login |

Wilfred: vége a 2. évadnak

2012. 09. 24. 15:55 - Írta: human

15 hozzászólás | kategória: kritika,

Több sorozatot is élveztem nyáron, de a Wilfred az, ami kijött a legjobbnak közülük. Hihetetlenül király a sorozat, még ha mostanra el is vesztette a “némmá, egy kutya füvezik és beszél, meg beszólogat”-rajongótáborának egy részét, hiszen ez csak mellékes az egészben, és 2 évad alatt már lehet, hogy el is kopott. Ehelyett maradt a zseniális mindf#ck.

A Wilfred azon kevés sorozatok közé tartozik, amikben nem tudod mi jön a következő percben, amelynek minden része meg tud lepni. Egy sima kisvárosi lakás és a pincéje olyan ötletekkel kell életre, hogy csak pislogsz. Konkrétan volt két rész, amik után ujjongva örültem, hogy erre valaki tényleg kap pénzt és túlél a tévében. Ezek voltak a 9 és a 10 pontosok: az első amikor tényleg a pincében ment egy játék, a második pedig amikor Ryan a saját elméjébe merülve keresi a választ egy kérdésre. Nyilván nem anyagi szempontból, és nem akcióval tele, de kicsit olyan Inception-érzés volt. És basszus, a többi rész meg szinte végig stabilan 8 pont!

Elő szokott fordulni, hogy egy sorozat minősége csökken a második évadára, de a Wilfred ezt nem kicsit úszta meg. Itt van amit az első epizódról írtam. Mint említettem, a beszélő kutya körüli humort már nem annyira erőltetik, bár még van bőven belőle, de lassan már csak azok nézik akiket a filozófia része érdekel. Teljesen jól bemutatja a tipikus emberi viselkedést, miközben a főszereplő felismeri a hibákat magában és igyekszik jobb emberré válni.

Ha már hibák, ebből a szempontból nekem azok a húzások tetszenek a legjobban, amikor teljesen extrém módon világítanak rá arra, hogy eltérő nézőpontból és külső szemlélő számára teljesen más a probléma amiben látszólag ragadtunk. Arra gondolom, amikor Ryan mesél valamit, és Wilfred lereagálja, hogy “nekem is van egy hasonló, amikor a még lélegző kutyatetemet meghágtam”. Nem mondom, néha kicsit erős, de felrázza az embert, hiszen annyira meglepő, hogy tényleg kizökkenthet egy beakadt gondolathurokból.

Mi a végcél? A készítők természetesen ismét egy olyan cliffhangert hagytak nekünk, ami úgy tűnik kicsit át fogja értelmezni a sorozatot – ha végre berendelik a 3. évadot. Részemről egy 9/10 simán elmegy az évadra.

15 hozzászólás Ne habozz!

thefrawg - 2012. 09. 24. 16:11

Korábbi Wilfred posthoz már bekommenteltem de belinkelem ide is, mert elég durva.

http://tinyurl.com/cyz6ws4
http://tinyurl.com/c7ue3gj
http://tinyurl.com/ccvljt9
http://tinyurl.com/c5jv6df

Amúgy tényleg a nyár egyik legkirályabb sorozata, remélem még pár évadot meg fog élni.

Ingorion - 2012. 09. 24. 16:21

Körülbelül mindenben egyetértek. Üde színfolt a sorozat a néhol kicsit beszürkült, biztonsági játékot játszó show-k palettáján.
Örültem, hogy meg merték lépni, hogy nem a főszereplőjé lesz a csaj, hanem összehozzák mással… az megint más, hogy kicsit erősnek éreztem Amanda egy rész alatti démonizálást/önmagából való kifordulását, még ha utólag visszagondolva fel is volt ez építve rendesen.
A cliffhanger meg ügyes volt, pláne, hogy erre is akadtak utalások. Most még egy, az eddigieknél is nagyobb kérdőjel lebeg az egész felett, hisz úgy látszik maga Wilfred sem érti a Ryannel való kapcsolatának mibenlétét. Remélem nem a munkaügyi-incidens (az öngyilkossággal, letartóztatással, menesztéssel stb.) az a Nagyon Szörnyű Dolog, amit Wilfred megjósolt a 8. részben.
Részemről így összeségében 8/10. Egyel több kiemelkedő rész még elfért volna, de ez legyen a legnagyobb bajom :D

Ja igen: a BSG-s utalások a tavalyi Lostosok után hatalmasak voltak :D

pogacsa - 2012. 09. 24. 16:25

Most jött meg az 1. évad dvd-n :)

Dark Wolf - 2012. 09. 24. 17:41

Szerintem a cliffhangerrel megadták a választ, hogy Wilfred (ahogy mi látjuk) csak Ryan elméjében létezik, vagy az ő elméjének kivetülése – nevezzük, ahogy akarjuk.

Viszont a pajtás festmény függőben maradt. Az, hogy olyan lehetetlen helyen tűnik fel, mint egy idegen lakóépület folyosójának fala, az mi mást jelenthetne, mint hogy minden, amit látunk, csak Ryan fejében történik?

Venom - 2012. 09. 24. 18:16

Nagy kár, hogy ilyen kevesen nézik Magyarországon a sorozatot – nem tudom, mennyivel változna, ha leszinkronizálnák, hisz nem egy mindennapi sorozat.

Maga a “vibe” amúgy szerintem egészen megváltozott az első évad óta, de semmit sem romlott. A formula maradt, a poénok maradtak, a filozófiai részre ráerősítettek, a cliffhanger pedig eléggé WTF volt, hogy már most akarjam a 3. évadot.

Bevallom, a kék pajtás dolog nekem fel se tűnt, bár az ilyenekhez mindig hülye voltam :D

Egy kérdés: az első évadban volt egy hint a cliffhangerhöz, amikor Ryan nővére valamelyik részben meglepetten megkérdezte: “You have a basement?” Ebben az évadban volt valami utalás a csavarra?

Tarfful - 2012. 09. 24. 19:00

Ez az amerikai vagy az ausztrál sorozat? Felkeltette az érdeklődésemet :)

winnie - 2012. 09. 24. 19:02

az amerikai.

Nabu - 2012. 09. 24. 20:57

Imádom, kíváncsi vagyok, hogy meg is magyarázzák-e valamikor a mitológiát.

kalypso - 2012. 09. 25. 16:52

az mikor derul ki kb, hogy lesz-e 3. evad? nagy kar lenne, ha esetleg elkaszalnak.

winnie - 2012. 09. 25. 17:05

bármikor. folynak a tárgyalások, inkább csak egyeztetés van hátra, részletkérdések.

kalypso - 2012. 09. 25. 17:37

koszi :). szavaid alapjan akkor nagy valoszinuseg szerint lesz s03.

paranoid android - 2012. 09. 25. 18:14

Különleges sorozat; a maga nemében egyedülállóan ötvöz olyan elemeket, amiket a műfaji megkötöttségek miatt mások félnek együtt alkalmazni. És emellett okosan felépítettek az epizódok, amik okosan felépített évadot adnak ki. A második évad talán még jobban tetszett, mint az első, Ryan és Wilfred kapcsolata még jobb lett, talán természetesebb, ebben biztos a színészek összeszokása is benne van. És igen, már csak a (tavalyi Lost utáni) BSG-utalás miatt remek volt az évadzáró. Azt azért sajnálom, hogy (feltételezem) Amandából nem látunk többet.

naughtyL - 2012. 09. 25. 18:18

Mintha Wilfred ebben az évadban egy icipicit kedvesebb/megértőbb lett volna. vagy csak simán megszoktam, hogy olyan, amilyen..?!

Rohadt jó továbbra is. Most is csak egyet tudok érteni. Az elszállt részeket öröm volt nézni, tényleg jó ilyeneket látni mostanság.

amúgy különösebb bajom soha nem volt Elijah-val, de itt nagyon jó amit és ahogy hoz.

Kristen is bőven belefért a csapatba az őrültségeivel, jó, hogy őt is bevonták a mókába.

A közös produkciójukról nem is tett említést senki. pedig az a tánc:)

jöhet a folytatás!

bkd - 2012. 10. 03. 01:13

most fejeztem csak be az évadot, zseniális volt! tényleg hihetetlen hogy egy ilyen köntösben tálalt sorozat talán a legelgondolkodtatóbb, legfilozófikusabb a most futók közül, még több ilyet! Valaki esetleg hasonló témájú, stílusú sorozatot nem tud ajánlani? (az ausztrál verzió már tervbe van véve)

clark - 2012. 10. 22. 16:16

lemaradtam az utolsó 3 résszel de pótoltam és tényleg nagyon jó lett ez a 2 évad.tudtak fejlődni.érdekes dolgokat feszegetnek benne ,humoros beütésekkel!igazán zseniális!a 9/10 simán mehet az évadra,rem lesz 3 évad!én várom!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz