login |

NCIS Los Angeles: kezdett a 4. évad – írta Sue

2012. 09. 28. 20:02 - Írta: vendegblogger

40 hozzászólás | kategória: kritika,

És megcsinálták. Jól. Valamit tudhatnak Shane Brennanék, mert azt kell mondanom, hogy ez az évadnyitás legalább annyira ütős, pörgős, élvezhető volt, mint a múlt szeptemberi. Ezek után az a nagy kérdés, hogy lehet-e tovább fokozni, és még jobb évadot letenni az asztalra, mint az előző, ami már tényleg jó volt.

Ha folytatódik az elmúlt 3 év tendenciája, akkor jogos a reménykedés. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

The game has changed.

Az évadzáró után azt gondoltam, hogy alapvetően két irányba vihetik tovább a történetet: vagy Hetty/Callen (semmiképpen sem mindkettő) nélkül, Granger vezetésével. Vagy – és ennek láttam nagyobb esélyét – az arcunkba tolják azt, hogy az egész “Hetty lemondása, Callen nyilvános gyilkolása”-vonal csak egy jól megtervezett akció része volt. Lottóznom kéne, ugyanis bejött az utóbbi. Szerencsére mindezt okosan csinálták, s bár úgy az 5. perc környékén már biztos voltam abban, hogy kábé még mi várható, mégis jó volt nézni, nem vertem a fejem a falba. Sőt, még egy-két apró meglepetés is jutott nekem.

Mr. Janvier, you didn’t win after all.

történt pár dolog a részben: G.-t felfüggesztik és kiengedik, s máris az irániak figyelmének középpontjába kerül. Emellé még látványos összeveszést is produkálnak Sammel, hogy még magányosabbnak tűnjön, akinek már valóban semmi vesztenivalója sincs. Hetty atlanti hajóútra készülve tölti nyugdíjas napjai kezdetét. Az áruló Atley-ről ezután kiderül, hogy kellően fél a CIA-tól, így minden szükséges információt meg is ad az általa biztonságba helyezett bizonyítékokról az iráni kém személyét illetően Kensiéknek.

Innentől kezdve már csak okosan kellett felhasználni a kapott információkat a csapatnak, azaz megszerezni maguknak a bizonyítékokat, s nem az irániak kezébe juttatni, mivel mondanom sem kell, ők is tudtak róla. Hatty és Callen találkozója a bárban már sok mindent előrevetít, így azt is megtudjuk, hogy az egyik iráni Hetty Janvier-je. Callen Hetty biztos életben maradásáért cserébe végül megerősítést ad a közel-keleti különítmény vezetőjének a kém személyét illetően. Itt már eléggé biztosak lehettünk abban, hogy mindez csak a Kaméleon vs. Callen sakkjátszma jól kitervelt része, majd pár perccel később még több bizonyítékot kapunk erre, méghozzá Granger szájából.

A banki jelenetsor nem okozott csalódást: Kensi hozza a formáját, így Deeks könnyedén bejut és megszerezi az Atley által széfbe helyezett USB-t. Mindezek után az irániak a bankból távozó Kensi és Deeks után erednek, s a golyózáporos menekülés közepette Deeks elhagyja az aktatáskát, ami a bizonyítékot tartalmazó USB-t rejtette. Grangernek mindvégig láthatóan folyamatosan fő a feje, hogy hogyan magyarázza ki a történéseket Washington, vagyis minden más, az USA-t védő ügynökség felé, ez már csak hab a tortán. Ezek után már nem meglepő, hogy az irániak elkapják G.-t, akit ekkorra már gyilkosságért és hazaárulásért hivatalosan is köröznek.

A finálé azonban mindent a helyére tesz: kiderül, hogy Janvier meggyilkolása megrendezett volt (éljen a golyóálló mellény), Deeks kicserélte az USB-t egy másikra, ami hamis információkat tartalmazott, összhangban azzal, amit Callen az irániakkal eltöltött “intim hangulatú” (értsd: alapos veréssel vallomástételt segítő) találkozó során elmond a rosszfiúknak, majd előnyös cserét is ajánl nekik: ő maga Janvierért cserébe.

A találkozó megtörténte az epizód egyértelmű fénypontja: ahogyan a Christopher Lambert által remekül alakított Kaméleon arcára ráfagy a mosoly, amikor megérti, mi is történik, az valami zseniális. Megoldásilag nekem az is nagyon bejött, ahogyan az utolsó percekben fokozatosan, flashbackekkel megismerjük az évadzáróban látott Granger-Callen vita folytatását, vagyis Hetty őrült, de mesteri ötletét.

– And the agency?
– Well, they’re relieved they still have a man in Tehran. Of course, they want a full report. They want to know exactly when we worked up this audacious plan, and why we didn’t include them in it.
– …
– Maybe you could tell them we just worked it out over a cup of tea.

Így kedvenc főnökasszonyunk sikeresen visszatér, végül azt is megtudjuk, hogy Eric-nek sikerült a lehető leggyorsabban minden, a Kaméleon lelövését tartalmazó videót eltávolítania a netről, így Callen maradhat aktív beépülő ügynök.

A rész tehát rendben volt, megkaptuk az olykor nagyon is finom poénokat (személyes kedvenc: Hetty jachtjának neve Lady H.) a jól kitalált akciók mellé. Ami miatt viszont kicsit hiányérzetem volt: nem volt kapcsolódás az NCIS felé, pedig ott is elég komoly problémák tömkelege állt fenn a Los Angeles-i eseményekkel párhuzamosan. Ráadásul Granger Vance felé is magyarázkodott Callen nyilvános televíziós szereplése miatt, ezt konkrétan elhangzott… De ez legyen a legnagyobb gondom az évaddal!

Várom tehát a folytatást, s bízom benne, hogy ha már egyszer az interjúkban mindenki azt ígéri, hogy a negyedik évad messze jobb és izgalmasabb lesz, mint az eddigiek, akkor ebből valami meg is valósul.

40 hozzászólás Ne habozz!

tschaby - 2012. 09. 28. 20:22

Jobb lett az évadnyitó, mint vártam. Elég egyértelműnek tűnt, hogy nem Callen börtönéveivel töltik majd ki a következő évadot, meg szerintem Hatty is van akkora közönségkedvenc, hogy ne írják így és itt ki. Ez az egy reális lehetősége volt a finálé feloldásának, a másik elég extrém lett volna.
Amúgy pedig megvolt minden elem, ami miatt tetszett a 3. évad, úgyhogy remélhetőleg legalább olyan színvonalú lesz a 4. is!
8/10

Zyta - 2012. 09. 29. 00:48

Hát, számomra elég nagy csalódás volt ez az évadnyitó, ha csak ilyen klisés, kiszámítható megoldást voltak képesek kitalálni, akkor nem kellett volna ennyire magas labdát feldobniuk májusban.
Ettől függetlenül a karakterek még mindig jók és bízom benne, hogy az évad többi része ennél csak jobb lesz.

Andree - 2012. 09. 29. 09:26

Igen, sajnos klisés volt, csak másképp meg nem tudom, hogyan lehetett volna ebből kijönni. Azért bízom benne, hogy Christopher Lambertet látjuk még.
Amit viszont még mindig viccesnek találok az az, hogy alapvetően hollywoodban az írók mennyire hülyének nézik az egyszerű tévénéző amcsikat. Ugye volt az a rész amikor Deeks elejti a táskát a menekülős résznél, irániak megszerzik, még mondják is utána 1 perccel, hogy hát így most náluk van az USB. Erre legvégén amikor Granger mgayaráz mond egy ilyet, hogy “we had to make sure it fell into iranian hands” és megmutatják flashbackben, ahogy Deeks elejti a táskát. Végülis alig 15 perce volt, lehet valaki már el is felejtette. :)

winnie - 2012. 09. 29. 09:42

ez szerintem nem annyira hülyének nézés, hanem praktikusság – ha már illusztrálnak, akkor legyen teljes az illusztráció. egyrészt az a 15 perc valójában lehet 30 reklámokkal (egyszer ki kell próbálni úgy nézni egy epizódot, hogy minden 6-7 perc után reklámszünet van:), plusz az ncis: la különleges helyzetben van, most az abc, a fox és az nbc is szitkomokat ad ellene, így vannak 21.30-kor átkapcsoló nézők (akiket az egyik szitkom érdekel, de a másik nem), akiket fel kell hozniuk, (ez persze most nem áll, hiszen a táskaejtés a rész második felében volt, így aki átkapcsolt, az látta, de ez szerintem egy érdekes apsektusa a sorozatnak, amire elvileg figyelniük kell.)

Sue - 2012. 09. 29. 09:55

Nyilván klisés volt az egész, különben nem lett volna minden teljesen egyértelmű 5 perc nézés után… De az nem mindegy, hogy a klisés sztorit hogyan csinálják meg, mert ez itt és most számomra mindenképpen élvezhető volt, egyértelműen a karakterek és a kapcsolati dinamikájuk miatt. (És az olyan plusz apróságokról sem szabad megfeledkezni, mint Lady H. névre keresztelt jacht. :) )
Cristopher Lambert visszatérésében én is bizakodok, elvégre Callen nemezise nem lehet, hogy ennyire egyszerű véget érjen.

Sue - 2012. 09. 29. 10:02

Ebben winnievel egyetértünk: s pendrivecserét szerintem is azért mutatták meg, mert ha már magyarázunk-illusztrálunk, akkor tegyük meg ezt minden olyan részlettel, amiről beszélünk, de nem láttuk – még ha nyilvánvaló is volt. Meg tényleg bár nekünk csak kb 15 perc, de annak, aki tv-ben nézni, reklámokkal, volt az majd’25 is.

Andree - 2012. 09. 29. 10:09

De ezt a részletet láttuk “élőben” is, a többit nyilván nem, azokkal nem is volt baj. És szerintem ha valami 30 perce volt arra is illene emlékezni. A 21:30kor átkapcsolókra meg azért nem gondoltam mert őszintén szólva ép ésszel fel nem bírom fogni, hogyan lehet úgy nézni akármit. “Megnézem ezt a sitcomot aztán az NCIS második felét”. Filmekbe se a felénél kapcsolódik be az ember.

winnie - 2012. 09. 29. 14:05

“Filmekbe se a felénél kapcsolódik be az ember.”

ezt ugye nem mondod komolyan?:) moziban persze, hogy nem, de ha valaki a tévézni akar, akkor szinte mindig elkezd valamit nézni a közepétől. kapcsolgat és ott ragad egy filmen, egy meccsen, egy sorozaton, egy vetélkedőn. ugyanez, ha vége van valaminek, akkor átkapcsol valahova. természetesen nem a célzottan tévéző emberről van szó, ebben igazad van, de ha valakinek vége a szitkomjának és tévézni akar (este nincs más dolga) és nem érdekli a másik szitkom, nézhet ncis-t. nem azért, mert azt akar nézni, hanem jobb híján azt választja, hogy teljen az idő. szóval itt ketté kell választani a céltudatos nézőt és a kikapcsolódásként tévézőt. a tévéknek mindent meg kell tenni az utóbbiakért is.

blade78 - 2012. 09. 29. 18:58

Végül csak egy maradhat? :D

nagyonnagyon - 2012. 09. 29. 20:37

Hetty olyan mint Yoda és most nem feltétlen a méretre gondolok. Olyan labdákat tudnak írni a párbeszédekre amit sziporkázva csapkodnak le és persze egy mindenkiért és mindenki egyért.. Én maradok nézőnek az fix mert szórakoztat, de 90%-ban a szereplők közötti kémia.

Zyta - 2012. 09. 29. 23:47

Az említett táska-elejtés annál is inkább vicces volt, mert senki nem veszi be, hogy csak úgy ott hagyják a legfontosabb bizonyítékot, akármennyire is lőnek rájuk.:) No mindegy, azt eddig is tudtam, hogy nagyon meglepődni nem ezen a sorozaton fogok, egyetértek az előttem szólóval, ez 90%-ban a szereplők közti interakciók miatt szórakoztat.
A Kaméleon sztem is vissza fog még jönni, de remélem ezt a szálat is a romániaihoz hasonlóképp viszonylag gyorsan lezárják.
Még annyit, hogy Sue írta a kritikában, hogy sajnálja, hogy nem volt kapcsolódás az NCIS-hez. Hát én meg pont örülök neki, mivel azt már vagy 2 évaddal ezelőtt kaszáltam, fogalmam nincs, hogy mik történtek ott azóta. És biztos nem én vagyok az egyetlen, úgyhogy max olyan kapcsolódás lenne praktikus, mint a H50-s crossover volt, ami nem igényel előismeretet.

Zyta - 2012. 10. 05. 11:29

Na, nem tudom, benéz-e még ide valaki, de nekem az ilyen 4×02 típusú jó hangulatú részek tetszenek nagyon, amikor minden karakteren lehet mosolyogni. :)

Sue - 2012. 10. 09. 20:19

:)) Zyta, ezzel egyetértek :) mindenkin lehetett legalább mosolyogni (egyeseken meg jót nevetni is akár;)

Zora - 2012. 10. 13. 22:53

Tetszett a 4×03, valami újat megtudtunk Kensiről.
De könyörgöm: hagyják már abba a Deeks-szel való összeboronálást!!! A kaszinóban azok a nők, hogy De szép pár!, meg Astrid, hogy szerelmes-e Deeks-be… Annyira kényszeredett, természetellenes, idegesítő, stb. Nagyon jó társak és ennyi nekem bőven elég!

Zyta - 2012. 11. 11. 21:16

@Zora
Ne viccelj, én pont azt várom, hogy mikor hozzák már össze őket.:) De gondolom majd csak valamikor a sorozat vége felé. Viszont Eric és Nell talán előbb is esélyes.

Amúgy a kaszinós részben azok a nők a színészek anyukái voltak, igaz? Volt róla szó korábban, hogy szerepelni fognak, és nagyon gyanús, hogy akkor ők voltak azok.

Torjack - 2013. 02. 08. 12:56

Na, Miguel Ferrer állandó lesz(a spin-offban is)…
Remélem nem Linda Hunt lesz leépítve.

helenasz - 2013. 03. 04. 09:21

Imádom a sorozatot, az NCIS és az NCIS L.A. a kedvencem, alig várom a hétfőt a két sorozat miatt.

helenasz - 2013. 03. 04. 09:28

Belissario másik sorozatait is szeretem, úgy mint a CSI:A helyszinelők,a CSI:New Yorki helyszinelők,a CSI Miami helyszinelők és a J.A.G.-Becsületbeli ügyek sorozatokat.Termékeny ez a pasas és jól csinálja, le tudja kötni a figyelmem, teljesenbeleélem magam a történetekbe.Köszönöm.

winnie - 2013. 03. 04. 09:34

Belissarionak nincs köze az nics: los angeleshez és az ncis-ből is ki kellett szállnia a 4. évad után. (a csi-khez pedig semmi köze) szóval termékeny volt, de már évek óta nem dolgozik.

kdancs - 2013. 03. 15. 18:24

Ha lesz NCIS:LA 5. évad (és 100. rész) abban egy kicsit komolyabb Kensi&Deeks dolgot elviselnék. :-)

Sue - 2013. 04. 24. 10:55

Hetty kedvelőinek jó “játékot” készítettek:
http://www.cbs.com/shows/ncis_los_angeles/soundboard/
Összeszedték az arra érdemesnek talált Hetty-beszólásokat, érdemes végighallgatni őket. :)

Oh Bugger!

torjack - 2013. 04. 25. 11:25

Most nézem, hogy Christopher Lambert visszajön…

winnie - 2013. 04. 25. 12:19

azt írják, hogy valamiért, jó pár régebbi rosszfiút előszednek a fináléra.

torjack - 2013. 04. 25. 22:24

Timothy V. Murphy (a ruszki fegyverkereskedő) biztos lesz. Lambert visszatérésével pofás kis finálé kerekedhet ki belőle…

Sue - 2013. 04. 29. 00:44

Igen, Cristopher Lambert esetlegesen Timothy V. Murphy társaságában az évadfináléban – csemege. Mondjuk utóbbira számítottam is a zárásban alapból, meg arra is, hogy Lambertet is fogjuk még látni, de a kombóra nem gondoltam. Majd meglássuk, tényleg lesz-e.(Őszintén: nem néznék ki ennyi tökösséget ebből a sorozatból, pedig tényleg szeretem:D)

torjack - 2013. 04. 29. 00:56

Nem igazán látom még, hogy a kettő egyszerre hogy jön össze. Esetleg, ha az orosz azoknak az irániaknak akarja elpasszolni a bombát, akik Janvier-t elvitték. Mivel az NCIS mindegyiknek tört már borsot az orra alá, talán ebből következhet egy szövetség a csapat ellen. Vagy valami ilyesmi…

Sue - 2013. 05. 01. 19:52

A mai hírek szerint tényleg meglépik a kétgonoszos finálét. Ráadásul Shane Brennan messze a legsötétebb finálénak ígéri az eddigiekhez képest. Eddig is kíváncsian vártam az évadzárást ezzel most tovább fokozták, s vele a rettegést is, hogy csak el ne csesszék…

torjack - 2013. 05. 03. 15:49

Remélhetőleg nem annyira lesz “sötét” mint a Vasember 3. :D

Nem tudom, hogy a színészek hogy állnak a szerződésekkel, gondolom hogy lesz mind a következő évadra is, így max. kamudrámát tudok elképzelni. Kivéve, ha kicsit bátrabbak lesznek és kinyírják Sam nejét…A ruszkinak biztos a bögyében van a nő.

Sue - 2013. 05. 06. 17:19

Hát nemtom, majd meglássuk. Mindenesetre ha százalékolom a finálé várását és a félelmemet, hogy eltolják, hát utóbbi bőven nagyobbat kapna…

torjack - 2013. 05. 08. 13:59

Hát, a szezonzáró promója azért odab@sz rendesen

Sue - 2013. 05. 10. 18:57

Próbáltam magamat tartani az elveimhez, és ellenállni a promó megnézésének – eddig. Valószínűleg kocsisok is voltak az őseim közt, kiindulva abból az 5 perces monológból, amit kiváltott belőlem :D Visszaszámlálás indul!

torjack - 2013. 05. 10. 20:21

Nem szoktam éjszaka streamelni, megvárom a másnapot,de már látom, hogy kedd este állati sok kávét fogok inni :D

Kegyetlenül jónak tűnik…

Az meg külön érdekes lesz ha a “densi”-t tényleg meglépik. Itt ezen a vonalon bőven jobban haladnak, mint az NCIS-nél a “Tiva” szálon.
Deeks “fogászati beavatkozásánál” rendesen felszisszentem… :D

torjack - 2013. 05. 10. 20:33

Évadkritika lesz majd?

winnie - 2013. 05. 10. 20:50

csak sue-n múlik:)

torjack - 2013. 05. 10. 21:05

Reméljük a legjobbakat :) A promó szerintem meghozta hozzá a kedvet, bár elnézve a kibeszélőt, lehet én leszek az egyetlen olvasó…remélhetőleg a többség simán csak read-only üzemmódban van…

torjack - 2013. 05. 15. 11:28

Patent évadzáró lett, szerencsére nem vágtak át a készítők.

tschaby - 2013. 05. 15. 13:14

Nagyon fasza évadfinálé volt, le a kalappal az írók előtt! Mondjuk akkor lesz az igazi, ha az őszi nyitórészt nem gagyizzák el. Érdekes, hogy a párokat összevont nevekkel ellátó rajongók igényeit itt elég hamar elkezdték kielégítni (huh…), míg az anyasorozat kezd a JAG-re hajazni ebből a szempontból.
Én próbálom rendszeresen (kb.2007 óta) olvasni a 1x (tizeniksz) nézett sorozatom aktuális kibeszélőjét, de megnyilvánulni csak utóbbi időben szoktam, azt sem sűrűn.

Sue - 2013. 05. 15. 16:02

:) Írok róla mindenképpen, olyannyira, hogy már folyamatban van a dolog :)

Khes - 2013. 05. 15. 18:38

Egy kezemen tudom megszámolni hányszor éreztem egy évadzárónál, hogy “de most komolyan szeptemberig kell várni a folytatásra?” – most hozzáadok a sorhoz mégegyet. Az íróknak nagy pacsi nagyon szépen adagolták, a rész elején Deeks és Sam és a végén is, össze lett ez rakva kérem, de nagyon!
Amíg az anyasorozat egy korrekt zárót hozott, most ez lett a hellyeahhh :-)

torjack - 2013. 05. 15. 22:28

Piszkosul odarakták. Külön pacsi a “Densi”(vagyhogyishívják, Keeks :D)miatt,a Sam/Deeks duó is baromi erősre sikeredett a végén. A záró képsorokba a fogam is belefájdult :D Tiszta Fűrész.Csak a Jigsaw videó hiányzott… Lambert megint kurvajó volt. Megérte majd’ reggelig fennmaradni. Ejj, baromi messze van szeptember vége…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz