login |

The Simpsons: kezdett a 24. évad

2012. 10. 02. 21:33 - Írta: Casey Novak

7 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

24! A végtelenbe és tovább! Pedig már sokszor temették Simpsonék karrierjét, mégis máig nagy a rajongótáboruk, és nem pártoltak el a nézők a nyár alatt sem. De nem is hagytak minket Simpson család nélkül a szünetben, vagy legalábbis a legkisebb tag nélkül, hiszen Maggie megkapta a 15 perc hírnevet egy rövid animációs film keretében, amit a mozikban mutattak be a Jégkorszak 4 előtt. Mindez természetesen az évadkezdésben nem maradhatott említés nélkül: a couch gag, vagyis a kanapés nyitójelenet ennek a sztorijára épült.

Itt az elején említeném meg, amit a szereplők a rész végén közölnek velünk sajátos stílusban, miszerint a nézők részére úgymond pályázatot hirdetnek, mindenki beküldheti saját couch gag tervét a sorozat hivatalos weboldalára, és abból fognak szemezgetni. Gondolkodtam is rajta többször, hogy mikor fogynak ki az írók az ötletekből. Úgy látszik 24 év kellett hozzá.

Úgyhogy hajrá mindenki, hátha egyszer egy magyar eredetű nyitánya is lesz Amerika leghíresebb családjának, és nem csak Csupó Gábor nevére fog mindenki emlékezni. A tovább után folytatom spoilerekkel.

– Is you one of my kids?
– No, sir!
– Prove it!
– A, B, C –
– Alright, alright, you convinced me Einstein!

Hol is hagytuk abba az előző évadban? Lisa depresszióba zuhant, Lady Gaga pedig kirángatta onnan. Most Barton a sor depresszió téren, ráeszmél, hogy korábbi kapcsolatai mind miatta futottak zátonyra, és attól való félelmében, hogy (10 évesen) örökre egyedül marad, sorra végiglátogatja volt szerelmeit.

Bart döntésének hála olyan korábbi részekben már hangjukkal szereplő vendégeket hallhattunk újra, mint Sarah Michelle Gellar, Anne Hathaway, Natalie Portman, Sarah Silverman és Zooey Deschanel. Utóbbi karaktere, a redneck családja elől New Yorkba szökő Mary, az egyetlen, akinél még Bart lát némi esélyt az újrakezdésre, így ennek kiderítésére családjával együtt a széria során másodszor meglátogatja a Nagy Almát..

Míg a fiúk a közben némi sikert elért Mary után kutatnak, addig Lisa és édesanyja ugyan ezt teszi a kultúrával, mármint kutatják, de hamar rájönnek, hogy túl szűkös a családi kassza bárminemű kulturálódáshoz. Végül egy rögtönzött Shakespeare-darab után rohamrendőrök hűtik le Lisa lelkesedését, Bartot pedig az, hogy bár rátalált a lányra (aki Deschanel kisasszony hangján dalra is fakad egyszer), de vele egyetemben Cletus, Mary apja is, aki azonnal hazaparancsolja leányát. Mary újra megszökik, de előtte érzékeny búcsút vesz Barttól.

Sosem az elmés történetekért szerettük a Simpson családot, hanem a fanyar humoráért, bátorságáért, és a megszámolhatatlan kulturális utalásért, amiből ebben a részben is jutott bőven. Lehet legyinteni, hogy „Á, már nem olyan, mint régen volt”, de egy ilyen hosszan futó sorozatnál ez inkább előny, mint hátrány, még mindig nem unalmas, még mindig meg tud lepni. Örömmel várom a folytatást, állandó hétfő esti program, legjobb ellenszere a hét eleji fejfájásnak.

Az évadkezdés hozta a megszokott szintet, bár nem volt annyira „kezdés” jellege, inkább bele a közepébe, de élvezhető volt, pimasz volt, megkapja a 6/10-et.

7 hozzászólás Ne habozz!

Arsenal93 - 2012. 10. 02. 21:51

Jó rész volt bár én az összes Simpsons rész elől így állok fel.Kritikával egyetértek tökéletes hétfő esti program engem mindig kikapcsol és jókedvre derít:)

.tnm - 2012. 10. 02. 22:16

A Maggie rövidfilm kijött valamilyen beszerezhető formában már? (DVD, stream, stb.)

Ted - 2012. 10. 03. 11:12

Nagy Simpson fanként mondom, hogy szörnyű rész volt, ahogy kb. a teljes előző évad is.

tomee - 2012. 10. 03. 12:53

Igazából 24 évad alatt jócskán lecserélődött a közönség. Engem sem tud már lekötni, de nem is nagyon várom már el tőle. Ugyanakkor 10 éve ilyen részek után már kaszálták volna.

PandacsökiBoborján - 2012. 10. 03. 21:30

Én csak azért nézem már, mert hozzászoktam, hogy megnézem, egyébként sokszor ugyanazokat a poénokat és sztorikat hasznosítják újra.

Szerintetek az hogy működne, ha öregítenének vagy 6-8 évet a karaktereken?

Ted - 2012. 10. 04. 11:42

Én azt nem értem, hogy miért nem lehet néha új karaktereket behozni állandó szereplőként, pl. Bart/Lisa barátja vagy barátnője, új szomszédok, munkatárs, stb.
Jó lenne, ha maradandó következményei is lennének a sztoriknak, persze a sorozat alapkoncepciója, hogy minden résznél nyílt lappal kezdenek, de ezzel talán frissíteni lehetne az egész koncepción.

Ha engem kérdeznek a Simpsons-ról, mindig azt mondom, hogy az 1-2 évad bevezető (a másodikban már voltak ám jó részek); a 3-9 évadok a klasszikusok, egyszerűen a legviccesebb dolgok, amiket TV-ben valaha láttam.
A 10 évadtól a Simpsons filmig: egyértelműen lazább, pörgősebb, kevésbé realisztikus lett a sorozat, ez néha előnyére, néha hátrányára vált, de még mindig igen jónak találtam az évadokat, tele eredeti ötletekkel.
A Simpsons film óta folyamatosan csökken a színvonal, az utolsó 2-3 évad olykor már a nézhetetlen kategóriába tartozott.

Casey Novak - 2012. 11. 13. 10:30

24×04: best. couchgag. ever. Régen imádtam a Wacky Racest, de nem jutott volna eszembe magamtól. Hát most nosztalgia van ezerrel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz