login |

Fringe: kezdett az 5. évad

2012. 09. 30. 21:46 - Írta: Desmond Wallace

361 hozzászólás | kategória: kritika,

Kezdetét vette az utolsó Fringe-évad, amelyet már biztosan nagyon vártak a rajongók. A 4. évad sajnos már nem lett olyan élvezetes, mint az előzők, de az egy percig nem volt kérdéses, hogy vevő leszek a sorozat utolsó felvonására.

Az évadnyitó egész jól sikerült. Érdekes lehetőségekkel kecsegtetnek, ha túl tudjuk tenni magunkat azon, hogy a sorozat rengeteget változott 4 évad alatt. A tovább után spoileresen folytatom.

A jövő elkezdődött. Illetve már a 4×19-ben elindították nekünk a 2036-os eseményeket, amelyeknek a folytatását most, az utolsó évadban kapjuk meg. A 4. évados finálé után kissé váratlan volt, hogy rögtön az observerekkel folytatott harcra fókuszálnak majd, de a nyári hírekből már egyértelművé vált, hogy a záró 13 részben már nem a jelen fog dominálni. Flashbackek persze biztosan lesznek, hiszen akad azért a 24 év alatt elég sok fehér folt, amiket meg kell tölteni tartalommal a néző számára.

A 2036-os New York egész pofásan néz ki, igazi, nyomasztó sci-fi hangulatot áraszt magából. Egy olyan világot, amelyben már csak egy megtűrt, leigázott faj vagyunk. A Földet már a jövőből érkezett kopaszemberek irányítják, a jövőturisták ellepték a bolygót, de mindig vannak ellenállók, akik küzdenek a szabadságért. A legendás szabadságharcosok pedig visszatértek, Oliviával együtt teljessé válik a csapat.

Sikerült tehát a családegyesítés, de semmi sincs ingyen. Walter néhány fontos emléke egyelőre odalett, de a helyzet nem megoldhatatlan. Az epizód középpontjában Walter és a remény állt. Akár a természet, úgy az ember is megtalálja a lehetőséget az újjáéledésre, újrakezdésre, ezt pedig szépen szimbolizálták ebben az évadnyitóban. Mindig is John Noble volt a sorozat legjobb színésze, és ebben az epizódban most újfent bizonyíthatta a tehetségét, amivel élni is tudott.

Georgina Haig (Etta) szereplésének örülök, mert már tavasszal is egy lehetőségekkel teli karaktert láthattunk a Bishop-leányban – már csak Desmondot Foster ügynököt kéne felkutatni, hogy teljessé váljon az ellenállás.

A Fringe tehát biztató kezdést produkált. Egy szépen felépített epizóddal vágtunk neki az utolsó évadnak, és remélhetőleg a folytatás sem lesz rosszabb. A Fringe megérdemli, hogy méltóképp búcsúzzon a rajongóktól. Az évadnyitóra 6,5/10 jár, amelyből a fél pontot az utolsó egy percért kapja az epizód.

Már csak 12 rész…

361 hozzászólás Ne habozz!

Lacrosse - 2012. 09. 30. 21:59

Számíthatunk arra, hogy az utolsó évad alkalmából esetleg, ha nem is az összes, de a legtöbb részről kikerül kritika a sorozatjunkie-ra, Desmond?

Desmond Wallace - 2012. 09. 30. 22:01

Ha lesz rá igény, akkor igen.

Bazsi - 2012. 09. 30. 22:03

Nekem is tetszett az évadnyitó, javulni azért javulhatna egy kicsit, és Desmond visszahozásáért drukkolok én is. :)

Isteee - 2012. 09. 30. 22:04

Az utolsó 1 perc nagyon jó volt, meg is kerestem azt a számot :)

LoGi - 2012. 09. 30. 22:04

Szerintem remek premier volt, tele erős jelenetekkel (főleg a rész végi ugye), tőlem egy megérdemelt 8/10-et kap.

superr0x - 2012. 09. 30. 22:05

Szerintem jó volt és érdekes vonalon indult el az utolsó útjára a sorozat.

Spoiler:
Windmark ahogy kikérdezi Waltert az nagyon kemény, kivert a víz kb, nagyon átjött az egész.

Ráadásként John Noble (Walter) eléggé jó arc mert twitteren visszaválaszolgat a rajongóknak.

S0m30n3 - 2012. 09. 30. 22:22

nincs kedvem ennyit írni, inkább átmásolom:

Csak annyit nem értek, hogy ha az Observerek tudnak időben is utazni, akkor miért nem mentek el simán a jövőbe, nézték meg, hogy Walter mit hozott össze, hogy sikerült őket legyőzni, majd visszamentek volna és az egész Walter féle tervet megakadályozták volna simán. Annyi mindent kideríthettek volna a jövőből. Sőt, ha már tudják, hogy, hol is voltak amberben Walterék, akkor ott is kiruccanhattak volna a múltba, kiszedik Walteréket maguknak és jóság. Annyi magyarázatot elvárnék, hogy miért is nem utaznak már az időben az Observerek.

Valaki tudja a választ? Lehet csak elsiklottam felette, mert nem figyeltem eléggé.

Memari - 2012. 09. 30. 22:23

Bőven lenne mit megmagyarázni ha csak a jelennél tartanánk, remélem sok kérdésre választ kapunk (jelen, múlt), nemcsak a jövővel (évadnyitóval) kapcsolatban felmerült kérdésekre.

Haladunk előre, közben visszautalás, s nem szájbarágós, hanem okosan és kis adagokban, indulhat a puzzlezés!

Egész jó kezdés volt, együtt a család, a csapat, jöhet a végső harc? Én itt leszek! :)

Slash - 2012. 09. 30. 22:30

Szerintem is jó rész volt én például vevő lennék ha lenne minden részhez kibeszélő az előző évadnál is pörögtek a kommentek. Persze kicsit hiányozni fog az évadból a nyomozós szál meg remélem megfelelő mennyiségű flashback lesz mer böven van felmerülő kérdés.

Arsenal93 - 2012. 09. 30. 22:36

Nagyon jó rész volt, a nyomozás kicsit hiányzott,2036-os szál eddig nagyon király.Részemről simán 8,5/10

gajdipajti - 2012. 09. 30. 22:59

S0m30n3: Azt a 4. évadból megtudtudtuk, hogy az observerek egy lehetséges jövőből érkeznek. Meg azt is, hogy kettő féle van. Az egyike genetikailag módosított, ezek a felderítők. Míg akik kezében a tényleges döntés van, azok most érkeztek meg.
Szerintem nem tudnak ezek a normál observerek csak új össze-vissza utazni. Azt csak a felderítők tehetik meg.
De várjuk ki az évadot, és választ kapunk rá.

Lui - 2012. 09. 30. 23:00

Zseniálisan összerakott epizód, komoly mondanivalóval az utolsó percben. Megborzongatóan jó volt. És ilyen Fringe rész már azért rég volt :)

bëiz - 2012. 09. 30. 23:03

A rész nézése közben arra döbbentem rá, hogy kevés manapság az igazán jó sorozat. Egyre jobban szűrök, egyre kevesebben mennek át a rostán. Ha most indulna, nem kezdeném el a Fringe-t.

Megnézem, sőt várom a finálét, az odavezető út is érdekes, de csak azért, mert már évek óta “ismerem” a karaktereket, és eszemben sincs elszakadni tőlük. Az élbolyhoz képest ez sajnos gyenge epizód volt, akárcsak az előző évad 90%-a.

Egyetértek a hat ponttal, még azt a felet is megértem. Nem azt mondom, hogy rossz a Fringe, de sajnos nem is olyan jó már. :(

Lajoska67 - 2012. 09. 30. 23:21

Szerintem meg igen gyenge volt. Nagyon nem tetszett ez a fajta jövőbeli, posztapokaliptikus világban játszódó történet. Filmben is utálom az ilyesmit. Ugyanúgy tönkre vágják ezt a jó kis sorozatot, mint régen az X-aktákat. Szégyen-gyalázat. Egyedül csak a 2-es számú ausztrál lány felbukkanása menti nekem kicsikét az egészet. John Noble jó volt tényleg, de a végén az a csöpögős jelenet gusztustalanra sikeredett nekem (nyálas zene, pitypang, pfejj).

Amúgy Anna csak nekem tűnt gyűröttnek ebben a részben? Nem nézett ki valami jól…

Cevys - 2012. 09. 30. 23:44

Vártam az évadot, de így is meglepődtem, mennyire borsódzott a hátam az egész rész alatt. Remek atmoszférát teremtettek ebbe az új világba… Az első jelenettel pedig tökéletesen megalapoztak ehhez.

GyureX - 2012. 09. 30. 23:53

Hat 24 ev borostyanban eltolott ido utan en is gyurott lennek azt hiszem. :)

A zene kitol is volt a vegen ami szolt? Hallottam mar, meg szeretem is, csak nem tuom ki az eloado. :)

senki - 2012. 10. 01. 00:17
GyureX - 2012. 10. 01. 00:55

Oh yeah…koszi szepen. :)

jarodfree - 2012. 10. 01. 08:13
Llew - 2012. 10. 01. 08:27

Szerintem nagyon jó kezdés volt, mondjuk nekem a 4. bajom. Igen, más lett a sorozat, mint aminek indult, de nem lett rosszabb.
Érdekes lesz látni, hogy az eddig megszokott katasztrófa megelőzésről, hogy mennek át oda, hogy a már meglévő gondot kell megszüntetni.
Mindenképpen várok egy rakás flashbacket, ami Etta gyerekkora miatt szerintem mindenképpen lesz.
Jó kis sötét világot hoztak össze. A kopasz emberek túl sok Star Treket (az ellenállás hasztalan) és túl kevés Jurassic Parkot (az élet utat tör) néztek. Meg is lepődtek mikor nem tudták elkapni a golyót.
Walter mindent vitt. John Nobelnek tényleg kijárna egy Emmy jövőre.
Kíváncsi leszeke jövő Broyles mikor kerül képbe.
Georgina Haig ékezésével meg eyecandyben is 50%-ot erősödött a sorozat.

bogabi - 2012. 10. 01. 09:01

John Noble for president! Nagyon jól játszik a pacák, élvezet nézni. És azok a kis szösszenetek (mint pl. ebben a teljesen dark részben a japán csajnál, mikor mondta, hogy majdnem feleségül vette a volt japán barátnőjét – vagy a tojáspálcikás kis scene), nagyon jól ki vannak találva.

tatala - 2012. 10. 01. 10:44

Hála égnek kaszáltam a 4. évadnál.
Nekem nem jött be az az “elferdülés”, ami irányba már a 3. évadban elindult a sorozat.
Sokan az X-aktás 1 rész – 1 rejtély stílust szerették – én is -, ezért nem is jött be ez a fajta observeres kavarás.

Egyébként ez az a fajta időugsrós paradoxon, amit soha nem lehet megmagyarázni: elugrok a múltba/jövőbe, valamit kijavítok/változtatok, utána a jövőben/múltban már nem lesz okom, hogy visszamenjek/előremenjek, ergo újra kialakul az amiért vissza/előre kellene mennem… goto start :D:D

Szóval, nemgyerebe:S

Asterix - 2012. 10. 01. 10:57

Nálam 8/10!
Mikor Windmark mondja, hogy ezen a felperzselt földön már nem fog kinőni semmi és akkor a végén a pitypang+Walter+ a zene….tényleg nagyszerű volt.
Kár, hogy erre a jővőbeli részekre csak 13 epizód jut,simán el tudnék képzelni ebből is több évadot.
De hát ez van, remélem azért kapunk magyarázatokat is bőven, mert van mit pótolniuk az íróknak.

leila - 2012. 10. 01. 11:36

Szerintem harmatgyenge volt. Úgy is mondhatnám, nem ezt beszéltük meg.

Csak gondoljatok arra, honnan indult a sorozat és a harmadik évadbeli csúcs után hova zuhant.

Ez már a sokadik arculatváltás a kezdeti X-aktás, majd párhuzamos világos (még szervesen egybeépíthető), negyedik évadbeli Peter hova tartozik, Noé bárkájás ámokfutás után most meg a jövőben vannak hőseink.

Van benne potenciál, de ez már a sokadik mese, mintha ugyanazok a karakterek lennének más sorozatba, crossover ugyanazon főcímzene alatt.

Parallax - 2012. 10. 01. 13:00

Ööö, milyen jövőturisták? Valamiről lemaradtam?

stargatelost - 2012. 10. 01. 13:02

leila: teljesen egyetértek, a negyedik évadban Peter eltűnésével kvázi kukázták az első három évad történéseit (máshogy történtek a dolgok). Tényleg a “sokadik mese” lesz ez is… sajnos…

drea - 2012. 10. 01. 13:35

Nem tudom.. Oriasi resz lehetett volna.. Ennyi ev utan ujra osszeall a csalad, es megtalaljak egymast.. De mivel semmi informacionk nincs, h mi tortent az elozo 25 evben, sehogy nem volt felepitve, kaptunk nehany mp flashbacket, de semmi mas, igy a katarzis helyett inkabb csak gagyira sikerult.. ‘Hi Mamma!’.. Mintha a Phoebe-t lattam volna a Jobaratokban, amikor azt hiszi, h egy macskaban reinkarnalodott a tobb eve halott anyja.. Walterral egyutt tudtunk erezni a vegen, mert lattuk+el tudtuk kepzelni, h min ment keresztul, es utana egy kis zene+pitypang, at lehet erezni.. Amugy az egesz ossze lett csapva.. Tudom, h utolso evad, 12 resz van mar csak, de nem lehet igy elkapkodni, mert egyaltalan nem fogunk tudni azonosulni a helyzettel.. Pedig a Lost ota az egyik legjobb ilyen sorozat.. de ez a resz.. Remelem a tobbi jobb lesz..

Anthony - 2012. 10. 01. 14:02

Bár még nem láttam az új részt,mert csak most van dara alatt a sorozat,de ez egy tuti kis sorozat.Persze erre ezt is abba hagyják na ez ba.zott faja dolog.Na mindegy kár érte.

ALIEN - 2012. 10. 01. 14:05

Egyet értek, hogy a 4. évad olyan volt, mintha nulláról kezdenék az egész sztorit…
Viszont ez a történés is érdekes. Remélem a párhuzamos világot valahogy visszahozzák, mert érdekesek voltak az ottani karakterek is.

@Parallax: observers a.k.a. kopaszok a jövőből

Parallax - 2012. 10. 01. 14:13

@ALIEN: ja, ezzel tisztában vagyok, csak azt hittem, elkerülte a figyelmem valami kis mellékszál, jövőturistákkal 2036-ban (á la katasztrófa-turizmus.)
De már értem, hogy csak a megfigyelőkről van szó. (Akik amúgy elég pofátlanul a marveles Watcherekre “hajaznak”, haha:)
Köszi! :)

ALIEN - 2012. 10. 01. 14:22

arra volt már magyarázat, hogy mért ettek csípős dolgokat a megfigyelők, ha nem éreznek ízeket? (mintha azt mondták volna, hogy semmilyen érzésük sincs)

lostfanka - 2012. 10. 01. 14:37

Na most vegeztem vele, es oszinten szolva a resz kozben azon gondolkoztam hogy hogyan is jutottunk az elso evadtol egeszen idaig, es oszinten nem tudom. Annyi minden tortent, annyi verziot lattunk mar a jovore, kulonbozo dimenziokra hogy igazabol en mar nem tudom hogy merre is tartunk. Szinte csak becsuletbol es Walter miatt maradok a sorozattal a vegeig.

Egyebkent a resz kozben a Olivia es Peter a kislanyukrol valo omlenges engem mar kifejezetten idegesitett.

mse - 2012. 10. 01. 15:00

Nekem iszonyat tetszik az új irányvonal. Tudom, hogy nem mindenkinek lehet túl szimpatikus ahogy egy huszárvágással témát váltottunk, bár ezt már korábban is megcsinálta a Fringe jó párszor, de nekem végés vég a kedvenc sorozatom maradt és eleddig soha nem hagyott cserben. Így van ez most is.
Georginánál egyedül azt sajnálom, hogy továbbra is csak vendégszereplőként van feltüntetve a stáblistán. Azért remélem, hogy többé-kevésbé állandósítva lesz, már csupán a jövő heti promóból is látszik, hogy van ebben a karakterben elég szufla. Mellesleg szükség is van rá ahhoz, hogy áthidaljuk ezt az eltelt huszonpár évet.
Az utolsó jelenet pedig egyértelműen bizonyította, hogy miért van a Fringe-nek biztos helye az all-time kedvenceim közt.

fringefan - 2012. 10. 01. 15:13

Nekem tetszett az évadnyitó, ennél csak a 3.évados premier volt jobb. Csatlakozom Lacrosse-hoz,legyen minél több Fringe-kritika!

Lajoska67 - 2012. 10. 01. 15:16

Még egy dolog: nagyon beröhögtem, mikor Joshua meg Anna felváltva ölelgetik a náluk kb. 7 évvel fiatalabb (de ez ugye látszatra már nem feltétlen van meg, csak az, hogy valamivel fiatalabb) jócsajt, hogy “édes kislányom”. Ha mindenáron ilyen bugyuta irányba akarták vinni a történetet, legalább lehetett volna valami “átlagosabb” a lányuk, vagy mondjuk 5-6 évvel fiatalabb jócsaj.

atg - 2012. 10. 01. 16:12

Ez sajnos csak közepes részre sikeredett, pedig bíztam benne, hogy az újabb reset ezúttal jól sül el. Azért az utolsó jelenet valóban telitalálat lett.
Hasonlóan lostfanka-hoz, én is azon gondolkodtam, hogy egy kis “sima nyomozgatós sorozat sci-fis háttérrel” hogy juthatott el idáig. Sajnos arra jutottam, hogy az írók egy-egy ponton mindig kifogytak az ötletekből: ezért kellett a 3. évadban rétestésztának csak az alternatív univerzumos eseményekre vagy fél évad, megspékelve a Peter-AltOlivia vonallal, aztán mindent kisöpörni a 4. évad nyitásával, mert ez a konfliktus egy évadot bírt csak. De aztán az évad közepénél rájönni, hogy ez így mégse jó, gyorsan emlékezzen mindenre legalább az Olivia, ugorjon be a végén a Bell is, az majd helyre teszi a fanokat, végül egy újabb nem tudom hány fokos fordulattal jöjjenek az addig csak megfigyelő Observerek, most ne univerzumot, hanem “csak” 25 évet ugorjunk, aztán lesz ami lesz, 13 részt kell csak kihúzni úgyis. (Az írók folyamatos lelépése is ezt a képet sugallja.)
De nem akarom leírni előre a sztorit, van még 12 rész, hogy meggyőzzön, ha törik, ha szakad, ezt már végignézem.

Vilidzs Pipöl - 2012. 10. 01. 18:29

Jó volt, de az utolsó jelenetnél felhördültem, amikor Walter egy totál kifosztott/lerobbant kocsiba berakott egy CD-t, és volt a műszerfal tetején egy működő autórádió… HÖRR!

caeiro - 2012. 10. 01. 18:47

Valahogy ez nekem most nem jött be annyira, az egész mintha nem működött volna. Az Ettás sztori untat, Peter és Olivia az 1-3 évados karakterüknek csak az árnyékai.Walter viszi a hátán az egész epizódot, elképesztő Noble teljesítménye! A kopaszok nem értem miért nem keresték eddig Walteréket. A borostyánozás nem a párhuzamos világ miatti rések betömésére lett kitalálva? Ha a kopaszok olyan fejlettek, hogy nem tudnak kiszedni senkit? Az is vicc, hogy ilyen egyszerűen be lehet törni hozzájuk- Windmark akkor most kiszedte az öregből az emlékfoszlányokat? Az utolsó perc tetszett, remélem összeszedettebb és ütősebb részeket kapunk…

AlrightSir - 2012. 10. 01. 19:18

Imádtam a részt. Szerintem ráfért a sorozatra, hogy ugorjanak az időben, a 4. évad siralmas volt, valljuk be. Ez a poszt-apokaliptikus, menekülős sztori abszolút a kedvencem minden téren, szóval sokat várok ettől az évadtól. Remélem egy nagyon ütős befejezést raknak össze, és akkor a TOP 3 sorozataim közé légkönnyedén bekerül.

driver - 2012. 10. 01. 19:26

“Amúgy Anna csak nekem tűnt gyűröttnek ebben a részben? Nem nézett ki valami jól…”

eszem f…om megáll, ha már ennyire bele akarsz kötni mindenbe akkor legalább ne olyasmiba ami teljesen logikus, ha megnézted az epizódot..

JcGross - 2012. 10. 01. 19:50

Ki az a Foster ügynök?

bug jr - 2012. 10. 01. 20:11

JcGross:
Desmond Hume személyesen.
Kb ő az utolsó reménysugár, egyébként iszonyat messze van már ez az egész attól amit anno megszerettem, de most már történjen bármi, mindenképp végigszenvedem.

JcGross - 2012. 10. 01. 20:43

Mondjuk azt én sem értem, hogy hogy jutottak el ide. Száz százalék, hogy mikor elkezdték még vagy nem volt meg, hogy mit akarnak, vagy teljesen más volt.

quipper - 2012. 10. 01. 21:40

JcGross:
Ha te képes volnál sokadmagaddal éveken keresztül napi X órában írni egy sorozatot, és kritikáktól, nézettségtől, újabban felmerült gondolataidtól függetlenül egy-az-egyben tartani ugyanazt az irányvonalat, mint amit az első hónapban kijelöltél, akkor nagyobb ember vagy nálam. (Meg a Fringe készítőinél is.)

Llew - 2012. 10. 01. 21:45

Foster szerintem aligha jön vissza. Borostyánba került, ráadásul a kopaszok is tudják, hogy ellenálló volt, tehát ha ki is szedték, akkor is leolvasztották az agyát kiolvasás közben.

lostfanka - 2012. 10. 01. 22:02

Foster ugynok azota mar Pennyvel hajozik el a naplementebe:D

Arsenal93 - 2012. 10. 01. 22:19

@Lajoska67
“Még egy dolog: nagyon beröhögtem, mikor Joshua meg Anna felváltva ölelgetik a náluk kb. 7 évvel fiatalabb ..jócsajt, hogy “édes kislányom”.”

Egybként 11 évvel fiatalabb már nem azért:D Mert az első évadban 2008-ban Olivia 28 akkor 2015-ben 35 Etta pedid 24 2036-ban

bombi - 2012. 10. 01. 22:50

van pár dolog, amit nem értek…
az egyik, hogy miért volt olyan nagyon-nagyon-nagyon gagyi a holografikus modellezés (mikor a kopasz krapek visszanézte a biztonsági felvételt)? 2036ról van szó, nem? már most, 2012-ben teljesne élethű holografika van, csak egyelőre még rohadt drága, és rohadt nagy energiaigényű… 2036-ban meg ilyen kék csíkos gagyi az egész? :D szerintem ez nem csak nálam vett el az élményből…

második dolog pedig: az ellenállás tényleg értelmetlen! ha 2036-ban sikerülne lenyomniuk a kopaszokat meg miegymás, akkor eleve ott sem lennének a kopaszok, mert a múltban már lenyomták őket ergo, nem ismételheti meg magát ugyan úgy a jövő.. tipikus időutazós paradoxon. szerintem ezért sem volt olyan jó ötlet a jövős szállal továbbmenni….

(a végére pedig csak így zárójelben egy kérdés még az előző évadhoz: ugye mindenkinek volt egy alteregója a másik univerzumban, láttuk is őket. de hol volt az alter william bell? lehet, hogy említették, de nekem nem rémlik…)

Cléda - 2012. 10. 01. 23:18

Ahhoz képest hogy jellegében mennyit változott a sorozat az első évadokhoz képest, nekem tetszett a nyitány. Ellentétes volt nagyon ezzel az abszolút drámával, de jól megcsinálták. Walter egyszerűen zseniális, az utolsó jelenet is nagyon szép volt.

Aki meg beszólt hogy zavarja hogy oliviáék ölelgetik a pár évvel fiatalabb Ettát, annak felteszem a kérdést: szebb lenne ha egy nagymama korú Ettát ölelgetnének? nyilván nem..

bombi: alter William Bell meghalt, ezért az itteni Bell az egyedüli volt. ezt még abban az évadban mondják amikor Olivia az autóbalesetben “átrepült” a másik oldalra.
Az ilyen -egyelőre- paradoxonnak tűnő történetek miatt jók az időutazós scifik. (már amikor szépen megoldják őket.) pl lenyomják a kopaszokat, akik visszamenekülnek az időben, de a jövőben már nem lesznek ott :P pl elrontják az időutazó kütyüiket is, és nem tudnak majd ugrálni. ami történik a kopaszok inváziójával, az megtörténik, aztán nélkülük építgetik újra a jövőt stb. egyelőre 1001 magyarázat lehet.
de reméljük kapunk kerek válaszokat…

Dun - 2012. 10. 01. 23:57

Szerintem nagyon jól van felépítve mind az 5 évad. Kezdetben nyomoztak a különös események után, majd kiderül hogy az egész azért van h felkészítsék őket egy háborúra, aztán jött egy párhuzamos világ ahol mindenki azt hitte, hogy elérkezett az amire eddig “kiképeszték” őket. Majd kiderül, hogy nem arra az eseményre, hanem a megfigyelők elleni csatára készültek fel. Képek alapján- lehet nem így van/lesz- mintha majd fel is használnának ellenük pár “rejtélyt” amit az első évadokban oldottak meg. (pl a szájösszenövéses cucc) Egyedül a 4. évados dolgokat nem igazán tudtam beleilleszteni ebbe a nagy összefoglalásba, mert ha pl. az az évad teljesen kimaradt volna úgyis kerek story-t kapunk. (kb arra jó volt hogy lezárják a párhuzamos világot valahogy.) Szóval szerintem egyáltlaán nem vett éles váltásokat a sorozat, hanem csak szépen össze lett téve.

K3rnel - 2012. 10. 02. 00:57

Csak nehogy X-aktás vége legyen, ott is végig küzdöttek, hogy megállítsák a világvégét és… Simán kinézem ezt az írókból, kaphatunk a vége felé olyan infókat amit mindenki másképp értelmezhet és mehet a sorozat vége után is a szájkarate hónapokon keresztül. Így lehetne még nagyobb legendává tenni az egész sorozatot. Remélem nem így lesz és kapunk lezárást! Az évadnyitó után nekem olyan érzésem volt, mintha ez a rész eredetileg valamelyik évad közepén szerepelt volna, nem volt rossz, de nem éreztem évadnyitónak. Elég egyszerű húzás volt a története is, meg lenne a megoldás simán, de minden tönkremegy, mert nem tudnak vigyázni Walter-re. Főleg úgy, hogy előtte is tudták, hogy mennyire fontos információ birtokosa! A megfigyelők meg, vagy tudjanak elugrani a töltények elől, vagy ne, mert itt volt ugye egy lövés ami elől elugrott a megfigyelő, majd a következő elől nem tudott, majd a többi megfigyelő sem tudott elugrani. Tehát az lenne akkor a logikus, hogy ne tudjanak elugrani, hiszen már a régi évadokban is volt olyan fegyver amivel meg lehetett őket sebesíteni. Nem kellene random elővenni a töltény elől ugrálást amikor éppen a történem megkívánja.

Arsenal93 - 2012. 10. 02. 05:56

K3rnel – 2012. 10. 02. 00:57

A töltény elől ugrálás már volt a 4. évad végén is, hogy van egy olyan fegyver amit W. Bell fejlesztett ki annak a töltényei elől nem tudnak kitérni, viszont a random fegyverek töltényei elől igen.

Harmadik Eva - 2012. 10. 02. 08:26

Az epizód számomra elég közepes volt, az anya-apa-gyerek pillanatokat áttekertem, Walter befejező zenehallgatós jelenete pedig a klisé gyártás csúcsa. Ha ezt mind összeadom, akkor tulajdonképpen egy elég jó rész volt, csak az említett két intermezzo rángatta vissza közepes szintre.

Viszont, az időutazás – időparadoxon kérdése mellett nem tudok elmenni, tudniillik az ún. időparadoxonról valamiért mindenki azt gondolja, hogy az valami logikus törvényszerűség, holott erről szó sincs. A helyzet a következő:

A jelenben (valószínűleg) nem létezik időutazás, így (valószínűleg) nem létezik időparadoxon sem.
A jövőben lehet, hogy elérhető lesz az időutazás, ugyanakkor lehet, hogy bebizonyosodik az időparadoxon is.
Az időutazásnak azonban nem következménye az időparadoxon, csak egy elmélet egy elmélettel kapcsolatban. Ahogy az is egy elmélet (más kérdés, hogy matematikailag létező), hogy végtelen számú dimenzió létezik párhuzamosan, végtelen számú keletkezik és megszűnik, azaz a tér minden pontjának az idő minden pillanatában történő minden változása dimenziót hoz létre és semmisít meg. A multidimenzionális téridő elmélet viszont kizárja az időparadoxont, mivel az időparadoxon csak a saját inerciarendszerében jelentkezhet, viszont abban sosincs változás. Ebből következően az időutazás valójában téridő dimenzió váltás (kiindulásnak lásd még: térsűrítés).

Remélem, a fenti bekezdésben volt olyan pillanat, amikor érthető volt. :D

Mindns - 2012. 10. 02. 09:09

S0m30n3: én úgy emlékszem, hogy September azt mondta az operában, hogy végig nézte az összes lehetséges jövőt és… Nekem az rémlik, hogy az observerek tudják, az összes lehetséges jövőt, de azt a jövőt, ami történni fog, nem tudják. Ezért is harcolnak, hogy a számukra kedvező történjen. Szerintem.

Engem már régen megvett a sorozat, nem tudok elfogulatlan lenni, nekem tetszett. Nem a legjobb rész de a vége az nagyon ígéretes volt. 60%-os LOST feeling :).

Nem feltétlenül ide tartozik, de van most olyan futó scifi sorozat ami ütheti a Fringet?
PL olyan mint a Defying Gravity vagy akár a Paradox volt ?

K3rnel - 2012. 10. 02. 10:13

Arsenal93 Igen, tudom, de itt az évadnyitóban a spéci fegyver elől tért ki egy megfigyelő, az első lövés elől, a második pedig megölte. Ezért írtam, hogyha a történet megkívánja, akkor random ki tudják kerülni a töltényt a spéci fegyverből is ami hülyeség, vagy ki tudnak térni, vagy nem.

bombi - 2012. 10. 02. 12:34

@Cléda: akkor azt azt a jelenetet egy álmos pillanatomban kaphattam el, mert egyáltalán nem rémlik, de hiszek neked. viszont az lenne nagyon komoly befejezés, ha az évad végén kiderülne, hogy alter w.bell mégsem halt meg, hanem időutazott, és ő a kopaszbossz, mint valami brutál darth vader :D

@Harmadik Eva: tudtommal a gyakorlatban létezik időutazás már most is, de kizárólag a jövőbe /másodperc töredékéről van szó/! (illetve bizonyos értelemben a múltba is vissza lehet menni, de ezt gyakorlatban “lehetetlen” bizonyítani. elméletben talán már bizonyították) és ez így, kizárólag a jövőbe való ugrással működik is időparadoxon nélkül…

az már önmagában egy paradoxon, ha egy elmélet (multidimenzionális téridő elmélet) kizárja az időparadoxon lehetőségét is.

mse - 2012. 10. 02. 13:15

@bombi: Hol hallottál erről a gyakorlati bizonyítékról az időutazás kapcsán? Fizikushallgató vagyok, és én még ilyennel nem találkoztam. Azt a neutrínót is csak elszámolták, nem ment az sem gyorsabban a fénysebességnél. Az elmélet kapcsán nincs sok ismeretem, úgyhogy a helyedben Harmadik Evára hallgatnék ez ügyben is. :)

karit - 2012. 10. 02. 15:28

Voilá, nem megmondtam? Nem hullt szét semmi.

karit - 2012. 10. 02. 15:29

PRÓBAÜZENET

karit - 2012. 10. 02. 15:30

Én pedig Daniel Faraday-nek hiszek, hiszen mindez már megtörtént. Szóval nincs itt semmi paradoxon.

De a fizikushallgatók kedvéért elvégzek egy gyors kísérletet a múlttal, na bumm, legfeljebb széthullik a téridő. ;)

ALIEN - 2012. 10. 02. 16:49

ez jó volt karit :)

izé, te akkor observer vagy? bár akkor ezt a kérdést már rég kiolvastad a fejemből…

f.ckimbrave - 2012. 10. 02. 17:21

jó lenne mindegyik részről egy kritika, én is igényt tartanék rá :)

Arsenal93 - 2012. 10. 02. 19:12

@K3rnel

Ja hogy ez most volt az 5×01-ben.Úhh bazze újra meg kell nézni:D

Cléda - 2012. 10. 02. 20:01

mse: ha fizikus hallgató vagy, arról hallhattál már hogy nagyobb tömegek közelében gyorsabban telik az idő. Föld körül pl a műholdaknál figyelték meg, hogy idővel késik az óra, sec tört részét (nézz utána mennyit, én most nem tudom fejből). Ergo akik az űrállomáson keringenek egy ideig, aztán visszatérnek a Földre, máris időutaztak a jövőbe, mivel náluk lassabban telt az idő :P Persze ez ebben a kis távlatban elhanyagolható. De gondolj a Majmok bolygójára… :D
(gondolom erre gondolt bombi)

mse - 2012. 10. 02. 22:34

@Cléda: Ez akkor sem tévesztendő össze az időutazással. :D Csupán másképpen telik az idő abban a viszonyítási rendszerben, de ez nem azt jelenti, hogy valakit a jövőbe vagy a múltba küldenek. Vicces dolog a relativitáselmélet, amiből mindaz amit írtál következik, de a kauzalitást mondjuk nem sérti. Ezért éreztem úgy, hogy helyesbítenem kell. :)
De nem firtatom tovább, mert amúgy eléggé béna egy fizikushallgató vagyok. :D

virus - 2012. 10. 03. 04:33

BOmbi: Ők a jövőből jöttek vissza a múltba, de nekik ez a jelenük.

Cléda - 2012. 10. 03. 07:33

mse: Nem olyan időutazás, mint amikor ide-oda ugrálnak természetesen. De olvass egy Steven Hawkingot, időutazás a jövőbe elméletileg lehetséges, csak nem tudunk még pl űrutazni. Meg ő jobban magyaráz… :D
(meg lehet hogy pont fordítva írtam, és nagy tömegnél lassabban telik az idő.. majd aki akarja kideríti. :) )

Harmadik Eva - 2012. 10. 03. 09:40

A neutrínók “időutazása” az én ismereteim szerint sem bizonyított, hibás, illetve elég ellentmondó kísérleti analízisek vannak csak – legalábbis amennyit én tudok a dologról. Ha nem tévedek, akkor ez továbbra is “csak” egy elmélet (aminek persze meg van az előnye, hogy sem az elmélet, sem a cáfolata nem bizonyított jelenleg).

A gravitáció (de még inkább az energia) tér, illetve fény “hajlító” hatása önmagában nem jelent időutazást, tekintve, hogy az idő illetve az idő mérése (mint mse nagyon helyesen jelezte) egy kifejezetten relativisztikus fogalom / technika, ami azt illeti, az időmérését jobbára a térhez képest végezzük, így egyértelműen – legalábbis tudományos szempontból – az idő nem önállóan, hanem a térrel rendszert alkotva létezik (téridő).

Az elmélet és a gyakorlat két különböző dolog (ráadásul a kvantumfizikában például alapvetés, hogy a hagyományos fizikai világképhez képest egy elmélet több, egymást hagyományosan kizáró gyakorlati / mérési eredményt hozhat, illetve adott esetben egy állapotban bármennyi részecske lehet, ezért is használnak vektorokat, hullámanalízist és kétszeres kvantálást egy állapot leírására, szemben a hagyományos fizikával), a téridő vizsgálata (ami elsősorban kvantumfizikai kérdés) jelenleg elsősorban zseniális fizikusok, matematikusok és filozófusok (!) elméletei, sejtései körül játszódik le – lásd a manapság “népszerű” Higgs-bozont. Éppen ebből kifolyólag az egyes elméletek nem kell, hogy más elméleteket magukba foglaljanak, hiszen saját inerciarendszerük van (ahogy egy személyautó szempontjából a lift nem létezik).

Egyébként elkeserítően laikus vagyok a kérdésben, csak mondhatni bulvár szinten érdekel a kérdés, az egyes vonatkozó információkat pedig próbálom a meglévő, igen csekély filozófiai, matematikai és fizikai tudásommal összhangba hozni. Mindenesetre a Fringe kritizált időutazási fikcióját nem érzem veszélyben azért, mert az időparadoxon elmélet kizárná. A Lost-os Faraday példa egyébként azért is passzol ide, mert az éppen egy időparadoxon-mentes időutazási elméletre épül – és mivel a két sorozat készítői között van átfedés, nem lehetetlen, hogy szándékos áthallásról van szó.

És persze az egész csak egy szórakoztató gondolati játék. :)

fringefan - 2012. 10. 03. 14:08

Llew, Foster ügynök visszajön, hiszen szerződtették az ötödik évadra.

beci4 - 2012. 10. 03. 14:18

Bevallom, az elején azt hittem, mégsem láttam a Fringe eddigi összes részét. Annyira belevágtak ugyanis az események közepébe, hogy csak lestem. Érdekes, hogy mennyire eltávolodott a sorozat az első 2 évad szerkezetétől. Nekem anno az jobban tetszett, az utóbbi évadokat már kőkemény sci-fi-nek tartom.
Mindenesetre megnézem még az utolsó 12 részt, hiszen valaha ez volt a kedvenc sorozatom. :)

AlrightSir - 2012. 10. 06. 10:19

fringefan: lehet, hogy Desmondnak a szerződése erre az egy jelenetre vonatkozott. :D

amúgy nagyon kíváncsi vagyok, mi történt a borostyánozás előtt. az a piknikes jelenettel nem érem be.

Viki - 2012. 10. 06. 14:06

Nagyon szeretném szeretni az utolsó évadot, mert imádom a sorozatot, de ez a rész nem tetszett különösebben. Etta és Peter közös jelenetei csak engem feszélyeznek? Annyira furcsa, h apa és lánya szinte egykorúak… Olivia és Peter között pedig nem éreztem azt a szikrát, ami miatt a korábbi évadokban mindig szurkoltam nekik.
Walter olyan, mint eddig, vagyis szuper, benne nem tudok csalódni. John Noble zseniális színész és nagyon érződik, h mennyire fontos neki a Fringe.:)
Bízom benne, hogy a következő részek jobban megfognak majd és azt sem bánnám nagyon, ha a srácok visszatérnének a jelenbe vagy a készítők behoznák Boliviáékat.

Lacrosse - 2012. 10. 06. 14:15

Viki: hát, a jelenre és Boliviára vajmi kevés, vagyis inkább semennyi esély sincs.

secret - 2012. 10. 06. 16:54

a 13 epizód alatt csak meg fogják magyarázni, hogy pontosan hogyan is történhetett.

az már viszont most látszik, hogy az eddigi mindenhatóknak tűnő observereket nem lehet az ötödik évadban is mindenhatónak ábrázolni, különben nem lenne megoldás. érdekes ez a kimerülő hatalom. remélem megválaszolják a kérdéseimet minél hamarabb és a végén egy epikus zárórészt láthatunk.

ezúton is puszilom a foxot, hogy a kaszát hamar bejelentette, és az írók alkalmazkodhattak.

pumpika666 - 2012. 10. 06. 17:08

a végén a videózásról, meg walter szövegéről egyből a lost ugrott be :)
jó rész volt, kicsit több akciót várnék, főleg azt a részt kibogozhatnák, kifejthetnék 1-2 részben, hogy a megszállás hogy történt, milyen harcok voltak, hogy teperték le az usákok légierejét például? azért nem hiszem hogy 911 óta ne lennének felkészülve támadásokra, bár gondolom a semmiből előugró megfigyelőkre őket sem készítették fel
az ellenállás elég rossz színben tűnt fel a lojalisták szemszögéből, gyakorlatilag fogoly nincs, ha megtudzák, amit akartak, kivégzik a lojalistákat, ami becsülendő(valahol ugye ők a megfigyelők pincsikutyái), ugyanakkor humán szemszögből nézve emberiség elleni bűntett, szóval fene tudja.

Borisz - 2012. 10. 06. 20:22

kissé álmosan néztem a részt, de walter tényleg nem mondott semmit a videón arról, hogy van a többi kazetta, mielőtt ragacsba nyomta volna?

Tyberius - 2012. 10. 06. 20:29

Hm… heti nézősből most lett szerintem a végén darálós ez a sorozat. Ez így rém lassú volt, pedig én szeretem a lassú sorozatokat, de ez így nagyon langyos. A flashback lehetne más, uncsi megint ugyanaz az álom, csak most más által álmodva. Nem nagyon áll össze nekem ez a jövő dolog, mondjuk a videon mondja Walter, hogy ha a terv sikerül, akkor vissza áll minden az eredetibe, gondolom a végén szükség lesz majd Bellre is, szóval a végén egy jó nagy időreset lesz, mint a Termintatorokba. Akadályozd mg a Skynet születését megakadályozott a gépek eljövetelét, csak ugye mégse akadályozzák meg, csak elodázzák…
Ennél azért kicsit erősebb részekre számítok a maradék 11 részben.

kla - 2012. 10. 06. 21:25

Most akkor az évad nagyja egy kincskeresés lesz? Ez nem villanyoz fel annyira.

harmundo - 2012. 10. 06. 22:10

Engem megvettek kilóra, iszonyat hangulatos volt végig, éreztem egyfajta feszültséget, hogy márpedig ezt a háborút meg kell nyerni. Kissé furcsálltam, hogy a lojalistát elengedte a csaj a végén, de remélem ennek a jelenetnek még lesz szerepe, mert így nagyon súlytalan volt.

Walter zseniális, vele lehetne egy spinoff sorozatot készíteni :-D.

wondorog - 2012. 10. 06. 23:13

Nekem erről a videókazetta keresésről egyből a Szökés 4. évada jutott eszembe, amikor a Scylla darabjait keresték. Még jó hogy, itt nem lesz + berendelés, a Szökésnek is az tette be a kaput, nem kellett volna az a +10 rész.

Alvarez - 2012. 10. 07. 01:31

9/10 lett nálam, egész jó kis évad lesz ez!

Zora - 2012. 10. 07. 08:32

5×02:
Cassone ismét remekelt, köszönet érte!
Számomra kicsit béna volt, hogy 2015-ben – úgy értelmeztem, Walter akkor borostyánozta be a labort -, egy egyszerű, szalagos videokazettára vett fel mindent. Bármikorra is gondolta a kiolvasztást, de egy SD-kártya vagy pendrive 30 év múlva
is még lejátszható, videolejátszót meg már manapság is nehéz venni…
Mikor Peterék bementek a Központba, az izgalmas volt. A vége kicsit nyálas, hogyaszongya: “Te vagy az utolsó reményünk!”
Szóval, jól gondoltam, ez a 11 rész arról fog szólni, hogy megkeresik a kazettákat, vagyis W emlékeit. Mondenesetre, ha izgalmasan körítik, akkor jó lesz. Várom a következőt!

pumpika666 - 2012. 10. 07. 11:14

Zora – 2012. 10. 07. 08:32
a kártya és a pendrive lehet nem bírják a borostyánozással és a “kiolvasztással” együtt járó kémiai folyamatokat?
a másik dolog, hogy a pendrive és a memóriakártya ha megsérül, akkor a felvétel teljesen megdöglik, ill. nehézkesebb visszahozni, a szalag esetében pedig ha minőségromlással is, de nézhető marad a felvétel
jó példa erre az analóg földi tv-adás vs. digitális földi tv-adás: analógnál előfordul hogy hangyázik a kép, kicsit csikozik, de attól még nézhető. földi digitálisnál, ha romlik a jel egy picit, már lefagy, percekre elmegy az adás…

marcus - 2012. 10. 07. 14:06

Várósak már a jelen béli események is már így sok jövős után. És Olívia képességével most mi lett? És a Etta-nak mi a “képessége”? Ezeket nem használják az Observerek ellen? Vagy majd később…

Harmadik Éva - 2012. 10. 07. 14:35

@Zora

Szerintem viszont ellenkezőleg.

1. A pendrive / sd kártya nem csak a közvetlen fizikai és hőhatásra, de az elektromágnesességre is érzékenyebb, mint a mágnesszalag.

2. A pendrive-on, sd kártyán az adatrögzítés digitális úton, míg a mágnesszalagon analóg módon történik. Emiatt a visszanyeréshez kevesebb problémát kell megoldani az utóbbin, mínt az előbbin.

3. A pendrive / sd üzemeltetése speciális hardver és szoftvereszközt kíván, amely jóval nehezebben rekonstruálható, mint amilyen hardveres megoldás a mágnesszalag esetén szükségeltetik.

4. A tapasztalat azt mutatja, hogy a digitális adatrögzítés korábbi nagy vívmányai (pl.: CD) tartósság és támogatás terén alulmaradtak az analóg eszközökkel szemben “vívott harcban” (pl.: vinyl). 30 év rendkívül hosszú idő, nekem még a 3-4 éves DVD-k sem működnek (alapvetően ezért is nem vásárolok filmeket, sorozatokat DVD-n, a gyűjteményem minden darabja elhunyt ugyanis mára – az egyéb tartalmi kényelmetlenségekről nem is beszélve), míg a 30-40 éves bakelitlemezek igen.

Akárhogy is, alapvetően a döntés távolról sem béna, ha el is fogadnám a digitális technika egyenértékűségét időtállósági téren, akkor sem lenne rosszabb döntés az analóg, mint a digitális rögzítés.

caeiro - 2012. 10. 07. 14:39

Etta képessége az, hogy nem tudják olvasni az observerek. Olivia, ugye meg közlekedni tud az univerzumok közt, sőt 3×21-ben? szó volt arról is, hogy más képességeket is kifejlesztett (igaz, hogy azok a történések törölve lettek Peter által.

Szandi - 2012. 10. 07. 14:49

Nekem Etta szerepe fura kicsit, nem teljesen tudom eldönteni, hogy tényleg a jó oldalon áll-e. Vagy ezzel csak én vagyok így?

Ami nagyon izgat, hogy kit lőttek le azzal a golyóval.

A következő rész szerintem majd a régi Fringe hangulatot idézi, ami nem hangzik rosszul :)

AlrightSir - 2012. 10. 07. 15:31

Szandi: szerintem az az a golyó, amit Oliviából szedtek ki a 4. évad végén.

mse - 2012. 10. 07. 16:22

Szandi: definiáld a “jó oldal”-t. :D Etta az Ellenállás tagja, tehát azért küzd, hogy megszabadítsa a világot az observerektől. Ehhez viszont ha kell, ő és a társai bármilyen eszközt bevetnek. Az, hogy ők most lázadók vagy terroristák mindössze nézőpont kérdése.

Én személy szerint imádom Etta karakterét, ő testesíti meg ennek a világnak a keménységét és elkeseredettségét, viszont akárcsak az előző epizód végén, itt is felcsillan az a bizonyos reménysugár az utolsó néhány percben. Mellesleg a “This is the world. It is what it is.” mondat akarva-akaratlanul is az egyik kedvenc Buffy epizódomra, a “The Wish”-re emlékeztetett.

Őszintén megvallom, engem annyira lekötött Olivia és Etta konfliktusa, hogy szégyenszemre kevés figyelmet szenteltem a főplotnak a kamerával. Walter ezúttal egy kicsit a kispadra szorult, de onnan is kiválóan brillírozott.

Nekem mindenesetre minden benne volt ebben az epizódban, amit az évadtól vártam és reméltem. Georgina Haig pedig egyszerűen zseniális.

Asterix - 2012. 10. 07. 18:00

Szerintem is nagyon hangulatos rész volt, kezdett megint beszippantani a sorozat, amit a negyedik évadban elvesztettem. Ha ezt így folytatják most még jobban sajnálni fogom, hogy véget ér a sorozat.
Etta szerepére G. Haig nagyszerű választás volt, abszolut kedvenc karakter az 5.évadban, arról nem is beszélve, hogy mennyire hasonlít Oliviára.
Én is úgy jártam, hogy a kettejük konfliktusa teljesen lekötött és a kamerás dolog háttérbe szorult.
Olivia is mintha megváltozott volna, átment együttérző anyaszerepbe, persze ezt nem hátrányként mondom.
Én még mindig reménykedem, hogy a képességeket újra előhozzák akár Etta-nál, akár Olivia-nál az már mindegy és ezzel jól meglepik majd Windmark urat. :)

caeiro - 2012. 10. 07. 18:02

Etta praktikusan gondolkozik, Olivia-t meg inkább az érzései vezetik. Ha belegondolunk mindkettőjük gyermekkora elég húzós volt. Eltérően reagáltak a szörnyűségekre. Csak néztem, hogy milyen természetes egyszerűséggel kínozta a hapsit. Hogy Etta Olivia lánya, azért mégiscsak ért valamit, hisz Olivia hite meggyőzte, a lojalistát elengedte. (szerintem az alkotók nem merték bevállalni, hogy a lojalista szemét kivájják, vagy hogy lemészárolják, amikor már nem jelent veszélyt. Az amcsik gyomra ezt nem vette volna be…) Egyébként mi lesz, ha a lojalistát elkapják a kopaszok? Simán olvassák a gondolatait! Mindent látott, mindent hallott, nem?!

lirhen - 2012. 10. 08. 20:40

Szerintem ez egy nagyon jó rész volt, habár a történet túl sokat nem haladt előre. De bőven elnézem neki, egyrészt, mert számítani lehetett rá, másrészt Etta (és az őt alakító színésznő) szála érdekes és szépen megcsinált volt.
Nekem is eszembe jutott a Prison Break, remélem, itt azért jobb lesz a keresősdi.
John Noble valami zseniális, díjesőt kellett volna kapnia eddig is. Beugrott Walternate is a videóról – Noble tehetséges agitátor lenne, azt hiszem.
Szerintem emberségesebb lett volna lelőni a Lojalistát, mert egyrészt most mit csinál, másrészt meg könnyen elkaphatják.
Mintha az “Etta megtalálja Simont a laborban”-rész alatt a pilotból lett volna a zene, nem?

Ja,és amilyen komor lesz szép lassan, The Killing-utánérzésem is lesz a végén.

Szandi - 2012. 10. 09. 08:36

Köszi mindenkinek, így jobb volt, több oldalról “látni” Ettat :) Az biztos, hogy nagyon jól játssza a karaktert :)

Zora - 2012. 10. 13. 21:54

Kicsit vontatott volt az 5×03, de ennek ellenére mégis tetszett. Jól gondolom, hogy míg ők a feketebőrűeknél voltak, közben Astrid még kiolvasztott néhány kazit? Amúgy, honnan tudják, hol vannak? Belenéznek a borostyánba, aztán ahol valami érdekes van, azt kiszedik?

wondorog - 2012. 10. 14. 17:08

Bemásolom a főkibeszélőhöz is az elméletem:
Na az új részről. Igazából történt ami történt, eljutottak A pontból B pontba, semmi extra nem történt.
Ami viszont felkeltette a figyelmemet, az River volt, a recordist fia. Amikor odaadta Oliviáéknak a képregényeket amit rajzolt, mondta, hogy egyes történeteket ő talált ki, és Walter kezében volt egy olyan, hogy hegesztőszemüvegben valamit épít. Erre pár perccel később már építi is a ruhát a bányába bejutáshoz ugyanolyan szemüvegben. Szerintem a fiú valami jövőbe látó lehet és szerepe lesz még, de talán csak belemagyarázom.

Egy kicsit továbbgondolva lehetségesnek találom, hogy a fertőzött menekültek lennének az Observerek elődjei. Tudjuk hogy a fertőzés bizonyos részben a levegőnek köszönhető, amit a kopaszok módosítottak, ráadásul ott vannak az adatlemezek is. Mi van ha először csak rögzítették a történelmet, aztán továbbfejlődtek és változtatni is akartak rajta?

caeiro - 2012. 10. 14. 17:16

Hm azért az érdekes, hogy az Observereknek nem tűnik fel, mi történik a laborban, ha mást nem, a fokozott energiafogyasztást észlelniük kellene (vagy ez egy energiatakarékos lézer?). Aztán csak úgy egyszerűen mindenféle ellenőrzés nélkül ki lehet kocsikázni Bostonból Phillybe? Astridot meg otthagyják a laborban, hogy ha jönne vki jól kiolvashassák… Az meg végképp röhej, hogy simán telefonálgatnak az ellenállás tagjai, meg Astrid is. Az ilyenfajta kommunikációt hogy nem ellenőrzik a kopaszok? Na ne már! (ja, és isten háta mögött is van térerő!)

A fertőzöttekkel se stimmel valami. Tuti én nem figyeltem rendesen, de ha az első hapsit, aki lement a bányába megölte a betegség, akkor hogyan vihették el az Observerek? Vagy ők rakták oda, utóbb? A történetíró miért is küldte el Oliviáékat a másik “törzshöz”? Mondhatta volna simán, hogy beáldozza magát a szent ügyért és lemegy a bányába. Egy kicsit csöpögősre sikeredett a rész egyébként is…

Az epi döntő momentuma elvileg az lett volna, hogy Peter és Olivia megbékülnek, és adnak egy esélyt maguknak. Hát a kémia valahogy elveszett köztük. Etta nem csinált semmit, Walter is súlytalan volt.

Összefoglalva elég vérszegény történetet és 40 fontnyi kvarckristályt kaptunk. Remélem lesz ez jobb is, és végre történik is majd valami, nemcsak lelkizést és puzzlekirakósat kapunk az alkotóktól búcsúzóul!

caeiro - 2012. 10. 14. 17:35

@wondorog: szerintem a fertőzöttek nem Observerek, a kölyök a képregényével csak ötletet adott az öregnek. (vagy arra akart utalni, hogy anno ő rakta össze a GÉP-et).

Egy rakás kérdés kering a fejemben az évadnyitó óta… valahogy az az érzésem, az alkotók nem gondolták át rendesen, milyen legyen ez a megszállás utáni időszak

Pl.:a GÉP-pel mi lett? Felszívódott, vagy mi?

A megszállók kizárólag fehérek?

Azt hiszem az első részben említik, hogy amikor elkezdődött a megszállás az observerek mennyi embert öltek meg. De ugye az observerek a mostani emberek leszármazottai. Nem gond, hogy akkor a saját ükükük anyjukat, apjukat nyírták ki és akkor ők nem is létezhetnek?

Lajoska67 - 2012. 10. 14. 19:07

Egyre rosszabb szegény sorozat.

Desmond Wallace - 2012. 10. 14. 19:08

Hát eléggé untam a friss részt, így most ne számítsatok külön posztra.

mse - 2012. 10. 14. 22:22

Ebben az 5×03-ban most nem volt valami sok kakaó, bár a zárókockákat megint csak élveztem. Szegény Carson doki története sem fogott meg különösebben, bár a fiú jópofa volt azokkal a képregényekkel, és az is tetszett, hogy láttunk most már belső embert a lojalistáknál is. Emellett viszont sokkal szebben is képes a sorozat az olyan Peter/Olivia-féle párbeszédeket kezelni, mint amit itt kaptunk.

Eddig az évad abszolúte bejött, ebből az epizódból viszont itt most nekem hiányzott a lélek. Jó volt, de felejthető.

gajdipajti - 2012. 10. 15. 00:36

@caeiro: Az Observerek egy lehetséges jövőből érkeztek vissza. Ezt még September mondja, hogy ő egy lehetséges jövőből érkezik.

@caeiro: Az első pasi nem ment le először a bányába, mert várt egy tudóst Bostonból. Elvitték. Innentől viszont nem vagyok biztos benne…

Asterix - 2012. 10. 15. 11:26

Az utolsó képkockák nagyon jók voltak, Walter a szemüveggel és ismét az aláfestésként megszólaló zene jól el volt találva.
Simán egy jól összerakott mozifilmet is el tudnék képzelni belőle.
Van a Fringe-nek egy hangulata, amit más sorozatok számomra nem hoznak vissza.
Ez egy nyugisabb rész volt, lesz ez még így se :)

lirhen - 2012. 10. 15. 21:58

Broyles és Nina feltűnik esetleg az évad során?

Asterix - 2012. 10. 17. 20:54

Igen biztosan, Nina a promo fotókon már 20 évvel idősebbnek látszik.

lirhen - 2012. 10. 18. 21:09

Köszönöm. (Charlie is beugorhatna.)

f.ckimbrave - 2012. 10. 22. 15:09

5×02 első 10 perce után kaszáltam… totál érdektelen számomra az egész.

gareth - 2012. 10. 24. 20:06

Az első három évadot imádtam, a negyediknél már rezgett a léc, az ötödik szerintem csapnivaló. Kár a Fringe-ért, de így legyen is vége a sorinak.

Vic - 2012. 10. 27. 10:05

Hát erre nem számítottam

wondorog - 2012. 10. 27. 11:15

Fú talán a sorozat eddigi legdurvább húzását láttuk. Ezt még emészteni kell.

LaCRossE - 2012. 10. 27. 11:53

Hát, szerintem erre senki nem számított. Nem hittem volna, hogy meg merik húzni, nagyon bátor és durva dolog volt a készítők részéről. Tényleg emészteni kell még.

LaCRossE - 2012. 10. 27. 11:57

Amúgy azon gondolkodom, hogy lehet innen még visszatáncolni? Lehet valahogy kihozni a történetből, hogy nem halt meg? (nem akarom, hogy visszatáncoljanak, de azért már láttunk kellemetlen meglepetéseket máshol)

AlrightSir - 2012. 10. 27. 12:40

Ez megdöbbentő rész volt. Bármennyire sajnálom és váratlanul ért, remélem nem hozzák vissza, így legalább Peteréknek személyessé vált az Observerek legyőzése.

mse - 2012. 10. 27. 15:18

Úgy érzem, Georgina Haig már kellőképpen megfogalmazta érzéseimet eme epizód kapcsán:
“Screw you, Joel”

H82 - 2012. 10. 27. 15:52

úgyis időutazással lesz megoldva az observer probléma nem tudom miért ekkora húzás ez a random halál :D

Tyberius - 2012. 10. 27. 18:29

Hm… meglepő volt, az mondjuk már kevésbé, hogy a főkopasz kiteleportált. Jah, valszeg időutazással lesz megoldva, túl nagy a kár magán a bolygón ahhoz, hogy valami okos megoldással megszabaduljanak az Observerektől, szóval adja magát az időutazás. Gondolom ehhez a végére visszahozzák Bellt is meg majd szükség lesz Olivia képességére stb… Ez a rész bejött, nemcsak a random halál miatt, de úgy alapból volt egy hangulata. Nemtom még hány kazetta van hátra (6-ról biztosan tudunk), de picit gyorsíthatnának, mert ez a része viszont eléggé sablonos. Ami még nagyon jó volt, hogy a Fringe Division-ös időkből használtak kütyüt.

zolij - 2012. 10. 27. 19:37

Walter mondta az elején, hogy el kell fogadni: semmi sem visszafordíthatatlan. Ebből adja magát az idővel való babrálás.

Zora - 2012. 10. 27. 22:02

5×04:
Ne már, hogy meghalt! Ez nem ér!!! De azért valahogy visszahozhatnák. Azt a bombát meg jobban elrejthették volna, hogy a főmuksó ne lássa meg…
Az jó lesz, ha majd az első 4 évad eseteit ilyen módon idézik fel.
Nagyon tetszett a rész úgy mindent összevetve. De most Peterék hogyan tanulják meg a gondolat-elrejtést?

wondorog - 2012. 10. 27. 22:11

Zora: Gondolom Broyles-tól, bár azt mondta neki 1 év volt, nem hiszem, hogy annyi idő el fog telni.

leila - 2012. 10. 27. 22:34

Ezzel átugorták a cápát.

Zora - 2012. 10. 27. 22:36

wondorog:
Igen ám, de Ettának ez adottság volt. Vajon az is tudja tanítani, aki szintén csak tanulta?

leila - 2012. 10. 27. 22:39

Az imdb fórumon írta valaki, a legjobban összegzi a helyzetet számomra:

“While I will still finish the season I am not finding this season interesting at all. The Fringe team, to me, is not a resistance group and having them be a resistance group against generic bad guys that have teamed with people dressed like the gestapo from a bad WWII film is not Fringworthy.

The observers were interesting when they observing when they are in control they are jerks.

I felt nothing when Etta died simply because through the 4 episodes this season I have been disappointed in each one. It is not what attracted me to Fringe. It has the same characters but it is like they are in a spin off. ”

Ha ezzel az évaddal indult volna a Fringe, rövid távon megkapta volna a kaszát.

Egy jó pillanat volt, mikor megláttuk a párhuzamos világba nyitó ablakot, de az egyik szereplő mondta, nem erre kéne indulni. Pedig micsoda lehetőségek voltak benne…

Lajoska67 - 2012. 10. 27. 23:31

Á, ez már olyan mint a Terminátor 4. része. Iszonyatosan rossz. A csaj kipurcanása is hirtelen volt bevágva a végére (már ha egyáltalán az történt), és hiteltelen volt, hogy csak úgy ott hagyták, semmi komolyabb nyöszörgés az imádott gyerek miatt, még különösebben morcosan se néztek. Trágya. És most már 100%, hogy valami időben visszautazás lesz a vége az egésznek, sőt mi több, a képlettel építik meg azt a gépezetet, amiről a 3. évad szólt, és azzal oldanak meg mindent.

JcGross - 2012. 10. 28. 00:54

Hát, a hét idezetének megszavaznám a “Jelly. It’s still good!”-ot Walter-től.

karit - 2012. 10. 28. 01:15

Na ja. Ez rém gyenge volt. Biztosan meg kellett volna ráznia a lány halálának, de úgy voltam vele, mint Peter, vagy mint Ben Linus Keamy szívleállásakor: So?

Ha nagyon akarnák, “konzervatívabb” módon is visszahozhatnák Ettát: az örökölt kortexifannal simán túlélhet egy common annihilációt (sic!), de akár a kalaposnak is volt ideje elteleportálni vele egy kórházba; csak hát minek. Az talán már itt is túl erőltetett lenne – ha ennek a szónak egyáltalán van még bármi értelme ebben a sorozatban.

Nem tudom, a sok gyökjel hogy segíthet rajtuk, azt se, miért kell a Gép összerakását egy tékára való kazettára bontva szívatni a Megmentőt, de legalább a sok olvasztással egyre közelebb kerülünk a borostyánban kérődző Végső Megoldáshoz. A miként kicsit még homályos, de az Űrgammák DVD-imben fogadok, hogy a csilievő rohadékok laktózérzékenyek.

JcGross - 2012. 10. 28. 01:35

Na, most hogy végignéztem az epizódot megpróbálok valami értelmesebb hozzászólást is szerkeszteni.
Sok kihagyott magas labda volt én úgy érzem. Azt a golyót rohadtul nem tudom miért olyan fontos, Olivia elmondhatta volna Ettának, akkor legalább én is tudnám (egy régebbi epizódban benne volt vagy ezt most találták ki?). Örültem Daniels (vagy Broyles vagy hogy hívják) visszahozásának, jó színész és talán sínre kerül ez után a sorozat. Ez az Etta szál teljesen felesleges volt szerintem, az írók is rájöhettek, hogy ilyen szimplán és hirtelen kiírták a sorozatból. Nem nagyon érintett meg a halála, mivel nem volt egy szerethető karakter. Ha már meg akartak ölni valakit akkor inkább valaki régebbit nyírtak volna ki, az legalább ütött volna, mondjuk Astrid, ő úgysem olyan fontos, viszont szerethető. Na mindegy, lényeg hogy a szőkét nem fogjuk hiányolni. Valóban kicsit uncsi volt a rész, dehát azért még így is élvezem. Ezt az utolsó évadot már féllábon is kibírjuk.
u.i. Remélem Szeptembert visszahozzák majd valamikor.

karit - 2012. 10. 28. 02:45

“Azt a golyót rohadtul nem tudom miért olyan fontos”

Olivia fején tolta át Walter, miután lelőtte vele, így a lyuk és az agya is behegedt. (Tudniillik a kortexifan jóval erősebb kenőcs, mint a Neogranormon.)

fringefan - 2012. 10. 28. 08:36

Nekem nagyon bejött az 5×04. Igazából ez egy üzenet, vagy jel, volt Peternek, így most ő is érzi amit anno Walter, milyen elveszteni a gyerekét. Jók volt, hogy elővették a régi áltudományos eseteket, így nem éreztem annyira súlytalannak az első 3 ávadot. 9/10

fringefan - 2012. 10. 28. 08:36

*jó volt..

Dharman - 2012. 10. 28. 10:13

Hűű baromi izgalmas rész volt! Kellenek az áldozatok mindkét oldalról, ezért örülök, hogy egy 5 részes szereplő távozott és nem a régiek közül valaki. Nagyon bejön ez az évad, tetszik az irány a fináléhoz! Walter és Astro hiányozni fognak.

foxy - 2012. 10. 28. 13:50

Ez szerintem a legjobb rész volt ebben az évadban. Etta halála meglepett, a találkozás Broylessal is jórasikerült, bár a történet nem haladt előre valami sokat.

harmundo - 2012. 10. 28. 14:39

Akkor lett volna igazán jó rész, ha nem lenne minden visszafordítható, ahogy Walter is mondta, így kapásból súlyt vesztett minden komolyabb esemény – Etta halála is, mivel az is visszafordítható, és valószínűleg vissza is lesz fordítva ^^.

Egyébiránt maga a rész tetszett, jó lenne, ha nem érne véget az évaddal a sorozat :-).

JcGross - 2012. 10. 28. 14:57

Amúgy most néztem, IMDB-n Etta 6 részre van beírva, úgyhogy vagy az uccsó részben hozzák vissza, vagy csak valami álom/flashback részben fog szerepelni. Úgyhogy egyhamar ne várjátok a felélesztését.

wondorog - 2012. 10. 28. 15:07

Nagyon remélem, hogy itt az utolsó évadban már meg merik lépni, hogy aki halott, az halott is marad, és súlya lesz a dolognak.

fringefan - 2012. 10. 29. 08:27

Az 5×04-ről várható kritika?

Zora - 2012. 10. 29. 19:00

Még annyit, mert erre nem emlékszem: az Ettánál lévő bombának mi a jellemzője? Milyen pusztítást végez? Úgy értem, láttam, hogy minden eltűnt, de azért, mert atomjaira esett szét, vagy mert másik dimenzióba került? Mert ettől is függ, hogy Ettát látjuk-e még.

mse - 2012. 10. 29. 19:08

Zora: antianyagos bomba volt nála, ugyanaz, amit Walter használt a 4×19-ben. A jellemzője pedig konkrétan az, hogy mindent eltüntet, a részecskék antirészecske párjaikkal ütközve megsemmisülnek és energia keletkezik. Semmi kapcsolat nincs közte és a verzum-utazás között. Ahhoz, hogy viszontláthassuk Ettát, minimum egy idővonalcsere fog kelleni. Hacsak nem teleportálta ki őt robbanás előtt egy observer (nem valószínű).

Zora - 2012. 10. 30. 20:24

mse:
Köszi! Bár azért beleültetted a bogarat a fülembe, mert nem lehet, hogy nem Szeptember az egyetlen szimpatizánsa Peter-éknek, és akkor tényleg egy Megfigyelő kimenekítette őt?

Llew - 2012. 11. 01. 13:34

Hát ez kurvára nem jött be. Már az elején húztam a számat, hogy úgy kempingezek részek óta a laborban mintha az lenne a világ legbiztonságosabb helye. Meg mi értelme volt külön kazettákra venni Walter agymenését, ha mind abban a rohadt laborban van? Ez a megnéztük nincs ott semmi minden mehet tovább megoldás is nagyon gagyi volt.
Én kedveltem Ettát, de ezért teljesen felesleges volt behozni karakterként. Amit a halálával elértek, azt a főkopasz megmentésével ki is dobták az ablakon. Adtak a szarnak egy pofont.

kla - 2012. 11. 01. 14:01

Etta halála szerintem indokolt húzás volt, ennek nyilván óriási hatása lesz Peter és Olivia motivációja az évad hátralevő részében. Az a jelenet jól is sikerült, tényleg riszpekt az íróknak, hogy bevállalták, nem gondoltam volna. Nem igazán tetszett, hogy az évad első része ennyire erősen Etta-show volt, úgy éreztem, hogy háttérbe szorította a főszereplőket, de a halálával együtt érthető, hogy ezt miért csinálták meg így.

Ennek ellenére sajnos egyre kevésbé tudom szeretni az évadot. Én nem vagyok az a típus, akinek gondot okoz a suspension of disbelief, nem is lehetne anélkül élvezni a Fringe-et, de az utóbbi részekben döbbenetesen sok logikátlanság és értelmetlenség volt, és itt nem az áltudományos dolgokra, vagy a sorozat belső szabályainak rugalmas kezelésére gondolok (bár azért ez is fájó: esélyük nem lenne legyőzni az Obersereket az előző 4 évad alapján), hanem az olyan hülyeségekre, amik mellett lassan egyáltalán nem lehet komolyn venni a sorozatot. Mint az, hogy a laborban bújkálnak, hogy az Observerek nem ismerik fel az első számú közellenséget, vagy hogy egyáltalán életben hagynak olyan potenciális veszélyforrásokatt, mint Etta és Broyles, vagy hogy az ellenállás simán fel bír törni egy közlekedési kamerát, amit az Observereknek nem jut eszükbe használni, vagy hogy simán telefonálgatnak egymásnak, vagy hogy nevetségesen könnyű bejutni a hiperbiztonságosnak szánt létesítményekbe. A legrosszabb, hogy a történet menetében leeht még sok izgalmas fordulat, és szerintem lesznek is ilyenek, csak ezek az egész sorozqat élvezetét lerontják, és nem nagyon bízom abban, hogy az írók hirtelen figyelmesebbek lennnének a hátralevő részekre.

Ráadásul még a karakterekkel való bánásmód sem igazi: azok a személyes konfliktusok, amik az elmúlt évadokbna foglalkoztatták Oliviát, Petert és Waltert, egyáltalán nincsenek szem előtt. Minden karakterizálás eddig a lányukkal való kapcsolatban merült ki, amit egyébként szívesen néztem, de nem érződik a szereplők útjának a kiteljesédésnek, amiről egy utolsó évadnak szólnia kellene. A ez első négy évad, minden hibájával, egy kerek egészet alkot (igen, szerintem a 4. is belefér), de ez egyelőre minden szempontból kilóg. Ninvs még minden veszve, de nem vagyok sajnos bízakodó. Pedig a premier még kifejezetten tetszett. (az az utolsó jelenet Walterrel fantasztikus volt)

Nem tudok nem arra gondolni, hogy Jeff Pinkner távozása nem volt véletlen… :( (hogy mi volt az ok, és mi az okozat, azt nem tudom megtippelni)

kla - 2012. 11. 01. 14:02

(bocs a sok elgépelésért)

lostfanka - 2012. 11. 02. 13:02

Vegre!! Ettabol mar pont eleg volt ennyi, nagyon nem birtam a karakteret:(

Desmond Wallace - 2012. 11. 02. 13:45

“Az 5×04-ről várható kritika?”

Csak most néztem meg, így már nem igen, de holnap már úgyis jön az új rész. Esetleg majd azután.

Norbi_023 - 2012. 11. 02. 15:09

Vicces,de pont arra gondoltam a rész közben,hogy Etta milyen szimpatikus karakter és a színésznő aki játsza is az.Jó választás volt mert teljesen rendben van.
Rá 10perce meg is ölik én meg kb még most is a képernyő előtt ülök azt nézek,mint Rozi a moziban…:D
Jó rész volt nagyon,mozgalmas is volt de Ettát sajnálom.

Isteee - 2012. 11. 03. 11:06

5×04 hát én néztem egy nagyot és sajnáltam Ettát…
Viszont a végén Petert nézve olyan gondolatom támadt, hogy lesz majd időutazás és esetleg így visszahozhatják. Vagy az egész Observeres dolgot megszüntethetik, de akkor az évad végéig várni kellene erre és így nem izgalmas, ha sejtem a végét…

Lajoska67 - 2012. 11. 03. 18:04

Hát a rész elején elég gagyi volt, hogy semmi gyász nem volt. Nem mintha ez hiányzott volna, de a hitelességén sokat rontott a sorozatnak, már ha beszélhetünk egyáltalán ilyenről. De a vége az ötletes volt.

Llew - 2012. 11. 03. 21:00

Nem igaz, hogy nem tudnak elszakadni attól a rohadt labortól. Főleg múltkoriak után. Na meg az se, hogy a kopaszok a múltkori ellenőrzés után azért nem állítanak oda egy őrt. Értem, hogy meglévő díszlet, amit olcsó használni, de basszus ez most már röhej, hogy még mindig ott dekkolnak.

Egyébként miért ez a videó kazetta őrület? A múltjuk, az első négy évad az kb napjainkban játszódik a mobilok, egyéb kütyük alapján, erre még videót használnak?

Siralmas ez az egész amit művelek. Persze pont most kapnak el egy kopaszt, aki nem nagyon hiányzik a társainak a szuper fontos ketyerével együtt sem. Peter meg átmegy fanatikus terminátorba.

JKJ - 2012. 11. 03. 21:51

Lajoska67: Nem volt gyász? Nem ugyanazt a rész néztük… :-)

Llew: Ne nézd. Úgy sem érted, bár valószínűleg csak fiatal vagy még.

Llew - 2012. 11. 03. 21:57

Ez kurva okos hozzászólás volt. Még sok ilyet.

Zora - 2012. 11. 03. 22:10

5×05
Na, most meg zombit csináltak Peterből??? Vagy így kezdődik a Megfigyelők világa, és tulajdonképpen ő az ősapjuk…???

harmundo - 2012. 11. 03. 22:45

@Llew: Khmm… Azért vannak még a laborban, mert ott vannak azok a kazetták, amik az Oberserverek legyőzéséhez kitalált terv részleteit rejtik.

A videókazetta őrület meg onnan jött, hogy Walter régimódi, szereti a régi cuccokat, bakelitet hallgat, medvecukrot eszik, és bizony BETA kazettára rögzítette a terv részleteit is. Walter nem fog SD kártyára .mkv vieót másolni, nem az a figura.

Az Obeservert nem most kapták el, csak most hozták Peterék tudtára.

Most áll a szállóige, ha csendben maradtál volna bölcs maradtál volna.

Llew - 2012. 11. 03. 23:16

A videó kazetta kérdést nem hibának rovom fel, csak az még Walter régimódiságát tekintve is kicsit túlzásnak érzem.

Viszont akármilyen okosak is vagytok, az akkor is rohadtul röhelyes és egyúttal szánalmas írói teljesítmény, hogy a szuper terv száz videókazettára másolt részlete mind abban az egy laborban van beborostyánozva a kopasz támaszpont mellett és annyi történt mindössze, hogy egyszer körbenéztek majd elmentek. Nem tűnt fel nekik az eltűnt őr, az átirányított áram, semmi.

“Az Obeservert nem most kapták el, csak most hozták Peterék tudtára.”
Ja, ezért mondja a faszi, hogy: “we cought him here yesterday”. Hogy is van ez a szállóigékkel?

Az az egy nap tényleg baromi sokat számít. Eddig csak azt láttuk, hogy egyedül a szuperpisztolynak hála tudnak elmenekülni az observerek elől, illetve a lányuk még azzal sem és pont ebben a részben még nekik is majdnem elkenték a szájukat, de persze két random ellenálló foglyul ejt egy observert mert a sztori éppen azt kívánja.

Az öreg főkopaszt a múltkor egy egyszerű nyaklánc nem hagyta nyugodni, de most le se szarják, hogy egy társuk eltűnt egy igen fontos, a céljaik eléréséhez használt berendezésel egyetemben.

Ezekre mondom, hogy baromi gyenge megoldások. Ettől azért többet vártam volna az alkotóktól. Nem ilyen, amit éppen a helyzet megkíván jellegű megoldásokat.
A nem tetszik ne nézd “érvelés” meg teljesen óvodás szint. Akármilyen szar is négy évad után a maradék ~10 részt már végig nézem.

pumpika666 - 2012. 11. 04. 00:19

videjókazit már hetekkel ezelőtt kiveséztük, hogy talán a legtutibb módja a film megőrzésének hosszú távon, ha károsodik is, részletekben a cuccot meg lehet nézni, pendrive, sd-kártya és hdd kicsit megsérül és kampec, bár egy sérült hdd-ről adatot menteni astro is tudhat :)
meg talán még a borostyánozásban is ott a lehetőség, hogy a be ill. kiborostyánozáskor olyan folyamatok lépnek fel, amire a betamax nem érzékeny annyira, mint a vinyók
bár a betamax-ot sem igazán értem, hiszen vhs-t használtak szinte mindenhol, betamax nagyon ritkás volt, mivel nem tudott elterjedni rendesen

amúgy a rész király volt, végén azt hittem, peter odateleportálja magát oliviához, de aztán mégsem, gondolom a köv. rész arról fog szólni, hogy megtanulja a képességeket.
1 dolog azért furcsa, ha már ilyen qrva okosak lettünk a sokadik századra, az nem jutott eszükbe a megfigyelőknek, hogy mindenkibe valami követő-izét rakjanak? sem egy önmegsemmisítő akármit, ha nekiállnak buzerálni a kütyüt idegenek?
a bigyó meg hogyan tudott csak úgy bemászni a lyukon peter fejébe?
végre újra sok-sok kérdés merült fel bennem egy fringe rész után :)

LaCRossE - 2012. 11. 04. 01:15

“bár a betamax-ot sem igazán értem, hiszen vhs-t használtak szinte mindenhol, betamax nagyon ritkás volt, mivel nem tudott elterjedni rendesen”

Arról ne feledkezzünk el, hogy a Betamax nem mezei videókazetta, jobb minőségben lehet vele felvenni, mint a VHS-sel, és sokkal inkább időtálló. Persze tény, hogy végül a VHS terjedt el, de a Betamax akkor is jobb volt anno.

ar - 2012. 11. 04. 08:39

Betamax vs VHS vitaban tenyleg lenyegi pont, hogy a Beta jobb minosegu, de nem csak emiatt hasznalja Walter (egyeni velemeny): Tobbszor elofordult, hogy egy fejlettebb technologia elvesztette a piaci reszesedeset egy fejlettlenebbel szemben. Windows vs OS/2, PC vs Amiga es igen a Beta vs VHS is egy ilyen eset volt. Walter, mint sok mar nerd, igazsagtalannak erzi ezt es ilyenkor marcsak dacbol is a kevesebe elerheto, dragabb DE megis – szerintuk – jobb techikat hasznaljak a masik helyett.

Vagyis Walter egyreszt regimodisagabol masreszt igazi nerd-segbol kifolyolag preferealja a Betamax kazikat :).

JKJ - 2012. 11. 04. 08:49

Llew: Úgy látom, tényleg okosabbak vagyunk :-)

Llew - 2012. 11. 04. 10:14

JKJ
Kár, hogy a kommentjeidből ez nem derül ki, mert nem érveket, vagy indokokat írsz, hanem csak ilyen isteni kinyilatkoztatásokat.

Bertollnok - 2012. 11. 04. 12:08

Eddig felemás ez az évad, megítélésem szerint.

Ti, elvakult rajongók, hiába oltogatjátok Llew-t, bizony, sok igazság van a szavaiban. Idén minden eddiginél pofátlanabb logikátlanságokat tolnak az arcunkba a készítők. Úgy variálják az évadokon keresztül kinyilatkoztatott tényeket/törvényszerűségeket, ahogy azt a pillanatnyi helyzet megkívánja.

Jónéhányat felsoroltak már előttem, így nem is fárasztanám magam azzal, hogy újra begépelem. Gondolom, mindenki tisztában van ezekkel. (Aki meg nem, nos, azoknak felesleges volna tovább ecsetelni. :D )

Ezen felül rettentő bárgyú, bóvli, gagyi az a sok filler akciójelenet, amikor is Peter és Olivia két-két pisztollyal, tarkóból szedi az éppen csőre teleportáló kopaszokat. Komolytalan. Rendkívül illúzióromboló. Elvileg ők egy fejlettebb létformát képviselnek, mégis folyamatosan a célkeresztben tűnnek fel… Minek kell ez?

Ennyit a negatívumokról.

A színészi játék még mindig átlagon felüli, egészen megható drámai jelenetekkel felvértezve. Plusz mindig belecsempésznek valami olyan fordulatot, amely sok új kérdést vet fel.

Mint most is: Peter az első observer? Tőle származnak megszállóink? Vagy lehet, hogy ő maga September?

Hétről-hétre kíváncsibb vagyok, mit hoznak ki ebből az évadból. Ezért pedig jár a stábnak a pacsi. És ezért fogom végignézni a maradék részeket, minden hiba ellenére.

LaCRossE - 2012. 11. 04. 12:36

“Ti, elvakult rajongók, hiába oltogatjátok Llew-t”

Hohohóóó, álljon meg a menet! Azért olvasd már el, hogy a többség mit és hogyan ír, az oké, hogy JKJ nem vitázik Llew-val, csak oltogatja, de azt hiszem, hogy mi (én legalábbis) nem “oltogatjuk” Llew-t.
Egyszerűen arról van szó, hogy amiben ő nem lát logikát, és itt igazából csak a Betamax kazettáról van szó, azt mi próbáljuk megmagyarázni neki, hátha érti, hogy mi hogyan látjuk és miért látjuk logikusnak.

Llew - 2012. 11. 04. 13:03

Ebben igazad van, de a videó kazetta használatot nem is logikátlanságnak írtam, pusztán nem értettem az okát, célját. Ti kifejtettétek, ez rendben is van, de úgy ugrottatok rá a témára, mintha az lenne a legnagyobb bajom az egész évaddal. Francokat, nem azt írtam.
A videókkal az a gond, hogy miért mind abban a rohadt laborban van. Semmi értelme, az nem biztonság. A többi bajomat meg nem ismétlem.

LaCRossE - 2012. 11. 04. 13:19

Nem tudom, én csak a Betamax dologhoz szóltam hozzá, mert nekem abban más a véleményem. Én nem látok benne logikátlanságot, de úgy látom, te sem. Hanem másban, ezért pedig elnézésedet kérem, hogy nem vettem észre
Hogy miért mind a laborban van? Na, ez egy érdekes kérdés, megmagyarázni nem is tudom én sem. Talán, mert a készítők nem akartak kazetta vadászatot csinálni az utolsó részekből, mert ha szétszórva lett volna mindenhol, akkor ez elkerülhetetlen lett volna. Bár ennél csak okosabb megoldás is eszükbe juthatott volna, mert ez így semmivel sem jobb, mintha a kazettákra vadásznának részenként.
Meg nem is Walterre vall az, hogy több kazettán van rajta a terv, de ugyanazon a helyen mind. Akkor meg mi értelme volt szétosztani? (hacsak nem minden kazettán nettó 6

LaCRossE - 2012. 11. 04. 13:20

fenébe, lenyomtam az entert.

Meg nem is Walterre vall az, hogy több kazettán van rajta a terv, de ugyanazon a helyen mind. Akkor meg mi értelme volt szétosztani? Hacsak nem minden kazettán nettó 60 perc van, ami, mint tudjuk, a Betamax maximális kapacitása. De ez elég valószínűtlen, mi is láttuk, nem így van.

ar - 2012. 11. 04. 13:44

Llew: hehe, bocs ha ugy tunt, hogy neked ugrottam volna, annyi tortent, hogy vegre erdemben hozza tudtam szolni valamihez, a ‘teccik’ es ‘nemteccik’ kommentek helyett :)

Lajoska67 - 2012. 11. 04. 13:50

És nem tudom, az nem jutott senkinek még az eszébe, hogy ez a borostyánozás miért olyan tuti megoldás? Lehet vágni, nem is kell hozzá olyan bonyolult eszköz. Mégis, a Megfigyelőknek nem jutott eszükbe, hogy az ilyen elzárt területeket is átvizsgálják a városokban, hátha valami fontos ember vagy cucc van benne. Biztos nem jutott eszükbe, ááá, nem olyan okosak ők, végül is csak az időben ugrálnak, bolygókat foglalnak el, gondolatot olvasnak és lényegében gépként működnek. Emellett már részletkérdés, hogy floppyra, vhs-re vagy kőtáblákra írja fel az infókat Walter, akkor is logikátlan hülyeség marad.

LaCRossE - 2012. 11. 04. 13:52

Lajoska, szerintem egyszerűen lenézik az embereket, nem hinnék, hogy érdemben bármi érdemlegesre képesek lennének. Passz. :D

Luke - 2012. 11. 04. 13:53

Most néztem a kövi rész előzetesét és úgy tűnik végre valami pörgés lesz (bár lehet h csak ugy vágták össze h nekem ez jöjjön le..)
Peter “szárnypróbálgatása” observerként biztos érdekes lesz :) Am az Oliviához hazateleportálás nagyon adta magát és a készítők mégsem sütötték el.. pedig vicces lett volna a döbbent arca a rész végére :DD

Isteee - 2012. 11. 04. 21:11

Nem tudom ti hogy vagytok vele, vagy mit vártok ettől a sorozattól, de számomra onnantól, hogy bejelentették, hogy az 5. évad lezárás lesz, a kicsi kis szívembe zártam a sorozatot még jobban és nem igazán érdekel milyen logikátlanságokat fognak az arcomba tolni.
Erősen Sci-Fi, így ha nekem azt mondják, hogy a kék elefánt egy záptojástól átrepüli a fél univerzumot, akkor is elhiszem, mert a sok egyéb más és néha nagyon gagyi sorozat mellett ez a sorozat hihetően adja el számomra történetet. Nagyon kevés rész volt, ami nem tetszett, és talán 2, amit áttekertem eddig az egész 5 és 1/3 évad alatt.

5×05 nekem nagyon bejött, Olivia gyengesége és Peter bekattanása is, a videokazetta számomra tökre nem probléma, a labor sem az, bármilyen bénán is oldották meg ezt.
A jövőből jött dolgok felkeltették az érdeklődésemet még jobban, miközben a házimozi kitolta alólam a kanapét, olyan basszust toltak a jelenetek alá. Nem csak a HD látvány hanem Dolby is erősen feldobja a részeket szerencsére évek óta. Végre visszatértek azok a rövid kis hangok, amiket 1-2 rejtély alatt toltak el a régebbi részekben, azok a tipikusan pár másodperces Fringe dallamok, amik a benne vannak a főcímben is. Még az is a kis gondolat is a fejembe ugrott, hogy mi lenne, ha a másik univerzumból kérnének/jönne segítség/et. Vagy valahogy tudna Peter is az időben utazni. Vagy valahogyan használni Olivia képességeit is.

5×06 előzetese még jobban felcsigázott, érdeklődve és türelmetlenül fogom várni a következő részt. Nem követtem eddig a részek alatt jeleket és betűket, így fogalmam sincs az ott elrejtett infókról. De ahogy láttam, ebben a részben azokra is kapunk választ és lezárást.

Szóval én személy szerint nem foglalkozom a butaságokkal, mert ahhoz túlságosan szeretem a sorozatot.
És nektek sem egymás torkát kéne harapdálni, hanem normálisan és értelmesen vitázni, esetleg beszélgetni, kérdezz-feleleket játszani.
És ha most nagyon okos lennék, akkor idéznék az egyik Megfigyelőtől, hogy miért is nézik le az embereket… :)

hha - 2012. 11. 05. 11:53

Engem csak egyetlen dolog zavar az 5. évadban. Ha Olivia kortexifan hatására “superman” lesz, (párhuzamos világokat képes összeomlasztani, kvázi sérthetelen lesz, etc…) akkor… miért nem?
Cak egy gondolat csíra: Amikor Peter visszajött a tóba, akkor ezt az observerek sem értették igazán, vagy rosszul emlékszem?

kla - 2012. 11. 05. 21:45

Elvileg az összes cortexifant felhasználta a szervezete arra, hogy regenerálja testét, miután Walter fejbe lőtte a 4. évad fináléjában. (Egy újabb fontos mitológiai elem, ami sajnos semmilyen szerepet nem látszik az 5. évadban)

Isteee - 2012. 11. 06. 22:40

Azt honnan tudjuk, hogy az összes cortexifant felhasználta a szervezete?
Csak nem hagyják ezt annyiban az írok, és a fináléra előhúzzák. Bár így végiggondolva az csúnya húzás lenne…

caeiro - 2012. 11. 07. 00:07

Egyben néztem meg a 4-5 részt, muszáj volt gy kis szünetet tartani, a 3. annyira kiábrándító volt. De bőségesen kárpótoltak az írók. Nem hittem volna, hogy Ettát képesek ilyen gyorsan kinyírni, vagy hogy Peter beteszi magának a cuccost. Innen már nincs visszaút. HA belegondolunk, tényleg logikus a lépés, de ezzel búcsút inthetünk az Olivia-Peter tengelynek. Én azt hittem hogy a doomsday masinát fogják újraépíteni, de így még érdekesebb lesz a történet. Jó lenne, ha most már a végéig nem esne a színvonal, de félek, hogy még néhány filleresebb epit megpróbálnak lenyomni a torkunkon.

donka - 2012. 11. 07. 00:17

Nem tudom miért, de én már azt vártam hogy Peter mikor kezdi a fejét borotválni a tükörben ilyen Baueresen:D

donka - 2012. 11. 07. 00:19

Apropó…vajon walter hogy tartott meg egy egész vérsünt titokban?:D:D

Llew - 2012. 11. 07. 08:03

Jóban volt a kellékessel. :D

karit - 2012. 11. 07. 14:57

“Vagy valahogy tudna Peter is az időben utazni.”

Ez lehetne minden dolog nyitja, bár akkor a fogoly observer miért nem tudott eltűnni onnan? Vagy kell még valami kellék ahhoz?

“Cak egy gondolat csíra: Amikor Peter visszajött a tóba, akkor ezt az observerek sem értették igazán”

Jó csíra ez, és az újonnan beépített tarkóhernyóval még inkább, mert a farkába harapó kígyó módjára megmagyarázná, miért és honnan érkezett vissza a tóba a saját jövőjéből, létrehozva a saját létezésének hurkát (mint Alpert iránytűje); és bármily furcsa, ez még csak nem is mond teljesen ellent a természeti törvényeknek (legalábbis a kvantumok világában létrejönnek részecskepárok a “semmiből”; hogy akkor az anti-Peter hol keletkezett, abba nem mennék bele), a paradoxonok meg már úgyis le vannak sz..va ebben a sorozatban (is).

Viszont ha Peter valóban megtanul időutazni, akkor tuti, hogy a kopasz kiteleportálása után kihozza/kihozta onnan Ettát és biztonságba helyezte (legalább a temetése végett). :/
És akkor a világot is simán megmentheti (bár én továbbra is a borostyánban legelésző múúú-ra szavazok).

Isteee - 2012. 11. 08. 08:12

“a fogoly observer miért nem tudott eltűnni onnan?”

Volt ott 3 üveg, amiben valami folyadékok voltak, ha jól emlékszem akkor az observer testéből vonták ki, ezért nem tudott elmenni.

ALIEN - 2012. 11. 08. 12:26

“a fogoly observer miért nem tudott eltűnni onnan?”

Mondták is, hogy valamilyen folyadékkal akadályozzák meg a teleportálását, ami azokból a tartályokban volt.

Isteee - 2012. 11. 08. 14:14

Szóval valami ilyesmi :D

tomi - 2012. 11. 09. 15:00

Mikor lesz a 6ik resz, azt lehet tudni?

Llew - 2012. 11. 09. 15:14

Holnap? :)

Zirowe - 2012. 11. 09. 20:26

Most hozom be a lemaradásomat fringeügyileg (negyedik résznél tartok), de ezt most tényleg komolyan gondolják az alkotók?!

Bemásznak a régi laborba, ami egy főhadiszállásban van.
Oké.
Elkapnak egy őrt, használják a hozzáférését, majd szabadon engedik.
Oké.
Áramot irányítanak át a laborba, amit nem vesz észre senki.
Oké.

Na de az, hogy már lassan a harmadik rész óta szöszölnek a laborba, és még senkinek se tűnt fel, na ne!
Ezt nem gondolhatják komolyan, vagy tényleg ennyire hülyének veszik a nézőket?!

Most már az ügyek teljesen kihaltak, kazetta vadászat a fő cél.

Még amikor a grafitarcú emberek feltűntek, elkezdtem reménykedni, hogy az lesz az adott rész ügye, és megoldják a problémát, de csalódnom kellett.

Ez így most nagyon kaki.

Zirowe - 2012. 11. 09. 21:01

Amugy ennek az egesznek semmi ertelme nincs.

Az observerek omnipotens lenyek, akik a jovoben tonkretettek a bolygot, erre azt talaljak ki tokeketes megoldasnak, higy bekoltoznek a multba, tonkreteszik az ottani levegot, leigazzak a lakosokat, aminek az a kovetkezmenye, hogy paradoxon lesz, hiszen a bolygo hamarabb megy tonkre, igy nem lesznek observerek.

Hol vannak a noi kopaszok?

Megannyi kerdes, de a legfontosabb: miert nem mentek inkabb terraformalni egy bolygot?
Sokkal egyszerubb lett volna, mint ez a nonszensz baromsag.

Jumping the shark big time.

Varom mikor fogja mondani Torv, hogy “we have to go back..”.

tomi - 2012. 11. 10. 10:11

Sajnos ez az utolsó évad, pedig nagon bejott nekem a film, a maga hibaival egyutt….

Gedeon74 - 2012. 11. 10. 17:31

“Na de az, hogy már lassan a harmadik rész óta szöszölnek a laborba, és még senkinek se tűnt fel, na ne!”

Félreértés ne essék, a kérdés jogos. De akárhányszor ezt a szemrehányást olvasom, mindig eszembe jut Rejtő Megkerült cirkálója, amiben is az igencsak törvényen kívüli Piszkos Fred a szintén alvilági Fülig Jimmyt a titkos rejtekére vitte, mely egy rendőrségi pince volt. Mikor Fülig Jimmy aggodalmának hangot adva kérdőre vonta a kapitányt, ő így válaszolt: “Nyugodt hely. Sose hallottam még, hogy itt razzia lett volna.”

tom - 2012. 11. 10. 17:36

Hosszup. mikor lesz magyar subtitle?

AlrightSir - 2012. 11. 10. 17:36

Az évad felénél tartunk és én egyre inkább kezdek elszomorodni. Eleinte örültem, hogy 12 részes lesz, sőt a jövőben játszódó témának is, gondoltam egy kerek, pörgős záróévadot fognak összehozni. És pont a mai részben, amikor az elején Walter átlépett a portálon, akkor tudatosult bennem a régi Fringe hiánya. Hiányzik a tudományos esetek feltűnése, hiányzik a másik univerzum, hiányoznak a régi szereplők és hiányoznak az ésszerű dolgok. Olyan se füle se farka érzésem van már 6 rész óta, és szokásommal ellentétben mindig nézem a jövő heti promókat, hátha valami történne végre és lenne mit várni.

Lajoska67 - 2012. 11. 10. 18:50

Persze, hogy a régi X-aktás nyomozgatás hiányzik, amikor még gonosz bűnözőket üldöztek, akik ide-oda ugráltak a világok közt, de azért mégiscsak az ismert világban jártunk. Ez a mostani viszont meghatározhatatlan jövőbeli, posztapokaliptikus furcsaság. A maiban meg átment Mátrixba. Gratulálok nekik, igazán eredeti. Biztos itt is lesz majd Peternél orrvérzés, szemvérzés, mert nem bírja el a chipet, ki kell szedni, stb.

Isteee - 2012. 11. 10. 19:19

1 dolog zavart: amikor Walter belépett a 413-as apartmanba, miért égett a lámpa? Hmm? Szerintem ez egy marha nagy baki, mert logikus magyarázatot nem találtam rá.

A jeleket még mindig nem tudom mit jelentenek.

A végén miért komolyodott el Peter? Akkor ütött be a kék világ? Bár nem hiszem, mert már a visszatérés előtt másképpen kellett érzékelnie, különben nem látta volna a kijáratot.
Lehet Olivia gondolatait olvasta?
Nekem most az jutott eszembe, hogy Peter lett az első Observer, és oda jutunk a fináléban, hogy őt kellene megölni, és gondoltam erre Olivia lenne a legjobb személy…
Bár nem tudom ez az elmélet hogyan lenne összeegyeztethető az időutazásos paradoxonokkal?
Bár még így is visszahozhatná Ettát, hiszen az Observerek minden időben léteznek, akkor neki is kellene, ugye?

Mindenesetre tetszik, abszolúte nem tudom biztosan, merre tartunk, csak a végét, ha esetleg úgy írták meg, hogy a világot megszabadítják az Observerektől, de azt sem tudhatjuk. Remélem egy nagy WTF lesz a vége majd.

Nekem nem hiányzik az 1 rész/1 nyomozás (számomra az volt unalmas, aztán a rész utolsó 2 percében meg cliffhanger), tetszik, hogy az átívelő szál viszi a prímet ebben az évadban, végre a videokazis dolog sem volt izgalmas, a folyosós bolyongós részek kifejezetten tetszettek. (És egyfolytában a Lost room járt a fejemben közben)

Isteee - 2012. 11. 10. 21:08

végre a videokazis dolog sem volt izgalmas = végre a videokazis dolog sem volt unalmas :D

mary - 2012. 11. 10. 21:32

Isteee: na igen, nem mindegy :)
sztem akkor kékült be a világ, addig csak érzett vmit, hogy hova kell menni, de nem látta teljesen “máshogy” a világot. Remélem érthető, mit akarok belőle kihozni. :)
Amúgy nekem már régen a szívemhez nőtt a sorozat, havan is logikátlanság, én nem veszem zokon. Sőt, nem először tapasztalom a fórumot olvasgatva, hogy én kevésbé elemzem ki a részeket, csak sodródom az árral és fel sem tűnnek olyan dolgok, amiket itt írtok. Én élvezem az egészet, tetszenek a részek és sajnálom, hogy hamarosan vége. :(

Zirowe - 2012. 11. 10. 21:52

Gedeon74: ez mind szép és jó, de ez nem egy Rejtő regény, itt vmennyire próbálnak komolyak maradni.

Az meg végképp nevetséges, hogy úgy használják a mobilokat, mintha mi sem történt volna, az observerek pedig nem tudják lehallgatni/bemérni őket, miközben erre már most képesek vagyunk.

Számomra az se volt oké, hogy csak úgy küldözgetnek a jövőből cuccokat, hiszen most teszik tönkre a bolygót, sokkal hamarabb, mint ahogy kellett volna, így a jövő átíródik.

Peter pedig látja a mátrixot, remek.

Ez a sorozat már nagyon nem az a sorozat, ami eddig volt. :S

Isteee - 2012. 11. 10. 22:09

Zirowe: persze, hogy nem ugyanaz a sorozat, ami volt :) De remélhetőleg a sztori szempontjából a legjobbat hozzák majd ki.

Úgy érzem néha a nézők türelmetlenek. Amit viszont nem nagyon értek, mert pont aza lényeg, hogy hetente jön 40 perc, aztán abból megtudunk valamennyit (vagy nem)… :)

mary: én is úgy vagyok, mint te, csak ez a lámpa dolog feltűnt…szemben a mások által feltárt logikátlanságokkal :D

mary - 2012. 11. 10. 22:45

Isteee: a logikátlanság fel nem tűnését általánosan címezve írtam, ne izgulj, nem neked “szemrehányásként”. Mondjuk az más kérdés, hogy hiába írtad, eskü nem emlékszek rá, de hiszek neked, nem vitás :D
Fú, egy kérdés. Tudom, hogy korábban volt róla szó, de a fene se tudja, mikor és egyszerűen nem tudom, mi volt a válasz, bocsi. Tudták, hogy ez az utolsó évad? Tehát várhatunk normális lezárást?

mary - 2012. 11. 10. 22:46

Úgy emlékszem, igen, de kezdek egyre több sorozatot követni és kezdem elveszteni a fonalat :D

Isteee - 2012. 11. 10. 22:51

Szépen elbeszélgetsz magaddal :D
Igen, tudják, hogy ez az utsó évad, és már úgy írták és forgatták a részeket, hogy le lesz zárva (remélhetőleg) :)

mary - 2012. 11. 10. 23:14

Isteee: :D Éljen a skizofrénia, legalább sohasem unatkozom :D

JcGross - 2012. 11. 11. 00:09

Nekem bejön ez a Peter Neo-ba való átalakulása. Eddig ez az évad legtökösebb megmozdulása.

Gedeon74 - 2012. 11. 11. 00:25

@Zirowe

“Félreértés ne essék, a kérdés jogos.”

Nem feltétlenül elviccelni akartam a dolgot. Biztos van sok felvethető kérdés, de ha jól emlékszem, ebből a komoly sorozatból kiderült, hogy nem járnak arrafelé az observerek, sem a “birodalmiak”. Az az egy szerencsétlen őr is emlékeim szerint galambot etetni ment oda talán, vagy valami ilyesmi. (De lehet, hogy rosszul emlékszem.) Az áramhasználat más kérdés lehet, de nem biztos, hogy épületen belül külön mérik, hogy hol mennyi áram fogy. Az összesített fogyasztásban pedig lehet, hogy lézer ide, lézer oda, de fel se tűnik, azt ugyanis nem lehet tudni, hogy ők milyen gépekhez mennyi áramot használnak fel.

Ugyanígy lehet millió kérdés még, amire az írók biztos tudnának választ adni, csak nem tartják annyira fontosnak, így a nézőre bízzák. De az is lehet, hogy millió kérdésre meg ők se tudnák, mert… és itt több lehetőség is van.

Én egyébként általában ahhoz a táborhoz tartozom, akinek egy-egy kisebb (nagyobb?) logikátlanság nem feltétlenül piszkálja a csőrét, főleg amíg az élvezeti faktor megvan. Ez a sorozat meg már olyan régóta annyi szálon fut, hogy a legtöbb hiba észrevételéhez nekem minimum az elejétől jegyzetelnem kellett volna. Respekt azoknak, akik emlékezetből kenik-vágják a sorozat történéseit a kezdetektől.

Mindezek mellett kiváncsian olvasom a kérdéseket és találgatásokat ezzel a sorozattal kapcsolatban is, ugyanakkor engem inkább zavar az, hogy nem ugyanazt az élményt kapom, mint pár évaddal korábban. De az élvezhetőséget nem szoktam számszerűsíteni, és nem a logikátlanságokkal kötöm össze.

karit - 2012. 11. 11. 01:27

Az efféle necces dolgokon én úgy lépek túl, hogy az observerek a felsőbbrendűek nagyképűségével kezelik Walteréket, és mivel – ahogy September is utalt rá – a “WHH” szabály alapján ténykednek a múltban, lehetetlennek tartják, hogy veszíthetnének: vagyis nem változott meg a történelem a visszaérkezésükkel, hanem eleve pont így történt minden.

Persze, attól, hogy egy másik sztoriban Faraday-éknek nem jött be, itt még simán átírhatják a jövőt. Pláne egy olyan szupermennel, aki “ha készen áll, már kerülnie sem kell a golyókat”.

adamban - 2012. 11. 11. 01:48

5×06 Na ez már majdnem olyan jó volt, mint a régi évadok.

Zirowe - 2012. 11. 11. 02:15

Gedeon74: éppen ez az, hogy egyáltalán nem jegyzetelek vagy koncentrálok oda, főleg a fringenél nem szoktam ilyet, csak egyszerűen vannak dolgok amik mellett nem lehet már elmenni.

Ilyen a lezárt részben aktivált áram, a főhadiszálláson való ügyködés/lézerezés/ki-bejárkálás/zenehallgatás, az őr elfogása/megöregítése.

Isteee - 2012. 11. 11. 09:21

Jaj azt akartam kérdezni, csak elfelejtettem, hogy mintha a rész a végén az Observer mosolygott volna, nem? Mármint a szája nem mosolygott, de a szeme igen, olyan arcot vágott, mintha örült volna valaminek, nem?

ALIEN - 2012. 11. 11. 12:16

Isteee: nekem is úgy tűnt, hogy mosolyog.

Viszont ebben a részben volt egy enyhe bakijuk az íróknak.
5 nap odaát = 20 évvel
tehát ott eltöltött egy perc a mi világunkban kb. 1460 perc (ez kicsivel több, mint egy nap).
Walterék meg nem egy percet voltak odaát, mondjuk számoljunk csak 10 perccel. Akkor Asztrid 10 napot dekkolt a szobában?

mary - 2012. 11. 11. 14:07

ALIEN: na ezt mondjuk nekem is feltűnt! Elvileg Astridnál hosszabb időnek kellett volna eltelnie.

Nicholas - 2012. 11. 11. 15:23

Az rész nagyon tetszett, főleg ezekkel a jelekkel az ajtókon, egészen addig, amíg el nem kezdték a szokásos hülyeséget: az Observerek hirtelen feltűnnek és támadnak…
Feleslegesek ezek a béna lövöldözések, és idegesítő hogy az observereknek nincs annyi eszük hogy láthatalanul bekerítsék őket, és egyszerre többen jelenjenek meg a semmiből.
Semmit nem ér a nagy hercehurca, meg hogy hány egységet vezényelnek ki a házhoz, ha probléma nélkül kijutnak Peterék a házból…

És minden részben eljátsszák…

Így csak 6/10-et tudok rá adni.

H82 - 2012. 11. 11. 15:45

ALIEN: senki sem mondta hogy arányos kapcsolat van a két univerzum között, lehet, hogy rapszódikusan ugrál

Zora - 2012. 11. 11. 20:30

tom- 2012. 11. 10. 17:36
Ne türelmetlenkedj! Cassone az általam ismert fordítók közül a leggyorsabb!!! Eddig mindig megcsinálta szombat estig!
(Mint most is…)

Zora - 2012. 11. 11. 20:32

Isteee- 2012. 11. 10. 19:19
A lámpa nekem is feltűnt! Még mondtam is magamnak: ha ez 20 éve világít, kérek ilyen izzót! :-)

Gedeon74 - 2012. 11. 11. 22:05

Á, a húsz éve világító izzó az még csak gyerekecske. A kaliforniai Livermore tűzoltóságán a Centennial Bulb már 111 éve világít. :)

Isteee - 2012. 11. 11. 22:17

Örülök, hogy nem vagyok egyedül ezzel a “látomással” :D

mse - 2012. 11. 11. 23:57

Egyik szemem sír, a másik nevet.

Peter elobservesinítése szép kis fordulat, végre valahára lehet, hogy ő is kap valami jó kis történetszálat, és ez jó. Walter jelenete nagyon kellett a végére, én már a 4×19-beli viselkedése óta azon agyalok, hogy mikor hozzák fel ezt az agydarab részt, azért ott is lépett néhány Walter-szerűtlent. Jó, persze voltak olyan dolgok, amiket ki lehetett volna magyarázni, ahogy az előttem szólók említették, nem világos a zseb-univerzum idővonala, hisz nem kapunk rá utalást, hogy a kelleténél több idő telt volna el Astrid oldalán. Mindazonáltal nagyon tetszett az egész koncepció az al-univerzummal, jó kis képivilág volt, és persze behozták a glypheket is, amiért jár a külön pacsi. Na meg persze komoly első évados jelenlét a mini observerünkkel.

Ja, hogy miért sír az egyik szemem mégis? Mert Peter sztorivonala amennyire szép fogás, úgy érzem, nehéz lesz belőle kimászni… Mindenesetre majd kiderül. Egyelőre várom, hogy mi jön ezután.

Isteee - 2012. 11. 12. 13:54

Imádnám ha meglenne Walter agydarabkája és a beültetés sikeres lenne és minden emléke visszatérne.
Kíváncsi lennék mennyire változna meg, mi jutna eszébe, hogy látnánk utána.
Durva lenne :)

Ati7 - 2012. 11. 12. 19:20

Számomra vmi hihetetlenül unalmas rész volt, csak az utolsó 5 perc eseményei mentették meg. Féltávnál vagyunk, remélem innentől kezdve maxon fognak pörögni az események. Akkor talán még meg lehet menteni ezt az (szerintem) elég gyenge évadot..:S

Arsenal93 - 2012. 11. 14. 21:28

Nem tudom hogy itt felmerült e már,de a múltkor haverral beszéltünk az előbbi epizódokról és felvetette mi lesz hogyha Peter lesz Szeptember?
Egybként nekem továbbra is bejön a sorozat, simán 8/10 csak hiányolom a heti rejtélyes eseteket.

mse - 2012. 11. 15. 11:52

Arsenal93: Az a teória is játszik, de én speciel valószínűbbnek tartom, hogy a kis observerkölyök lesz September. Nem hiába hozták vissza, és mivel, hogy anno a gyerek instant összehaverkodott Oliviával, ez is megmagyarázná September érdeklődését a Bishop-klán iránt.

Lighter - 2012. 11. 15. 14:44

Hát igen, akkor nem csak engem zavart az égő kislámpa a szobában. Sajnos minden amerikai filmben/sorozatban alapól jár egy égő kislámpa a szobákba, ez a betegségük. :(
Izgalmas rész volt Peter Neo-vá válása, jó volt nézni, de mégis egyvalami folyamatosan zavart benne.
Miért kell a Matrixból átvenniük elemeket? Ez azért már nagyon durva volt. (De jó is.) :)
Szerintem is a kopasz kisgyerek lesz Septemeber.
Peter pedig “csak” megmenti a világot és a végén kiszedik a fejéből a chippet. Ő nem lehet egyik kopasz sem, nem hasonlít egyikre sem. Az meg hülyeség lenne, hogy ő lesz az ős Observer.
Mondja majd Windmarknak, hogy: – Én vagyok az apád? :)

Az Observerek meg sztem pont úgy rontották el a világukat a jövőben, ahonnan jöttek, hogy a múltba, ide utaztak megmenekülni, közben – ahogy mondtátok – meg így szennyezik be a bolygót. Tehát pont az okozta a vesztüket a jövőben, hogy visszautaztak a múltba jól élni.

Lighter - 2012. 11. 15. 14:50

Szerintem meg továbbra is izgalmas, jó minden egyes rész. Én az első rész 1 rész/1 nyomozást nem tudnám elviselni. Az nagyon unalmas volt egy idő után, hogy csak szaporodtak az esetek és ritkán volt csak összefüggés, illetve azzal magyarázták, hogy a fura ügyeknek a többségét az a német börtönben lévő faszi gyártotta (valami 3 nevű).
A második évad volt a legjobb, amikor kitárult a másik univerzum az évad közepén a Walteres, univerzumos kapus.
Az ötödik évad egy szükséges másik irány, sztem nem tudtak merre menni.

Arsenal93 - 2012. 11. 15. 17:19

Ja mondjuk tényleg nagyobb lehet az esélye, hogy a kis srác legyen Szeptember.Egybként nekem még az jutott eszembe hogy mi van ha Walter gépe pont ezt a kis szerkentyűt rontja el a megfigyelőknél.Ez most egybként náluk automatikusan halál?

JKJ - 2012. 11. 17. 09:59

5×07 nagyon tetszett! Szerintem ez az évad eddigi legjobb része.

Isteee - 2012. 11. 17. 10:55

Hoppá, ez jó volt :)
SPOILER
Azért sajnálom, hogy Peter kezd kopasszá válni, mármint observerré, egyelőre úgy tűnik, távolodnak egymástól Oliviával. Persze ha ez kell a sikerhez…?
Az miért van, hogy a kopaszok nem látják Petert, de ő őket igen? Hiszen ha a kopaszok is több síkban léteznek, akkor miért nem tudják, mi történik a jövőben?

mse - 2012. 11. 17. 14:56

VÁÁÁÁÁÁ!!!

A rész utolsó 10 perce nagyon ütött. Amikor Peter elkezdett szinkronban beszélni Oliviával, meghűlt bennem a vér. És végre szerepelt Nina!

A küldetés maga a cilinderekkel annyira nem kötött le, de minden más csillagos ötös. :)

Lacrosse - 2012. 11. 17. 17:02

Isteee: gondolom azért, mert nem érdekli őket, nem hinnék, hogy fontos. Peter pedig megfigyelte azokat az Observereket, azért tudta a jövőjüket.

Kiráz a hideg az új Petertől…

Nicholas - 2012. 11. 17. 18:59

Nekem még mindig nagyon lassú. Odatehetnék már magukat. Nem csak az utolsó évad utolsó pár részét kéne megnyomni (már ha ott is lesz egyáltalán valami, nem csak a szervezetlenség, meg a bénázások). Elszomorító :(

Nicholas - 2012. 11. 17. 19:02

És már nagyon unom a kazikat. Semmi látszata nincs még ennek a sok összegyűjtött dolognak és ez hogy ennyi részen keresztül nem látok eredényt, csak unalmassá teszi számomra :(

Tényleg előállhattak volna valami mással is az utolsó évadra…

Isteee - 2012. 11. 17. 21:58

Az új Peter tényleg durva, jól játszik Joshua bácsi :)

Asterix - 2012. 11. 17. 22:25

A megfigyelők lettek megfigyelve :)) ez jó!

Llew - 2012. 11. 17. 22:26

Peter elég hamar elkezdett observeresedni. Jackson viszont nagyon jól hozta azokat a gesztusokat, apró mozdulatokat, amiket a kopaszoktól megszoktunk.

Azon már napi rendre tértem, hogy a laborban laknak, meg lopják az áramot, de baszki éjszaka zenét bömböltetünk? Meg az elhunyt lányunk, az ellenállás ismert tagjának a lakásán irkáljuk a szupertitkos idővonalas jegyzeteinket?
Komolyan ennyi telik az íróktól? Ha ez emberiség legnagyobb reménységeitől ennyi telik, akkor meg is érdemlik, hogy kiirtsák őket.

Cléda - 2012. 11. 17. 22:36

Nekem ezt az évadot eddig Walter viszi a hátán.. “Belly you monster!” :D
A kütyü gyűjtögetés annyira nem fogott meg, és tényleg vannak nem túl okos elemek, amiket már kifejtettetek..
Viszont most Peter szála nagyon beindult, tényleg hátborzongató ahogy observeresedett a végén..
Az előző és a mostani rész alatt jöttem rá, mennyire is fog hiányozni ez a sorozat…

Isteee - 2012. 11. 17. 23:06

A rádiót vártam, hogy megszólaljon…. de Walter úgy hagyta, le fog merülni az elem… :D

AlrightSir - 2012. 11. 18. 10:10

Az gáz, hogy Astrid az egyetlen pozitív szereplő számomra? Waltert imádom, de ez az agypakolás ki-be már kezd elcsépeltté válni, Peter Observerré válása nekem egyáltalán nem ijesztő vagy lenyűgöző, az meg, hogy Olivia ismét kettejükön drámázik, a 4. évad után nem kell. Annyira szeretnék pozitívan viszonyulni az utolsó évadhoz, de nem tudok. :/

harmundo - 2012. 11. 18. 11:35

Nekem nagyon bejött ez a rész is, bár nem a gázzá változtató cucc miatt, ami kb baromi érdektelen volt.

Mikor Peter együtt mondta azt a pár szót Oliviával, az nagyon tetszett, és az is, hogy elkezdett hullani a haja, meg úgy az egész vége eléggé bejött.

Nem panaszkodok, de azért tényleg jó lenne, ha kicsit gyorsítanának a dolgokon.

leila - 2012. 11. 18. 15:22

Ebből még bármi lehet, valami zseniális hurok vissza az egész sorozat elejére, vagy csak egy érdektelen évadzáró.

Olivia kezd súlytalanná válni, nagyokat néz a zöld szemeivel, Walter arca néha befeszül és keményen beszél, máskor a régi időket idézi, Astrid csak a kedves laborsegéd és Peter kezd kopaszodni. Ez utóbbinál tetszett a színészi játék, és még senki sem említette, de az első öt perc is jó volt, ahogy előre kitalálta, merre jár majd az Observer.

Mellesleg az autógyártás megállt a jelenben és a zöld fákat nem vágják ki?

Nézem, mert eddig is néztem, annyit fektettem az első pár zseniális évadba, hogy végigcsinálom, de ha ez lett volna az eredeti Fringe, már most kaszálnám.

fringefan - 2012. 11. 18. 18:25

Eléggé lassan indult be az évad, de beindult! Végre, a következő rész promója láttán, hogy Peter megküzd Windmarkkal, újra éreztem egy 3. évados “bizsergést.”

LaCRossE - 2012. 11. 18. 19:11

fringefan: máskor ilyen spoiler nem kellene, még ha promóban is van benne. :)

fringefan - 2012. 11. 18. 21:35

Bocsi LaCRossE, és mindenki, akinek ez spoiler volt.Javítok: Neo küzd meg Mr. Smith-szel. :DD De most nem? :)

Isteee - 2012. 11. 18. 22:03

Jaj már, hiszen ez elkerülhetetlen és lehet előre sejteni :)

LaCRossE - 2012. 11. 19. 00:51

Istee: lehet, hogy elkerülhetetlen, de én személy szerint nem akartam tudni, hogy már a következő részben jön esetleg. Vagy az utána lévőben. Vagy azután.

H82 - 2012. 11. 19. 14:04

spoiler: a jók győznek

tomi - 2012. 11. 19. 18:31

A figyeloket szerintem Walter “igazi” tudos elmeje hozta letre.. es lehet peter az, aki az egeszet ide oda tologatta, a kezdetektol.. es o jatszott az egesz univerzumos dologgal..

Valami komoly alapja kell lenni, hogy walternek kiszedtek anno az agydarabjait…

karit - 2012. 11. 19. 19:09

A s4e5 végét nagyon a levegőben hagyták, és örülnék, ha nem írói zsákutca lenne, hanem valamiképpen visszakötnének rá.

(Ez volt az a deja vu-s jelenet, amikor Olivia az irodában egymás után kétszer kapta meg a jelentéseket egy Jill nevű kollégájától és nem értette. Én sem. Bár nem fekete macska rázta meg magát kétszer, de…)

Szóval, örülnék, ha a jelenben érne véget a Fringe.

kla - 2012. 11. 19. 20:52

@karit: Annak nem csak a következő rész heti ügyéhez (amikor időbuborék volt az idős matematikus házaspár háza körül, vagy valami hasonló) volt köze?

karit - 2012. 11. 19. 21:40

@kla: alighanem igazad van, benézhettem, a következő részben mondja is Olivia, hogy deja vu-s esetek történnek szerte a városban.

Kagemusha - 2012. 11. 20. 00:35

Csak nekem volt Fallout 3 utanerzesem az utolso 1 perc alatt vagy masnak is?

lostfanka - 2012. 11. 20. 13:07

Egyre jobban erosodik bennem az erzes hogy ennek a sorozatnak ott lett vege mikor Peter beszallt abba a bizonyos gepbe. Onnantol csak jonnek ismetlesig a klisek, en mar nagyon szenvedek minden reszen, de azert mar csak kotelessegbol is vegig nezem.

Egyebkent en is szinte biztos vagyok benne hogy Peter miatt alakulnak ki az obszerverek, csak mondjuk az akkor az egesz egy nagy anomlia lenne, mert observerek nelkul nincs atvoltozott Peter sem.

karit - 2012. 11. 20. 16:05

@lostfanka: a nicked miatt lehetnél kicsit elnézőbb a “most megakadályozzuk, hogy majd idejövünk” típusú loopokkal szemben. ; )

Lighter - 2012. 11. 21. 00:58

Tényleg nem kellene előzetesből sem spoiler. Masik topikokban sem tűrik!!!
Tényleg nagy volt Walter: – William Bell you monster. Es elokapta a Dawid Bowie lemezt.
David Bowie eredeti neve David Robert Jones, akirol ugye tudjuk. hogy Fringe fogonosz volt! :)
Kar, hogy Peterbol kopasz lesz. :(
Sztem vagy tenyle belole erednek majd az Observerek vagy meg mielott visszafordithatatlan lenne a folyamat, kiveszik a fejebol.
Nagyon nem jo ez, Peter kezd gepies, erzelemmentes es szamito lenni. :(
Azt hittem a vegen a zenere a liftnel, amikor hivja a liftet Windmark, nyilik az ajto es Peter lesz a liftben. Cliffhangernek jo lett volna.
Olivia rancosodik, Peter kopaszodik, mi lesz itt a vegen, nyugdijasklub. ;)
Ami a legerdekesebb, arra jottem ra, hogy azert volt fontos, es azert mentettek ki Petert gyerekkoraban a fagyos vizbol, mert fontos volt az Observerek jovojehez!
Peter nelkul lehet nem lennenek Observerek sem, ezt tamasztja ala Peter Observerre valasa. Szomoru, de legalabb kapunk egy szep kerek, onmagaba visszafordulo, ives sztorit.

Lighter - 2012. 11. 21. 01:02

Csak nekem hasonlit a ket szam eleje?

DAVID BOWIE – THE MAN WHO SOLD THE WORLD
http://www.youtube.com/watch?v=HSH–SJKVQQ

Battlestar Galactica – All Along the Watchtower
http://www.youtube.com/watch?v=J1__dINxiXU

Lighter - 2012. 11. 21. 01:14

Jo hogy felhoztatok a tavas jelenetet, valahol talan a 3. évadban volt, amikor felbukkant Peter a tóból. Lehet abba kanyarodna vissza a vege az lenne meg bosszantó de egyben briliáns, nem?

karit - 2012. 11. 21. 11:45

@Lighter: a negyedik elején volt, miután Peter elkezdett “visszaszivárogni”, de tényleg briliáns loop lenne. (Bár ettől a megoldástól nem csak a kígyó harapna a saját farkába, hanem az összes filozófus is.)

“azert mentettek ki Petert gyerekkoraban a fagyos vizbol, mert fontos volt az Observerek jovojehez!”

Nem úgy volt, hogy az csupán September magánakciója volt? Később a főkopasz adott is neki valami kerti szerszámot, hogy törölje vele Petert, amit September újra elszabotált; végül Peter saját magát törölte a Géppel a világok szétválasztásával; majd felbukkant a tóban.

– Mindig is a mi felelősségünk volt, hogy biztosítsuk a dolgok kimenetelét, úgy, ahogy meg voltak írva, még a közbelépésed előtt. Sohasem tudhatják meg, hogy a fiúnak sikerült felnőnie.
– El fogom intézni.

Mondjuk, lehet, hogy ez már rég túlhaladott idővonal, de épp a fenti párbeszéd miatt pikáns az a tipp, hogy Peter lenne majd September.

Gedeon74 - 2012. 11. 21. 11:57

“azert volt fontos, es azert mentettek ki Petert gyerekkoraban a fagyos vizbol, mert fontos volt az Observerek jovojehez!”

Ennek így ellentmond egy kicsit az, hogy halvány emlékeim szerint a megfigyelők pont megróják September-t, hogy kimentette Peter-t a vízből, mert neki nem szabadott volna ezáltal beleszólni a jövőbe.

Viszont hogy mégis kimentette a győzelemhez kulcsfontosságú személyt a vízből, arra a sanda gyanúra ad okot, hogy talán September maga lenne a megobszerveresedett Peter?

Gedeon74 - 2012. 11. 21. 11:59

Áááá, karit, beelőztél. :)

Isteee - 2012. 11. 21. 12:20

Szeptember miatt nem vette észre Walter, hogy megvan a gyógymód, azért mentette ki a vízből Petert, nem?
Szóval ezzel itt nincsen gond.
Az durva lenne, ha azzal lenne vége a sorinak, hogy Peter felbukkan a tóban.
Mármint nagyon szép befejezés lenne, hogy visszacsatolunk mondjuk a 3. évadba, de akkor már kellene emlékeznie Peternek, másrészt meg akkor ez egy végtelen loop vagy mehetne másfelé is a történet. Mindenesetre paradoxon.
És már itt kezdek zavarba jönni, mert ezeket az időutazásos dolgokat sosem vágtam igazán, hiába tudom, hogy van 3 féle :D

caeiro - 2012. 11. 22. 22:48

Peter elobserveresedik…hát, nem tudom, hogy ennek örüljek, vagy szomorkodjak rajta. Van az az érzésem, hogy innen nincs visszaút. Peter egyébként már csinált egy ilyen bosszúhadjáratot, valamikor a 3. évadban a shapesifterek ellen. Tetszik a karakterben, hogy mennyire eltökélt -apja fia, nem vitás :)
Zavar, hogy Olvivia mennyire beletörődött a dolgokba, (bár anno Etta eltűnésekor is elég pragmatikusan viselkedett, míg Peter égre-földre kereste a lányt) amit Peter tett magával az teljesen logikus, megérthetné. A BIG LOVE-nak ezzel hivatalosan is annyi? Az oberverek képesek emberi érzésekre, vagy valami hasonlókra -August esete rá a bizonyíték. Jó, Olivia valszeg nem egy ilyen kapcsolatra vágyna…

Nem hiszem, hogy September lenne Peter (bár az elég ütős lenne, ha mégis :) Septembert úgy választották ki a misszióra a többi társával egyetemben. Peter beszivárgott volna? Áááá!

További kérdések:

Vajon a vörös univerzumban is átvették a hatalmat a kopaszok? Vagy az megszűnt létezni?
Azt én se értem, hogy nem látják a megfigyelők Peter-t…és hogy nem tűnik fel a megfigyelőrendszernek, hogy a lázadók a belvárosban andalognak… Walter meg pont most akar magán agyműtétet végeztetni? Nem ér rá az ügy megoldásáig?

Isteee - 2012. 11. 24. 19:34

Én már el is felejtettem a másik univerzumot. Érdekes lenne, ha azzal is kezdenének valamit az írók.
Lehet ott kitaláltak valamit az ottaniak 20 év alatt, amitől nem omlik össze a 2 univerzum, ha kapcsolódnak, és közös erővel felléphetnének a kopaszok ellen. Érdekes. Most elgondolkoztattál :D

Isteee - 2012. 11. 26. 20:46

Azért valahol nem értem a készítőket. Januárban tér vissza a sori, lesz 3 rész, lesz egy rész majd egy hét múlva 2. Miért nem adták le ezt az egészet karácsonyig? 2 hétvégét kihagytak, pont befejezhették volna…Mérges vagyok kicsit, minek húzzák ezt januárra, amikor úgyis jön több más (új) sori kezdése?

secret - 2012. 11. 27. 23:36

nem igaz. nem vágjátok, hogy walter ágnesezett? :D senki nem írta… csalódott vagyok.

weareallmirrors - 2012. 11. 29. 04:51

Nem tudom, nekem nem tetszik már ez az évad sajnos. Végig fogom nézni, mert tetszett Peter arca totál bepöccenve, és hogy mi lesz a vége az elobserveresedésének, de eddig ez a leggyengébb évad, azt kell mondjam.
Nem zavar, hogy Peter nagyobb szerepet kap, de Oliviának szinte semmi szerep nem jut.
Mintha nem is szerepelne már a sorozatban, csak szenved.

Walterrel oké, történik valami, de nem sok, és legalább a humor megmaradt vele.
De sztori szempontból mintha csak nyújtani akarnák, mint a rétestésztát.
Az utolsó rész még oké volt, az azt megelőző az “elveszett épülettel” még az is. Egyébként, mivel felvetette itt valaki, hogy Peter Szeptember lenne…

Nem tudom, kinézetileg azért egyezniük kellene, vagy hasonlítaniuk, (hacsak nem találnak ki valami extrém magyarázatot arra, hogyan változott meg a kinézete)

Én inkább a patkányfiúnak adok esélyt arra, hogy belőle lesz valamiféle megmentő.

Az Observerek nem éreznek ugye (a többség), de a srác pedig pontosan így kommunikál, tehát ezzel a vonallal lehet valami kezdeni, és lehet, hogy Peter egyszerűen kitalálja, hogyan lehet érzőbbé tenni a kopaszokat, és így lesz fontos.

Mert volt Augusztus ugye, aki szerelmes lett egy csajba. Namost kétféle kezelési módot láttam én ott: 1. megölni a csajt. Ez volt az első ugye, amivel próbálkoztak. A másik, ami végül a rész vége lett: hogy a csaj fontossá vált. És lehet, hogy Peter fontossá válik.
Az Observerek képességeivel még mindig nem vagyok tisztában, nem teljesen értem őket egyébként. Amit leszűrtem azért: nem minden jövőt látnak egyszerre előre, csak azt, amire ráhelyezik a figyelmüket, és emiatt Peter el tudta kerülni, hogy megtalálják.

A másik univerzum: na ezt nem értem egyáltalán, hogy miért nincs semmi szó róla, hova tűnt, mi lett vele.
Az ottani Olivia azért nekem sokkal jobban bejött, és Lincoln is.

Egyelőre csalódás ez az évad, pedig nagyon szerettem a sorozatot, de az előző évad vége számomra WTF volt, hű “observerként” pedig nem látok szép jövőt ebben az évadban már. Kár érte nagyon kár…

Isteee - 2012. 12. 08. 12:18

Hát ezt a részt nem tudom hová tenni.
Pontosabban nem számítottam arra, ami a végén történt.
Így viszont nagyon kíváncsi vagyok az eredeti tervre és az írókra…

Llew - 2012. 12. 08. 12:39

weareallmirrors
A másik univerzumos sztorit a két világ közti kapcsolat megszakításával lezárták. Kész, nem lesz többet.

leila - 2012. 12. 08. 15:20

Ez most rossz volt. Egy teljes résznyi körbenjárás. Öt percig még nem várhatott volna Peter fejében a kapszula, amíg a főobservert elkapja?

Sőt, ez az elmúlt pár részt kikukázza.

H82 - 2012. 12. 08. 15:30

könyörgöm peter tud teleportálni, ott van védtelenül kint a téren a célpont, mögé ugrik úgy hogy maga elé tart egy kést és done, mit kell ennyit szenvedni ezzel?

mse - 2012. 12. 08. 21:43

Pápá observer!Peter. Gyorsan, de legalább szépen el lettél intézve. Olivia Macgyver meg momentuma hatalmas volt.

Még csak 5 rész, gyerekek…

karit - 2012. 12. 09. 00:05

Walter tavaly már megpendítette, hogy a négy alapvető kölcsönhatás mellett egy ötödik tartja össze az Univerzumot: a szeretet. Hát, úgy tűnik, ezt komolyan gondolták az írók – de ha a végén ezzel fogják megmenteni (vagyis a jelenre visszahatva resetelni) a világot, nálam tuti repül a shift+delete. Igaz, legalább S. Hawking írhat egy új könyvet.

(Ha egyszer ilyen sokeszű obszerver lennék és pont elromlik a lift, lécci szóljatok majd, hogy tudok teleportálni, nehogy má’ a koszos lépcsőkön kelljen lecsattognom.)

Zora - 2012. 12. 09. 09:09

5×08:
Oliviáról nekem is McGyver jutott eszembe! :-)
Az tényleg röhej, hogy az obszerverek tudnak teleportálni, itt meg koptatják a csontjaikat. Bár, az is lehet, minden egyes teleportálással elveszítik agyuk egy darabját, vagy valamilyen negatív változás megy végbe rajtuk, ezért sétálgatnak…
Az, hogy Peter tényleg elkaphatta volna Windmarkot, tényleg igaz, mit kell ezen annyit tökölni????
Tetszett a rész, de az utolsó 1 perc ledöbbentett. Persze, tudom én, ha P marad Ob., akkor másnapra Olivia őt is elveszíti – vagy nem, mert ugye nem tudjuk, milyen gyors a folyamat.
Így viszont van 5 rész, amiben valahogy győzniük kell. A legszebb lenne, ha – mivel O minden lehetséges jövőben meghal -, együtt ugranának a “mélybe” (a szén-dioxid-gyár katlanába), így a gyár felrobban, az Obszerverek pedig mind megfulladnak az oxigéntől.Itt a vége, fuss el véle!
(Persze, az még jobb lenne, ha az lenne az utolsó percben, hogy O közli P-rel, hogy gyereket vár…)

caeiro - 2012. 12. 09. 09:09

Az az érzésem, hogy az írók túl sokszor látták a Mátrix trilógiát.

I love you= a megoldás mindenkor mindenre, bocs, hogy cinikus vagyok, de ezt az én gyomrom nem tudja bevenni…

Olivia történetszálával kapcsolatban folyamatosan az volt az érzésem, hogy erőltetett. Tök egyedül elmegy egy ilyen fontos alkatrészért! És tovább erőltettük a hit,remény=erő vonalat a fekete orákulummal. MATEKkal le lehet a megszállókat győzni – hozom is mindjárt a piros kockás füzetemet! :) Halálosan untam ezeket a részeket. A szabadulás meg elég karakteridegen és hihetetlen volt (Peter-ről előbb elhiszem, hogy összebarkácsol valamit.
Esküszöm, hogy Olivia csak azért van jelen a szezonban, hogy Peter ne őt keresse, ne őt bosszulja stb. Én szerettem a karaktert, de Olivia Dunham egy nulla lett! A rész végén kaptunk tőle egy lelkizős szerelmes vallomást, de engem valahogy nem győzött meg. Peter már majdnem célhoz ért, de elég neki 2 perc Oliviával, és kiszedi a cuccot! Ahhoz képest, hogy akiből eredetileg kiszedte meghalt, egész jól megúszta(kuka az utóbbi3-4 rész!.) Gondolom most megint visszatérünk a “nagy terv” megvalósításához -amihez a mágnes, meg a kazik kellettek, pedig nekem jobban bejött ez a mátrixos, megbosszulós vonal. (Egyébként a sima bosszúálláson kívül Peternek nem voltak hosszabb távú céljai? Másrészt volt már neki egy ilyen ámokfutása a 3. évadban, amikor Oliviát bosszulta meg, de annak se volt túl sok értelme) Walteréknek remélem a következő részekben ismét több szerepük lesz, jó volt egy kicsit látni kísérletezgetni.

Zora - 2012. 12. 09. 09:11

caeiro- 2012. 12. 09. 09:09
Gondolom, az Obsz. azért halt meg kiszedés után, mert őt már csak a kütyü tartotta életben. Peternél még visszafordítható volt a folyamat.

leila - 2012. 12. 09. 09:18

Nekem akkor sem áll össze az egész. Az observerek itt vannak, a Central Park helyén okádják tele széndioxiddal a világot, és közben mindenki elvan, kedélyesen eszik a kiflit a Starbucksban?

És tényleg, miért nem teleportálnak ide-oda a tűzlépcső helyett?

Én is már számolom, hány rész van hátra, legyen már vége.

weareallmirrors - 2012. 12. 09. 16:18

Igen, szerintem is többet kellene tudnunk a társadalomról. Azt látom, hogy mindenki fosik, meg lenyalja a cipőjüket, meg már nem pénzt használnak, hanem bartert. De mi történt? Mitől lett rossz? És mi a tervük az observereknek, azon túl, hogy olyanra formálják a bolygót, ami eltartja őket… hányan vannak? Mindenkit kiírtanának… ha ellenállnának. Túl sok kérdésem van. Rétes tészta az egész most már.

leila - 2012. 12. 09. 22:00

És még valami, aztán befejezem. Hol van Broyles? Igazán jó arc és sok fejlődésen esett át a karaktere. Mintha egy kicsit béna fan-sorozat lenne az egész utolsó évad.

Isteee - 2012. 12. 09. 22:40

A részben pont Olivia mondta, hogy az eredeti terv szerint kell haladni. Mivel Windmark elsétált a szökőkút mellett akkor, így minden visszaállt a régi mederbe. Most már csak az a kérdés, mi lesz ez a nagy terv, amivel megszabadulnak a megfigyelőktől és miért kell hozzá egy b. nagy mágnes?

A megfigyelőknek meg gondolom azért kell sétálni, mert egyrészt ha nem mozognak, szépen elsorvadnak. Másrészt ha előre tudják mi fog történni, akkor szépen ráérnek felkészülni és elsétálni, nem? Gondolom én :)

karit: a végén az utolsó résznél nem mindegy a shift+del? :D

Zora: Olivia már meghalt a 4. évad végén, mikor Walter fejbelőtte. Vagy várható még egy ilyen alkalom?

caeiro: a megfigyelő, aki meghalt, azért halt meg, mert valamilyen szerekkel kivonták a testnedveit és egyéb dolgokat, ami életben tartotta, Peterből meg még ki lehetett szedni a kütyüt, mert még nem állandósult az állapota, jelentsen ez bármit is. :D

weareallmirrors: engem inkább az érdekelne, hogy miért csak férfiak vannak? hogy szaporodnak? miért kellenek nekik a rosszabb körülmények?

leila: nekem egyáltalán nem hiányzik Broyles…a régebbi részekben elment főnöknek, de számomra ennyi…

mse - 2012. 12. 11. 13:33

@Isteee

“engem inkább az érdekelne, hogy miért csak férfiak vannak?”

Úgy rémlik, Joel ígért erre választ az egyik Comic-Conon, amikor egy – stílusosan női observernek öltözött – rajongó rákérdezett. A szaporodásnál meg kétlem, hogy hagyományos módszereknek folyamodnának, hisz hallottad te magad is, nem éreznek nagyon semmit, tehát nagy valószínűséggel nem tudják értékelni a hagyományos fajfenntartási rituálékat sem. :) A nagy szén-dioxid szükségletüket én pedig szimplán csak akklimatizálódásnak tudnám be; gondolom a jövőben csak tovább romlott a levegő minősége, az élő szervezetek pedig ehhez alkalmazkodtak.

Waldi - 2012. 12. 12. 14:42

“But… wherever you think this gift came from or whoever you think bestowed it upon you, it’s simply an anomaly. I know that because I’m an anomaly. I have moved things with my mind. I’ve lit things on fire. I’ve caught bullets midair. I’ve seen things that people only dream about. I’ve seen… the seams between universes ripped apart, things that humans shouldn’t see. You people make up explanations… assign meaning to things without knowing, because it’s… it’s reassuring. It’s comforting. But I can’t do that… because I know too much. It’s all just numbers. And the invaders, as you call them, they’re just better at math than we are.”

Ez igazi Jack fele man of science beszed volt :D

wondorog - 2012. 12. 15. 13:49

Kaptunk a 3×19 (ami egyébként az egyik kedvencem) után egy újabb drogos részt, először azt hittem nem lépnek annyi őrültséget meg, mint legutóbb, de a fekete esernyős résznél jött a legbetegebb dolog, amit eddig a sorozatban láttam. Hatalmas volt.
Az egész rész amúgy nagyon jóra sikeredett, Walter morális dilemmája, a végén amikor filmszerűen peregtek le az események, jelezve a vég közeledtét. Plusz pont jár még Sam Weiss-ért, s bár ugyan halott volt, szépen visszautalgatnak a régebbi évadokra, ezért nagy pacsi. Kíváncsi leszek Donald felbukkan-e egyáltalán.

seven - 2012. 12. 15. 20:04

ez fantasztikusan jó rész volt.

Zora - 2012. 12. 15. 21:25

Tényleg ennyire poénos dolgokat “lát” az ember, ha be van tépve? Van itt valaki, aki már LSD-zett?
Nagyon jó rész volt, főleg, mikor Walter – Cassone ebben is szuper volt -, így szólt: “jelen ÁLLapotomban
nem tudok erről tovább beszélni.”
:-DDD

Zora - 2012. 12. 15. 21:26

Ja, és nagyon ráismerni az “Egyszer volt…” forgatási helyszíneire… :-)

Vazul - 2012. 12. 15. 22:34

Valamiért nekem soha sem jöttek be a x19-es részek, kiváltképp igaz ez a harmadik évad esetében. Szerintem a sorozat egyik legrosszabb része volt az a rajzolt epizód, de nyilván ízlések és pofonok…

A mostani részben különösen tetszett a trippelés, szimplán baromi jól megoldották Walter hallucinációinak és a való világnak az ötvözését. Pl. a taxis jelenet nagyon tetszett. Bajom a rész “maradékával” volt. Nem látom, hogy haladna bármerre is történet, pedig már eléggé a végén járunk, mégsem tűnik egységesnek az évad. Pedig most fele annyi részre kellett tervezniük a készítőknek, mint korábban.

Sajnálom már a sorozatot, mert abszolút elvesztett mindent, ami miatt régen szerettem, de már kitartok mellette, ha eddig vele voltam. Igazából az egész Fringe-et egy háziállathoz tudnám hasonlítani. Láttuk megszületni, előttünk cseperedett fel, majd megöregedett, megindult a lejtőn. Már az utolsókat rúgja, s nem tudjuk elaltatni, ezért csak várjuk a kimúlását, mert tudjuk, hogy már nincs helye. Elsétálhatunk mellőle, vagy végig is nézhetjük a haláltusáját, de amint kiszáll a lélek belőle, megnyugodva állunk fel mellőle: ő sem szenved már, és mi is tovább léphetünk. Persze mindez csak az én szubjektív véleményem.

stüni - 2012. 12. 15. 23:34

Szerintem egy kalap sz*r volt ez a rész, és már csak az időt húzzák.Kitaláltak valami frenetikus csillió dolláros befejezést, de még valamivel ki kell tölteni addig a 3-4 részig az időt. Pedig régen annyira imádtam… :(((

Danny - 2012. 12. 15. 23:41

Hát ez a sorozat már a szánalomba süllyed. Pocsék, húzza az időt, és még logikátlan is sokszor. Jaj. Egyszerűen már nem is érdekel a folytatás.

Lajoska67 - 2012. 12. 16. 00:41

Gyenge a rész és a sorozat is. Viszont el kell ismerni, hogy a fekete ernyős rész, az bizony olyan volt mint egy Dali alkotás, vagy mint az Andalúziai kutya, vagy mint valami hasonló elmebeteg avantgárd alkotás. Hihetetlen. Megérdemelne valami díjat is.

karit - 2012. 12. 16. 01:03

Hurrá, végül csak előkerült a tehén, még ha csak rajzolt alakban is.

Ez után a rész után kevésbé fájna, ha a legvégén kiderül, hogy az egész Fringe egy zárt osztályon lakó tökmagárus rémálma, aki erősen ráivott a napi nyugtatójára.

Annál az égből letaposó lábfejnél simán elfért volna egy terrygilliames ‘púúú-effekt’. Én kábé itt tartok ezzel az évaddal. :S

AdamBan - 2012. 12. 16. 01:51

Jó rész volt, még akkor is, ha tényleg keveset haladt a sztori. Valami újszerűt akartak hozni az ellaposodó történetbe, és sikerült is.

A kis srác izgalmas. Vajon ki ő? Szeptember?

Monthy Python wtf??!

AdamBan - 2012. 12. 16. 01:53

Karit – a legmegfelelőbb befejezés az lenne, ha Walter magához térne a St. Claire-ben miután elmúlt a gyógyszerezés hatása. És ennyi.

AlrightSir - 2012. 12. 16. 10:45

Ha az a befejezés, hogy Walter magához tér és meg sem történté teszik az egészet, akkor kiugrok az ablakon.

Egyébként 4 rész van hátra és nem tartunk sehol. Legszívesebben lezavarnám az összes maradék részt egybe, hogy legyünk már túl rajta.

Dharman - 2012. 12. 16. 10:49

Nagyszerű rész volt! A Monty Python utalás is zseniálisra sikerült. Az egyéb easter-eggek is!

Jeanny - 2012. 12. 16. 12:35

Nekem nagyon tetszett. És egyáltalán nincs bajom a lassu haladással, vagy a “kevés történt” ebben a részben dologgal. Épp ez benne a lényeg, mindig megtudunk valamit, aztán másnap, harmadnap megforgatjuk, kívülről – belülről átbeszéljük, variációkat készítünk a következő részhez, mi lesz ha … hogy … És én ezért szeretem. Ez a Rejtély, erről szól. Persze különbözőek vagyunk, nem jön be mindenkinek a tonyorgás, de nekem még néha munka közben is bevillan, hogy: de az akkor hogy is volt ott?! És el tudok mélázni egy – két teórián, vagy jeleneten. Sajnálom, hogy vége lesz, mert ez volt hosszú évek óta az első olyan sorozat, ami mindig le tudott kötni.
Egy apró javaslat: ahelyett, hogy síratjuk magunkat és a sorozatot, hogy ilyen meg olyan, szerintem sokkal izgalmasabb ha azon filózunk, hogy pl. mi is valójában az a könyv? Milyen köze van Walternek a Megfigyelőkhöz, mire utalt az asszisztens csaj, és miért pont ő jelent meg Walternek? Szóval a teóriákkal, ki mit gondol, milyen ötletei vannak? A fiú szerintem Megfigyelő, de egy “új generációs” és biztosan több köze van Oliviához, mint azt most látjuk. És ide csatolnám egy korábbi hozzászólást, hogy a női Megfigyelőkről biztosan fogunk még hallani … pont a kisfiú miatt.

Dharman - 2012. 12. 16. 14:47

A könyv szerintem Walter emlékeit szimbolizálta, amit előkapart. Amikor próbálta elégetni, akkor már nem volt ott és mondták is neki, hogy most már felesleges küzdeni a régi énjével, mert túl sok minden előbújt az elméjében. Az utolsó kockákban láthattuk is, hogy a női alak helyett, aki elvezette az “emlékeihez” már régi énje nézi. Tehát jól átverte. A színes tündérre kellett volna hallgatnia és hagyni az egészet a fenébe.

hapci - 2012. 12. 16. 16:33

Egy kicsit tudna valaki nekem segíteni az idősíkokkal meg univerzumokkal kapcsolatban? Most jelenleg melyik univerzumban vannak? Teljesen meg vagyok keveredve sajnos. Azt vágom, hogy volt anno a fő univerzum meg az alternatív stb.
A 4. évados Peter keveréssel pedig egy teljesen új idősíkba léptek, amin belül ugyanúgy megvannak különböző univerzumok?

Vazul - 2012. 12. 16. 17:21

Volt az alap (legyen X), majd bejött az alternatív univerzum (Y). Peterrel nem jelentek meg új univerzumok, hanem az akkor jelenlévő kettő alakult át. Emiatt nem tudott Peter hazamenni, mert nem volt hová neki, mivel alapból otthon volt. A negyedik évad végével lezárták a két univerzum közötti átjárást, így nem tudni, a fejlettebb világgal mi van. A sorozat tehát jelenleg az alap, X jelölésű univerzumban van.

hapci - 2012. 12. 16. 17:36

Köszönöm szépen a válaszodat! :)

mse - 2012. 12. 16. 19:18

Nekem nagyon hiányzott az, hogy valamilyen kapacitásban előkerüljön Walter halott asszisztensének a története. Igaz, hogy – nyilván időszűke miatt – most flashback epizód helyett egy ilyen Brown Betty/LSD-félét kaptunk, ami mellett még ráadásul ment a fő történetszál, de ez mindenféleképpen kellett. Ráadásul jó kis poén lett, ahogy ugráltunk Walter hallucinációi és a valóság között.

Eldöntöttem különben, hogy nem is nagyon olvasok mostantól véleményeket. Nekem bejött ától-cettig, de aki máshogy látja, azt úgysem fogom tudni meggyőzni. ;)

superr0x - 2012. 12. 16. 20:54
pumpika666 - 2012. 12. 16. 23:04

kövezzetek meg, de ez a rész fejbekúrt, csak lestem, mi a faxom van? nagyon nem jött be, pedig sok beteg szart nézek :)
imádom a fringe-et de ez nálam 2/10, szégyenteljes…

Vazul - 2012. 12. 17. 20:31

superr0x: én is csak lestem, amikor megláttam. A béka később is előkerült, Walter rajzolt “kalandjában”.

Tomi - 2012. 12. 17. 22:06

ez a rész meg mi volt? agymenés…

már csak 4 rész…

Slash - 2012. 12. 17. 22:17

én nem tudom mi ez az általános lehuzó kritika ezzel a résszel kapcsolatban szerintem nagyon jól bemutatta walter agyában most mi zajlik és egyben visszautalás is volt a múltba és nem kell am sehova rohanni a dolgokkal nekem tetszik h apránként adagolják a dolgokat meg mindig kapunk kis morzsákat a tervel kapcsolatban ,meg az elözö évadok is visszaköszönnek pl amikor peter at első részben látható vírussal robbant fel két megfigyelőt. Sztem teljesen jó az évad

Isteee - 2012. 12. 18. 21:56

Nem tudom mit mondjak erre a részre. abszolúte nem volt rossz, csak olyan fura. Bár inkább az zavar, hogy a tervről még fingom sincs…sajnos :)

karit - 2012. 12. 19. 13:20

Az a gáz, hogy nem tart sehová, ennyivel a vége előtt is helyben járunk. Lehet, hogy a végén előhúznak valami nagyot a kalapból, de bármilyen frappáns és látványos lesz, nem fogja feledtetni az előtte lévő fél éves (számomra) unalmasan önismétlő, ‘alibi’ részeket. :(

Cléda - 2012. 12. 19. 22:09

És még egy bizonyíték hogy Walter karaktere viszi a hátán ezt a sorozatot :) Ütött.. Monty Pythonos utalás, úristen :D
Én ezek után arra tudok gondolni hogy Walter létrehoz egy párhuzamos univerzumot a kopaszoknak ahol boldogan élhetnek. :) .. vagy az emberiségnek..

Isteee - 2012. 12. 19. 23:35

Cléda: én már nem tudom mire gondoljak :)
Annyi lehetőséget kitárgyaltunk már :)
Azt olvastam, hogy az utolsó rész lett a legköltségesebb és le fog esni az állunk. Hát nagyon remélem :)

kla - 2012. 12. 20. 01:23

Ezt a Donald-kérdést nagyon hypeolják: http://www.spoilertv.com/2012/12/fringe-season-5-teaser-are-you-donald.html

Voltak elméletek, hogy Szeptember lesz az, amit én korábban nem tartottam valószínűnek, de most már egyre inkább ebbe az irányba hajlok én is… a Fringe-ben nincs túl sok visszatérő karakter, akinél “ütne”, ha ő Donald, én Bellre gondoltam még, de elfelejtettem, hogy Donald elvileg a 30-as évei vége fele jár. Az mondjuk biztos, hogy Szeptembert látjuk még, akár ő Donald, akár nem, de szerintem csak a fináléban.

caeiro - 2012. 12. 20. 09:17

Nekem csak mostanra sikerült pótolnom az elmaradásom. WOW -ez az első benyomásom.

Az már biztos, hogy a Peter elobszerveresedése c. történetszál időhúzásnak volt betéve, akárcsak a 3. évadbeli bosszúhadjárat, ennek se volt semmi funkciója. A történet kulcsszereplője rövid kitérő után tehát nem Peter, hanem Walter. Az ő lelki tusáját kell végignéznünk – ha belegondolunk voltak már hasonló részek. Carla Warren kísérti, ezen már meg sem lepődöm, valahol logikus is,hisz felelős volt a haláláért. Carla megpróbálta visszatartani Waltert, morális okokra hivatkozva. Ki tudja, hogy a Peter elvesztése miatti fájdalom, vagy az istenkomplexus volt az erősebb, amikor átment érte a párhuzamos valóságba? Carla halála ( erős a gyanúm, hogy Walter gyújtotta fel az épületet, ahova a nő visszafut, hogy megmentse Walter életművét.) vezetett a megoldáshoz, ki kell szedni az agydarabokat, így legalább nem képzeli Istennek magát. Olyannak, aki saját univerzumot akar létrehozni! Hoppá, ezt eddig nem is tudtuk! Eddig én azt hittem Belly akarta, de ezek szerint közös volt az ötlet!
Igen ám, de a darabok visszakerültek, és Walter fél, hogy ismét istenkomplexusos barommá válik, akinek semmi sem szent, még a családja sem. A “régi” Walter próbálkozik az irányítás átvételével, és úgy néz ki az epizód végén, sikerrel fog járni (Carla végülis csak elterelő hadművelet volt a részéről).

Az eseményekre kitérve:

Az LSD-zés ugye többször is előkerült, mint egy, a probléma megoldásához szükséges anyag. De ez valami nagyon ütős cucc lehet, mert a hatásideje baromi hosszú! A Monty Phyton-os részen akkorát néztem! -nekem ez volt a rész csúcspontja, Walter agya elképesztő működésre képes, talán bedrogozva még hatékonyabb, mint tisztán.

Oliviáék nyűglődése: külön ágyban alszanak Peter-rel? Egy olyan szerelmi vallomás után, amit Liv az előző rész végén lenyomott, és olyan nagy hatású volt Peter-re, hogy feladta a bosszúhadjáratot – ezek után egy kicsit furcsa. Az erdőben azért már legalább eljutunk a csókig. Az évad végére talán a közös ágyig is? :)

Az epizód másik fontos szála, a kopasz gyerek rejtélye volt. Donald áttételesen küldi a rádiójelet, bár egy rövid ideig felmerült bennem is, hogy Donald = Sam Weiss, de nekem az az érzésem, hogy Donald nem halt meg. Persze Astrid-ék fogják a jelet és seperc alatt rájönnek, hogy honnan jön. A Gyűszű-sziget kinézetén felröhögtem. A kölök egy kis közjáték után bezsákolva. Oliv, aki alapból rá van kattanva minden kölökre természetesen rájön, hogy ez az a fiú, akit anno ő menekített meg a kísérletek elől. Továbbra sem értem, hogyan jöhetett ő létre! (A megszállók közt sosem láttunk se gyereket, se nőt… ). Mindegy, míg a felnőtt kopaszok nem éreznek, a kölök tudjuk, hogy hiperszenzitív, és ennek szerintem még nagy szerepe lesz! Kár, hogy beszélni nem tanult meg, vagy csak eddig nem kellett megszólalnia? Sebaj, a lényeg, hogy a kirakósunk újabb darabkája lett meg a fiúval!

HA összegezni akarnám: szerintem nem volt annyira katasztrófa a rész, amint itt páran írták. Lehet, hogy nekik a dilemmázás unalmas volt, nekem pont ettől szerethető még mindig a sorozat. Valóban nem haladunk fénysebességgel a végkifejlet felé, de ha olyan eldobom az agyamat típusú finálét kapunk, az úgyis kárpótol majd mindenkit.

(Ja, olyan semmiségeken most ne akadjunk fenn, hogy simán kikocsikáznak megint a városból, legyilkolnak egy rakás lojalistát, Anilnak minden probléma megoldására van egy kütyüje, és a műholdak még léteznek, és bárki simán adatokat kérhet le róla, hogy a megszállók simán feladták a rádiójelek eredete iránti kutatásukat, hogy a halott observerek 15 éve ott fekszenek az erdőben stb.)

weareallmirrors - 2012. 12. 21. 03:29

A rész jó volt, de tény, hogy egyhelyben toporgunk az évad elejétől kezdve. Húzzák az időt, mint óvodás gyerek a taknyot.
Érdekes, nagy lehetőségeket ígérő elemeket katarzis nélkül hagynak elhalni. Nem érezni a nagy haladást a cél felé, mindenki mintha alvajárna.
Peter és Olivia mintha két vénember lenne, olyan hőfokon izzik köztük a szerelem. Sajnos a színészi játék nem adja el a nagy szerelmet.
Természetesen végignézem, de magamban már eltemettem a sorozatot, mégha egy hihetetlenül fantasztikus véget is kovácsolnak neki, az odavezető úton meglátszik már a vég.
Szerintem túl sok olyan dolgot vettek ki hirtelen a sorozatból szerintem, ami az egészet izgalmassá, pörgőssé tette, és nem tettek be helyette mást. Ezzel együtt nagyon idegenné is tették.

Sheen - 2012. 12. 22. 01:38

Az 5×08 után azt mondtam wow, és alig vártam az 5×09-et, de ez mi a sz** volt? Ez annyira borzasztó volt hogy elvette a kedvem a hátralevő epizódoktól is. Monty Python paródia volt Fringe köntösben meg egy kis Peter Pan vagy mi a *****? Legalább vicces lett volna de nem, ez egyszerűen tragikusan ocsmány volt.

wondorog - 2012. 12. 22. 11:41

Na végre kaptunk válaszokat. Remélem a vége azt jelenti, hogy nincs szükség a kazettákra mert Walter emlékszik mindenre.
A Nina és Windmark közötti párbeszéd nagyon jó lett, hogy ki is végül az állat a 2 faj közül.

Megnéztem viszont a promót és volt benne egy dologról szó, amitől nagyon féltem, hogy bekövetkezik, de remélem nem úgy lesz végül.

mary - 2012. 12. 22. 12:20

Sziasztok!
Vki össze tudná nekem foglalni Donald történetét? Hiába erőlködöm, elég kevés jut eszembe. Előre is köszi!

Lajoska67 - 2012. 12. 22. 16:31

Nem nagyon értem én ezt. A gyerekre hittem, hogy Szeptember, de ki az a Donald?

seven - 2012. 12. 22. 17:08

most komolyan?

Lajoska67 - 2012. 12. 22. 23:51

Hiába, akkor se értem. Pedig gondolkodtam rajta, becsszó.

krigin - 2012. 12. 23. 01:38

wondorog: “Megnéztem viszont a promót és volt benne egy dologról szó, amitől nagyon féltem, hogy bekövetkezik, de remélem nem úgy lesz végül.”

A promóban 0:17-19-nél látottakra gondolsz? vagy valami másra? :)

tomi - 2012. 12. 25. 14:02

Donald = szeptember
A gyerek meg egyiksem..

ayren - 2012. 12. 25. 21:45

Vessetek meg, de én se tudom, ki az a Donald vagy Sam Weiss. Gondolom, több évaddal ezelőtti mellékszereplők, akikre már nem emlékszem, a régi részeket meg nem néztem azóta újra. Megírná valaki, hogy kik voltak ők, és mi volt a szerepük? És mért akkora durranás, hogy ez a Donald Szeptember? Előre is köszi!

ayren - 2012. 12. 25. 21:49

A gyerek viszont lehet talán Szeptember gyereke. Mivel selejt, hiszen érző lény, lehet, hogy Szeptember az apja, aki talán valamennyire maga is az volt, hiszen pl. megmentette a gyerek Petert, amikor nem lett volna szabad.

kla - 2012. 12. 25. 22:10

Na. Szeptemberről eddig azt tudtuk, hogy kitalált egy tervet, amivel megszabadulhatunk a Megfigyelőktől, de ezt Walter már nem tudta végrehajtani; illetve azt, hogy “történt vele valami váratlan”. Donaldról a korábbi évadokban szó nem volt a sorozatban, de most az 5. évadban többször hallhattuk, hogy a terv megvalósításának nagy részében együttműködött Walterral: ő vizsgálta meg azt a bányát, ahol a terv szempontjából valamiért fontos kövek voltak, ő rejtette el az Observer gyereket, ő állította be a rádiót egy adott frekire, stb. Nem tudtuk eddig, hogy ez a rejtélyes Donald ki lehet. Most viszont a gyerek segített emlékezni Walternak, és kiderült, hogy Donald nem más, mint Szeptember, aki valahogy “visszaemberesedett”. Hogy ennek mi volt a pontos háttere, azt nem tudjuk, majd kiderül.
Hogy a gyerek Szeptember-e, vagy nem, mi köze van hozzá, arról nem tudunk semmit, de jelen ismereteink szerint a gyerek csak egy mutáció, és nem egyenlő egyik korábbi szereplővel sem. Remélem, így tiszta mindenkinek.

Sam Weiss meg a bowlingpályás faszi volt, ha így beugrik.

Harmadik Eva - 2012. 12. 26. 00:11

@Zora:

Nem az LSD-zés nem ilyen.
A Monty Pythonozás ilyen. :)

karit - 2012. 12. 26. 01:51

@kla: “…és kiderült, hogy Donald nem más, mint Szeptember, aki valahogy “visszaemberesedett”.”

Nekem fordítva állna össze: ha egy korábbi – vagy ezutáni – kísérletben tette volna Walter Donaldot az (idővonal szerinti) első kopasszá. Végül is Michael a jövőt is mutathatta Walternek; aligha csak azért fontos ő, hogy az elveszett emlékeit visszaadja.

Az nem tetszene, ha a Nagy Tervben valami mágneses bányaköves hajnövesztő készülékkel a genyó kalaposokat érző, jó emberekké tenné Walter, akik aztán meghatottan ráznák a kezét egy nyálas fináléban. Remélem, nem Macskafogó lesz a Fringe vége, hanem jól elrépázzák a kopaszokat.

Ha már az eredeti idővonal (és a gyík viselkedés) előkerült, abban az Első Emberek és a Gép révén valami elegáns loop jönne be leginkább, egy apró (Peterre vonatkozó) kiigazítással.

ayren - 2012. 12. 26. 16:14

Köszi, kla az infókat, Sam Weiss-re így sem emlékszem, de az végül is mindegy.

Buborék - 2012. 12. 26. 19:09

Sam Weiss segített először Ninának a keze elvesztése után,később Oliviának,mikor visszatért a másik világbeli Bellys találkozójáról. Ezen kívül az ő vmelyik őse (?) írta az Első emberek című könyvet. Illetve az ő segítségével találták meg a gép rajzának másik részét,ami nélkül nem tudták volna leállítani,h Peter átvegye az irányítást…

kla - 2012. 12. 26. 21:57

@karit: Hmm, ez tetszetősen hangzik (mármint, hogy Donaldból lett Szeptember, és nem fordítva), de szerintem bezavar az, hogy Szeptember a saját idővonala szerint csak relatíve későn szerzett tudomást arról, hogy az atyafisága le akarja rohanni a múltat. Így meg alapból tudná, hogy egyszer majd lesz egy Observer-megszállás.

karit - 2012. 12. 27. 03:02

@kla: az is lehet, hogy Szeptember “alapból” mindvégig tudta, hogy “Jönnek”, de az idővonal védelme miatt pont akkor szólhatott csak Walternek, hogy be kell avatniuk a többieket is, amikor ennek 2012-ben eljött az ideje; addig csak segítette őket. Különben visszamehetett volna szólni (most is) akár 2008-ba is.

Bár igaz, ennek az ellenkezőjére is volt utalás, amikor Szeptember azt mondta Oliviának, hogy ő ugyan még nem járt az Operában, de utánanéz a jövőben, mi az ábra.
Vagyis talán még ez is a levegőben lóg – bár remélem, mégis megtörtént már, mert ha csak egy ezutáni ok miatt fog visszamenni szólni, az sajnálatos lenne a 2036-os Oliviára nézve.

Persze lehet, hogy ezt Walter lövésével rég letudtuk, hiszen (az operás WTF-ot leszámítva) elég értelmetlen volna most már 2036 helyett a múltban szólni Oliviának. (Vagy a sérülése miatt Szeptember rossz évszámot nyomott meg?)
De az is igaz, hogy a 2012 és az ön-borostyánozás közötti Walter/Donald/Szeptember sztori még a homályban van, szóval… ehh, zavaros ez. :S

Azért izgalmas (vagy pont nem az), hogy az írók a végére több vasat is tartanak a tűzbe:
– Walter szerint Oliviának maradt olyan képessége, ami egy nap még előbukkan;
– egy tenyér híján van még egy konzerv Bell is;
– létezik olyan “taposóakna rúna” (sic!), amivel meg lehet szívatni a rá lépő observert;
– ott van a hologramon látott “Macskafogó” gép, amit Szeptemberrel (Donalddal?) dolgozott ki Walter, és ha már a laborban van egy komplett videotéka, remélem, nem hiába húzták ezzel az időt (dehogynem…);
– ha ez az eredeti idővonal, akkor ott kell lennie valahol az Első Emberek VilágGépének is, ami a Híd szétkapcsolása után ezen az oldalon (is) megmaradt.
– aztán ha semmi nem jön be, Peter még mindig visszarakhatja a tarkóhernyót;
– bármi más.

Közben meg reménykedek, hogy a titkos fegyver mégis a tehén lesz. :)

Isteee - 2012. 12. 27. 14:11

Tehén :D

Az operás részre nem emlékszem. Ott sérült volt Szeptember, amikor Oliviával beszélt? Bár akkor sem értem miért kell meghalnia mindenképpen, mert egyszer ez már megtörtént.

Amikor Peter megfigyelősködött, akkor volt pár résszel ezelőtt, hoyg az idősík visszaállt az eredetibe, ami csak azért borult volna meg kicsit, ha továbbra is megfigyelő marad.

Vagyis a gép tuti megvan végső esetre, bár az fura, hogy nem tudjuk hol van most. Rosszul emlékszem vagy a részeket tényleg Walter rejtette el szerte a világon?

caeiro - 2012. 12. 27. 15:10

A mostani rész a kopasz gyerek és Nina körül forgott. Örültem, hogy Ninát visszahozták, a karaktert mindig is szerettem. Bár a sorozat elején nagyon egysíkú volt,: a „csúnya néni a robotkarral”, de ahogy haladtunk előre az eseményekben és az évadokban, kaptunk egyre több infót róla. Szerelmes volt Bell-be és Walterrel is szoros volt a kapcsolata – Carla-n kívül ő volt a másik, aki le akarta állítani Waltert. (hogy átmenjen a párhuzamos valóságba Peter-ért -ekkor veszett oda a keze is).
Mindig is körüllengték a Massive Dynamic szörnyű titkai, igyekezett tárgyilagos és hűvös, emellett felettébb racionális maradni. Kapcsolata Olivia-val elég bonyolult, az eredeti idősíkban először inkább hátráltatta a nyomozásait, majd ahogy egyre nyilvánvalóbbá váltak a lány képességei, melléállt és segített neki. A 4. évadbeli idősík óta tudjuk, hogy Olivia-t ő menekíti meg a kortexifan kísérletek és a mostohapa elől, majd felneveli. Emiatt különleges, bizalmon alapuló kapcsolata van a lánnyal, aminek keresztbetesz Peter visszaszivárgása, és Oliv emlékeinek felülíródása. Mindezek ellenére továbbra is segíti, noha tudja, hogy a közös emlékeiknek annyi. (Azt is tudjuk, hogy alteregója Jones-szal együtt dolgozott, hogy Bell univerzumát létrehozhassák). 2036-ban sem hazudtolja meg magát, a kopaszok kénytelenek számolni vele és a vállalattal. Nina kihasználja a kínálkozó alkalmat és olyan szerkezeteket és technológiákat hozat létre, amivel Oliv-ék harcolhatnak a megszállók ellen. Walter is hozzáfordul támogatásért, jól tudja, a technológia, amivel ismét régi „gyagyás” Walter lehet, Nina birtokában van.

Most azonban búcsúznunk kell Nina-tól! Nekem az fáj a legjobban, hogy, egy racionális karakterre irracionális viselkedést erőszakoltak! Ahogy lebukott, az nekem erőltetett volt: az ellenállók csak úgy simán felhívják, majd elkezd értetlenkedni az irodájában, amikor elég nagy a valószínűsége, hogy lehallgatják! De ez mind semmi…. a titkos laborban, biztonságban lehetne -hisz nem tudják bemérni a telefonját. De ő feljön a felszínre és felhívja a csipetcsapatot, hogy jól vannak -e, ezzel lebuktatva magát a kopaszok előtt. Az egyértelmű, hogy esélye sincs elmenekülni, legalább a gyereket jó helyre dugja (aki közben kézrátétellel visszaadja az emlékeit?). Majd jön az egész epizód fénypontja, a Windmark-Nina összecsapás! Már emiatt érdemes volt leülni a gép elé! Megtudjuk, ami már jó ideje foglalkoztatott mindenkit, hogy a gyerek valójában nem is gyerek, hanem egy mutáns egyed, aki képes érzésekre, és akit, a többiek ki akarnak irtani. (hmm programhiba, mint Neo a Mátrixban). Windmark-nak noha nincsenek érzései –elvileg – sikerül kiakadnia azon, hogy fajtársán Nináék kísérleteztek. Kölcsönösen állatnak nevezik egymást, majd Nina megteszi az egyetlen dolgot, amivel még Walter-ék segítségére lehet, megakadályozza, hogy olvassák -öngyilkos lesz. Ezzel megmentette a lebukástól a „kölyköt”és Oliv-ékat. Mondjuk azt nem értem a kopaszok miért nem tették fel a legegyszerűbb kérdést, mit akart Nina a laborban csinálni? Miért nem hagytak hátra őröket? Miért nem figyelték, hogy az ellenállók megjelennek-e? Miért nem vitték el a kopasz hulláját? Nem ismerik az infrakamerát? (Az lett volna a frappáns, ha kölyköt a csatornában bújtatja el, és akkor visszakanyarodhattunk volna a 2. évadhoz, amikor az eredeti idősíkban az építőmunkások megtalálták).

Sebaj, legalább eljutunk az epizód végkifejletéig, a gyerek Walter-nek (is) visszaadja az emlékeit, pikkpakk megtudjuk, hogy Donald=September. (Tehát nem a kölyök lesz September! Oké, most már csak az nem világos, hogy Donald-ból mikor lett September? Gondolom neki is sikerült magába applikálnia a „cuccot”, mint Peter-nek, csak ő nem szedte ki, emiatt pedig véglegesen átváltozott. Az azért nem semmi, hogy hányszor és milyen módokon próbált belenyúlni az idősíkokba, és a többiek milyen sokáig nem jöttek rá, hogy tudatosan szabotál!) Nem lehet egyébként, hogy Donald az Első emberek közé tartozott?

Zora - 2012. 12. 30. 14:01

Már elfelejtettem, Olivnak milyen képességei vannak/voltak, de ha az utolsó részben emiatt menekülnek meg, akkor a legegyszerűbb lenne, ha tényleg felrobbantanák a széndioxid-termelő állomásokat a bolygón, viszont Oliv mindenkit visszaröpíthetne abba az időbe, míg Etta kicsi volt. De persze, az “új világ” már Megfigyelő-mentes világ lenne. Ráadásként kitörlődne mindegyikük agyából a 2036-ban történtek, és kész. Újra 2012 lenne, állna az Áltudomány intézete, és ott folytatnák, ahol valahol a 2. évadban voltak. Itt a vége, fuss el véle!

Nekem nagyon hiányozni fog a sorozat, miután vége lesz!

új tag - 2013. 01. 04. 12:46

Nem értem, hogy most Walter (is) megtudta az Olivia, Peter féle idősikbeli eseményeket? Mert voltak olyan képek amik bevillantak Walternak a végén , ami a második ill első évadba volt. Meg ha a Donald a September akkor a kisgyerek minek kell? Illetve most hol van September? Mért nem kérnek a párhuzamos világból segitséget ha okosabbak mint “mi”? Szegény Nina. Nem gondoltam volna hogy igy hal meg. Már csak 3 rész, ha eddig nem volt “semmi” akkor mi lesz mert igy vicces hogy szinte nem történt semmi és mindjárt vége.

kla - 2013. 01. 12. 10:19

Hát, azt azért sajnálom, hogy nem tudtak másként kimászni a “boy is important”-ből, mint hogy hirtelen kitalálják, hogy az igazából Michaelre vonatkozott. Rengetegszer hivatkozott Szeptember Peterre “boy”-ként. Na de ennek ellenére egész szépen megoldották, és érthetővé vált, hogy miért volt annyira fontos Szeptember számára Walter. Tulajdonképpen tetszik. A rész is jó volt, most tényleg azt éreztem, hogy Fringe-et nézek, egyedül az “úttestet ellenőrzi roadblock, de a járdát már nem” volt olyan tipikus 5. évados. :) De ez se zavart, az utolsó 5 percben még tényleg izgultam is.

Ja, és az tetszett, ahogy a főobserver kioktatta Windmarkot, hogy nem lehet csak úgy random vissszamenni az időben és kiiktatni embereket, legalább kitértek arra, hogy az Observerek miért nem használják ki jobban az időutazó képességüket.

Jöhet a finálé. Amiben a promó alapján lesznek nagyon fasza dolgok.

LaCRossE - 2013. 01. 12. 12:11

Bár az ötödik évad minőségben messze hagy kivetnivalót maga után, a rész egyértelműen az évad legjobbja volt, tele volt kitűnő jelenetekkel:

– Peter és Walter közötti apa-fiú kapcsolat: ideje volt bemutatni tényleg, hogy szeretik egymást, egy rendkívül gyönyörűre és érzelmesre sikerült jelenet volt. Azt hiszem, hogy kétségkívül ez volt a szezon legszebb jelenete, hihetetlen, hogy milyen utat bejárt a kapcsolatuk a pilot óta. Az pedig külön öröm, hogy Walter “emlékszik” a másik idősíkban történtekre, így legalább nem érződik az, hogy teljesen feleslegesek voltak a korai évadok.

– Michael September (Donald) fia: ezt valahogy lehetett sejteni, és végre mi is megtudhattuk, hogy az Observerek mikor és hogyan jöttek létre. Ennek a megmagyarázása már régóta váratott magára, így örülök annak, hogy nem a sorozatzáró fináléban tértek ki rá, az valahogy nem lett volna olyan jó.

– Windmark a 27. században: zseniális volt, vétek lett volna kihagyni azt a lehetőséget, hogy megmutassák, a távoli jövőben, amikor már tényleg csak az Observerek léteznek, hogy nézett ki a világ. A nyelvük egyébként (az a sok kriszkrasz) kicsit vicces, nekem valahogy a Lostos hieroglifákat juttatja eszembe, holott semmi köze nincs hozzá az égvilágon. Azt is megtudhattuk, hogy Windmark nem a főnök, ő is felel valakinek, illetve megmagyaráztak több dolgot is, többek között, hogy az Observerek jelenlétét az első évadokban, illetve, hogy miért nem mennek vissza az időben csak úgy, hogy megváltoztassák a történetet.

– “The boy must live.”: itt egy kicsit csalódott vagyok, szerintem nagyon beleerőltették Michaelt ebbe a szerepbe, pedig világos, hogy végig Peter volt az a fiú, akiről September beszélt. Szerintem megoldhatták volna ezt máshogy is, teszem azt, hogy Walter helyett Peternek kell (ismét) feláldoznia magát, hogy a terv sikerüljön, és Michaelt előre tudják küldeni az időben, mert az áldozata nélkül nem sikerülhet a terv. Na mindegy, végül is ez sem rossz megoldás, el kell fogadni.

El sem hiszem, hogy már csak a sorozatzáró duplafinálé van hátra. Akármennyire is lőttek bakot az ötödik évad nagy részével, most már összeállt a kép, és így, hogy már alig két óra Fringe maradt… cseszettül hiányozni fog a sorozat. Nincs még egy ilyen, mint a Fringe volt, és szerintem nem is lesz.

Most hálás lehet mindenki a FOX-nak, hogy ennyire ragaszkodott a Fringe-nek a 3. évad óta tartó botrányos nézettsége ellenére, hogy nem kaszálta el. Remélem, hogy a csatornának lesz olyan sorozata még, ami mellett ennyire ki fog tartani, és ami legfőképp meg fogja érdemelni a FOX bizalmát.

LaCRossE - 2013. 01. 12. 13:44

Amit még elfelejtettem megjegyezni, az a zene a részben, nagyon adta a hangulatot, rég figyeltem fel ennyire egy Fringe rész közben a háttérben szóló zenére.

seven - 2013. 01. 12. 14:57

kurva jó rész volt, amikor windmark elteleportált a jövőbe tiszta libabőrös lettem.

mondjuk számomra a fringe egyszer már véget ért (3. évad) :)

remélem a fináléban folytatódik a válaszfolyam, mégha pár erőltetett dolog is volt (the boy must live) nagyon jó érzés volt végre tisztába rakni a dolgokat…

már csak egy william bell cameo kéne legalább és tökéletesen elégedett lennék.

legangyobb fájdalmam amúgy, hogy september megjelenését eddig húzták ki – nagyon király szinész michael cervais!

maga az évad amúgy kicsit vegyes volt, valóban.. nem tudom hogy a showrunner váltás jót tett-e, bár igazából már a 4. évad se volt az igazi pinkner irányitása alatt.

nagyon várom a finálét, hajrá.

wondorog - 2013. 01. 12. 14:57

Na ez az új rész ritka unalmas volt. A kevés dolog ami tetszett benne, September története az Observerek keletkezéséről, valamint Windmark jelenetei.

LaCRossE - 2013. 01. 12. 15:28

Megnéztem a finálé promóját, és OMG!
Nem hittem volna, hogy visszahozzák a fináléra őket (inkább nem lövöm le azok számára, akik nem akarják megnézni az előzetest).

kla - 2013. 01. 12. 15:38

Én se gondoltam volna (amíg nem olvastam, hogy igen), de nagyon örülök neki.

Lajoska67 - 2013. 01. 12. 17:55

Furcsa rész volt, eltért a korábbiaktól. Mindazonáltal nekem a “megfigyelő” egyre kuszább. Szuperintelligensek, mégis nagyon sok emberi van bennük. Időben utazgatnak és térben, de mégis mindenhova személyesen mennek, néha még verekedésbe(!) is belekeverednek. Személyesen mennek szobákat átkutatni, sőt maga a főparancsnok is velük megy ilyen nyomozásokra. Csodálom, hogy ujjlenyomatot nem vesznek.

Metrón utaznak és gyalogolnak az utcán, miközben tehát teleportálni is tudnak, és elvileg szuperracionálisak, tehát nincs olyan, hogy szeret sétálni. Utaznak az időben, megnézték az ősrobbanást is (egyébként azt hogyan tették? lebegtek a téren kívül?:-D) mégis ellenfeleikre vadászgatnak a jelenben. Az se derült ki, minek jöttek nyilván óriási energia befektetéssel vissza 2015-be elfoglalni a Földet, ha 2167 után nem sokkal úgyis átvették már maguknak a hatalmat. Ez elég nagy baromságnak tűnik.

Számítógépezni nem látjuk őket, pedig ha olyan okosak, maguk már elvileg semmit nem végeznének, pláne nem olyan dolgokat, amiket írtam, hogy pl. verekednek meg kihallgatásokat vezetnek(!), kínzással(!!!). Mik ezek, szovjetek?

Aztán az írásuk. Minek írnak (kézírással naplóba)? Hát van telepátiás meg ki tudja, miféle képességük, meg kis furcsa PDA-szerű készülékük is (az minek, ha az agyuk maga is csúcstechnikás), sőt lézerpisztolyuk is. Az írásuk mostanra kb. a koreai írás szintjére változott, ami meglepő a korábbiakhoz képest. Az állomásokon ki van írva minden “megfigyelőül” is. Ami egyébként ugyanolyan hosszú felirat volt, mint az angol, így az a baromi nagy fejlettség nekem nem jött át az írásukkal kapcsolatban (se).

Mellesleg egymással is angolul beszélgetnek négyszemközt még 2609-ben is, nem telepátiával. No comment. Akkor az írásuk miért más nyelvű? Vagy angol “koreai” betűkkel? Miért járnak 2609-ben is öltönyben? A kalap az minek? Zavarja őket a kopaszság?

Összességében nekem a Mátrix meg a Terminátor számítógépgép-ellensége sokkal tisztább sor volt, mint ez a furcsa hibrid-ötlet. Ember ellenség, aki gépként viselkedik, de ezernyi olyan furcsa jellemzővel, ami nem stimmel a gépies viselkedéssel kapcsolatban. Tudom én, hogy azért beszélnek p. angolul egymással, mert valami telepatikus szemkontaktus feliratozásától bepisilna a röhögéstől mindenki, és már az első évadban megszűnt volna a sorozat, de ez így is gáz maradt.

Szerintem ha a megfigyelők valami mellékszereplő SEGÍTSÉGKÉNT megmaradtak volna a sorozat egészére, mondjuk a 2. évados szereplési mennyiség szintjén, akkor nagyon jó ötlet lettek volna, de így baromira tönkre vágták velük a sorozatot. A több dimenzió harcát se bírtam annyira a 3. évadban, de ez annál százszor rosszabb lett.

Szomorú vagyok, hogy minden izgalma és fordulata ellenére ilyen rondán búcsúzik az 1-2. második évadban nagy kedvenc, és még a 3. évadban is igen jó sorozat.

Weird - 2013. 01. 12. 18:17

Tetszett, vegre egy par kerdesre valaszt adtak. Ami kerdeses, hogy hogyan fogjak megoldani ezt a “fiut elore kuldom az idoben es nem lesznek gonosz observerek” dolgot.
Mivel eleve a 12 observert(kozottuk Septemberrel) elmeletileg azert kuldtek vissza az idoben, hogy “felterkepezzek” a terepet es esetleg megfeleloen alakitsak annak erdekeben, hogy letrejohessenek(ha jol jott le az eddigiek alapjan). Ha a fiu miatt nem lesznek olyanok az observerek amilyenek, akkor nem is fognak visszakuldeni 12 embert a multba…
Igy ha logikusan nezem, akkor Peter meghal gyerekkoraban(akar a betegsegben, akar a toba fullad, mivel nincs September hogy megmentse oket), ergo sokminden megvaltozik.

kla - 2013. 01. 12. 18:50

@Weird: majdnem, de nem ott van a törés az idővonalban: ha nincsenek Observerek, akkor September nem zavarja meg Walternate-et, amikor megtalálja az ellenszert, tehát meg tudja gyógyítani Petert, aki a túloldalon nő fel. Ha komolyan gondolják ezt az idővonal-átírást, akkor erre elvileg figyelniük kéne. Elég érdekes lenne, ha ezt meglépnék (kíváncsi vagyok, hogy csinálnának belőle happy endet, mert tuti az lesz), remélem, tényleg végiggondolták.

Luke - 2013. 01. 12. 19:30

ÁÁÁÁ eszméletlen jó rész volt és nagyon fáj hogy vége lesz.

Az előzetes alapján viszont nagyon zsúfolt lesz az évadzáró ( már ebben a részben sem volt meg az a vontatottság ami az évadra jellemző volt), kérdés hogy mennyire válik előnyére, hogy ennyire sok mindent akar még nekünk elmondani.
Azért az előzetesnél a zene az nagyon adja és megborzongtam a “the final chapter” felirat láttán!

Bízom benne hogy méltó búcsúnk lesz a sorozattól, és szerencsére ez a mai rész erre engedett következtetni :)

sekata - 2013. 01. 12. 19:47

Ez egy egész jó rész volt, eltekintve a már fentebb említett “tipikus 5.évados jelenetektől”…
Meg eléggé megerőszakolták az egész történetet… “the boy must live” az michael? Kimentesz a jég alól egy fiút és az apját, majd az elhangzó mondatot a saját fiadra érted??? És egyébként is: a legjobb megoldás amit talált september egy 20éve lezárt alagútba rejteni a fiát, fény, étel és víz nélkül???? Még ha vitt is neki ételt meg vizet, egyszerűen… guh.
És Walter meg AKAR halni, h jóvátegye a sok szart amit kavart???? Hát jézusmária……
Tényleg voltak jó jelenetek ebben a részben, de annyi a logikátlanság amin nem tudok felülemelkedni.
Azt kell mondjam, h várom, h vége legyen szegény fringe-nek…. Kár, h ez lett belőle…

secret - 2013. 01. 12. 20:02

számomra kínosan nyomják a szerelmes és érzelmes dolgokat. persze még mindig nem annyira kínos, mint a szerelmi háromszögre redukált világmegváltás.

ayren - 2013. 01. 12. 20:51

A próféta, aki vagyok! Erősen sejtettem, hogy kiderül, Michael apja Szeptember! A “szappanoperás” szál csúcsa az lenne, ha kiderülne, Windmark meg Szeptember apja. :) Végül is nem olyan elképzelhetetlen. Ebből a részből megtudtuk, hogy neki is vannak érzelmei, még ha negatívak is: gyűlölet, bosszú stb. Mi van, ha a genetikai elhajlás nála kezdődött, nem Szeptembernél?

karit - 2013. 01. 13. 02:41

Úgy látszik, mindig túlkombinálom, de akkor is sajnáltam, hogy Szeptember haja nőtt ki, nem pedig Donald kopaszodott meg. Ez így kicsit snassz. :(
Viszont ezek szerint mégsem a genetika vette el tőlük az érzelmeket, hanem a tarkóhernyó. (És úgy néz ki, pár kopaszéban elemet kéne cserélni, mielőtt nekik is kinő.)

Azon, hogy a kalaposok szabadon engednek egy potenciális veszélyforrást, már meg sem lepődöm. És a maradék agysejtjeim védelmében inkább azon sem, hogy a lakásában elrejtett önmegsemmisítő zöldről pirosra váltó spotlámpával jelzi, hogy ‘figyi, most robbanok, húzz el’. Argh…

Mivel Olivia előre a néző szájába rágta, hogy visszakaphatják Ettát, aljas módon remélem, hogy valami egész váratlan és pofán vágós vége lesz, ha már ennyire vattafakk mentes lett ez az évad. Csak aztán vigyázzanak arra a tabula rasára, nehogy túltekerjék a potmétert, és Scott ügynök “kihallgatása” baleset híján elmaradjon a pilot végén, mert akkor Peter ráfázik.

“Az pedig külön öröm, hogy Jack “emlékszik” a másik idősíkban történtekre, így legalább nem érződik az, hogy teljesen feleslegesek voltak a korai évadok.”

“Azt is megtudhattuk, hogy Ben nem a főnök, ő is felel valakinek”

Dezsavű… :gonoszan néz:

Waldi - 2013. 01. 13. 11:56

En ugy ertelmeztem, hogy Peter nem akarja Oliviat felvilagositani, hogy ha nem lesznek Observerek, akkor ugyan nem lesz, aki a lanyukat megolje, de viszont September se lesz, aki kimenti Petert a tobol.

karit - 2013. 01. 13. 12:33

Talán nem is kell kimenteni, ha Walter nem megy át érte: ahogy kla írta, “ha nincsenek Observerek, akkor September nem zavarja meg Walternate-et, amikor megtalálja az ellenszert, tehát meg tudja gyógyítani Petert, aki a túloldalon nő fel.”

Persze, csak ha Szeptember nem avatkozott bele már jóval korábban Walter és Bell életébe, mert akkor ugrott kb. minden.
(Sőt, lehet, hogy az ottani meg az itteni gyerek Peter betegségét is a náthás Szeptember okozta, amikor véletlenül rájuk tüsszentett egy 27. századi bacit.)

Kár, hogy az ágak egy reset után kizárhatják egymást, pedig szép lenne, ha Peter odaát felnövő fia és az itteni lánya kézen fogva ballagna bele a naplementébe, miközben a három szülő mosolyogva nézi őket a piknikkosár mellől.

Isteee - 2013. 01. 14. 12:14

Figyeltem folyamatosan eddig, de nem értem, miért csak Walter emlékszik az előző idősíkra, amikor a 4. évad vége is elég akciósra sikeredett és részt vett benne Olívia és Peter is.

Ráadásul a finálé promó kapcsán több kérdésem is van, de nem szeretnék elspoilerezni semmit sem, így csak érdeklődve várom a maradék 2 részt.

Eddig is kitartottam a sori mellett, nem szeretnék most csalódni, remélem legalább olyan méltó finálé lesz, mint amilyet az Eurékának csináltak. :)

kla - 2013. 01. 15. 23:20

A szokásos mozis trailer a fináléról:

http://www.youtube.com/watch?v=x4jptm7Yedo&feature=youtu.be

zolij - 2013. 01. 16. 10:04

no igen, ha Szeptember nem zavarja meg Walternate-t, akkor a túloldali (azaz akit ismerünk) Peter meggyógyul. Az itteni (aki meghalt) viszont továbbra is meghal, szóval ebben a világban nem lesz se Peter, se Etta. Viszont ha Walter nem megy át Peterért, akkor nem roncsolódik a túloldali univerzum és a túloldaliak jó ideig nem szereznek tudomást az itteni létezéséről.
Kérdés, hogy ez hogy érinti a Fringe eventeket, hiszen Newton ebből a világból származik.
Illetve mi lesz Bell és Walter istenkomplexusával.
Áh, ez túl bonyolult, kíváncsi vagyok hogy oldják meg két részben.

Llew - 2013. 01. 18. 19:32

Eddig nem aláztam a porba ezt a nagyon gyenge évadot, szóval ez szinte már pozitív hozzáállás. Viszont ez a mostani rész nagyon nem jött be. Baromi szkeptikusan állok a sorozatzáróhoz ennek fényében. Várható volt, hogy nehezen jönnek ki ebből a többszörös koncepció váltásból meg az időutazósdiból, de ez akkor sem tetszik.
Azon múlik az emberek sorsa, hogy egy néma gyerek lyukat beszél pár tudós hasába? LOL Még ha a Waternál már látott módon is adja át az információit, akkor sincs semmi garantálva.
Jelen állás szerint az a vége, hogy megszűnik a sorozat világa. Ha a gyerek elmegy a jövőbe, akkor Peter vagy odaát nő fel, vagy meghal, ergo sehogy sem találkozik Oliviával. Walterral ki tudja mi lesz, Olivia meg jó esetben sima hétköznapi FBI ügynök lesz csak. Létrejön egy X-edik univerzum, amiről szart se tudunk, az évadok alatt megszeretett karakterek ki lesznek dobva az ablakon. Ezt kéne várnom? Nagyon nem hat meg. Remélem nagyon megcsavarják és nem lesz igazam, mert akkor inkább Windmark lője fejbe az egész bandát.

Az már csak apróság, hogy pár résszel ezelőtt az volt a dráma, azon kellett izgulnunk, hogy Peter “elobszerveresedik” és nem lehet majd visszaforgatni. Erre most itt van Szeptember aki mindig is az volt, de aztán simán ember lett belőle.

A mindig együtt érző, a gyerekkel részek óta törődő Oliviától meg szerintem tök karakter idegennek volt, hogy az minden helyre áll bekiabálásra ugrik és szinte maga dobná át a kis kopaszt a jövőbe, hogy Ettát visszakapja.
Egy pillanatig reménykedtem benne, hogy azért áll fel, mert aggódik Michaelért és lebassza a férfi bandát, amiért kísérleti nyúlként beszéltek az orruk előtt álló gyerekről, de sajnos nem az lett.

seven - 2013. 01. 19. 10:41

és vége.
hozta amit kellett, könnyek is voltak. hiányozni fog.

winnie - 2013. 01. 19. 11:07

amint kapunk kritikát, kirakom, egész szombaton figyelem a postát:)

seven: volt olyan, hogy “utolsó jelenet”, amit érdemes kirakni a nem nézőknek, hogy így végződött a sorozat? vagy egészet alkotott a rész, nem lehet lecsippenteni semmit?

seven - 2013. 01. 19. 11:28

erőteljes volt a befejezés érzelmileg, de nem nézőknek nem mondana semmit. legalább a 2. évadot látni kell hozzá, hogy értékelni tudja az ember.

winnie - 2013. 01. 19. 11:30

(mármint a kiszállókra gondolok, hogy ad-e nekik valamit. hogy ha kíváncsiak a végére, nézzék meg az egész részt, vagy kapnak valamit az utolsó x perctől is?)

seven - 2013. 01. 19. 11:34

passz, szerintem mindenkinek látnia kéne, de elfogult vagyok :)
megtaláltam youtube-on:

http://www.youtube.com/watch?v=Hzb3zMWLgsY&t=2m10s

OSTrich - 2013. 01. 19. 13:07

Üzenet a rajongóknak?
Thank you for your support!

Hét idézete jelölt:

Shoot Observers with these and watch them float away like balloons.

If we shoot ’em, they’re dead. Why do we want ’em to float away?

Because it’s cool.

That makes sense, Walter.

Tomi - 2013. 01. 19. 14:21

Végülis nem volt rossz a befejezés. Papírforma. erre lehetett számítani.

Azoknak akik az 5. évadban szálltak ki azoknak az utolsó jelenet ad magyarázatot. De akik hamarabb szálltak ki, azoknak csak egy random jelenet.

Ez a lezárás végülis csak a (szerintem félresiklott) 5. évad lezárása.

Zirowe - 2013. 01. 19. 16:34

Na, végre ezt is letudtam.

Hatalmas sikítófrász volt már rajtam ezen utolsó évad nézése közben, főleg az utolsó részben, de legalább már nem húzzák tovább, és ezáltal engem sem.

Számomra akkor ért végett a fringe, mielőtt jobban belemélyedtek volna a két dimenzió baromságaiba.

Mondjuk itt legalább nem volt akkora puffanás, mint a másik JJ által indított sorozatban, de a jövőben igyekszem kerülni mindent, amin szerepel a neve.

Kilroy - 2013. 01. 19. 17:05

Szerintem mint évadzáró, gyenge volt just like az uccsó kettő, DE. Mint sorozatzáró, na, úgy működött. A kedvencem az 5×12-ben az Observer ajtajának száma :) Aki több ilyet is talált, az szóljon :D

Dark Wolf - 2013. 01. 19. 17:20

Sírok. Azért is, mert vége, meg azért is, mert nagyon nem tetszett a finálé. Amikor kiderült a terv, ettől tartottam, hogy egy ezer sebből vérző időparadoxon lesz a vége.

garru - 2013. 01. 19. 17:43

Megható volt helyenként ez a lezárás ( nagyon tetszettek a nosztalgikus elemek), de sajnos ugyanakkor bosszantó is.
Szerintem sokkal ütősebb lett volna, ha meg merik lépni az írók, hogy az observerek hiánya miatt Peter sosem kerül át a mi világunkba, sosem találkozik Oliviával, nincs Etta sem, de legalább az emberiség jövője nem kerül veszélybe.

Így ez a finálé csak egy újabb kihagyott ziccer lett, de sajnos ezt már megszokhattuk az 5 évad alatt.

energy - 2013. 01. 19. 17:48

Én is jobb végre számítottam. Az első rész vége mennyivel jobb volt.
http://www.youtube.com/watch?v=DybrM4CSNy4

leila - 2013. 01. 19. 17:58

Ennek is vége. Ez volt az a sorozat, ami majd’ hérom éve ezt adta:

http://www.sorozatjunkie.hu/2010/04/02/fringe-80-as-evek-style/

Most pedig a papírformát.

Jó volt látni a másik oldalt.

Szeptembert is, ahogy az ikeás időgépet összerakta.

De az egész évedot tekintve Peter observeresedése egy hatalmas filler volt csupán. És vajon a párhuzamos világot miért nem foglalták el a látógatók? Szemlátomást nem okozott nekik gondot az átjárás.

Röviden szerintem ami ebben a fináléban jó volt, az a régi évadokban lett kitalálva.

leila - 2013. 01. 19. 18:02

hérom = 3

@garru

Szerintem is ez lett volna a méltó vége az egésznek. Egy hatalmas reset. Peter nélkül itt, ezen az oldalon. Akár valami gyors montázs gyanánt a végén.

seven - 2013. 01. 19. 18:05

aha, akkor meg kb felrobbant volna minden rajongó az idegtől, hogy másodjára törlik ki petert és hogy ennyi szenvedés után sincs happy ending.

amúgy meg nem is lett volna logikus, hiszem az observerek igy is léteznek, csak nem abban a formában ahogy megismerhettük őket

asterix - 2013. 01. 19. 19:32

Jó volt, pörgős, izgalmas, érzelmes, nekem tetszett.
Végre használták Oliva képességeit, visszatért a másik univerzum is.
A negyedik évadtól talán én más irányba mentem volna, de összességében, így visszatekintve ez a sorozat számomra a legjobbak közé tartozik.
Hiányozni fog…… még egy darabig biztos várni fogom pénteken az újabb részeket.
Na, de egyszer minden véget ér.

Llew - 2013. 01. 19. 21:46

Ez most mi a franc? Most mégis van Másik oldal? Akkor eddig mi fenéért nem használták?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz