyakorolják olyan helyeken, mint a Second City, sehol sincsen ő sem.

Tiberius - 2012. 09. 25. 09:28

Szerintem ez a rész nagyon gyenge volt, megkockáztatom h a műsor eddigi leggyengébb része,aki végig nézte az eddigi 2 évadot szerintem kb így van vele :) de attól még szeretem és nézem :)

Dregnarr1 - 2012. 09. 25. 09:32

Szerintem addig lehet élvezni ezeket a műsorokat, amíg az adott színészek játékát meg nem ismerjük teljesen. Beugró és ez a műsor is az elején igazán jó volt, mert nem tudtad, hogy ki-merre viszi el az adott jelenetet, később viszont már-már unalomba fullad a dolog, mert egy behozott váratlan fordulat után a rendszeres néző már egyből tudja, hogy melyik művész hogyan fog reagálni a felmerülő helyzetben.
Rudolf Péter is valóban jól csinálja (ha nem a legjobban), de már annyira kiismerhető a sok évnyi improv szereplése után, hogy nem tudja meglepni az embert (a néző tudja, hogyan forog az agya, és rendszerint már a játékba kerülése előtt rájön a néző, hogy most milyen karaktert fog felvenni, milyen stílust fog hozni a következő pár percben).
Ezért én úgy gondolom, hogy akkor lenne még sikeresebb a műfaj, ha cserélnék az embereket. Pár Beugrós, rosszul válogatott színészen kívül azért akadtak már eddig is ígéretes emberek, akik képesek lennének felfrissíteni a dolgokat.

Bogyó - 2012. 09. 25. 09:46

Tévében el-elkapva nem fogott meg, gondoltam most adok neki esélyt (jó az ajánló!), és megnéztem. Kár volt. Én is beugró fan voltam (ott is szerettem a vendégszereplőket, meg Csabi sztem nagyon belejött a végére, bírtam a humorát).
Nah, ezt a műsort meg nyögvenyelősnek, erőltetettnek érzem. Azér szóljatok még, ha lesz jobb rész, hátha…

winnie - 2012. 09. 25. 09:50

“de már annyira kiismerhető a sok évnyi improv szereplése után, hogy nem tudja meglepni az ember”

abszolút igaz. ez az, amikor az impró már annyira rutin, hogy átmegy szkrptelt dologba:) van, aki el tudja kerülni, másnál meg nagyon látszik.

sszzgg - 2012. 09. 25. 13:55

Úgy láttam eddig, hogy a MEV fő problémája, hogy egyben ez egy rendes sitcom is akarna lenni, van egy előre megírt története (is), állandó karakterekkel dolgozik stb. Ez eleve megköti az improvizációt+néha az utasítások kezelhetetlenek vagy a színészek feledkeznek el ezekről. A sitcom része pedig önmagában nem igazán erős (eléggé kiagyalt, erőltetett szituáció, az egyes fordulatok is gyakran mondvacsináltak, kevés a jó előre megírt poén, nyilván mert arra számítanak, hogy ezt az improvizáció szállítja). Ezért viszonylag sok az üresjárat a Beugróhoz képest.
És ennyi nyavalygás után azt még leírom, hogy mindezek ellenére összességében nem rossz szórakozás ez péntek estére, ha a dolgozó éppen nem iszik valahol. A legtöbb esetben van egy-két olyan szereplő, aki elviszi a hátán az adott részt.

Desmond Wallace - 2012. 09. 25. 18:39

“de már annyira kiismerhető a sok évnyi improv szereplése után, hogy nem tudja meglepni az ember”

Ebből a szemszögből akkor szerencsés vagyok, mert eddig nem sok részt láttam az előző két évadból.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz